Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: £ód¼ 2008
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2008
Stron: 1, 2
Kichigai
Panowie i Panie, WIELKIE brawa i podziêkowania za wspania³± imprezê. Miejsce piêkne, atmosfera super, organizatorzy rewelacyjni, ¿are³ko przekroczy³o moje naj¶mielsze sny.
Mam nadziejê, ¿e za rok bêdzie tak samo wspania³y jak ten.

Has³o turnieju:
£WH??Nie spodziewa³em siê, ¿e bêdzie tak ¶wietna...
NIKT NIE SPODZIEWA£ SIÊ, ¯E £WH BÊDZIE TAKA ¦WIETNA!!
clap.gif clap.gif clap.gif clap.gif clap.gif clap.gif clap.gif
krunz
Witam,

Zapraszam do galerii obrazuj±cej turniej rycerski w ³ódzkiej wiosce historycznej:

http://www.mm.pl/~krunz/LWH/

Impreza by³a ¶wietna, mam nadziejê, ¿e z roku na rok bêdzie siê rozrastaæ.

Piotr
Kuswir
Ja równie¿ jako organizator pragn±³bym podziêkowaæ wszystkim grupom w szczególno¶ci pó¼no¶redniowiecznym, XIII-stkowym i Japoñskiej nie tylko za sam udzia³ w naszej imprezie, ale równie¿ a mo¿e przede wszystkim za stworzenie wspania³ej atmosfery, bez której ani Szefowa z cateringu, ani miejsce, ani inne atrakcje nie mia³by racji bytu.
Julia Czekaj
To i ja dziêkuje za ¶wietn± imprezê która podnios³a mnie na duchu i na której wybawi³am siê do upad³ego bigsmile2.gif I oby tak dalej- tylko ¿eby nastêpnym razem ¿aden sanepid nie zakaza³ k±pieli bo woda a¿ krzycza³a ¿eby do niej wskoczyæ.... icon_wink.gif Do zobaczenia!!
Spvrivs Decivs Darivs
W imieniu Legio XXI Rapax pragnê podziêkowaæ za ¶wietn± zabawê. Wprawdzie tury¶ci chwilami czuli siê zbyt swobodnie, jednak nie wp³ywa to na koñcow± ocenê imprezy smile.gif

Pozdrawiam
Fionn
Te¿ chcia³bym podziêkowaæ wszystkim przyjezdnym. Tym z pó¼nego obozu jak i tym z obozów wcze¶niejszych. Szczególne podziêkowania dla harcerzy którzy pomagali jak tylko byli w stanie, oraz dla kateringu który wykarmi³ mnie przez 4 dni kasz± której niecierpie a ja nie do¶æ ¿e nie zaprotestowa³em to jeszcze mi smakowa³o bigsmile2.gif

Z góry przepraszam te¿ za wymêczenie Kuby, Maæka, Ludwisia i Siuksa na niedzielnej bojówce. Ch³opaki mogê powiedzieæ jedno, wasze walki na pó³toraki by³y jeszcze bardziej widowiskowe ni¿ sobotnie na stal.

Pozdrawiam
Fionn

Ps. Ludwi¶, zapomnia³e¶ odebraæ nagrodê publiczno¶ci, a powiem ¿e jest ca³kiem SI i le¿y w³a¶nie u mnie na biurku i têskno wzdycha do Ciebie.
Wotawa
Mam k³opoty z Internetem, wiêc tylko "kilka s³ów": z udostêpnionego komputera. Wypunktujê zw³aszcza nowe zjawiska, bo nie da siê powiedzieæ o wszystkim.

1. Bardzo dziêkujê za wszystkie ciep³e s³owa przekazane bezpo¶rednio, telefonicznie i mailowo.

2. To samo co u góry, czyli podziêkowania dla wszystkich wspó³organizatorów i wolontariuszy pomagaj±cych przy czymkolwiek.

3. By³o wielu fantastycznych go¶ci. Podobnie jak Razos³aw nie chcia³bym kogokolwiek pomin±æ. Zw³aszcza, ¿e jako dyrektor d/s historycznych nie mia³em zbyt wiele czasu by braæ udzia³ w uciechach festynowych. Jednak chcê podkre¶liæ, ¿e dobra impreza powstaje dziêki dobrym go¶ciom, bez tego ¿adne wysi³ki organizatorów nie na wiele by siê zda³y. Uda³o nam siê zaprosiæ pewn± czê¶æ najlepszych w kraju. Wymienianie d³ugo by trwa³o, pe³na lista pojawi siê na naszej stronie:
www.lodzkawioskahistoryczna.pl

4. Stary Olsa i Percival - bez tego sobie imprezy historycznej nie wyobra¿am po prostu smile.gif.

5. Debiut Legion XXI Rapax - pierwszy raz mo¿na by³o ich zobaczyæ w £odzi. Wysoka jako¶æ od pierwszej chwili. ¦wiatowy poziom rekonstrukcji. Wyró¿niam ze wzglêdu na to, ¿e pierwszy raz mo¿na by³o zobaczyæ polsk± ga³±¼ tej grupy w £odzi. I £odzianie zachwycili siê tym od pierwszego wejrzenia. Bardzo pasuje to do naszego miasta. Relacje w TV i gazetach s± pe³ne Rapaxów.

6. etc. (Hellas et Roma - daktyle pieprzem i z miodem - boskie, te¿ bardzo ciekawy debiut)

Rzeczy zagubione i znalezione:

Znaleziono co¶ w rodzaju naczynia do picia - rogu ceramicznego z uchem. O zgrozo! Z zawarto¶ci±! Nie do¶æ, ¿e kto¶ nie dopi³ trunku to jeszcze posia³ naczynie. By³o to w okolicach obozowiska Zadrugi, za drzewkiem.

Szukamy naszego kocio³ka z Mastermyr. Tylko zupa by³a do wziêcia, opakowanie-kocio³ek - do zwrotu! smile.gif

Zagin±³ te¿ cebrzyk nieco "vintage" z wygl±du, ale przydatny, tak¿e udostêpniony do u¿ytku ogólnego.
Marcvs Rebivs Cacaivs Asellio
Witam

Pieknie dziekujemy za mile slowa.
Teraz czekamy na kolejnych rekrutow smile.gif

A te relacje w TV i gazetach .. sa tez online gdzies ? Bo nic nie udalo mi sie wygrzebac poza youtube.

Kichigai
CYTAT
Z góry przepraszam te¿ za wymêczenie Kuby, Maæka, Ludwisia i Siuksa na niedzielnej bojówce. Ch³opaki mogê powiedzieæ jedno, wasze walki na pó³toraki by³y jeszcze bardziej widowiskowe ni¿ sobotnie na stal.

Gdyby te nagolenniki nie da³y mi tak w ko¶æ...smile.gif Za rok bêdzie lepiej bum.gif bum.gif I nie dam siê ju¿ tak ³atwo pokonaæsmile.gif
CYTAT
Ja równie¿ jako organizator pragn±³bym podziêkowaæ wszystkim grupom w szczególno¶ci pó¼no¶redniowiecznym, XIII-stkowym i Japoñskiej nie tylko za sam udzia³ w naszej imprezie, ale równie¿ a mo¿e przede wszystkim za stworzenie wspania³ej atmosfery, bez której ani Szefowa z cateringu, ani miejsce, ani inne atrakcje nie mia³by racji bytu.

Dziêkuje. Za rok bêdzie nas wiêcej, barwniej i bardziej pancernie...

Przepraszam, ¿e nie z wszystkimi mog³em siê napiæ i pogadaæ jak nale¿y:)
Zw³aszcza ten zaszczyt mnie omin± je¶li chodzi o organizatorów:)
Kuswir
W ³ódzkich gazetach lub dodatkach by³y wzmianki o naszej Wiosce. Nie wiem czy s± dostêpne On-Line, wiêc jutro zrobiê zdjêcia artyku³ów i wrzucê je na forum. Byli¶my tak¿e w Panoramie oraz w £ódzkich Wiadomo¶ciach Dnia. Zarówno jedno jak i drugie jest dostêpne w necie. Niestety obecnie nie pamiêtam czy by³y to wydania sobotnie czy niedzielne wiêc trzeba przejrzeæ programy z obydwu dni. Ponadto znalaz³em co¶ takiego: http://www.mmlodz.pl/1307/2008/7/27/lodzka...?category=video
Razoslaw
Pod has³em "³ódzka wioska historyczna" jest ju¿ trochê bardziej i mniej amatorskich nagrañ na jutubie. Ot, chocia¿by: http://pl.youtube.com/watch?v=IN-EhhDdzB0&...feature=related
Bogumi³
CYTAT(Kuswir @ 23:58 29.07.2008) *
(...) Byli¶my tak¿e w Panoramie oraz w £ódzkich Wiadomo¶ciach Dnia. Zarówno jedno jak i drugie jest dostêpne w necie. Niestety obecnie nie pamiêtam czy by³y to wydania sobotnie czy niedzielne wiêc trzeba przejrzeæ programy z obydwu dni. (...)

W obu £WD, na pocz±tku wydania sobotniego oraz oko³o 3 minuty w wydaniu niedzielnym:
http://ww6.tvp.pl/6882,20080728760995.strona
O jak± Panoramê chodzi? Bo raczej nie o t± ogólnokrajow± (obejrza³em pobie¿nie weekendowe wydania).

Poza tym s³awa wszystkim i podziêkowania za wspania³± zabawê clap.gif
Fionn
O t± ogólnokrajow± w³a¶nie jest tam o nas wspomniane:)
Bogumi³
Po¶wiêci³em siê i obejrza³em raz jeszcze.
Faktycznie, relacja jest w wydaniu sobotnim
http://www.itvp.pl/video.html?channel_id=4...amp;video=38459
od 16 minuty 30 sekund.
Krak
Witajcie

Chcia³em w imieniu Nawii podziêkowaæ wszystkim za udan± imprezê. Pocz±wszy od organizatorów, poprzez uczestników, a na pani z jad³odajni skoñczywszy smile.gif

Nieco fotek zamie¶ci³em na stronie: http://nawia.suraz.org.pl/index.php?katego...1&pokaz=117
Je¶li kto¶ chcia³by w lepszej rozdzielczo¶ci, piszcie.

p.s. Nauczyli¶my siê wypalaæ podziemne gniazdo os. Mo¿e za rok ustanowiæ to jako pokaz odtwórstwa? I proponujê za³o¿yæ temat dotycz±cy insektów wszelakich i historycznych metod walki z nimi. Na pewno siê przyda ;)

Pozdrawiam i mam nadziejê do zobaczenia za rok icon_wink.gif
Ludwi¶
Moja ma³a galeria
http://picasaweb.google.com/ludwis86/IIWH

PS: Fion prêdzej czy pó¼niej nagrode publiczno¶ci odbiore. No chyba ¿e jest to strza³ w krocze to mo¿esz zachowac dla siebie:)
Fionn
Nie no normalna nagroda nawet historycznie zapakowana... dla samego opakowania ju¿ warto odebraæsmile.gif
Wotawa
Na szybko jedno ze zjawisk które maj± ju¿ zwolenników w Polsce a które i my probujemy promowaæ. Czyli walka na w³ócznie. Na zdjêciu nasza ulubiona wersja - bez opancerzenia. Obaj osobnicy nie s± od nas, w dodatku ³atwo rozpoznawalni, wiec jak widaæ zabawa sie sprawdza.

Inna rzecz, ¿e wymaga du¿ej dyscypliny, no i jest to zabawa dla twardzieli i d¿entelmenow icon_wink.gif
Podziêkowania dla Borana, który przywióz³ do nas swoje do¶wiadczenia w organizowaniu podobnych walk.

W kolejnych postach kilka s³ó o innych konkurencjach, bo zasady walk zawsze warto omawiaæ. M.in. ucieszy³a mnie wielka popularno¶æ warsztatów szermierczych ARMA. Publiczno¶æ reagowa³a na to niemal jak na bitwy.

Nawia: za wyproszenie gniazda os - wielki podziw i wdziêczno¶æ, mog³y nam napsuæ trochê zdrowia. W zasadzie powinna to zrobiæ stra¿, ale wysz³o bardzo historycznie smile.gif
Outsider
Ja w imieniu Ko³a Rekonstrukcji Historycznych tak¿e chcia³bym podziêkowaæ wszystkim organizatorom i uczestnikom tej¿e imprezy smile.gif ,by³o wspaniale ,a najlepiej wspominam obóz staro¿ytny no i III oddzia³ piechoty japoñskiej. smile.gif
Kichigai
Dziêkowaæsmile.gif mam nadziejê, ¿e nied³ugo ujrzê dokument filmowy z £odzi:)
Outsider
Film ma byæ nied³ugo ,jutro ¶cignê Radka zobaczyæ czy ju¿ mo¿na ogl±daæ smile.gif podobno bêd± ponad 2 godziny do zobaczenia icon_wink.gif
Wojciech Z Rzeszowa
W imieniu Zakonu Rycerzy Boju Dnia Ostatniego chcia³bym serdecznie podziêkowaæ organizatorom za wspania³± imprezê. Miejsce rewelacyjne, klimat na bardzo dobrym poziomie, ludzie rewelacyjni bardzo dziêkuje za ugoszczenie nas na tej wspania³ej imprezie, za rok na pewno siê pojawimy gronem wiêkszym.
Chwa³a organizatorom, szczególne pozdrowienia dla Wotowy i Fiona:D i wiecznie zabieganego Marcina:)

brak mi by³o tylko bitwy pó¼nej ale przy tak skromnej ilosci zbrojnych to i tak by³o fajnie
nie ma to jak jeziorko pe³ne koli:)
Lvcivs Tvllivs Cactvs
Ja równie¿ w imieniu Stowarzyszenia "Hellas et Roma", dziêkuje za dobr± imprezê. Poznali¶my wielu ciekawych ludzi. Mam nadziejê, i¿ zobaczymy siê w przysz³ym roku na nastêpnej edycji. Zapraszam do ogl±dniêcia zdjêæ z imprezy znajduj±cych siê na naszej stronie: www.hellasetroma.pl
Wotawa
Mo¿emy ju¿ zapraszaæ na przysz³oroczn± edycjê.

25-26 lipca 2009, £ód¼

Zasady te same:
Popularyzacja Nauki / Warsztaty / Zabawa.
Lokalizacja jak w zesz³ym roku, albo w innym miejscu w £odzi pod drzewami i przy wodzie.

Bardzo wa¿ne bêdzie poszerzenie warsztatów jazdy konnej, s±dzê, ¿e mo¿na ju¿ nad tym siê zastanowiæ, tak by by³y jednocze¶nie dobr± zabaw±. Kichigai mia³ ostatnio kilka pomys³ów, jest sporo czasu i mo¿na sprawê rozplanowaæ.

Mamy te¿ dobry czas na gie³dê pomys³ów na bitwy i testy.

Nied³ugo rozpoczyna dzia³alno¶æ "Klub Wioski Historycznej" w £odzi, Piotrkowska 92. Bêdzie pewnie wiele okazji do spotkañ warsztatowych w szerszym gronie.
Kichigai
No to Zajmujcie miejsce dla mnie i moich ludzi smile.gif
Co do warsztatów jazdy konnej czemu nie smile.gif Ja siê piszê na to...Tylko wiecie z pewno¶ci± bêdzie trochê chêtnych...A co za tym idzie trzeba wiêcej koników. Trzeba by by³o sprecyzowaæ na czym mia³y by te warsztaty siê opieraæ, czy pos³ugiwanie siê broni± z konia czy jazda sama w sobie...

UWAGA!
Dalej uwa¿amy, ¿e "Perun jest gupi" wcze¶ni w £WH powinni pamiêtaæ o co chodzi. Nastêpnym razem nie damy siê po³o¿yæ tak ³atwo szczerba.gif szczerba.gif szczerba.gif

Pozdrawiam
Wotawa
Osobno jazda sama w sobie dla tych co chc± siê uczyæ od podstaw, osobno elementy walki konno dla zaawansowanych. Szukamy ludzi mog±cych pomoc w warsztatach konnych, tak bym sami chcieli wzi±æ w nich udzia³.

Poza tym a mo¿e przede wszystkim szukamy chêtnych z ambicjami lub do¶wiadczeniem chc±cych korzystaæ z okazji, nie staæ w miejscu.

£ódzka Wioska Historyczna to impreza robiona tylko i wy³acznie po to by zrobiæ co¶, w czym sami chcieliby¶my uczestniczyæ. B±d¼cie z nami i "róbta co chceta" byle to mia³o jak±¶ warto¶æ poznawcz± i by³o fajnie. Czas poszukaæ nowych rozwi±zañ i nadaæ tempa zabawie w rekonstrukcjê by nie stetrycza³a. Pierwszy krok ju¿ zrobili¶my w tym roku a mamy jeszcze wiele, wiele lat na rozwój smile.gif

Oferty na:

dagome@dagome.eu

W ¶rodku Polski, w £odzi, do której jest blisko wszystkim, jest szansa dla ka¿dego odwa¿nego pomys³u, dla ludzi którzy sami od siebie potrafi± wymagaæ du¿o i chca siê dobrze bawiæ. Spotkajmy siê w ¶rodku Polski smile.gif
Kichigai
To mo¿e za³o¿ysz temat na forum dagome? Bo podawanie nowych pomys³ów na imprezê która bêdzie w temacie z imprezy która by³a....
Bêdzie wiêkszy porz±dek...
Wotawa
Od pa¼dziernika. Wszystko w swojej kolejno¶ci.

Impreza jest cykliczna, to co by³o wp³ywa na to co bêdzie. St±d oczywiste nawi±zanie. Klub £ódzkiej Wioski Historycznej, Piotrkowska 92, trwa caly rok, a kolejne edycje s± ukoronowaniem calorocznej pracy smile.gif.

Ale od pa¼dziernika rusz± konkretne projekty na lipiec 2009.
Boran
Czo³em!

Parê postów powy¿ej mamy zapowied¼ przysz³orocznej edycji 25-26 lipca, tymczasem w innym temacie pojawi³a siê informacja, jakoby impreza mia³a byæ w kwietniu... która wersja jest prawid³owa?

pozdr.
B.
jasmin
Kwiecieñ mi siê wydaje zdecydowana lepszym terminem dla imprezy ni¿ lipiec; W lipcu czêstokroæ ma siê inne priorytety nie pozwalaj±ce wyskoczyæ na imprezê, któr± ma siê 2 km od domu ... Niekotrzy od nas nieca³e 500 metrów ...
Pozdro
Kichigai
Moim zdaniem lipiec by³by lepszy.."Pewniejsza" pogoda..A kwiecieñ wiadomo...Czasem jeszcze potrafi ch³odem rzuciæ.
Wotawa
Przygotowania do imprezy:
http://www.forum.dagome.eu/viewtopic.php?f...&p=462#p462
Podobne informacje bed± pojawiaæ siê te¿ na FREHA i Halli, choæ pewnie z opó¼nieniem. Wiele w programie imprezy zale¿y bowie od zainteresowañ samych uczestników. Pierwsz± pigu³ê informacji - zawsze posy³amy na:
www.forum.dagome.eu

Impreza planowana jest na 25-26 lipca 2009. Terminu siê trzymamy ze wzglêdów organizacyjnych, nie do koñca od nas zale¿nych. Od 2010 nie wykluczamy tak¿e spotkañ w innych datach. Kto wie czy tak¿e nie pod jakim¶ nowym dachem.

Hm. Kwiecieñ? Mo¿e chodzi³o o III Studenck± Konferencjê Bronioznawcz± w £odzi? Te¿ zapraszamy!
II Studencka Konferencja Bronioznawcza ju¿ w styczniu 2009r.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.