CYTAT(Chaos666 @ 18:05 12.08.2009)
Nidhogg'u co do wytrzyma³o¶ci odlewu z mosi±dzu. Chyba nie upierasz siê przy tym ¿e sprz±czka a grot to zupe³nie inna para kaloszy, i z zupe³nie innym przeznaczeniem.
Trudno nie zauwa¿yæ, ¿e maja inne przeznaczenie, jednakowo¿ technologia produkcji jest taka sama.
CYTAT
Kolejna sprawa je¶li chodzi o odlewane groty. Dziêki ¿e wrzuci³e¶ t± fotkê i info o takim grocie. Nie mia³em wcze¶niej na takie co¶ namiaru. Jednak¿e da siê w opisie zauwa¿yæ angielskie s³owo "Rare", co jak wiadomo znaczy "rzadki". Koliduje to trochê z twoim stwierdzeniem ¿e:
CYTAT
W ka¿dym muzeum archeologicznym znajdziesz tego na kilogramy
Ja nigdy siê z takim eksponatem nie zetkn±³em w muzeum (ani nigdzie indziej).
¯adki to jest akurat ten typ, z trzema zadziorami, ale prostsze by³y w powszechnym u¿yciu. W krakowskim muzeum archeologicznym maj± takie, wydaje mi siê, ¿e widzia³em takie równie¿ w gdañsku.
CYTAT
Po drugie jest to datowane mocno wcze¶niej ni¿ interesuj±cy mnie akurat okres. Po trzecie jest to grot prawdopodobnie Scytyjski. Po czwarte jest to grot z br±zu a nie z mosi±dzu.
Wiem, ¿e wcze¶niejsze, chcia³em tylko pokazaæ, ¿e siê da. Akurat br±z czy mosi±dz, to niewielka róznica, ale prosze bardzo:
notka prasowa o odkryciu z Iranu "LONDON, March 5 (IranMania) - The team of archaeologists working at historical sites of Zanjan Province recently discovered several dishes and a brass arrowhead dating back to the Iron Age, the Persian service of CHN reported."
Inna sprawa, ¿e w ¶redniowieczu kowalstwo by³o na tyle rozpowszechnione, a ¿elazo na tyle tanie, ¿e lepsze, ¿elazne groty by³y po prosty tanie, prawdopodobnie tañsze ni¿ odlewane. I dlatego na ¶redniowiecze pasuj± wy³±cznie groty kute.
CYTAT
Jednak metal zakuwany a odlewany ró¿ni siê jak mleko i woda. Niby podobne ale zupe³nie ró¿ne. Charakter grotu wydaje mi siê przeczy skuteczno¶ci przy grocie odlewanym. Odlew posiada jedn± w³a¶ciwo¶æ która mu nie s³u¿y przy grocie. Jest po prostu zbyt kruchy. Dlaczego nie robiono nigdy dajmy na to ¿eliwnych kul?
Tu siê nie mogê zgodziæ. Odlewanie nie ma zwi±zku z tym, czy co¶ jest kruche czy nie. Kruche s± odlewy ¿eliwne, bo ¿eliwo jest kruche - ale ju¿ odlewy staliwne (lana stal) zachowuj± w³a¶ciwo¶ci stali z której je zrobiono - tak siê robi np kowad³a. Podobnie stopy miedzi odlewane nie staj± siê bardziej kruche ni¿ skrawane czy kute.
A ¿eliwne kule armatnie z XVII wieku siê zdarzaj±
CYTAT
Pozdrawiam
Chaos
Równie¿ pozdrawiam
Rafa³