Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Turniej Rycerski "Mistrzostwa Europy"
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2008
Stron: 1, 2, 3, 4
Martin
Uwag kilka:
Primo - Sier¿ jest ³atwiej rozpoznawalny ze wzglêdu na nazwisko: Ukolov.
Secundo - Grupa, która wygra³a bojowe pi±tki nie nazywa siê Cannabis, a Cannabis Dei, co jest aluzj± do Opus Dei. ¦cinaj±c nam nazwê psujecie ca³y ¿art i zamieniacie nas w wyznawców konopii.

Co do formu³y turnieju, bardzo ciekawa. Alternatyw± dla niej by³oby osobne rozgrywanie turniejów w trzech kategoriach - miecza d³ugiego, jedynki i tarczy oraz obucha. Mankamentem trójboju jest to, ¿e lista dozwolonych technik za ka¿dym razem siê zmienia, w rezultacie nikt nie pamiêta, co mu akurat w danym momencie wolno, a czego nie.

Tyle malkontentyzmu, bawi³em siê ¶wietnie, dziêkujê wszystkim osobom, z ktrórymi dane mi by³o obijaæ siê rado¶nie, lub choæby pogadaæ chwilê.
Zakwaterowanie fenomenalne, choæ przy tej pogodzie to po prostu by³a konieczno¶æ, pod namiotami by¶my pozamarzali. Ogólnie bardzo, bardzo sympatyczny turniej, mo¿e poza tymi niemi³ymi ci¶nieniami najpierw na bojowym, potem na dru¿ynowym turnieju. Mam nadziejê, ¿e ch³opcy ze wschodu przestan± podwa¿aæ zasadno¶æ regulaminu i wiêcej takich zgrzytów nie bêdzie...
£ukasz P³aza
Turniej bojowy na najwy¿szym bodaj poziomie jaki widzia³em w Polsce. Nie wiem, czy nazwa mistrzostwa Europy jest adekwatna, ale na pewno by³y to mistrzostwa Europy Wschodniej i ¦rodkowej.

Formu³a triatlonu jest, moim zdaniem sprawdzona i jak dla mnie ¶wietna. Pozwala wy³oniæ zawodnika najbardziej wszechstronnego, a co za tym idzie najlepszego. Nie sprawdzi³y siê te¿ obawy o poziom pojedynków na miecze d³ugie i obuchy (broñ w polskich turniejach rzadziej spotykan±). Widaæ ¿e ludzie trenuj± pod triatlon i walki na te bronie czêstokroæ by³y bardziej widowiskowe ni¿ na jedynki i tarcze.
Co do regu³ walki to my¶lê ¿e po wielu utarczkach i poprawach pozostan± one nie zmienione i tak zostanie nam:
- runda d³ugiego miecza z niektórymi (bezpiecznymi) technikami z traktatów (obalenia rozbrojenia itp.) pozwalaj±ca wykazaæ siê doskona³ym opanowaniem niuansów technicznych walki
- runda tarczy i miecza, finezyjna, pozwalaj±ca zaprezentowaæ szybko¶æ
- runda obuchów, brutalna, pozwalaj±ca zaprezentowaæ si³ê, kondycje i szeroki repertuar nietypowych technik (tym razem by³y kopniêcia, ¿uty, knockouty itp.)

Moje uwagi/pytania jako sêdziego.
1)Wydaje mi siê ¿e nastêpnym razem powinni¶my w jaki¶ sposób rozstawiæ walcz±cych, tak aby najlepsi nie trafiali na siebie. Moje pytanie to jak waszym zdaniem zrobiæ to nale¿y. Mo¿na przyznaæ z³ote karty w eliminacjach, i znów tym znanym czy tylko tym którzy osi±gnêli najlepsze wyniki na poprzednich mistrzostwach (no i ile kart - 4, 8?)? Mo¿na te¿ zrobiæ grupy w których zawodnicy walcz± ze sob± i do ka¿dej dodaæ czê¶æ zawodników najlepszych. Tu jednak pojawia siê problem gdy¿ ze wzglêdu na czas i tak bêdzie to musia³ byæ system pucharowy wiêc i tak przynajmniej 2 z 4 najlepszych wyl±duje w jednej grupie. No i jak uk³adaæ pary? Poprzez wyzwania czy systemem losowañ?
- Moja odpowied¼, najlepszym sposobem by³y by jednak wyzwania (zwyciêzca walki wskazuje kolejnego wyzywaj±cego który wyznacza sobie przeciwnika i tak dalej a¿ do fina³u). Nale¿y jedynie wprowadziæ zasadê losowania pierwszego wyzywaj±cego. Mankament tego pomys³u - bardzo wyd³u¿a to czas turnieju. Mo¿na te¿ konsekwentnie rozstawiaæ 4 najlepszych zawodników (wed³ug poprzednich miejsc w mistrzostwach) wyci±gaj±c ich przed losowaniem z puli i dolosowuj±c do nich przeciwników, tak aby nie mogli siê ze sob± spotkaæ a¿ do której¶ z faz (1/4 albo 1/2 fina³u). Taki system jest czêsto spotykany w ró¿nych sportach i pozwala zaoszczêdziæ czas, opiera siê jednak na pewnej uznaniowo¶ci i utrudnia przebicie siê nowym zawodnikom.

2) Nale¿y wyd³u¿yæ czas trwania mistrzostw (co najmniej na dwa dni) i skasowaæ eliminacje. Na turniej przyje¿d¿aj± najlepsi zawodnicy, nieraz z bardzo daleka i nale¿y im daæ szansê walki w normalnym turnieju (w szrankach z kompletem sêdziów itp.). W zwi±zku z tym nale¿y ograniczyæ liczbê wystêpuj±cych w turnieju. Moim zdaniem powinna byæ mo¿liwo¶æ wystawiania tylko 4 zawodników z danego klubu/bractwa i tylko 8 zawodników z danego kraju. Wcze¶niej mo¿na sobie w dowolny sposób zrobiæ eliminacje wewn±trz krajowe czy wewn±trz bractwowe (co organizatora nie powinno ju¿ obchodziæ). Niestety nie ma opcji by zawodnicy z jednego klubu czy kraju na siebie nie trafiali. Zawodnicy z Bia³orusi którzy ze sob± nie walcz±, musz± siê z tym albo pogodziæ, albo wystawiæ tylko jednego, najlepszego reprezentanta. Nie ma innej fizycznej mo¿liwo¶ci.

3) co robimy ze zbrojami?
Mo¿emy zostawiæ wariant "Wo³czkowy" tzn wymagamy tylko zabezpieczenia stawów, g³owy z szyj± i d³oni. Reszta to sprawa zawodników - mog± nie musz±. Sprawdzi³o siê to podczas tych zawodów (choæ niektórzy chyba ¿a³owali swojej decyzji o odci±¿aniu siê tongue.gif ). Jest co prawda wiêcej knockoutów, za to walki s± dynamiczniejsze no i ka¿dy mo¿e siê tak opancerzyæ jak lubi.
Mo¿emy te¿ wymagaæ jakiej¶ formy ochrony ca³ego cia³a. Wtedy jednak nale¿y precyzyjnie wyszczególniæ co mo¿na a co nie mo¿na mieæ (z podzia³em na ka¿d± czê¶æ cia³a i ka¿d± epokê).

4) wszystkie regulaminy nale¿y przet³umaczyæ na rosyjski i angielski

To na razie tyle - co o tym my¶licie?
Marcin Waszkielis
By³o wspaniale. Czekam na filmiki bo jest co ogl±daæ. Zasady lepiej obgadamy gdzie¶ na manewrach w w±skim gronie, które ma w tej kwestii co¶ do powiedzenia. Co do zasad uzbrojeni, to wysz³o jednak na to, historyczno¶ci nie uwzglêdnia siê wogóle co siê przejawi³o g³ównie w rêkawicach.
Profesjonalne walki i profesjonalne sêdziowanie, za to dziêkujê zawodnikom i sêdziom.
No i w koñcu mogli¶my siê zmierzyæ z njwiêksz± legend± - Uko³owem.
Piotr z Bia³ej Bramy
Witajcie!
Powiem szczerze, ¿e turnieju bojowego na tak wysokim poziomie tego roku nie widzia³êm, naprawdê mo¿na by³o siê du¿o nauczyæ i im wiêcej bêdzie takich w Polsce tym lepiej dla nas! Bawi³em siê wy¶mienicie, zobaczy³em jak wiele mi brakuje by powalczyæ na równi z najlepszymi.
Oczywi¶cie pozdrawiam Cannabis Dei, z którymi ¶wietnie siê bawi³em w czasie walk i razem dokonali¶my rzeczy w finale ... prawie niemo¿liwej tongue.gif
Buhurcik pierwsza klasa, walka mocna, ch³opaki ze wschodu mocno bij±, nawet Ci wygl±daj±cy niepozornie smile.gif, bawi³em siê wy¶mienicie.
Konwencja takiego turnieju jak najbardziej mi odpowiada, bardzo rozwija, chocia¿ walka na miecz pó³torarêczny widaæ najwiêcej pozostawia do ¿yczenia.
Uczta - dawno tyle miêsa wy¶mienitego nie zjad³em smile.gif, niczego nie zabrak³o.
Ewie dziêkujê za za³atwienie internatu ... w namiocie bym chyba zamarz³.
Podziêkowania dla organizatorów za wy¶mienit± zabawê. Cieszê siê Efendi, ¿e czujesz temat, ¿e takie wystêpy ludowe w trakcie fina³ów psuj± klimat ... a my¶lê ¿e nie tylko nad poziomem takigo turnieju trzeba pracowaæ, ale te¿ nad klimatem ¶redniowiecznym bo wtedy poprostu jest lepsza zabawa nawet dla publiczno¶ci smile.gif
Super smile.gif
nazirsk
Wyniki Turnieju £uczniczego

Damy

1 miejsce Anna Borschwitz Von Reihl Poczet Rodowy
Herbu Wieniawa 151 pkt.
2 miejsce Katarzyna Pieszczoch Komturia Domu Braci Niemieckich
w Wielkopolsce 139 pkt.
3 miejsce Agnieszka Samp³awska 105pkt.
4 miejsce Danuta Swoboda Swobodna Kompanija 88 pkt.
5 miejsce Inga Mysz Grodno Bia³oru¶ 77 pkt.

Panowie

1 miejsce Jerzy Jackowski Swobodna Kompanija 308 pkt.
2 miejsce Maciej Osiecki Swobodna Kompanija 297 pkt.
3 miejsce Adam Swoboda Swobodna Kompanija 253 pkt.
4 miejsce Adam Radziun Swobodna Kompanija 238 pkt.
5 miejsce Jan Po³czyñski Swobodna Kompanija 203 pkt.
6 miejsce Rafa³ Grudnik Von Reihl Poczet Rodowy
Herbu Wieniawa 172 pkt.
7 miejsce Grzegorz Bilecki 169 pkt.
8 miejsce Krzysztof Borschwitz Von Reihl Poczet Rodowy
Herbu Wieniawa 157 pkt.
9 miejsce Wiktor Gluk Grodno Bia³oru¶ 133 pkt
10 miejsce £ukasz K³osowski 88 pkt

Na Turnieju z zekiera strzelali Adam Swoboda, Grzegorz Bilecki i Wiktor z Bia³orusi

Gratulujê zwyciêzcom!

Szczególne podziêkowania
dla Ewy i Andrzeja za ¶wietn± imprezê
dla Kasi Pieszczoch i Poznaniaków za pomoc w prowadzeniu £uczniczego
dla Swobodnej Kompaniji i Warszawy za pomoc w przygotowaniu torów ³uczniczych

Przepraszam za niedoskona³o¶ci i uchybienia w prowadzeniu, ale to mój debiut.
Pozdrawiam
S³awek Kêpiñski Chor±giew Rycerska Ziemi Piotrkowskiej
Ja¶ko
Witajcie
W imieniu ekipy ³uczniczej z Warszawy pragnê podziêkowaæ Wszystkim za wspóln± zabawê i zmagania turniejowe. Specjalne podziêkowania ¶lê Organizatorom i Wszystkim sprawuj±cym opiekê logistyczn± i kulinarn± za go¶cinê jakiej zawsze w Byczynie do¶wiadczamy oraz S³awkowi za przygotowanie i prowadzenie turnieju ³uczniczego.

S³awku, z pier¶cionka strzela³ rówie¿ Wiktor z Bia³orusi

Pozdrawiam
Janek
jasmin
Sprawozdanie z turnieju rycerskiego, "Mistrzostwa Europy"
Sêdziowie w sk³adzie: Ja¶min, P³azik oraz Ihar 12go wrze¶nia wprowadzili poprawki do regulaminu:

1. Nie przyznajemy z³otej karty.
-O ile by³oby w miarê ³atwo wybraæ w¶ród obecnych Polaków, o tyle by³by problem ze wszystkimi zagranicznymi uczestnikami ze wzglêdu na brak wiedzy o ich zas³ugach. Istnieje potrzeba stworzenia listy rankingowej, s³u¿±cej wybieraniu najlepszych w sposób statystyczny.
2. Rezygnujemy z eliminacji w formie krzakowej.
- Uczestnicy od samego pocz±tku musz± stawiæ wyzwanie normalnej walce w szrankach. Ze wzglêdu na ograniczenie czasowe, pierwsza runda ze wzglêdu na du¿± ilo¶æ uczestników musi toczyæ siê na 3 szrankach. Parami dzielimy siê miêdzy sêdziami po równo.
3. Rezygnujemy z wyzwañ przeciwników
- Ze wzglêdu na ustawianie walk i mo¿liwo¶æ napuszczania na siebie swoich zmieniamy t± formê wyboru przeciwnika na losowanie par.
4. Ze wzglêdu na niesformalizowanie ?turniejowego opancerzenia? wedle jednego schematu, dopuszczamy uczestników w tym sprzêcie jaki posiadaj±, jednocze¶nie wymagaj±c, by sprzêt zapewnia³ 100% bezpieczeñstwo uczestników ? g³owa, stawy, d³onie musz± byæ w pe³ni opancerzone. W przypadku powa¿nego uszczerbku na zdrowiu uczestnik bierze ten problem na siebie i nie bêdzie ro¶ci³ ¿adnych pretensji do przeciwnika. Turniej jest dla zaawansowanych walcz±cych, którzy doskonale znaj± swe wyposa¿enie.
5. Zmieniamy kolejno¶æ walk na:
Miecz d³ugi, miecz i tarcza, broñ obuchowa i tarcza. Ma to na celu skrócenie czasu potrzebnego na wymianê sprzêtu.

Sêdziowie jednocze¶nie zauwa¿yli, ¿e ze wzglêdu na rangê oraz presti¿ tego turnieju nie bêd± dopuszczali do jakichkolwiek wa³ków regulaminowych pozwalaj±cych na ustawianie walk, przepuszczanie swojego, u¶ci¶lili tak¿e techniczne aspekty prowadzenia turnieju.

13go wrze¶nia o godzinie 10:00 sêdziowie rozpoczêli prowadzenie potwierdzania udzia³u w turnieju. O godzinie 10:45 stwierdzono 36 zg³oszonych osób z pierwotnych 47 i zamkniêto tym samym listê uczestników. Uczestnicy reprezentowali kraje: Hiszpania, Litwa, £otwa, Bia³oru¶, Rosja oraz Polska.
Uczestnikom przyznano numery od 1 do 47. Z numerów tych sêdziowie po kolei losowali pary walcz±ce. Sêdziowie w trakcie losowania par oraz zapisywania tych par nie widzieli listy uczestników, nie mogli zatem dokonywaæ korekty w losowaniu ?dwu z tego samego bractwa, losujemy ponownie.

Zestawienie par (tu ju¿dla u³atwienia czytania, z lewej strony zwyciêzca):
Grupa P³azika:
1. Ogier - Mateusz
2. Jugard -Kristof - zrezygnowali z turnieju
3. Krzysztof Boroñ - Hasveld
4. Jaromir - Czeko
5. Florian - Geror
6. Ser¿ -Berengar
Grupa Ihara:
1. Hubert - Piotr
2. Hartman - Topór
3. Mordechaj - Pixel
4. Martin - Adrian
5. Marcin - Kiejstut
6. Ulrich - German - zrezygnowali z turnieju
Grupa Ja¶mina:
1. Olczak - Ada¶
2. Piter - Roberto
3. Siuks - Raul
4. Józek -Olbard
5. Picu¶ - Skildorf - Skildorf zrezygnowa³ z walki, gdy Cipu¶ sta³ w szrankach;
6. Harald - Cichomir -Cichomir zrezygnowa³ z walki;

Kolejna runda turnieju:
Jeden z uczestników poprzez wyci±ganie losów zestawi³ 16 osób w pary turniejowe okre¶laj±c tym samym kolejno¶æ walk.
Z lewej strony zwyciêzca i wynik walki:
1. Ser¿ - Hubert 3:0
2. Olo - Harald 2:1
3. Martin -Picu¶ 3:0
4. Siuks - Krzysiek 3:0
5. Ogier - Piter 3:0
6. Jaromir -Florian - zdyskwalifikowani, otrzymali obaj dwa upomnienia za ustawianie walki
7. Marcin -Józek 2:1
8. Hartman -Mordechaj 3:0

Sêdziowie poprzez losowanie z przegranych tej rundy dobrali 8sm± osobê. Losowanie odby³o siê w obecno¶ci 3ch ¶wiadków poprzez wyci±gniêcie losu przez jednego z uczestników turnieju. Wilczym biletem przeszed³ Józek.

Sêdziowie 8 osób uporz±dkowali i nadali im numery od 1 do 8¶miu. Uczestnik turnieju ci±gn±³ losy, wybieraj±c tym samym pary turniejowe. Walcz±cy obserwowali losowanie.
Wylosowane pary i wyniki walk ? z lewej zwyciêzca.

1. Sier¿ - Martin 3:0
2. Marcin - Ogier 3:0
3. Hartman - Siuks 2:1
4. Józek - Olczak 3:0

W rundzie æwieræfina³owej jeden z przegranych wyci±gn±³ losy z imionami walcz±cych zestawiaj±c ich w pary. Kartki z imionami zosta³y tak z³o¿one, by nie mo¿na by³o odczytaæ imion przed losowaniem. Losowa³ ochotnik.

1. Józek -Hartman 3:0
2. Sier¿ -Marcin 2:1

Walka o 3cie miejsce:
Marcin - Hartman 3:0, Marcin zaliczy³ jedno upomnienie.

Walka o pierwsze miejsce:
Sier¿ - Józek 2:1

Tym samym Sier¿ zosta³ zwyciêzc± turnieju rycerskiego "Mistrzostwa Europy".
jasmin
Jeszcze raz gratulujê zwyciêzcy. P³azik odda³ parê cennych uwag zwi±zanych z dalszymi turniejami w tej formie, na tym pu³apie nagród. Sêdziowie musz± bezwzglêdnie likwidowaæ wszelkie próby ustawiania walk. Jako ¿e od sêdziów wymaga siê by umieli walczyæ, za¶ uczestnicy s± tak¿e szermierzami na bardzo wysokim poziomie, jakakolwiek próba ustawiania walki jest natychmiast wychwytywana. Zatem, w przysz³o¶ci powinien powstaæ ranking oraz ograniczona ilo¶æ ludzi z 1 grupy celem unikniêcia mo¿liwo¶ci ustawiania i przepychania swego.

O obyczajach rycerskich – mo¿na oczywi¶cie powiedzieæ, ¿e w ramach obyczaju rycerskiego mam prawo uznaæ, ¿e przeciwnik jest ode mnie lepszy i nie toczyæ z nim walki, jednak¿e z drugiej strony obyczaj rycerski wymaga na takim turnieju tak¿e pocztu, stroju, zachowania i masy innych elementów ówczesnej etykiety.

O dziwo, nikomu nie wpad³o do g³owy rezygnowaæ z 3ciej walki, bo dwie poprzednie ju¿ przegra³. O dziwo, zwyciêzca musia³ naprawdê siê mocno staraæ w 3 ciej walce, by broniæ prawa do swej wygranej, gdy¿ ka¿dy za¿arcie do ostatniej walki stara³ siê pokazaæ z jak najlepszej strony i walczy³ do koñca. Cieszê siê bardzo, ¿e ka¿da z form powoduje rozwój w¶ród walcz±cych, powrotu do broni niespotykanych na turniejach i szkoleniu siê w umiejêtno¶ci w³adania nimi – by³o nie by³o stan wymaga, by umieæ walczyæ na ró¿ne sposoby i ró¿nymi „atrapami”.

Poma³u ma³ymi krokami bêdzie trzeba tak¿e robiæ weryfikacjê sprzêtu zarówno pod wzglêdem wygl±du jak i innych patentów. Nie chcia³bym przy tym wzorem innych imprez, które posz³y mocno w historiê zani¿yæ poziom walk, gdzie w³a¶ciwie warto ogl±daæ fina³ a do fina³u tr±ci myszk±.

Sam rozbudowana i ograniczona do walk impreza ma wady i zalety. O takiej imprezie rozmawia³em i chcia³em od paru ³adnych lat. Pierwsza zosta³a zorganizowana przez Efendiego, z niema³ym szumem, dyskusjami i kontrowersjami ale s±dz±c po uczestnikach, i tym co by³o widaæ na miejscu: uda³a siê i warto by³o.
Bardzo mi zale¿y opiniach i uwagach go¶ci ze Wschodu, szczególnie, gdy emocje ich ju¿ opadn±. Szczególnie, ¿e czê¶æ poprawek wnie¶li¶my po turnieju w Ryni na ich ¿yczenie.

Do zobaczenia na kolejnych intergalaktycznych mistrzostwach gdzie¶ na Saturnie. Jeszcze raz dziêki Iharowi i P³azikowi za sêdziowanie.
Dziêki wam wszystkim, ¿e akceptowaliscie nasze werdykty. Wiele z tych decyzji by³o dla nas bardzo trudnych do podjêcia.
Hub
Kilka uwag ode mnie.

1. Sêdziowie - sk³ad sêdziowski powinien byæ rozszerzony co najmniej do 5 sêdziów. Najlepiej by by³o, gdyby ka¿dy kraj wystawi³ te¿ jednego sêdziego, by unikn±æ podejrzeñ o stronniczo¶æ. Maj±c kilku sêdziów "nadprogramowych" mo¿na by by³o modyfikowaæ sk³ad sêdziowski tak, by zawodników aktualnie walcz±cych nie sêdziowali sêdziowie z tego samego kraju. Wiem ¿e to mo¿e trudne do wykonania, ale chc±c by impreza mia³a pe³ne powa¿anie w¶ród wszystkich uczestników, powinni¶my do tego d±¿yæ.

2. Formu³a do 5ciu trafieñ zda³a egzamin, my¶lê ¿e przy triatlonie jest to lepsza opcja ni¿ 3 walki po minucie.

3. Podporz±dkowanie ca³ej imprezy turniejowi bojowemu mo¿e sie niektórym nie podobaæ, ale je¶li to maj± byæ jakie¶ "mistrzostwa" to walka musi byæ na pierwszym planie, tak jak to by³o na tej imprezie.

4. Wielki szacunek dla Efendiego, zw³aszcza za dokonanie jednej rzeczy - zorganizowa³ t± imprezê z kosmiczn± jak na dotychczasowe warunki pul± nagród (jakby nie by³o kilkana¶cie tysiêcy z³otych) unikaj±c jednocze¶nie niepotrzebnego rozg³osu i najazdu olbrzymiej ilo¶ci turystów, ministrów, prezydentów itd. Czu³em siê ¿e ta impreza jest w³a¶nie dla nas, tylko i wy³±cznie. Fajne uczucie.

I wielkie dziêki za szansê zmierzenia siê z Sier¿em Uko³owem. Sprowadzi³ nas lekko na ziemiê swoim poziomem, ale my¶lê ¿e z tej lekcji wyjdziemy m±drzejsi i bogatsi o do¶wiadczenia które przyczyni± siê do podniesienia poziomu naszych walk. Ja osobi¶cie ¿a³ujê ¿e przyjecha³ sam, bo w sumie nie wiemy na jakim jeste¶my poziomie je¶li chodzi o Rosjê. Natomiast ju¿ chyba ka¿dy wie, ¿e je¶li chodzi o poziom Bia³orusinów czy krajów Ba³tyckich - w niczym im nie ustêpujemy. Teraz trzeba ju¿ tylko pojechaæ do nich i wygrywaæ. Oby w przysz³ym sezonie by³o wiêcej szczê¶cia przy organizacji tych wyjazdów.

Krzysiek Boroñ
Przede wszystkim gratuluje wszystkim walcz±cym!
W szczególno¶ci zwyciêzcom smile.gif
Niesmowity poziom walk, do którego jeeeszcze duuu¿o mi brakuje ale naprawdê niesamowicie siê cieszê, ¿e siê tam znalaz³em i mog³em stan±æ w szrankach.

Wielki uk³ony dla sêdziów za sprawne, obiektywne sêdziowanie na najwy¿szym poziomie.

Dla organizatorów wielkie dziêki za super biesiade, ciep³y grodzik, który nie pozwala zamarzn±æ, i osobiste dla Efendiego od Bêdzina za odebranie nas z i odstawienie na dworzec smile.gif No i oczywi¶cie za podjêcie tej inicjatywy smile.gif

Idea imprezy na pewno s³uszna, na pewno z przysz³o¶ci± mam nadzieje, ¿e bêdzie siê rozwijaæ.
Oczywi¶cie ca³y czas pojawiaj± siê poprawki, oczywi¶cie, ¿e strasznie strasznie przydadz± siê opinie i sugestie braci ze wschodu jak Ja¶min pisze po opadniêciu emocji ale wszystko jest do dogadania. Mo¿e ju¿ nastêpnym razem nie bêdzie ¿adnych niuansów z zasadami i rozstawianiem par, a walcz±cy skupi± siê tylko na walce smile.gif

Podsumowuj±c zobaczyæ walki najlepszych - bezcenne smile.gif
Wci±¿ jestem pod wra¿eniem smile.gif

Pozdrawiam
Krzysiek
Józek z Gdañska
CYTAT
W rundzie æwieræfina³owej jeden z przegranych wyci±gn±³ losy z imionami walcz±cych zestawiaj±c ich w pary. Kartki z imionami zosta³y tak z³o¿one, by nie mo¿na by³o odczytaæ imion przed losowaniem. Losowa³ ochotnik.

1. Józek – Hartman 3:0
2. Sier¿ – Marcin 3:0

1. Marcin wygral runde na jedynki.

2. Rozmawia³em z Olbardem z Litwy (gosc z mojej pierwszej walki) i jemu sie podobala formula z Rynu, byl wrecz oburzony tymi losowaniami. Ja równie¿ tak uwa¿am. Mo¿na by w koncu nie ulegac we wszystkim bialorusinom, zwlaszcza, ze juz standardem sa ich 'fochy' o wszystko.

3. Najlepszy turniej Efendiego na którym by³em. Dziekuje za zaproszenie i mam nadzieje, ze uda sie utrzymac poziom smile.gif

4. Zostawilem w pokoju u Wolczka, Martina itd. dyplom (na szafie), znalazl/zabral go ktos moze? smile.gif
AroSan
Swietna impreza, gratuluje rozmachu. Az zal ze zimno
ograniczylo liczbe widzow.

Wrzucam filmik z walki grupowej z udzialem publicznosci icon_mrgreen.gif

jesli Wam sie spodoba, mam tego wiecej

http://www.youtube.com/watch?v=cMYsjBt0clo

pozdrawiam
Arek
Martin
No ³adnie. widzia³em to na ¿ywo, ale od ty³u. A tu widaæ ¶licznie, po pierwsze go¶cia, który bije Józka "z g³ówki", po drugie, Templariusza w czarnych barwach, który podnosi miecz na nieopancerzonego Marcina, bo ¶mia³ g³ówkuj±cego odepchn±æ. Wszystko oczywi¶cie po walce...
Ciekawym wielce, jakie organizator wyci±gnie z tego wnioski i konsekwencje...
braciszek Boullii
Co prawda by³em tam jako „cywil” ale by³o super. Wiem, ¿e g³ówn± atrakcj± by³y rycerskie walki turniejowe ale proszê nie zapominaæ, ¿e odby³ siê równie¿ turniej ³uczniczy.
Mo¿e mniej atrakcyjny „wizualnie” ale dla mnie bardzo interesuj±cy. Tak jak obieca³em postaram siê aby na nastêpny turniej wprowadziæ sugerowane poprawki (wisz±ce tarcze) i mo¿e uda mi siê wzi±æ udzia³ nie jako widz ale uczestnik.

Gratulujê wszystkim uczestnikom a zw³aszcza zwyciêzcom. clap.gif
efendi
Witam!
Boulli, tarcze tarczami ale miód to by³y pyszno¶ci!!!!!! Nie wiem czy wiecie , ale Boulli zajmuje sie
bartnictwem i wszystkim co jest z tym zwiazane. Ci co mieli o0kazje popróbowaæ jego nalewek, wiedz± co to znaczy "niebo w gebie"

Druga sprawa, rozmowy z Brctwami zosta³y juz przeprowadzone, przeprosiny przyjête i na tym sprawê uwa¿am za zamkniet±. Myslê ¿e zrozumieli swój b³±d.
Pozdrawiam
jasmin
Hub:
Co do 5ciu sedziów - liczy³em, ¿e jeszcze parê osób siê zg³osi do sedziowania, ale siê przeliczy³em. Chetnych nie by³o, szczególnie ze wschodu, gdzie wiedzieli, ¿e ¶mia³o mog± wystawiæ sêdziego.
W regulaminie celowo jest zapis umozliwiaj±cy sêdziemu zrezygnowaæ z sêdziowania walki oraz zawodnikowi pozwalaj±cy by inny sedzia go ocenia³. Do mnie osobi¶cie NIKT siê nie zg³osi³, kto by powiedzia³, ¿e nie chce sêdziego X a tak¿e ani ja, ani Ihar ani P³azik nie mieli¶my dylematów co do ocen. Zaznaczam, ¿e wiele decyzji by³o dla nas naprawdê ciê¿kich, gdy¿ doskonale zdawalismy sobie sprawê, jakie brzemie na nas dzi±¿y i jak± odpowiedzialno¶ci± nas obarczyli¶cie jako walcz±cy.
Józek:
System ten testujê ju¿ od dwu lat, zawsze to by³y wyzwania, teraz postanowili¶my zrobiæ losowanie, gdy¿ by³o zbyt wiele protestów o ustawianie walk, przez "wyzywanie swego". Nie jest to mo¿e "rycerskie" rozwi±zanie, ale blokuj±ce mo¿liwo¶æ ustawiania drabinki narodowej. Temat jest oczywi¶cie do przedyskutowania i zastanowienia raz jeszcze.
PS staram siê zrozumieæ tak¿e ch³opaków ze wschodu - by³o nie by³o zrobili masê kilometrów do nas nie po to by odpa¶æpo 1 czy dwu walkach, z drugiej strony skoñczy³y siê ju¿ czasy, ¿e jeste¶my ch³opacami tylko do bicia. Tak¿e bijemy.
I jak Hub mówi³ - teraz nasza kolej, by je¿dziæ na wschód i walczyæ na ich zasadach.
Ewa z Raciborza
Hej, na stronce,do której link zamieszczam jest równo pó³ tysi±ca zdjêæ. My¶lê, ¿e ka¿dy uczestnik imprezy gdzie¶ tam siê na nich znajdzie. Zachêcam do ogl±dania.
Zdjêcia z mistrzostw

Ps: P³azik - znalaz³am Twoj± czapkê.
Marcin Waszkielis
CYTAT
No ³adnie. widzia³em to na ¿ywo, ale od ty³u. A tu widaæ ¶licznie, po pierwsze go¶cia, który bije Józka "z g³ówki", po drugie, Templariusza w czarnych barwach, który podnosi miecz na nieopancerzonego Marcina,

W tym zdarzeniu przez wschodnich kolegów zosta³y trafione dwie osoby z publiczno¶ci. To oni sa go¶æmi wiêc niech szanuj± gospodarzy i moze trzeba im w koñcu wbiæ do g³owy, ze fochy nie przystoj±. Maj± pretensje o wszystko a jako¶ nikt z naszych nie czepia siê o bolesne ciosy...ot choæby taki w kark... Mo¿e poprostu nie potrafi± siê odnale¼æ w nowej sytuacji.
Eliisa
Mia³am "zaszczyt"spaæ w tej specyficznie pachn±cej sali.Jestem równie¿ jedn± z osób,które wydawa³y posi³ki.Tak jak nie zdradza siê tajników kuchni,tak nie zdradzê tajemnicy "rycerskich perfum",które kto¶ potajemnie rozpyli³ w naszej sali(wtajemniczeni wiedz± o co chodzi) tongue.gif
Mateusz z Grójca
ja tam dalej nie wiem o co tak na prawdê im chodzi³o z tymi w±tami do Józka.
mimo ¿e oglada³em walkê na zywo i teraz przez internet setki razy.
co¶ Ty im Józiu narobi³?? tongue.gif

a ten dyplom to jecha³ z nami, prawdopodobnie ma go Grzesiek, albo Siuks.
Mamy te¿ kufel P³azika i czyj±¶ koszulê - te¿ z naszego wspólnego pokoju.
Luszko
No jak to co? przecie¿ Józek po³o¿y³ wiêkszo¶æ ich ekipy:D
Martin
Luszko, nie chcê, nie przyjmê do wiadomo¶ci, ¿e daje siê komu¶ z bani po walce tylko dlatego, ¿e ciê pokona³. Na filmiku widaæ jak Józek tnie ch³opaka od ty³u po nogach. Swoj± drog± Berengara, który bynajmniej nie protestowa³, przynajmniej nie na filmie.

Od niedawna obserwujê pi±tki buhurtowe, jako widz i jako uczestnik i prawd± jest ¿e sporo ró¿ni± siê klimatem choæby od turniejów indywidualnych. Tu czêsto je¶li siê bije, to tak, ¿eby przeciwnika naprawdê zabola³o, tym samym idzie siê po krawêdzi przyzwoito¶ci. Formu³a walki jest powszechnie znana, kto¶ kto nie jest gotowy powa¿nej oberwaæ nie powinien siê tam pchaæ. Zawsze s± spore emocje i nieraz jest k³opot z lud¼mi, którzy nie wytrzymuj± tego ci¶nienia i daj± siê ponie¶æ emocjom. Ale to w walce. Takie zachowania po walce przypominaj± najczarniejsze czasy Mike'a Tysona, który t³uk³ przeciwnika z sêdzi± wisz±cym mu na plecach, albo zadymy jakie w ringu urz±dzali fani Riddicka Bowe. Nie chcia³bym, aby takie rzeczy siê zdarza³y na naszych imprezach. Efendi, to twoje podwórko i twoja impreza, ale chyba warto wyt³umaczyæ ch³opakom, ¿e przy drugim takim wystêpie dostan± dwie godziny na spakowanie siê i opuszczenie grodu. To tak moim zdaniem. I nie chodzi mi o wycofanie siê z walki templariuszy, ani o ustawianie walk przez Jaremê i jego giermka, a w³a¶nie o ten dym na pi±tkach. Ale to tylko moje zdanie.
Sergei
Hello everybody ).

to Jasmin: I'll write all my remarks and thoughts by rules and send it to Ihar Mihno. He'll translate it and gives to you.
The main remark сoncerns the main judge (you smile.gif). In Russia he's never keeps count - he's only watches for infringements and gives fouls to fighters. No one can do two buiseneses one time ).
Piotr z Bia³ej Bramy
Sergei ma troche racji. Moim zdaniem te¿ sêdziowanie trzeba rozbudowaæ. Podoba mi siê forma gdzie jest 5 sêdziów i 2 bierze jednego zawodnika, kolejnych 2 drugiego, a sêdzia g³ówny nie liczy ciosów tylko pilnuje czysto¶ci walki np.: fauli, czy zbyt d³ugiego misiowania siê. Trzeba tu przyznaæ racje Sergei ... sêdzia musi mieæ jedno konkretne zadanie i im bêdzie ono bardziej zawê¿one tym lepiej dla zawodów.
Co do akcji z Józkiem, popieram wszystko co Martin napisa³. Ch³opaków troche ponosi, a w sumie w bojach s± bardziej obyci i nie powinni zachowywaæ siê jak gówniarze. Mogli na spokojnie przedstawiæ swoje pretensjê, które swoj± drog± by³y s³uszne. Józek poprostu powinien le¿eæ, gdy¿ siad³ na ³awce tylko dziêki temu ¿e ona tam by³a. Co w ¿aden sposób nie t³umaczy ich zachowania. A rzucanie siê na nieopancerzonych by³o du¿ym przegiêciem. My¶lê ¿e oficjalna pisemna reprymenda by³aby wskazana - w³a¶nie za atak na niezrbrojnego, a nie za same pretensje, które uwa¿am mieli prawo wnie¶æ.

Brawo dla sêdziów za nieugiêt± postawê i zdyskfalifikowanie Jaromira, tak poprostu trzeba by³o post±piæ.
jasmin
>>>Sergei ma troche racji. Moim zdaniem te¿ sêdziowanie trzeba rozbudowaæ. Podoba mi siê forma gdzie jest 5 sêdziów i 2 bierze jednego zawodnika, kolejnych 2 drugiego, a sêdzia g³ówny nie liczy ciosów tylko pilnuje czysto¶ci walki np.: fauli, czy zbyt d³ugiego misiowania siê. <<<

Faul móg³ zaliczyæ dowolny z sêdziów.
Gdyby by³o wiêcej sêdziów, móg³by byæ 4ty, zajmujacy siê tylko i wy³±cznie trzymaniem regu³ walki, przyznawaniem upomnieñ, liczeniem czasu w zwarciu i kontrolowaniem nieczystych zachowañ.

Uk³ad 2 sêdziuje 1szemu, 2 sêdziuje 2giemu ma wady:
- ³atwo oznajmiæ remis i co wtedy? system ma byæ nieskomlikowany dla sedziów. Wygrywa lepszy. Co to jest remis? Sêdziowie nie potrafi± podj±æ decyzji kto jest lepszy? Maj± siê naradzaæ i dyskutowaæ, kto widzia³ jakie trafienia i miêdzy sob± prowadziæ spór?
Zwróæ uwagê Piotrze, jak wiele walk by³o, ¿e sedziowie jednoczêsnie je koñczyli, lub jeden z sedziów trzyma³ zawodników dalej na ringu, chc±æ mieæ w 100% pewno¶æ w³asnego werdyktu, gdzie dla niektórych widzów by³o ju¿ zaliczone 8 czy 10 trafieñ ...
- 2 sedziów ocenia tylko jednego zawodnika po w³asnych kryteriach za¶ drugi jest oceniany po zupe³nie innych kryteriach, przez nastêpnych dwu sêdziów? gdzie jest tutaj równo¶æ sprawiedliwo¶æ w ocenie? Ka¿dy wówczas chcia³by byæ punktowany przez tego, co zalicza ka¿d± "szmatê" za punkt, bo bedzie to decydowaæ o zwyciêstwie i po 4 czy 5 ciu walkach, bêdzie wiadomo, ¿e jedna para sêdziów jest "lepsza".
Marcin Waszkielis
CYTAT
Faul móg³ zaliczyæ dowolny z sêdziów.
Gdyby by³o wiêcej sêdziów, móg³by byæ 4ty, zajmujacy siê tylko i wy³±cznie trzymaniem regu³ walki, przyznawaniem upomnieñ, liczeniem czasu w zwarciu i kontrolowaniem nieczystych zachowañ.

Tak trzeba zrobiæ. Ciê¿ko oceniaæ oby zawodników i jeszcze pilnowaæ czysto¶ci walki. Mo¿e dobrym pomys³em by³oby aby walki sêdziowa³o 4 sêdziów licz±cych obu zawodników, wtedy zwyciêsca mysia³by mieæ conajmniej 3 po swojej stronie.
No i mysle, ¿e warto¶ciowe bêdzie te¿ to co zadeklarowa³ siê przekazaæ nam Sergei.
Martin
Marcinie, 4 sêdziów punktowych ma sens tylko wtedy, gdy parami licz± jednego zawodnika. W Sytuacji, gdy licz± obu, wystarczy trzech sêdziów, plus czwarty w ringu. Tak jest w wiêkszo¶ci sztuk walki, zw³aszcza w boksie, który, moim skromnym zdaniem, jest najbli¿szy naszym zabawom je¶li chodzi o styl i punktowanie - chodzi mi o boks sportowy, nie zawodowy.

Tak wiêc moja sugestia, 3 sêdziów od punktów, 1 od czysto¶ci walki, powinien byæ w ¶rodku ringu. Musi szybko biegaæ, wiem co¶ o tym smile.gif

Alternatywny system, to ten, który stosujê na Grunwaldzie. jeden sêdzia w ringu, pilnuj±cy walki, 4 punktowych, dobranych tak, by mieli przeciwny sposób oceniania - je¶li jeden z nich liczy lekkie ciosy, drugi w parze powinien liczyæ tylko mocne. Ale to ju¿ wymaga znania cz³owieka i jego przyzwyczajeñ. Po walce zawodnicy parami oznajmiaj± sobie wyniki i wyci±gaj± ¶redni±. je¶li jeden powie 4, drugi 8, oznajmiaj± 6. Przy remisie pozostaje dogrywka. O ile wiem, ten sam system stosowany jest w Liwie, choæ tam nie walczy siê na czas, a do dwunastu trafieñ. Tam mamy jeszcze jedn± przewagê: wszyscy sêdziowie s± z jednego bractwa i nie wystawiaj± swoich do turnieju. Trudno ich pos±dzaæ o stronniczo¶æ.
Sergei
то Jasmin \\\\Maj± siê naradzaæ i dyskutowaæ, kto widzia³ jakie trafienia i miêdzy sob± prowadziæ spór?\\\\\

Yes. But finaly decision takes the main judge. Usually it is an average between number of points that judges sayd.
When each fighter have the equal namber of poits, main judge gives an an dditional time or declares fight for one hit without hit in answer (it depends of rules).

\\\ Zwróæ uwagê Piotrze, jak wiele walk by³o, ¿e sedziowie jednoczêsnie je koñczyli, lub jeden z sedziów trzyma³ zawodników dalej na ringu, chc±æ mieæ w 100% pewno¶æ w³asnego werdyktu, gdzie dla niektórych widzów by³o ju¿ zaliczone 8 czy 10 trafieñ ...
- 2 sedziów ocenia tylko jednego zawodnika po w³asnych kryteriach za¶ drugi jest oceniany po zupe³nie innych kryteriach, przez nastêpnych dwu sêdziów? gdzie jest tutaj równo¶æ sprawiedliwo¶æ w ocenie? Ka¿dy wówczas chcia³by byæ punktowany przez tego, co zalicza ka¿d± "szmatê" za punkt, bo bedzie to decydowaæ o zwyciêstwie i po 4 czy 5 ciu walkach, bêdzie wiadomo, ¿e jedna para sêdziów jest "lepsza".///

You're right. it 's a problem from time to time. In my letter to Mihno i'll tell you, how to stress it ). In general it is "Refereeing Traditions" smile.gif.

Say me please, what better - write in english, or write in russian and you will use online-translaters? (How do i)

Our rules: http://www.akif.ru/rules.html
£ukasz P³aza
Sergiej – better write in Englisch. Most off us understand this language (even if we can’t speak or write fluently – as I). Russian language is big problem for many off us (mainly with alphabet). I try to write my message in Englisch but sorry for mistakes (I don't write English for many years)

Jak na razie g³ównym problemem sêdziów w Polsce by³y zupe³nie ró¿ne systemy oceniania - czêsto krzywdzony by³ zawodnik któremu trafia³ siê sêdzia, licz±cy tylko solidne ciosy. St±d przekonanie ¿e lepiej by jeden sêdzia ocenia³ obu - tak jest sprawiedliwie, i niezale¿nie od systemu preferowanego przez sêdziego nikt nie jest pokrzywdzony. Poniewa¿ w triatlonie preferujemy naprawdê solidne trafienia (w koñcu jest ich tylko 5 na rundê) Wychodzimy z za³o¿enia ¿e je¿eli sêdzia nie widzia³ ciosu dok³adnie to po prostu lepiej by go nie zalicza³ i pozwoli³ dalej walczyæ.
Ca³o¶æ, tak jak powiedzia³ Martin bardzo przypomina system z boksu (tylko my nie mamy elektronicznych maszynek icon_mrgreen.gif )
Rzeczywi¶cie przyda³ by siê 4 sêdzia ringowy. W sytuacji gdy dochodzi do np. zapasów wydaje siê to konieczne.

Mainly problem off polish judgement is that two off judge can be for completly different fight system. Its because in Poland we use many set of rules. Sometimes this rules ar completly different (in east or west Europa style for example). So for example if on of fighters is apprise by judge in estern european style and another in western european style those one who is judgement by western european judge will win (because in west europa they recognize "touch off death"). Off course I exaggerate with this sample, but its real problem. If one judge assess both fighters its always fairly because both are judgment in the same set off rules.
I agree with you that we need ring judge, if we us grapling technique its necessarily.

P.S. Once more sorry for my Englisch
Sergei
Yes I have understood already why such system of refereeing has been chosen. The only thing that I do not understand - as one person can see and count up blows of both fighters. I judged some tournaments and often did not see possibility authentically to count up blows even one fighter.

The box system is good, we use it to judge "professional" fights, but for fight for 5 points this systen is not so good, because the cost of missing is very high in that case. Box has almost century tradition, and every future judge knows from his sport school - what blow brings points. In our case it's not so.

You can write on Polish, online-translater will help me )
£ukasz P³aza
Potêga wspó³czesnej techniki tongue.gif

Liczenie obu zawodników jest oczywi¶cie trudne, jednak ostatecznie wydaje siê sprawiedliwsze ni¿ liczenie jednego. Sêdzia mo¿e nie zaliczaæ jakich¶ ciosów, ale wtedy nie zalicza ich obu zawodnikom. Kiedy ju¿ dorobimy siê sêdziów do¶wiadczonych w formule triatlonu i licz±cych mniej wiêcej ten sam typ ciosów, bêdzie mo¿na pomy¶leæ nad zmianami. Na razie wydaje mi siê ¿e ten system jest najsprawiedliwszy.
Zauwa¿ zreszt± ¿e wyniki niejednog³o¶ne (2:1 dla którego¶ zawodnika) zdarza³y siê bardzo rzadko i tylko przy naprawdê wyrównanych walkach. Wiêkszo¶æ werdyktów by³a jednomy¶lna. Nie spotka³em siê te¿, by w walkach sêdziowanych przez trójkê arbitrów kto¶ podwa¿a³ wynik (co w innych systemach i przy sporej stawce zdarza³o siê nagminnie).
Natomiast problemy rzeczywi¶cie wyst±pi³y gdy by³ tylko jeden sêdzia - dlatego nale¿y moim zdaniem skasowaæ eliminacje i d±¿yæ do rozgrywania turnieju od pocz±tku w szrankach.

Je¿eli zgodzimy siê wszyscy ¿e sêdzia ringowy jest potrzebny, to zostanie nam dokooptowanie jednego sêdziego punktowego (najlepiej z Litwy, Rosji b±d¼ £otwy) i my¶lê ¿e mamy sprawny i sprawiedliwy system.
Osobna sprawa to czy nie warto np. od pó³fina³ów podnie¶æ ilo¶ci trafieñ w rundzie do np. 7-8. Pomog³o by to w przypadku walk tych najlepszych zawodników, którzy czêsto s± na do¶æ wysokim i zarazem wyrównanym poziomie.
jasmin
P³azik, 7-8 trafieñ od pófina³ów mo¿e siê równaæ wiêcej KO od pó³fina³ów:), szczególnie, ¿e ostatnia runda na obuchy jest zawsze KO twórcza ... Dla mnie mo¿e byæ nawet 12¶cie, ale wszystkie poprawki o których mówimy powinny zostaæ przetestowane nim na³o¿y³o by siê je na obecny schemat jako obowiazuj±ce.

S±dzê, ¿e bardzo ³atwo i sensownie jest zaakceptowaæ:
- 4 sêdzia liniowy, oceniaj±cy regulaminowo¶æ technik i licz±cy czas zwarcia;
- wymienno¶æ sêdziów i ich miêdzynarodowy sk³ad;
- mo¿e zwiêkszenie ilo¶ci sedziów punktowych z 3 do 5ciu, przy jednoczesnym zwiekszeniu rangi turnieju (przy skromniejszej imprezie nie ma co nadmiernie dmuchaæ w balon ...)
- rezygnacja z eliminacji w formie krzakowej, przy jednoczesnym przed³u¿eniu czasu trwania turnieju lub/zwiêkszeniu ilo¶ci szrank i czasowo sedziów (po3ch na szranki)

Bardziej problematyczne i skomplikowane mi siê tu wydaje (uogólniaj±c ju¿ na przysz³e imprezy):
- usuwanie wk³adów plastikowych i z innych materia³ów z opancerzenia;
- dba³o¶æ o zgodno¶æ opancerzenia z pewnymi ramami hisotryczno¶ci mówiacym o bogatym opancerzeniu wystêpujacej osoby;
- ocenianie dodatkowych technik przy mieczu d³ugim;
- obustronna relacja w zaufaniu do werdyktu sêdziów, przy turnieju, gdzie nagroda bardzo mocno podnosi ci¶nienie uczestnikom;
- wprowadzenie z³otej karty
- wprowadzenie wiarygodnej listy rankingowej pozwalajacej pomóc w podjêciu decyzji o otrzymaniu z³otej karty;
- wprowadzenie z³otej karty dla go¶ci zagranicznych w turnieju - by³o paru ¶wietnie walcz±cych ch³opaków z zagranicy, którzy brakiem fartu i decyzjami ró¿nymi nie doszli do szrank;
- konsekwencja w podejmowaniu decyzji do samego koñca - sêdziów jest 3, za¶ presjê na nich wywiera kilkuset osobowa publika, zawodnicy i organizatorzy;

Nie wiem, do której kategori zaliczyæ opcjê losowanie/wybieranie przeciwnika - jako ³atwe, czy jako problematyczne.
BTW, te problemy z P³azikiem i Iharem omawiali¶my przed turniejem, praktycznie dochodz±c do tych samych wniosków, o których teraz piszecie, zatem na szczê¶cie nie jeste¶my oderwani od firnamentu z tym regulaminem:))).

Cieszyæ siê bêdê, je¶li na innych imprezach owe zasady siê pojawi±, nie tylko z kregu Byczyñskiego (wyj±tek to S³upsk, pierwszy tester tych zasad od 3ch lat?).
AroSan
Widze, ze rozgorzala dyskusja nt. regul sedziowania.
Mysle, ze moglibyscie sprobowac wzorowac sie na systemie sedziowania stosowanym
w zawodach sportowych w kendo.
Badz co badz, to tez walka rycerska mieczem dwurecznym.
W polu sedziuje 3 sedziow przy uzyciu 2 chorogiewek w kolorze bialym i czerwonym
oznaczajacych poszczegolnych zawodnikow posiadajacych stosowne wstazki.
Istnieje 10 sygnalow stosownie do roznych okolicznosci.
Trafienie jest zaliczane jesli zostanie zasygnalizowane przez min 2 sedziow.
Jesli uznacie, ze moze to byc ciekawy material do zbudowania wlasnego systemu,
mam nadzieje spotkac sie z Efendim w przyszlym tygodniu
i moge wtedy przekazac ksero z zasadami sedziowania

pozdrawiam
Arek
£ukasz P³aza
Zasady kendo maj± jeden bardzo istotny mankament - przewiduj± rozej¶cie po trafieniu. U nas walka jest ci±g³a, zatem nie ma mo¿liwo¶ci sprawdzania ilu sêdziów zaliczy³o trafienie.
AroSan
dlatego musialby byc jeszcze jeden stolikowiec,
ktory zapisywalby trafienia
i np gongiem lub fanfara obwieszczalby koniec walki
9 мая 1945. помним. чтим.
czytywa³ niewiele forum i teraz powiem kilka s³ów.
to dowali³em g³ow± bojowca, dowali³em jego po 2 przyczynom i za ka¿d± z ich on by³ tego dostojny [zas³u¿y³ na to]:
1. osobi¶cie posadzi³em jego na sklepik w boju, potem on z jej wsta³ i dowali³ mnie do grzbietu, to dobrze widaæ w filmie na 1.20-1.24 sekundach.
2. ju¿ po ten ¿ cz³owiek bi³ do czê¶ci goleni, która nie by³a w obronie, bi³ ñïåöàëüíî [специально = specjalnie, celowo].
i to bój, ale i w nim musz± przestrzegaæ regu³y i normy, inaczej bêd± urazy nie zgodne z ¿yciem.

w ogóle ten cz³owiek jest dostojny dezaprobaty i nie dostojny poszanowania.
w Bia³orusi ludziom które tak robi± albo bij± osób albo dyskwalifikuj± z przysz³ych przedsiêwziêci.

wszystkie u¿alamy siê ¿e nie zmog³y walczyæ w turnieju, ale w tym wina organizatorów które zrobi³y takie losowanie. spodziewam siê w przysz³o¶ci wszystko bêdzie po innemu.

wszystkim bardzo dziêkujê za przedsiêwziêcie by³o przyjemnie przyjechaæ, spojrzeæ i porozmawiaæ z starymi znajomymi.

sir Hasveld
Marcin Waszkielis
Rozumiem Cie Hasveld, ale swoje niezadowolenie nalezy wyra¿aæ w inny sposób. Pamiêtajcie, ze byli¶cie w Polsce i powinni¶cie siê dostosowaæ do naszych zasad. Nawet je¶li Józek je z³ama³, to mo¿na to za³atwiæ inaczej z szacunkiem dla siebie i bez nara¿ania publiczno¶ci.
Znam Cie z dobrej strony i mam nadzieje, ¿e to by³y tylko nerwy. Serdecznie pozdrawiam i do zobaczenia.
Niech ta zabawa nas integruje a nie dzieli.
ua
W Polsce mo¿na biæ od wewnêtrznej strony nóg poniewa¿ tak ustalili¶my

Tak¿e mam nadziejê ¿e to tylko nerwy i Twoje i Józka by³o mine³o zapomnijmy

Przed nastêpn± imprez± na której bêdziecie zostanie przygotowany i spisany |po waszemu| regulamin wówczas nie powinno byæ ¿adnych k³opotów

tak samo sêdziowie bêd± mieli wiêksze prawo do przerywania i dyskfalifikowania ca³ej dru¿yny i poszczególnych zawodników za akcje tego typu

ma byæ czysto i mi³o bez k³ótni co nie znaczy ¿e ma nie ma byæ ostro

przed ka¿d± walk± mo¿ecie pogadaæ z drug± dru¿yn± i usun±æ lub dodaæ jakie¶ przepisy / regu³y

na Rynie chcieli¶cie siê biæ w 6 zamiast 5 w finale i tak by³o

tak¿e jeste¶my otwarci na wasze propozycje

2 Marcin Waszkielis

jest koñcowe to by³y nerwy, poniewa¿ jakakolwiek niesprawiedliwo¶æ gniewa.
nie mo¿na wzbieraæ [wstawaæ] potem, jak spad³e¶ - to haniebnie.
jedyne ¿e zasmuca mnie, tak to obecno¶æ widzy przy tym incydencie.
goleñ, niechaj u was mo¿na do jej biæ, ale po co to robiæ kiedy u cz³owieka ona bez obrony ? co by szybciej za jego powaliæ ? ale tak kiedy przeciwników 3 przeciw 1 wyniku i tak jest zrozumia³y. trzeba jeden jednego powa¿aæ, i nie postêpowaæ z innymi poniewa¿ by nie chcia³e¶ co by post±pi³y z tob±.
nie usprawedliwiam swoje dzia³ania, staram siê donie¶æ czym oni byli wywo³ane.

nam podoba siê Polska i nam podoba siê je¼dziæ do was z wizyt±. wszystkie spodziewamy siê ¿e w przysz³o¶ci bêd± trochê przejrzane regu³y, do lepszej strony.

p.s. korzystam on-line t³umaczem, dlatego proszê nie d±saæ siê na mój Polski
Marcin Waszkielis
W przysz³o¶ci musimy dok³adniej ustalaæ zasady miêdzy sob±. Zapomnijmy o incydencie.

Hubert dawaj filmiki!
jasmin
9MA oraz Sergei;

Wasze uwagi konstruktywne s± dla nas bardzo cenne.

Rozmowy miedzy mn±, Iharem oraz P³azikiem ju¿ trwaj±, by ustaliæ poprawki, w³a¶ciwie zbudowaæ regulamin.

Tak¿e ¶ledzimy wypowiedzi na Waszych, rodzimych forach klubowych i blogach i wyci±gamy z tego wnioski:)

Jako, ¿e czê¶æ grup co by³a w Byczynie je¿dzi regularnie na Polskie turnieje, s±dzê, ¿e bêdzie okazja do niejednej rozmowy w w.w temacie.

Pozdrawiam

PS: Sergei, Jasmin to jest mój nick, na imiê mam Andrzej:)
£ukasz P³aza
Hasveld bardzo dobrze ¿e napisa³e¶ tu swoje uwagi. Na pewno we¼miemy to pod uwagê.
Wiemy te¿ na pewno ¿e regulamin musi byæ og³oszony wcze¶niej oraz przet³umaczony na Rosyjski i Angielski.

Mam do ciebie i wszystkich Bia³orusinów pytanie odno¶nie zw³aszcza uk³adania tabeli. W Rynie nie podoba³y siê wam wyzwania (chocia¿ np. Litwinom przypad³y one do gustu). Dlatego, specjalnie dla was wprowadzili¶my losowanie (czego efektem by³o ¿e naszych 2 najlepszych zawodników wpad³o na siebie - wiec nie by³ to manewr stronniczy). Losowanie jak widzia³e¶ by³o ca³kowicie bezstronne - nikt tam niczego nie uk³ada³.
I na koniec moje pytanie - popytaj ch³opaków jaki system by siê wam podoba³. Od razu powiem ¿e gdy jest was 8-10 i ¿aden nie chce walczyæ ze sob± nawzajem, to my nie jeste¶my w stanie was rozstawiæ. Po prostu siê nie da - zawsze w koñcu wpadniecie na siebie.
Moja propozycja jest taka - wróciæ do systemu wyzwañ, z t± ró¿nic± ¿e pierwszy wyzywaj±cy jest losowany. To jest sprawiedliwe, bowiem o uk³adzie tabeli decyduj± g³ównie zwyciêzcy walk. Je¿eli wasz cz³owiek wygra to mo¿e wskazaæ swojego jako nastêpnego i przez to u³atwiæ mu drogê dalej. Rzecz jasna trzeba mieæ trochê szczê¶cia w pierwszym losowaniu - ale wtedy jest jeszcze bardzo wielu zawodników i jest du¿a szansa na zmiany nawet je¿eli los by³ dla was niepomy¶lny. Co o tym s±dzicie?

I na koniec co do buhurtów - my mamy inne zasady. To co prawda nasza wina ¿e wam tego nie wyt³umaczyli¶my. Po prostu czasem zapominamy ¿e buhurt (bogurt) to nie wszêdzie to samo. U nas mo¿na biæ w nogê od ty³u - nawet je¿eli jest nieopancerzona (to jest sprawa walcz±cego by j± opancerzyæ). Celem takiego bicia jest szybkie powalenie przeciwnika. Zabronione jest u nas w zasadzie tylko bicie w kark, oczy, j±dra i stopy.
AroSan
to moze jeszcze jeden film ode mnie

http://www.youtube.com/watch?v=dXy7IsJRy0Q
£ukasz P³aza
cieszy ¿e jeste¶cie otwarte do dialogu. o losowaniu mówili¶my jeszcze przed turniejem: wzi±æ 2 czapki i rozdzieliæ po nim uczestników - jeden klub do jednej czapki, inny klub do äðóãéþ [drugiej] czapki, albo z 1 kraju do jednej czapki a inny do innej. to posprz±ta kolizjê koleg klubowych w pierwszych bojach. w tym i by³y nasze przyczyny, chcieli¶my walczyæ z wami, a nie z sob±. w dalszym ci±gu [ = w dalszej kolejno¶ci] mogli¶my by walczyæ i jeden z jednym, ale nie pierwszym bojem.

pewny ¿e w nastêpnym roku znajdziemy regu³y które sp³ataj± [tzn. spLataj±] wszystkich.
£ukasz P³aza
To jest jaka¶ opcja - z tymi czapkami (domami). Tylko co zrobiæ kiedy jest wiêcej uczestników z kilku pañstw (¿e o klubach/bractwach nie wspomne). Np. mamy Bia³orusinów, Polaków, Rosjan i Litwinów (a nawet £otysza i pó³ Hiszpana) kogo daæ do jakiego koszyka?

Ja te¿ mam nadzieje ¿e siê to uda wyprostowaæ i nastêpnym razem bêdzie lepiej.
£ukasz P³aza
No to najciekawsze filmiki, które dziêki Maj ju¿ mamy na sieci

Sergei "Sier¿ de Beff" Ukolov vs Marcin "Wo³czko" Waszkielis:
http://pl.youtube.com/watch?v=J7ySv4LTrVM
http://pl.youtube.com/watch?v=is0Ou8A7OR4
http://pl.youtube.com/watch?v=2X84fZu8JZ0

Sergiej "Sier¿ de Beff" Ukolov vs Józek Daniecki:
http://pl.youtube.com/watch?v=aqVvxTYLJTY
http://pl.youtube.com/watch?v=QlU64qsckeU
http://pl.youtube.com/watch?v=xSd4DJ2EOrE

Martin
Ju¿ wcze¶niej chcia³em o tym napisaæ. Jak na imprezê tej rangi, warto by³o zwróciæ uwagê na dwa detale:
po pierwsze, podczas turnieju bojowego wala³y siê sprzêty, tarcze, miecze etc w POLU WALKI. £atwo siê o to potkn±æ, a zwrócenie na to uwagi to drobiazg, nic nie kosztuje.

Po drugie, podczas turnieju dru¿ynowego pole walki nie by³o zabezpieczone. Skutki ³atwe do przewidzenia, walcz±cy walili siê na publikê, Oberwa³a Isolda po stopie, cholera wie ile jeszcze takich trafieñ by³o. Przewrócone ³awki le¿a³y przed trybun±, s³u¿±c za potykacze, a same ³awki ratowa³y przed przewróceniem i st±d ¼ród³o awantury z Józkiem. Je¶li chodzi o wstawanie.

Co do bicia w ty³ nóg, sam oberwa³em takie trafienie i to od templariuszy, nie pamiêtam, czy podczas pi±tek, czy podczas buhurtu. I ja i Marcin Waszkielis otrzymali¶my silne trafienia w kark, ja usta³em, on troszeczkê gorzej. A podobno takie ciosy s± zabronione we wschodnich zasadach.

Ludziska, nie chcê nikogo oskar¿aæ, obwiniaæ ani mieæ jakich¶ pretensji, tylko wnioski wyci±gam na przysz³o¶æ:

- po pierwsze, zabezpieczmy pole walki. Lepiej, staranniej. My¶lmy, pomó¿my organizatorowi, je¶li nie uda mu siê samemu dopilnowaæ. Takie rzeczy po prostu nie mog± siê zdarzaæ.

- Po drugie, to ju¿ pad³o. Wyja¶nijmy zasady przed kolejnym turniejem. Czasu do¶æ, usi±¶æ, pogadaæ, czego nie chcemy, na co siê dana ekipa nie zgadza, dogadamy siê.

I ostatnia pro¶ba. Nie róbmy tych ci¶nieñ, ¿e "my ich, oni nas". To jest apel do obu stron. Nie chcê s³yszeæ uwag, ¿e "nie mo¿e byæ tak, ¿e ¿adna polska grupa nie wejdzie do fina³u", albo "fajnie, ¿e dowalili¶my Ruskim". To jest kompletnie niepotrzebne, naprawdê. w swoim imieniu, proszê, dajmy sobie z takimi klimatami spokój.
efendi
Witam!
Jasmin i sedziowie, mysle ze powinni¶cie spisaæ regulamin, wstawiaæ uzgodnione ze stronami poprawki ,po to zeby w koñcu stworzyæ taki , który bêdzie akceptowany przez wszystkie strony.
Wtedy nasi go¶cie bêd± wiedzieli co ich czeka u nas, a i my nie bedziemy jezdziæ do nich w ciemno.
Pozdrawiam
Marcin Waszkielis
Chyba zostawi³em koszule. Bia³a, recznie szyta zszywana pod szyja z ty³u i z przodu. ma kto¶ moze?
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.