Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Zbrojni 2008 - pieszo-konna wyprawa jesienna XI'08
> Prywatne Inicjatywy > Wyprawy
Stron: 1, 2
Vislav
Witam

Og³aszam rozpoczêcie przygotowañ do drugiej edycji marszu pla¿± wzd³u¿ wybrze¿a Ba³tyku, na wyspie Wolin. W za³o¿eniach sprawdzamy w³asne mo¿liwo¶ci pokonywania d³u¿szych odcinków pieszo w pe³nym uzbrojeniu, po³±czone z bytowaniem w trudnych warunkach pogodowych.
Jest to kontynuacja ubieg³orocznej imprezy - w poszukiwaniu Jaæwingowie - wyprawa jesienna 2007, piesza wyprawa pla¿± wzd³u¿ Ba³tyku, mo¿na te¿ obejrzeæ Jaæwingowie- wyprawa jesienna 2007 i Jaæwingowie 2007.

Akceptacja uczestnictwa wymaga przed³o¿enia opisu stroju i wyposa¿enia wraz dokumentacj± fotograficzn±. Datowanie: do XIw. Nie okre¶lamy precyzyjnie czasów i rekonstruowanych miejsc ze wzglêdu na charakter projektu, nastawionego na sprawdzenie w³asnych mo¿liwo¶ci i warto¶ci u¿ytkowej zrekonstruowanego stroju i wyposa¿enia. Pamiêtajmy, ¿e wyprawy zbrojne to nie by³a zazwyczaj walka o miedzê z s±siadami - aby walczyæ najpierw trzeba by³o dotrzeæ na miejsce.

Jak zwykle mo¿emy siê spodziewaæ sztormowych wiatrów, deszczu, ¶niegu i gradu - no i oczywi¶cie równie¿ s³oñca. Noclegi przy ognisku, lub bez. Tak wiêc bierzemy pod uwagê wy³±cznie powa¿ne kandydatury.

Tym razem wyprawê rozpoczynamy w Forcie Anio³a w ¦winouj¶ciu. Mamy miejsce na przygotowania, nocleg i parking dla samochodów.

pozdrowienia Vislav
-Budzigniew-
Witam.
Tak jak w ubieg³ym roku,tak i w tym z mi³± chêci± weznê udzia³ w wyprawie bigsmile2.gif

pozdrawiam.
M¶cidróg
Cze¶æ.
Zg³aszam siê do wyprawy.
W tym roku moje datowanie obejmie prze³om VII-VIIIw.
Ostatni marsz uzmys³owi³ mi co mam wykonane zle,poprawi³em i w miare juz "wygl±da":)
Tym razem testowa³ bede nowe wyposa¿enie:)
Zdjêcia za jaki¶ czas:)
Pozdrawiam
Lotgar
Witam.
Niestety bardzo mi przykro , nie bêde móg³ do Was do³±czyæ . icon_sad.gif Nie mam ju¿ tylu dni urlopu . icon_sad.gif Zostaje mi ¿yczyæ powodzenia i mo¿e nastêpnym razem . icon_sad.gif
pozdro
Vislav
Witam

Szkoda Lotgar, ¿e siê nie uda tym razem. Poza oczywi¶cie i bezwzglêdnie dobr± kompani±, jeste¶ bardzo fotogeniczny. Bêdzie nam Ciebie brakowa³o.

Budzigniew i M¶cidróg - cieszê siê, ¿e spotkamy siê kolejny raz. Ja tym razem równie¿ skompletujê uzbrojenie koczownicze: tarcza, w³ócznia, czekan, akinak no i oczywi¶cie ³uk i ko³czan ze strza³ami. Uzbrojenie ochronne do rozwa¿enia. Bêdê chyba celowa³ na A³taj i III-IVw ne.
Tak jak swojego czasu rozmawiali¶my - "a³tajskie korzenie awarskie" do interesuj±cego nas projektu.

pozdrowienia Vislav
Lotgar
Witam.
Uda³o mi siê odpracowaæ urlop a co za tym idzie bêde móg³ wzi±¼æ udzia³ w tej wyprawie .
Tak ¿e dopisuje j± do mojego kalendarza .
pozdro
Vislav
Witam

Cieszê siê niezmiernie - fajnie nam siê wêdrowa³o.

Byæ mo¿e ju¿ w tym roku uda nam siê do³o¿yæ jakiego¶ konika jucznego do transportu wyposa¿enia obozowego i wody. Ostatnia wyprawa po stepach i puszczach pomorskich uzmys³owi³a mi, czego jeszcze do szczê¶cia brakowa³o.
Dla siebie zamierzam skompletowaæ uzbrojenie ochronne plus tarcza, ³uk, czekan i co¶ tam jeszcze.

pozdrowienia Vislav

Vislav
Witam

Dobre wie¶ci. W tym roku poszerzamy zakres naszej wyprawy o w±tek koñski. Do sk³adu grupy do³±cza Rosamar jako koniuch i lekko zbrojna koczowniczka - bêdziemy dysponowaæ jednym koniem jucznym oraz jednym wierzchowcem.
Dziêki temu mamy zapewniony transport prowiantu, wody oraz dodatkowego wyposa¿enia obozowego. Pozwoli to dobrze przetestowaæ mo¿liwo¶ci marszu przy pe³nym uzbrojeniu. Ponadto bêdziemy dysponowaæ konnym zwiadem.

Zmianie ulega baza wypadowa na Ranczo Palomino - bardzo dobry dojazd samochodem z krajowej 3.
Miejsce jest trochê egzotyczne z naszego punktu widzenia, jednak z pewno¶ci± mo¿emy stworzyæ sobie zak±tek koczowniczo-osadniczy.
Bêdzie miejsce na bezpieczne zaparkowanie samochodów doje¿d¿aj±cych uczestników i zdeponowanie 'cywilnego' ekwipunku.

Wa¿na jest lokalizacja - tylko 800 metrów od pla¿y pomiêdzy ¦winouj¶ciem a Miêdzyzdrojami. Podstawowa trasa brzegiem Ba³tyku do Dziwnowa i powrót lasami z ominiêciem cywilizacji.

Zebrane do¶wiadczenia z pewno¶ci± przydadz± siê w projekcie Rekonstrukcja wozu s³owiañskiego wraz z inwentarzem.

Sk³ad grupy pozostaje zamkniêty do:
  1. -Budzigniew-
  2. Lotgar
  3. M¶cidróg
  4. Rosamar
  5. Vislav

Nie przewidujê ¿adnych dodatkowych uczestników - no chyba, ¿e kto¶ naprawdê udowodni swoj± przydatno¶æ dla tego projektu.

pozdrowienia Vislav
rosamar
Witajcie

Jak napisa³ Vislav równie¿ wybieram siê na wyprawê jako koniuch lub konny zwiadowca.
Ciekawa jestem bardzo jak konie w ogóle znios± trudy tego typu wêdrówki.
Przypominam o konieczno¶ci pojenia ich w s³odkowodnych rzeczkach lub jeziorkach czyli trzeba trase zaplanowaæ tak by przynajmniej raz na jaki¶ czas by³ wodopój.
Poza tym juczny bardzo odci±¿y nas wszystkich z baga¿u typowo przetrwaniowego co u³atwi transportowanie ekwipunku bojowego. Pozostaje konieczno¶æ skonstruowania siod³a jucznego - biorê to na siebie.
Moje w³asne datowanie to na dzi¶ okres i realia Pazyryk i postaram siê skompletowaæ równie¿ chocia¿ minimum uzbrojenia: ³uk, czekan lub toporek, sztylet/nó¿ i mo¿e ma³a lekka tarcza wiklinowa.

A w ogóle to bardzo cieszê siê ¿e nasze konne projekty ruszaj± z kopyta warrior.gif
Z³apa³e¶ bakcyla Vislavie!!!

z pozdrowieniami
Rosamar
Vislav
Witam

W niezbyt du¿ych odleg³o¶ciach od planowanej trasy s± jeziora i rzeczki z dostêpem do wody. Zreszt± na 'wyposa¿eniu" wyprawy mamy konnego zwiadowcê, którego zawsze mo¿emy wys³aæ po dostawy hehehe.gif - ¿ycie jest piêkne.

pozdrowienia Vislav
M¶cidróg
Witajcie.
Podoba mi siê pomys³ z wyko¿ystaniem kopytniaków:)
Odno¶nie bazy wypadowej.....wsio radno:)
Z racji tego ¿e w ca³o¶ci praktycznie wymieniam sprzêt,nie mogê jeszcze zamie¶ciæ zdjêc,ale jak bêde gotów to napewno to zrobie z opisem co i jak:)
Sprzêt wykonujê sam,nad uzbrojeniem pracujê...powoli bo powoli ale do przodu.We wrze¶niu wyruszam w góry daæ sposobno¶æ Maurycemu wykazaæ siê literacko:))))) i ju¿ wtedy odtwarzana przeze mnie postaæ umiejscowiona czasowo bêdzie w VIIw.
Czê¶æ sprzêtu-tj.he³m (nie wiem czy go wyko¿ystam w takiej postaci) mo¿na obej¿eæ pod linkiem

http://bukowlas.blogspot.com/2008/03/repli...u-ebrowego.html

Jest jeszcze sporo do zrobienia przy nim ale jaki¶ tam kszta³ nabra³smile.gif
Przymierzam siê do wykucia grotów oszczepów....jaki bêdzie efekt?
Ogóolnie rzecz bior±c.....wszystko mam w rozsypce ale jestem na dobrej drodze do ogarniêcia tego ba³aganu:))))))
Pozdrawiam
Lotgar
Witam.
Mi równie¿ bardzo podoba sie pomys³ wykorzystania czworonoga . Ciekaw jestem jak bedzie na mnie reagowa³ , dotychczasowe moje spotkania z takowymi zwierzêtami by³y do¶æ nie mi³e . Konie dziwnie na mnie reaguj± .
Fotek sprzêtu narazie nie wrzucam , zrobie to po wrze¶niowej wyprawie .
pozdro
Vislav
Witaj Lotgar!

"Nie takie konie straszne jak je maluj±". Do ubieg³ego roku mia³em obawy podchodz±c do konia. Po odbyciu kilku jazd u Dominiki tak mi sie to spodoba³o, ¿e w tym roku zdecydowa³em siê na czterodniow± wyprawê - w sumie ponad 30 godzin w siodle, momentami w bardzo trudnym terenie. Dziêki czarodziejskiej Bajce prze¿y³em to i my¶lê o kolejnych "koñskich" projektach.

S³usznie zauwa¿y³e¶, ¿e zazwyczaj problem tkwi w ludzkiej psychice. Gdyby¶ chcia³ trochê poczytaæ na temat uk³adu cz³owiek-koñ, czyli drapie¿nik-zwierzê uciekaj±ce - polecam teksty: pozdrowienia Vislav
jasmin
Do listopada jeszcze daleka droga. Na stepach pomorskich od¶wie¿yla sie pamiêæ co do w³óczêg z m³odszych lat. Zimna nie trawiê, ale do listopada mo¿e uzupe³niê podstawowe wyposa¿enie na Xw nadaj±ce siê na w³óczêgê. Zobaczê, co do Zimnej Wody siê zrobi.
Vislav, nie tylko ciebie Dominika zarazi³a konn± wypraw±smile.gif))
Pozdrawiam
Vislav
Witaj Ja¶min!

Z pewno¶ci± nie musisz niczego udowadniaæ. Gdyby¶ mia³ chêæ i mo¿liwo¶ci wybraæ siê z nami na listopadow± wêdrówkê, jako zbrojny - to serdecznie zapraszam.

pozdrowienia Vislav

p.s. Ja¶min jeszcze nie zbrojny , ale ju¿ konny
M¶cidróg
Ja¶min pamiêtaj ¿e procarz czy oszczepnik to te¿ ZBROJNY.
Nie jest nigdzie powiedziane ¿e trzeba na sobie targaæ ca³y cekhauz.
Pozdrawiam
Lotgar
CYTAT(Vislav @ 07:08 04.06.2008) *
Gdyby¶ chcia³ trochê poczytaæ na temat uk³adu cz³owiek-koñ, czyli drapie¿nik-zwierzê uciekaj±ce - polecam teksty: pozdrowienia Vislav

Witam.
Do lektury ju¿ zajrza³em i zaznajomi³em sie z niektórymi artyku³ami , na pewno bêdê jeszcze do nich zagl±da³ .
Mam tylko jedn± sprawê : pamiêtacie jak na poprzedniej wyprawie rozmawiali¶my na temat daszku
( takiego jak pod linkiem http://picasaweb.google.com/lotgar/Wyprawa...940513876712770 ). Czy temat dalej aktualny i ka¿dy zabiera ze sob± co¶ takiego aby pó¼niej po³±czyæ je w jedna ca³o¶æ ??
pozdro
Vislav
Witam

Ubieg³y rok pokaza³ nam, jak bardzo mo¿e byæ zmienna pogoda w listopadzie nad morzem. "Za³apali¶my" praktycznie wszystko: s³oñce, deszcz, grad, burzê i silny sztormowy wiatr.
Przy 5-6 uczestnikach wyprawy potrzebujemy 4 p³achty o wymiarze 1,5 x 2,0 (tak jak koce), ewentualnie trochê cia¶niej - 6 p³acht 0,75 x 2,0 oraz dopracowanie systemu ³±czenia modu³owego.
To drugie rozwi±zanie zak³adaj±ce, ¿e ka¿dy uczestnik ma swoj± p³achtê wydaje siê lepsze. Przy dobrze opracowanym systemie ³±czenia p³acht i z u¿yciem drzew oraz d³ugiej linki zawsze mo¿na skleciæ co¶ sensownego bez wzglêdu na faktyczn± liczbê podró¿ników.

Postaram siê dopracowaæ szybki, pewny i ³atwy system ³±czenia p³acht. Mogliby¶my to stosowaæ przy dowolnych wyprawach.

pozdrowienia Vislav
Vislav
Witam

Przygotowa³em diagram wykonania uniwersalnej, indywidualnej p³achty namiotowejKliknij, aby zobaczyæ za³±cznik - wymiary 75 x 200cm. Tkanina do wyboru przez wykonuj±cego - ka¿dy ¶pi pod swoim "sp³achetkiem" i sam go nosi. Poszczególne segmenty mo¿na bardzo ³atwo ³±czyæ w ca³o¶æ nawet przy zgrabia³ych rêkach - nie ma ¿adnych otworków do przetykania i zbêdnych wi±zañ.

Rozwi±zanie to zastosowa³em kiedy¶ do zamykania swojego pierwszego wikiñskiego trójk±ta - u¿ywa³em tylko pêtli. Niestety nie mam zdjêcia zasznurowanego namiotu.

Dla ochrony przed przenikaniem wody trzeba bêdzie doszyæ do dwóch krawêdzi dodatkowe ta¶my. Postaram siê uszyæ pierwszy egzemplarz i wykonaæ foto-dokumentacjê.

Szeroko¶æ 75 cm zosta³a wybrana ¶wiadomie - po³owa szeroko¶ci wiêkszo¶ci sprzedawanych tekstyliów. Mo¿na u¿yæ po³owê koca ciêtego po d³ugo¶ci lub filc.

pozdrowienia Vislav
M¶cidróg
Ja tutaj musze wtr±ciæ swoje 3 grosze.
"Dodaj±c" konie do wyprawy zmieni³ siê troszeczkê jej kszta³smile.gif
Do tej pory ca³y nasz dobytek musieli¶my targaæ na w³asnych grzbietach.....ale teraz bêdziemy mieli jucznego:) W takiej sytuacji mo¿na wzi±¶æ ze sob± namiot.Zwyk³y anglo-saxon.Omasztowanie to nie problem...na ka¿dym popasie mo¿na zrobiæ nowe.Nasz namiot po z³o¿eniu zajmuje miejca tyle co nic.Nie jest to oczywi¶cie miganie siê od straszliwych warunków wyprawy:)))) ale do¶æ rozs±dne podej¶cie i my¶lê ¿e nawet historyczne.
Kopytniak nie bêdzie raczej przeci±¿ony,a my bêdziemy mogli skupiæ siê na uzbrojeniu.
Jê¿eli namiot nie wchodzi w rachube z jaki¶ przyczyn no to w takim razie trzeba bedzie pomy¶leæ faktycznie nad Wie¶kowym wynalazkiem.Dobrze by by³o gdyby znalaz³o siê jakie¶ potwierdzenie na u¿ywanie takiej p³achty wi±zanej w ten sposób.Je¿eli nie bêdzie ,a reszta Towarzystwa uprze siê jednak przy p³achtach..w takim razie ja nie bede za mocno protestowaæ....choæ sam nie wiem..mo¿e bêde:))))

ps...tak na marginesie..koby³y i namiot to ju¿ by³ by jaki¶ tabor:) czyli co¶ co by³o zamierzeniem Jerozolimy 1099. która w³a¶nie z tych powodów siê nie odby³a:))))..miêdzy innymi ( ¿eby nikt nie poczu³ siê ura¿ony)
Vislav
Witam

Hmmm....
  1. Prze³om VII/VIII (Morawy jak s±dzê) - czy mo¿na prosiæ o potwierdzenie na anglo-saxona dla tych czasów i terenów
  2. Z koczowniczego punktu widzenia - brak jakichkolwiek potwierdzeñ dla tego typu namiotu. Je¿eli ju¿, to raczej prosta p³achta w stylu soldier-tent i namiot o ma³ej wysoko¶ci. Ortodoksyjnie p³achta zszywana raczej z pasów o szeroko¶ci ok.60-75cm. £±czenie/zamykanie w systemie przek³adanych pêtli wystêpuje w materia³ach etnograficznych np. http://allegro.pl/item373702378_kaszkajski...ria_persja.html
  3. Dla utrzymania tempa marszu ok. 4km/godz. potrzebujemy przerzuciæ na konia jucznego ca³o¶æ naszego wyposa¿enia obozowego + kilkana¶cie litrów wody + obrok + nasz prowiant - przy 6 osobach nie jest tak ma³o.
  4. Od 5 lat nie u¿ywam ¿adnego "powa¿nego" namiotu bez wzgledu na rodzaj projektu. Zawsze jest to tyle, ile mogê w razie potrzeby zabraæ na w³asny grzbiet.

Nie upieram siê przy p³achtach z mo¿liwo¶ci± systemowego ³±czenia - mo¿emy z tego wynalazku spokojnie zrezygnowaæ.
U¿ycie koni zmieni trochê harmonogram tworzenia obozowiska, przede wszystkim konie - rozkulbaczenie oraz zadbanie o wodê i paszê/obrok dla nich. Niezale¿nie gromadzenie suchego drewna opa³owego na ognisko i rozpalenie ognia. Na koñcu my i sprawy bytowe.

Równie¿ powinni¶my przewidywaæ czasowe przerzucanie na konia jucznego czê¶ci uzbrojenia ochronnego - pomys³y co zrobiæ z kolczuga w zesz³ym roku.

pozdrowienia Vislav
M¶cidróg
Nie mam zamiaru prowokowaæ do niepotrzebnych zgrzytów,wiêc ju¿ postaram siê wyja¶niæ moje przemy¶lenia.
Znane mi przedstawienia namiotów (anglo-saxonów) i ( sto¿ków) pochodz± z Psa³terza z Utrehtu.Datowanie trochê wcze¶niejsze bo IXw.Pozwole sobie wrzuciæ link do tematu na Halla.

http://halla.mjollnir.pl/viewtopic.php?t=3066

Zak³adaj±c i¿ w wyprawie wezm± udzia³ "wojownicy" odziani w kolczugi,to namiot bêdzie czym¶ raczej normalnym patrz±c pod k±tem zasobno¶ci kiesy lub sprawnej rêki tego¿ wojownika:)

Patrz±c na zdjêcia majchanów wrzuconych przez Avara nie mogê siê oprzeæ wra¿eniu o ich podobieñstwie do anglo-saxona.(w³a¶ciwie nie wiem jaka jest poprawna nazwa dla tego typu namiotu...getelt? czy jak?)

http://www.freha.pl/index.php?showtopic=14...mp;#entry213230

Dla jasno¶ci obrazu...pod linkiem nasz namiot:

http://bukowlas.blogspot.com/

Namiot naprawde niewiele wa¿y,zajmuje ma³o miejsca.Ale oczywi¶cie nie bede siê upiera³.
Odno¶nie objuczenia konia....faktycznie masz racje.My¶lê ¿e wodê dla nas jednak bêdziemy nie¶li na w³asnych grzbietach.
Wiêc na koniec....
Namiot jest:) W razie czego zabranie go na wyprawe nie stworzy problemu:)
Równie dobrze obejdziemy siê tak¿e bez niego:)
Pozdrawiam
jasmin
Dwa buk³aki s± tak¿e gotowe. Ka¿dy pojemno¶ci 2 litrów. bynajmniej wody w nim nie ujrzycie ha ha ha:)
Modu³owy system jest bardzo dobrym rozwi±zaniem z logicznego punktu widzenia - ciezar rownomiernie rozdzielony po osobach, w zaleznosci od potrzeb mozliwosc tworzenia wiekszego/mniejszego namiotu dachu czy tez wydzielania przestrzenii wewnatrz. Ba, nawet mozna rzec - kolczugowcy spi± osobno:)))
Ale fakt faktem, do waszego namiotu 6 osob i pies siê zmie¶ci. A i potrzebny jest kosz na Irka ... hr hr hr:))) bo on sie nie zmiesci:))))
rosamar
Co do obci±¿enia koni to dorzucê jeszcze swoje trzy grosze.
Co innego je¼dziec wraz z wyposa¿eniem wa¿±cy oko³o 100kg a co innego 100kg samego wyposa¿enia.
Trzeba pamiêtaæ ¿e je¼dziec porusza siê wraz z koniem i niejako stabilizuje, pomaga koniowi nie¶æ ciê¿ar bo nie jest bezw³adnym workiem kartofli. Natomiast same graty przyczepione do siod³a jucznego nie pomagaj± lecz przeszkadzaj± dlatego postulujê zmniejszenie wagi tych maneli do max 60kg.
Kalkulujê tak na oko ale proszê ¿eby¶cie przemy¶leli bo co 5 g³ów to nie jedna bigsmile2.gif

Buk³aki s± in progress - podwójne w kszta³cie ³ezki by ³atwiej je by³o przytroczyæ.
Do siod³a jucznego zabieram siê jak pies do je¿a ale my¶lê ¿e damy radê smile.gif
Vislav
Witam

Podsumowuj±c ten pakiet dyskusji.

Cel wyprawy powinien byæ adekwatny do posiadanych ¶rodków. Inaczej mówi±c nie powinni¶my mno¿yæ bytów ponad potrzebê.

Czterech pieszych ¶rednio lub ciê¿kozbrojnych + jeden lekkozbrojny koniuch z koniem jucznym + jeden lekkozbrojny konny zwiadowca - tworzymy mobiln± grupê przemieszczaj±ca siê w celach niekoniecznie pokojowych.
Jej zalet± jest ³atwo¶æ i szybko¶æ przemieszczania siê, oraz mo¿liwo¶æ dzia³ania z ukrycia i zasadzki.
Cytat z poprzedniej wyprawy:
CYTAT(M¶cidróg @ 16:26 19.10.2007) *
[...]
Cesarz Bizantyñski Maurycy w VIw skupia sie na taktyce plemion s³owianskich która mozna nazwac jako dzialania partyzanckie i wojn± podjazdow±.Ich osady po³ozone wsród lasów i bagien posiadaja liczne drogi ucieczki.Na miejsce ataku wybieraja teren górzysty lub zalesiony.Sa tak¿e doskona³ymi p³ywakami.Za przyczyne prowadzenia wojen podjazdowych przez S³owian uwaza Maurycy ich anarchizm,k³otliwo¶æ i sk³onno¶c do wzajemnych oskar¿eñ,które sprawiaj± ze w otwartym terenie nie sa zdolni sformowaæ szyku,sa niewiarygodni i nie przestrzegaj± tyraktatow..Strategikon zaleca w walce z nimi stosowac formacje lekkozbrojnych oszczepników wspieranych przez ³uczników i kawalerie.W marszu powinny im towarzyszyc formacje saperów z mostem pontonowym dramony oraz dodatkowe jednostki kawalerii jako os³ona i odwody.Na pore uderzenia wybierac zimê kiedy lasy sa pozbawione listowia daj±cego schronienie wojownikom a ¶nieg u³atwia tropienie ¶ladow.Zarówno w bitwie jak i podczas pl±drowania wiosek si³y bizantyñskie powinny byc rozdzielone a ich czê¶æ rozlokowana na potencjalej drodze ucieczki przeciwnika.O niskiej ocenie plemion s³owianskich ¶wiadczy rada aby atakowac je i podobnie niezdyscyplinowane ludy nawet w przypadku gdy wystêpuja w liczebnej przewadze.
http://bukowlas.blogspot.com/2007/08/takty...an-vi-viiw.html
http://bukowlas.blogspot.com/2007/08/pastwo-samona-viiw.html

Jako uczestnicy 'trochê' siê rozmijamy w datowaniu, jednak nasz 'koczowniczy' test opiera siê na podobnych za³o¿eniach. W znaleziskach kultury Pazyryk brak jest 'ciê¿kiego' uzbrojenia ochronnego - wskazuje to, ¿e w razie potrzeby by³a to wojna obronna/partyzancka. Uzbrojenie ochronne najprawdopodobniej by³o oparte na materia³ach organicznych - takich jak skóra, róg i drewno. Rozwinê ten w±tek gdy zabiorê siê do rekonstrukcji. Proste rozwi±zania nie powinny wprowadzaæ zbyt du¿ego dysonansu do ca³ego projektu.

Sprzêt dodatkowy i wyposa¿enie obozowe ograniczamy do minimum. Przynajmniej jedna noc bez ogniska.
Do tej koncepcji namioty typu anglo-saxon, czy du¿y majchan/getelt po prostu nie pasuj±. Bardziej by³yby odpowiednie dla wojsk hipotetycznego przeciwnika.

Co do wody - bêd± potrzebne dwa buk³aki o pojemno¶ci 5-6 litrów ka¿dy, zak³adane na grzbiet konia jako sakwy i opró¿niane z dwóch stron równomiernie aby zachowa równowagê (Rosamar).

Ka¿dy uczestnik ma swój buk³ak o ma³ej pojemno¶ci, uzupe³niany w miarê potrzeby.

Ze wzgledu na uzasadnione w±tpliwo¶ci wobec uniwersalnego systemu ³±czenia p³acht - rezygnujemy z tego rozwi±zania na rzecz improwizowanego tworzenia daszków w razie potrzeby. Ka¿dy posiada swoj± 'szmatkê'. Dowód na historyczno¶æ chyba nie jest potrzebny.

Obci±¿enie konia na oko³o 50-60 kg uwa¿am za racjonalne - szczególnie, ¿e czê¶æ ³adunku jest 'objêto¶ciowa'. Zwiniête koce/pledy, filce, p³achty, ciep³e okrycia/ko¿uszki itp. Uszyjê dwie du¿e sakwy z grubej tkaniny przygotowane do mocowania na koniu.

pozdrowienia Vislav
rosamar
Przejrza³am niemiecki ebay i znalaz³am tam aukcjê na której s± ³adne zdjêcia pogl±dowe z siod³em jucznym armii szwajcarskiej, o ile dobrze mi siê zdaje.
Oczywi¶cie nasze siod³o bêdzie znacznie prostszej konstrukcji ale zamieszczam ¿eby¶cie sobie wyrobili pogl±d z czym to siê je bigsmile2.gif

siod³o juczne
Vislav
Witam

Rzeczywi¶cie jest nad czym popracowaæ, aby te 50-60 kg ³adunku bezpiecznie rozmie¶ciæ i transportowaæ. Generalnie trasê mamy p³ask±, jednak kilka krótkich odcinków mo¿e byæ trudnych przy wysokim poziomie wody i sztormowej fali. Pozostanie brodzenie w wodzie.
Mog± te¿ siê zdarzyæ krótkie odcinki ze stromymi zej¶ciami i podej¶ciami.

pozdrowienia Vislav
M¶cidróg
Witajcie.
Ok,pozostawmy namiot na inn± okazje:)

Najbezpieczniej" bêdzie rozbijanie czego¶ takiego jak Chata Halfgrida:)))))

http://picasaweb.google.co.uk/Vislaff/Buko...374021239553586

Tym razem ka¿dy z nas (Irek,Lotgar i ja) bêdzie uzbrojony we w³ócznie lub oszczepy wiêc konstrukcja bedzie jak najbardziej "na miejscu"

Patrz±c na zdjêcia uprzê¿y u¶wiadamiam sobie ¿e praktycznie niczego nie wiem o koniach.Matko jedynooo....
pozdrawiam
rosamar
hehehehe

Nie przejmuj siê M¶cidrugu bo nasza uprz±¿ nie bêdzie raczej a¿ tak rozbudowana bigsmile2.gif
Te zdjêcia pokazuj± siod³o juczne w jego szczytowej formie - co¶ mi dzwoni ¿e w ten sposób np. transportowano skrzynki z amunicj± co wymaga³o wyj±tkowej stabilno¶ci ca³ej konstrukcji.
Ja zreszt± ogl±daj±c to mam ogólne wra¿enie ¿e sporo elementów jest ¿ywcem przeniesionych z uprzê¿y zaprzêgowej i ¿e konia okulbaczonego tym siod³em mo¿na z miejsca dopi±æ te¿ do woza i wiooooooo warrior.gif

Raczej na pewno trzeba bêdzie to wypróbowaæ wcze¶niej ale nie wiem czy zd±¿ê do lipca - raczej nie wiêc celujê w wyprawê jesienn± ¿eby¶my siê w skrajnych warunkach nie obudzili z problemem rozsypuj±cego siê siod³a icon_wink.gif

W ka¿dym b±d¼ razie zaczyna mi siê trochê klarowaæ co i jak.
Vislav
CYTAT(M¶cidróg @ 13:38 07.06.2008) *
Witajcie.
Ok,pozostawmy namiot na inn± okazje:)

Najbezpieczniej" bêdzie rozbijanie czego¶ takiego jak Chata Halfgrida:)))))

http://picasaweb.google.co.uk/Vislaff/Buko...374021239553586

Tym razem ka¿dy z nas (Irek,Lotgar i ja) bêdzie uzbrojony we w³ócznie lub oszczepy wiêc konstrukcja bedzie jak najbardziej "na miejscu"

Patrz±c na zdjêcia uprzê¿y u¶wiadamiam sobie ¿e praktycznie niczego nie wiem o koniach.Matko jedynooo....
pozdrawiam

Witam

1. Chatka Halfgrida - chcia³bym toto zobaczyæ przy lutowej Emmie w akcji hehehe.gif Po 20 minutach ulewnego deszczu, mimo rozwieszonej p³achty przenios³em siê pod filcow± karimatê. Warto jednak przygotowaæ sobie koncepcjê na trudne warunki pogodowe.

2. Co do koników - bêdziesz mia³ kilka dni na zapoznanie siê. Ponadto w lipcu Bajka bêdzie wolna - ja bêdê w tym czasie na warsztatach archeologicznych w Wolinie. Warto skorzystac - adrenalina i dobra zabawa gwarantowana.

pozdrowienia Vislav
Vislav
Witam

W ostatni weekend wybra³em siê na Ranczo Palomino zobaczyæ nasz± bazê wypadow± na wyprawê.

Pierwsz± noc przed wypraw± spêdzimy w namiocie sto¿kowym krytym trzcin±, czyli w klimacie typowo koczowniczym. Du¿a konstrukcja, z miejscem na ognisko w ¶rodku - bardzo podobny do wystêpuj±cych na Syberii.

Wytypowali¶my dwie spokojne i ³agodne klaczki: Gala i Fortuna, jako uczestniczki naszej wyprawy Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Przy okazji zawar³em z Gal± bli¿sz± znajomo¶æ pobieraj±c pierwsz± lekcjê jazdy w stylu westernowym.

Zrobi³em trochê fotek Palomino.

pozdrowienia Vislav
Fiolnir
Witam szanownych wêdrowców smile.gif Jako ¿e w³a¶nie studia koñcze i nie mam bladego pojêcia jak moja sytuacja zawodowa wygl±daæ bêdzie po wrze¶niu zatem nie mogê zg³osiæ siê do wyprawy na 100% natomiast rad bym by³ jako ¿e dysponujê ca³ym sprzêtem (³±cznie z namiotem który nie wiedzieæ czemu ró¿ni tacy nazywaj± bud± dla pekiñczyka :P) zaklepaæ sobie wstêpnie i ewentualnie miejsce aby z wami powêdrowaæ. Do jesieni powinna ju¿ w 100% byæ skoñczona moja drewniana tarcza zatem gdybym szed³ to jako ciêzkozbrojny wiking X wiek. Gdy tylko moja sytuacja siê wyja¶ni do koñca dam potwierdzenie udzia³u w projekcie o ile oczywi¶cie znajdzie siê jeszcze dla mnie miejsce - ze wzglêdu na charakter i za³o¿enia wyprawy licze siê z tym ¿e ud¼wig konia jest ograniczony a bym nie chcia³ wam przeszkadzaæ w projekcie.

Pozdro
Vislav
Witaj Fiolnir!

Potwierdzam mo¿liwo¶æ Twojego udzia³u w projekcie (zreszt± jako wayfarer masz pewne przywileje).
Na konia jucznego damy prowiant, wodê, obrok, wyposa¿enie obozowe i dodatkowe okrycia. Broñ i uzbrojenie ochronne niesiemy na sobie.

Namioty i inne dodatki zabierzemy tylko wtedy, gdy bêdzie jeszcze miejsce.

pozdrowienia Vislav

p.s. zamykam nabór na ten projekt - jedyne nowe kandydatury mog± byæ z grupy Wayfarers

Jedyny projekt bez ograniczeñ miejsc to ¯yæ jak tysi±c lat temu XII'08
Jeszko
Witam wszystkich
mam pytanko czy jest szansa na konia i dla mnie
je¿eli nie jakie uzbrojenie widzisz dla mnie Vislavie
uda³o mi siê skoñczyæ ³uk który mia³em wykonaæ na konn± 4 dniow±

a jeszcze jedno pytanko czy jeszcze siê za³apie na wyprawê ?
Vislav
Witaj Jeszko!

Jako farer i to do¶wiadczony, na wyprawê ³apiesz siê bez ¿adnego problemu. Co do kolejnego konia - trudno jest mi w tej chwili powiedzieæ.
Korzystam z uprzejmo¶ci mojego dobrego znajomego - zobaczymy.

Wyposa¿enie zbrojne jako koczownik - przyda nam siê taki zestaw w innych naszych projektach. By³oby dobrze gdyby¶my mogli we wrze¶niu zrobiæ kolejn± III edycjê Eklektycznych Koczowników, tym razem ju¿ wyposa¿onych w broñ i uzbrojenie ochronne.
Na najbli¿szych Warsztatach Archeologii Eksperymentalnej postaram siê znale¼æ wykonawstwo akinaków i czekanów.
Jak mo¿e wygl±daæ goryt na ³uk i strza³y widzia³e¶ na naszej wyprawie po pomorskich stepach, bagnach i puszczach.

pozdrowienia Vislav
Vislav
Witam

1. -Budzigniew-
  2. Jeszko
  3. Lotgar
  4. M¶cidróg
  5. Rosamar
  6. Vislav
    potencjalnie w zale¿no¶ci od wolnego czasu
  7. Fiolnir
  8. Jasmin

Nie przewidujê ¿adnych dodatkowych uczestników - no chyba, ¿e kto¶ naprawdê udowodni swoj± przydatno¶æ dla tego projektu.

No i s± jeszcze dwie osoby: Martin i £ukasz P³aza - zainteresowani t± form± aktywno¶ci.

Wystêpuj±c w roli pieszego, prowadz±cego konia jucznego kompletujê uzbrojenie wg opisów zwi±zanych z kultur± Pazyryk - uzbrojenie
- ³uk, tuzin strza³, goryt - s± ju¿ gotowe jako podstawowa broñ
mam problemy z pozyskaniem producenta czekana i akinaka przed zim± tego roku (do¶æ odleg³e terminy u wszystkich)
Uzbrojenie ochronne mam zamiar wykonaæ w bardzo podstawowej wersji - wzorce przetrwa³y do czasó "etnograficznych".

pozdrowienia Vislav
Vislav
Witam

Za porad± Lotgara nawi±za³em kontakt z kowalem Ghutek. Sprawnie przyj±³ zamówienie i do koñca sierpnia powinny byæ fotki wykonanego akinaka i czekanika.
Uzbrojenie zaczepne i ochronne powinienem mieæ gotowe na wyprawê.

pozdrowienia Vislav
Boran
Po otrzymaniu fotek przygotuj siê na ryzyko d³ugiego oczekiwania na przesy³kê... w moim przypadku ju¿ dobrze ponad miesi±c...
Vislav
No có¿ zamówienie jest bardzo nietypowe. Fotki mo¿na wykonaæ wy³±cznie po jego realizacji. Zbytu przy pierwszych egzemplarzach raczej nie ma.
Producent nie ma idei aby zwlekaæ - no chyba, ¿e nie chce mu siê/ nie ma czasu pój¶æ na pocztê.
Dopiero nastêpni chêtni mog± poczekaæ.

Zreszt± i tak nigdzie nie dosta³em wcze¶niejszego terminu. W dwóch innych miejscach na przyjêcie zamówienia czekam od ³adnego czasu.

dzkb za info

pozdrowienia Vislav
Boran
Có¿, moje zamówienie te¿ by³o takie, ¿e fotki da³o siê wykonaæ dopiero po realizacji - zamawia³em toporki, mo¿e nie jakie¶ specjalnie nietypowe, ale jednak wed³ug rysunku... fotki dosta³em, kasê wp³aci³em, a paczki nie mogê siê doczekaæ... jakby o co¶ innego chodzi³o, to bym w ogóle nie pisa³.

pozdrawiam
Vislav
Witam

Kowal stopniowo realizuje zamówienie - czekan ju¿ jest gotowy. Jako¶æ bêdê móg³ oceniæ jak ju¿ wezmê to do rêki. Na fotkach wygl±da nie¼le.

pozdrowienia Vislav
M¶cidróg
Witam.
Czê¶æ sprzêtu jaki wezmê ze sob± na wyprawe na fotkach:

http://picasaweb.google.pl/Mscidrug/JoInZBaIn

no i mam w koñcu zamiar zabraæ ze sob± ten nieszczêsny pancerz ³uskowy.Wszystko zale¿y od tego czy uda mi siê go w koñcu pocerowaæ .Z kolczugi rezygnuje,mo¿e Irek wezmie..nie wiem:)
Vislav
Witam

Szykuje siê barwna i dobrze przygotowana grupa. Pogoda te¿ powinna dopisaæ:
CYTAT
Listopad zimny i z pierwszym ¶niegiem
Pierwsze akcenty zimy mog± siê pojawiæ ju¿ w listopadzie, podobnie jak w ubieg³ym roku. Ju¿ w pierwszej po³owie miesi±ca mo¿e spa¶æ ¶nieg i to w du¿ych ilo¶ciach. W ca³ym kraju temperatura bêdzie oscylowaæ na poziomie poni¿ej normy, wiêc bêdzie odczuwalnie zimniej ni¿ zwykle w tym miesi±cu. Tendencja do niezbyt czêstych opadów z poprzednich miesiêcy powinna siê utrzymaæ. Wyj±tkiem bêdzie po³udnie Polski, gdzie opady bêd± bardzo czêste.

Co do pancerza - w trakcie Zimnej Wody mo¿emy spróbowaæ u¿yæ ¶ciêgien do mocowania p³ytek. Mocowania nie powinny siê przecieraæ.

Dla siebie te¿ mam zamiar uszyæ "pancerny" kaftan z grubego woj³oku, z dodatkow± warstw± ochronn± z p³ytek drewnianych.

pozdrowienia Vislav
Vislav
Witam

Chyba nie poda³em terminu tej wyprawy - przewidujê: 8/9 - 11.11.2008r. Zaczynamy i koñczymy na ranczo Palomino - wymarsz/wyjazd 9.11.08 rano.

1. -Budzigniew-
  2. Jeszko
  3. Lotgar
  4. £ukasz P³aza
  5. M¶cidróg
  6. Rosamar
  7. Vislav
    potencjalnie w zale¿no¶ci od wolnego czasu
  8. Fiolnir
  9. Jasmin

pozdrowienia Vislav
Vislav
CYTAT(Boran @ 17:00 06.08.2008) *
Có¿, moje zamówienie te¿ by³o takie, ¿e fotki da³o siê wykonaæ dopiero po realizacji - zamawia³em toporki, mo¿e nie jakie¶ specjalnie nietypowe, ale jednak wed³ug rysunku... fotki dosta³em, kasê wp³aci³em, a paczki nie mogê siê doczekaæ... jakby o co¶ innego chodzi³o, to bym w ogóle nie pisa³.
pozdrawiam

Witam

W³a¶nie Ghutek North Steel Company - dostarczy³a mi wyposa¿enie na najbli¿sz± wyprawê.
Pozostaje wykonanie rêkoje¶ci dla czekanu i pochwy oraz rekoje¶ci dla akinaka.
Wykonanie dobrej jako¶ci i zgodne z zamówieniem. Oba egzemplarze s± tak jak oczekiwa³em, w pe³ni u¿ytkowe. Przekroje ostrzy trójk±tne/romboidalne w pe³ni odpowiadaj±ce realiom historycznym.

Ponadto wykonanie tarczy i ewentualnie prostego uzbrojenia ochronnego. Goryt, ³uk i komplet strza³ ju¿ posiadam.

W ka¿dym b±d¼ razie zgodnie z motywem przewodnim wyst±piê jako zbrojny koniuch odpowiedzialny za zaplecze i jednocze¶nie przewodnik.

pozdrowienia Vislav
Vislav
Witam

Czas u¶ci¶liæ terminarz wyprawy:
8 listopada traktujê jako dzieñ gospodarczy na przygotowania i integracjê. W planie mam przygotowanie do wêdrówki jucznego transportu i zapoznanie siê z konikami, aby nastepnego dnia o poranku wyruszyæ bez zbêdnej straty czasu. Bêdzie mo¿na równie¿ zobaczyæ miejsce pod przysz³oroczne warsztaty Eklektyczni Koczownicy 2009 - ³ucznictwo konne. Pro¶ba do uczestników o bardziej precyzyjne okre¶lenie terminu i sposobu przyjazdu. Bêdzie miejsce na pozostawienie samochodów i rzeczy cywilinych. Nocujemy wspólnie w du¿ym trzcinowym sza³asie z miejscem na ognisko w ¶rodku.
9-11 listopada - wêdrówka. Trasa bêdzie u¶ci¶lana w toku, jednak z pewno¶ci± pierwszy odcinek pla¿± w kierunku Dziwnowa. Noclegi jak los i warunki pozwol±.
W przypadku silnego sztormu mozemy mieæ k³opoty z klifowym odcinkiem wybrze¿a zaraz za Miêdzyzdrojami. Powrót z wyprawy w godzinach po³udniowych 11 listopada.

pozdrowienia Vislav
rosamar
Tak sobie ogl±da³am zdjêcia tego odcinka klifowego i dotar³o do mnie ¿e bêdzie on bardzo trudny do przebycia dla koni.
Mam nadziejê ¿e takich ca³kiem kamienistych odcinków nie ma tam zbyt wiele?

Co do konia jucznego to bêdziemy musieli jednak kombinowaæ z przystosowaniem którego¶ ze zwyk³ych siode³ bo z ró¿nych wzglêdów moja rekonstrukcja le¿y od³ogiem.
A mo¿e twój znajomy w³a¶ciciel i nasz Gospodarz ma na stanie siod³o juczne? To by nam rozwi±za³o wiêkszo¶æ problemów. Ostatnio znalaz³am na alledrogo takie co¶: http://www.allegro.pl/item459999943_unikat...ia_kulbaka.html
Mo¿e siê zrzucimy diabel.gif

z pozdrowieniami

Rosamar
Vislav
Witaj

To jest tylko kilka odcinków po kilkadziesi±t metrów. Przy mniejszej fali mo¿emy siê rozebraæ i spróbowaæ przej¶æ / przeprowadziæ konie wod±. Przy silnym sztormie pozostanie zawróciæ i szukaæ innej drogi. Bez niespodzianek wyprawa by³aby nudna hehehe.gif mam nadziejê na burze, gradobicia i mo¿e jak±¶ Emmê icon_mrgreen.gif

Zabierz ze sob± to mini-juczne, jakie kiedy¶ kupi³em - reszta na miejscu. Do tego w³a¶nie potrzebna jest sobota.

pozdrowienia Vislav
Lotgar
Witam.
Wkoñcu sie co¶ ruszy³o w tym temacie .
Vislawie czeka³em na dok³adniejsze info od Ciebie .
Stroju ani ekwipunku chyba nie muszê opisywaæ , sprawdzi³ sie na innych wyprawach i by³ na tym forum ju¿ opisywany . Dodam tylko ¿e jak zbrojna to zbrojna i biore ( ju¿ teraz zak³adam na siebie a nie zostawiam w aucie ) topór , kolcze , ha³er i duna albo w³ócznie z tarcz± .
Mam tylko jedno pytanie : Vislavie ilu jest uczestników , bo na Zimnej Wodzie s³ysza³em ¿e ma byæ o¶miu ??
Co do daty przyjazdu czekam na propozycje od ch³opaków z Krogulca , oczywi¶cie jedziemy moim autem .
pozdrawiam
LOTGAR
Vislav
Witam

Jak widaæ kilka postów wcze¶niej grupa mo¿e liczyæ 7-9 osób. Ja¶min, je¿eli nie wyskocza mu jakie¶ przeszkody przybêdzie najprawdopodobniej w niedzielê wcze¶nie rano. Fiolnir jak na razie nie potwierdzi³ uczestnictwa.
£ukasz obieca³ fotki - na razie nie ma. Chocia¿ nie jest to w jego przypadku bezwzglednie wymagane. Chodzi raczej o potwierdzenie uczestnictwa.

Pozosta³e osoby to raczej pewniaki, poza niezale¿nymi zdarzeniami losowymi. Fotki nie s± wymagane - dokumentacje zrobimy w trakcie wyprawy.

Harmonogram, tak jak poda³em wcze¶niej. Mamy do czynienia z doswiadczonymi farerami, tak wiêc ustalanie kto co zabiera chyba nie jest konieczne.

Ewentualnie jakie¶ mini instrumenty muzyczne do urozmaicenia wieczrnych i nocnych posiedzeñ przy ognisku. Ja zabieram drumlê i bêdê Was trochê mêczy³ swoimi produkcjami.

pozdrowienia Vislav
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.