CYTAT
Mistrzowie erystyki,
Ja tu ¿adnych takich nie widzê. Erystyka jest sztuk± prowadzenia sporu tak, by wygraæ bez wzglêdu na prawdê materialn±. My staramy siê prowadziæ rzeczow± dyskusjê i wy³apywaæ u¿ywane przez innych chwyty erystyczne.
CYTAT
Mo¿e zdefiniujmy tê szermierkê klasyczn± od pocz±tku do koñca - jakie bronie, jakie okresy, jakie zasady. Bo na razie definicja jest do¶æ p³ynna.
http://en.wikipedia.org/wiki/Classical_fencingTo wystarczy jako robocza definicja. ¯eby nakre¶liæ dok³adniejsze rysy nale¿y za³o¿yæ oddzielny temat na forum.
CYTAT
Bo skoro szermierze sportowi nie mog± nic powiedzieæ na temat Waszych umiejêtno¶ci, to i Wy nie mo¿ecie powiedzieæ nic na temat ich
Niepotrzebne uproszczenie. Szermierze sportowi nie maja styczno¶ci z szermierk± klasyczn±. Nie trenuj± jej na treningach, nie u¿ywaj± na zawodach. W du¿ej czê¶ci s± dodatkowo negatywnie do niej nastawieni i uwa¿aj± j± za stratê czasu. Nie przyda im siê ona do niczego w karierze sportowej. Szermierze klasyczni natomiast ucz± siê otoczeni przez szermierkê sportow±. Korzystaj± z tej samej techniki co w szermierce sportowej jednak od pocz±tku ucz± siê innej taktyki walki.
Szermierze sportowi mog± siê wypowiadaæ na temat umiejêtno¶ci szermierzy klasycznych pod warunkiem, ¿e dok³adnie przeanalizuj± to, czym szermierka klasyczna jest. Na to im jednak czêsto brakuje cierpliwo¶ci i czasu.
CYTAT
Panowie u¿ywj± tych samych kling, co w szermierce sportowej, dlatego jak dla mnie ró¿nice wcale nie s± dramatycznie, tym bardziej, ¿e nie wszyscy szermierze sportowi u¿ywaj± szpad z rêkoje¶ci± anatomiczn±. I jako¶ przez to nie narzekaj±, ¿e przeciwnik "z belgiem" ma lepiej, tylko zajmuj± dobre miejsca w zawodach.
Powy¿szy cytat pokazuje ca³kowite niezrozumienie szermierki klasycznej. Szermierka klasyczna drastycznie ró¿ni siê g³ównie taktyk± walki, nie sprzêtem.
CYTAT
Zas³anianie siê, ¿e szermierka "klasyczna" to nie szermierka sportowowa jest pewnym rodzajem "alibi": nie czujê siê na si³ach zmierzyæ siê ze sportowcami, to sobie tworzê niszê, bo tam mniejsza konkurencja.
Twoja opinia jest bezpodstawna a domys³y dotycz±ce szermierki klasycznej - b³êdne. Szermierka sportowa powsta³a z szermierki klasycznej. Ka¿dy szermierz sportowy, który chce spróbowaæ si³ w szermierce klasycznej jest mile widziany. Je¿eli przy tym na zasadach szermierki klasycznej uzyska wysoki wynik – wszyscy bêd± siê tylko cieszyæ.
CYTAT
Co wiêcej, by siê sprawdziæ, mo¿na wzi±¶æ udzia³ w organizowanych przez kluby sportowe turniejach, np w KKS jest zawsze na koniec sezony organizowany turniej, gdzie ka¿dy mo¿e startowaæ. Jak siê dostanie bêcki, trudno, przynajmniej mo¿na parê spraw przymy¶leæ. Jak siê uda pare trafieñ osadziæ, ma siê satysfakcjê.
Je¿eli s± to zawody szermierki sportowej to uczêszczanie na nie szermierza klasycznego mo¿e byæ dla niego tylko ciekawostk± osobist± a nie sprawdzianem umiejêtno¶ci.
CYTAT
Parê fragmentów z artyku³u w Sporcie dla Wszystkich, nr 4 z 2008r. Wywiad z Hai Bui Ngoc Namy nt "mistórzów" i "nauczyciel": ",,,Bycie mistrzem to trudna sprawa. Trzeba byæ wtedy wzorem i nie mo¿na pope³niaæ b³êdów..."
"...Takich niestety nie brakuje. Ci co do nich trafiaj±, nie zauwa¿aj± tego, ¿e to nie s± w³a¶ciwi trenerzy. Adepci s± jak zakochani... Zakochani w wu-shu czy kravmadze i nie przygladaj± siê nauczycielom. Po jakims czasie odkrywaj±,¿e "mistrz" nie jest Mistrzem i odchodz±.... "
Jest to tylko i wy³±cznie prywatna opinia osoby, która j± wypowiedzia³a. Sama koncepcja, ¿e mistrz nie pope³nia b³êdów wskazuje na to, ¿e s³owa tej osoby powinny byæ traktowane z dystansem.
CYTAT
Przecie¿ nikt nie skapituluje na publicznym forum i nie powie po kilku ciêtych ripostach: " Hmm... faktycznie, masz racjê, a Ja siê myli³em i od teraz bêdê my¶la³ inaczej"
Niestety.
CYTAT
Ja, Pickman i reszta cz³onków SFA i tak bêdziemy nazywaæ Marka - Maestro, choæby inni nie wiem jak bardzo racjonalnie argumentowali, a to dlatego, ¿e jest wybitny w tym co robi, przekazuje nam zdobyte do¶wiadczenie i kropka
Nie do koñca. Je¿eli niestosowno¶æ tytu³u zostanie potwierdzona praktycznie i merytorycznie wtedy bêdziemy u¿ywaæ s³owa „Maestro” jako pseudonimu i jako taki bêdzie on traktowany.
CYTAT
Podajecie tylko Wasze zawody, w zasadzie wewnêtrzne, bo z zewn±trz stawi³o siê na nie zaledwie paru ludzi z Lorici i z Ma³opolskiej Kompaniji Sarmackiej, a Akademia Broni to ludzie po pilku miesi±cach treningu.
Zawody nie s± zawodami wewnêtrznymi je¿eli istnieje mo¿liwo¶æ startu zawodników spoza grupy. Mistrzostwa nie by³y wewnêtrzne ani teoretycznie ani praktycznie. Zawody w Szczecinie by³y teoretycznie nie wewnêtrzne jednak nie zg³osili siê zawodnicy spoza SFA.
CYTAT
Zmuszasz mnie bym na forum publikum zacytowa³a bardzo niemi³e dla Aramisa opinie, czego jak do tej pory uda³o mi siê unikn±
To nie Auratum zmusza Ciê do cytowania. To forum i dyskusja wymaga od Ciebie by¶ nie pisa³a s³ów bez pokrycia oraz, nie przymierzaj±c, plotek.
CYTAT
Nazwiska tych osób juz podawa³am, doadam do nich jeszcze Rodryga Walczewskiego.
Proszê o wymienienie z nazwiska wszystkich osób wy¿ej wspomnianych przez Ciebie, dot±d podawa³a¶ tylko ich sta¿ w szermierce sportowej i ewentualna funkcjê.
CYTAT
Podam Ci tre¶æ tych opini na priva.
Te opinie to sedno argumentacji przeciwko u¿ywaniu tytu³u „Maestro”. Proszê o podanie ich publicznie.
CYTAT
A szermierze sportowi nie maj± zwyczaju wypowiadac siê na forach dyskusyjnych amatorów szermierki
Nikt im nie broni siê wypowiadaæ, mog± wnie¶æ do dyskusji interesuj±ce i u¿yteczne spostrze¿enia.
CYTAT
Co jest niekulturalnego w tym, ¿e piszê, ¿e nie jest aktywnym szermierzem i jak wiêkszo¶æ starszych ludzi lubi osoby, które poswiêcaj± mu uwagê?
Dok³adnie to. Styl w jakim to napisa³a¶ jasno sugeruje, ¿e profesor Czajkowski jest osob± o mniej wa¿nym zdaniu i do¶wiadczeniu ni¿ niewymienieni przez Ciebie z nazwiska szermierze.
CYTAT
S³uchaj, to Aramis opowiada
Kultura osobista i netykieta wymagaj±, by na forum nie zwracaæ siê w trybie rozkazuj±cym do innego dyskutanta, zw³aszcza argumentuj±cemu przeciwko Tobie.
CYTAT
Aramis opowiada uczniom na swoich treningach o ludziach i ich umiejêtno¶ciach rózne dziwne rzeczy, celowo ich dyskredytuj±c (przyk³ad Feniksa).
Proszê o cytat, co takiego dziwnego Aramis opowiada oraz jak i dlaczego dyskredytuje np. Feniksa. Bez tego to tylko plotki a nie rzeczowa dyskusja.
CYTAT
Informacje które mam, przynajmniej s± z pewnego ¿ród³a, bo od szermierzy sportowych, którzy nie maja szko³y szermierki "na utrzymaniu"
"Pewne" ¼ród³a mo¿na ¶mia³o cytowaæ i podawaæ. Szermierze sportowi nie zawsze nie maja szko³y szermierki na utrzymaniu a maj± tak¿e reputacje i w³asne ego do utrzymania.
CYTAT
Najbardziej negatywena opiniê nt jego umiejêtnosci mia³ Leszek Jab³onowski, u innych to jest tylko machniecie rêk± i no komen
Proszê o zacytowanie tej opinii tak, by¶my mogli o niej dyskutowaæ. Machniêcie reka nie wygl±da jak sensowny argument.
CYTAT
Np Rafa³ gdy pyta³am go o ten kurs, mówi³, ¿e skoro razem z Aramisem nie s± w stanie dorównaæ sportowcom w szermierce, to nadrobi± to solidnym obkuciem siê z teorii. Czyli btli swoich braków ¶wiadomi.
To normalne, ¿e ciê¿ko dorównaæ w szermierce sportowej komu¶, kto j± æwiczy ca³e lata. Nadrabianie w teorii jest niczym innym jak zalet±. Przypominam, ¿e dla nauczyciela szermierki wiedza teoretyczna jest bardzo wa¿na.
Natomiast ¶wiadomo¶æ swoich braków jest czym¶ rzadkim i cennym. A Marek jest ¶wiadomy rzeczy, których musi siê jeszcze nauczyæ.
CYTAT
bo przeczyt³am na blogu Aramisa o ludziach, którzy mieli problemy ze zdaniem tego kursu i dostali ledwie trójki,
Wska¿ proszê gdzie na blogu znajduja siê takie s³owa.
CYTAT
A niepokój, który poczu³am nieopatrznie wyczytuj±c siê w wynurzenia Aramisa o innych na forum publikum jakim jest blog, to kolejny przyk³ad dyskredytowania ludzi.
Prowokacyjny styl, którego u¿ywasz jest wyra¼nie nacechowany emocjonalnie i jeszcze bardziej nawet bezpodstawny. Proszê o przytoczenie odpowiednich fragmentów bloga.
CYTAT
My te¿ wynajmujemy salê na godziny i prze³u¿amy treningi ¶rednio o 15 minut.
Po pierwsze – profesor nie musi robiæ tak jak to jest u Was. Po drugie – czy kto¶ ich nawet te hipotetyczne 15 minut trzyma³ tam na si³ê?
CYTAT
Dziewczyno nie ci±gnij mnie zajêzyk bo ja naprawde nie chcê u¿ywac niemi³ych s³ów i sprowadzac Ciê na ziemiê.
Metody erystyczne ( wg Schopenhauera )
Pkt. 7. Wyprowadziæ przeciwnika dyskusji z równowagi (przez bezczelne zachowanie wzglêdem niego), zdenerwowany nie bêdzie w stanie wszystkiego przemy¶leæ i dopilnowaæ.
Twój styl dyskusji daje wiele do ¿yczenia.
Do innych u¿ytkowników forum zwracamy siê grzeczno¶ciowo.
CYTAT
a priva szszeg³owo zaspokojê twoja ciekwa¶c, jak chcesz z nazwiskami.
Proszê o upublicznienie ich na forum je¿eli maj± byæ brane pod uwagê w dyskusji.
CYTAT
Ja ju¿ nie mam si³y opisywac zdanie na zdanie, tym bardziej ¿e zwraca siê do mnie od Was klika osób.
Niestety je¿eli chce siê braæ w dyskusji to nale¿y po¶wieciæ na ni± czas i si³y. G³ównymi dyskutantami jestem ja i Auratum z jednej strony a Ty i Feniks z drugiej. Ka¿dy ma takie same warunki, nie ma przewagi liczebnej.
CYTAT
Miarkuj±c po twoim zainterosowaniu tematem chyba jestes do¶æ blisko z Armiasem, dlatego tak bardzo jeste¶ zainteresowna szczegó³ami.
Argumentum ad personam: Widz±c, ¿e przeciwnik jest mocniejszy atakowaæ go osobi¶cie, obra¿aæ lub w jakikolwiek sposób, porzucaj±c prawdziwy przedmiot sporu.
Zainteresowanie szczegó³ami jest istotne w dyskusji.
CYTAT
Tak jak pis³am, podam Ci je na priva, z nazwiskami skoro tak bardzo chcesz je poznac mimo ¿e siê domyslasz o kogo chodzi
Poprosze o upublicznienie tych nazwisk, ja siê nie domy¶lam o kogo chodzi.
CYTAT
A najlepiej chyba bêdzie jak podam Ci telefon do szermierza sportowego, który bedzie mia³ chêæ z porozmawiaæ, bo mnie zamêczysz na tym forum.
Poproszê o ten numer telefonu.
CYTAT
To nie ja mam parcie na to by przy ka¿dej okazji udowodniaæ "¿e moje karate jest lepsze"
Jest ró¿nica miêdzy „Udowadniaæ” a „twierdziæ, ¿e..”. Maestro Jeziorski udowadnia.
CYTAT
odsy³am Ciê do bloga Maestra, jak podsumowuje szermiewrzy sportowych uczestnicz±cych we wspomnianym wy¿ej kursie.
Przeczytali¶my blog i nie znajdujemy zarzutów przez Ciebie postawionych. Proszê o przytoczenie odpowiednich fragmentów by¶my mogli siê do nich odpowiednio ustosunkowaæ.
CYTAT
Zreszt± szermierze sportowi wcale nie s± tacy "ograniczeni", niektórzy sparuj± zrówno szabla jak i szpad±, choæ w jednej z tych broni s± zazwyczaj wtedy lepsi.
Jest znaczna ró¿nica miedzy „ograniczeniem” a „specjalizacj±”. Nigdzie o rzekomym ograniczeniu nie pisali¶my.
CYTAT
Wasze rozgraniczenie na szermierkê klasyczn± i sportowa jest do¶æ umowne
Nasze rozgraniczenie jest wyra¼ne. Po raz kolejny b³êdnie zarzucasz nam subiektywn± opiniê której nie posiadamy.
CYTAT
Siê zgadzam. je¶li kto¶ nie ma dosyæ,
Dopóki bêd± siê pojawia³y sensowne argumenty dopóty warto dyskusjê kontynuowaæ.
Wypada jeszcze zaznaczyæ jeszcze dwie sprawy.
Informacje, na które powo³ywa³ siê Feniks nic do sprawy nie wnosz±. „Pikantne szczegó³y” nie dotycz± zwi±zku wspomnianych Maestro Hayesa, Maestra Martineza ani Maestra Sinclaira z szermierka klasyczn±. Je¿eli te informacje s± prawdziwe to mog± ¶wiadczyæ wy³±cznie o charakterze dwóch ostatnich panów poniewa¿ ich kwalifikacji szermierczej nie dotycz±. Zw³aszcza w przypadku Hayesa, o którym Feniks nie napisa³ w sumie nic.
W tym wypadku oczywistym jest, ¿e autorytet wspomnianych wy¿ej obcokrajowców jest dalej warty brania pod uwagê.
Podobnie historia SFA, któr± Feniks wys³a³ na mail jest tylko subiektywn± i nacechowan± emocjonalnie wersj±, która w dodatku rozmija siê z wersj± innych osób uwik³anych.
Ca³y czas brakuje w tej dyskusji solidnych argumentów, które przemawia³yby za negowaniem tytu³u „Maestro” w przypadku Marka Jeziorskiego.