Bractwo Rycerskie Zamku Bêdzin z ogromn± rado¶ci± zawiadamia, ¿e VIII Turniej Rycerski na Zamku Królewskim w Bêdzinie odbêdzie siê w dniach 06-08,06,2008r.
Turniej datowany 1350-1450.
Prosimy o nadsy³anie zg³oszeñ - ode¶lemy zaproszenie wraz z programem turnieju, zasadami, wymogami itd. Oczywi¶cie wszelkie regulaminy i zasady zamie¶cimy w tym temacie niebawem.
Ale moge zapewniæ, ¿e bêdzie siê dzia³o okrutnie, zabawnie i szaleñczo. Zapewniamy o dobrej zabawie, wy¶mienitym babcinym ¿arciu, moich krotochwilach, ¿adnego deszczu, mnóstwo piwa i ......
W tym roku chcemy wprowadziæ trochê nowych rzeczy, ale o tym pó¼niej.
Ci, którzy pragn± zawitaæ do nas po raz pierwszy proszeni s± o przesy³anie swoich fotek w stojach, a walcz±cy tak¿e w uzbrojeniu.
Zg³oszenia prosimy nadsy³aæ: biurokonopka@wp.pl lub brzamkubedzin@o2.pl lub zg³aszaæ siê tu w tym temacie, albo
telefonicznie: 0 887 687384
Rzemie¶lników chetnych do przyjazdu prosimy o do³±czenie opisu swego kramu i wyrobów, asortymentu, informacjê czy maj± w³asny kram i najlepiej zdjecia kramu i swoich strojów.
Fajnie
. T± imprezê nale¿y odwiedziæ (oczywi¶cie liczê na buhurty
)
CYTAT(£ukasz P³aza @ 17:08 09.01.2008)
Fajnie
. T± imprezê nale¿y odwiedziæ (oczywi¶cie liczê na buhurty
)
Oczywi¶cie nie przeliczysz sie P³aziku
Oczywi¶cie "szczerze" liczê na brak deszczu jak nie stawiasz litr miodu
jak nie bêdzie pada³o ja stawiam
Zak³ad stoi?
CYTAT(ua @ 12:04 10.01.2008)
Oczywi¶cie "szczerze" liczê na brak deszczu jak nie stawiasz litr miodu
jak nie bêdzie pada³o ja stawiam
Zak³ad stoi?
Zgadzam siê. Na pewno nie bedzie pada³o ( drodzy Pañstwo to ju¿ staje sie nudne
). Ale jakby troche popada³o to przecie¿ miodek Adasiu i tak wypijemy razem
Szczerze?
Cwaniak z ciebie ale masz racjê
Co prawda jestem na to KOMPLETNIE NIEPRZYGOTOWANA, ale zawitam do was na bank! £osiu...
bêdzie siê dzia³o, oj bêdzie....
CYTAT(Mo¶ka @ 21:22 11.01.2008)
Co prawda jestem na to KOMPLETNIE NIEPRZYGOTOWANA, ale zawitam do was na bank! £osiu...
bêdzie siê dzia³o, oj bêdzie....
Mmmmmuuuuuu £osico!
My jeste¶my przygotowani.
Oj oj trzeba jechaæ choæ w ten zimowy wiczór do czerwca jeszcze bardzo daleko. £êczyca siê stawi
a jak nie to przyjedzie grupa mniejszo¶ciowa
Pozdrawiam
Micha³
Hej,
bêdê - to sobie znowu po¶piewamy
. Mam nowy repertuar
.
Pozdrawiam, Andrzej
To i ja bym siê wprosi³
ponoæ impreza najlepsiejsza w sezonie
Bardzo siê cieszê, ¿e siê ju¿ zapowiadacie: z perspektywy Twych ¶piewów Kakofonixie ( a nie bêdzie ³atwo w turnieju bardów, bo pewnie Szymon Sarre bêdzie siê bi³ o palmê pierwszeñstwa ), z wizji wspólnych jak¿e nieprofesjonalnych, ale potê¿nych ¶piewów z Kokim ( potrzebna kawówka- na struny g³osowe
) i wreszcie przyjazdu Miecznika, który ju¿ jedzie do nas chyba ze dwa lata. Oj tym razem Micha³ musicie dojechaæ
Chcia³em jednocze¶nie zakomunikowaæ rzecz bardzo wa¿n± i dla nas podnios³±. Otó¿ ten rok jest szczególnie wa¿nym rokiem dla nas i dla Bêdzina. Obchodzimy 650-lecie lokacji miasta na prawie magdeburskim. Z tego powodu bêdziemy siê starali, dwoili i trolili ( znaczy... chcia³em napisaæ troili) i prze¶cigali w s³u¿bach i go¶cinie naszych drogich go¶ci i wymy¶lamy nowe rzeczy i atrakcje ( m.in. odbêdzie siê inscenizacja nadania praw miejskich ).
Je¶li TAURUS mo¿e siê wprosiæ to niezmiernie wdziêczni bêdziemy za zaproszenie
No je¿eli macie siê troliæ
to koniecznie trzeba zadbaæ o obecno¶æ Saszy, inaczej nie lza.
CYTAT(Tomko Konopczyc @ 21:26 14.01.2008)
( potrzebna kawówka- na struny g³osowe
)
Tomko, spoko spoko, kawówka bêdzie
. Jeste¶my jak najbardziej PRZYGOTOWANI (przynajmniej w tym jednym
)
¶ciski dla wszystkich Bêdziniaków
Wasza kawiarka
A faktoza bêdzie ten BÊDZIN bardzo, bzrdzo...
Jesli wolno pojawiê siê chêtnie, jak i pewnie reszta Piêknisi z Jerozolimy
Kocham Babciê i resztê za³ogi zamku
Witam Tomku
poprosze o zaproszenie na imprezke jak co roku dla poznaniaków
No, przyje¿d¿ajcie i z kawówk± i z poznañskim winem z pyr i piêknisie i o zgrozo Sasza.
Zaproszenia bêdziemy rozsy³aæ do koñca marca mailowo.
Za twoj± zgod± Tomko, Jelenie te¿ chc± siê pojawiæ ;]
No Tomko... No to i my siê szykujemy na przyjazd do was...
Bójcie siê...
No wiêc tak...
Poznañskie wino na pewno przybêdzie - i nie tylko ono
. Niespodzianki Gumisiowe te¿ jakie¶ siê znajd±. Pyry? No jak by to mo¿na siê bez nich pokazaæ? W koñcu masz je obiecane (po wizycie Twojej w Poznaniu). Pyszny gziczek - obowi±zkowo
. Musimy przecie¿ dbaæ o przyjació³
.
Z mojej strony tylko jedno... Pamiêtaj co mam obiecane
!!!
No i zaczaruj pogodê... ¿adnego deszczu
.
Jelenie - " pohuliganimy" medevialnie razem
Pieszczoszku - chcemy gziki, gziki, du¿o gziki, ale jeszcze wiêcej wina z pyr
I miejsce na namiocik bedzie dla Was specjalne - z mróweczkami.
POWITAÆ.Jak dobrze powiej± wiatry z pó³nocy to proszê siê liczyæ z nadlotem GAWRONATORA.Kiedy nad miastem pojawi siê potezny cieñ wielkiego ptaszyska to DR¯YJCIE WSZYSCY- to na pewno bêde ja.
Cieñ... Rety... to ja mo¿e kuszê jak±¶ wezmê, bo parasoli jeszcze nie wymy¶lono... ;) A po chrze¶cijañsku - ziemi± - to ju¿ zbrzyd³o?
Tak powa¿niej (o ile to mo¿liwe) k³aniamy siê serdecznie i bêdziemy niezawodnie.
O bogowie, Gawronator na freha!
Kiedy Twój potê¿ny
cieñ pojawi sie nad miastem zostaniesz szybko ustrzelony i to pewnie jajkami jak w zesz³ym roku.
Chyba, ¿e uratuje Ciê ¶ciana deszczu wywo³ana oczywi¶cie ¶piewem Szymona
Ale¿ Tomko,jak nadlecê to siê zrobi tak ciemno,¿e i te ¶redniowieczne WIELKIE GOGLE z tego¿ cudownego z reszt± TWOJEGO zdjêcia nie wystarcz± aby mnie dojrzec.POZDRAWIAM.
A CO TU MÓWIÆ O USTRZELENIU
Witam
Zgodnie z obyczajem Rycerska Dru¿yna Miasta ¯arki równie¿ potwierdza swoje przybycie
Tak ¿e prosimy i dla nas zarezerwowaæ troszkê miejsca na namiot a My jak zawsze postaramy siê dobrze zaprezentowaæ co by nas dobrze zapamiêtano
Do zobaczenia
S³awa turnieju Bêdziñskiego spowodowa³a i¿ z chêci± chcieliby¶my w tym roku u was zawitaæ.
Ekipa z Miñska Mazowieckiego sie zapowiada w liczbie trudnej do oszacowania, czyli 5-10. Niebawem postaram siê dos³aæ na maila wymagane zdjêcia.
Pozdrawiam
Do koñca marca otrzymacie od nas zaproszenia wraz ze wszelkimi zasadami turniejowymi i jego programem. Procujemy jeszcze nad ostatecznym kszta³tem turnieju i czekamy na kilka decyzji.
Ano jak mi dzi¶ Babcia przekochana obieca³a wygarbowanie skóry jak siê nie pojawiê, to ja, chc±c w ca³o¶ci skórê uchowaæ, to przylecê choæby na skrzyd³ach, coby Kakofoniksa, Kokiego oraz drogiego Komesa swym ¶piewem i krotochwilami wesprzeæ
Jakie s± zasady turnieju indywidualnego czy mo¿e turniejów i jaka przewidziana nagroda, bo mo¿e poszczuje swoich ch³opców ?
Tradycyjnie jak co roku w imieniu Krakowskiej Choragwi Rycerskiej chcialbym zg³osic chec naszego przyjazdu w goscinne mury zamku Bedzinskiego. (zanim Tomko wlepi nam czerwona kartke za zwloke
)
CZerwonej kartki nie bedzie jest zielone ¶wiat³o
Prosze wszystkich jeszcze o kilka dni cierpliwo¶ci i zaproszenia oraz harmonogram turnieju dotr± do wszystkich. Musimy jeszcze parê dni poczekaæ na pewne decyzje, od których zale¿± pewne elementy turnieju.
Zaproszenia wraz z zasadami turnieju wys³a³em mailowo. Proszê o jak najszybsze odes³anie wype³nionych kart zg³oszeñ.
A ja. A ja.
O mnie chyba nie zapomnieli¶cie.
Witam!
czy wiadomo juz jacy rzemie¶linicy bêd± obecni?
chêtnie bym jako turysta na shopping wst±pi³a, ale nie wiem czy zabieraæ wielk± torbê na zakupy
pozdrawiam serdecznie:-)
My co prawda w tym roku z kramem nie jedziemy (ze wzglêdu na deszcz towarzysz±cy chyba ka¿demu bedziñskiemu wydarzeniu z udzia³em RR ;), ale je¶li jacy¶ chêtni na len zadeklaruj± siê wcze¶niej, to bez problemu przywieziemy.
Alez szkoda ¿e niezosta³em zaproszony, i nie dostalem ¿adnego zaproszenia.....
A juz mialem upatczony " special object " na ten turnej, co nie Ada¶ ???
Sasza oczywiscie, ze jestes zaproszony. Zaproszenie wyslê przez weekend. Z reszta i tak bedê do Ciebuie dzwoni³. Niestety do koñca kwietnia niszczy mnie praca. No wiecie rozliczenia podatkowe....
Co do rzemie¶lników to nie ma jeszcze zamkniêtej listy i jak tylko bedê mia³ pe³en sk³ad to zamieszczê.
Oo, to juz nic mi nie musisz slaæ i dzwoniæ, wystarczy ¿e wysepilem od Ciebie zaproszenie
Bêde !!!!
zwlascza ze tylko na 3 turneje jade w tym sezonie:)
Dziêkuje Tomko
Dziêki za zaproszenia. I odrazu musze siê czego¶ perfidnie czepiæ.
CYTAT
Walcz±cym odpoczywaj±cym pomiêdzy walkami bêdzie podawana woda. Wodê mo¿na podawaæ wy³±cznie w naczyniach stylizowanych na historyczne ( prosimy o przygotowanie przez bractwa, których cz³onkowie bêd± stawali do turnieju, takich naczyñ).
Mam nadzieje, ¿e pokryjomu mo¿na napiæ tego czego siê chce i z czego siê chce bo woda to tak ¶rednio wchodzi a zwlaszcza z tych dzbanków kufli itp.
Od razu ci¶nie siê pytanie co Ty zamierzasz piæ Marcin ?
A to jest tajemnica... taka specjalna mikstura wzmacniaj±ca.
Józek ma marchewki, a Marcin miksture
Proszê tych, którzy tego jeszcze nie uczynili o przes³anie wype³nionych kart zg³oszeñ na mail, które otrzymaliscie. Wiecie, musimy wiedzieæ ile osób od Was przyjedzie.
Komesie ukochany !
A czy nie nalezy wprowadzic obyczaju sredniowecznego,¿e jak bardowie na uczcie bêd± kiepscy, i nikt ich nie bêdzie chial juz sluchaæ , a bêd± nadal rzempolili ,mimo delikatnych aluzji ze strony sluchaczy, to specjalna komisja bêdzie mogla obiæ dziadów i psami poszczuæ ????
(Nie mialem zamiaru tu uwlaczyc prawdziwym bardom)
Taa albo jak w Asterixie zwi±zaæ pod drzewem
Hm... z tym obrzucaniem to ja dawno juz mysla³em ..
Tomko
dawaj beczkê z woda publiczno¶æ za ¶edziego a bard musi siê staraæ
je¶li Saszce siê bêdzie chia³o to ja razem z nim moge odprowadzaæ delikwenta
W tym roku i my siê pojawimy
Szykuje siê przednia impreza... Jako rodowita £agiszanka nie mog³abym opu¶ciæ bêdziñskiego turnieju
do zobaczenia...
co¶ bli¿ej o rzemie¶lnikach w tym roku mo¿na prosiæ?
pzdr
Dobrze, skoro lud chce igrzysk to w takim razie w tym roku bardowie bêd± podlegaæ rygorystycznemu systemowi ocen. Mo¿e bêdzie to beczka z wod±, a moze jakowe¶ zgni³e frukta
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.