Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: ¦wiecino 2008
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2008
Stron: 1, 2
marcink
Witam i zapraszam na trzeci± edycjê inscenizacji Bitwy pod ¦wiecinem z 1462r. Datowanie niezmienne 1440/1470. Organizatorzy tak¿e ci sami Rota Pana Kacpra, Lêborskie Bractwo Historyczne, Stowarzyszenie Chor±giew Wejhera. Zapraszamy tak¿e chêtnych nie posiadaj±cych odpowiedniego wyposa¿enia do roli ch³opstwa kaszubskiego, si³a ich by³a nie reprezentowana dotychczas prawie w ogóle. Wszystkich chêtnych odtwórców prze¶wietli Gwyn do którego zg³aszajcie chêæ przyjazdu. Zapraszamy tak¿e rzemie¶lników ze swoimi straganami w zesz³ym roku by³o ponad 5ty¶ widzów i oko³o 100 odtwórców, na prawdê warto. Przy¶pieszyli¶my inscenizacjê na 2.08, aby nie kolidowa³a z innymi podobnie datowanymi imprezami. Zg³oszenia do jazdy do mnie, do strony krzy¿ackiej przyjmuje Mayris. Na razie to wszystko, czas zaci±gu rozpoczêty. Przyjazd mo¿liwy oczywi¶cie wcze¶niejszy, obóz jeszcze stoi.
Micha³ ¯elazo
Yes ! Yes ! Yes !

Dziêki za ¶wietny termin. Teraz spokojnie mogê zapowiedzieæ 100% obecno¶ci, bo w d³ugi weekend sierpniowy ¿eni mi siê kumpel i nic by mnie nie zmusi³o do opuszczenia imprezy smile.gif

Oby tylko nasze prace polowe w dziedzinie fortyfikacji doczeka³y w dobrym stanie wakacji.

Robiæ siê na pó¼ny XV wiek !!! Czasu jest a¿ nad to !

Pozdr.
M.
Mayris
Witam

Umocnienia przetrwa³y, dorzucam niezbyt wyra¼n± fotkê.

Re Micha³ :"Robiæ siê na pó¼ny XV wiek !!! Czasu jest a¿ nad to !"
Zgadzam siê w 150% zosta³o prawie 8 miesiêcy (s³ownie: OSIEM), przez ten czas mo¿na zadbaæ o strój i ekwipunek. Dlatego temat zosta³ wcze¶nie wrzucony, aby chêtni do wziêcia udzia³u w imprezie zd±¿yli siê do niej przygotowaæ, aby nie by³o nieporozumieñ.

Dla zachêty powiem, ¿e pracujemy nad pewn± niespodziank±, ale jeszcze szczegó³ów nie zdradzê, aby nie zapeszyæ.

Có¿ pozostaje zakasaæ rêkawy i zabrac siê do roboty.
Wojciech Radzki
Ech.. jakie piekne umocnienia. Az sie ³ezka w oku kreci ;)
Czy podjeto decyzje co do liczby obozow? Beda stawiane juz 2 obozy - polski i krzyzacki?
Pozdrawiam
WR
Micha³ ¯elazo
CYTAT(Mayris @ 19:21 05.12.2007) *
Umocnienia przetrwa³y, dorzucam niezbyt wyra¼n± fotkê.

Ale kto¶ ukrad³ ostrokó³ ! icon_mrgreen.gif

Pozdr.
M.
Igor Weso³owski
Nie no co ty ostrokó³ stoi opary o faszynê, ale za to fajne chwasty nam na umocnieniach wyros³y bêdzie co pieliæ w sierpniu icon_mrgreen.gif
Termin ok i dobrze ¿e tak wcze¶nie znany mo¿na z urlopem celowaæ (szczególnie w mojej firmie) no i teraz niema wymówki ¿e Chudów w tym samym terminie.
Pzdr Igor
Basia
No w³a¶nie, wilk syty i owca ca³a!
Na Chudów, jak kto¶ chce, mo¿e pojechaæ, bo jest 2 tygodnie ró¿nicy i NIE MA WYMÓWKI! smile.gif

A wiêc szyæ stroje i zamawiaæ uzbrojenie na pó¼ny XV wiek!

Cz³onkowie Roty Pana Kacpra s³u¿± rad± i pomoc± w razie w±tpliwo¶ci (tak my¶lê ;))
Sezon przygotowañ jest oficjalnie otwarty! bigsmile2.gif
A chwasty to tylko umocni± nasze umocnienia ;) wystarczy tylko skosiæ to, co wyrasta w górê ;)
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
A mnie ten termin martwi, bo pokrywa sie z inscenizacj± Powstania Warszawskiego:( Nie mam szczêscia do 2008 roku i roty - ominie mnie zimowa rota i letnia bitwa angsad.gif
Micha³ ¯elazo
Bryan, daj siê szybko zabiæ na Powstaniu, zaszar¿uj na km, albo nie wiem co, skoñcz szybko i przyje¿d¿aj na ¦wiecino.

W ogóle postulujê, ¿eby ka¿dy cz³onek RPK, który nie bêdzie móg³ przyjechaæ, mia³ obowi±zek op³acenia i wyekwipowania dwóch ludzi, którzy go zast±pi± hehehe.gif

Czy kto¶ mo¿e rozmawia³ z w³a¶cicielem terenu na temat ewentualnej rozbudowy naszej fortecy ?
Ja by³bym za tym, aby zamiast w stronê dwóch obozów (namioty po przeciwnej stronie pola mo¿na rozbiæ nawet w sobotê rano), nasze wysi³ki sz³y w kierunku maksymalnej rozbudowy tego, co jest.

Mo¿eby wywiedzieæ siê jak to jest z prawem budowlanym i zrobiæ jak±¶ ma³± konstrukcjê mieszkaln± ? Je¶li materia³ bêdzie na miejscu (sponsorzy ?) i znajdzie siê jedna osoba znaj±ca siê na rzeczy (Radek ?) to jaka¶ ma³a chata, pó³ziemianka, albo co¶ podobnego mog³aby stan±æ, nie ?

Pozdr.
M.
marcink
Nic trwa³ego co najmniej jeszcze przez dwa lata - dop³aty unijne- mam nadzieje, ¿e nikt z agencji restukturyzacji i modernizacji rolnictwa tego nie czyta bo same umocnienia i ca³y obóz jest objety dop³atami jako pastwisko. Dlatego tez owce i kozy.
Stefan Mi¶kiewicz
Super super. Umocenienia wytrzymaja napewno. Chyba ze Ba³tyk sie podneisie i zaleje nam oboz ( ale chyba do tego to jeszcze troche czasu zosta³o). Mam nadzieje ze rozbudujemy troche obwarowania i moze jakis piecyk wybudujemy aby pieczywko tworzyc. Dobrze ze tyle czasu zostalo mozna sie przygotowywac:). Pozdrowienia Stefan i Marta
Tula-HPWL
Ajæ......wy¶mienicie!
Ju¿ sie nie moge doczekaæ kolejnej edycji...
Tych setek robaczków w pos³aniu,zapachu wêdzonki na ubraniach i brudnych ³apek...
A najbardziej to zyczliwych ludzi,których przy duzym szczesciu-mo¿na tam spotkac tongue.gif
Jesli znowu srebry rumak imieniem Lanos mnie i moich towarzyszy nie zaatakuje-przybede,zeby Was troche obecnoscia swa pomeczyc szczerba.gif tongue.gif
gryfici
Witam
My te¿ siê pojawimy, a ja ju¿ nie bêdê mroczy³ na koniu w he³mie krzy¿owym.
Je¿d¿±cych od nas konno bêdzie wiêcej ni¿ w tym roku.
Piechota kaszubska ju¿ godo po kaszebsku, a jedni ju tero sa richtuj± do strzylania.
Musz± jeno swój obleczenk fajn przerichtowac.
Do uzdrzeni w p³elu
Tadeusz

Ps. Jak na pastwisko to krówki, maj± bardzo orginalne ogrodzenie.
Chrystian (Lvcivs Cornelivs Barbatvs)
Heh no to przygotowania czas zacz±æ... bo ja muszê byæ na ¦wiecinie :D Cieszy mnie fakt, ¿e teraz to ju¿ tylko ulepszanie obozu i ca³ej reszty nas czeka a nie robiæ wszystko od nowa :D bêdzie wypas :D sasasasa....
Tula Ty tam sie lanosów nie czepiaj zawsze mo¿esz rowerkiem albo na stopa sie wybraæ ;p
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
Zanosi sie, ze inscenizacje Swiecina i Powstania jednak sie nie pokryja, trzymajcie kciuki, zebym mogl przyjechac:)
olaaa
Krystian czy rowerkiem czy na stopa srebrny Lanos i tak nas mo¿e znowu zaatakowaæ ( wiem to ju¿ podchodzi pod maniê prze¶ladowcz± ;P )

a termin jak najbardziej pasuje tak wiêc cysterka (znaczy siê ja) przybêdzie, przesiedzi prawie ca³± inscenizacjê w lesie i zrobi to co ma zrobiæ- czyli jak co roku, przy pomocy dwóch 400-ch³opów zabierze martwego Raveneca z pola bitwy staraj±c siê nie u¶miechaæ hehehe.gif bigsmile2.gif
Bejbs
Juz sie nie mogê doczekaæ clap.gif
Micha³ ¯elazo
Jako ¿e zbli¿aj± siê ¶wiêta i bêdzie wiêcej czasu, zapraszam do obejrzenia krótkiej fotorelacji ztegorocznej edycji ¦wiecina, która, mam nadziejê, poka¿e jak fajnie siê bawimy i sk³oni do do³±czenia do nas w przysz³ym roku.

A oto co potrzebne jest do dobrej zabawy w pó¼no XV-wiecznym stylu:

1. Kogut.
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

2. Trze¼wy dowódca.

3. Serdeczne u¶miechy.

4. Ciê¿ka praca.

5. Melorecytacja planu bitwy, niemal jak w "Parszywej dwunastce".

6. Mur tarcz jak okiem siêgn±æ.

7. Setki walcz±cych na ¶mieræ i ¿ycie.

Pozdr.
M.
Czarny
Ej, ej, ej Moj u¶mieszek oznacza go fuck yourself, tak¿e bez uszczypliwosci o jakiej¶ serdeczno¶ci blinkie.gif A poza tym tego pana ju¿ na ¦wiecinie nie zobaczycie Papa
Mayris
Podczas tegorocznego wyjazdu do ¦wiecina mamy dla Was niespodziankê. Na bazie posiadanego „podwozia” i „zawieszenia” wozu drabiniastego proponujê odbudowaæ wóz taborowy. Co Wy na to?

Mamy:
1. pomys³ jak zbudowaæ wóz
2. wóz, ale kilka elementów nale¿y wymieniæ – s± zniszczone i na bazie starych nale¿y odtworzyæ nowe
3. drewno na „burty”
4. narzêdzia – 2 pi³y twoja-moja, 2 pi³y ramówki, 2 o¶niki, 2 strugi itp…

Potrzeba:
1. konstruktywnych propozycji
2. chêci i zapa³u do odtworzenia wozu i jego elementów
3. mo¿e kilka belek, desek do odtworzenia zu¿ytych elementów
4. narzêdzi – tych nigdy za du¿o

Widzimy to tak: przywozimy wóz w czê¶ciach, materia³y na brakuj±ce elementy, narzêdzia i mo¿emy na bazie posiadanych elementów rekonstruowaæ wóz.

W za³±cznikach wrzucam dwie fotki, wszystkie elementy nie s± obfotografowane. Na pocz±tku lipca postaramy siê wrzuciæ wiêcej fotek.

Czy jest kto¶ zainteresowany takim dzia³aniem?
Basia
Po mi³ej i relaksuj±cej imprezie w Uniejowie przyszed³ czas zaplanowaæ, co w tym roku przyszykowaæ na ¦wiecino.

W zesz³ym roku moje warsztaty dziewiarsko-pasamonicze spotka³y siê z odzewem, który przerós³ moje oczekiwania smile.gif
Rozmawia³am z niektórymi zesz³orocznymi uczestniczkami i dyskutowa³am nad nowymi pomys³ami na warsztaty. Kilka pomys³ów to:
- doskonalenie technik ¶ciegu ig³owego (dla tych, którzy uczyli siê podstaw w roku ubieg³ym i samouków)
- wykonywanie sznureczków technik± fingerloop
- tkanie "grzywek niemieckich" (tutaj jednak sprzêt trzeba by by³o przygotowaæ do warsztatów - ostatecznie p³otek to te¿ dobra opcja)
- elementy ozdobne do sakw i torebek (guzy, frêdzle)

Ewentualnie dla nowych Rotowych rekrutów i wszystkich innych chêtnych mo¿na równie¿ zrobiæ wprowadzenie do konstrukcji stroju z II po³ XV wieku na dobry pocz±tek smile.gif

Planowo powinni¶my pojawiæ siê pod ¦wiecinem oko³o ¶rody smile.gif
Rotmiszcz
Niestety mnie, moich konstruktywnych propozycji, mojego subtelnego wyczucia sytuacji, mojego taktu i mojej skromno¶ci, oraz mojego wyszukanego bawarskiego dowcipu w tym roku na ¦wiecinie nie bêdzie angsad.gif
Mam jednak nadzieje ze uczestników dopisze i ¿e w przysz³ym roku znów bêdziemy mieli razem ubawu po pachy.
marta.br
Basiu, ja oczywi¶cie bardzo chêtnie, w zesz³ym roku warsztaty by³y bardzo kszta³c±ce, na pewno w tym roku bêdzie podobnie.
Mam do¶wiadczenie w tkaniu "niemieckiej grzywki" na no¿kach od taboretów hehehe.gif w razie potrzeby mo¿emy siê nimi wspomóc - je¶li bardziej odpowiedniego sprzêtu zabraknie.

Pozdrawiam
Marta
Basia
Nó¿ki od taboretów rz±dz± smile.gif

W razie czego poprosi siê naszych wspania³ych ¿o³nierzy o wbicie ko³ków w ziemiê w jakiej¶ rozs±dnej odleg³o¶ci od siebie i te¿ bêdzie w porz±dku smile.gif jakby kto¶ siê skusi³ na takie warsztaty to mi pomo¿esz nadzorowaæ smile.gif

A tak w ogóle to mo¿na zg³aszaæ partycypacjê na ca³± imprezê, ¿eby by³o wiadomo, w jakiej sile bêdziemy smile.gif
I jeszcze jedno.
Rota nie gryzie, jeste¶my naprawdê sympatyczni :P
Micha³ ¯elazo
CYTAT(Basia @ 15:34 08.07.2008) *
W razie czego poprosi siê naszych wspania³ych ¿o³nierzy o wbicie ko³ków w ziemiê

Na przyk³ad ¯o³nierza Basiê siê poprosi icon_mrgreen.gif

Zapraszamy na ¦wiecino 2008, zdjêcia z poprzednich edycji imprez s± tutaj:

¦wiecino 2006

¦wiecino 2007

W tym roku zapewniamy jeszcze wiêcej atrakcji oraz jeszcze lepsz± bitwê !!! Zapraszamy wszystkie ekipy chêtne do wziêcia udzia³u.

Pozdr.
M.
Anna z Lublina
Warsztaty... warsztaty...mrrrr ja z najwiêksz± ochot± !!! My¶lê, ¿e Ka¶ka od nas równie¿ chêtnie siê dokszta³ci. Po zesz³orocznych wyczynach wyprodukowa³am rêkawiczki hehehe.gif
Anna z Lublina
Co do zdjêæ z zesz³ych lat, to polecam równie¿ i nasz± galeriê:
http://www.cives1474.freha.pl/galeria/swie.../swiecino07.htm
http://www.cives1474.freha.pl/galeria/swie.../swiecino06.htm

(to tak ma³puj±c Ciebie Micha³ icon_wink.gif )
Micha³ ¯elazo
Jest wielce prawdopodobne, ¿e pod ¦wiecinem bêdziemy ju¿ od poniedzia³ku, nie chce nam siê wracaæ do domu z Bornholmu i potem jechaæ znowu 800 km, wiêc je¶li jaka¶ ekipa mia³aby ochotê poobozowaæ d³u¿ej we wspania³ych klimatach bawarskich, mo¿e wpadaæ bez krêpacji smile.gif

Zapraszamy.

Pozdr.
M.
Anna z Lublina
My wracamy z Rigesem wcze¶niej do Lublina, wiêc pewnie bêdziemy dopiero ko³o czwartku lub ostatecznie pi±tku, ale postaramy siê przybyæ jak najszybciej. Do zobaczenia bigsmile2.gif
Pozdrawiam Ania
S³odziutki
Cze¶æ,

My z Basi± bêdziemy we wtorek. Nie mogê siê ju¿ doczekaæ budowy dalszej czê¶ci umocnieñ obronnych (bo - jak pamiêtamy - zesz³oroczne umocnienia zosta³y na miejscu i nasz obóz warowny bêdzie w tym roku wygl±da³ jeszcze bardziej imponuj±co).

Przy okazji, zapraszamy wszystkich, którzy maj± ochotê obozowaæ w naprawdê wyj±tkowym miejscu smile.gif

Pozdrawiam,
S³odziutki.
Purvis
Tak siê z³o¿y³o, ¿e mieszkam niedaleko.
Chêtnie wpadnê i pomogê przy pracach fortyfikacyjnych, je¶li mo¿na. Len na grzbiet i s³omê na czerep posiadam, gorzej ze sprzêtem.
P
marta.br
CYTAT(Purvis @ 13:45 18.07.2008) *
Len na grzbiet i s³omê na czerep posiadam

Z tym Czerepem to radzê ostro¿nie bigsmile2.gif bigsmile2.gif bigsmile2.gif

A tak powa¿nie - ka¿da para r±k do pracy sie przyda!

Pozdrawiam
Marta.Br
Pawel ChmurnoOki
Witam
Pisze ponizewaz na 99.9% pojawie sie rowniez wraz z moja Pania i tutaj pytanie, czy ktos mialby moze ze dwa wolne miejsca w namiocie?smile.gif Przyczlapiemy sie najpewniej w srode-czwartek, oczywiscie mroczyc w namiocie nie bedziemy, poslania itd. mamy takze klymatu wewnatrz namiotowego nikomu nie zaklocimy smile.gif

Pozdrawiam
Chmurek
Wojciech Radzki
Mayris, je¶li bêdzie wam brakowaæ r±k do pracy przy wozie to chêtnie pomogê, ale nie liczcie na jakie¶ pomys³y konstruktorskie ;)
Jeszce nie wiem kiedy przyjade - najchetniej we wtorek, ale nie wiem czy dam rade tak wcze¶nie.
Pozdr
WR
Hako
Wojtku..... wóz sobie w tym roku odpu¶cili¶my. Nie wyrobimy siê. Musimy za³atwiæ dêbowe. wysezonowane drewno na przedni± o¶. Poza tym w stanie op³akanym jest przednia ¶nica i tu ju¿ potrzebujemy dêba o pewnym profilu, który te¿ musi byæ wysezonowany. Tak ¿e, naprawdê to uda nam siê ten wóz przyprowadziæ na 4 edycjê ¦wiecina czego sobie i Tobie ¿yczê...
Pozdrawiam HaKo
Mayris
Czê¶æ naszych juz obozuje, ja jadê jutro oko³o 12-13, a przez Wejherowo bêdê zapewne przeje¿d¿a³ gdzie¶ ok.14-tej. Mogê kogo¶ zabrac z dworca jakby kto¶ mia³ k³opoty z transportem. Na chwilê obecna mam 3 miejsca wolne w aucie. Kontakt na tel 501 389 579 jakby chêtny kto¶ by³ w tych godzinach.

Heh, no i ju¿ po... a¿ smutno!! Choæ prawd± od zawsze by³o to, ¿e "Co dobre szybko siê koñczy!!!"... Có¿ nie przychodzi nam nic innego jak czekaæ na "¦wiecino 2009" Ju¿ nie mogê siê doczekaæ ^_^
P.S. Dziêki za przedni± zabawe!!! :D
Tula-HPWL
Mniamniu¶nie by³o:D
Czekam na kolejna edycje imprezy tongue.gif
Uk³ony w strone organizatorów......I owcy;)
olaaa
Serdeczne dziêki za wspóln± zabawê - tak sielankowej atmosfery na ¦wiecinie chyba jeszcze nie by³o... Tegoroczn± edycjê imprezy ju¿ wspominam najlepiej ze wszystkich :D Obowi±zkowo pojawiê siê za rok smile.gif

ola hpwl - cysterka

kilka fotek :
http://picasaweb.google.com/olaaa3/Wiecino200802
Purvis
Dziêkujemy za nowe znajomo¶ci, wspania³± zabawê i wino porzeczkowe. By³o J E B I T N I E ;)
Ja dodatkowo pragnê podziêkowaæ za naukê pêtania rogacizny parzystokopytnej po ciemaku.
Do zobaczenia za rok.
Karola i Purvis
a tutaj fotki odemnie:
http://picasaweb.google.pl/mono3785/Wiecino2008
wo³k
Wygl±da³o niesamowicie. Gratulujemy.

fotki:

¦wiecino 2008

pozdrawiam
Wojciech Radzki
Tradycyjnie przylacze sie do pochwa³:
yes.gif yes.gif yes.gif
- imprezka super ekstra zajebiaszcza
- fakt, w tym roku bardzo sielankowa - pewnie przez pogode
- stawiam tezê, ¿e mamy najbardziej malowniczy obóz w Polsce, z racji na piêkno przyrody woko³o, oddalenie od wspó³czesnej infrastruktury i elementy rekonstrukcji fortyfikacji
- bitwa jak zawsze weso³a i sympatyczna
- ludzie w obozie przyja¼ni
- obóz bez plastików i innego badziejstwa
- tury¶ci kulturalni, zainteresowani tematyk± - a¿ mi³o im siê opowiada ró¿ne rzeczy, widz±c z jakim zainteresowaniem s³uchaj±
- wino "braciszkow" dla którego warto wst±piæ do zakonu i porzuciæ wojaczkê, rabowanie i gwa³cenie ;)
- mi³o, ¿e z roku na rok historyczno¶æ siê zwiêksza

no.gif no.gif no.gif
- liczba uczestników mog³aby byæ wiêksza
- brak kramów z mediewalnym wyposa¿eniem gdzie mo¿na by wydaæ ciê¿ko zarobiony ¿o³d
- chyba nazbyt du¿e rozprê¿ne w obozie przed sobot±; za rok uwa¿ajmy, wojska krzy¿ackie mog± uderzyæ w najmniej oczekiwanym momencie! ;)
- sobotnie opady deszczu

Serdeczne podziêkowania dla organizatorów!

Pozdr
WR
robert w. Wielki
Co do liczby uczestników,pytanko :czy mogê zjawiæ siê za rok mimo i¿ nie nale¿ê do ¿adnej grupy?
Wojciech Radzki
Jesli miales stroj to trzeba by³o juz przyjechac w tym roku! Jesli nie masz, a potrzebujesz pomocy przy szyciu to pisz na PW, chetnie podziele sie materialami i radami. Z reszta tak czy siak mogles przyjechac i popatrzec. ;) A to ze nie jestes z zadnej grupy to absolutnie nie przeszkadza.
Pozdr
WR
robert w. Wielki
By³em jako widz- przez rok siê obszyjê i opo¿±dzê w miarê mo¿liwo¶ci .
Zdunek
Witam wszystkich

Jestem jednym z uczestników bitw, dok³adniej ten który by³ za koniem ci±gniêty ;]
by³a to w³a¶ciwie moja pierwsza bitwa i za³apa³em siê na ni± bardziej przez zami³owanie do akrobatyki, ale tak mnie nakrêci³o ¿e bêdê na chyba wszystkich bitwach na których bêdê mia³ mo¿liwo¶æ

Sprawozdanie z TTM
http://www.portal.tkchopin.pl/index.php?tt...e,2008-08-04,03

Je¶li kto¶ ma filmik jak by³em ci±gniêty za koniem to bardzo bym prosi³ o danie go tu, jestem strasznie ciekaw jak to wysz³o smile.gif
Hako
Robert w. Wielki......By³em jako widz. Przez rok siê obszyjê i oporz±dzê w miarê mo¿liwo¶ci...

w³asnymi rêkami ciê uduszê w przysz³ym roku jak nie przywieziesz oprócz siebie p³askorze¼by...
rant.gif Ja ju¿ ciê znajdê w¶ród tych widzów...
S³u¿ê tajnikami szycia. Zapraszam na priv.. icon_mrgreen.gif
pozdrawiam HaKo

A Ci co nie byli w tym roku, to mo¿e w przysz³ym do¶wiadcz± czego¶ podobnego.
¦wit nad ¦wiecinem
robert w. Wielki
Ok Hako-ja bede a fotki p³askorze¼by upublicznie-je¶li siê spodobo to j± zabiore.Szacunek za pamiêæ!
robert w. Wielki
pierwszy obrazek
drugi obrazeczek
n-ty obrazek

Gar¶æ fotek.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.