A czy kto¶ zajmuj±cy siê kowalstwem próbowa³ w³asnorêcznie robiæ groty trzpieniowe? Bo wydaje mi siê to bardziej efektywne ni¿ zabawa z robieniem tulejki... Jak to jest z mocowaniem? Czy trzpieñ ³±czy siê z promieniem na si³ê, czy te¿ trzeba najpierw zrobiæ co¶ w rodzaju otworu w promieniu?
Mam pytanie jak wykuæ grot do strza³ a raczej jak robiæ dziure na strza³e .
Je¶li by³ taki temat to przepraszam je¶li by³ tak temat mo¿e nie zauwa¿y³em.
Najlepiej jakby ci kto¶ to pokaza³, ale napisze jak to sie mniej wiêcej robi: musisz rozkuæ koniec prêta na p³asko, powstanie co¶ mniej wiêcej pó³kola. Przypominam ¿e musisz rozkuæ to mocno, jak masz ju¿ gotowe musisz z tego pó³kola zrobiæ tak± tulejkê (czyli miejsce na strza³e) dalej uciszasz t± tulejke i z resztki metalu odkuwasz ostrze. No i masz grot, za pierwszym razem raczej ci nie wyjdzie mi wysz³o za 3 albo 4 razem. Powodzenia
Mi tam tulejka wysz³a za pierwszym razem. A w podanym przez Vislava linku groty s± jakie¶ dziurawe. Wystarczy³oby to wszystko ³adnie zaklepaæ i ju¿.
Dodajmy jeszcze, ¿e podczas kucia grotów pos³ugiwa³em siê zwyk³ym m³otkiem (0,7kg), za kowad³o robi³ kawa³ stali (ok. 10x8x6cm), za kszta³tki (babki?) drewniany pieniek z wy¿³obionym rowkiem, palenisko, to ma³y do³ek w ziemi opalany sosnowym drewnem, a zamiast miecha mia³em stalow± rurkê, przez któr± dmucha³em. Zabawa by³a przednia, a groty wysz³y ca³kiem niez³e (5 bodkinów).
P.S. By³y wykonane z prêta stalowego fi8mm.
P.S.2
W ¶redniowieczu strza³y by³y raczej 1 razowego u¿ytku, wiêc to czy grot odpad³, roz³upa³ promieñ} lub zrobi³ jeszcze co¶ innego nie mia³o wiêkszego znaczenia.
Daje zdjêcie mojego grotu, ju¿ osadzony. Mogê daæ te¿ z nieosadzonymi jakby kto¶ chcia³.
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
No bodkina zrobiæ to pó³ biedy, gorzej z wyklepaniem ³adnego li¶cia. A tulejke mo¿na zrobiæ szybko i sprawnie bez babki, jak siê ma troszkê wprawy.
A czemu strza³y mia³y byæ jednorazowe??
CYTAT(Cream @ 02:42 27.01.2008)
No bodkina zrobiæ to pó³ biedy, gorzej z wyklepaniem ³adnego li¶cia. A tulejke mo¿na zrobiæ szybko i sprawnie bez babki, jak siê ma troszkê wprawy.
mozna wiedziec jak sie robi szybko i sprawnie te tulejke ?
pozdrawiam
@Cream
By³y g³ównie jednorazowe, poniewa¿ po trafieniu we wroga raczej nikt ich nie odzyskiwa³(po³amane lub zniczczone podczas bitwy). Oczzywi¶cie grotu mo¿na by³o u¿yæ kilka razy do zrobienia strza³y, ale promienie ³atwo ulegaj± zniszczeniu.
CYTAT(bodkin @ 13:30 27.01.2008)
CYTAT(Cream @ 02:42 27.01.2008)
mozna wiedziec jak sie robi szybko i sprawnie te tulejke ?
pozdrawiam
Witam
S± tacy magicy co potrafi± wykuæ grot ³±cznie z tulejk± tylko za pomoc± m³otka i kowad³a
Oto przyk³ad
http://kowalserwer.w.interia.pl/grot%20+muza.wmvOraz jeszcze kilka filmików o powstawaniu grota
http://pl.youtube.com/watch?v=3FWFbZhEcPchttp://pl.youtube.com/watch?v=LDwc-M0RTqU&feature=userhttp://pl.youtube.com/watch?v=kGCELvksQYQ
@bodkin
Robiê tulejke podobnie jak na filmach. Rozklepuje na p³asko, potem wale po kantach lekkim m³otkiem. Najlepiej to pokazaæ, ciê¿ko powiedzieæ. Odrobina wprawy wystarczy.
CYTAT(Cream @ 16:21 27.01.2008)
@bodkin
Robiê tulejke podobnie jak na filmach. Rozklepuje na p³asko, potem wale po kantach lekkim m³otkiem. Najlepiej to pokazaæ, ciê¿ko powiedzieæ. Odrobina wprawy wystarczy.
masz moze jakies fotki ?
pozdrawiam
Mam groty w domu, a obecnie jestem na studiach. Szczerze nie chce mi siê robiæ fotek ¿eby ci udowodniæ ¿e umiê wyklepaæ g³upi± tulejke bez babki.
CYTAT(Cream @ 21:32 27.01.2008)
Mam groty w domu, a obecnie jestem na studiach. Szczerze nie chce mi siê robiæ fotek ¿eby ci udowodniæ ¿e umiê wyklepaæ g³upi± tulejke bez babki.
na " nie chce mi sie " nie poradze .
chcialem tylko zobaczyc co ci wyszlo .
nigdy tez nie myslalem , ze fotka czy dwie to tyle roboty .
przeciez na plytach szklanych juz raczej sie zdjec nie robi.
pozdrawiam
Nawiasem mówi±c to ja te¿ robi³em tulejki bez babki, dopiero teraz dziêki tej dyskusji wpad³o mi do g³owy ¿e mam specjaln± kszta³tke która by sie w sam raz nadawa³a.
CYTAT(Cream @ 21:32 27.01.2008)
Mam groty w domu, a obecnie jestem na studiach. Szczerze nie chce mi siê robiæ fotek ¿eby ci udowodniæ ¿e umiem wyklepaæ g³upi± tulejkê bez babki.
Witam
Szczerze mówi±c to od czasu do czasu mam wra¿enie, ¿e najwiêcej jest pisz±cych "rekonstruktorów". Dokumentowanie w³asnych osi±gniêæ spotykam wyj±tkowo rzadko. Trochê fotek mo¿na czasami spotkaæ u greenhorn'ów.
Zapraszam do bardziej aktywnego dzia³ania równie¿ na tym polu.
pozdrowienia Vislav
Dzi¶ albo jutro zamieszcze fotki i dodam do tego posta. Wysz³a mi zwyk³a tulejka. Geez...
Oto obiecane fotki. Groty nie s± idealne bo ani nie mam odpowiednich narzêdzi ani czasu ¿eby zrobiæ takie ³adniudkie jak na formie wyklepywane.
wygladaja jak eksponaty muzealne, o to Ci chodzilo?
najwazniejsze zeby sie sprawdzaly w akcji
rozumiem, ze najtrudniej jest zaklepac tulejke tak, zeby byla calkiem zamknieta?
jaka jest glegokosc szyjki? wazyles je moze?
No dziêki, "eksponaty muzealne" heh. raczej nie o to chodzi³o :P
Dobrze siê z nich strzela, choæ wa¿± troche za du¿o jak do mojego ³uku (~15g). Proste kute groty to by³o moje za³o¿enie, ¿eby nie kupowaæ po 10z³ grotu. I przy okazji siê czego¶ nauczyæ.
Nie koniecznie trudno zaklepaæ tulejke, po prostu jak rozklepuje na p³asko to koñcówka jest wê¿sza ni¿ reszta, chyba rozumiesz co mam na my¶li?
G³êboko¶æ do 2,5cm
Wczoraj spróbowa³em wykuæ tulejki "od rêki". Okaza³o siê to prostsze ni¿ ta ca³a zabawa z babkami itp. Niestety kupi³em za cienki prêt(fi 8mm) i tulejki wysz³y "na styk" . Nastêpnym razem kupiê 10mm i bêdzie ok. Dodajê fotkê dwóch ju¿ osadzonych bodkinów.
Witam, Jak lub czym mogê przeci±æ prêt kiedy zagniot³em tulejkê? Czy zwyk³ym brzeszczotem mogê to zrobiæ ?
Najszybciej przecinakiem przeci±æ rozgrzany prêt.
Ja mam palenisko pod go³ym niebem, wiêc biorê siekierkê(taka ma³a budowlana).Czê¶æ styliska(t± przy ¿ele¼cu) wkopujê w ziemiê tak, aby wystawa³o ok 8 cm ¿ele¼ca. Nastêpnie rozgrzany prêt k³adê na ostrzu i walê m³otkiem (raz, mocno i celnie).
I gotowe =]
Moim zdaniem metoda lepsza ni¿ przecinak, poniewa¿ mo¿emy trzymaæ prêt, który po uderzeniu przecinakiem mo¿e odskoczyæ, i wpa¶æ np. do buta, co jest raczej nie mi³e. =]
Zrobi³em w paincie ilustracjê:
Przecinak wmontowujemy w imad³o i nic sie nie stanie, s± te¿ specjalne kszta³tki ucinaj±ce na kowad³o, ale do tego trzeba mieæ kowad³o. Ja jestem leniwy i ucinam gumówk±
Hej, ja te¿ zajmowa³em siê swojego czasu kuciem grotów. Mam do was pytanie, z czego robicie swoje groty? Z moich obserwacji najlepiej nadawa³y siê prêty zbrojeniowe. I co z hartowaniem, czy macie jakie¶ specjalne sposoby na utwardzanie stali?
Z tego co czyta³em wszyscy robi± groty na tulejkach, dla czego nikt nie robi trzpieni? Moim zdaniem s± ³atwiejsze do wykucia, i mo¿na je robic d³u¿sze ni¿ tulejki bo mniej wa¿±. Im d³u¿sze po³±czenie promienia z grotem tym strza³a bêdzie trwalsza.
Witam!
WSZYSCY PISZA O WYKONYWANIU GROTOW TULEJKOWYCH... A JA W SPRAWIE GROTOW TRZPIENIOWYCH
Czy ktos dysponuje materialami (zdjecia/video/opisy) jak sie kuje groty z trzpieniem
bo od tego zaczal sie watek na tym forum?
wlasciwie problem tylko z kuciem trzpienia bo o ostrzu juz wiadomo z materialow wyzej wymienionych.
czy ktos wie jak trzpien byl kuty a moze byl ciagniony?
CZEKAM NA INFOSY!
Tak jeszcze co do grotow ogolnie...
osobiscie uzywam tylko grotow wlasnie trzpieniowych, uwazam ze sa nieporownywalnie bardziej wytrzymale niz tulejkowe. Ze swojego luku (wschodni SKB 50lbs naciagu) nawalam do drzew, blach (cienkich), grubych dech (przebijaja 5-6 cm gr. dechy), pare razy niechcacy w sciane ceglana garazu wlanalem i groty sie trzymaja!!!!!!!!
strzal uzywam juz od roku i caly czas dzialaja!!!
(promieni uzywam cedrowych - tez mistrzostwo swiata jak dla mnie)
wszytkich serdecznie namawiam do sprobowania grotow trzpieniowych a co do do grotow tulejkowych jestem bardzo zrazony... byle w co strzelic zaraz grot sie odczepia (a jeszcze pod katem strzala uderzy co sie zdarza czesto to i promien potrafi ukruszyc lub nawet zlamac) i zadne kleje, zywice, zakladanie na goraca nie pomaga... tulejki to dla mnie poracha!
i nie rozumiem czemu wszyscy (tak mi sie wydaje) na haslo: "robimy strzale do luku" od razu
jako jedyna opcje widza zastosowanie grotów tulejkowych... a potem placza ze im sie strzaly psuja i groty odczepiaja :/
przy okazji nastepnego postu zamieszcze info + foty jak mocuje groty trzpieniowe do promieni
jesli tylko bedzie ktos zainteresowany
witam
By³bym wdziêczny gdyby kto¶ opisa³ jak zamontowaæ grot trzpieniowy.
CYTAT(Zarim Gabriel @ 22:15 15.04.2008)
By³bym wdziêczny gdyby kto¶ opisa³ jak zamontowaæ grot trzpieniowy.
Ja groty trzpieniowe wkleja³em po wierceniu otworu w koñcu promienia. Po wklejeniu owija³em jeszcze koniec promienia lnian± dratw±. Z moich do¶wiadczeñ wynika, ¿e by³o to do¶c trwa³e po³±czenie.
CYTAT(dykciarz @ 21:06 15.04.2008)
Czy ktos dysponuje materialami (zdjecia/video/opisy) jak sie kuje groty z trzpieniem
bo od tego zaczal sie watek na tym forum?
Swojego czasu wykuwa³em groty trzpieniowe. Nie wiem czy by³ to sposób "historyczny" ale dzia³a³.
Zaczyna³em od wykucia trzpienia o ¶rednicy oko³o 4-5mm z prêta 10mm. Nastêpnie przecina³em prêt oko³o 2 cm powy¿ej koñca trzpienia. Z tych 2 cm prêta wykuwa³em grot. Potem jeszcze go prostowa³em, wywa¿a³em i hartowa³em.
Niestety zdjêc etapów po¶rednich nie mam. Udokumentowany mam jedynie efekt koñcowy.
dykciarz.
robilem testy zniszczeniowe osadzajac groty na trzpieniu i tulejce.
przy prawidlowo osadzonych grotach lepsza byla tulejka .
trzpieniowka tez byla bardzo mocna , ale polegla przy strzelaniu w bardzo twarda przeszkode .
co do promieni , to jezeli przy strzelaniu w beton, drzewca miales z cedru , to faktycznie za bardzo mocny to on nie jest .
sosna bez porownania wytrzymalsza - tez sprawdzalem .
pozdrawiam
chêtnie bym zobaczy³, je¶li mo¿esz wrzuæ miniaturê tego grotu z trzpieniem
ughhmmmm... sosna trwalsza od cedru???!!! <ROTFL>
no gdyby tak bylo to by cedr byl za 1 zl a sosna za 7 a jest na odwrot...
z sosenek strzelalem na samym poczatku przygody z lucznictwem i niezaleznie od grotow po 2-3 strzalach zamienialy sie w drzazgi.
no ale temat jest o grotach...
moj sprawdzony sposob mocowania grotow:
1. najpierw koniec promienia obwijamy jakas mocna cienka linka (na dlugosci troche dluzszej niz trzpien) ale jeszcze jej nie zawiazujemy na ostateczny "supelek";)!
2. nastepnie wiercimy otwor troche cienszy niz trzpien grotu
3. np. w imadlo wkrecamy grot, trzpieniem do gory
4. przykladamy strzale i
drewnianym mlotkiem powoli ja nabijamy (powoli i z wyczuciem) zeby drewno przyzyczajalo sie do wchodzacego wen trzpienia ;] (nie wiem czemu zabieg ten kojarzy mi sie z pewna scena z "Pana Wolodyjowskiego"
5. po nabiciu, nasza owijke na promieniu ew. troche odwijamy i zakrecamy w czasem powstajacej "szparze" miedzy grotem a promieniem ale jest to juz zabieg kosmetyczny by ladniej strzalka wygladala ;] no i konczymy finalowym "supelkiem / wezelkiem"
6. na koniec nasza owijke smarujemy czyms co tworzy jakas powloke ochronna typu klej kostny czy inny nawet chyba stolarski sie nadaje (kiedys chyba smolowano ale nie jestem pewien)
aha. no i oczywiscie lepiej rowek na cieciwe wykonac po osadzeniu grotu
aha.2 polecam trzpieniowi nadac fakture, chropowatosc, porobic drobne rysy/naciecia - lepiej sie trzyma w drewnie wtedy
przesylam zdjecia moich grotow (niestety nie sa kute tylko wycinane, szlifowane itp, po prostu handmade, niektore byly wzorowane na te z epoki a niektore czysta fantazja
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKliknij, aby zobaczyæ za³±cznik[attachment=128
45:grot_4.jpg]
+ jedno zdjecie mocy przebijania ;] grot "tarczowy" na trzpieniu przebija 3 cm plyte wiorowa
CYTAT(dykciarz @ 12:04 16.04.2008)
ughhmmmm... sosna trwalsza od cedru???!!! <ROTFL>
no gdyby tak bylo to by cedr byl za 1 zl a sosna za 7 a jest na odwrot...
z sosenek strzelalem na samym poczatku przygody z lucznictwem i niezaleznie od grotow po 2-3 strzalach zamienialy sie w drzazgi.
no ale temat jest o grotach...
jezeli sosna jest gatunkowo podobna do tej ktora James Duff opisal jako "northern pinie " , to cedr jest na drugim miejscu niestety.
on to co ja napisalem w poprzednim poscie zauwazyl juz przed wojna .
pozdrawiam
jeszcze raz...
no gdyby tak bylo to by cedr byl za 1 zl a sosna za 7
a jest na odwrot...
"jezeli sosna jest gatunkowo podobna do tej ktora James Duff opisal jako "northern pinie " , to cedr jest na drugim miejscu niestety.
on to co ja napisalem w poprzednim poscie zauwazyl juz przed wojna"
nie wiem czy sosna jest gatunkowo podobna do "norther pinie" i czym dokladnie to jest i kto to jest i o jakiej wojnie mowisz ale wiem ze (jest norther pin oak = buk, a to trzewo lisciaste i bardzo mocne ale ktore ma swoje wady - ciezkie, dosyc kruche i wiecznie zywe - czyli lubi sie wyginac pod wplywem wilgoci i nie wraca to swojego ksztaltu):
1) drewno drzew lisciastych ma drobniejsze sloje (+ cedr ma bardzo duzo w sobie olejkow naturalnych co go dodatkowo konserwuje i zabezpiecza przed wilgocia) a co za tym idzie jest wytrzymalsze
2) drewno drzew iglastych latwiej sie rozszczepia, bo ma wieksze sloje i jest bardziej kruche
a poza tym to co juz pisalem z DOSWIADCZENIA:
"z sosenek strzelalem na samym poczatku przygody z lucznictwem i niezaleznie od grotow po 2-3 (moze przesadzilem, ale po kilku-kilkunastu) strzalach zamienialy sie w drzazgi." promieni cedrowych uzywam od ROKU i nic im sie nie dzieje."
jeszcze co do sosny... to chyba najslabsze drewno jakie jest dostepne w polsce - wiem z pewnego zrodla - Technologia Drewna w SGGW
jakies pytania?
oczywiscie jesli chcesz to prosze bardzo uzywaj do woli sosenki, nie przeszkadza mi to naprawde!
SZANUJE TWOJ WYBOR!
reasumujac - to temat o grotach nie o drewnie najlepszym na promienie
A jakiej stali/zelaza/stopu najlepiej uzywac (o jakim skladzie) do kucia grotow na trzpieniu
bo mam pekniete luczysko stal 50HS i z tego mozna by porobic troszke grotow ;] ale czy to sie nadaje?
pozdrawiam
Cena cedru nie idzie w parze z jego wytrzyma³o¶ci±. Jest on drogi, bo: importowany, ³adnie pachnie po z³amaniu ;), ale g³ównie dlatego ¿e jest lekki, l¿ejszy ni¿ sosna czy ¶wierk. Sosna jest wytrzymalsza, ale za to ciê¿sza.
Gdyby nie porównywaæ samej wytrzyma³o¶ci ale stosunek wytrzyma³o¶ci do masy, to my¶lê ¿e wyniki mog³yby byæ zupe³nie inne.
CYTAT(dykciarz @ 14:37 16.04.2008)
jakies pytania?
skad wzielo ci sie , ze northern pinia to buk ?
northern pinie to wlasnie sosna
))))
poza tym tez pisalem o swoich doswiadczeniach i w dodatku podparlem sie doswiadczeniem czlowieka ktory dlugo szukal najlepszego materialu na drzewca i znalazl - northern pinie wlasnie. .
cedr tez cenil , ale stawial go na 2 miejscu .
co do wojny to przed druga .
co do ceny , to sprowadz sobie northern pinie i zobaczysz , ze nie kosztuje 1 pln .
mozesz kuc z 50 hs .
tylko po co sie meczyc ; kuje sie ciezko , a bez odpowiedniej obrobki cieplnej malo to warte .
pozdrawiam
heh czyli wywalic musze to na zlom... szkoda, w sumie troche by bylo z tego grotow
ale z drugiej strony to stal sprezynowa... wiem ze ciezko by sie robilo chociaz mialem nadzieje ze po podgrzaniu byla by bardziej "przyjazna"
generalnie mam zamiar kuc tak jak ktos juz pisal z preta zbrojeniowego fi8 lub fi10 mm - tylko tu tez pytanie
sa rozne rodzaje pretow (wiadomo ze najlepiej gladki) ale chodzi o jego jakosc / twardosc / zastosowane stopy czyli chyba
klase stali - wie ktos ktora jest najlepsza do przekowania?
"skad wzielo ci sie , ze northern pinia to buk ?"
zagalopowalem sie :] ale tak to jest jak sie miesza 2 jezyki i powstaja dziwne slowa
najlepiej pisac nazwy drzew ³acina - nie bedzie problemu
- northern pin (oak) to buk
- northern pine to sosna
a napisales pinie - wiec wypadalo mi to na liczbe mnoga od pin :p
tak czy siak...
chcesz to uzywaj promieni sosnowych... NAPRAWDE ZYCZE CI OBY CI JAK NAJDLUZEJ SLUZYLY
ja pozostaje przy cedrach i nikt mnie nie przekona ze sosna jest lepsza pod jakimkolwiek wzgledem i tyle... ze swojego tez niemalego doswiadczenia mowie sosenkom NIE!
a na koszt cedru nie tyle wplywa to ze jest sprowadzany tylko to ze promienie sa spinowane no i klasa drewna o wiele wiele wyzsza.
CYTAT(Zarim Gabriel @ 00:18 16.04.2008)
chêtnie bym zobaczy³, je¶li mo¿esz wrzuæ miniaturê tego grotu z trzpieniem
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikOto groty, które wyku³em. Jak widac nie s± to dzie³a sztuki, ale dzia³a³y bardzo dobrze. Nawet wprzy ude¿eniu w kamieñ czy ¿elazn± blachê nie ulega³y uszkodzeniu.
Jeszcze uwaga do promienistej dyskusji: Nie wydaje mi siê, ¿eby sosna by³a l¿ejsza od cedru. Kiedy¶ wycina³em promienie z sosnowych listew. Promienie mia³y kszta³t walca o ¶rednicy 9mm i d³ugo¶ci 80cm, wa¿y³y oko³o 28g. Niedawno kupowa³em promienie cedrowe o podobnych rozmiarach, wa¿y³y oko³o 30g.
Nie testowa³em jeszcze cedru, ale trudno mi sobie wyobrazic, ¿eby mia³ byc s³abszy o miêkkiej i kruchej sosny.
wow. groty takie bardzo europejsko sredniowieczne ;]
nie miales problemu z ich nabijaniem?
ja trzpien zawsze ostrze by latwiej wchodzil w otwor w promieniu.
ciekaw jestem tylko jak prawdziwe groty z tamtego czasu wygladaly?
moze ma ktos jakies dobrej jakosci materialy?
trzpieniowki nie ma co ukrywac byly najczesciej i w najwiekszej ilosci stosowane (jak i nie w 100%) na wschodzie (od stepow ukrainy, turcje, cala azje,az po japonie)
a tam kuto piekna stal i dbano o jej wykonczenie i zdobienie. piekno broni samo w sobie:)
nie dziwne ze najpiekniejsze biale bronie pochodzily ze wschodu (jak i z wielkiej RP 3-ga narodow kraju centro-wschodniego - tu sie odezwal moj patriotyzm ;P).
osobiscie uwazam ze kowale, wyrobnicy grotow mieli taka wprawe ze szybko im szlo wykucie takiego malego kwalka zelaza i chyba bylo to prostsze niz wykucie tulejki.
trzpien tak mi sie wydaje, ze byl na pewno podkowany ale i ciagniony jakimis szczypcami;] - wtedy mieli pare w lapach ludziska) i dlatego im takie rozwniutenkie wychodzily te trzpienie (ale moze sie myle)
zalaczam fotke ze strony jakiegos producenta pieknych grotow trzpieniowych
CYTAT(jaTroll @ 19:11 16.04.2008)
Oto groty, które wyku³em. Jak widac nie s± to dzie³a sztuki, ale dzia³a³y bardzo dobrze. Nawet wprzy ude¿eniu w kamieñ czy ¿elazn± blachê nie ulega³y uszkodzeniu.
ciekawe
czy z montowaniem by³y problemy?
jak wbija³e¶ w promieñ takie p³askie trzpienie ?
jak tak patrze na te groty to wydaj± siê ³atwiejsze do wykucia ni¿ te z tulejk±
, a na pewno strza³a z takim grotem wygl±da lepiej
CYTAT(dykciarz @ 19:41 16.04.2008)
trzpien tak mi sie wydaje, ze byl na pewno podkowany ale i ciagniony jakimis szczypcami;] - wtedy mieli pare w lapach ludziska) i dlatego im takie rozwniutenkie wychodzily te trzpienie (ale moze sie myle)
Moje umiejêtno¶ci kowalskie nie s± zbyt wysokie, ale wydaje mi siê, ¿e wyci±ganie gor±cego ¿elaza szczypcami to do¶c nierealny pomys³. Nawet rozgrzane do bia³o¶ci ¿elazo jest twarde.
Ale wiem, ¿e ude¿anie prêta, z równoczesnym przesuniêciem m³ota wzd³u¿ prêta daje efekt podobny do "wyci±gania". Ja kuj±c trzpienie tak w³a¶nie stara³em siê robic.
Je¶li chodzi o montowanie grotów trzpieniowych, to jak ju¿ wcze¶niej pisa³em robiê to wierc±c wcze¶niej otwór w koñcu promienia. Grot wklejam, a koñcówkê promienia zabezpieczam jeszcze lnian± dratw±.
CYTAT(Zarim Gabriel @ 21:08 16.04.2008)
jak wbija³e¶ w promieñ takie p³askie trzpienie ?
Mo¿e nie widac na zdjêciu, ale trzpienie maj± przekrój kolisty.
CYTAT(jaTroll @ 22:20 16.04.2008)
Mo¿e nie widac na zdjêciu, ale trzpienie maj± przekrój kolisty.
ale chodzi o to ze sa jakby... têpe,
plaski maja lepek
maja przekroj okragly na calej dlugosci - o to chodzi
jeszcze przesylam rysuneczki jak to montuje
CYTAT(dykciarz @ 20:41 16.04.2008)
na wschodzie (od stepow ukrainy, turcje, cala azje,az po japonie)
a tam kuto piekna stal i dbano o jej wykonczenie i zdobienie. piekno broni samo w sobie:)
nie dziwne ze najpiekniejsze biale bronie pochodzily ze wschodu (jak i z wielkiej RP 3-ga narodow kraju centro-wschodniego - tu sie odezwal moj patriotyzm ;P).
Kliknij, aby zobaczyæ za³±czniknie badz tego taki pewien.
spytaj Abrata ,moze podesle fotki grotow z epoki- takich dla ludu, biedniejszej szlachty .
sajdak ze strzalami znaleziony na ukrainie jest tez ciekawy.
niby ze stepu , ale zawartosc nie taka jak piszesz .
masowka wyglada niestety inaczej .
piekne groty robiono tym ktorzy mogli za to zaplacic .
pozdrawiam
o boscheee...
pewnie w japonii tez bys gdzies znalazl tulejkowe groty bo jakis kowal stwierdzil ze moze inaczej by sprobowac przyczepic grot
a co do stepow to chyba byla kiedys czesc rusi kijowskiej nie? a tam miales praktycznie 99% grotow trzpienioiwych (takie zrodla sa gdzies chociazby na freha.pl ze zdjeciami z knigi jakiejs madrej)... nie wspomnie o wplywach sarmatow tatarow scytow na te ziemie...
poza tym czytaj dokladniej i ze zrozumieniem!
"trzpieniowki nie ma co ukrywac byly najczesciej i w najwiekszej ilosci stosowane (jak i nie w 100%) na wschodzie (od stepow ukrainy, turcje, cala azje,az po japonie)"
CYTAT(dykciarz @ 00:03 17.04.2008)
ale chodzi o to ze sa jakby... têpe,
plaski maja lepek
maja przekroj okragly na calej dlugosci - o to chodzi
Tak s± têpe. Tylko, ¿e ja nie nabija³em ich na promieñ. Wierci³em otwór na tyle du¿y, aby bez problemu wesz³y do koñca. Po wklejeniu trzyma³y siê bardzo dobrze.
Kiedy¶ z³ama³em strza³ê z tak oprawionym grotem. Chcia³em odzyskac grot. Mia³em du¿e problemy z jego wyjêciem, trzyma³ siê mocno.
ahaaa... a strzaly jakiej byly grubosci?
bo ta "otulina" z drewna dookola trzpienia nie moze byc za cienka.
jeszcze co to trzpieni: jako ze tepe byly koncowki to w sumie sie zapieraly na koncu otworu w drewnie... tez dobre ;] (bo kolnierzykow w tych grotach nie masz? -> foto)
ja uzywam promieni 8 mm a trzpienie grotow tak jak na rysunku 3,5 mm mniej wiecej - tez nie moga byc za cienkie by sie nie wygiely.
"Kiedy¶ z³ama³em strza³ê z tak oprawionym grotem. Chcia³em odzyskac grot. Mia³em du¿e problemy z jego wyjêciem, trzyma³ siê mocno."
heheh no i wlasnie to jest cala moc i wyzszosc grotow trzpieniowych ze sa bardzo mocno osadzone w drewnie i ciezko je stamtad wyjac.
ps. a jakiego kleju uzywales?
w sumie nie wiem czy do mojej metody trzeba jeszcze kleju... bo nawet obcegami nie daje sie wyjac skubany jak kiedys sprawdzalem jak mocno siedzi ;]
CYTAT(dykciarz @ 10:06 17.04.2008)
o boscheee...
pewnie w japonii tez bys gdzies znalazl tulejkowe groty bo jakis kowal stwierdzil ze moze inaczej by sprobowac przyczepic grot
a co do stepow to chyba byla kiedys czesc rusi kijowskiej nie? a tam miales praktycznie 99% grotow trzpienioiwych (takie zrodla sa gdzies chociazby na freha.pl ze zdjeciami z knigi jakiejs madrej)... nie wspomnie o wplywach sarmatow tatarow scytow na te ziemie...
poza tym czytaj dokladniej i ze zrozumieniem!
czytanie ze zrozumieniem wlasnie tobie by sie przydalo i to bardzo .
ja nigdzie w ostatnim poscie nie sugerowalem nawet , ze chodzi mi o groty na tulejce.
tak wiec czytanie ze zrozumieniem zacznij od siebie .
jak sie juz nauczysz , to dopiero wtedy mozna bedzie merytorycznie dyskutowac , inaczej szkoda czasu.
pozdrawiam
Promienie mia³y ¶rednicê oko³o 9mm. Trzpieñ 4-5mm. Tak wiêc ta drewniana otulina faktycznie nie by³a zbyt gruba (2-3mm grubo¶ci). To chyba wystarcza³o, bo nigdy nie z³ama³em strza³y przy koñcu. Je¿eli to mniej-wiêcej w po³owie.
Je¶li chodzi o klej to nie by³em zbyt wymy¶lny. U¿y³em poxipol.
Groty nie maj± ko³nie¿y jako takich, ale ostra czê¶c grotu zaczyna siê nag³ym zgrubieniem. Na nim, trochê promieñ te¿ siê opiera.
heh. wychodzi wiec na to ze 2-3 mm otuliny to wystarczy
a klej hmm... przynajmniej nie superglue ;)
a co do opierania sie ostrza o drewno to moje pierwsze groty wlasnie byly takie ze nie mialy kolnierzyka... do dzis spokojnie ich uzywam nawet w beltach... tulejkowe dawno sie poniszczyly albo poniszczyly drewno a te trzpieniowe dzialaja i dzialaja
"sajdak ze strzalami znaleziony na ukrainie jest tez ciekawy.
niby ze stepu , ale zawartosc nie taka jak piszesz ."
ok moze moja nadinterpretacja bo pisalem o uzywaniu grotow na trzpieniu w tamtych rejonach i ze tam generalnie dbano o piekno wykowanej broni (oczywiscie masowki wszedzie sie zdazaly).
przez twoj post zrozumialem ze zawartosc byla zgola inna... czyli nie tylko trzpieniowe oraz jakies pazdziochy szybko robione
nie wazne... koniec!
ps.
niestety w takich gadkach netowych a nie bezposrednich zawsze pojawia sie niezrozumienie, pomylki, niedopowiedzenia ktore autor rozumie a czytelnik niezbyt, skroty myslowe itp
trzeba jak najdokladniej pisac i konkretnie cytowac a unikniemy pomylek i rozlewu literek w postach ukladajacych sie w brzydkie slowa pod czyims adresem.
pozdrawiam!
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.