Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Arn- Tempelriddaren (2007)
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Film
Stron: 1, 2
Sigurd Heftige
Templariusze. Mi³o¶æ i krew

Witam
I mamy nowy fillm produkcji szwedzkiej o XIII wieku i krzyzowcach
Wiecej info znajdziecie tu KLICK ME PLEASE
Pozdrawiam
Damian
Trailer i zdjêcia wygl±daj± fajnie. Chociaz skojarzenia z "Kingdom of Heaven" nasuwaj± siê same. Czy kto¶ to ju¿ widzia³ i mo¿e wie jak mo¿na dostaæ ten flim? Czê¶æ stron podaje, ¿e na ekranach ju¿ w lipcu 2007 a czê¶æ, ¿e w grudniu?!
Jak próbowa³em ¶ci±gaæ przez "krewniaka osio³ka" "The Knight Templar" (angielska nazwa tego flimu) - to okaza³o siê, ¿e ¶ci±gam film o mi³o¶ci ... icon_redface.gif ... niekoniecznie platonicznej. anger.gif
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Halfgar
Najpewniej premiera bêdzie w grudniu (nie, nie popo³udniu tongue.gif;) ) 2007 smile.gif

Ale niestety zostaniemy uraczeni widokiem pieszych saracenów w XV wiecznych he³mach ciê¿kiej jazdy tureckiej glowa_w_mur.gif szar¿± chwalebnych templariuszy ... z tarczami na plecach pac.gif

Ja wiem, ¿e to nie ma byæ film historyczny, ale jeszcze kilka takich produkcji a ludzie naprawdê pomy¶l±, ¿e ... tak by³o tears.gif
Morrigan
CYTAT(Halfgar @ 13:49 21.11.2007) *
Najpewniej premiera bêdzie w grudniu (nie, nie popo³udniu tongue.gif;) ) 2007 smile.gif

Ale niestety zostaniemy uraczeni widokiem pieszych saracenów w XV wiecznych he³mach ciê¿kiej jazdy tureckiej glowa_w_mur.gif szar¿± chwalebnych templariuszy ... z tarczami na plecach pac.gif

Ja wiem, ¿e to nie ma byæ film historyczny, ale jeszcze kilka takich produkcji a ludzie naprawdê pomy¶l±, ¿e ... tak by³o tears.gif

Kochajmy zboczenia hobbistyczne tongue.gif , ale tak to jest w wiêkszo¶ci filmów histerycznych.
Zobaczymy jaka bêdzie ca³o¶æ. Nota bene to troszke filmów nam sie szykuje 1612, El¿unia
brat Adam
Halfgar, mo¿e nie bêdzie tak ¼le. Im wiêcej materia³ów widzê tym lepiej to wygl±da. Podoba mi siê nowy trailer i scenka z bitwy:
http://www.youtube.com/watch?v=Y2fjIeD409g
http://www.youtube.com/watch?v=0pQMKzOe9rk
Jest tam miêdzy innymi ujêcie piêknej szar¿y templariusza z kopi± (i tarcz± bynajmniej nie na plecach) po którym Saracen spada na ziemiê clap.gif
Oczywi¶cie z ocen± trzeba siê wstrzymaæ do obejrzenia filmu, ale jestem optymist±.
Niestety przed Królestwem Niebieskim te¿ by³em... face4.gif
Halfgar
Jest ¼le i bêdzie gorzej ...

he³m turbanowy z turbanem na he³mie usmieszek_01.gif
chyba przez u³amek mign±³ mi bechter glowa_w_mur.gif
piechota saracenów z siparami z XVII wieku pac.gif
Sigurd Heftige
CYTAT(Halfgar @ 11:32 18.12.2007) *
Jest ¼le i bêdzie gorzej ...

he³m turbanowy z turbanem na he³mie usmieszek_01.gif
chyba przez u³amek mign±³ mi bechter glowa_w_mur.gif
piechota saracenów z siparami z XVII wieku pac.gif

Halfgar chlopaku wyluzuj bo na zawal zejdziesz. Nikt tu nie wspominal
ze jest to jedyna wierna i sluszna kopia rekonstrukcji zycia templariusza w okresie wypraw krzyzowych.
Wiec potraktuj film jako rozrywke i z lekka nutka dekadencji ... hahah
wyluzuj stary film jest rozrywka i tak ma byc traktowany a nie jako zrodlo
zdobywania wiedzy, bo od tego sa uniwersytety i ksiazki i osobistosci nauki.

Pozdrawiam i zycze wszystkiego najlepszego.
Halfgar
Sigurd ...

Spytam siê tylko krótko ... a jak ty reagowa³e¶ na filmy w których wikingowie biegaj± z rogami i na ludzi pytaj±cych siê gdzie masz rogi?? Za³o¿ê siê, ¿e podobnie jak ja smile.gif

Spoko, na zawa³ nie zejdê bo kto by pó¼niej kawê robi³?? ;)
Sigurd Heftige
Halfgar smile.gif

Musze przyznac jestem mroczny lubie filmy z vikingasami z rogami,
z chomikami na nogach sa cool a zwlasza w typie Prince Valiant,
lub swinie w The Muppet Show udajace vikingow. A tak na serio to oczywiscie
jest to w pewnym sensie irytujace ale jak to bywa z filmowcami kazdy
ma tam jakas inna wizje tego wszystkiego niekoniecznie zgodna z
faktami i historia. Dlatego mam gdzies czy to bedzie poprawne pod
wzgledem stroju czy nie bo i tak pewnie obejrze to zeby sobie umilic
wolny czas od pracy i szarego swiata.

Pozdrawiam no i stada wielbladow i haremu pelnego pieknych pan zycze
Halfgar
heh ... ja te¿ obejrzê ten film w ramach rozrywki ... Zw³aszcza, ¿e za tydzieñ premiera ¶wiatowa smile.gif

http://www.imdb.com/title/tt0837106/

http://www.arnmovie.com/
Brat Jarema
Có¿ z regu³y takie filmy nakrêcaj± nowych wstêpuj±cych do bractw. Mo¿e jest to du¿a grupa mrocznych, ale jak ju¿ przyjd± to wystarczy nad nimi popracowaæ. Zasadniczo lubiê sobie ogl±dn±æ taki filmik(ju¿ przymykam oko na te niehistoryczne dyrdyma³y) poniewa¿ mi³o mi siê czas wlecze, a po za tym jako¶ tak wewnêtrznie nakrêca do dalszego dzia³ania w RR.
Damien
Po trailerach z chêci± bym obejrza³, ale... premiery w polsce to ja sie nie spodziewam za szybko... filmu nie moge znale¼æ nigdzie, po prostu nigdzie, jakby go nie by³o w ogóle... jedynie ¶cie¿ki dzwiêkowe mo¿na u¶wiadczyæ. Jakby kto¶ mia³ i chcia³ siê podzieliæ plikiem torrent icon_mrgreen.gif to proszê o PM.
P J
szar¿± chwalebnych templariuszy ... z tarczami na plecach pac.gif

Halfgar jak ty sobie wyobra¿asz szar¿ê ? w prawej rêce miecz w lewej tarka a w trzeciej lejce do kierowania koniem ?

No ja nie zajmujê siê walk± konn± , lecz tak sobie my¶lê ¿e bynajmniej ja to bym wola³ w lewej rêce zamiast tarczy trzymaæ lejce .wiec tacza by by³a na plecach . ale to taka moja skromna dygresja
Rabiega
CYTAT(P J @ 18:17 08.02.2008) *
szar¿± chwalebnych templariuszy ... z tarczami na plecach pac.gif

Halfgar jak ty sobie wyobra¿asz szar¿ê ? w prawej rêce miecz w lewej tarka a w trzeciej lejce do kierowania koniem ?

No ja nie zajmujê siê walk± konn± , lecz tak sobie my¶lê ¿e bynajmniej ja to bym wola³ w lewej rêce zamiast tarczy trzymaæ lejce .wiec tacza by by³a na plecach . ale to taka moja skromna dygresja

Wprawny je¼dziec powoduje koniem nawet bez rzemienia w d³oni.
Koñczynami dolnymi.
Dwie rêce dla orê¿a ma wolne.
B.t.w. lejce to trzyma wo¼nica, je¿dziec dzier¿y wodze.

K³aniam
Rabiega
ate1990
W takich filmach najbardziej podoba mi siê, kiedy g³ówny bohater wyrzyna hordy wrogów (którzy zreszt± posiadaj± niez³y pancerz w postaci przeszywki + kolcza) jednym lekkim ciêciem w brzuch. =]

Tak na temat tego "kierowania" koniem, to do tego s³u¿± wodze, a nie lejce ;p
Ja tam na koniach znam siê ¶rednio-s³abo, ale moja siostra potrafi du¿o z takim koniem zrobiæ =]
Demoniq
Ja juz widzialem.
Jest kilka fajnych scen (pewnie "niehistorycznych, nie znam sie) ale nei bede Wam opowiadal , zebyscie mieli neispodzianke. Aczkolwiek film troche przydlugawy i momentami sie ciagnie jak flaki.

Dalbym mu 6/10, chyba, ze ktos jest fanem gatunku to wtedy 7/10.

Pozdro
Paladyn1983
Gdzie mo¿na kupiæ ten film w wersji angielskiej lub chocia¿ z angielskimi napisami? Czy w ogóle gdzie¶ w Polsce mo¿na go kupiæ?
Bartek z Chojnika
CYTAT(Paladyn1983 @ 15:06 30.09.2008) *
Gdzie mo¿na kupiæ ten film w wersji angielskiej lub chocia¿ z angielskimi napisami? Czy w ogóle gdzie¶ w Polsce mo¿na go kupiæ?

Palladynie, bez obrazy kolego ale lepiej kup butelkê jakiego¶ dobrego trunku ni¿ to filmid³o. Zdoby³em. Obejrza³em. Zap³aka³em.... icon_sad.gif
Paladyn1983
CYTAT(Bartek z Chojnika @ 06:59 01.10.2008) *
Palladynie, bez obrazy kolego ale lepiej kup butelkê jakiego¶ dobrego trunku ni¿ to filmid³o. Zdoby³em. Obejrza³em. Zap³aka³em.... icon_sad.gif

Bartku móg³by¶ rozwin±æ swoj± recenzjê? Co skopali poza wy¿ej wymienionymi elementami ahistorycznymi?

Obejrzê tak czy owak. Filmów o ¶redniowieczu (a zw³aszcza krucjatach) nie ma tylu, ¿ebym móg³ wybrzydzaæ.
Prezes
CYTAT(Paladyn1983 @ 15:01 02.10.2008) *
Co skopali poza wy¿ej wymienionymi elementami ahistorycznymi?

to jest film na podstawie ksi±¿ek. kompresja fabu³y ze s³owa pisanego na jêzyk X muzy wysz³a tu podobnie jak w Wied¼minie. chaos, nie wiadomo o co chodzi, brak logiki i wiarygodno¶ci postaci.

poza tym jest schematyczny a¿ do bólu. na plus mozna powiedzieæ, ¿e s± ca³kiem ³adne plenery ;p
Bartek z Chojnika
Prezes chyba dobrze opisa³, to o co mnie zapytano.
Akcja rozgrywa siê g³ownie w Skandynawii a jedynie na koniec przenosi siê i to chyba na 10-15 minut do Ziemi ¦wiêtej. Ja film odebra³em jako romansid³o. Rak wiêc je¶li siê kolego nastawiasz na krucjaty, to raczej nie pod tym adresem. Plusów nie znalaz³em...

pozdrawiam
Tadzik
salve

Film taki a nie inny dlatego bo na podstawie ksi±¿ki Jan Guillou dlatego tez i taki scenariusz. Film mo¿e nie powala na kolana ale uwa¿am ,¿e jest w miarê dobry. Nie spodziewa³em siê ,¿e Szwedzi potrafi± takiej klasy film zrobiæ a to siê im bardzo chwali.

Teraz 2008-08-22 by³a premiera ¶wiatowa kolejnej czê¶ci powie¶ci pt. "Arn - Riket vid vägens slut", premiera ju¿ by³a ale nigdzie nie mogê dostaæ tego, ma mo¿e kto¶ jaki¶ namiar???

Trailer do nowego filmu:

http://pl.youtube.com/watch?v=V3hI7t9dm_M

pozdrawiam
Rae
Byæ mo¿e film nie dysponujê porywaj±ca akcj± lecz inne aspekty - strojê, ukazanie oblicza ko¶cio³a w ¶redniowieczu i fabu³a nadrabiaj± co sprawiaj±, ¿e film zas³uguje na ocenê dobra z mojej strony.
Druga czê¶æ zapowiada siê jeszcze lepiej... Polecam!
Igor z Bêdzina
Czy kto¶ ju¿ widzia³ drugi film o Arnie?
Spitygniew
Widzia³em urywki filmu i powiem ¿e ca³kiem ³adnie sie zapowiada film smile.gif
Na 1 czê¶æ za bardzo siê napali³em my¶la³em ze to bêdzie walka i takie tam ;p a Nie romansid³o ;/

Spitygniew
Widzia³em ju¿ film :)powiem ¿e bardzo ³adnie siê prezentuje smile.gif o wiele wiêcej akcji i walk!
£adna sceneria nawet zachwyca. Niestety w kilku momentach film nudny i ci±gnie siê ale za to natomiast w nastêpnym momencie akcja szybko siê rozwija smile.gif
wiêkszy minus jest ten ¿e walki/bitwy odbywaj± siê stosunkowo bardzo szybko;/

pozdrawiam:)
Rabiega
Ja za¶ przypomnê, ¿e regulamin forum jest jeden, niezmienny i stosowaæ siê do niego trzeba.
Za umieszczanie dwóch postów pod rz±d z kolejnych dwóch dni bêdê od nastêpnego razu ³oi³ ostrze¿enia. Zw³aszcza postów niczego nie wnosz±cych do dyskusji i pisanych tak kulaw± polszczyzn±.
Edytowaæ, nie nabijaæ licznik.

Rabiega
claymor
ja film widzia³em choæ bez polskich napisów ( w sumie nie mog³em siê doczekaæ i podj±³em desperacki krok obejrzenia w orginalnym jêzyku ) Có¿ mogê powiedzieæ o filmie... Fabu³a jest znacznie lepsza ni¿ w czê¶ci pierwszej, ¿a³uje tylko ¿e nie ma jaki¶ efektownych scen walki. Ogólnie wielki + . Ceni siê to ¿e Filmy o Arnie nie s± kolejnymi Hollwoodowymi gniotami.

Jak kto¶ by wiedzia³ czy napisy w naszym ojczystym jêzyku ju¿ siê pojawi³y to proszê o info na GG
Lesio87
napisy ju¿ s±.

Powracaj±c o filmu to druga czê¶æ równie dobra jak pierwsza. Fabu³a obu filmów siê trochê ró¿ni i jest zgodniejsza z histori± ni¿ np Królestwo niebieskie, które wg mnie czê¶ciowo i nieoficjalnie te¿ opiera siê na powie¶ci o Arnie. Choæ swoja drog± do dzi¶ nie wiem dlaczego Arn mia³ na tarczy czarny krzy¿.

Szkoda tylko ze Arn wchodzi do polskich kin tak pó¼no.
Tadzik
Salve

Napisy bez problemu mo¿na odszukaæ, jak nie wiecie gdzie to na priv napiszê ;) Druga czê¶æ bardzo fajna i ³adnie zrobiona, widoczki sceny piêknie nakrêcone a co najwa¿niejsze nie jest to hoolywodzki badziew :] Polecam warto obejrzeæ, film na poziomie.

pozdrawiam
Igor z Bêdzina
Oprócz filmu nakrêcono równie¿ serial o Arnie Templariuszu.

Lesio87
na freskach angielskich templariusze maj± czarne krzy¿e na tarczach. Teraz pozostaje tylko pytanie czy przypadkiem fresk nie zosta³ namalowany czarno-bia³y, ale to naprawdê by³by ogromny wyj±tek jak na tamte czasy.
Dicon
Zwiastun zapowiada siê ca³kiem, ca³kiem!
Kiedy to puszcz± w kinach? Film mia³ byæ w sierpniu a przenie¶li na listopad, normalnie jeszcze z miesi±c trzeba na niego czekaæ icon_sad.gif
Wszystko zostaje przenoszone na pó¼niej; ludzie? ¿ycie jest krótkie!

Pozdro
Dicon usmieszek_09.gif
Marianus
Witam,

W³a¶nie ma wej¶æ na ekrany za 2 tyg., kooprodukcja skandynawsko-angielska. Widzia³em parê fotek z materia³ów dla prasy i ca³kiem, ca³kiem to wygl±da. Mimo ¿e nie siedzê za bardzo w XII-XIII wieku (wiedza Osprey'owa) ale uzbrojenie i zbroje wygl±daj± nie¼le...

pozdrawiam M.
Boran
Jest to polska wersja filmu ARN - Tempelriddaren, któremu jest ju¿ po¶wiêcony temat na FREHA. ¦wiatow± premierê film mia³ 2 lata temu, u nas wchodzi dopiero teraz...

£±czê temat ze starym.
Marianus
Witam,
Mea culpa, ale te opó¼nienia w dystrybucji filmów w Polsce powoduj± ró¿ne zawirowania icon_wink.gif)
pozdrawiam M.

Tadzik
a najlepsze w tym wszystkim jest to ¿e wchodzi dopiero pierwsza czê¶æ a ju¿ od ponad roku w kolekcji posiadam i pierwsz± i drug± heh...
Kakofonix

Hej,
kto byl, kto widzia³? Jak Wasze wra¿enia?
W mojej ocenie film wart obejrzenia. Widoczna jest du¿a troska o detale we fryzurach, strojach i uzbrojeniu (z tym, ¿e znam siê niewiele na XII w. Szwecji). Sceny batalistyczne bardzo skromne, a re¿yserska wizja bitwy pod Hattin odbiega od przyjêtej.
Fabu³a jest oparta na miejscowej tradycji walk o niepodleg³o¶æ Szwedów z Duñczykami. Jako¿e nie jest to film holllywoodzki nie koñczy siê dobrze.
Pozdrawiam, Andrzej
Johny
Witam,
Widzia³em niedawno obydwie czê¶ci "Arn-a"(bo taki jest oryginalny Szwecki tytu³)w sumie 4godziny i naprawdê fajnie to wszystko wygl±da. Film godny polecenia je¶li chodzi o to jak mówisz wizualnie na dobrym poziomie co do obiegania bitwy od wizji historyków to zauwa¿, ¿e ten film zosta³ nakrêcony na podstawie powie¶cie a nie ksi±¿ek historycznych. Jeszcze raz polecam serdecznie nareszcie film w ¶redniowiecznych klimatach który nie skupia siê na gigantycznych bitwach i oblê¿eniach(s± bitwy ale nie przyæmiewaj± ca³ego filmu, nie one s± najwa¿niejsze).
Pozdrawiam Johny.
Robert Szatecki
Ja uwa¿am, ¿e film jest przera¼liwie nudny a scenariusz bardzo przewidywalny. Ca³a przyjemno¶æ z pój¶cia do kina skoñczy³a siê wraz z ostatni± gar¶ci± popcornu. Zdecydowanie nie polecam.
Pozdrawiam Robert
m_q
Bo to, co pokazuj± w naszych kinach to skrócona wersja zmontowana z dwóch czê¶ci Aerna Templariusza, wiêc zbyt wiele pod k±tem dynamiki i fabu³y spodziewaæ siê nie mo¿na, bo czasami przeskoki sa zbyt du¿e a i ca³e t³o historyczno-obyczajowe zosta³o wyciête.

Leppiej obejrzeæ orygina³.
Szymon Piotr
Witam!

Polecam, jak m_q jedynie orygina³. 4 godziny sk³adnej opowie¶ci (zaznaczam, ze nie czyta³em powie¶ci). Ciekawe czemu dla Polaków dwa filmy zbito w jeden i skrócono o po³owê.
Orygina³ nie jest nudny - to po prostu nie jest kino holywoodzkie. Nie zobaczy siê tu postaci typu kowal dowodz±cy obron± Jerozolimy. Zachowania postaci s± bardzo realistyczne. No i mi³o zobaczyæ film kostiumowy, gdzie postacie u¿ywaj± ojczystych jêzyków.

Pozdrawiam

Jakby kto¶ szuka³ tak siê czê¶ci nazywaj±:
"Arn - Tempelridderen / Arn: The Knight Templar" (2007)
"Arn - Riget ved vejens ende / Arn: The Kingdom at Road's End" (2008)
Jan III
CYTAT(Szymon Piotr @ 14:37 13.01.2010) *
Witam!

Polecam, jak m_q jedynie orygina³. 4 godziny sk³adnej opowie¶ci (zaznaczam, ze nie czyta³em powie¶ci). Ciekawe czemu dla Polaków dwa filmy zbito w jeden i skrócono o po³owê.
Orygina³ nie jest nudny - to po prostu nie jest kino holywoodzkie. Nie zobaczy siê tu postaci typu kowal dowodz±cy obron± Jerozolimy. Zachowania postaci s± bardzo realistyczne. No i mi³o zobaczyæ film kostiumowy, gdzie postacie u¿ywaj± ojczystych jêzyków.

Pozdrawiam

Jakby kto¶ szuka³ tak siê czê¶ci nazywaj±:
"Arn - Tempelridderen / Arn: The Knight Templar" (2007)
"Arn - Riget ved vejens ende / Arn: The Kingdom at Road's End" (2008)

Chyba sobie obejrzê, choæ mam obawy, ¿e nie spe³ni moich oczekiwañ.
Fiefiura
Na tym filmie by³am i nie spodziewa³am siê po nim zbyt wiele... ale mi³o mnie zaskoczy³ smile.gif by³o parê dra¿ni±cych kwestii ja choæby charakteryzacja, która by³a trochê nieudolna, ale ca³o¶æ oceniam na du¿y plus. Nie ogl±da³am niestety pe³nej wersji, a szkoda bo z tego co tu czytam, mój stosunek do tej ekranizacji by³by jeszcze lepszy.
Purvis
Widzia³em pe³n± wersjê. Podoba³a mi siê jak diabli. Cztery godziny i nawet ty³ek nie rozbola³.
Dicon
Hmm wszystko by³oby ok! gdyby nie fakt, ¿e dwie czê¶ci z³±czyli w jedn± czê¶æ! icon_sad.gif
A przy okazji wycieli du¿o ciekawych w±tków m. in. zabójstwo Króla Knuta. dunno.gif
Nienna
S³ysza³am, ¿e ten film by³ na pocz±tku wy¶wietlany w Szwecji, czy jako¶ tak (tzn. oczywi¶cie nie TEN, ale ten prawdziwy, wcze¶niejszy) i to by³a trylogia, a "Templariusze: mi³o¶æ i krew" jest tak jakby skrawkiem tego pierwowzoru...
Bartholomew the Hospitaler
Ja obie czê¶ci Arna ogl±da³em w tamtym roku. Kolega podrzuci³ na p³ytkach (nie wnikam sk±d mia³ bigsmile2.gif , ale jako¶æ super, nie kinówka).
Jak dla mnie film ¶wietny. W koñcu mo¿na go normalnie ogl±daæ, a nie jak pseudo historyczne hollywoodzkie produkcje. Mo¿e przyda³o by siê troszkê wiêcej scen batalistycznych, ale i tak moim zdaniem nie ma co narzekaæ. Jak dla mnie jeden z lepszych filmów o ¶redniowieczu jakie widzia³em.
Dicon
Tak zgadzam siê z tym, ¿e wreszcie zobaczyli¶my co¶ lepszego ni¿ filmy krêcone z wielkim rozmachem przez Amerykanów.
Jednak zdziwi³o mnie to, ¿e na du¿ym ekranie nie zobaczy³em wiele wa¿nych dla historii Szwecji
sytuacji, choæby jak zamordowanie Króla Knuta.
19.04.2010 na DVD wchodzi film Templariusze "Mi³o¶æ i krew" podejrzewam, ¿e to bêdzie film taki jaki widzieli¶my w kinach. Rozszerzona wersja filmu bêdzie emitowana w serialu TV który mam nadzieje obejrzymy niebawem.

Bartholomew the Hospitaler
CYTAT(Dicon @ 09:22 13.04.2010) *
19.04.2010 na DVD wchodzi film Templariusze "Mi³o¶æ i krew" podejrzewam, ¿e to bêdzie film taki jaki widzieli¶my w kinach. Rozszerzona wersja filmu bêdzie emitowana w serialu TV który mam nadzieje obejrzymy niebawem.

Ja tak jak pisa³em, film mam na p³ytkach i z tego co pamiêtam to ka¿da z czê¶ci trwa³a ok. 2.5h wiêc pewnie widzia³em wiêcej ni¿ w wersji kinowej smile.gif i prawdopodobnie jeszcze to dodatkowo wp³ywa na tak pozytywn± moj± opiniê.
Rayla Scarlett
Nie widzia³am filmu, ale s³ysza³am, ¿e miecze pochodz± od Albionu i s± naprawdê wypa¶ne.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.