Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Turniej o Li¶æ Srebrnego Drzewa w Lublinie
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2008
Stron: 1, 2
Piotr Szponar
Kilka informacji organizacyjnych:
Przyje¿d¿aæ mo¿ecie od pi±tku rano ,ale mo¿emy zapewniæ dopiero kolacjê w pi±tek.
W obozie proszê o nie u¿ywanie naczyñ niehistorycznych i tym podobnych historii.Proszê o nie afiszowanie siê z puszkami i papierosami.Nie zamierzam nikogo za to ¶cigaæ -to pro¶ba i liczê ¿e siê dostosujecie do niej.Naczynia musicie mieæ swoje bo firma cateringowa zepewnia tylko plastik ,wiêc podziêkowa³em im za to.Bêdzie s³oma ,bêdzie drewno do ogniska.Bêd± prysznice polowe niedaleko obozu.Ciuchy tylko historyczne ,ale tego chyba powta¿aæ nie trzeba .Jesli kto¶ nie ma pe³nego sk³adu do bohurtu to napewno znajdzie chêtnych do dru¿yny na miejscu.
Pole turniejowe znajduje siê na b³oniach pod zamkiem.Drogowskazy na zamek s± z ka¿dej strony z jakiej bêdziecie wje¿d¿aæ do Lublina.Tel do mnie 509356196 -dzwoñcie je¶li macie pytania ,dzwoñcie je¶li siê pogubicie w Lublinie.Na miejscu tych którzy ¶pi± w akademiku pokierujemy na miejsce.Na placu zamkowym jest parking gdzie mo¿na zostawiæ samochody,busy,autokary.Innych miejsc w okolicy na parking nie polecam bo kradn±,a na placu zamkowym zawsze jest jaki¶ patrol.

Piotr Szponar
Walki bêd± trwa³y 90 sekund .Stosowne zmiany naniesione zosta³y w regulaminie.

Usuwam punkt o zakazie ataku na plecu podczas bohurtu.Przypominam o bezwglêdnym zakazie atakowanie le¿±cego lub klêcz±cego.

W blossfechten wprowadzimy liczenie trafieñ obopólnych.My¶lê ¿e przy 10 punktach do zdobycia usprawni to walkê.Obopólny jednak nie mo¿e zadecydowaæ o wygranej czyli obopólne liczone bêd± do 9 punktów potem ju¿ nie.
Boran
CYTAT
W blossfechten wprowadzimy liczenie trafieñ obopólnych.My¶lê ¿e przy 10 punktach do zdobycia usprawni to walkê.Obopólny jednak nie mo¿e zadecydowaæ o wygranej czyli obopólne liczone bêd± do 8 punktów potem ju¿ nie.

Przepraszam, ¿e siê wtr±cê, ale to do¶æ pokrêtna logika... skoro pierwszych 8 trafieñ nie decyduje o wygranej, to mo¿e lepiej walczyæ do 2? Szybciej pójdzie...
Piotr Szponar
Mój b³±d.Dobrze ¿e zauwa¿y³e¶ mia³em napisaæ 9 ,a napisa³em8.Ju¿ poprawiam.Chodzi o to ¿eby obopólny nie decydowa³ o zwyciêstwie.
Igor z Bêdzina
Proponujê aby grupy których cz³onkowie drastycznie ³ami± zasady buhurtu by³y dyskwalifikowane. Zda³o to regulamin na Grunwaldzie. Ostrze¿enia nic nie daj±.
S³awek zTarnowa
Niedawno przeczyta³em zasady waszego turnieju i jestem pod wra¿eniem...stylizacja turnieju na odtworzenie czego¶ co by³o naprawdê i tak mocno osadzonego w historii kultury europejskiego rycerstwa---super!

Gratulacje za próbê stworzenia walk Blossfechten na punkty!! Mam nadziejê, ¿e Wam to wypali!
PS. Przy problemie obopólno¶ci w naszym gronie dajemy punkt go¶ciowi, który trafia w ³eb przeciwnika - na zasadzie wskazówek mistrzów - przy obopólno¶ci gór± i tak szybciej i ..i tak gro¼niej...bo np. bez nogi da siê ¿yæ...ale bez g³owy nie bardzo....smile.gif

Bardzo ¿a³ujê, ¿e nam siê w tym roku zazêbi³y imprezy i nie mo¿emy siê zjechaæ ca³± watah±...ale mo¿e za rok...smile.gif

Pozdrawiamy Lublin!!!
Piotr Szponar
Jest to ciekawy pomys³ z preferowaniem trafieñ w górne otwarcie i ca³kiem s³uszny.
To jest motyw z http://www.princeton.edu/~ezb/rene/renebook.html#Customs który wykorzystamy.
Przed rozpoczêciem konkurencji wszyscy uczestnicy bohurtu gromadz± w szrankach. Herold zwraca siê do nich:

Mo¿ni i szlachetni panowie, baronowie, rycerze i giermkowie, proszê by ka¿dy z was wzniós³ wysoko prawicê, kieruj±c j± ku ¶wiêtym Pañskim i by¶cie wszyscy razem z³o¿yli obietnicê i przysiêgli na wiarê, ca³o¶æ swych cz³onków i swój honor, ¿e nikogo spo¶ród kompanów bior±cych udzia³ w turnieju nie uderzycie rozmy¶lnie sztychem swego miecza ani poni¿ej kolan i ¿e ¿aden z was nie zaatakuje ni nie rzuci siê ku drugiemu, póki nie bêdzie to zezwolone i tak¿e, gdy przypadkiem he³m spadnie komu¶ z g³owy, nikt nie dotknie go, póki ten¿e m±¿ nie w³o¿y go z powrotem. Przysiêgnijcie i zgód¼cie siê, ¿e gdy rozmy¶lnie uczynicie inaczej, stracicie swoj± broñ, zbroje oraz konie i zostaniecie wygnani z turnieju. Przysiêgnijcie te¿, ¿e przestrzegaæ bêdziecie rozkazów sêdziów we wszystkim i wszêdzie a kary za wykroczenia przyjmiecie bez sprzeciwu i k³ótni. Tak¿e zgód¼cie siê i z³ó¿cie obietnicê, ¿e ¿aden z was nie bêdzie bi³ drugiego bardziej i mocniej, ni¿ którego¶ innego, chyba ¿e jest to kto¶, kto przez swe grzechy zosta³ ku temu wytkniêty.
To wszystko zaprzysiêgnijcie na sw± wiarê, ca³o¶æ swych cz³onków i swój honor.

Na co w oni odpowiadaj± z prawicami w górze: tak, tak, przysiêgamy.
Co prawda w Traictié de la forme et devis d'ung tournoy pisze ¿e przysiêgali nie biæ poni¿ej pasa ,ale bez przesady.
Marcin Waszkielis
Witam
Mam problem z wys³aniem praywatnej wiadomo¶ci wiêc podam nasze dane do ubezpieczenia publicznie.

Marcin Waszkielis
Emil Guz
£ukasz Dañko

We¼miemy jednak nocleg w internacie zeby nie braæ namiotówzaoszczêdziæ miejsce. Do internatu wbija siê jeszcze pare osób z Von Reihla.
Piotr Szponar
No to ¶wietnie ¿e informujecie mnie pare dni przed imprez± .Mam problem bo w akdemiku jest komplet osób ju¿.Nie tylko my wrzucamy tam ludzi ,ale jeszcze wystawcy z Jarmarku Jagieloñskiego .Ci którzy poprosili o akademik wcze¶niej maj± miejsca ,ale wiêcej ju¿ nie mam.Musiecie zabraæ namiot bo teraz nie za³atwiê ju¿ pokoju.
Kali
Bede sie zajmowal rejestrowaniem grup, ktore przyjada. Pod zamkiem jakby mnie nie bylo widac to pytajcie kogokolwiek od nas, ktos Wam mnie wskaze. W razie jakis problemow to moj kom. 501081483. Tym co spia w akademikach dam mapke jak najlatwiej dojechac.

Czy wielu z was przyjedzie bardzo pozno w nocy? Zebym wiedzial do ktorej czuwac. Do 23-24? Czy ktos bedzie po tej godzinie?
Pozdrawiam Kali
`krzysiu
Wielkie podziekowania za wspaniala impreze dla Choragwi, niestety nie moglem zostac na niedziele;/ sobota byla naprawde mila no moze oprocz burzy:) ale to juz nie jest czynnik ludzki:P co do samej imprezy chyba nie mozna miec zastrzezen, jak na pierwsza taka, no moze zeby bitwa byla odrobinke dluzsza:) jeszcze raz dziekuje za wspaniale spedzony czas w Lublinie:) Pozdrowienia dla Choragwi

Ps Pozdrowienia dla S³awka z Piotrkowa, jak mozesz umiesc gdzies zdjecia kury trojanskiej i kredyty bankowe-prostezy zebowe:)

Pozdrawiam Krzysiek z Zamoscia
Wojciech Radzki
Impreza bardzo przyjemna, brakowa³o mi tylko wiêkszej dynamiki podczas inscenizacji potyczki. Niestety nie mog³em wzi±æ udzia³u w turnieju blossfechten, bo nie mog³em zostaæ w niedziele. Ma kto¶ jakie¶ filmiki z pojedynków?
Pozdr
WR
Rudyy
Wspaniale zorganizowany turniej, najwy¿sza klasa, cze¶æ i chwa³ chor±gwi z Lublina.
Mistrzowski blossfechten, który mam nadzieje bêdzie przyczynkiem do rozpowszechniania sie tej zabawy na imprezach. Ju¿ sie ciesze, na my¶l o przysz³orocznym turnieju w tak piêkne scenerii.
Gor±co pozdrawiam organizatorów oraz wszystkich, z którymi sie bawi³em/wa³czy³em.

ps. filmów u nas dostatek, wrzucimy na forum.
Wneku
witam smile.gif
chcialbym wszystkim podziêkowaæ za ¶wietna zabawê w doborowym towarzystwie smile.gif a szczególnie piotrkowi i organizatorom za danie mojemu dzidzi mo¿liwo¶æ postrzelania wreszcie i ch³opakom którzy mi z nim pomagali i, mam nadzieje, jeszcze jutro pomog± smile.gif
i dobrodziejowi s³awkowi bez którego by mnie tu nie bylo smile.gif to moja pierwsza impreza, mówi± ze jaki pocz±tek taka cala reszta wiec mysle ze bedzie dobrze dalej :P
pozdrawiam wszystkich smile.gif
Igor z Bêdzina
W imieniu swoim oraz w imieniu Bractwa Rycerskiego Zamku Bêdzin chcê wyraziæ swoje ogromne podziêkowania dla gospodarzy turnieju. By³a to chyba najlepsza impreza w tym roku na której by³em, i je¶li okoliczno¶ci pozwol± pojawimy siê znowu, byæ mo¿e bêdzie nas znacznie wiêcej ni¿ tym razem.
O samym turnieju. W³a¶ciwie nie mo¿na siê przyczepiæ do niczego, chyba do samej pogody, która da³a nam popaliæ na bojówce (gor±c nieziemski). Poza tym mieli¶my smaczne posi³ki, gospodarze pozwolili nam siê wyszaleæ na bitwie i na buhurtach, zarówno dru¿ynowym jak i ogólnym. Bojówka sta³a na wysokim poziomie, w sumie zjecha³a wiêkszo¶æ najlepszych szermierzy. Turniej dru¿ynowy by³ za¿arty i nikt nie odpuszcza³, walka trwa³a do samego koñca. Blossfechten by³o mi³± odmian± od czasami niemal standardowego programu na innych turniejach. Wiêkszo¶æ z nas startowa³a po pierwszy w czym¶ takim i naprawdê by³a niez³a zabawa...
Podsumowuj±c. Ogromne podziêkowania i szacunek dla gospodarzy. Równie¿ dziêkujemy wszystkim tym z którymi dane nam by³o spotkaæ siê w szrankach lub na polu.

Za kilka dni umieszczê filmiki z blosfechten.
Barkas
Chcia³bym ze swej strony podziêkowaæ wszystkim uczestnikom. By³o nam niezmiernie mi³o go¶ciæ was w Lublinie. Gratulujê wszystkim zwyciêzcom, dziêkujê za wspólne wieczorne ¶piewy. Bawi³em siê doskonale bo i towarzystwo bardzo zacne zjecha³o. Niestety nie uda³o mi siê po¿egnaæ ze wszystkimi - wybaczcie. Zapraszamy wszystkich do odwiedzin naszego miasta w przysz³o¶ci. Jeszcze raz gor±ce dziêki.
Borschwitz
SALVE
I do³±czê siê do podziêkowañ w imieniu moich Braci i Sióstr za mi³e nas przyjecie , cierpliwo¶æ nas goszczenia, a gratulacje za profesjonalizm i dobr± organizacjê , wszytko co siê w Lublinie wydarzy³o zosta³o zaszufladkowane w " mi³e wspomnienia"
Gratulacje zwyciêzcom wszelakich konkurencji.
Musza
My tak¿e dziêkujemy, organizacyjnie naprawdê super i dobre jedzonko smile.gif

Tak czytam jak uczestnicy innych turniejów narzekaj± na burze... JAKIE BURZE??? Nam doskwiera³ wszak upal! Powia³o kwadransik smile.gifsmile.gif

Pozdrowienia dla wszystkich i dziêki za super ¶piewanie w pi±tek i sobotê!
Adsumus
Dziêku za wspóln± zabawê i mo¿liwosc wziêcia udzia³u w blossfechten. Jak by³o widaæ formu³a wymaga dopracowania, a sêdziom czasem brakowa³o konsekwencji, ale pierwsze koty za p³oty! smile.gif
Naprawdê jeden z najlepszych turniejów na jakim by³em ostatnio. Ci±gle co¶ siê dzia³o i czasem ¿al, ¿e nie mo¿na by³o siê rozdwoiæ.
Pozdrawiam
Jaros³aw
Bardzo ³adny Jarmark i Turniej. Dziêki organizatorom i tak znamienitym go¶ciom.
Mi³o bêdzie znowu Was widzieæ na nastêpnych turniejach !
Wszystkich serdecznie pozdrawiam, a szczególnie Gi¿ycko !!!
ZaP
i ja wtr±ce conieco
Na wielu turniejach by³em ju¿ ale tak rewelacyjnej !!!! organizacji w ¿yciu nie widzia³em, punktualno¶æ, porz±dek i ³ad na najwy¿szym poziomie. Chcia³bym, zeby wszystkie imprezy w Polsce by³y zorganizowane w ten sposób.
Jescze raz serdecznie dziêkujê za ZaProszenie i mam nadzieje, ¿e ptaki siê podoba³y
ZaP
Anna zwana An
Wszystko co dobre ju¿ zosta³o o turnieju powiedziane, wiêc pozostaje mi tylko to potwierdziæ.

1. fantastyczne miejsce i widoki
2. ciekawy program imprezy
3. organizacja turnieju na 5 z plusem
4. bardzo sympatyczni organizatorzy
5. jedzonko smaczne i w rozs±dnych ilo¶ciach
6. by³o ciut za gor±co ale w porównaniu z tym, co siê dzia³o w pozosta³ej czê¶ci kraju, mo¿na rzec, ¿e pogoda by³a idealna.

Turniej uwa¿am za bardzo udany i z przyjemno¶ci± zawitam do Lublina w przysz³ym roku
Pozdrawiam
Anna Borschwitz

PS. Zmontowa³am album ze zdjêciami z turnieju -taki mini przegl±d tego co siê dzia³o przez te 2 dni
http://An11.fotosik.pl/albumy/489608.html
lewa
¦wietna organizacja, dbali¶cie o nas jak o kurczaczki smile.gif I te prysznice!! po prostu ¶wietnie.
Gratulujê i oby tak dalej.
Oczywi¶cie piszemy siê na przysz³y rok, je¶li bêdzie to mo¿liwe ;)
Pozdrawiam ciep³o
smile.gif
Wneku
a jaka¶ dobra dusza nie podzieli³aby siê fotami? smile.gif parê osób biega³o z aparatami, jak widzia³em ;)
Kszysz
Dziêki wszystkim za ¶wietn± zabawê i mi³± atmosferê smile.gif
nie bede oryginalny pisz±c ¿e turniej by³ doskonale zorganizowany, a ca³y plan imprezy ¶wietnie zgrany w czasie.
a najwiêksza furorê zrobi³y chyba prysznice jako ostatnia ostoja ch³odu :P

pozdrawiam
Elen
Ze strony naszej trzyosobowej delegacji z TBR"GA" chcia³am bardzo serdecznie podziêkowaæ przede wszystkim organizatorom za to, ¿e mimo tak pó¼nego zg³oszenia znalaz³o siê dla nas miejsce. Bawili¶my siê wspaniale, a prysznice rewelacja- ratowa³y przed gor±cem w 100%. smile.gif Podziêkowania równie¿ dla wszystkich uczestników za mi³± i przyjacielsk± atmosferê. Gratulacje dla zwyciêzców. smile.gif

P.S. Ogromne podziêkowania dla Tomka i Eli na udostêpnienie swojego namiotu dla naszej grupki i za przechowanie u siebie do poniedzia³ku. Mamy nadziejê, ¿e nie byli¶my k³opotliwymi go¶æmi. Jeszcze raz wielkie uk³ony i podziêkowanie w Wasz± stronê. smile.gif
Tomal
No to teraz nadesz³a kolej na mnie, wszystko co dobre zosta³o ju¿ chyba powiedziane i pod wszystkim siê równie¿ podpisuje, jedzonko by³o super wszystko by³o powiedziane gdzie i o której, jedynym mankamentem by³a za krótka bitwa a lekkozbrojni mieli w niej trochê ma³o do roboty, ale poza tym wszystko ¶wietnie.
Fotki dostarczê pó¼niej a na razie film z pierwszej walki w turnieju Blossfechten.

http://pl.youtube.com/watch?v=PDeb0C3NNXk
diego
wkoncu przyszedl czas i na mnie. Ja rowniez podpisuje sie pod tymi wszystkimi wypowiedziami, turniej byl bardzo udany, w bardzo milym towarzystwie, nic dodac nic ujac. Pogoda byla rewelacyjna, wolalem zdjac cotte i polazic w koszuli niz siedziec caly czas po namiotach jak by mialo ciagle padac, chyba sie ze mna zgodzicie ?. Dalej, bitwa faktycznie troszke za krotka, ale calkiem przyjemna, szkoda ze tak malo czasu spedzilem w grodku ...a moglo byc tak pieknie, atakujacy wiedza co sie tam dzialo szczerba.gif. AAAA i zapomnial bym najbardziej to mi sie podobala burza, akcja, okopy namiotow, pakowanie slomy poprosu cudo. Na koniec podkresle wzorowa organizacje i dobre jedzonko.

HA!!!! ale znalazlem jeden wielki minus :P ( moze mnie za niego nie zjecie) mianowicie brak herbaty, cieplutka herbatka nie jednemu zrobila by dobrze po integracji w piatek i po uczcie w sobote i lepiej sie ja pije niz zwykla wode. Piotrku prozba co by na nastepnym turnieju jakos to rozwiazac.

Dziekuje za to ze moglem w tym turnieju wziac udzial, zapoznac sie i pogadac z tyloma fajnymi ludzmi. Fajnie ze wkoncu i na Lubelszczyznie powstal turniej warty uwagi.
Hallatil
Dziêkuje w imieniu swoim i mojej grupy za wspania³y turniej w Lublinie. Bardzo mi³a atmosfera, smaczne i pod dostatkiem jedzenie, ciekawy program. Dziêkuje za walke w bohurtach i inscenizacji.
Wszystko na jak najwy¿szym poziomie!
Pozdrawiam i do zobaczenia!

Maciej
Borschwitz
CYTAT(diego @ 15:42 19.08.2008) *
wkoncu przyszedl czas i na mnie. Ja rowniez podpisuje sie pod tymi wszystkimi wypowiedziami, turniej byl bardzo udany, w bardzo milym towarzystwie, nic dodac nic ujac. Pogoda byla rewelacyjna, wolalem zdjac cotte i polazic w koszuli niz siedziec caly czas po namiotach jak by mialo ciagle padac, chyba sie ze mna zgodzicie ?. Dalej, bitwa faktycznie troszke za krotka, ale calkiem przyjemna, szkoda ze tak malo czasu spedzilem w grodku ...a moglo byc tak pieknie, atakujacy wiedza co sie tam dzialo szczerba.gif. AAAA i zapomnial bym najbardziej to mi sie podobala burza, akcja, okopy namiotow, pakowanie slomy poprosu cudo. Na koniec podkresle wzorowa organizacje i dobre jedzonko.

HA!!!! ale znalazlem jeden wielki minus :P ( moze mnie za niego nie zjecie) mianowicie brak herbaty, cieplutka herbatka nie jednemu zrobila by dobrze po integracji w piatek i po uczcie w sobote i lepiej sie ja pije niz zwykla wode. Piotrku prozba co by na nastepnym turnieju jakos to rozwiazac.

Dziekuje za to ze moglem w tym turnieju wziac udzial, zapoznac sie i pogadac z tyloma fajnymi ludzmi. Fajnie ze wkoncu i na Lubelszczyznie powstal turniej warty uwagi.

a ja w³a¶nie serwowa³em herbatkê w niedzielny poranek, zaparzy³em pe³en gar i dar³em ryja na ca³y obóz " KTO CHCE HERBATEEEEEEEEEEEE!!!!!!!!!!!"serwowa³em j± równie¿ indywidualnie na zmianê z kaw± icon_mrgreen.gif
diego
wiedzialem ze w tym uroku i ceniu pod drzewami cos mnie ominie .... god damn it o³ o³ o³ i mean allah damn it :D
Stanis³aw Kossakowski
W imieniu naszego bractwa chcialbym podziekowac za zaproszenie na turniej. Musze przyznac ze jestesmy pod wrazeniem organizacji jak i pomyslowowsci organizatorow jesli chodzi o kwestie uatrakcyjnienia konkurencji. Oby tak dalej !!

Ponizej troche filmików. Ni wszystkie opisy sa uzupelnione gdyz nie chcialem przekrecic imion zawodnikow czy nazw bractw, prosze o ew. pomoc w uzupelnieniu tych informacji.

http://pl.youtube.com/watch?v=6EeX3RLbyNI
http://pl.youtube.com/watch?v=vPg4yvWlQoY
http://pl.youtube.com/watch?v=jwS73DghOtQ
http://pl.youtube.com/watch?v=cr8DSYbz0u0
http://pl.youtube.com/watch?v=uHZXuVBUrzg
http://pl.youtube.com/watch?v=zZLhyd3ppAI
http://pl.youtube.com/watch?v=--TteYkNKkk
http://pl.youtube.com/watch?v=mjgQgjIzqis

Igor z Bêdzina
Podobnie jak Staszek zamie¶ci³em filmiki z Blossfechten. I podobnie proszê o pomoc w uzupe³nieniu opisów.
Lublin 2008 Blossfechten
W najbli¿szych dniach bêd± sukcesywnie dochodzi³y nastêpne ... jest tego ko³o 20.
Marcin Waszkielis
Bardzo fajna impreza! Organizatorzy przesadzili jedynie z ilo¶ci± atrakcji. Brawa za sprowadzenie najlepszych zawodników z Ukrainy.
Mi³o by³o obejrzeæ tak urokliwe miasto jakim jest Lublin.

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.