Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Namiot podró¿ny - wyprawy
> Prywatne Inicjatywy > Wyprawy
Stron: 1, 2
Vislav
CYTAT(M¶cidróg @ 15:31 09.02.2008) *
Witajcie.
Na Górskiej testowa³em z Irkiem zastosowanie skór owczych jako karimat. K³adli¶my je bezposrednio na mokrym pod³o¿u typu zgni³e li¶cie czy ¶nieg.
Posiadamy skóry z d³ugim ok.10cm w³osiem. Wnioski: Sama skóra bardzo szybko nasi±ka wod±,natomiast d³ugi w³os doskonale sprawdza siê jako warstwa izolacyjna..W po³±czeniu z kilkoma warstwami ubrania i p³aszczem stanowi dobre rozwi±zanie,mimo praktycznie zerowego wysychania .Zwiniêta nawet mokra skóra zwi±zana krajk± nie powoduje utrudnieñ w marszu.Waga takiej skóry jest mniejsza od karimaty filcowej.Przychylam siê tak¿e do Vislava p.s.

http://picasaweb.google.pl/lotgar/GRskaWyp...310467538885810

pozdrawiam

Witam

Przy u¿yciu skór owczych jest jedno zagro¿enie. Kompletnie przemoczone i szybko suszone przy ognisku, szczególnie gdy by³y impregnowane t³uszczem - kurcz± siê i twardniej±, przy zginaniu ³ami± siê.
Zdarzy³o mi siê to z okazji listopadowej wyprawy. Skarpeto-buty z podeszw± z owczej skóry tak potraktowane, nie nadaj± siê do dalszego u¿ycia.

pozdrowienia Vislav
M¶cidróg
Witajcie.
Owszem Vislavie masz racje,ale nie zapominajmy ¿e ka¿da namoczona skóra szybko suszona przy ogniu kurczy sie i twardnieje.
Tak w³a¶nie za³atwi³em buty z juhtu bydlêcego na Górskiej.Teraz mam piêkne ³atki:))
Zastanawiam siê czy my, czyli dzisiejsi ludzie nie jeste¶my zbyt wygodni?
Vislav
CYTAT(M¶cidróg @ 14:52 10.02.2008) *
Witajcie.
Owszem Vislavie masz racje,ale nie zapominajmy ¿e ka¿da namoczona skóra szybko suszona przy ogniu kurczy sie i twardnieje.
Tak w³a¶nie za³atwi³em buty z juhtu bydlêcego na Górskiej.Teraz mam piêkne ³atki:))
Zastanawiam siê czy my, czyli dzisiejsi ludzie nie jeste¶my zbyt wygodni?

Witam

Dlatego te¿ elementy survivalu/szko³y prze¿ycia s± nie mniej istotne, ni¿ powa¿nie traktowana "historyczno¶æ". Brakuje nam wielu elementów do uk³adanki zwanej rekonstrukcj±. Ograniczon± ilo¶æ znalezisk i innych ¼róde³ uzupe³niamy na zasadzie, ¿e tak mog³o byæ. Trudne warunki, jednakowe wtedy i teraz - s± dobrym testem dla przyjêtych rozwi±zañ. Ograniczenie siê do ortodoksyjnej rekonstrukcji kultury materialnej w okresie letnim, na stacjonarnych imprezach - nie daje nam odpowiedzi na wiele pytañ.

Nabywana wiedza i do¶wiadczenie, ponadto pozwala nam odpowiedzieæ nie tylko na pytania:
- Jak to by³o?
lecz równie¿,
- Dlaczego tak to by³o?

Sam zauwa¿am postêp w doborze strojów, materia³ów i wyposa¿enia. Wyprawê ¦ladami Jaæwingów w listopadzie ubieg³ego roku rozpoczêli¶my i kontynuowali¶my w warunkach, w jakich by³em zmuszony przerwaæ wyprawê dwa lata wcze¶niej w trakcie II zimowej po wyspie Wolin.
St±d znaczny udzia³ filców i grubych we³nianych tkanin w moim stroju, przy jednoczesnym zrozumieniu dlaczego w znaleziskach fragmentów tekstyliów jest taka ich ilo¶æ.

Oczywi¶cie takie podej¶cie skutkuje czasami niekorzystnie - nie zwracamy uwagi na "drobiazgi" co skutkuje ro¿nymi dyskusjami na temat ogólnego poziomu odtwórstwa.

pozdrowienia Vislav
M¶cidróg
Wracaj±c do ró¿nic "filców i filców".
(Zdajê sobie sprawe ¿e odbiegam od tematu jakim jest namiot)
Zak³adaj±c ¿e materia³ stosowany do rekonstrukcji ubioru to woj³ok ,czyli filc wykonany tradycyjnymi metodami.Filce bite i filce tkane to rozumiem nazwy wyrobów dzisiejszych?
Czy jednak to nie woj³ok,tylko tkanina we³niana poddana lub nie ,procesowi filcowania? czyt.wyprana w gor±cej wodzie?
Patrzê sobie na zdjêcia

http://my.opera.com/fadlan/albums/show.dml...mp;perscreen=20

i takie mi w³a¶nie my¶li zaprz±taj± g³owe?
Reasumuj±c ten zawi³y post:))
Kupuj±c grubo tkane sukno czy powinienem je przed skrojeniem sfilcowaæ?
Vislav
Witam

Filce bite - to raczej pó¼niejsze rozwi±zania ni¿ okresy nas interesuj±ce.

Filce tkane niekoniecznie. Niektóre tkaniny we³niane, szczególnie wykonane z we³ny o d³ugim delikatnym w³osiu (szczególnie kozia sier¶æ) pod wp³ywem u¿ytkowania i prania ulegaj± samoistnemu sfilcowaniu. Mo¿na ten proces przyspieszyæ dla uzyskania korzystniejszych w³a¶ciwo¶ci termoizolacyjnych poprzez intensywne pranie w gor±cej wodzie.

Tendencje do filcowania siê tkanin w znacznej mierze zale¿± od rodzaju w³osia u¿ytego do wykonania we³ny. Warto jest jednak wcze¶niej porz±dnie wypraæ tkaninê w gor±cej wodzie aby unikn±æ pó¼niej przekazania stroju dla m³odszego brata.

Taka przygoda spotka³a mnie przy d³ugiej szarej sukni/tunice - po pierwszym praniu (bardzo delikatnym) musia³em wstawiaæ dodatkowe kliny i ³ataæ szwy. Sta³a siê wyj±tkowo obcis³a. Uszyta by³a z cienkiej tkaniny utkanej z koziej sier¶ci.
Przed szyciem d³ugich skarpet, rêkawic i czapki proces ten zastosowa³em ca³kowicie ¶wiadomie wobec nowej tkaniny, powtarzaj±c pranie kilka razy. Uzyska³em doskona³y materia³ do szycia w³a¶nie takich rzeczy.

Z takimi "przygodami" musieli siê spotykaæ równie¿ nasi przodkowie - tak wiêc tego rodzaju dzia³añ nie mo¿na wykluczyæ.

pozdrowienia Vislav
M¶cidróg
To w takim razie ,czy nie bêdzie odpowiedniejsze zakupienie (teraz wracam do namiotu i wyposa¿enia) grubo tkanego sukna (najbardziej dostêpne -owcze) ,sfilcowanie (czyt,wypranie w gor±cej wodzie) a nastêpnie uszycie z niego poszycia namiotu czy wiatki? Czy zakupienie w Surtexie bia³ego filcu tech.( sprzedawczyni zapewnia³a o 100%-o¶ci we³ny w we³nie) ,wiedz±c o jego zbyt mocnym zbiciu.Co mo¿na lekko zniwelowaæ pior±c go w zimnej (do 20 st.C) wodzie z dodatkiem lanoliny?
Vislav
Witam

Moje typowania:

1. P³achta tkana z koziej sier¶ci - filcowana lub nie
2. P³achta tkana z owczej we³ny i filcowa
3. P³achta z bitego filcu - pranie + lanolina

2 i 3 po obróbce wyczesa³bym tward± ostr± szczotk± dla wydobycia koñców w³ókien na wierzch. Przy zwil¿aniu powinny przynajmniej w czê¶ci zachowywaæ siê jak jedynka. Dzia³a to jak strzecha ze s³omy lub trzciny utrudniaj±c wnikanie wody do ¶rodka.

pozdrowienia Vislav
Avar
Witam

znalaz³em gdzie¶ w necie fotki majchanów, mo¿e komu¶ siê przydadz±...
(z tego co pamiêtam s± z terenów Tybetu)
Vislav
Witam

Wracaj±c do namiotów i moich ulubionych wiatek, tym razem tworz±c obozowisko na poszycie wykorzysta³em koce z owczej we³ny zakupione w sh.
Stosunkowo cienkie i w kilku miejscach z ma³ymi dziurkami. Koszt ca³o¶ci 27 PLN.
Sama konstrukcja zosta³a wykonana z dobieranych o odpowiednim kszta³cie dragów i ga³êzi. £±czenia bez u¿ycia gwo¼dzi - wy³±cznie konopne linki i odpowiednie wciêcia w drewnie.
Uzyskana powierzchnia u¿ytkowa ca. 10m2.
Mimo bardzo ma³ych spadków powierzchni trwaj±cy oko³o 10 godzin deszcz (¶redni) nie spowodowa³ przemokniêcia p³achty. Strona wewnêtrzna pozosta³a sucha.
Waga p³achty z koców we³nianych jest ok. 3-krotnie mniejsza od porównywalnej powierzchni z p³ótna ¿aglowego. Przypadkowe dotkniêcia od strony wewnêtrznej nie powoduj± przemakania.
Ca³o¶æ pozostanie rozstawiona do pierwszych ¶niegów.

Wiêcej fotek

pozdr.Vslv
M¶cidróg
Fotki obej¿a³em juz wcze¶niej przy okazji przegl±dania tematu Beltan w Kalendarium.
Wiata wydaje siê siê byc bardzo funkcjonalna i nawi±zuje do http://www.chebucto.ns.ca/Culture/Shifting...Tent/khanti.jpg

a co najwa¿niejsze wygl±da bardzo naturalnie.
M.
Vislav
CYTAT(M¶cidróg @ 15:04 05.05.2010) *
Fotki obej¿a³em juz wcze¶niej przy okazji przegl±dania tematu Beltan w Kalendarium.
Wiata wydaje siê siê byc bardzo funkcjonalna i nawi±zuje do http://www.chebucto.ns.ca/Culture/Shifting...Tent/khanti.jpg

a co najwa¿niejsze wygl±da bardzo naturalnie.
M.

Faktycznie konstrukcja wiaty nawi±zuje do materia³ów etnograficznych z Syberii. Jednak przy innym przeznaczeniu jest bardziej odkryta.

Do ³±czenia poszczególnych elementów, poza wciêciami raczej powinny byæ u¿yte rzemienie w miejsce linek. Dach "posadowiony" o jakie¶ 0,3-0,5 metra ni¿ej, oraz uzupe³nione przykrycia bocznych ¶cian.

Zastanawia mnie jedno. Dlaczego w rekonstrukcji do szycia namiotów wykorzystuje siê lniane brezenty, lub na zasadzie kompromisu p³ótna ¿aglowe z bawe³ny?Czy istniej± jakie¶ wiarygodne ¼ród³a przemawiaj±ce za ca³kowitym wykluczeniem tekstyliów we³nianych?

Wszystkie moje dotychczasowe do¶wiadczenia wskazuj± na mo¿liwo¶æ innych proporcji.

pozdr.Vslv
M¶cidróg
CYTAT
Zastanawia mnie jedno. Dlaczego w rekonstrukcji do szycia namiotów wykorzystuje siê lniane brezenty, lub na zasadzie kompromisu p³ótna ¿aglowe z bawe³ny?

Bo tañsze?

A powa¿nie....od jakiego¶ czasu chodzi mi po g³owie zrekonstruowanie wielkiego getelda z ogniskiem w ¶rodku (wielko¶ci tipi-wd³g proporcji z psa³terzy frankijskich),pisa³em ju¿ o tym gdzie¶ w Wyprawach.Z filcu.Niestety skutecznie hamuje mnie cena.
Vislav
CYTAT(M¶cidróg @ 20:45 05.05.2010) *
CYTAT
Zastanawia mnie jedno. Dlaczego w rekonstrukcji do szycia namiotów wykorzystuje siê lniane brezenty, lub na zasadzie kompromisu p³ótna ¿aglowe z bawe³ny?

Bo tañsze?

A powa¿nie....od jakiego¶ czasu chodzi mi po g³owie zrekonstruowanie wielkiego getelda z ogniskiem w ¶rodku (wielko¶ci tipi-wd³g proporcji z psa³terzy frankijskich),pisa³em ju¿ o tym gdzie¶ w Wyprawach.Z filcu.Niestety skutecznie hamuje mnie cena.

Potrzebujesz oko³o 20 szt. we³nianych koców - koszt ca.200 PLN za 60m2. To ju¿ na rzeczywi¶cie na du¿e przedsiêwziêcie
Ja w szmateksach znalaz³em cztery w ci±gu tygodnia. Takie s± najlepsze, poniewa¿ u¿ywane s± zazwyczaj lekko sfilcowane.

Otrzymasz stosunkowo lekk± p³achtê, praktycznie niepaln± i nieprzemakaln±. Reszta to praca w³asna plus drugie oko³o 200 PLN na we³nê do szycia i na ró¿ne linki (jak to robiæ w prosty sposób pokazywa³em swojego czasu).

Odpowiedni niefabryczny filc nie sposób kupiæ w rozs±dnej cenie. No chyba, ¿e nauczysz siê robiæ samemu.

Ró¿nego rodzaju stela¿e znajdziesz w przywo³ywanych materia³ach etnograficznych. Trochê o drewnie - w tek¶cie jest ciekawy link. Ewentualnie dr±gi sosnowe lub ¶wierkowe lub co¶ innego z li¶ciastych.

pozdr.Vslv
Vislav
Witam

Trochê popracowa³em, aby skonfrontowaæ wstêpne za³o¿enia co do budowy du¿ego 'getelda'. Rozumiem, ¿e chodzi o ten przyk³ad:
z posta Bukowy Las

Aby optymalnie wykorzystaæ typowe rozmiary koca 150x200cm zaprojektowa³em namiot o wysoko¶ci 4 metry i rozstawie masztów 3 metry

Powierzchnia pod³ogi namiotu wynosi oko³o 33 m2.

G³ówna prostok±tna p³achta o powierzchni 30m2 jest zrobiona z 10 koców i ma wymiar 3 x 10 metrów.
Boczne trójk±ty s± krojone z koców i maj± powierzchnie: wiêkszy 6,96m2 i mniejszy 3,57 m2 - razem to daje oko³o 35m2.
£±czna powierzchnia p³achty oko³o 65m2, czyli 22-24 koce.

Du¿o siê nie pomyli³em, czyli ocena finansowa przedsiêwziêcia jest prawid³owa.

Z pewno¶ci± mo¿na w ¶rodku bezpiecznie paliæ ognisko, jednocze¶nie mieszcz±c niez³± grupê osób ³±cznie z gratami.

Przy szyciu tak du¿ej p³achty, wszystkie szwy pionowe wzmocni³bym link± uplecion± z we³ny z wyj¶ciem na ¶ledzie na dole.

pozdr.Vslv

p.s. zamiast linek mo¿na u¿yæ we³nianych ta¶m-krajek, jednak wymaga³oby to trochê pracy. Za to efekt by³by jeszcze lepszy tongue.gif
M¶cidróg
My¶lalem mniej wiêcej o czym¶ takim jak w za³±czniku.
Tak zrobili¶my swój ma³y namiot .Nie posiada ¿adnych odci±gów,tylko trzy dr±gi jako stelarz i dwadzie¶cia kilka sledzi.Dobrze naci±gniêty nigdy nawet nie drgn±³.Doszed³em do wniosku ze wystarczy go tylko powiêkszyæ i wykonac go bardziej wy¿szego ni¿ szerszego bigsmile2.gif bigsmile2.gif ,ale jestem otwarty na sugestie.
Vislav
Witam

Oba projekty s± do siebie bardzo podobne w za³o¿eniu, tzn. g³ówna p³achta jest prostok±tem zawieszonym na poziomym stela¿u utworzonym z trzech dr±gów (dwa pionowe i jeden poziomy.

Do³o¿y³em dwa mniejsze trójk±ty na koñcach namiotu z kilku powodów:
- "zaokr±glenie" pod³ogi powoduje korzystniejszy stosunek obwodu do powierzchni, czyli mniejsze zu¿ycie tkaniny; optymalne jest oczywi¶cie ko³o,
- dolne czê¶ci ma³ych trójk±tów - jeden lub dwa w zale¿no¶ci od potrzeb - zwiniête lub otwarte w formie daszka na dodatkowych tyczkach, mog± tworzyæ wygodne wej¶cie do wnêtrza namiotu równie¿ dla w pe³ni uzbrojonych osobników,
- taki namiot mo¿e czasami pe³niæ funkcje paradne i przyjmowaæ ró¿ne bardzo wa¿ne osobisto¶ci (np.Vislava bigsmile2.gif ),
- zak³adaj±c ¶ledzie do ta¶m wzd³u¿ g³ównych pionowych szwów otrzymujemy 16 punktów mocowania, te¿ nie zak³adam stosowania dodatkowych odci±gów.

Oczywi¶cie jest to tylko moja wizja, a nie kanon smile.gif

pozdr.Vslv

p.s. mysla³em o takim wej¶ciu:

M¶cidróg
Wszystko ³adnie piêknie:) ,niestety taki namiot pozostaje narazie na innej orbicie zainteresowañ rekonstrukcyjnych.
Jedynym luksusem na jaki mogê sobie pozwoliæ w ramach rekonstruowanej postaci jest to bigsmile2.gif bigsmile2.gif .................i to w wersji sukienno-filcowej :
Vislav
Widzê, ¿e moje pomys³y posz³y w las bigsmile2.gif

Rok 2006 i to samo obozowisko na Forcie Anio³a, jakie ostatnio pokazywa³em kilka postów wcze¶niej. Zamiast dodatkowych odci±gów od s³upków - w ¶rodku znajduje siê drewniana poprzeczka, czyli 4 ¶ledzie zamiast sze¶ciu.
No i te ta¶my o jakich mówi³em, oczywi¶cie nie musz± by takie d³ugie.

pozdr.Vslv
M¶cidróg
Nie zd±¿y³em edytowaæ poprzedniego posta,wiêc dorzucam tutaj:

http://www.comitatus.net/romansolidershelter.html

Vislav
Proste rzeczy powielaj± siê w ró¿nych miejscach i czasach.

Ja swój wykona³em wg opisu:
CYTAT
Oprócz jurt dawni Mongo³owie znali tak¿e proste w konstrukcji sza³asy z traw, kory i trzciny oraz niedu¿e namioty, ustawiane niekiedy obok jurt oraz u¿ywane podczas podró¿y i wypraw wojennych. Niewiele o nich mo¿na powiedzieæ. Niektóre z nich by³y byæ mo¿e pierwowzorami namiotów, u¿ywanych w Mongolii po dzieñ dzisiejszy, zwanych „majchan”. Ich szkielet tworz± trzy drewniane ¿erdzie: dwie pionowe, po³±czone s± u góry poprzeczk±. Na nich mocuje siê pokrycie, które tworzy piêæ p³atów tekstylnych. Wiêkszy – prostok±tny – przerzuca siê przez poprzeczkê i wê¿sze jego boki mocuje drewnianymi ko³kami bezpo¶rednio do ziemi. Do niego do³±cza siê cztery trójk±tne p³achty, zamykaj±ce tylny i przedni otwór namiotu. Wspó³czesne majchany czêsto ozdabia siê ornamentami malowanymi ¿ywymi barwami. W.¦wiêtos³awski

Pomin±³em trójk±ty - nigdy mi siê nie chcia³o ich dorobiæ.

pozdr.Vslv
M¶cidróg
CYTAT
Proste rzeczy powielaj± siê w ró¿nych miejscach i czasach.

Ot tutaj,XVw...takie same p³achty smile.gif http://almanach.ordugh.org/wiki/Plik:1178010576.jpg

Viator
Fajne. W dodatku na poprzednim obrazku by³y namioty-p³achty ze sztywn± poprzeczk±, a na tym ostatnim z kolei s± takie z odci±gami przy s³upkach - i to nie po jednym, a po dwa na ka¿dy s³upek - czyli "o¶mio¶ledziowe". Obie wersje s± wiêc potwierdzone.
Borg
Chcia³bym zapytaæ jakiej gramatury s± to koce? Len na namioty ma ¶rednio oko³o 500g/m2. We³ny takie ubraniowe maj± najczê¶ciej du¿o wiêcej, a Vislav napisa³, ¿e namiot wyszed³ mu l¿ejszy ni¿ p³ócienny... strasznie cieniutkie mi to siê wydaje w zwi±zku z tym.
A len jest u¿ywany, bo znane zabytkowe namioty (niestety nowo¿ytne) s± z tego co pamiêtam lniane.
Vislav
CYTAT(Borg @ 15:43 10.05.2010) *
Chcia³bym zapytaæ jakiej gramatury s± to koce? Len na namioty ma ¶rednio oko³o 500g/m2. We³ny takie ubraniowe maj± najczê¶ciej du¿o wiêcej, a Vislav napisa³, ¿e namiot wyszed³ mu l¿ejszy ni¿ p³ócienny... strasznie cieniutkie mi to siê wydaje w zwi±zku z tym.
A len jest u¿ywany, bo znane zabytkowe namioty (niestety nowo¿ytne) s± z tego co pamiêtam lniane.

Nie wiem jak± maj± gramaturê i nie bardzo mam jak to sprawdziæ. Musia³bym rozebrac obozowisko smile.gif

Natomiast mogê sprawdziæ przy okazji ilo¶æ nitek na 1cm. Koce te s± do¶æ lu¼no tkane (splot p³ócienny), ze stosunkowo cienkiej we³ny. Pocienione i lekko wytarte przez u¿ywanie. Lniany odpowiednik, tak jak worek na ziemniaki zachowywa³by siê jak sito.

Pomijam czasy nowo¿ytne ze wzglêdu na stale rozwijane mo¿liwo¶ci i technologie tkackie. Interesuje mnie ¶redniowiecze i przede wszystkim wczesne.

pozdr.Vslv
M¶cidróg
http://www.google.pl/imgres?imgurl=http://...%26tbs%3Disch:1

Pod zak³adk± "projekts" zdjacia wozu,³odzi i namiotu.
M¶cidróg
Ci±g dalszy "namiotów"wojskowych:)
Z tematu ³ó¿ek w lesie smile.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.