Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Turniej dru¿ynowy- Grunwald 2008
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2008 > Grunwald 2008
Stron: 1, 2
ua
Ok wobec czego zaczynamy
Maciek da³ nam zielone ¶wiat³o i miejsce to zaczynamy

Turniej odbêdzie siê je¶li zg³osi siê przynajmniej 5 dru¿yn

Zg³oszenia dru¿yn prosze wysy³aæ do mnie

ilo¶æ zawodników w dru¿ynie pojêcia nie mam ilu bêdzie chêtnych wobec czego zobaczymy ALE MINIMUM 5 szt. musi byæ

nie obowi±zuje ¿aden klucz dobierania , jêsli bêd± zg³oszenia osób pojedyñczych to wówczas bêdziemy ich ³±czyæ w dru¿yne regionalne wobec czego proszê podawaæ nazwy miast z których siê wywodzicie

Nagroda do przedyskutowania ale na 100% wg zasad pokonani dla zwyciêzców

je¿eli wschód chcia³by siê bawiæ mo¿na by to nazwaæ mistrzostwami europy tongue.gif

Najgorsza sprawa to termin bo tak na prawdê najlepsza by³a by ¶roda a ludzie przyje¿dzaj± ró¿nie

trochê przed szeregiem ale zg³aszam nasz± dru¿ynê pozosta³y jeszcze cztery

P³azik mo¿e byæ z³y ale w turnieju dru¿ynowym wola³bym aby nie stosowaæ zapasów tramwaj tak zapasy nie
Tomko Konopczyc
No to ja zg³aszam nas. Jak tylko dam radê z uwagi na obowi±zki to oczywiscie bêdê w sk³adzie.
Igor z Bêdzina
ua
Wiem ¿e to trochê wcze¶nie, z drugiej strony wcale nie...
Czy masz ju¿ jaki¶ szatañski plan na jakich zasadach bêdzie siê rozgrywa³ to znaczy czy tylko uderzany jak w Liwie, czy tez techniki zapa¶nicze jak u nas w Bêdzinie?
ua
Wszystko zale¿y od ilo¶ci i chêtnych bior±cych udzia³

w nastêpnym tygodniu wrzucê mini formularz ¿eby okre¶liæ ilu was bo wszyscy bêd± pisali zg³aszam NAS a ilu to nie ³aska

Na pewno potrzebujê paru osób nie walcz±cych do pomocy ( choæby do pêtania jeñców lub brania od nich rymcerskiego s³owa jak nie chc± byæ pêtani) clap.gif mo¿e psim swêdem kto¶ sie zg³osi oczywi¶cie musz± to byæ osoby nie bior±ce udzia³u w blaszkach
Maciej Reihl
P³azik mia³ w zesz³ym roku przygotowany regulamin. Mo¿na wykorzystac.

W skrócie proponujê:

- Kto le¿y (z jakichkolwiek przyczyn) ten nie wstaje;
- Nie sztychamy, nie bijemy w kark ani w jajka;
- "Tramwaj" tak, zapasy byc mo¿e (ale jak w wyniku akcji zapa¶niczej padn± obaj to obaj le¿±);
- Bez drzewcówek - w ma³ych sk³adach to bez sensu.
- Porz±dkowi ze szpadlami tongue.gif

Pozdrawiam
Maciek

P.S. Ada¶. Na pewno pomogê. W tym sezonie nie walczê, to mogê przynajmniej siê powydzierac...
ua
HONOROWY SZPADEL ZOSTANIE PRZEKAZANY CI O WODZU
D¿uma
Rozumiem, ¿e regulamin napisany przez Macieja jest obowi±zuj±cy. Jak bêdzie wygl±da³a sprawa nagrody? Pogadam z ch³poakami, ale my¶le, ¿e juz dzisiaj mug³bymnas zg³osic. Czekam na wiecej informacji.
Ryba
Witajcie,

U nas rok temu (na druzynowych bohurcikach) drzewcowki sparwdzily sie lepiej niz buzdygany, miecze i oczywiscie zapasy.
Sasza, Wicher i Olo szaleli niczym opetani derwisze z berdyszami kladac przeciwnikow szybciej anizeli chwytami zapasniczymi...wyjatkiem byl Przemek Lukasiak - hehehe.

Wiec zastanowcie sie prosze nad tym smile.gif

Pozdrawiam
ua
Pomalu Pomalu

Nikt drzewca nie zabrania jak kto¶ chce mo¿e wystawiæ oddzia³ 5 szt. (sztuk± jest siê nim pos³u¿yæ )

Zasady zosta³y okre¶lone przez Maæka

jedyny zgryz jaki mam dotyczy zapasów czyli czy maj± byæ czy nie zdañ jest wiele wobec czego proszê was o pomoc napiszcie jak wolicie wy bo to zabawa dla was ewentualnie w drodze ducha rymcersko¶ci ¶edzia przed walk± bêdzie pyta³ siê jak chcecie w przypadku braku porozumienia w 30 s rzut kostk± lub wyci±gniêcie karty jak w wojnie wysoka bije ni¿sz±

tera trochê organizacji:

proszê zg³aszaæ siê mejlowo ua25@wp.pl
Podajemy:
dru¿yny
1. Nazwa bractwa dru¿yny
2. ilo¶c osób
osoby pojedyñcze
1. Imiê (ksywa)Bractwo
2. Miescowo¶æ (proszê w przypadku ma³ych miejscowo¶ci dodawaæ te¿ region)

A jeszcze jedno Le¿ysz nie wstajesz je¶li kto¶ z³amie t± zasadê i zostanie z³apany zostanie specjalnie dla niego urz±dzona ¶cie¿ka zdrowia jak za ZOMO !!!!!!!! jezyk.gif

Z przyklêku na jedno kolono wstajemy czy nie ( to jest pytanie do was) ja bym to pusci³ licz±c na honor walcz±cych byle by tylko syf nie wyszed³ dlatego sêdzia widz±c zachowanie nie honorowe bêdzie odsy³a³ na w/w scie¿kê zdrowia usatwiamy siê w dwa rzêdy delikwent po¶rodku mo¿e nawet wzi±¶c sobie tarczê i niech idzie (nie biegnie) TO SAMO BEDZIE ZA BICIE LE¯¡CYCH LUB KLÊCZ¡CYCH!

pozdrawiam
ciastoñ
Moga byc zapasy z szybkim rezultatem, bo dlugie szamotanie nic nie daje i jest malo efektowne. ALe jezeli podchodzisz od tylu i sciagasz pacjenta na dol... mysle ze ok. Przyklekniecie czy podparcie spoko. Mysle ze sie ludzie zastosuja. (nikt chyba sciezki nie chce) bum.gif
lemil
By³ bym raczej przeciwny zapasom, ludzie poodrzucaj± bronie i bêd± wszystkich przewracaæ, uklêkniêcie na jedno kolano i powstanie spoko. A co z tym nie biciem klêcz±cego bo rozumiem ¿e nie byæ lez±cego bo on ju¿ odpad³, a klêcz±cy mo¿e za chwilkê wstaæ i i nam przy³o¿yæ w plecy, Trzeba by siê zastanowiæ nad tym punktem.

Dajmy Maækowi ³opatê to nikt nie bêdzie wstawa³ (mogê siê za³o¿yæ)
Maciej Reihl
Poni¿ej wklejam nieco zmodyfikowane zasady opracowane przez P³azika w zesz³ym roku.
Je¶li nie bêdzie powa¿nych zastrze¿eñ, takie zasady przedstawiê do akceptacji na zebraniu dowódców 10 maja.

Zasady turnieju dru¿ynowego Grunwald 2008:

Dru¿yny:
1. Do turnieju dopuszczone bêd± zespo³y maksymalnie 6 osobowe (przy czym jedna z nich jest traktowana jako zawodnik rezerwowy) Przez ca³y czas trwania turnieju dan± dru¿ynê bêd± mog³y reprezentowaæ wy³±cznie osoby nale¿±ce do tej 6.
2. Na polu walki jednorazowo mog± siê znajdowaæ tylko 5 osobowe dru¿yny. Wymiana zawodników mo¿e byæ dokonana tylko po zakoñczeniu danego starcia.
3. Do walki mog± przystêpowaæ równie¿ zespo³y mniej liczne (np. nie osiadaj±ce zawodnika rezerwowego). Równie¿ w wypadku zmniejszenia siê liczby walcz±cych w trakcie trwania turnieju (na skutek czy to zmêczenia czy kontuzji) dru¿yna jest zobowi±zana kontynuowaæ dalej walkê w pierwotnym sk³adzie (uszczuplonym o osoby które zrezygnowa³y). Nie mo¿na w trakcie turnieju dokoptowywaæ innych zawodników ni¿ pierwotna 6.

Walka:
1. Walka bêdzie toczona do chwili eliminacji wszystkich przeciwników z jednej dru¿yny. Po pokonaniu wszystkich przeciwników dru¿yna zostaje og³oszona zwyciêzc± danego starcia i przechodzi dalej. Czas trwania potyczki nie jest okre¶lony.
2. Eliminacja przeciwnika nastêpuje poprzez powalenie w jakikolwiek dozwolony sposób, zmuszenie przeciwnika do poddania siê i rezygnacji z walki z jakiejkolwiek przyczyny, przez uszkodzenie sprzêtu uniemo¿liwiaj±ce dalsz± walkê lub stwarzaj±ce zagro¿enie dla ¿ycia lub zdrowia walcz±cego (decyzja w tej sprawie bêdzie nale¿eæ do sêdziego) oraz przez utratê broni (zawodnik ma prawo posiadaæ broñ zapasow±, jednak je¿eli utraci pierwsz± broñ musi natychmiast siêgn±æ po drug± sztukê, lub podnie¶æ upuszczon±. Kontynuowanie walki przez nie uzbrojonego przeciwnika jest zabronione)
3. Akcje zabronione to sztychy, atakowanie sfer oczu, genitaliów, stóp oraz bicie od ty³u w kark. (w razie zauwa¿enia takich akcji sêdziowie bêd± eliminowaæ stosuj±cego je z potyczki, nawet je¿eli atak by³ przypadkowy). Pchniêcia ca³kowicie têpymi elementami broni – np. styliskiem topora czy g³owic± bu³awy nie s± traktowane jako szychy i s± dozwolone.
4. Pozosta³e akcje – w tym akcje zapa¶nicze, ciosy tarcz±, ciosy elementami opancerzenia, kopniêcia, ataki od ty³u w dozwolone strefy itp. S± dozwolone.
5. Kategoryczny zakaz walki w parterze. Le¿±cy z jakiegokolwiek powodu s± wyeliminowani i nie wolno ich atakowaæ w ¿aden sposób. Powinni oni natomiast pozostaæ tam gdzie upadli a¿ do chwili zakoñczenia starcia.

Uzbrojenie i opancerzenie.
1. Wymagana jest zbroja miêkka na wszystkich elementach cia³a z wyj±tkiem stóp i twarzy
2. Na korpusie i koñczynach (tak¿e poni¿ej kolana) powinna siê znajdowaæ os³ona metalowa min. Kolczuga lub elementy skórzano metalowe.
3. stawy powinny byæ chronione sztywnymi elementami metalowymi, podobnie jak d³oñ
4. He³m powinien byæ zamkniêty – chroni±cy ca³kowicie strefê twarzy. Powinien posiadaæ jak±¶ formê blokady zabezpieczaj±cej przed otworzeniem siê zas³ony. Dopuszczalne bêd± równie¿ kapaliny z podbródkiem – ale tylko g³êbokie, najlepiej wizurowe.
5. Stosowana broñ nie powinna posiadaæ kolców, zadziorów ani innych niebezpiecznych elementów. Nie powinna wa¿yæ wiêcej ni¿ to normalnie przyjête dla danej broni ( w razie w±tpliwo¶ci sêdziowie mog± nie dopu¶ciæ danej sztuki broni.)
6. Obowi±zkowa os³ona genitaliów - suspensor b±d¼ element spe³niaj±cy jego funkcje.

Sêdziowie:
1. 3 sêdziów czuwa przede wszystkim nad przestrzeganiem regulaminu. Nie wp³ywaj± natomiast bezpo¶rednio na wynik starcia.
2. Maj± oni prawo w ka¿dej chwili i bezdyskusyjnie wyeliminowaæ dowolnego walcz±cego.
3. Powinni posiadaæ przynajmniej he³m i rêkawice

P.S. Je¶li znajd± siê chêtni to sêdziów mo¿e byc wiêcej (n.p. czterech) - ich rola polega g³ównie na zapewnieniu walcz±cym bezpieczeñstwa.

Pozdrawiam serdecznie
Maciek.
lemil
Dobra, ten post rozwia³o nie które moje w±tpliwo¶ci, ale co z klêcz±cymi ??
Igor z Bêdzina
CYTAT(lemil @ 15:48 08.05.2008) *
Dobra, ten post rozwia³o nie które moje w±tpliwo¶ci, ale co z klêcz±cymi ??

Wydaje mi siê ¿e dopóki klêczy to mo¿e powstaæ. Ale je¶li kto¶ siê przypadkowo przewróci ... pech i tyle , musi le¿eæ. Dotyczy to zw³aszcza Wschodniaków, którzy uwa¿aj± ¿e wywrotki siê nie licz± i wstaj±.
ua
Propozycja jest tak

co do klêcz±cych z uwagi na to ¿e walcz±cy nie s± w stanie zauwa¿yæ co i jak dlaczego klêcz±cy wstaje i w jakich okoliczno¶ciach (np. robisz tramwaj przeciwnik siê k³adzie i z rozpêdu przyklekukesz na nim ) bêdzie to zale¿a³o g³ównie od:
a) honoru walcz±cego
b) sêdziów wyposa¿onych w szpadle bojowe widz±c niehonorowe zachowanie jakiegokolwiek bêd± przerywali walkê i delikwent z danej dru¿yny bêdzie wskazywany (postaram sie za³atwiæ jaki¶ dono¶ny róg dla sêdziów )

Proszê o opinie

PS. wiem ¿e czasu jest bardzo du¿o ale proszê o mejle zg³oszeniowe wszytstko bêdzie mia³o sens je¶li bêdzie nas odpowiednio du¿o

Bêdê zamieszcza³ raz w tygodniu zg³oszone osoby i dru¿yny

na dzi¶

Piotr z Bia³ej Bramy (Gliwice)
Emil Lewacki (Warszawa)
Piotr z Bia³ej Bramy
CYTAT
a) honoru walcz±cego

I tu jest pies pogrzebany. Wszyscy próbujemy odzwierciedliæ realia walki jak najdok³adniej jest to mo¿liwe. Opcje jak dla mnie s± trzy:

1. Osoba walcz±ca przyklêk³a na kolano, gdy¿ wykonywa³a tramwaj lub inn± akcjê z du¿ym impetem (wzglêdnie siê po¶lizgnê³a) - powinna móc wstaæ z przyklêku, gdy¿ jej osobi¶cie nic siê nie sta³o - tak te¿ wygl±da³oby to realistycznie.

2. Osoba walcz±ca przyklêk³a, gdy¿ dosta³a kawa³ solidnego uderzenia (wzglêdnie kilka uderzeñ w po³±czeniu z powaleniem czy zapasami) - co za tym idzie w realiach owe uderzenia by j± u¶mierci³y lub przynajmniej unieruchomi³y. I w takim przypadku osoba ju¿ nie powinna wstaæ.

3. Osoba (wzglêdnie dwie walcz±ce ze sob± osoby) przyklêk³y, zmagaj±c siê zapa¶niczo nie zadaj±c ciosów - same zapasy nie u¶miercaj± (poza chwytami krusz±cymi icon_mrgreen.gif .... oczywi¶cie niedozwolonymi), wiêc powinny móc wstaæ.

Oczywi¶cie tak jak napisa³ ua, wszystko zale¿y od honoru walcz±cego. Na buhurtach uwa¿am, ¿e go troche brak i co za tym idzie ludzie dostaj±cy szlagi bo g³owie, które w normalnych warunkach by³yby ¶miertelne wstaj± bez oporów i hasaj± w najlepsze. Uwa¿am, i¿ warto spróbowaæ walk honorowych, w koñcu jeste¶my rycerzami szczerba.gif Tak samo spraw± honorow± bêdzie nie bicie siê po karku i plecach ... pomijaj±c ju¿ czujne oko sêdziowskie.
ua
no có¿ aby HONOR by³ bardziej przestrzegany mo¿e zaproponowac aby za niehonorowe zachowanie ca³a dru¿yna by³a by:
a) bezwzglêdnie dyskwalifikowana!
b) delikwent na ¶cie¿kê zdrowia

A mo¿e nasze zmagania chcia³y by ogl±daæ DAMY wówczas i one mog³y by na³o¿yæ karê wed³ug swego zdania ??
Marcin Waszkielis
Zostawmy sprawy pola bitwy i tego kto by umar³ a kto nie bo tak by³o pare lat temu. Nie chce mi sie krzyczeæ "padaj, nie ¿yjesz". Pozwólmy ludziom wstawaæ po potkniêciach i innych wypadkach losowych. Na liwie wszystko dzia³a³o sprawnie bez zapasów, jak kto¶ pad³ to wiedzia³ po co. Eliminacja przez tramwaj te¿ wydaje sie za prosta, przecie¿ od tego jest broñ. Jestem za tym ¿eby stramwajowany mia³ szanse na wstanie, któr± oczywi¶cie mo¿na mu odebraæ przygniataj±c do gleby. A co do kolanka, to my¶le, ¿e póki kto¶ nie jest w pozycji równoleg³ej do pod³o¿a, to mozna go biæ i on równie¿ mo¿e walczyc dalej. I polegamy na honorowym podej¶ci do walki jej uczestników oraz na bystrym oku sêdziów, w walce 5na5 mysle, ¿e da siê wszystko wychwyciæ.
Nie g³upio by te¿ by³o ¿eby bez wzglêdu na to jak kto¶ zosta³ obalony mia³ on prawo wstaæ ale natychmiast po obaleniu. To by motywowa³o do eliminowania przeciwników na dobre a tylko przewracania. Musieliby¶my tylko sprecyzowaæ to natychmiast.
Bêdzie srogo i bole¶nie ale przecie¿ o to chodzi:).
ua
Wo³ek

w zasadzie siê z tob± zgadzam tylko ¿e to teoria je¶li walcz± grupy wiedz±ce o co biega wówczas jest ok ale zdarza siê to bardzo rzadko taka smutna prawda

mi tak¿e bardziej podoba³y sie zasady Liwskie, bez zapasów po prostu zmuszaj± do walki

mo¿liwo¶æ wstawania NIE dlatego ¿e wyjdzie syf, kto¶ sobie pole¿y i wskoczy ci na plecy Niestety ale niektórzy tak zrobi±

co do bicia klêcz±cych to nie sprecyzowa³em je¶li siê kto¶ poddaje i klêka Jego nie bijemy je¶li kto¶ jest w przyklêku i wstaje chwytaj buzdy¶ w dwie ³apki i droga wolna
Mateusz z Grójca
CYTAT(ua @ 11:01 09.05.2008) *
co do bicia klêcz±cych to nie sprecyzowa³em je¶li siê kto¶ poddaje i klêka Jego nie bijemy je¶li kto¶ jest w przyklêku i wstaje chwytaj buzdy¶ w dwie ³apki i droga wolna

a jak odró¿niê kiedy siê kto¶ na kolanach poddaje a kiedy nie??

pozatym walka klêcz±c?? klêcz±cego przez zas³onê ciê¿ko zauwa¿yæ, dlatego jestem za zasad± "klêcz±cy - nie walcz±cy" bez mo¿liwo¶ci wstawania...
ciastoñ
Wystarczy pochylic glowe bum.gif A zazwyczaj osoba poddajaca sie podnosi rece w jednoznaczny sposob. Ale wywracanie tramwajem bardzo dobrze sie sprawdza i mysle ze powinno byc dopuszczone. Za zapasami tez nie jestem ale takimi ktore trfaja dlugo (sciagniecie za glowe od tylu jest bardzo poreczne) A co np jezeli jedna osoba z druzyny zlapie kogos a kolega mu pomaga okladajac goscia? Czy to traktowane jako zapasy bedzie?
£ukasz P³aza
Moja opinia - najwa¿niejsza jest prostota, i tyle. Inaczej po³owê czasu zajmie nam wyk³ócanie siê o to, kto ¿yje a kto nie.

Rozwi±zanie idealne w walce 5 na 5 to moim zdaniem wstawanie po obaleniu. Niezale¿nie od przyczyny - zapasy, tramwaj, wywrotka - masz prawo wstaæ, ale tylko w ci±gu max2s po obaleniu. Je¿eli wstajesz, przeciwnik mo¿e ciê biæ do woli. upadli¶cie obaj - przerywacie walkê i natychmiast obaj wstajecie (potem mo¿ecie biæ siê dalej)
Problem z tymi realistycznymi zasadami jest taki ¿e wymagaj± moim zdaniem przynajmniej 4 sprawnych sêdziów - do eliminowania tych co to sobie odpoczêli i chc± po umownych 2s wstawaæ (tak by³o na Byczynie), albo te¿ padli we 2 i walcz± dalej w parterze. Jak znajdziecie takich sêdziów no to zabawa jest wtedy niesamowita.
Niestety ro¶nie te¿ liczba kontuzji, no i sêdziowie czêsto przerywaj± walkê. Ponadto po 2 walkach dana pi±tka mo¿e ju¿ nie mieæ na nic si³y. Nie mniej te zasady s± najbardziej realistyczne ze znanych mi do tej pory.

Natomiast je¿eli chcecie regu³ prostych, grywalnych, gdzie nie ma sêdziów i nikt nie przerywa walki? Wtedy obaleni musz± le¿eæ (nawet jak padli tylko na jedno kolano) Po prostu bez tego jest za du¿y chaos.

Co do zapasów znacie moj± opiniê. By³y one integraln± czê¶ci± walki w ¶redniowieczu, nie s± niebezpieczne - zatem czemu ich zabraniaæ? Zakazaæ nale¿y tylko zapasów bez broni (odrealnienie) i mo¿na co najwy¿ej rozdzielaæ tych co zbyt d³ugo siê misiuj±.

P.S. Teraz na Byczynie by³y zapasy w turnieju 5vs5 i czy kto¶ widzia³ d³ugie misiowanie? Je¿eli komu¶ nie wysz³a natychmiastowa akcja to zaraz dobiegali koledzy z jednej b±d¼ drugiej dru¿yny i by³ koniec zapasów.
Marcin Waszkielis
CYTAT
Rozwi±zanie idealne w walce 5 na 5 to moim zdaniem wstawanie po obaleniu. Niezale¿nie od przyczyny - zapasy, tramwaj, wywrotka - masz prawo wstaæ, ale tylko w ci±gu max2s po obaleniu. Je¿eli wstajesz, przeciwnik mo¿e ciê biæ do woli. upadli¶cie obaj - przerywacie walkê i natychmiast obaj wstajecie (potem mo¿ecie biæ siê dalej)
Problem z tymi realistycznymi zasadami jest taki ¿e wymagaj± moim zdaniem przynajmniej 4 sprawnych sêdziów - do eliminowania tych co to sobie odpoczêli i chc± po umownych 2s wstawaæ (tak by³o na Byczynie), albo te¿ padli we 2 i walcz± dalej w parterze. Jak znajdziecie takich sêdziów no to zabawa jest wtedy niesamowita.

I tak by³oby chyba idealnie. Trzeba tylko liczyæ na uczciwo¶æ walcz±cych i dobre oko sêdziów.
D¿uma
,,Le¿±cy nie walczy" - w tej zasadzie jest wszystko proste i jasne. Wed³ug mnie bez sensu jest jezeli kole¶ podaje sie i przyklêka, na tyle nie czytelna jest jego akcja, ¿e nie wiem co on chce zrobic, a mo¿e siê w³asnie pochyla i chce mnie z³apac po dodkolana i przewrócic? Tak wiec osoba która przyklek³a powinna miec prawo dalej walczyc nawet na kolanach i o ile uda sie jej podnie¶c wstac. Zdarzy³o mi siê w ferworze walki przyklekajacego przede mn± przeciwnika bic dalej, bo nie by³em pewien co zamierza zrobic. Tak wiec uwa¿am ze przyklêkniecie nie pwoinno nikogo dyskawlifikowac do dalszej walki, a osoba kleczaca powinna by traktowana jako walcz±cy (chyba nie tak trudno z kolan przewróccic siê na ziemmie.

Wprowadzi³bym takie restrykcje:
-osoba która zosta³a pokonana, a mimo tego podnios³a siê z ziemi i do³aczy³a do walki lub te¿ le¿ac podcina³a celowo nogi przeciwnikowi automatycznie dyskawlifikuje ca³± dru¿yne. W ten sposób rozwi±¿emy ten problem, nikomu nie bedzie siê op³aca³a wstawac ponownie i sprawa honoru bedzie tu niepotrzebna.
-za bicie ju¿ le¿±cego, po karku w wizure itp. ban na kolesia.

Co do drzewcówek, jestem jak najbardziej za, poniewa¿ w porównaniu ze wschodem wci±¿ ma³o siê u nas uzywa i walczy ta broni±. Jezeli umo¿liwimy ich uzywanie powinno to pozytywnie zaowcowac. Mo¿e zmobilizuje to grono osób, które zaczn± powa¿niej zajmowac siê ta broni± i tym typem walki. (osobiscie uwa¿am, ¿e na turniejach w trój boju, zamiast trzeciej walki na buzdygan/toporek powinny byc drzewcówki, co by wymusi³o na uczestnikach trujniejów przygotwania siê w walce t± broni±)
Johny
Jak dla mnie powinni¶my walczyæ na ostr± broñ wtedy na pewno ten co upadnie niewstanie tongue.gif a tak na serio kto le¿y ten nie wstaje po co jeszcze bardzie utrudniaæ sêdzi± pilnowania 10 zakutych agresorów maj± jeszcze ze stoperami biegaæ?
Hub
ja mam te¿ ma³e w±tpliwo¶ci co do komplikowania zasad. z jednej strony by³oby fajnie pojechaæ na maxa w turnieju pi±tek, ale.. czy da siê to ogarn±æ? bojê siê o chaos, który bêdzie siê tworzy³ przy takich lu¼niejszych zasadach. o sêdziowanie i ewentualne interwencje sêdziów. dlaczego? bo dla mnie w walce bohurtowej pi±tek chodzi o to, ¿eby rozegraæ szybko starcia realizuj±c taktyki uderzenia. przerywanie walki przez sêdziów wszystko popsuje, starcie traci dynamikê, czêsto pomys³ realizowany przed starciem musi byæ zmieniany bo przeciwnika ju¿ sie nie zaskoczy tym samym mykiem itp itd. wiêc raczej by³bym za utrzymaniem zasad które funkcjonuj± od dawna, bez wstawania, bez walki na klêczkach. mo¿na siê oprzeæ na zasadach Liwskich, bez zapasów, ale z wbieganiem i tramwajowaniem. podstawowym elementem walki powinna byæ broñ i to g³ównie za jej pomoc± powinno dochodziæ do eliminowania przeciwnika. drzewcówka - jak najbardziej, s³usznie zauwa¿y³ D¿uma ¿e trzeba j± wprowadzaæ gdzie tylko siê da, ¿eby nadrabiaæ lata zaleg³o¶ci w stosunku do naszych przyjació³ ze wschodu. takie s± moje przemy¶lenia smile.gif
Emil z Gi¿ycka
Zgadzam sie z Hubertem. Zasady Liwskie sa wed³ug mnie najlepsze.
Wad± walki do wy¿ygania jest to, ¿e po pierwszym starciu nikt juz nie bêdzie mia³ si³y na kolejne. Do koñca mo¿na zrobic np. fina³. Walczymy, a¿ w której¶ z druzyn juz nikt nie ma ochoty wstawaæ.

pozdr
ua
Wobec tego ¿e trochu osób siê wypowiedzia³o:

na dzieñ dzisiejszy ¿eby nie by³o:
1. Walka w parterze NIE walka ze wstawaniem NIE

2. Zapasy na dzieñ dzisiejszy propozycja jest taka : "kapitanowie dru¿yn" przed walk± podchodza do sêdziego i oznajmiaj± Za czy Przeciw je¶li siê zgadzaj± walcz± wed³ug swojej regu³y je¶li nie kostka lub karta wy¿sza wygrywa

P.S. Zg³oszenia

do listy dopisujê pierwsz± dru¿yne "Srebrny Wilk" Czêstochowa sk³ad pe³ny plus jeden rezerwowy

NAGRODA

Prosze o rozpoczecie dyskusji jaka ?

Czy ka¿dy wp³aca np. po 10 z³ a zwyciêzcy bior± wszystko ? czy po prostu ochlajstwo czyli walczymy dla PIWA miodu itp.

to propozycja nagrody dru¿ynowej aby zachêciæ wszystkich do walki mo¿emy siê braæ do niewoli poniewa¿ nasze zasady eliminuj± zabijanie, ka¿dy zabity jest uwa¿any za wziêtego do niewoli przez swojego ZABÓJCE i bêdziê siê musia³ z niej wykupiæ. W ten sposób wy³onimy KRÓLA POLOWANIA który oprócz s³awy i takich tam porz±dnie siê ochla (wykup tylko alkohol )

Pasuje????
Maciej Reihl
Je¿eli zbierze siê kilka dru¿yn na ¶rodê to bêdziemy mogli przeprowadzic to oficjalnie i uzyskac nagrody od organizatorów (przynajmniej dla najlepszej dru¿yny). W tym celu musimy jednak do koñca maja otrzymac zg³oszenia, ¿eby siê nie powtórzy³a historia z zesz³ego roku.

Pozdrawiam
Maciek
Sir Broku³
Pieni±dze ludzi og³upiaj± i co poniektórzy mog± siê zapomnieæ.
Proponuje: Do ka¿dej dru¿yny przypisaæ skarbnika. Skarbnik przynosi sze¶æ browarków(po jednym od ka¿dego zawodnika). Na koniec starcia skarbnik dru¿yny przegranej przekazuje ³up wygranym. Co za tym idzie , a policzyæ ³atwo,zwyciêska dru¿yna wchodzi do drugiej rundy z 12 browarkami. Itd. Zwyciêsca bierze wszystko. Jest fun i o co walczyæ.
PS
Browarek by³ tylko przykladem smile.gif
Marcin Waszkielis
Ka¿dy walcz±cy przyprowadza po kobiecie....
Mateusz z Grójca
CYTAT(Marcin Waszkielis @ 15:53 15.05.2008) *
Ka¿dy walcz±cy przyprowadza po kobiecie....

nie, bo kazdy cwaniak przyprowadzi jak±¶ brzydk± - a wszyscy inni bed± baæ sie go pobic, bo co pó¼niej zrobiæ z takim "³upem"

tongue.gif
ua
Piotr z Bia³ej Bramy (Gliwice)
Emil Lewicki (Warszawa)

¯elazny Wilk (Czêstochowa) dru¿yna 6 os.
Bêdzin (Polska strona Sl±ska tongue.gif) 8 os.
No i my Dwie dru¿yny siê z nas uzbiera na sto procent

Prosze o przysy³anie zg³oszeñ
ua
Osoby chêtne do dru¿ynówki mog± zg³aszaæ siê tak¿e osobi¶cie na Bêdzinie trza mnie po prostu znale¶æ (podpowiadam przy wódopoju naj³atwiej)

Ustalimy tak¿e formê nagrody
Borschwitz
co by¶cie Bracia powiedzieli na zwiêkszenie liczby uczestników w dro¿ynach? i nap czyja dru¿yna lepsza z polski ? czy te¿ Braci z za wschodniej granicy , to by³o by pewne rozwi±zanie co?????? icon_wink.gif
ua
Z wiadomych wzglêdów min. pi±tki odbêd± siê w PI¡TEK

proszê o zg³oszenia
ciastoñ
Szkoda ze nie bedzie braci ze wschodniej granicy... Wiec nie zrobimy tego o czym pisze Borschwitz. A to by bylo ciekawe jak radza sobie w malych ekipach, wzieli by drzewcowke czy inaczej sobie poradzili. No ale coz nie nasza wina. I tak bedzie niezla zabawa wiec blaszki sie oplaca brac ;]
Hub
¿eby by³o oficjalnie, siê zg³aszam. i mój ma³y przyjaciel poleaxe te¿ sie zg³asza :D
Patryk Opolski
No to Jelenie tez sie dopisuja. Calym stadem, wchodzimy w to wszystkimi kopytami usmieszek_09.gif Gyross powiedzial , cyt. Eeeee ja sie juz do tego nie nadaje.. - na pytanie, czy jest starym prykiem,czy co? :P

Co do regul, to po calosci zgadzam sie z Hubertem..dynamika to podstawa, dzialanie grupa i skoordynowana eliminacja przeciwnika zaraz po tym.. Dlatego wstawanie, polprzyklekniecia, klekniecia, kraul w piasku i desperackie oddychanie wywietrznikami - bezsens. Natomiast tramwaje, szybkie haki, wywrotki do gleby - jak najbardziej za .

Ada¶ dopisuj nas.
Marcin Waszkielis
To i ja pewnie wpadne. Juz sobie zrobi³em specjaln± tarcze do lutowania:).
£ukasz P³aza
Czyli co pi±tek popo³udnie u ¶w Jerzego?? Zasady my¶lê dogramy na koñcu (postaram siê ¿eby ró¿ne warianty by³y wydrukowane do wgl±du)

Przyjd¼cie wszyscy - tak¿e jak nie macie dru¿yny, na miejscu zapewne powstanie nie jeden dream team!

Ada¶ wypowiedz siê i przyklep oficjaln± godzinê otwarcia.
ua
a o czym mam siê wypowiadaæ

Pi±tek Obóz ¦w. Jerzy
zasady im prostsze tym lepsze : pkt niepodwa¿alne i poza dyskusj± to:
1. Nie wstajemy po obaleniu
2. sk³ad min 5 osób

Proszê o zg³oszenia kto siê nie zg³osi i przyjdzie zostanie w³aczony wed³ug klucza geograficznego, oczywi¶cie je¶li nie bêdziecie mieli swoich dru¿yn dogadanych

wsio

dla braci ze wschodu je¶li kto¶ przyjedzie :

Je¿eli stworzycie swoj± dru¿ynê walczcie je¶li nie a chcecie walczyæ te¿ przyjdzie zostaniecie przydzieleni do innych dru¿yn w/g waszej woli

Na sedziów proponujê:
Maciek jako g³ówny
Saszka techniczny i "dyscyplinarny"
Grzesiu £azarz jako szef zabezpieczenia i techniczny jak i WIELKI RATOWNIK

Do ich zadañ nale¿y:
przegl±d uzbrojenia
przerwanie walki przy nie odpowiednim zachowaniu której¶ dru¿yny lub walcz±cego

Broñ dozwolona jest ka¿da tak¿e drzewce musi spe³niaæ jednak wzglêdy bezpieczeñstwa brak elementów ostrych itp.

Dru¿ynówka ma byæ oparta na honorze walcz±cych : sama walka , zachowanie na polu jak i np. ilo¶æ walcz±cych

PS. pro¶ba o przeklejenie tego na forum rosyjskie i bia³oruskie (Szaszka Ugni Grzesiu)

Lista uczetników zg³oszonych:
¯elazny Wilk
Bêdzin
von Reihl
Dzikie Jelenie (z nie nadaj±cym sie ju¿ eeeeeeee Gyrosem)
Piotr Ziaja
Lewicki Piotr
Hubert
Wo³ek z (M³odym Wo³kiem)

Wiêc nabira to ju¿ kszta³tu na 100% siê odbêdzie

Og³oszenie parafialne :
W zwi±zku z planowanym wyjazdem na IZborsk bêdzie w dniu dru¿ynówki chodzenie po obozach i nak³anianie ludzisk do tej woja¿y mile widziane wp³aty zaliczkowe przy pe³nym autokarze to nieco ponad 200 z³, Je¶li tam NAS nie bêdzie to jeste¶my czosnka o kulistych kszta³tach wo³owe (sorry Wo³ek) a nie Polska Dru¿yna Buhurtowa

Acha jedziemy przez Litewe £otwe i Estoniê wiêc walor turystyczny te¿ du¿y pozwiedzamy, pierszeñstwo maj± walcz±cy, alczkolwiek serwis te¿ musi jechaæ
Józek z Gdañska
Z tego co ostatnio slyszalem to Saszki na grunwaldzie nie bedzie. Wiec musisz znalesc innego sedziego.
ua
je¶li nie bêdzie Saszki którego op³aczê ³zami, to trza wybraæ sêdziêgo dyscyplinarnego kandydat powinien byæ wzorowany na ideale cnót wszelakich czyli wspomnianym ju¿ wielkim S.
Pixel
Saszki napewno nie bêdzie, tak jak Micha³a z Koñscewicz - jad± gdzie¶ do Portugalii szerzyæ chwa³ê polskiego rycerstwa smile.gif

No oczywi¶cie WKPL zg³asza siê do dru¿ynówki (zobaczymy ilu nas bêdzie, wystawimy jedn± albo dwie pi±tki)
Johny
Chor±giew hrabiego Bolingbroke równie¿ zg³asza swoj± chêæ uczestnictwa
ua
Turniej dru¿ynowy startuje w Pi±tek o godzinie 16
Na czas trwania próby inscenicazji zostanie przerwany tak aby osoby udaj±ce siê na ni± mog³y w niej uczestniczyæ

lista uczestników zostanie podana pe³na dzieñ 30 czerwca

proszê siê zg³aszaæ

Nagroda alklo czy zrzutka ? przeprowadzê mikro ankietê wypowiadaæ mo¿na siê do nastêpnêgo pi±tku

Branie jeñców jako ¿e ciê¿ko bêdzie oceniæ kto pad³ od czyjego ciosu, robimy to tak je¶li sytuacja na polu pozwoli trza klienta z³apaæ i przeprowadziæ do wydzielonej strefy, kapitan dru¿yny jest tym "umownym" który wzio³ do niewoli, osobnik z³apany wykupuje siê indywidualnie, nie mo¿na (bo nie honorowo ) umrzeæ na zawa³ serca, upa¶æ daæ siê zabiæ jednym uderzeniem pope³niæ harakiri icon_mrgreen.gif icon_mrgreen.gif icon_mrgreen.gif , po prostu z twojej dru¿yny zosta³o dwóch z dru¿yny przeciwnej 5 je¶li siê upr± i zaci±gn± ciê do swojej strefy jeñca zosta³e¶ wziêty w niewolê poprostu

Poddaæ siê mo¿na tylko wówczas w infami idziesz do niewoli

Takie nowu zobaczymy jak wyjdzie
Pixel
A mo¿na siê obwiesiæ C4 i zdetonowaæ w obozie przeciwnika?? devil.gif
ua
jak mi dasz na to wiarygodne ¼ród³o to tak tongue.gif
Koniu
Zga³aszam dró¿ynê Routiersów.
Sk³ad jeszcze do przedyskutowania ale 5 sie znajdzie:)
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.