Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Kabat
> Ubiór i dodatki > Ubiory pó¼no¶redniowieczne > Mêskie ubiory pó¼no¶redniowieczne
Stron: 1, 2
Marcin Surdel
Czo³em!

¯eby nie za¶miecaæ w±tka "Watch coat".
To jest to, co wiem o kabacie. Je¶li siê mylê lub co¶ pokrêci³em, proszê o poprawienie.
Za Gutkowsk± i Tursk± (obie ksi±¿ki s± na p³ytkach od Watchera):
- krój z 4 lub 8 czê¶ci, dopasowany do sylwetki, watowany na korpusie
- rêkaw dopasowany do przedramienia, lekko lu¼niejszy wy¿ej, z niewielkim dodatkowym "luzem" na ³okciu. Zapinany na ma³e guziki na przedramieniu.
- rêkaw zszywany z 1 kawa³ka, tak jak typowy, z 1 szwem z ty³u (przez ³okieæ)
- kabat jest mniej-wiêcej do kolana lub trochê za
- zapinany na guziki do bioder
- ma ko³nierz-stójkê.
- wszystkie guziki, o ile wiem, powinny byæ obci±gniête tkanin±.
- to szata wierzchnia, nie dublet ani ¿aden jego odpowiednik. Kabat powinien byæ szyty z grubszych materia³ów, z podszewk±. Kojarzê te¿ krótki kabat uszyty z grubej skóry.

Nie dam g³owy za datowanie poza Polsk± na pocz±tku XV wieku - to mnie interesowa³o najbardziej.

Co do nakryæ g³owy, nie wiem nic o jakich¶ specjalnych ró¿nicach miêdzy Polsk± a Zachodem - mo¿e kto¶ inny co¶ wie?

Pozdrowienia
S³odziutki
Fajne smile.gif Mam nadziejê, ¿e uda Ci siê zamie¶ciæ obrazki.

A ten opis co¶ mi przypomina. Czy strój o takich cechach nie nazywa³ siê przypadkiem "pourpoint"? Mam nadziejê, ¿e z niczym go nie pomyli³em %)
Marcin Surdel
Czo³em!

Pourpoint, o ile wiem, jest krótszy, pikowany i o innym wykroju...

Wyjdzie du¿o ciekawiej, je¶li odezwie siê kto¶ z ekspertów od strojów - wiem tylko tyle, co pod³apa³em z czytania, a nie mam ¿adnej praktyki w szyciu tych rzeczy...

Postaram siê co¶ wymy¶liæ z obrazkami.

Pozdrowienia
S³odziutki
CYTAT(Marcin Surdel)
[...] watowany na korpusie [...] kabat jest mniej-wiêcej do kolana lub trochê za [...] zapinany na guziki do bioder

- Czy w takim razie musi byæ watowany? [uwaga, nie znam siê szczerba.gif] Czy jak jest watowany, to nie nale¿a³oby go przepikowaæ?
- Czy "za kolana" znaczy "nad kolana", czy "poni¿ej kolan"?
- Czy poni¿ej bioder nie ma ju¿ ¿adnych guzików, ani niczego takiego?

Pozdrawiam,
S³odziutki.
Marcin Surdel
Czo³em!

Na pourpoincie pikowanie jest wyra¼nie widoczne, w kabatach ( na tych rysunkach, które widzia³em i pamiêtam ) - nie. Nie wiem, czy watowanie trzeba wyra¼nie pikowaæ.

Chodzi mi o "poni¿ej kolan".

Nie przypominam sobie kabata zapinanego ni¿ej ni¿ do biodra/uda - w tak zapinanym chodzenie by³o by mocno utrudnione.

Pozdrowienia
Jakub ze ¦widnicy
Witam!

Mi to raczej wygl±da na miejscow± (polsk±) odmianê stroju na zachodzie zwanego cotehardie. Tam zwykle by³ krótszy (ale nie zawsze) i czasem mia³ krótkie rêkawy z tippets'ami.
Co do watowania - nie trzeba przepikowywaæ je¶li siê nie chce. Mo¿liwe ¿e purpoint tym siê w³a¶nie ró¿ni³ od cotehardie ¿e by³ pikowany.
Tom
Mi równie¿ podchodzi to pod cotehardie, bardzo du¿o zbie¿nych elementów face4.gif .
Co do pikowania to mo¿na podszyæ materia³ podszewk± i podwatowaæ go w taki sposób by pikowania nie by³o widaæ na wierzchu. Je¿eli chodzi natomiast o datowanie to po raz ostatni spotykamy siê z wzmiank± o kabacie w opisie bitwy pod Grunwaldem wg Jana D³ugosza - i to jest kolejny element zbie¿ny z cotehardie, które w swej d³u¿szej wersji przetrwa³o do wczesnego wieku piêtnastego.
S³odziutki
A pó¼niej? Czy kabat i cottehardie mia³y swoich "nastêpców"?

Dla porz±dku jeszcze raz: Co to jest to po lewej stronie (na zdjêciu)? No bo to ewidentnie jest pó¼ne. A w w±tku "watch coat" by³y w±tpliwo¶ci crazy.gif

www.republika.pl/suesser/watch.jpg
Micha³ Koczanowski
A oto informacje jakie uda³o mi siê znale¼æ na temat kabatów:
Wg. s³ownika terminologicznego sztuk piêknych kabat to: "rodzaj kaftana lub kurtki, szyty z p³ótna, barchanu, adamaszku, kitajki (materia jedwabna tkana splotem p³óciennym), at³asu, zamszu lub ³osiowej skóry (niez³y rozrzut), podszywany by³ futrem, lub podszewk±, bramowany bywa³ aksamitem, czêsto bez rêkawów, niszony przez mê¿czyzn, tak¿e wojskowych i kobiety w XV- XVIIw."
A teraz kilka informacji z II tomu Historii kultury materialnej w Polsce rozdz. XII:
Wed³ug informacji tam zawartych kabat pojawi³ siê w polsce pod koniec XIVw.
Móg³ byæ do¶æ zró¿nicowany w wygl±dzie i funkcji, lecz wszystkie jego odmiany mia³y cechê wspóln±, górn± czê¶æ mia³y obcis³± i mia³y wciêcie w pasie (to chyba w zwi±zku z mod± d±¿±c± do wysmuklenia sylwetki).
KAbat móg³ byæ d³ugi nawet do kolan, by³ wk³adany przez g³owê albo rozciêty z przodu i zapinany na guziki lub sznurowany (to w wersji pó¼niejszej), ale zawsze by³ dopasowany do lini bioder.
Co ciekawe kabatem nazywano tak¿e co¶ co po francusku zwie siê doublet, wystêpowa³ wtedy w zestawie z nogawicami, które by³y do niego przywi±zywane sznureczkami.
To tyle Pozdrawiam
S³odziutki
O! smile.gif Tej w³a¶nie wszechstronno¶ci s³owa "kabat", a tak¿e ró¿norodno¶ci form, mi potrzeba.

I granice czasowe te¿ jak najbardziej heart.gif

Aha. Mo¿e siê mylê, ale czy cotehardie nie jest strojem "oficjalnym"? Bo ja to raczej pod k±tem wojny i ¿ycia codziennego my¶lê, a nie np. dworu.
Marcin Surdel
Czo³em1

Cotehardie to nazwa kroju - a czy bêdzie on "wyj¶ciowo-dworski", czy "domowo-obozowy", zale¿y ju¿ tylko od u¿ytych materia³ów i ew. zdobieñ.

Pozdrowienia
Jakub ze ¦widnicy
CYTAT(Micha³ Koczanowski)
Co ciekawe kabatem nazywano tak¿e co¶ co po francusku zwie siê doublet, wystêpowa³ wtedy w zestawie z nogawicami, które by³y do niego przywi±zywane sznureczkami.

To teraz, to ju¿ jest ca³kowite popl±tanie. Turska pisze ¿e dublet to w Polsce jopula spodnia. Na to sz³a jopula wierzchnia lub kabat. Co ciekawe przeczytawszy Tursk± nie uda³o mi siê za bardzo wy³apaæ ró¿nicy miêdzy kabatem a jopul± wierchni±. W tym momencie je¿eli przeoczymy przypadkiem okre¶lenia: "spodnia"/"wierzchnia" to wyjdzie nam ¿e : kabat=jopula=dublet.
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Byæ mo¿e jest to kwestia np. odciêcia w pasie. A mo¿e ba³aganu terminologicznego po prostu. Pozdrawiam
Gwyn
Wotawa
Obie rzeczy s± odciete w pasie.
Kabata nie nosi³o siê na zbroi?
Kless
Witam.

Zakrecone jest to wszystko jak ruska butelka, ale ze ostatnio wlasnie ten temat prubowalam rozwiazac to sie podziele tym co znalazlam.
cottechardie=jopula wieszchnia =?kabat(wedlug jednych zródel).
dublet=jopula spodnia =?kabat(wedlug innych zródel) HAHA i badz tu madry czlowieku :P

Calosc zamieszania wprowadzaja rozne nazwy tych samych ubran. Jedyna watpliwosc jaka tu widze: Czy kabat to dublet czy cottechardie????????? Jedne zrodla twierdza tak, inne inaczej.

Ale calkiem mozliwe ze:
-w roznych czesciach Polski dwie rozne rzeczy tak samo nazywano i stad problemy
-auotrzy ksiazek o strojach sami nie wiedza co pisza
-istnialy pojecia 'kabat spodni' i 'kabat wieszchni' i tak jak w przypadku jopuli oznaczaly dwie rozne rzeczy. ufff...

Jeszcze jedna sprawa. Wazna. Znakomita wiekszosc zrodel podaje ze kabat do XVIIw przeksztalcil sie w ¿upan, ktory jest ubiorem dlugim, rozcinanym na calej dlugosci i nieszczególnie szerokim. Niemozliwe jest, aby ¿upan wyksztalcil sie z dubletu, bo nie sa do siebie ani troch podobne.
Wiec ja zakladam ze kabat=cottechardie. Lub cos do niego odobnego , bo pewne male roznice pojawiaja sie miedzy moda polska a zachodnia.

Z powazaniem.
Kless.
S³odziutki
Hm... Czy w ¶wietle powy¿szych postów TO, co widzicie w za³±czniku, to jest kabat? A je¶li nie, to jak to siê mo¿e nazywaæ?

Poza tym, zaznaczy³em na zdjêciu miejsca, w których dopatrzy³em siê szwów. Czy kto¶ ma mo¿e pomys³, jak móg³by wygl±daæ wykrój takiego stroju?

Ja wiem, ¿e to jest zdjêcie ¶w. Je¿y. Ale jakie jest maksymalne datowanie tego stroju?

Pozdrawiam,
S³odziutki.
Kacper
Kolejne pytanie. Czy strój ten pasuje do za³oganta zamku krzy¿ackiego z czasów wielkiej wojny? No i dwa, czy by³y jakie¶ ograniczenia w jego kolorystyce..smile.gif

P.S. To co jest na powy¿szej fotce to na pewno kabat. Ma wszystkie cechy które uprzednio na forum zosta³y wymienione: stójka, zwê¿enie w pasie, d³ugo¶æ w okolicy kolan itd.
EwKa
Podana na samym poczatku definicja dotyczy stroju zwanego na zachodzie jacquet a po polsku jaka. Jaka mogla byc watowana cala, byc podwatowana LUB usztywniana filcem, plotnem lnianym, bawelnianym barchanem na piersiach.
Ci autorzy ktorzy na sile wprowadzaja termin Kabat do opisu cywilnego stroju meskiego z przelomu XIV i XVw. nie maja przewaznie pojecia o kostiumach. Zapomnijcie o Kabacie=pourpoint=jopula wieszchnia. Jest to termin wtorny i bledny.
S³odziutki
Ewko moja droga!

To siê rozumie samo przez siê, ¿e nie mam pojêcia o strojach, skoro o nie pytam smile.gif heart.gif

Czy w takim razie znasz mo¿e cechy szczególne powy¿szego stroju? Tego, na którym zaznaczy³em szwy? I tego na zdjêciu zamieszczonym przeze mnie stronê wcze¶niej? Czy dysponujesz, lub znasz mo¿e kogo¶, kto dysponuje wykrojem?

No i to datowanie nas mêczy! icon_wink.gif

Pozdrawiam,
S³odziutki.
EwKa
Slodziutki...wyglada to na zwykla robe niemiecka (przed rokiem 1470 bo faldy nie sa zgrupowane w 4 na przodzie i w tyle albo wogole jakos zorganizowane jak w modzie francusko-burgundzko-flamandzkiej). Jest to kloszowo krojony stroj zebrany paskiem. Oczywiscie moze byc to chalat kogos kto nie podaza za moda. Zapytaj sie Sw. Jerzych o datowanie zeby miec calkowita pewnosc. Poza tym korzystaj ze zrodel a nie radosnej tworczosci osob trzecich.
Co do szwow to w sieci jest pelno info na temat jakich mozesz uzyc...Jak Ci sie nie chce to chetnie uszyje za drobna oplata,)))

Przesylam Ci obrazek-w lewym rogu masz kucajacego kusznika w lekkim ubranku.
Micha³ /Gwyn/ Czerep
to facet od olafow jest. oni tez datuja sie na 1460-80. pozdrawiam
Gwyn
Borg
Witam czy ten stroj lapie sie pod kabat?
Zgadzalo by sie wszystko po za rekawkami
http://janusz.iav.pl/Zdjecia/wyprawa/Image47_2.jpg
Pozdrawiam
Michal
Podzielê siê swoimi uwagami po przeczytanej ksi±¿eczce A. Swaryszewskiego, "P³atnerze krakowscy" - wynika z niej, ¿e kabat to nic innego jak cotte d'armes, a tak¿e, ¿e do tych¿e kabatów zamawiano p³aty kolczugi chroni±cej pachy ("porciones lorica sub brachia") - czyli,¿e strój bezpo¶rednio pod zbrojê, lecz nie pikowany. Zreszt± na rysunkach tego¿ autora to widaæ (choæ s± to jego wizje a nie ikonografia).

Pozdrawiam
Marcin Surdel
Czo³em!

Wszystko piêknie, tylko cotte d'armes nosi siê na zbroi, nie pod ni± ...
To, ¿e niektóre kabaty by³y robione do noszenia pod zbroj±, wiadomo te¿ z Gutkowskiej czy Turskiej.

Pozdrowienia
Marcus Aurelius Carnifex
Dobrze pokazane s± kabaty w ksi±¿ce: "Tysi±c lat ubiorów w Polsce".

Pa
Jarek Przyby³o
Bêd±c w Opolu pewna Czeszka poprosi³a mnie" ukazte nam ten to kabat" chodzi³o jej o mój dublet z pó¼nego 15 w.

Pa
Michal
..a w³a¶nie pisz±c cotte d'armes mia³em oczywi¶cie na my¶li arming doblet (ta terminologia - raz z francuska, raz z angielska - mas³o ma¶lane) crazy.gif

.... a có¿ to ta jopula??

(mo¿e przyda³by siê s³ownik terminologiczny tego wszystkiego)

pozdrawiam
EwKa
jopula=jaka=jacquet.

Jest juz "Slownik ubiorow"-do dostania w antykwariatach bardziej niz w ksiegarniach ale jest. Wydany chyba w 2000 lub 1999r. Czarna okladka z wizerunkiem pracowni krawieckiej z "Kodeksu Bechema".
Anulka
Z t± terminologi± to naprawdê mo¿na kota dostaæ.

Podajê linka na referat, jaki robi³am z Turskiej, staraj±c siê nie mieszaæ w terminologii, tj. co ona nazywa³a kabatem, to i ja nazwa³am kabatem, a co opisa³a jako jakê, ja zamie¶ci³am w jace.

Referat bêdzie tam tylko tymczasowo, radzê sobie ¶ci±gn±æ.

http://zeus.polsl.gliwice.pl/~skawinsk/stroje_polskie/

Mi³ego czytania,
Witko
A to co jest na za³±czonym obrazku to bêdzie kabat, jaka cywilna czy jeszcze cottehardie bo ju¿ zupe³nie siê pogubi³em
Grzyp
Witam!

Mam zamiar sobie uszyæ kabat i mam parê problemów (dok³adnie 2):
1. Czy posiada kto¶ wykroje do tego czego¶? Link czy co¶ podobnego mile widzany. Ew. gdzie jest mo¿na znale¼æ?
2. Ile metrów materia³u potrzeba na ten strój dla osoby o wzro¶cie oko³o 175 cm?

Pozdrawiam
Krystian
Ad.1) W ksi±¿kach... bum.gif
Ad.2) Jak na mój gust zmierz sobie d³ugo¶æ od barku do k±d chcesz mieæ go, dodaj do tego d³ugo¶æ rêki na zgiêtej rêce, dodaj do tego z 10 cm zapasu (zawsze lepiej mieæ wiêcej ni¿ mniej icon_wink.gif ) a uzyskasz wynik potrzebny na kabat.

pozdr.
Witko
Witam ponownie!
Mam nadziejê na uzyskanie odpowiedzi na mój wcze¶niejszy post w tym temacie king.gif
Mocno uogólniaj±c nasz± dotychczasow± dyskusjê wychodzi na to ¿e g³ówna ró¿nica miêdzy jak± cywiln± a kabatem le¿y w kroju rêkawów (jaka - rêkaw obcis³y na ca³ej d³ugo¶ci, kabat - obcis³y poni¿ej ³okcia a w ³okciu i na ramieniu lu¼niejsz). W pó¼niejszym okresie mo¿ena jeszcze doliczyæ d³ugo¶æ (kabat wyd³u¿a siê) i ew. zapiêcie (jaka - na ca³ej d³ugo¶ci, kabat - od góry do bioder/pó³uda).
A na od¶wierzenie tematu: jakie by³o maxymalne datowanie wystêpowania jaki cywilnej. Powiedzmy ¦l±sk/polska dla ubogiego szlachciaca. Czy ³apie siê jeszcze na wojny husyckie czy odpada i zamiast tego raczej ju¿ kabat?
EwKa
Przeszukaj ikonografie i dopasuj do datowania oraz opisanych typow ubiorow oraz funkcji:
Przede wszystkim polecam Ci to:
http://collecties.meermanno.nl/handschrift...howmanu?id=1503
Datowanie ma szerokie, bo 1400-1450 z naciskiem na 1420/40r. Jest tam wiele typow ubiorow.
Witko
Mo¿e nie mam jeszcze do¶æ wprawionego oka w przeszukiwaniu manuskryptów ale pan na obrazku 82 ma na sobie co¶ joko/cottehardio-podobnego, choæ mo¿e to byæ równie dobrze jaki¶ gown ( zapiêcie na guziczki grupowane po dwa). Nie wiem o co chodzi dok³adnie w tym manusktrypcie, ale moje spostrze¿enia s± nastêpuj±ce:
1. Pan jest raczej w ¶rednim wieku ( ma³a ³ysina, broda)
2. Nie wiem za co ale kobiety rob± mu krzywdê angshock.gif
3. Pan jest bez paska
4. ko³nierza brak

W sumie nie wiem jak mam to zinterpretowac. Jak ktos ma jakies pomysly to proszê o komentarz.

Co do stroju owego jegomo¶cia to rêkawy nie wydaj± siê a¿ tak ¶ci¶le dopasowane do cia³a jak w cottehardie, raczej jest trochê luzu co jest charakterystyczne dla kabatu. Z kolei od pasa w dó³ strój jest lu¿ny obficie pofa³dowany, co czyni go bardziej podobny do cottehardie. Konkluduj±c wygl±da to jak cottehardie z rêkawani kabatu i na dodatek wystêpuje w 2 æw.XVw. crazy.gif
Proszê o ewentualn± korektê i komentarze.
EwKa
Podpis :"Lamech is rebuked or beaten by his wives"(lamech jest karcony lub bity przez swe zony)-manuskrypt nosi tytul "Zwierciadlo zbawienia ludzkiego" i jest zbiorem wybranych i latwo podanych historii staro i nowo testamentowych oraz Pasji i Zywota Marii. Mial na celu umoralnianie spoleczenstwa.
To jest akurat zwykla roba, zmarszczona w pasie i z faldami ulozonymi i zszytymi. Co do paska to mozna rownie dobrze przyjac, ze wzgledu na taniosc publikacji czesc farb odpadla od manuskryptu i po pasku zostal tylko cien.
Cotehardie to ubior nie wystepujacy w XVw. a kabat jest dla tego wieku powszechny a nawet charakterystyczny.
Tyle o nazewnictwie. Jesli zalozysz, ze kabat jest dopasowany do sylwetki ale od pasa jest rozkloszowany w "spodniczke" to pasowac moze to:
http://www.mnemosyne.org/mmw/fullsize/mmw_..._016r_min_1.jpg
http://www.mnemosyne.org/mmw/fullsize/mmw_..._016r_min_2.jpg (gosc z biczem w zielonym ubranku)
http://www.mnemosyne.org/mmw/fullsize/mmw_..._018v_min_2.jpg (postac w zielonym na 1 planie)
...jesli taka identyfikacja Ci odpowiada to mozesz szukac dalej na jej podstawie.
Witko
Dziêki EwKa, Mam jeszcze pytanie, czy spotkali¶cie siê z kabatami z krótkimi rêkawami i jakie jest datowanie takiego wynalazku, je¶li takie rozwi±zanie rzeczywi¶cie istnia³o.
EwKa
Widzialam cos co wygladalo jak podwiniete rekawy...
Hshanoo
Ja zaryzykowa³bym stwierdzenie, ¿e nie mo¿na dok³adnie okre¶liæ wykroju dla kabata. Mo¿na natomiast okre¶liæ jaki wykrój mia³ kabat w okresie 1440-60 na przyk³ad. To tak jak z dwudziestowiecznym garniturem. Porównajcie kroje z 1970r. z krojami z 2000r. - niby to i to garnitur a jednak inaczej wygl±da.
Ogólnych tendecji jakie mo¿na zauwa¿yæ w XVw. jest kilka. Chocia¿by monstrualna stójka w szatach wierzchnich mala³a by prawie znikn±æ w po³owie wieku. Podobnie sprawa siê mia³a z rêkawami - wielkie"torby" na pocz±tku wieku i w miarê w±skie, proste rêkawy w po³owie wieku.
Co do d³ugo¶ci szat to wiadomo - zale¿a³y od statusu spo³ecznego, od wieku nosz±cego, od funkcji jakie mia³y spe³niaæ. Trudno jest w jednym temacie na forum sklasyfikowaæ wszystkie elementy stroju.
Polecam zacz±æ od podstaw krawieckich w trochê mrocznym "Medieval Tailor's Assistant".
Pomimo "zmroczenia" kilku spraw ksi±¿ka ta w niez³y sposób pokazuje ewolucjê stroju. Jak zmienia³y siê poszczególne jego elementy. Podstawowe informacje jak kroiæ materia³, ¿eby uzyskaæ skomplikowane bry³y...itd..itp.
Poznawszy te krawieckie podstawy dopiero mo¿na analizowaæ stroje w Gutkowskiej i innych publikacjach.
Maj±c tak± wiedzê mo¿na siê pokusiæ o próby rekonstrukcji odzie¿y z ikonografii.

Przepraszam za taki ma³y "off" ale wracaj±c do tematu - kabat to chyba okre¶lenie kurtki XVw. której wykrój (a przynajmniej jego podstawowe za³o¿enia) mo¿na opracowaæ na podstawie wykroju mêskiego gown, który znajdziesz w "Medieval Tailor's Assistant". Tak jak pisa³a Ewa wykrój kloszowy. Plisy (czyli te marszczenia, zak³adki) od klatki piersiowej lub przy odciêciu w pasie klosz tylko w dolnej czê¶ci. Wydaje mi siê, ¿e dowolono¶æ mo¿e byæ chyba spora. Rêkaw lekko zwê¿any (w sumie te¿ zale¿y od ¶cis³ego datowania)....
koniec. Trudno mi jednak pisaæ o tak rozleg³ym temacie.

Proponujê zapoznaæ siê w/w literatur±, znale¼æ w ikonografii okre¶lony wzór i spróbowaæ go zrekonstruowaæ - tak chyba bêdzie najlepiej.
EwKa
Hshanoo , nie "jak pisa?a Ewa wykrój kloszowy" lecz jak pisala Ewa baskina czyli czesc ubrania od pasa w dol krojona kloszowo. To zasadnicza roznica majaca wyrozniac kabat-to juz sobie wyjasnili przedmowcy. Wykroj w TMA to gown czyli poczciwa ROBA, moze miec ona faldy zebrane swobodnie pod paskiem albo zszyte na stale ale to wciaz bedzie szata krojona kloszowo.
Kabat ma wykroj oparty na podobnych zasadach co doublet-korpus tworzony jest z 8 czesci-4 tworza przod i 4 tworza tyl. Baskina doubletu jest bardziej przylegajaca do ciala, baskina kabatu musi byc wykreslona na nowo aby dawala szersza "spodniczke". Rekaw podobnie jak rodzaj materialu z ktorego robi sie kabat to juz kwestia mody/bogactwa/pozycji spol.
Hshanoo
Do Ewy.
Czyli innymi s³owy wykrój kabata jest ¶ci¶le zdefiniowany?
Bo nie wiem kiedy pojawi³o siê to s³owo "kabat". Je¿eli nazwa ta jest przypisana do jednego konkretnego wykroju to przepraszam za moje wtr±cenie.
Zasugerowa³em siê moj± "po¿al siê Bo¿e" archeologi± eksperymentaln± dotycz±c± ogólnie pojêtych kurtek. Sama przyznasz Ewo, ¿e zwyk³a ¿o³nierska kurtka to nic innego tylko gown w³a¶nie, tylko æwiartka jest krojona w k±cie o du¿o mniejszym rozwarciu ni¿ przy szacie mieszczañskiej, ¿e nie wspomne o dworskiej (wiadomo - oszczêdno¶æ materia³u). Po zapiêciu paska widaæ fa³dy choæ nie tak obfite jak w bogatszych szatach. Brak jej równie¿ podszycia i wykoñczeñ krawêdzi futrem. Kiedy szuka³em wykrojów na swoj± "kurtkê" znalaz³em tyle wariantów (g³ównie chodzi o szaroko¶æ klosza u podstawy), ¿e g³owa mnie rozbola³a a wszystko mo¿na by³oby podci±gn±æ pod wykrój gown'a. Moje wynurzenia opar³em na do¶æ wnikliwym studiowaniu tego kroju na podstawie ikonografii.

P.S. Nie mogê otworzyæ linków, które poda³a¶ kilka postów wy¿ej. Przegl±darka powiada, ¿e dostêp zabroniony...
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Kabat, inaczej jacket (angielski jêzyk, tak jak gown). ¯eby troszeczkê jêzykowe niejasno¶ci wyklarowaæ. Pozdrawiam
Gwyn
EwKa
Kabat=kurtka, tak sie przyjelo po slownikach okolokostiumologicznych.  
(Kopalinski) kabat-wierzchnie okrycie noszone w XV-XVII w., me²skie (równiezÿ wojsk.) a. kobiece, rodzaj kurtki a. kaftana z barchanu, kitajki, p?ótna, at?asu, adamaszku, ?osiowej skóry a. zamszu podbitej podszewka² a. futrem, bramowanej aksamitem, niekiedy bez re²kawów. Etym. - ukr. z pers. käba? 'p?aszcz'.
(Slownik staropolski) Kabat* kurtka, kaftan, wie²zienie.

Gown=robe=suknia co sugeruje bardziej luzne okrycie o roznej dlugosci.
Kszysz
Witam
zwarzywszy na fakt iz wiele linków ju¿ nie dzia³a
Czy jest kto¶ mo¿e w posiadaniu wykrojów na kabat, rycin tudzie¿ zdjêæ ?

pozdrawiam
Miechu
Witam.

Przyłączam się do prośby Kszysza ze szczególnym naciskiem na ryciny bądź też zdjęcia kabatu. Temat wiele mówi, ale mimo wszystko większość linków się "odaktualniła".

Pozdrawiam
Miechu
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Wykrój generalnie przypomina wykrój dubletu i na tej w³a¶nie zasadzie jest toto szyte - czyli 4 czê¶ci z przodu, 4 z ty³u i rêkawy. Spokojnie wystarczy to na najprostsz± wersjê ubioru, zapinan± na haftki lub guziki. Potem mo¿na kombinowaæ poszerzaj±c baskinê klinami, rozcinaj±c rêkawy na wysoko¶ci ³okcia (z przodu lub ty³u) czy dodaj±c wysok± g³ówkê w rêkawie albo spinaj±c go w mankiecie guzikami. Stójka jest bardzo rzadko spotykana. Nale¿y pamiêtaæ, ¿e kabat jest ubiorem do¶æ obcis³ym.

Wa¿ny szczegó³ - raczej na drug± po³owê XV wieku. Pozdrawiam
Gwyn
Miechu
CYTAT("Gwyn")
Wa¿ny szczegó³ - raczej na drug± po³owê XV wieku.

A przesz³oby na drug± æwieræ XV wieku? Tak mniej wiêcej na pó¼ne lata '20? Nie pyta³bym, ale "raczej" pozostawia pewn± nadziejê : ).
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Nie wiem na 100% acz ¶miem mocno pow±tpiewaæ. Pozdrawiam
Gwyn
EwKa
poszukiwania wlasne sie klaniaja... bedzie mozna sprawdzic czy polscy kostiumolodzy i historycy mieli racje twierdzac, ze kabat wystepuje juz na przelomie XIV i XVw.
Witko
Czy stój z tej rekonstrukcji http://www.galeria.bractwoczocha.pl/photos/DSC04229.jpg mo¿na uznaæ za kabat i datowaæ na 1.po³. XVw? Jak tu wygl±da sprawa z rêkawami? czy s± one równie¿ zapinane na guziki jak w cottehardie czy nie?
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.