Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Turniej dru¿ynowy- Grunwald 2008
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2008 > Grunwald 2008
Stron: 1, 2
ua
Zespolone zasady dru¿ynówki:

I. Sêdziowie:

sêdziuw jest trzech g³ówny Maciek, techniczny + opieka medyczna Grzesiu £azarz, trzeciego technicznego szukamy mo¿e Martin skoro Saszki nie bêdzie)

1. Sêdziowie sprawdzaj± uzbrojenie przed walk± w przypadku zakwestionowania przez sêdziów elementów uzbrojenia, walcz±cy ma czas (do trzech wezwañ) na jego poprawienie, dopuszczone jest wymienienie walcz±cego na takowego którego uzbrojenie nie jest przez sêdziów kwestionowane ; w przypadku nie spe³nienia wymogu uzbrojenia dró¿yna mo¿e walczyæ w sk³adzie pomniejszonym; NIE MO¿NA KWESTIONOWAæ POLECEñ SêDZIóW MóWI± NIE POPRAWIASZ SIê LUB SCHODZISZ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
2. Sêdziowie mog± przerwaæ walkê poprzez podniesienie "SZPADLA BUHURTOWEGO" w przypadku:
a) zagro¿enia dla którego¶ z walcz±cych ( np. komu¶ spad³ he³m)
b) naruszenia przez walcz±cego zasad walki i ³amanie zasad honorowych, za pierwszym razem przy "ma³ym" naruszeniu mog± ale nie musz± daæ ostrze¿enie za drugim razem bezwzglêdna dyskwalifikacja ca³ej dru¿yny (odpowiedzialno¶æ zbiorowa) ; wymienione wy¿ej zasady honoru i walki i ich ocena nale¿± do sêdziów i nie podlegaj± jakiejkowiek dyskusji ich zdanie jest ostateczne.
Uwaga:
w przypadku ra¿±cego naruszenia obowi±zuj±cych zasad walki jak i zasad honorowych dla dru¿yny lub pojedynczego osobnika mo¿e byæ zas±dzona "¶cie¿ka zdrowia", wnioskowaæ o ni± mog± tak¿e DAMY

II zasady walki:

1. Walczymy buhurtowo czyli wolno wszystko poza ( czyli mówi±c krutko nie mo¿na):
a) biæ w kark i miejsca intymne
b) walczyæ na ziemi
c) le¿±c ¶ci±gaæ w dó³ lub przytrzymywaæ innego walcz±cego
d) wstawaæ po obaleniu ( dopuszczalne jest wstawanie z przyklêku na jedno kolano po akcji ofensywnej powtarzam z jednego kolana i musi byæ to zrobione od razu np. po "tramwaju" si³a rozpêdu opierasz siê kolanem o przeciwnika i od razu wstajesz ; w innych przypadkach po¶lizg, jeste¶ czosnek o kulistych kszta³tach i sam upad³e¶ LE¯YSZ

III branie do niewoli

Zostan± wydzielone dla walcz±cych dwie strefy do przetrzymywania jeñców, je¶li podczas walki uda siê której¶ ze stron pojmaæ i si³± przeprowadziæ jeñca do w/w strefy uwa¿any jest on za wziêtego do niewoli i musi siê wykupiæ kapitanowi dru¿yny która go tam umie¶ci³a ( np. zosta³a w jednej dru¿ynie dwóch walcz±cych w drugiej piêciu je¶li uda siê im pojmaæ i si³a zmusiæ tych dwóch/jednego do zaci±gniêcia go/ich do strefy s± oni jeñcami)

nie wolno pope³niaæ harkiri lub gin±c na zawa³ serca odwo³ujê siê do honoru i waleczno¶ci zawodników
wykupienie z niewoli jest spraw± stron (targujemy siê )!

zwolnienie z niewoli mo¿e odbyæ siê na s³owo lub w przypadku braku zaufania do momentu wp³acenia lub spo¿ycia icon_mrgreen.gif wykupu; tylko, ¿e wówczas jeñca trza traktowaæ po rycersku (napoiæ, przenocowaæ, wy¿ywiæ itp.)
Uwaga :
poddanie walki powoduje niewolê

IV. DAMY

Je¿li bêd± chcia³y zorganizujemy dla nich trybunkê mog± indywidualnie odznaczaæ i wyra¿aæ swoje uprzedzenia co do dru¿yn jak i indywidualnych rycerzy, na ich wniosek sêdziowie bêd± mogli karaæ dru¿ynê (niestety drogie damy za brutalno¶æ karaæ nie mo¿na, za bicie dwóch na jednego itp. tak¿e) ale za brak honoru w walce jak najbardziej . Macie dodaæ uroku i klimatu!
Poproszê tak¿e o przedstawienie Dam± przed turniejem zwyczajów walki buhurtowej tak aby nie dochodzi³o do sytuacji "dziwnych" Majki nie bêdzie ale mo¿e Rita z WKPL podjê³a by siê tego zadania.

V. system walki

W zale¿no¶ci od ilo¶ci dru¿yn albo podzia³ na domy i dalej pucharowo albo od razu przegrany odpada

VI. Nagroda

Zabawa jest dla nas i my demokratycznie przed turniejem o niej zadecydujemy, jakkolwiek by ona by³a bez wzglêdu czy bêdziemy biæ siê dla monety, alko,czy tylko presti¿u i honoru proszê walcz±cych o przygotowanie drobnymi 10 z³ czy bêdziemy je zbieraæ czy nie to zale¿y od nas . proszê tak¿e o przygotowanie siê merytoryczne do powy¿szego pytania bo demokracja "¶redniowieczna ma swe prawa" i g³osowaæ bêd± tylko kapitanowie dru¿yn

VII. Obowi±zki walcz±cych

1. Dobrze siê bawiæ
2. my¶leæ
3. s³uchaæ sêdziów
4. mieæ honor

Turniej startuje w pi±tek o godzinie 16. w obozie ¶w Jerzego , walcz±cych jak i damy prosimy o przybycie wcze¶niej, skróci to czas przegl±du uzbrojenia.
Hub
rispekt za taki fajny regulamin icon_mrgreen.gif
Marcin Waszkielis

CYTAT
Turniej startuje w pi±tek o godzinie 16. w obozie ¶w Jerzego , walcz±cych jak i damy prosimy o przybycie wcze¶niej, skróci to czas przegl±du uzbrojenia.

Nie pokrywa sie to z turniejem Martina? Bo ja ju¿ sie pogubi³em co i kedy....
Mateusz z Grójca
chyba nie, prêdzej z prób± inscenizacji - ale ma byæ przerwa na to wiêc ok. dla ka¿dego co¶ mi³ego

ale to bêd± zawody hufców regionalnych? to chyba wiecej ni¿ 5 zawodników..
Martin
Nie, Marcinie, nie pokrywa siê. Fina³y zostan± rozegrane wcze¶niej. po prostu najwy¿ej bêdzie mniej czasu na odpoczynek.

Martin niestety nie mo¿e udzieliæ wi±¿±cej odpowiedzi ze wzglêdu na stan krêgos³upa. Wola³bym stan±æ w szrankach w puszce, ni¿ ze szpadlem. Po prostu zale¿y od tego, jak siê bêdê czu³ na turnieju, ale znaj±c siebie, na 80% powalczê. W koñcu jedyna taka atrakcja na tym turnieju, w bojowym nie wystêpujê...
Czubek
Czy mo¿na siê jeszcze zg³osiæ?
Sierotka jestem, je¶li regionalnie brakuje komu¶ Mazura, jestem do dyspozycji.
maska
no to ja te¿ sie zg³aszam jako wolny strzelec z nastawienie ¿e bêde razem z LEmilem w grupie :>
ua
zg³aszaæ siê mo¿na do pi±tku do godziny 12, ci samojedni którzy przyjd± na sam turniej te¿ zostan± szybko ogarniêci tylko ¿ew nie bêdzie grymaszenia jeste¶ w tej dru¿ynie do której zosta³e¶ przydzielony i tyle je¿eli sam siê nie zorganizowa³e¶ do innej nie gryma¶

nie znajdziecie od pon. w obozie ¶w. Jerzego, pod bud± z piwemi w karczmie trza siê upewiæ ¿e zg³oszenie zapisa³em bo moge byæ w róznych stanach ¶wiadomo¶ci szczególnie wieczorem
Marcin Waszkielis
CYTAT
Czy mo¿na siê jeszcze zg³osiæ?
Sierotka jestem, je¶li regionalnie brakuje komu¶ Mazura, jestem do dyspozycji.

Regionalnie Mazura, to mo¿e my by¶my przyjêli. Pod warunkiem, ze Mazur jest bardzo sprawny.
pzdr
£azarz
Salve Fratres!

UA cyt."...Na sedziów proponujê:
Maciek jako g³ówny
Saszka techniczny i "dyscyplinarny"
Grzesiu £azarz jako szef zabezpieczenia i techniczny jak i WIELKI RATOWNIK..."

Ada¶ko braciszku kochany ... ¶ciêgna rozerwane jak to pani na USG powiedzia³a w 50%. Dla mnie buhurt najwcze¶niej na Byczynie. Niestety nie bêde na Grunwie ale moja trzoda przyjedzie.

Pozdrawiam Grzegorz
doktor
Witam!
Zg³aszam swoj± obecno¶æ pod Grunwaldem od 10.07 do 13.07 - 1 osoba
Plus mój giermek, który mimo i¿ jest bardzo bojowy, nie wyst±pi w turnieju
dru¿ynowym z braku odpowiedniego sprzêtu...
Jestem z Kielc - woj. ¦wiêtokrzyskie. Transport mam w³asny.
Bardzo chêtnie przy³±czê siê do dru¿yny, której brakuje najemnego miecza
do sk³adu. Czekam na kontakt - wojtekgula@wp.pl

Wojtek z Kielc
Marcin Waszkielis
Dziêki wszystkim za wspania³± walkê, zw³aszcza kolegom z Canabis Dei (Buch z wami!). Gratulacje dla Raihlów.

ps. Nie znalaz³ mo¿e to¶ po dru¿ynówce czerwonej tarczy?
Mateusz z Grójca
To prawda, walka by³a wspania³a,
równie wspania³a by³a te¿ atmosfera jaka panowa³a tam na placu boju.
Kto widzia³ ten po¶wiadczy ¿e pomimo ciê¿kiej walki miny by³y szczerze u¶miechniête, a u¶ciski po walkach zawsze serdeczne.
Ja te¿ pozdrawiam Cannabis Dei smile.gif moich ziomów.

Chwa³a zwyciêzcom clap.gif

ps. ale w przysz³ym roku wam siê nie uda smile.gif smile.gif smile.gif
Józek z Gdañska
A ja pozdrawiam i dziekuje wszystkim przybylym druzynom ( chyba nikt sie nie spodziewal takiej liczby ). Mysle ze jak Adas wytrzezwieje to jakos podsumuje cala impreze. Wrzucajcie filmy! smile.gif
Kszysz
Wra¿enia z pewno¶ci± pozostan± na d³ugo w naszej pamiêci bum.gif
Chcialem podziêkowaæ swoim rywalom - Routiersom, ¯arkom i Litwinom, a zw³aszcza towarzyszom broni z dru¿yny "OBR i Kumple", która sklecona dosyc szybko i spontanicznie potrafi³a sie zgraæ.
atmosfera by³a ¶wietna! nie by³o ¿adnych animozji i zgrzytów a wszystko odby³o siê w przyjacielskiej atmosferze walka.gif
oczywi¶cie kulminacj± zmagan by³ alkobuhurt na którym niczego nie zabrak³o pijacy.gif

Chwa³a zwyciêzcom smile.gif

pozdrawiam i oczekuje powtórke w przysz³ym roku bigsmile2.gif

P.S. czekam na filmiki i zdjêcia ze staræ smile.gif
WooL_F
Inow³ódz/DZKA vs Litwa I
http://pl.youtube.com/watch?v=xlaQykXT7xc
Inow³ódz/DZKA vs WKPL
http://pl.youtube.com/watch?v=2DOqy1GddoQ
Inow³ódz/DZKA vs Litwa II
http://pl.youtube.com/watch?v=3A1XXmV70Pc
berson
Dziêkujê ch³opakom z OBRu (Krzy¶kowi i Przemkowi), jak równie¿ kolegom z Pomezañskiej (Tomkowi, Bartkowi, Dorianowi), ¿e mog³em walczyæ z nimi ramiê przy ramieniu.

Raihlom gratuluje wygrania ca³ej zabawy. Chwa³a!
ua
Dziêkujê wszystkim walcz±cym i pszepraszam za wszystkie niedoróbki

po pierwsze na plus w/g minie
- brak kontuzji
- wielkie s³owa uznania dla sêdziów i wszystkich którzy pomogli mi to ogarn±æ , tak¿e dla publiczno¶ci i ludzi z aparatami ( tym razem nie le¼li tam gdzie niepowinni ) za co chwa³a porz±dkowym tak¿e tym z publik tonuj±cym turystów
- serdeczne podziêkowania dla ratowników medycznych i sanitariuszy zarówno w naszych strojach jak i tych wyznaczonych do tego celu przez organizatorów wspania³a robota (choæ roboty prawie nie mieli¶cie tutaj podejrzewam razem nie bêdziemy narzekaæ )
- liczba dru¿yn przesz³a moje naj¶mielsze oczekiwania liczy³em na góra 10
- Litwa nie wiedzieli, przyszli wystawili dwie dru¿yny, walczyli dzielnie i bardzo honor jako jedyni dali siê porwaæ do niewoli i jak siê wykupili
- poziom poszed³ w górê ( Liw da³ popis walki, jeszcze jak zaczn± trafiaæ nie w he³m a np. w bark to bêdzie piknie, Bêdzin goni, Canabis Dei jak utrzymaj± sk³ad i sie lepiej zgraj± bomba )
- obudzenie siê w Martinie chomika bojowego Hiszpañskiego, da³ próbkê Martina ze starych czasów

Wielkie brawa i podziêkowania dla Babci z Bêdzina za przygotowanie skromnej uczty, skromnej z przez nas choæ tak naprwadê za sumê któr± dysponowa³a wydawa³o mi siê ¿e nie da rady przygotowaæ NIC (400 co¶ z³otych) a da³a radê upiæ sporo osób clap.gif

minusy
organizacja moja wina pokoleji:
1. chodz±c po obozach w czwartek mia³em na papierze 27 dru¿yn i dok³adnie 12 walcz±cych wolnych maj±cych tworzyæ dru¿yny , zdecydowa³em o przeprowadzeniu eliminacji i rozstwaieniu dru¿yn które zna³em i wiedzia³em jaki poziom prezentuj± reszta mia³a biæ siê o prawo wej¶cia do grup Efekt - na polu zebra³o siê dok³±dnie tyle dru¿yn ile mia³em wcze¶niej w grupach ( nie licz±c rozstawionych) jako ¿e zaczeli¶my walczyæ nie czekaj±c na wszystkich spó¼nialskich nie by³o sensu tego przerywac choæ ju¿ w po³owie elminacji wiedzia³em ¿e tylko mêczê ludzi bo wszyscy wchodz±

2. komunikacja mimo tego ¿e wysy³a³em goñców w celu poinformowania dru¿yn rozstawionych o tym aby nie przychodzili na eliminacje , niektóre grupy przysz³y

3. system zbiórki kasy na s³owo i honor nie da³ rezultatu tak¿e z mojej winy dlaczego nie bêdê wnika³ ale przedewszystkim winny jestem ja bo niektóre ekipy ( rozstawione ) mia³y siê do³o¿yæ pó¼niej , niektóre wcze¶niej wysz³o jak zwykle czyli do czosnka o kulistych kszta³tach , albo fomalizujemy i przy zapisie walcz±cy wp³aca albo rezygnujemy proszê o wypowiedzi ( je¶li bêdzie taki turniej wogóle przeprowadzony)

Na koniec podziêkowania dla mojego dowódcy Macka bez niego nie da³o by tego ruszyæ
Martin
Widzê, ¿e mnie ten chomik to ju¿ bêdzie do koñca dni moich w von Reihlu prze¶ladowa³...

Dziêkujê wszystkim za weso³± walkê, ubawi³em siê, jak ma³o kiedy.

Uwag kilka - nadal jest problem z berserkerami. Kiedy¶ podobno stosowano taki patent, ¿e panowie mieli na kijach spore szmaty. Nak³adali je zawodnikom na g³owy. Podobno cz³owiek g³upieje i przestaje t³uc...

Druga uwaga - Nie wiem jak, ale warto by by³o siê zastanowiæ nad tym, ¿eby warto by³o biæ, a nie tylko przewracaæ. Tylko nie wiem, jak to zrobiæ. Mo¿e cz³owiek po piêciu takich bombach powinien byæ wy³±czany z walki? Mówiê o takich trafieniach jak cios Józka w Robercika, albo inne bezpo¶rednie bomby w g³owy...

No i najwa¿niejsze... Czas, czas organizowania turnieju. ustaliæ konkretny termin i porozdawaæ po chor±gwiach regu³y z przypomnieniem, co jak gdzie i kiedy...
Igor z Bêdzina
Martin
chyba ciê¿ko to bêdzie zrobiæ... sa grupy które preferuj± uderzenia i s± grupy które preferuj± zapasy, po prostu dwa odmienne podej¶cia do zagadnienia. chyba najlepiej po prostu zaakceptowaæ to jako dwa odmienne style buhurtowe i je zostawiæ... z czasem to siê u¶redni. poza tym to by³ pierwszy turniej pi±tek na Grunwaldzie i od razu na tak du¿± skalê... wiêc nie mo¿na od razu stawiaæ ¿e uderzanie jest super a zapasy bez sensu.
Wydaje ¿e w tym momencie najwa¿niejsze jest to ¿e by³o nas du¿o... naprawdê du¿o. je¿eli pi±tki buhurtowe lub melee bed± siê pojawiaæ regularnie na imprezach to poziom bêdzie sie podnosi³.
ua
Jak sobie nie ¿yczysz Martin chomika to wymy¶limy co¶ równie ciep³ego icon_mrgreen.gif a tak na powa¿nie zniwelowaæ zapasów siê nie da ja s³ucham wszytkich ( mi osobi¶cie bardziej podobaj± sie zasady Liwskie bez zapasów ) , tendencja jest jednak w/g mnie pozytywna coraz mniej mi¶owania choæ by³o tego ukryæ siê nie da , sam dobrze wiesz ¿e prawid³owe za³o¿enie d¼wigni w warunkach walki nie jest takie proste , jedne grupy postanowi³y na uderzenia inne na typowe mi¶owanie , zwróæ uwagê na ta ¿e misowanie jest po prostu nieskuteczne , mam nadziejê ¿e ludzie to odrzuc± z racji samej nieskuteczno¶ci takiej taktyki zale¿y od poziomu i tak wrprowadzone by³y obostrzenia typu padaj±c nie mo¿e przyklejiæ siê do obalaj±cego ¶ci±gaj±c go w dó³ .

Unifikacja zasad jak najbardziej w/g twojego sprawdzonego wzoru je¶li oczywi¶cie pozwolisz
zreszt± je¶li takowy turniej ma siê odbywaæ to i tak musi byæ zorganizowany w porozumieniu z tob± ( z racji prowadzonej bojówki) i innymi walcz±cymi wspólnie da radê ustaliæ jakie¶ uniwersalne regu³y

Ja tak¿e jestem za koncepcj± bicia siê na broñ a nie misiowania

Patryk Opolski
Ada¶ku, 'te, te , te , Ty nas tu w ch..a robil nie bedziesz'' :P

Ogolnie turniej w pyte, pogratulowac nalezy Reihlom zwyciestwa,a ekipie Cannabis Dei w ogole wszystkiego , bo dawaliscie rade niesamowicie ;] Co do samej organizacji - naprawde sprawny, szybko prowadzony turniej. Prowadzacy - rewelacja, mozna z nimi bylo dyskutowac, konfrontowac opinie - to sie rzadko zdaza smile.gif

No i panowie - nalezy organizowac WIECEJ takich druzynowek, pokazuja one mase roznych ciekawych stylow, taktyk, inne poziomy zgrania itp.

Moderatorowi gratuluje nadgorliowosci w kasowaniu offtopow i normalnych postow :P

PS Niestety pomimo usilnych staran niektorych z Was, Jelenie dalej sa w czarnej dupie i na niektore imprezy nie beda mogly przyjezdzac..
Hub
ha, by³o piêknie smile.gif
ja po tym turnieju chodzi³em jeszcze ze 2godziny z bananem nie znikaj±cym na sekundê z mojej twarzy. wysz³o wszystko super, choæ trochê siê ba³em ¿e pierwszy raz mo¿e byæ pe³en niedoróbek i chaosu, a tu nagle wszystko siê uda³o prawie idealnie smile.gif

i tu wielkie s³owa uznania dla Adasia, który siê podj±³ organizacji tego wszystkiego. Szkoda tylko ¿e nie do koñca wypali³ w±tek z tymi sk³adkami i braniem do niewoli bo to móg³by byæ dodatkowy smaczek takiej imprezy. ale miejmy nadziejê, ¿e nastêpnym razem uda siê to zrealizowaæ.

oczywiste gratulacje dla Reihli. uda³o wam siê icon_wink.gif ale b±d¼cie ¶wiadomi, ¿e wiemy ¿e to zas³uga ponad pó³tonowego pierwszego sk³adu tongue.gif zrzuæcie ¶rednio po 20kg masy to was rozwalimy zanim siê obejrzycie maniac.gif

poza tym dziêki dla przyjació³ z Litwy za ¶wietn± zabawê - mam nadziejê ¿e siê bêdziemy spotykaæ jeszcze nie raz w podobnych turniejach i du¿ych bohurtach.

no i dziêki wszystkim pozosta³ym ekipom za to ¿e dostarczy³y mi najwiêcej emocji na tym Grunwaldzie - po raz kolejny pokazali¶my ¿e umiemy siê bawiæ w te klocki z jednej strony na ostro z drugiej bezpiecznie woohoo.gif no i atmosfera po skoñczonych starciach - wszystkie mordy zadowolone mówi±ce mo¿e ró¿nymi jêzykami ale i tak zawsze to samo - "dziêki, by³o zajebi¶cie" - co¶ piêknego!

Na koniec jeszcze s³owo do moich braci z zakonu - mam nadziejê ¿e utrzymamy taki sk³ad na kolejnych imprezach - bardzo dobrze siê czu³em w tej ekipie i my¶lê ¿e przy wiêkszym zgraniu Reihle i inne ekipy bêd± mia³y zawsze pe³ne brajesy przed walk± z nami devil.gif

ps. mam nagrane pi±tki kamer±, postaram siê wrzuciæ je w miarê szybko na youtuba.

Piotr z Bia³ej Bramy
Rewelacyjny turniej, bardzo sprawna organizacja w której nie by³o zbêdnych przestojów. Osobi¶cie wola³bym aby nastêpnym razem nie by³o przerw na próby generalny czy inne ustrojstwa - lepiej zrobiæ wszystko od A do Z.
Zgadzam siê z Martinem - wiêcej ciosów mniej si³owania, ale powiedzmy sobie szczerze, i¿ bêdzie to niesamowicie trudne do wdro¿enia. Ka¿dy albo by musia³ sadziæ tak jak Józek albo kto wiêcej wytrzyma kondycyjnie ... do przedyskutowania. Taktyka kiedy to jeden wi±¿e walk± a drugi zachodzi od ty³u i ¶ci±ga delikwenta do parteru wydaje siê trudna do zast±pienia smile.gif
Gratuluje zwyciêzcom :!: Niech idzie wie¶æ na wschód i¿ u nas coraz trudniej wygraæ go¶ciom ;)
Wielka szkoda ¿e nie uda³o siê zrobiæ du¿ego buhurtu, ale ... decyzja by³a s³uszna i tak¿e by³em za tym by w nocy nie walczyæ.
Dziêkujê mojej dru¿ynie (Bêdzin 2) za wspóln± zabawê, Adasiowi za pomys³ i jego wdro¿enie oraz uczestnikom za wspóln± zabawê - rewelacja !
Bowmen
Witamy
Chcieli¶my podziêkowaæ wszystkim za tegoroczny turniej dru¿ynowy. ¦wietnie siê bawili¶my. Gratulujemy zwyciêzc±. Dziêkujemy za pomoc Danielowi ¿e do³±czy³ do naszej dru¿yny. Chcieliby¶my te¿ podziêkowaæ wszystkim uczestnikom za wspania³± atmosferê i zabawê a w szczególno¶ci OBR ,który dzielnie stan± po 2 stronie . Szkoda tylko ,¿e czas nas goni³ i nie da³o siê ju¿ na koñcu zrobiæ wspólnego bohurtu angsad.gif A co do zasad to zgadzamy siê z poprzednikami czasami bohurt za bardzo przypomina zapasy i boks w zbroi a nie walke rycersk±. S±dze ¿e nad tymi elementami trzeba by³o by pomy¶leæ. Pozdrawiamy i do zobaczenia za rok!!
Krzysiek Boroñ
Ja równie¿ chcia³em podziêkowaæ za wspania³y turniej, i wszystkim ch³opakom za wspoln± walkê a szczególnie ludziom ode mnie z teamu Bêdzin 2 ;)
Ca³y turniej rewelacyjny dostarczy³ niezapomnianych emocji mam nadzieje, ¿e w przysz³ym roku te¿ siê odbêdzie smile.gif
Raihlom gratulujemy wygranej smile.gif
Oczywi¶cie równie¿ serdeczne gatulacje i podziêkowania dla wszystkich organizatorów z Adasiem na czele!
Naprawdê by³o super smile.gif
Ryba
Witajcie,

Nam tez sie podobalo smile.gif
Choc szkoda, ze nie wyszedl pomysl z grupami to wtedy mozna dluzej powalczyc...niestety chyba nie przeskoczymy manewrow inscenizacyjnych.

Super sie walczylo i znowu trafilem na Martina...grunt, ze paluszek ma caly tongue.gif

Co do zasad...no coz, my mamy swoje liwskie, a tutaj Adas ma ostatnie slowo. Jesli mamy znalezc zloty srodekto moze zostawmy ''tramwaj'', uderzenia tarcza i czyste podchaczenia. Wieszanie sie na przeciwniku nie jest estetyczne, a mozna tez przypadkiem komus wlozyc czubek miecza w szyje...

Pozdrawiam wszystkich serdecznie
Józek z Gdañska
CYTAT
Wieszanie sie na przeciwniku nie jest estetyczne, a mozna tez przypadkiem komus wlozyc czubek miecza w szyje...

Ryba, zgadzam sie w 100%. Tez bylbym za wyeliminowaniem wieszania i sciagania chelmow... ale, w takim wypadku pozbawiamy slabsze druzyny mozliwosci taktycznego wyeliminowania lepszych przeciwnikow druzyny przeciwnej. Trzeba by sie zastanowic czy ma to ladnie wygladac, czy kazdy moze kombinowac jak potrafi. Trzeba naprawde baaaaardzo dobrze umiec rzucac, zeby zrobic to na kolesiu kilkanascie kilo ciezszym od ciebie.

No i jeszcze kwestia tego kto oceni czy to byla nieudana proba rzutu, czy ktos sie poprostu powiesil i we 2ch polecieli na glebe, kolejny powod do klotni i znowu duzo zalezy od sedziow smile.gif

Pamietajmy ze im prosciej ( i im mniej zalezy od sedziow ) tym lepiej.
£ukasz P³aza
Super turniej - o gigantycznym potencjale!
Czego tu jeszcze nikt nie napisa³ to opinie ogl±daj±cych. Zdaniem widzów tak z rr jak i z poza to by³ najfajniejszy turniej bojowy, by³o szybko efektownie i ciekawie. Wspania³a zabawa.

Wniosków co do dalszej zabawy jest kilka - przemy¶limy to i na pewno Ada¶ zrobi to jeszcze lepiej. Patrz±c na czas my¶lê ¿e wiêkszo¶æ zawodów spokojnie mo¿na zrobiæ przed prób± generaln± - najwy¿ej fina³y i pó³fina³y zostawiæ na koniec. To da nam czas na zrobienie grup - tak aby ka¿da dru¿yna walczy³a min 3 razy co uwa¿am za ¶wietny pomys³ Adasia. No i dziêki temu wieczorem zostanie czas na buhurt - który nam wszak na pi¶mie w przysz³ym roku obiecano.

Co do zasad - musimy sobie zadaæ pytanie czy wa¿niejsza jest efektowno¶æ czy efektywno¶æ. Ciosy w he³m s± efektowne - ale ¿adko skuteczne, nie znaczy to chyba ¿e bêdziemy nakazywaæ bicie w he³m prawda? Zapasy to szansa by szybko i sprawnie wyeliminowaæ lub choæby przytrztymaæ na jaki¶ czas takiego np. Józka (co ¶wietnie prubowa³ zrobiæ Bêdzin) Dok³adnie tak samo ekipa Reihla II próbowa³a zneutralizowaæ Wo³czka. Wiedz±c ¿e s± teoretycznie s³absi wys³ali straceñca który mia³ za wszelk± cenê zneutralizowaæ najlepszego - i byli baaardzo blisko wygranej z finalistami (niestety Yoda i Marcus nie dali rady Marttinowi - weteranowi buhurtów). Bez takich mo¿liwo¶ci te dru¿yny mia³y by spory problem. Zaówa¿cie te¿ ¿e w¶ród czwórki finalistów ¿adna ekipa nie preferowa³a mi¶ków jako podstawowego stylu walki. Owszem ka¿da z ekip w razie konieczno¶ci wykonywa³a akcje zapa¶nicze ale przecie¿ nie zawsze no i nie by³y to "misie" tylko konkretne, przemy¶lane i æwiczone techniki. Nie brak³o ciosów, broni dwurêcznej etc.
Podsumowuj±c - je¿eli to ma byæ buhurt to niech to dalej bêdzie wszechstylowa walka w zbrojach gdzie wszystko co jest bezpieczne jest te¿ dozwolone.
Mateusz z Grójca
ja tam nie wiem czy du¿o misiujê czy nie,
czy wiêcej bijê czy sie zmagam

wiem tylko ¿e ¶wietnie siê bawiê i nikomu nie robiê krzywdy
dlatego zasady tego turnieju s± dla mnie dobre.

Mo¿e doda³bym jeszcze ze 2 dobrych sêdziów ¿eby jeszcze lepiej obserwowali walkê i ³apali to co nie fair.
Rita
Jak widz juz sie z góry ciesze na przysz³oroczne pi±tki smile.gif Jestem zdecydowanie za zapasami - nieczêsto mo¿na je ogladaæ w takim wykonaniu.
Gratulacje dla Adasia za pomys³ i realizacjê.
Kacper
Turniej boski, szkoda ¿e miêli¶my okazje na tylko trzy walki :D. Pozdrowienia dla wszystkich walcz±cych, a szczególnie dla Jelonków, chyba najbardziej pechowej ekipy (tak wiem ¿e mieli¶my farta :D )- wielkie dziêki!

Co do zasad, mi³o by by³o ograniczyæ wystêpowanie m³otków na polu walki. Dziêki Bogu nie mia³em okazji zaliczyæ trafienia polaxem ale perspektywa oberwania czym¶ takim w potylicê wydaje mi siê niezbyt bezpieczna dla krêgów, choæ mo¿liwe ¿e rozdmuchujê problem. Z drugiej strony gdybym spodziewa³ siê takiej ró¿norodno¶ci broni zamiast z berdyszem wyszed³ bym z lucerenem? ;>

Kacper

Peron Kolejowy
ua
wbrew pozorom drzewcówka jest bezpieczna tak samo jak ka¿da inna broñ niebezpieczny mo¿e byæ tylko cz³owiek j± trzymaj±cy

tutaj zdecydowane nie

drzewce bez wzglêdu na to czy to polax czy berdysz bêd± musz± spe³niæ wzglêdy bezpieczñstwa(np. brak ostrego "sztycha") i tyle

a walka drzewcem zw³aszcza w zwarciu ³atwa nie jest
Gavron_RDMZ
popieram... Berdysze etc.. niech bêd± .. ciekawe urozmaicenie .. ale na pewno w nich musz± znikn±æ ostre czubki/sztychy...
ale to ju¿ rola sêdziów bo oni decyduj± i oceniaj± czy sie nadaje to do walki czy nie.. ale taki zasady powinny byæ rozpisane du¿o du¿o wcze¶niej :D

Pozdrawiam Gavron
Kacper
To¿ nie mówiê o zabronieniu drzewcówek (sam wyszed³em z berdyszem), ale nie daje mi spokoju perspektywa oberwania M£OTKIEM, który chyba móg³by mnie pozbawiæ czego¶ wiêcej ni¿ tylko chêci do walki. Zreszt±, nie wa¿ne, to tylko sugestia. Je¿eli wszyscy inni czuj± siê bezpiecznie to luz.
Gavron_RDMZ
póki co¶ wszyscy sie czuja bezpiecznie do momentu az sie cos stanie ... wyznaje zasadê "lepiej dmuchaæ na zimnie" ale co ja mowie... wszak polak m±dry po szkodzie ;)

Pozdrawiam Gavron
ua
co do tego polax-a uwa¿am, ¿e mój berdysz ma wiêksz± moc gaszenia ¶wiat³a bigsmile2.gif
Gavron_RDMZ
hehehe dobrze wiedzieæ:P ale bynajmniej nie ma ostrego sztychu?? :P
Hub
eej, panowie. je¿eli chodzi o mój m³otek to - po pierwsze - mam wymontowywany sztych i ca³y poleaxe jest pozbawiony ostrych wykoñczeñ. po drugie - ju¿ kilka razy na bohurtach walzczy³em w³a¶nie nim i nigdy nikt nie mia³ powa¿nych pretensji (rzecz jasna chodzi o moich bezpo¶rednich przeciwników) ¿e u¿ywa³em tej broni. Ada¶ ma ¶wiêt± racjê - to nie broñ jest niebezpieczna, ale ten kto jej u¿ywa. A ka¿dy kto mnie zna, wie ¿e jestem na tyle odpowiedzialny ¿e mo¿na mi daæ nawet takiego drania do rêki i nie zrobiê wielkiej krzywdy nikomu.

oczywi¶cie je¶li chodzi o sztychy - to nie powinno byæ ich na polu walki w ogóle. bo nawet przez przypadek mo¿na takim czym¶ (nawet stêpionym) zrobiæ komu¶ solidne kuku

a jeszcze wracaj±c do drzewców, to marzy mi siê pi±tka któr± bêd± tworzy³y tylko drzewce. to bêdzie dopiero czad :D
Mateusz z Grójca
CYTAT(Kacper @ 18:26 21.07.2008) *
nie daje mi spokoju perspektywa oberwania M£OTKIEM, który chyba móg³by mnie pozbawiæ czego¶ wiêcej ni¿ tylko chêci do walki.

nie bój ¿aby smile.gif

mo¿na to prze¿yæ, choæ cios usadza na glebie jak siê nie spodziewasz smile.gif
Avlvs Pontivs Tavrvs
O RANY !!!przegapilem takie widowisko:(((((((
Gratulacje , wszystkim druzynom:)))
A zwlaszcza zwyciezskej , Von Raihli !!!!!!!!!!!
P.S.w portugalii bylismy bogami icon_mrgreen.gif
Krzysztof 'OLLO' Olczak
Przychylam siê do zdania Huberta! Przy³adowa³ mi parê razy na Piasecznie tym swoim m³otasiem i jako¶ nie narzekam. Mam do niego pe³ne zaufanie i wiem ¿e nie wyr¿nie mi nim np w kark na wys 7 krêgu. M³otki okej, ale tylko u rozs±dnych!.

Pozdrawiam OLLO

Ps. tak marudzê bo te¿ chcê zamówiæ ale ciiiii...
Hub
powoli ogarniam materia³y z Grunwu.
pó³fina³y i fina³ dru¿ynówki.

http://pl.youtube.com/watch?v=06nYW-Uy2gM
Hub
mam pytanie - chcê poprawnie opisaæ walki ale mam pewne w±tpliwo¶ci - pomó¿cie.

OBR i przyjaciele walczyli z ekip± której nie kojarzê - bez charakterystycznych barw itp. Jak siê ta dru¿yna nazywa³a? (chodzi o pierwsz± walkê rundy "wieczornej").

Ksiê¿na Anna i OBRy - jedni odpadli z Litw± I a drudzy Litw± II. ale kto z kim siê bi³? (sorki, sklonowani Litwini s± nie do ogarniêcia)
podobne pytanie mam je¶li chodzi o walki rundê wcze¶niej - Routiersi i Jelenie - kto z któr± litw±?

wiêcej grzechów nie pamiêtam.

berson
By³a to Rycerska Dru¿yna Miasta ¯arki.

EDIT: OBR i kumple walczyli z Litw± I
Wierny Piotr
Nu nu nu z Litw± I walczyli¶my my smile.gif no przynajmniej po przerwie.
Kszysz
OBR i kumple odpadli w æwieræfina³ach z Litw± I
natomiast w pierwszej z wieczornych rund walczyli¶my z Rycersk± Dru¿yn± Miasta ¯arki.
WooL_F
Ksie¿na Anna odpad³a z Litw± II, a wcze¶niej pokona³a Litwe I i WKPL
Krzysiek Boroñ
Tak apropos u mnie na koncie na YT jest cala druzynowka bigsmile2.gif
Tak wiem - w czas ;) Ale lepiej pó¼no ni¿ wcale. Jeszcze nie opisane ale znajdê chwilkê to te¿ ³adnie ponazywam smile.gif Narazie z numerkami w kolejno¶æi chronologicznej je¶li czego¶ nie pogmatwa³em smile.gif Tak¿e 16 to fina³ np smile.gif :
ELMINACJE:
1
2
3
4
5
6
7
TURNIEJ:
1
2
2cd.
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.