Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Rekonstrukcja wozu s³owiañskiego wraz z inwentarzem
> Prywatne Inicjatywy > Wyprawy
Stron: 1, 2
M¶cidróg
Nie namawia³em do zakupu,a ju¿ usuniêcie zdobieñ (zak³adaj±c ¿e to orygina³) by³o by grzechem ¶miertelnym.Chodzi mi o konstrukcje siod³a prawie nie zmienion± w swojej formie na przestrzeni lat.
W którym wieku zaczêto rozró¿niaæ siod³a wschodnie od zachodnich?
rosamar
Hej
To siode³ko te¿ ju¿ widzia³am - by³o kilka razy wystawione na allegro
Ale za ka¿dym razem cena by³a zaporowa.
Poza tym z tego co mi siê b¼dzi to nie jest ¿adne siod³o wschodnie tylko drewniane siod³o huculskie.
Czyli raczej folklor ni¿ rekonstrukcja ale zasadnicza konstrukcja by³aby ok. Pomijam oczywi¶cie kwestiê sk±towania ³awek i wysoko¶æ ³êków- te rzeczy trzeba dostosowywaæ do rasy konia.
Z tego te¿ powodu dok³adna rekonstrukcja jest mo¿liwa tylko przy za³o¿eniu ¿e dysponujemy koniem o budowie podobnej do np koni awarskich (czyli stepowców)

Równie ciekawe s± te siod³a: http://www.allegro.pl/item296467736_zabytk...ekcji_nr_1.html
oraz
http://www.allegro.pl/item301718174_bardzo_stare_siodlo.html

Niestety jestem sp³ukana i nawet nie próbowa³am licytowac - a szkoda bo ceny nie by³y jakie¶ kosmiczne.

Jak kto¶ z was chcia³by spróbowaæ wykonaæ rekonstrukcjê siod³a to chêtnie zostanê oblatywaczem ale niestety sama siê nie podejmê konstrukcji - przynajmniej na razie.
Ogólnie rekonstrukcjach siode³ planujê pomy¶leæ po Zimowej Wyprawie 2008 bo w tym momencie moje moce przerobowe s± zaanga¿owane by j± prze¿yæ : diabel.gif
Vislav
CYTAT(Razoslaw @ 01:29 19.01.2008) *
[...]Co do reszty - poszukam, poprzegryzam siê przez archeoczasopisma i zobaczê co da siê zrobiæ, wszak mamy czas a ja mam sesjê. woohoo.gif Pzdr!

CYTAT(M¶cidróg @ 12:48 19.01.2008) *
CYTAT(Vislav @ 13:28 18.01.2008) *
Witam
[...]Przy jednym wozie - podaj jak± powierzchniê powinna mieæ platforma, spróbujê dopasowaæ siê w tworzonym projekcie. [...]

Jestem w trakcie opracowywania ca³o¶ci dobytku, trochê mi to jeszcze zajmie.Proszê o cierpliwo¶æsmile.gif) Pozdrawiam

Witam

Jakie¶ nowo¶ci?

pozdrowienia Vislav
M¶cidróg
Chwilowo by³em odciêty od netu.Z powodu pracy zawodowej,kilku innych projektów jestem zmuszony do od³o¿enia projektu wozu na jaki¶ czas.Jak zauwa¿y³em ju¿ kilkakrotnie nie ma co siê spieszyæ.Pozdrawiam
Vislav
CYTAT(M¶cidróg @ 15:33 07.03.2008) *
Chwilowo by³em odciêty od netu.Z powodu pracy zawodowej,kilku innych projektów jestem zmuszony do od³o¿enia projektu wozu na jaki¶ czas.Jak zauwa¿y³em ju¿ kilkakrotnie nie ma co siê spieszyæ.Pozdrawiam

Witam

Je¿eli mamy rozpocz±æ prace rekonstrukcyjne w trakcie Beltan - potrzebujê danych do przygotowania rysunków konstrukcyjnych z wymiarami poszczególnych elementów. Zaoszczêdzi to nam masê czasu w trakcie rzeczywistych prac.

Aktualnie mam opracowany rysunek konstrukcyjny kó³ w wersji "lekkiej" - Rekonstrukcja wozu s³owiañskiego - projekt ? Vislav Pozostaje rysunek osi, i wszystkie elementy platformy ³adunkowej. Muszê te¿ rozwi±zaæ problem mocowania dyszlów. Ze wzglêdów "transportowych" najlepiej gdyby by³y roz³±czne.

Kolejna okazja powa¿niejszych prac bêdzie dopiero w trakcie drugiej edycji "¯yæ jak 1000 lat temu", w grudniu 2008 - równie¿ siedmiodniowy projekt w skansenie w Wolinie. Inne terminy nie s± dla mnie osi±galne, zaanga¿owany jestem w wiele projektów.

pozdrowienia Vislav
M¶cidróg
Vislav,zrobisz jak uwa¿asz.Praca zawodowa uniemo¿liwia mi w tej chwili zajmowanie siê czym innym.Nie wiem jak w przysz³o¶ci bêd± wygl±daæ nasze wyjazdy gdziekolwiek.Celowo nie zg³asza³em udzia³u w Beltan,nie chcia³em sk³adaæ deklaracji na wyrost.Ju¿ i tak muszê zrezygnowaæ z kilku imprez.
Pozdrawiam i ¿ycze wszystkiego dobrego.
rosamar
A ja tam my¶lê ¿e sama próba rekonstrukcji wózka jest jak najbardziej realna.
Mo¿emy zacz±æ na Beltan, obgadaæ co i jak, opukaæ materia³ itepe.
Dalej mo¿emy kombinowaæ te¿ u mnie - w³a¶nie zwali³a siê w sadzie stara jab³oñ, a ¿e zakaza³am komukolwiek ruszaæ tego drewna pod gro¼b± kastracji icon_wink.gif i wbicia na pal diabel.gif to mo¿e jakie¶ kawa³ki bêd± siê nadawaæ (wiem ¿e to bardzo mocne drewno)
No i koby³a do testowania na miejscu usmieszek_09.gif
A w ogóle to tylko taka lu¼na niezobowi±zuj±ca propozycja do przemy¶lenia - je¶li bêdzie mo¿liwo¶æ to mo¿na projekt choæ jednotorowo kontynuowaæ a potem zobaczymy :-)

Vislav
Witam

OK - M¶cidróg, daj znaæ jak bêdziesz mia³ zamiar kontynuowaæ ten projekt. Do tej pory wstrzymujê siê z wszelkimi koncepcjami - chyba, ze pojawi siê inna potrzeba budowy takiego wozu.

pozdrowienia Vislav

p.s. widzê Rosamar, ¿e wystartowali¶my równocze¶nie tongue.gif projekt wozu z pewno¶ci± móg³by byæ wykorzystany dla celów koczowniczych, jednak brak jest odniesieñ do Pazyryk. Ponadto, bez ekipy kilku osób wprawnych w rêcznej obróbce drewna i dzia³aj±c dorywczo trudno bêdzie to finalizowaæ.
-Budzigniew-
Witam

Mam nadziejê, ¿e poni¿szy link sie przyda tongue.gif jest tam sporo ciekawych rzeczy. Fakt, ¿e z du¿o m³odszego okresu ni¿ nas interesuje, ale informacje tam zawarte mog± okazaæ siê przydatne.

http://www.zurawiejki.horsesport.pl/regul/instab/t1.html#67

Pozdrawiam
jawor
Na dole galerii http://picasaweb.google.com/BodgitandBendi...icatedArtifacts
jest rekonstrukcja rzêdu z Sutton Hoo. Nie ten obszar ale mo¿e siê to komu¶ przydaæ.
Razoslaw
My¶lê, ¿e czas najwy¿szy zacz±æ rozwa¿aæ, co wrzucimy na ten ca³y wóz, jak go ju¿ bêdziemy mieli.
Trochê zaspa³em, ale postaram siê to teraz przez najbli¿sze dni nadrabiaæ. Na pocz±tek poruszê kilka zagadnieñ o podstawowych narzêdziach rolniczych.

Rad³o
W sztandarowym naszym Henslu dowiadujemy siê, ¿e: "Obok rade³ rylcowych musieli S³owianie zapozna siê wcze¶nie z rad³em p³ozowym, które odrzuca skiby. Najstarszym i jeszcze do¶æ prymitywnym przyk³±dem narzêdzia tego typu jest okaz wykonany z dêbiny, znaleziony w Dabergotz, pow Neurupin w NRD. Z drewna zosta³a wykonana tak¿e jego ³opatkowa radlica. Na podstawie analizy C14 jest ona datowana na VIII wiek (733+/- 80 n.e.). Wykonanie radlicy z drewna zdaje siê wskazywaæ, ¿e jest ona na¶ladownictwem formy ¿elaznej, ...."

Wid³y i grabie - znajdywane we wczesno¶redniowiecznym Nowogrodzie niczym (w jak najbardziej dos³ownym tego s³owa znaczeniu) nie rózni± siê od dzisiejszych drewnianych narzêdzi tego typu, które mozna czasem jeszcze zobaczyæ na wsi, szczególnie w górach. Prezentowane ni¿ej pochodz± z Xw i pó¼niej. Skoro jednak nic nie zmieni³y siê przez lat tysi±c z ok³adem nie bedzie zbyt ryzykownym stwierdziæ, ¿e mog³y siê nie zmienic przez poprzednie trzy-cztery stulecia. Tym bardziej, ¿e t tej konstrukcji w³a¶ciwie nie ma czego zmieniaæ.

W kwestii sierpów ( na kosy chyba za wczesnie?), nie wywa¿ajmy drzwi otwartych, zobaczmy co naprodukowano po forach do tej pory:
http://halla.mjollnir.pl/viewtopic.php?t=3...EAdzia+rolnicze
http://halla.mjollnir.pl/viewtopic.php?t=2...EAdzia+rolnicze

Szczególnie interesuj±cym patentem jest sierp sk³adany (podpieraj±c siê postem Czcibora):
http://halla.mjollnir.pl/files/krakow2.jpg

Oczywi¶cie ogromna wiekszo¶æ znalezisk narzêdzi to tak jak w przypadku broni X-XIw i pó¼niej... Bêdê musia³ dok³adniej przeczytaæ powy¿sze tematy i znale¼c cos jak najwcze¶niejszego. I i tak zajrzeæ do czego¶ wiêcej.

Mo¿e te¿ jakies narzêdzia ³owieckie? £uki i dzidy s³uza te¿ za broñ, wiêc pewnie bêdzie siê to nios³o ze sob± ale mo¿e co¶ do ³owienia ryb? Nie bêdziemy siê chyba bawili z robienie sieci, a haczyków na ryby nikt bêdzie liczy³ jako "³adunek"...

... to ju¿ wiêcierz by³by bardziej na miejscu. Poza tym na pewno nie wa¿y³by du¿o.
Vislav
CYTAT(M¶cidróg @ 18:57 10.03.2008) *
Vislav,zrobisz jak uwa¿asz.Praca zawodowa uniemo¿liwia mi w tej chwili zajmowanie siê czym innym.Nie wiem jak w przysz³o¶ci bêd± wygl±daæ nasze wyjazdy gdziekolwiek.Celowo nie zg³asza³em udzia³u w Beltan,nie chcia³em sk³adaæ deklaracji na wyrost.Ju¿ i tak muszê zrezygnowaæ z kilku imprez.
Pozdrawiam i ¿yczê wszystkiego dobrego.

Witaj Razos³aw!

Projekt ten z braku mocy wykonawczych zosta³ czasowo zawieszony - nie oznacza to jednak, ¿e nie warto kompletowaæ wiedzy na temat ewentualnego wyposa¿enia do tego lub podobnego przedsiêwziêcia.
Dziêkuje za zamieszczone materia³y! Poza narzêdziami do produkcji rolniczej lub rybo³ówstwa, bêdziemy potrzebowaæ równie¿ wyposa¿enia gospodarstwa domowego. do tego dochodz± kosze lub inne pojemniki na dobytek.
Tak wiêc mo¿emy kontynuowaæ poszukiwania.

pozdrowienia Vislav

p.s. drug± czê¶æ Twojego postu pozwolê sobie skopiowaæ do po³ów ryb i wikliniarstwo - historycznie, warsztaty u Borka - VI'2008
Wszeb±d
Skoro Pan? Vislaw zaczepia

Z moich informacji - dyszle robi siê z m³odych brzózek , orczyki ( niehistoryczne) z robinii akacjowej. Przygotujcie bekê smarowania na osie tongue.gif . Przez d³ugi hist. czas wo¼nica siadywa³ na koniu. Juczny zawsze sie przyda np. podjechaæ po zapas wody itp. itd. Czy macie chêtne niewiasty aby je zaprzêgaæ do wozów jako czynili Obrzy ?

HOWGH
Zygmunt
pozwolê sobie wtr±ciæ swoje 3 grosze:
po pierwsze- wydaje mi siê ¿e zaprzêganie konia do wozu bêdzie du¿ym przek³amaniem, acz to moja prywatna opinia, mam wra¿enie(nie poparte dowodami naukowymi) ¿e przed pó¿nym ¶redniowieczem raczej nie robiono tego (nie mówiê o rydwanach tylko wozach)

po drugie konie wczesno¶redniowieczne by³y znacznie mniejsze i bli¿sze konikom polskim ni¿ ciê¿kim i wielkim poci±gowcom(znów pó¿ne ¶redniowiecze siê k³ania) apropos na stronie muzeum w Biskupinie jest informacja o wyprzeda¿y koników polskich z muzealnej stadniny http://www.biskupin.pl/?cid=208&unroll=208

po trzecie przydaæ siê mo¿e artyku³ o wozach neolitycznych <ahref="http://archiwum.wiz.pl/1996/96083600.asp#KOLO" target="_blank">http://archiwum.wiz.pl/1996/96083600.asp#KOLO</a> oraz o tym i¿ ko³o od wozu znaleziono w Biskupinie (okres halsztacki)- pe³ne drewniane z a¿urami

Do projektu awarsko- s³owiañskiego przyda³yby siê bawo³y azjatyckie, przywleczone w VIIw i po dzi¶ dzieñ hodowane na równinie wêgieskiej (Hortobagyi Nemzeti Park) http://www.budapeszt.infinity.waw.pl/jooml...5&Itemid=69

Pozdrawiam
Vislav
Witaj Zygmunt!

Ca³a rekonstrukcja, jak± my wszyscy uprawiamy - sk³ada siê z uogólnieñ, kompromisów, zapo¿yczeñ i za³o¿onym (¶wiadomie lub nie) przez wykonawcê poziomem zgodno¶ci. Istnieje wiele barier subiektywnych: posiadana wiedza, bezpieczeñstwo, mo¿liwo¶ci technologiczne. Ograniczenia obiektywne, czyli posiadany czas i finanse.

Nie znam ¿adnego rekonstruktora, ani prywatnego projektu - jakiego nie da³oby siê z ³atwo¶ci± zakwestionowaæ, badaj±c poziom zgodno¶ci historycznej.
Podobnie ma siê rzecz z tym przedsiêwziêciem. Kilkuosobowa, nie do koñca stabilna grupa zapaleñców z ograniczeniami finansowymi i czasowymi - dopiero ucz±ca siê ro¿nych technologii podlega tym wszystkim regu³om.

Wracaj±c do meritum:

1. Od pocz±tku jeste¶my ¶wiadomi, ¿e koñ nie jest w³a¶ciwym zwierzêciem poci±gowym (pierwsze posty w tym temacie). Jednak jednorazowe "zaimportowanie" bawo³a z Wêgier lub Rumuni jest poza naszym zasiêgiem finansowym.
2. Nigdzie w ramach tego projektu nie zak³adali¶my u¿ycia ciê¿kiego konia poci±gowego. Zreszt± gabaryty projektowanego wozu nie wymagaj± u¿ycia takiego zwierzaka. Bêdzie to najprawdopodobniej koñ polski i raczej nie kupowany dla potrzeb tego projektu.
3. Wybra³em model prostego dwuko³owego wozu, wystêpuj±cego do chwili obecnej na obszarach azjatyckich. Wykonanie z u¿yciem prostych narzêdzi ciesielskich nie przekracza naszych aktualnych mo¿liwo¶ci technologicznych. Jest to proste rozwi±zanie, znajduj±ce siê na pocz±tkach rozwoju pojazdów ko³owych - bardzo prawdopodobne dla naszych za³o¿eñ rekonstrukcyjnych.
CYTAT
Omówiony pojazd by³by prototypem wozu dwuko³owego o obrotowej osi - kolejnego etapu ewolucji. Ko³a mocowano do osi na sta³e, wykonuj±c w nich kwadratowe otwory na o¶. Taki wóz mia³ ograniczone mo¿liwo¶ci manewrowe, gdy¿ ko³a nieruchomo przytwierdzone do osi nie mog³y obracaæ siê z ró¿n± prêdko¶ci±, co, jak wiadomo, zachodzi podczas skrêcania.

Zapewne dopiero z takiej formy wykszta³ci³ siê wóz o ruchomych ko³ach i przymocowanej na sta³e do podwozia osi. Uzyskano to dziêki zastosowaniu piasty, utrzymuj±cej o¶ prostopadle do p³aszczyzny ko³a i zapobiegaj±cej "buksowaniu".
OJCZYZNA WOZU: EUROPA CZY BLISKI WSCHÓD

Oczywi¶cie - wiarygodne informacje na temat rodzaju wozów i kó³ wystêpuj±cych w VI-Xw na naszych obszarach mog± zmieniæ za³o¿enia konstrukcyjne do momentu rozpoczêcia prac.

Za zainteresowanie i dodatkowe linki oczywi¶cie dziêkujê.

pozdrowienia Vislav
Zygmunt
CYTAT(Vislav @ 13:30 06.07.2008) *
Nie znam ¿adnego rekonstruktora, ani prywatnego projektu - jakiego nie da³oby siê z ³atwo¶ci± zakwestionowaæ, badaj±c poziom zgodno¶ci historycznej.
Podobnie ma siê rzecz z tym przedsiêwziêciem.

Nie krytykujê, dodaje przemy¶lenia i informacje które mog± byæ przydatne przy tym lub innych projektach icon_mrgreen.gif
wo³y zaprzêgano w jarzma podczas Festynu Archeologicznego w Biskupinie, tak do wozu jak i do orki. Nie s±dze ¿eby bawo³y by³y u¿ywane poci±gowo (raczej wo³y- trzebione samce krów), da³em t± informacjê jako ciekawostkê.

Próbowa³em znale¶æ gdzie¶ w necie rysunek lub zdjecie ko³a z Biskupina, ale nie mogê trafiæ, choæ to znane z wiêkszo¶ci podrêczników do archeologii znalezisko, ehh stan publikacji znalezisk w Polsce ass.gif
Wszeb±d
Co prawda mój post nie dotyczy omawianego okresu ale mo¿e siê przyda. spisa³em ze starej podrêcznej notatki, wiêc je¶li, bêd± jakie¶ nie¶cis³o¶ci to przepraszam (znak zapytania je¶li co¶ wzbudzi³o moje w±tpliwo¶ci)

"Z Otch³ani Wieków"
Polska przed tysi±cem lat
rocznik 55/ Nr. 3-4
str. 42-46
Janusz Górecki
pisze o istnieniu dróg, jako przyk³ad podaje pielgrzymkê Ottona III
str.47
Jacek Wrzesiñski
pisze o komunikacyjnych szlakach, wystêpowaniu mostów. Oblicza dzienn± marszrutê na oko³o 40 km.Pisze o wystêpowaniu (str.49) chom±ta
str. 50 o ko¶cianym rozdzielaczu,o, wystêpowaniu szlei, piasty mia³y do 40 cm d³ugo¶ci(ciekawa analogia ze skandynawskimi odkryciami w³asn. uwaga), drewniane kliny,
¶rednice kó³ 75-90 cm ?, rozstaw osi 90-160 cm.
str str. . ikonografia kielich z Trzemeszna, wóz z poziomymi belkami do str. 54

HOWGH

Ps. Poprawiam info o piastach
Najdiff
O s³owiañskich nic nie wiem, ale jako bazy lub podstawy mozna u¿yæ wozu husyckiego z Osprey'a. Czy sie mylê?
rosamar
CYTAT
mozna u¿yæ wozu husyckiego z Osprey'a.

Raczej nie bardzo bo husyckie z tego co siê orientujê to by³y ju¿ skomplikowane machiny.
Tutaj ca³a kwestia dotyczy raczej dwuko³owego prostego wozu na drewnianej osi, przystosowanego do ci±gniêcia przez wo³u lub os³a, na który wie¶niak mo¿e zapakowaæ ¿onê, dzieci i trochê dobytku.
Wojaczk± na wozach raczej nie planowali¶my siê zajmowaæ - no chyba ¿e co¶ siê zmieni³o w ostatnich czasach icon_wink.gif
M¶cidróg
CYTAT
Tutaj ca³a kwestia dotyczy raczej dwuko³owego prostego wozu na drewnianej osi, przystosowanego do ci±gniêcia przez wo³u lub os³a, na który wie¶niak mo¿e zapakowaæ ¿onê, dzieci i trochê dobytku.
Wojaczk± na wozach raczej nie planowali¶my siê zajmowaæ

I tego sie trzymajmy.
M.
Wszeb±d
W³odzimierz Ho³ubowicz
"Opole w Wiekach X-XII"
Wyd. ¦l±sk, Katowice, 1956 r.
str. 180 Wyrób Wozów i sañ (mój skrót)
znaleziono kilka fragmentów obodów("opona" z drewna smile.gif ), jeden dzwon ko³a do wozu, stpice oraz piasty kó³ do wozu.
Znaleziono o¶ drewnian± (lata miêdzywojenne) oraz piastê ze stpicami (szprychy) O¶ d³. 140 cm,
Zdjêcie piasty i opis ¿e mia³ 40cm d³ugo¶ci (w rzucie bocznym, czyli gdyby stan±æ przed lub z ty³u wozu i patrzeæ na "podwozie"), Obody robiono z jednego kawa³ka giêtego w kab³±k lub z tzw. dzwon. Przypuszczalnie d±b,jesion. Ko³a od 6 do 10 stpic w zale¿no¶ci od przeznaczenia. Ko³o z dzwon musia³o mieæ wiêcej stpic i by³o mniej trwalsze ni¿ ko³o z obodem z jednego kab³±ka. Piasta z domu E1 (warstwa narasta³a od 1015 do 1040r) mia³a 9 otworów na stpice . Zachowa³y siê na niej ¶lady po obrêczach ¿elaznych. D³ugo¶æ stpic wskazuje na produkowanie kó³ o ¶rednicach 60, 76, 90 cm. . Tu autor sugeruje ¿e mniejsze i grubsze ko³a z grubymi stpicami by³y do ciê¿szych ³adunków na stosunkowo równych drogach. Ko³a wysokie do wyboistych dróg gruntowych. . Du¿e prawdopodobieñstwo standaryzacji wymiarów . Wg. obliczeñ J. Kazimierczyka no¶no¶æ wozu waha³a siê w granicach od 500 do 750 kg. jeszcze wzmiana o saneczkach d³. 60 cm.

Zachêcam do lektury tej ksi±¿ki pomimo czêsto jej tendencyjnych teorii ró¿nego rodzaju. Ale.........takie to by³y czasy

HOWGH
Wszeb±d
witajcie Ludkowie

Poniewa¿ jestem akurat uziemiony w domu przestudiowa³em temat (podwójnie-pojedyñczy) jeszcze raz od deski do deski. Nie bêdê tu wrzuca³ linków z ca³ej dyskusji tylko zarzucê com przemy¶la³, No...

1. My¶lê ¿e rozwi±zanie wozu przedstawione przez Vislawa bêdzie najrozs±dniejsze
2. Szory czy szleje posiadane przez Ros-amar s± na dzieñ dzisiejszy najlepszym rozwi±zaniem
3 . za³o¿enia wêdrówki ok. Mo¿na dodaæ eskortê s³owiañsko-awarsk± grupy osiedleñców
4. przedmioty potrzebne takiej grupie :
Tu specyfika bytowania w tamtych czasach.
Je¶li chc± m±kê to musz± zabraæ ¿arna ale ..(ma³e ilo¶ci mog± st³uc i zetrzeæ na na p³askim kamieniu)
edit.mog± nie mieæ ¿aren a tylko z miejsca z którego wyruszaj± zabraæ m±k± (ale tak± du¿± ilo¶æ [na rodzinê na sporo miesiêcy] raczej nieekonomiczne-m±ka mo¿e ³atwiej ulec zniszczeniu)
je¶li chc± je¶æ kaszê powinni mieæ stêpê.
edit. mog± zabraæ wory, wiadra z kasz±, a stêpê zrobiæ na miejscu
potrzebuj± narzêdzi
¯elazo: (nie pisze o broni)
edit. ale jednak napisze tongue.gif Emigranci: topory,siekiery,no¿e i wszystko inne czym mo¿na zrobiæ kuku (ach mo¿e sulice-oszczepy i proste ³uki). Eskorta,Stra¿,Przyjaciele czy jak ich zwa³ w³ócznie topory,czekany no¿e bojowe, ³uki, tarcze (tu ró¿ne warianty w zale¿no¶ci od [i znów od nowa ha ha] statusu ochraniany,konwojowanych, statusu oddelegowanych do ochrony konwoju itd. Jednak przy tak ma³ej grupie nie spodziewa³bym siê pancernych z mieczami czy szablami.

siekiery cios³a no¿e sierpy, motyki, kilofek, rydel z okuciem lub bez.d³uta ( ewent. "piesznie"), te przedmioty mog± byæ wiezione bez trzonków,
kocio³ek ? ( to zbytkowna rzecz jak na ...? status spo³eczny emigrantów)
Drewno :
wóz,
podstawowe naczynia wiadro, dzie¿a na zakwas(o ile bêd± piekli zakwaszany chleb)lub do przeróbki miêsa sera, mleka itp. (liczba naczyñ-weryfikacja)
Wid³y grabie rad³o lub raczej socha (o tym za chwilê) to przedmioty które mo¿na zrobiæ na poczekaniu na miejscu nowego siedliska (czemu tak s±dzê, bo najbardziej prawdopodobne jest pozyskanie gruntu pod uprawê za pomoc± trzebie¿y, wtedy zostaje parê dni na zrobienie prymitywnego rad³a lub sochy,wide³ grabi, na pewno mieæ w/w przedmioty z sezonowanego drewna, ale z opisów , wynika [wie¶ szlachecka] ¿e ch³opi naprawiali naprêdce uszkodzenia narzêdzi rolniczych ).
Kosze i klatki na drób
skrzynia, krosna ?
Glina:
ewentualnie naprawdê niewielkie ilo¶ci garnuszków, oczywi¶cie mo¿na je wie¼æ owiniête ale istnieje du¿e prawdopodobieñstwo st³uczenia, mog± je nie¶æ piesi (piesze;-) ). Zak³adam ¿e, gary mog± zostaæ wylepione na miejscu osiedlin.

nie piszê o zabytkach z Rogu poniewa¿ nie przychodzi mi teraz do g³owy jakie¶ wiêksze gabarytowo przedmioty z w/w.
P³otna worki we³na .....
¯ywy inwentarz:
Koñ/konie
krowa/krowy
owce, kozy
pies
drób (kury wspomniane tw zw. z Awarami gêsi)
¯ywno¶æ:
zapas siewny zbó¿ (do analizy materia³ów, przypuszczalny area³ obsiewany przy danej ilo¶ci ludzi)
zapas zbo¿a do konsumpcji a czasie drogi i....na przednówku)
zapas ziaren ro¶lin str±czkowych,
co z owocami / (gruszki, jab³ka,,¶liwy, brzoskwinie itd.)
miód (delikates), sery, orzechy, mas³o, suszone miêso (wêdzone i suszone, zatapiane w t³uszczu) i t³uszcz (s³onina,smalec). pewna ilo¶æ soli (do przedyskutowania sól by³a do¶æ droga zastêpczo popió³ ?)

Wszytko zale¿y KTO jedzie na nowiznê. Jego status spo³eczny.
Zwykli smerdowie, kmiecie-rodowcy, zuboza³y wojownik itp. Wóz bêdzie niedu¿y i jeden, To raczej niebogaty cz³ek. Wiêc jak wyt³umaczyæ eskortê nawet nisko postawionych w hierarchii wojowników awarskich ?

Howgh
Wszeb±d
¯eby nie mieszaæ.
G³owni liderzy projektu to

M¶cidróg - pomys³odawca (coæ wspomina³e¶ o swoim projekcie)
Wis³aw - projektant wozu (je¶li freha nie k³amie bez postów od czerwca tamtego roku, kto wie co z nim siê dzieje?)
Ros-amar - konie i uprz±¿ (co¶ j± ostatnio wi±¿e)

inni (jak na koñcu spisu aktorów i inni.)
Razos³aw
Saren
Wszeb±d
i ci o których zapomnia³em .....ci inni smile.gif

Za³o¿enia budowy i sprzêgania by³y ró¿ne....
to chyba najd³u¿ej trwaj±cy i jeszcze niezrealizowany Projekt Dzia³u Wyprawy. (my¶lê ¿e stanowi jednak spor± trudno¶æ przy zasobno¶ci kieszeni)

Co dalij ? Jak mawia³a moja ¶p. babcia.

Moja propozycja.
We wrze¶niu s± na Wolinie Warsztaty. Mo¿e wróciæ do zrobienia wozu w skansenie .jednak...?
(tu du¿o zale¿y od woli Wis³awa - wybór i przygotowanie-suszenie materia³u)
Ros-amar deklarowa³a Warsztaty koñsko-³ucznicze, mo¿e po³±czyæ to wydarzenie z próbami zaprzêgania.........
M¶cidróg idzie nied³ugo na Wêdrówkê, gdzie nabêdzie do¶wiadczenia przy kontakcie z koñmi

Sam deklarujê pracê we wrze¶niu przy konstruowaniu wozu i
zrobienie co nieco z metalowego oporz±dzenia Emigrantów

HOWGH
M¶cidróg
Odnosnie Twojego przedostatniego postu:
Mniej wiecej tak samo to widzê.
Wracaj±c do ostatniego:
CYTAT
M¶cidróg - pomys³odawca (coæ wspomina³e¶ o swoim projekcie)

W tej chwili skupiam siê na budowie dwóch czterometrowych ³odzi jednopiennych-to mój priorytetowy projekt.Materia³ mam przygotowany w tartaku.Jednak z powodu warunków meteo lezy do wiosny.
CYTAT
Wis³aw - projektant wozu (je¶li freha nie k³amie bez postów od czerwca tamtego roku, kto wie co z nim siê dzieje?)
Nic konkretnego nie wiadomo.Chcialem zrobic marsz niespodzianke dla Wie¶ka(teraz moge o tym napisaæ) który mia³em nadziej sporo wyjasni,ale z roznych powodów nie odby³ sie.Nie wiemy czy da³ sobie na luz chwilowo czy na sta³e.
CYTAT
Ros-amar - konie i uprz±¿ (co¶ j± ostatnio wi±¿e)
hehehehe smile.gif smile.gif smile.gif nooooo.... smile.gif smile.gif smile.gif
CYTAT
to chyba najd³u¿ej trwaj±cy i jeszcze niezrealizowany Projekt Dzia³u Wyprawy. (my¶lê ¿e stanowi jednak spor± trudno¶æ przy zasobno¶ci kieszeni)

To nie tak .....jak pisa³em wielokrotnie ,to ma byc zrobione ze ¶ci¶niêtymi po¶ladkami,dla mnie jest to najbardziej posuniete przedsiewziecie jakie do tej pory robi³em po którym bede siedzial przed tv i oglada³ brazylijskie seriale bigsmile2.gif bigsmile2.gif bigsmile2.gif Nie nabylem jeszcze takiego doswiadczenia i umiejetno¶ci aby sie za to faktycznie zabraæ.Ca³y czas nad tym pracuje.Ka¿da wyprawa(marsz) przybliza mnie do tego.Zasobno¶c kieszeni nie ma tu nic do rzeczy.Materia³ na wóz mogê w ka¿dej chwili pozyskac z tego samego tartaku co drewno na d³ubanke.konie albo Rosamar albo Saren,szorka-Rosamar,ka¿dy element wyposazenia mozna zrobic po kosztach( trzeba tylko uzyc g³owy) zywy inwentarz....no tutaj trzeba bedzie sie nag³ówkowac,o ile drob nie stworzy problemu-byd³o owszem.Ziarno...no problem...biore od si±siada itp.itd...
CYTAT
Co dalij ? Jak mawia³a moja ¶p. babcia.

Powoli samo sie wyklaruje,kazdy projekt doprowadzam do konca.
CYTAT
Moja propozycja.
We wrze¶niu s± na Wolinie Warsztaty. Mo¿e wróciæ do zrobienia wozu w skansenie .jednak...?
(tu du¿o zale¿y od woli Wis³awa - wybór i przygotowanie-suszenie materia³u)

We wrzesniu jest tak¿e Zimna Woda u Jasmina....niestety (lub stety) jadê do niego.
CYTAT
Ros-amar deklarowa³a Warsztaty koñsko-³ucznicze, mo¿e po³±czyæ to wydarzenie z próbami zaprzêgania.........

Wszystko daaaaalekoooo od nas......choc nie twierdze ze nie pojade bigsmile2.gif
Wszeb±d
Kim s±
Emigranci
Zes³añcy
Uciekinierzy
Jaki maj± status spo³eczny
Niewolni
Wolni kmiecie
......(no nie widzê ¿eby wojownik z Dru¿yny z Rodzin± w takim sk³adzie jecha³ oraæ ziemiê)
Stosunki miêdzy nimi a Eskort±,Stra¿±, Przyjació³mi crazy.gif ?
Chyba nie uniknie siê co nieco fabularyzacji. Nie wiem na ile zakres datowania projektu pozwala na swobodne dysponowanie tymi lud¼mi. Czy ludzie ¿yj±cy we wspólnocie rodowej (grupa,wojowników-dru¿ynników zaczyna sie dopiero wykszta³caæ podczas wojen) byliby tak chêtni to samotnej wêdrówki na nowiznê Podkre¶lam samotnej i do¶æ odleg³ej. Je¶li za¶ odleg³ej to i w nowym miejscu zostan± sami po odprowadzeniu, nikt z Konwoju nie bêdzie z Nimi siedzia³. Je¶li by zbiegli, okoliczni mieszkañcu odpowiadaj± za ich schwytanie. S³owianie w swym pocz±tkowym znanym i udokumentowanym archeologicznie okresie mieszkali w rozrzuconych cha³upach ale jednak by³y to pewnego rodzaju osiedla.Odszczepieñcy ? Po co im tedy Ochrona-Eskorta ? Bartnicy, bobrownicy to czasy podleg³ej i zale¿nej ludno¶æi jak mniemam. Kim s± Ci Ludzie.
Mo¿e podró¿ do innego osiedla ? Przenosiny ? Do Krewnych itd. ?

HOWGH
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.