Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Koczowniczki 2007
> Prywatne Inicjatywy > Wyprawy
Stron: 1, 2
Vislav
Witam

W porozumieniu z Rosamar chcia³bym zaprosiæ wszystkie Koczowniczki oraz innych osobników zainteresowanych tym projektem na pierwsze wspólne spotkanie w realu. Mile widziane zacz±tki stroju i wyposa¿enia, oraz namiot podró¿ny.

Miejsce gdzie¶ ko³o Lêborka - Rosamar poda dok³adniejsze namiary.

Termin: 31.08-02.09.2007

Wstêpny program spotkania obejmuje

- jazdê konn± dla pocz±tkuj±cych i zaawansowanych - w tym krótka dwugodzinna wyprawa konna w dosyæ ciê¿kim terenie, ale bez szalenstw oczywi¶cie,
- ³ucznictwo,
- kuchniê stepow±,
- szamanizm syberyjski,
- strój i wyposa¿enie,
- za³o¿enia dla wyprawy Koczowniczki 2008

Chêtnych na spotkanie proszê o zg³aszanie siê w tym temacie.

pozdrowienia Vislav
rosamar
Witam równie¿

Jak Vislav powy¿ej napisa³ zapraszam do mnie, gdzie¶ ko³o lêborka szczerba.gif tj. do Nowego Skórowa w gminie Potêgowo, pomiêdzy Lêborkiem i S³upskiem.
Mo¿na dojechaæ samochodem, kolejk± lub pks - z dworca odbiorê samochodem ¿eby biedni koczownicy nie musieli siê t³uc ponad 3 kilometry na piechotê bum.gif

O siebie dodam, je¶li to nie jest ca³kowicie oczywiste, ¿e impreza ma charakter typowo obozowy - namioty baaaardzo mile widziane, nie ma cateringu, noclegu w szkole a tak¿e turystów i ogólnie ludzi (autochtonów którzy bêd± rozpuszczaæ siê z ciekawo¶ci, co te¿ ta wariatka devil.gif znowu wymy¶li³a, nie liczê diabel.gif )
A poniewa¿ miejsce jest ³adnie os³oniête drzewami i chaszczami wiêc za du¿o nie zobacz±. Poza tym teren jest w ca³o¶ci ogrodzony i nie ma takiego chojraka w okolicy który by mia³ odwagê i czelno¶æ ten p³ot sforsowaæ wiêc ca³y dobytek bêdzie absolutnie bezpieczny icon_mrgreen.gif
To tyle gwoli reklamy diabel.gif

Zapraszam wszystkich zainteresowanych i syympatyków Projektu Koczowniczki - prosi³abym tylko zg³aszaæ chêæ przyjazdu chocia¿ tydzieñ wcze¶niej ¿ebym wiedzia³a ile przygotowaæ aprowizacji, s³omy i drewna.

W razie w±tpliwo¶ci ja i Vislav jeste¶my do dyspozycji.

z pozdrowieniami

Rosamar
Vislav
Witam

No to mamy bardziej przecyzyjne namiary na wybrane miejsce, czyli Nowe Skórowo ( 54°29'47.36"N, 17°30'35.31"E) - mapka satelitarna Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik, oraz obrazek z okolicy Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik.

To, ¿e catering nie zosta³ przewidziany nie oznacza i¿ bêdziemy po¶cili. Mam zamiar wypróbowaæ na sobie i oczywi¶cie wspó³uczestnikach ró¿ne elementy kuchni stepowej: gotowanie i pieczenie z u¿yciem gor±cych kamieni, gotowanie na parze, sma¿enie w rozgrzanym t³uszczu itp. Bardziej precyzyjne menu oparte na kuchni mongolskiej i tuwiñskiej jest w trakcie przygotowywania. Mo¿e te¿ uda siê co¶kolwiek sfermentowaæ.

Niezale¿nie te¿ zabieram ze sob± narzêdzia ciesielskie - chêtnie poka¿ê jak wykonaæ misy i inne przydatne rzeczy z drewna.

pozdrowienia Vislav
Rabiega
£o Matulu, ale g³usza ... pola, krzaki i wilko³aki...
Koczownik tam chyba ¿aden nigdy nie dotar³ ( bo i po co tongue.gif ), wozy husyckie za¶ - i owszem, ca³kiem niedaleko onegdaj koleiny wy¿³obi³y.
Je¶li tylko z³e Parki nitki losu znowu nie zapl±cz±, zjawiê siê v tem vzdalenem venkove, ¿eby koczownicze vesnicke obveseleni nie samymi tylko Pomorcami sta³o. Oraz by wnie¶æ nieco regulaminowego eklektyzmu .
Oraz - last, but not least - szerszeniówk± Was nar±baæ.
Moje Vespae crabro juz bior± siê do roboty.
Zdravim
Rabieha
Vislav
Witaj Rabbi

g³usza ... pola, krzaki i wilko³aki... - to jest miejsce, w którym prawdziwy Koczownik czuje siê jak u siebie w domu.

Z wielk± przyjemno¶ci± ujrzymy Wasz± Eklektyczno¶æ przy wspólnym ognisku, wy¶ciskamy, a i szerszeniówk± nie pogardzimy.

Do zobaczenia Vislav
rosamar
Drogi Rabbi!
Wszak nie bez powodu jak mnie ktoś pyta skąd jestem, zwykle odpowiadam że ze stepów pomorza śrdokowego icon_mrgreen.gif

A do wilkołaków doliczyłabym jeszcze strzygi, nietoperze wampiry co mi sie nad stajnią zalęgły, piekielne rumaki, toplice i sąsiadki które mogą za całą wilkołacką watahę z przyległościami robić bum.gif

Zapraszam zatem chętnego husytę, bo roboty dla takowego huk (chociaż obawiam się że w wypadku sąsiadek i cały tabor husytów by nie dał rady szczerba.gif )

Już się nie mogę doczekać :D

Rosamar vel Cohena
rosamar
Kamulce mogê dostarczyæ ile tylko sobie ¿yczysz drogi Vislavie szczerba.gif
Ile przyczep potrzebujesz?? ven.gif

Poza tym mo¿na pój¶æ dalej w odtwórstwie i samemu pofatygowaæ siê na poblisk± miedzê w poszukiwaniu idealnego materia³u do gotowania bigsmile2.gif

Je¿eli chodzi o naczynie to posiadam kocio³ek dosyæ du¿y i z przykrywk± który bêdziemy mogli wykorzystaæ. A tak¿e czajnik w kwiatuszki który zapewne pamiêtasz z Beltanu bum.gif

Co do rybnej zupy to przypomina mi siê ta z p³ywaj±cymi ³ebkami - by³a pycha - wiêc mo¿e co¶ takiego te¿ wyprodukujemy? Jakie¶ zielsko siê doda i rosó³ rybny jak malowanie bigsmile2.gif Tylko co to by³y za ryby bo nie pomnê?? huh.gif

Vislav
Witam

No to kocio³ek i kamyki mamy z g³owy - pozostanie wsad.

Zupê rybn± na Beltan 2007 gotowa³em z g³ów leszczy - reszta posz³a do wêdzenia. Tym razem, te¿ mo¿emy ugotowaæ pyszn± rybn± zupê. Wystarcz± dowolne ryby s³odkowodne, byle z g³owami - do tego jako dodatki sól, grzyby, li¶cie pokrzyw.
Przyda³by siê bardzo dziki czosnek - mo¿e ro¶nie na pomorskich stepach? Roztarty z sol± i w±tróbkami ryb by³by swietnym dodatkiem do zupy.

Niebawem opublikujê kolejne smako³yki stepowej kuchni.

pozdrowienia Vislav
Rabiega
Mniam, mniam...( tu - odg³os ¶liny kapi±cej na klawiaturê ).
Zupka rybna.
Mak³owicz mo¿e siê schowaæ.
Jako nieprzesadnie uzdolniony kulinarnie mogê drzewa nar±baæ lub czosnek ob³uskaæ.
Ewentualnie stanowiæ "pluton ochrony" - do husyty ¿aden w±pierz nie podleci, bo czosnkowym paszczowym smrodem ów mo¿e zazion±æ. ¯adna strzyga na kark mu nie skoczy, niepewna czy wychêdo¿on± nie zostanie (husyta na rejzie ma swoje potrzeby, uhaha !) i ¿adna s±siadka g³owy zza op³otka nie wychyli, bo spojrzenie Prawowiernego zwêgla moher.
W ostateczno¶ci - mam ³uk i nie zawaham siê go u¿yæ.
A' propos ³uku - jaka¶ s³omianka czy cu¶ siê znajdzie ? Bo warsztaty ³ucznicze byæ musz± .

Pok³ony
Rabbi
rosamar
Przekaza³am miejscowym strzygom i¿ rejza Prawowiernych siê w nasze okolice wybiera i wzbudzi³o to w nich absolutny zachwyt szczerba.gif Husyci maj± branie bum.gif
Moherowych i berecikowych s±siadek nie ostrzega³am - niech maj± niespodziankê icon_wink.gif

Co do s³omianki to nie posiadam ale postaram siê jak±kolwiek tarczê i strza³ochwyt skombinowaæ co by mo¿na trochê z ³uku postrzelaæ. Miejsce jest i je¶li tylko zechcesz drogi Rabbi to i 70m tor ³uczniczy Ci oddam do dyspozycji bigsmile2.gif

Przygotowania id± pe³n± par± icon_mrgreen.gif

z pozdrowieniami

Rosamar
rosamar
Odnośnie eksperymentów kulinarnych bigsmile2.gif

Mleka wielbłądzic lub jaków nie podejmuję się zdobyć icon_wink.gif

Natomiast spokojnie mogę załatwić dowolną ilość mleka krowiego - nie odtłuszczanego czyli ze śmietanką prosto z obory icon_wink.gif .
Ponadto sąsiadka robi doskonałe sery twarogowe a także na specjalne życzenie sery żÃ³łte metodami chałupniczo-oborniczymi szczerba.gif czyli bez "ulepszaczy" konserwantów etc. Nie muszę dodawać że stosowanie "niechemicznego" mleka do naszych "eksperymentów" (zwłaszcza fermentacyjnych icon_wink.gif ) może dać lepsze efekty niż UHT.

A na koniec to zamówienie takich produktów nie wyszłoby dużo drożej niż normalnie ze sklepu więc myślę że zgodzicie się ze mną iż warto :D

Oprócz tego zamierzałam zamówić pewną ilość jajek od kury co chodzi i dzióbie icon_wink.gif ale mam pytanie o stepowe dania z jaj? Były używane?

z pozdrowieniami
Rosamar
Vislav
CYTAT(rosamar @ 20:45 01.08.2007) [snapback]196841[/snapback]
Odno¶nie eksperymentów kulinarnych bigsmile2.gif
1. Mleka wielb³±dzic lub jaków nie podejmujê siê zdobyæ icon_wink.gif
2. Natomiast spokojnie mogê za³atwiæ dowoln± ilo¶æ mleka krowiego - nie odt³uszczanego czyli ze ¶mietank± prosto z obory icon_wink.gif .
3. Ponadto s±siadka robi doskona³e sery twarogowe a tak¿e na specjalne ¿yczenie sery ¿ó³te metodami cha³upniczo-oborniczymi szczerba.gif czyli bez "ulepszaczy" konserwantów etc.
4. Nie muszê dodawaæ ¿e stosowanie "niechemicznego" mleka do naszych "eksperymentów" (zw³aszcza fermentacyjnych icon_wink.gif ) mo¿e daæ lepsze efekty ni¿ UHT.
5. A na koniec to zamówienie takich produktów nie wysz³oby du¿o dro¿ej ni¿ normalnie ze sklepu wiêc my¶lê ¿e zgodzicie siê ze mn± i¿ warto :D
6. Oprócz tego zamierza³am zamówiæ pewn± ilo¶æ jajek od kury co chodzi i dzióbie icon_wink.gif ale mam pytanie o stepowe dania z jaj? By³y u¿ywane?

z pozdrowieniami
Rosamar

Witam

Ad.1 Szkoda - w swojej okolicy równie¿ nie zauwa¿y³em jaków, ani wielb³±dów. Byæ mo¿e, jest gdzie¶ dostêpne w Twojej okolicy ¶wie¿e kozie mleko?

Ad.2 Bardzo dobrze - ze wzglêdu na brak innego mleka, bêdzie bardzo przydatne.

Ad.3 Sery twarogowe z normalnego mleka krowiego, niezbyt odt³uszczonego - tak. Mo¿esz spróbowaæ ususzyæ kawa³ki takiego dobrze ods±czonego sera. Sery ¿ó³te to ju¿ ca³kiem inna bajka - w naszym przypadku niezbyt siê nadaj±.

Ad.4 Wyrób mlekopodobny, czyli UHT nie nadaje siê do niczego sensownego. Chyba, ¿eby u¿yæ tego jako farbê do malowania ¶cian - chocia¿ te¿ zbyt wodniste.

Ad.5 Oczywi¶cie tak.

Ad.6 Zjadane by³o wszystko co mia³o jak±kolwiek warto¶æ od¿ywcz±. Jednak w przypadku jaj to raczej okazjonalnie i od dzikiego ptactwa - w tradycyjnej kuchni stepowej nie wystêpuj± jako sta³y/widoczny sk³adnik. W ramach tego eksperymentu mo¿emy zaopatrzyæ siê w przepiórcze jaja - zjadane na surowo, lub sadzone na rozgrzanym p³askim i g³adkim kamieniu.

Z produktów spo¿ywczych bedziemy potrzebowaæ:
  • m±ka jêczmienna lub z prosa - niestety w mojej okolicy sklepy ze 'zdrow± ¿ywno¶ci±' zbankrutowa³y, a w supermarketach i innych poza pszenn± i ¿ytni± nic wiêcej nie ma;
  • ró¿ne ¶wie¿e miêsa (poza wieprzowin±!), kuchnia stepowa preferowa³a raczej miêsa t³uste;
  • ¶wie¿e ryby s³odkowodne, bez znaczenia jakie;
  • dziki czosnek postaram siê znale¼æ w mojej okolicy
  • warzywa w kuchni stepowej praktycznie nie wytêpuj±
  • kasza jaglana z prosa dostêpna bez problemu.

Ilo¶ci jak na razie niezbyt du¿e - uczestnicy pierwszego spotkania:
  1. Rosamar
  2. Aubrieta
  3. Azja (?)
  4. Karolina (III wyprawa po wyspie Wolin)
  5. Rabbi
  6. Vislav
  7. Karolina 'koniara'
  8. Purvis
  9. Milah z córk±
  10. Luiza
  11. Luba
  12. Bograider

Wstêpnie zainteresowane Indiana, Mblade, Ró¿ka jak na razie nie odzywaj± siê.

pozdrowienia Vislav
rosamar
Zapowiada siê kameralne spotkanie przy zupie rybnej z dzikim czosnkiem szczerba.gif i z przewag± pomorskich koczowników icon_wink.gif

Co do koziego mleka to niestety nie u¶wiadczysz go u w naszej okolicy i raczej bedziemy sie musieli zadowoliæ krowim (ale zapewniam ¿e jest takie uczciwe, t³uste i niezdrowe icon_wink.gif )
Za dzikim czosnkiem ³azi³am po chaszczach ale niestety nie znalaz³am - jakby¶ znalaz³ gdzie¶ nasionka Vislavie to chêtnie wysiejê na przysz³o¶æ.
Z miês to jak zrozumia³am najlepsza by³aby baranina? I tu bêdzie problem ale postaram siê zdobyæ.
Ryby to nie k³opot - albo zakupiê w sklepie jakie¶ leszcze czy inne karasie albo polezê do s±siadów po pstr±ga z wody.
M±ka z prosa to natomiast zupe³nie inna bajka. Ciê¿ko j± dostaæ w mojej okolicy. Znalaz³am w necie ale cena deczko zaporowa :- / http://www.pyszneizdrowe.pl/index.php?p143...ko-0-5kg-bioraj
S± tez inne rodzaje m±ki (tañsze) takie jak grochowa, gryczana, orkiszowa - mo¿e z tego co¶ siê nada?
Ewentualnie mo¿na kupiæ proso ( w ilo¶ciach dowolnych) w sklepie nasiennym i zrobiæ prymitywne ¿arna z dwóch kamulców. W sumie to nawet mi siê podoba ten pomys³ tyle tylko ¿e mleæ bêdziemy razem z ³upinkami, no ale mo¿e to nada dodatkowego kolorytu ¿yciu koczowników jester.gif
Jak s±dzicie?

z pozdrowieniami
Rosamar
Vislav
Witam

To, ¿e kameralne spotkanie to bardzo dobrze. Ostatnie dyskusje jakie czytujê na FREHA skutecznie zniechêcaj± mnie do wiêkszych imprez.

Krowie mleko OK.

Poza baranin± i jagniêcin± mo¿e byæ wo³owina i cielêcina. Zreszt± ma³e ilo¶ci z ka¿dego rodzaju pozwoli³yby nam wypróbowaæ ró¿ne potrawy.

Ryby jak karasie, leszcze, pstr±gi te¿ jak najbardziej - byle by³y z g³owami.

Dziki czosnek w trakcie poszukiwañ.

Samodzielne zmielenie prosa na m±kê jak najbardziej. Dodatkowo zabiorê du¿y drewniany mo¿dzie¿ - wypróbujemy ró¿ne metody pozyskania m±ki.

W ramach podzia³u zadañ:
ja - kuchnia
Rosamar - konne jazdy
Rabbi - ³ucznictwo (zabiorê dwa ³uki)
Aubrieta - szamanizm i taniec

dodatkowo zabiorê narzêdzia ciesielskie i 'patyki/badylki' do próby rekonstrukcji siod³a.

pozdrowienia Vislav

p.s. m±ka orkiszowa bêdzie OK
Purvis
Witam.
Pragne zgłosić udział jeszcze dwóch osób: uroczej "koniary" Karoliny oraz mnie - zgryźliwego szofera i marudy.
I ze tak od razu zapytam: czy dziki czosnmek ma ząbki wielkie, tak na ok.3-4 normalne? bo jeśli tak, to znalazłem icon_mrgreen.gif
I jeszcze jedno: skoro to spotkanie koczowniczek, to męskiej części pozostanie sprzątanie i kucharzenie?
..oby tylko zupa nie była za słona ... shocked.gif
pozdrawiam
p
rosamar
Hej nie uwierzê ¿e jest kto¶ kto jest w stanie mnie osobi¶cie przebiæ w marudzeniu szczerba.gif !!!
Za to jelienia do zmywania naczyñ icon_wink.gif powitamy bardzo chêtnie w naszym koczowniczo-eklektycznym gronie bigsmile2.gif
Koniarzy zw³aszcza chêtnych do wypróbowywania badylkowego siod³a Vislava równie¿ warrior.gif

Bardzo siê cieszê ¿e grono zainteresowanych nam siê poszerza icon_mrgreen.gif

z pozdrowieniami

Rosamar
Rabiega
Co Wy z tym czosnkiem, ta¿ po nim tylko "odbijany z Nie¶wie¿a"...
¯e nie wspomnê o tym, ¿e ludzie Wschodu uwa¿ali owo zió³ko za afrodyzjak, khe, khe...
To jak¿e to tak, zachêciæ i nie po.....ca³owaæ ?

Purvisie - to, co znlaz³e¶ to jaki¶ czarnobylski mutas (jak pisa³ Pilipiuk), lepiej tego nie dotykaj.
A skoro ma wielkie z±bki, to uwa¿aj, by nie ugryz³...i czy to aby czosnek jest, hy, hy... tongue.gif ?

Allium ursinum, czyli czosnek nied¼wiedzi, zwany dzikim, ma cebulê du¿o mniejsz± i szczuplejsz± od Allium sativum, czyli cz. pospolitego.
W za³±czniku wizualizacja obojga czosnków.

K³aniam nisko
Rabbi
Vislav
Witam

Karolina 'koniara' i Purvis - dziêki za zainteresowanie i zg³oszenie uczestnictwa - zadañ do wykonania nie zabraknie. Zapomnieli¶cie o papudze bigsmile2.gif

Rabbi - kuchnia stepowa poza produktami pochodzenia zwierzêcego by³a bardzo uboga - st±d poszukiwanie prawdopodobnych dodatków do przygotowywanych potraw. Jak Ci co¶ jeszcze przyjdzie do g³owy - daj znaæ.
Czosnek jako afrodyzjak.. hmm.. chyba tylko wtedy jak obie strony spo¿ywaj±... inaczej raczej jako antyafrodyzjak bigsmile2.gif

pozdrowienia Vislav
Rabiega
CYTAT(Vislav @ 10:42 08.08.2007) [snapback]197416[/snapback]
Czosnek jako afrodyzjak.. hmm.. chyba tylko wtedy jak obie strony spo¿ywaj±... inaczej raczej jako antyafrodyzjak bigsmile2.gif
pozdrowienia Vislav

Dobra, Misiu, Ty zjesz, ja zjem - a potem siê zobaczy... heart.gif

P.S. Szerszenie mniodek zebra³y, teraz bêdzie fermentowaæ, bul, bul...
Vislav
Witam

Wszystko wskazuje na to, ¿e uda nam siê z Aubriet± i Mietkiem (nowa osoba) dotrzeæ do Rosamar ju¿ w czwartek pó¼nym wieczorem. Bêdziemy jechali samochodem, tak wiêc mam nadziejê trafiæ bezpo¶rednio na miejsce spotkania.

Wreszcie mój eksperymentalny namiot koczowniczy rozpad³ siê definitywnie wskutek dzia³ania s³oñca i deszczu - tak siê koñczy u¿ywanie, nie do koñca naturalnych materia³ów.
Konstruujê kolejny z wykorzystaniem gollumowego kocyka tkanego z koziej sier¶ci, tym razem bêdzie to zgodne z namiotami nomadów - mam nadziejê, ¿e godnie i z wiêkszymi sukcesami zast±pi poprzednika.

pozdrowienia Vislav
rosamar
Hej!
Twój namiocik przetrwa³ ciê¿k± próbê na tegorocznym Wolinie i by³am w szoku gdy zobaczy³am ¿e pod spodem by³o suchutko :-)
Je¿eli chodzi o moje w³asne zasoby to mam równie¿ namiot - niewielki wprawdzie ale jakby co to spokojnie mo¿na przenocowaæ.
Poza tym usilnie zastanawiam siê nad jakim¶ daszkiem co by nam s³oñce mózgów nie wypra¿y³o icon_wink.gif
Poniewa¿ moje zasoby finansowe na ten rok le¿±ce w przegródce "Du¿e Zakupy" devil.gif wyczerpa³y siê definitywnie to stwierdzi³am ¿e s± dwie opcje. Pierwsza taka ¿e pójdê do jakiej¶ castoramy i kupiê za parê groszy tak± du¿± niebiesk± plandekê. Minus tej opcji jest taki ¿e wygl±daæ to bêdzie obrzydliwie bum.gif natomiast plusem jest jej nieprzemakalno¶æ i wzglêdna ³atwo¶æ monta¿u face4.gif Druga opcja to po³a¿enie po lumpeksach za starymi lnianymi zas³onami. Minusem tego jest niestety ¿e nie za bardzo mam czas i mo¿liwo¶æ a i na odpowiedni materia³ nie³atwo trafiæ. No i nieprzemakalno¶æ mo¿e byæ dyskusyjna face4.gif
Porad¼cie co lepiej bo z jednej strony nie mam czasu kopaæ po ciucholandach a z drugiej moje poczucie estetyki wyje na my¶li o niebieskiej plastikowej plandece usmieszek_01.gif

Co do przyjazdu w czwartek nie ma problemu bigsmile2.gif
Jedyna drobna niedogosno¶æ jest taka ¿e bêdziecie siê od 8 do 16 musieli zadowoliæ towarzystwem mojej mamy bo moje limity urlopowe wyczerpa³y siê z ró¿nych przyczyn a Szefowa ogniem zieje diabel.gif kiedy tylko spróbujê na ni± spojrzeæ i od razu krzyczy ¿e z wakacji nici anger.gif
Ale mam nadziejê ¿e sobie poradzicie icon_mrgreen.gif
Trzeba siê z w koñcu z rumakami chocia¿ z ziemi zapoznaæ icon_wink.gif usmieszek_07.gif
A i mam dla ciebie Vislavie pewn± zabaweczkê, co do której s± plany, ale niestety musia³oby j± jakie¶ fachowe oko Cie¶li icon_wink.gif obejrzeæ bo zepsuta troche jest aaa.gif

Na razie tyle ale na pewno za chwilkê znowu mi co¶ przyjdzie do g³owy icon_wink.gif

z pozdrowieniami znad pra¿onych orzeszków

Rosamar
Vislav
Witaj Rosamar

O daszek nie martw się, przywiozę ze sobą odpowiedni materiał - pozostał po Szlaku Jedwabnym 2006. Trochę eklektyczny, jednak nie tak bardzo jak niebieska plandeka - jako zaleta jest nieprzemakalny. Na pierwsze organizacyjne spotkanie wystarczy.

Co do - 08oo-16oo - nie ma żadnego problemu - spokojnie sobie razem z Twoją mamą poradzimy sobie z przygotowaniami. Zresztą mam gorącą nadzieję, że również przyłączy się do naszego projektu - z sympatią wspominam nasze pojedynki z gliną i garncarstwem w Wolinie.
Będzie też czas zaprzyjaźnić się ze zwierzyńcem.

Co do zabaweczki - to przypominam sobie jeden z dawniejszych postów - zwiększę zapas przydatnych narzędzi.

Do rychłego zobaczenia.

pozdrowienia Vislav
Vislav
Witam

Do naszego spotkania dołączają kolejne koczowniczki - Luiza i Jola z córeczką plus być może jeszcze jedna dziewczyna z grupy Eisen Ruoth (poznaliśmy się na Beltan 2007).
Bliższe dane będę miał w poniedziałek 27.08.2007

Liczba Koczowniczek stale rośnie

pozdrowienia Vislav
Purvis
Byæ mo¿e bêde móg³ byæ pomocny w kwestii namiotu. Posz³o PW do Rosamar.
Pozdrawiam
P
Bograider
Witam, pozdrawiam i pytam czy byliby¶cie sk³onni przygarn±æ dwójkê ciekawskich ³uczników? ¦ledzê ten w±tek od pewnego czasu i jeste¶my z Lub± coraz bardziej chêtni aby was odwiedziæ, za wasz± zgod± oczywi¶cie...

Niestety w odtwarzaniu jeste¶my raczej bez wyposa¿enia - na pewno bêdziemy w stanie zorganizowaæ zacz±tki strojów, lecz np. dysponujemy namiotem wspó³czesnym typowo. W zamian oferujemy ³uki, s³omiankê i tarcze mo¿emy przywie¼æ... kto¶ tu na pewno bêdzie z tego zadowolony...
Purvis
CYTAT(Bograider @ 15:54 23.08.2007) [snapback]198394[/snapback]
Niestety w odtwarzaniu jeste¶my raczej bez wyposa¿enia - na pewno bêdziemy w stanie zorganizowaæ zacz±tki strojów, lecz np. dysponujemy namiotem wspó³czesnym typowo. W zamian oferujemy ³uki, s³omiankê i tarcze mo¿emy przywie¼æ... kto¶ tu na pewno bêdzie z tego zadowolony...

Dziêki za przypomnienie: zabieram dwie proce: drzewcówkê i "go³±". Pasuj± pewnie do koczowników jak premier na defiladê, ale pozwalaj± wytchn±c po ciêzkich chwilach w kuchni icon_mrgreen.gif

Jak jeszcze znajde, to przywiozê trochê tego "wielkozêbnego" czosnku. Bêdzie nam swiecic wieczorami zupe³nie jak na stepach Kazachstanu albo pustyniach Arizony, tam gdzie kiedy¶ takie wielkie grzyby ros³y.....

Ale darowanemu czosnku nie zagl±da siê w k³y tongue.gif

pozdrawiam starosarmackim "Maze³ tow!"
Purvis

Vislav
CYTAT(Bograider @ 15:54 23.08.2007) [snapback]198394[/snapback]
Witam, pozdrawiam i pytam czy byliby¶cie sk³onni przygarn±æ dwójkê ciekawskich ³uczników? ¦ledzê ten w±tek od pewnego czasu i jeste¶my z Lub± coraz bardziej chêtni aby was odwiedziæ, za wasz± zgod± oczywi¶cie...

Witajcie Luba i Bograider

Od czego¶ trzeba zacz±æ - na to spotkanie wystarcz± zacz±tki strojów. Jednak z czasem wymogi bêd± powa¿nie i szybko ros³y. Jak wykonaæ prosty namiot mo¿na przeczytaæ w temacie http://www.freha.pl/index.php?showtopic=14592

Poza konn± jazd±, strzelanie z ³uku jest jedn± z podstawowych umiejêtno¶ci - zabierzcie ze sob± pe³ne wyposa¿enie w tym zakresie.

Namiot wspó³czesny tylko jako 'emergency' w przypadku bardzo z³ej pogody - chocia¿ w przypadku koczowników to zjawisko jest trudne do zdefiniowania i raczej rzadko wystêpuje.

Do zobaczenia
Vislav

p.s. Purvis - proca jest bardzo starym wynalazkiem, nie wiem jednak jak popularnym w¶ród koczowników - zabierz ze sob± to porzucamy kamykami do celu.
Vslv
rosamar
Mam nadziejê ¿e pierwsze spotkanie bêdzie wystarczaj±co "eklektyczne" by zadowoliæ Jego Koczowniczo¶æ, Rabiegê icon_mrgreen.gif

Poza tym my¶lê ¿e wasza s³omianka zostanie powitana z entuzjazmem, zw³aszcza przeze mnie osobi¶cie gdy¿ odpadnie mi kombinowanie tarczy icon_wink.gif Jakowy¶ stojak siê wymodzi a i miejsce do strzelana jest.
Poza tym je¶li kto¶ z koczowników lub kandydatów na koczowników dysponuje krótkim refleksyjnym ³ukiem o jakim¶ ludzkim naci±gu (mniej ni¿ 35 kilo icon_wink.gif ) to je¶li pomo¿ecie mi ustawiæ korytarz spróbujemy postrzelaæ z konia icon_mrgreen.gif
Próbowa³am ju¿ tego wcze¶niej ale niestety z dwumetrowego angielskiego longbowa jest to niewykonalne :-/

Co do namiotów to Purvis pochwali siê nam swoim piêknym pawilonem natomiast ja moimi autentycznymi wojskowymi pa³atkami ( tak tak dok³adnie takimi o jakich by³a mowa w temacie o namiotach szczerba.gif ) W zesz³ym roku mroczy³am pod nimi na Grunwaldzie wiêc i w tym roku mo¿emy je roz³o¿yæ i problem spania dla dwóch osób rozwi±zany.

z pozdrowieniami

Rosamar
Bograider
Wiêc jakie minimalne wyposa¿enie zalecasz Vislavie na pierwsze spotkanie?

Dotychczas zajmowali¶my siê tylko ³ucznictwem wiêc, jak ju¿ pisa³em, w odtwarzaniu jeste¶my zupe³nymi ¿ó³todziobami - potraktowa³em wasze spotkanie jako okazjê do zdobycia kilku do¶wiadczeñ od ludzi którzy tematem zajmuj± siê od d³u¿szego czasu... icon_wink.gif Raczej nie chcia³bym, ¿eby zamieni³o siê to w survival pe³n± gêb± podczas gdy nie bêdziemy do tego przygotowani. Prosi³bym wiêc o wyrozumia³o¶æ, przynajmniej tym pierwszym razem, odno¶nie posi³kowania siê zdobyczami wspó³czesnej cywilizacji icon_wink.gif

Co do ³uku refleksyjnego - 40-sto funtowy bisok "wschodni" powinien siê nadaæ - ok. 135 cm ale pytanie czy kto¶ ma zekier? Stylem ¶rodziemnomorskim z konia strzelaæ tak troche cie¿ko. Konne ³ucznictwo wymaga naprawde du¿ych umiejêtno¶ci i ja bym nie ryzykowa³ eksperymentu. Zw³aszcza jak koñ nie jest z ³ukiem oswojony.

Stojak mam ale nie wiem czy uda siê nam go zapakowaæ do samochodu na tak± trasê - jakby co to mo¿na s³omiankê na czym¶ powiesiæ icon_wink.gif

A mo¿e ma³y warsztacik rogownictwa? Dosta³em kiedy¶ pociête poro¿e i co¶ mo¿na by z tego skonstruowaæ - np. rêkoje¶æ no¿a?
Vislav
Witaj Bograider

1. Jako minimum
- dla Lubej długa, prosta sukienka - w najprostrzej wersji dwa kawałki (prostokąt lub trapez) lnianej tkaniny zszyte ze sobą z pozostawieniem otworów na ramiona i głowę
- dla Ciebie tunika plus spodnie
Na nogi coś prostego, nie rzucającego się w oczy - byle nie glany lub wyrafinowane adidasy czy najki.
Zabiorę ze sobą zapas cieplejszych ciuszków na chłodne wieczory. Zamiast śpiworów lepiej zabrać kilka koców.

2. Stojak pod tarczę zrobię na miejscu - nie jest to żaden problem.

3. Łuk Bisoka o mniejszym naciągu może być. Ja zabiorę jednego Grozera Hungarian i jeden flatbow z cisu. Zekier ze skóry mogę zrobić - chociaż w moim przypadku odejście od stylu śródziemnomorskiego nie udało się jak na razie. Są Węgrzy strzelający z konia tym stylem - chociaż Gyula ma na ten temat 'konkretną' i zdecydowaną opinię i zresztą wcale mu się nie dziwię.
Ewentualne strzelanie z konia dotyczy wyłącznie Rosamar, jeżeli nawet jej konie nie są z łukiem oswojone - to z Rosamar i jej różnymi zwariowanymi pomysłami z pewnością tak.

4. Do rogownictwa nie mam narzędzi i doświadczenia, natomiast ciesielstwo jak najbardziej.

pozdrowienia Vislav
rosamar
Bograiderze co do strzelania z konia to zapewniam cię że moje konie są przyzwyczajone do najróżniejszych dziwacznych rzeczy - próby strzelania nie powiodły się głÃ³wnie dlatego że za manewry z longbowem prawie zapłaciłam własnymi zębami bum.gif

Stojak do słomianki jakiś się skombinuje.

Co do minimum przeżyciowego to przede wszystkim mnóstwo wełnianych kocy do przykrycia się w nocy (słoma na posłania będzie). Oprócz tego mogą służyć jako płaszcz gdy się robi chłodniej.
Wszelkie śpiwory i inne wynalazki XXIwieczne są niemile widziane.

Będzie daszek oraz co najmniej kilka namiotów: Purvisa, moj i Vislava ale zakładamy że duma nie pozwala koczownikowi szczerba.gif a zwłaszcza już latem, spać pod dachem woohoo.gif
Oprócz koców polecam z wyposażenia glinianą lub drewnianą miskę ( na początek może być stylizowana) i drewnianą łychę (do dostania w każdym markecie). Mile widziany nóż (z drewnianą rączką)
Ogólnie nie lubimy plastiku i jest on wyklęty.

Co do strojów to nie mam pomysłu - ewentualnie mogę pożyczyć jakieś drobiazgi ale mam głÃ³wnie suknie diabel.gif więc nie wiem czy się wam przydadzą icon_wink.gif

Vislavie masz jakieś pomysły? Łaskawie icon_wink.gif postanowiłam ci pozostawić takie kreatywne myślenie bum.gif bo to nie na moją biedną głowę crazy.gif

Poza tym załączam mapkę jak dojechać od głÃ³wnej trasy (nie śmiać się devil.gif bo namęczyłam się piekielnie icon_wink.gif )
Czerwone kółko na górze mapy to miejsce zbiórki. Na inne kółka nie patrzeć bo ta mapa jest ogólnie jakaś dziwna crazy.gif
Końcowy odcinek to gruntówka nie zaznaczona na mapie ale zapewniam że da się przejechać (chociaż prawdziwych koczowników nie powinny przerażać dziury i wądoły na których można zawieszenia rumaka złamać diabel.gif )
Mója komórka: 698548491

uffff

Edit: No i Vislav mnie ubiegł
Dodam tylko że w poszukiwaniu materiałÃ³w na ciuchy polecam lumpeksy gdzie należy się rozejrzeć za wielce niedocenionymi lnianymi obrusami i zasłonami.
Bograider
Jeste¶cie wielcy :-D Dziêki stokrotne za wskazówki, mam nadziejê ¿e pomog± nam unikn±æ wpadki.

Co do strojów to temat dr±¿ymy od d³u¿szego czasu wiêc tutaj akurat nie ma problemu - za ca³± resztê serdecznie dziêkujê - ¿e tak powiem o¶wiecony zosta³em ;-D

Pozdrawiam i do zobaczenia
rosamar
Obecno¶æ na imprezie dzi¶ zapowiedzia³a mi tak¿e Lêborska Dru¿yna £ucznicza z przyleg³o¶ciami bigsmile2.gif
Czyli strzelanie zapowiada siê nam powa¿nie a mo¿e i jaki¶ mini turniej zrobimy : walka.gif

Trochê siê pokomplikowa³o ze s³om± gdy¿ ze wzglêdu na deszcze nie mam jak jej zebraæ z pola wiêc najprawdopodobniej nie bêdzie kostek a jedynie stóg luzem mad.gif
A to z kolei sprawia ¿e trzeba bêdzie pozbijaæ jakie¶ ³aweczki do siedzenia - na szczê¶cie materia³ jest i tylko wygodnicko diabel.gif liczê na pomoc panów z zaciêciem do m³otka i gwo¼dzi icon_wink.gif

Pozosta³o 5 dni woohoo.gif

z pozdrowieniami
Rosamar
Milah
Witam,

bardzo siê cieszê, ¿e bêdziemy mog³y do³±czyæ do Was na koczowaniu clap.gif
Mój entuzjazm podwaja dodatkowo Latoro¶l, ju¿ niemal¿e spakowana i gotowa na tê wyprawê icon_mrgreen.gif
Mam pytanie co do stroju. Jak daleko siêga Twoja, Vislavie, granica tolerancji w kwestii spodni dla niewiasty np? (chodzi mi o konie)...

Pozdrawiam i do zobaczenia!
Milah
(Jola z Córk± smile.gif)
rosamar
Droga Milah
Tak siê sk³ada ¿e ¿ycie na stepach raczej nie sprzyja noszeniu piêknych sukien szczerba.gif wiêc spodnie i co¶ w rodzaju rubachy lub kaftana z rozciêciami jest jak najbardziej wskazane bigsmile2.gif
W ogóle to zapraszam do tematu:

Koczowniczki - Kobiety stepu

w którym by³o trochê gadania o damskiej odzie¿y icon_wink.gif

Prawda jest taka i¿ zarówno moja jak i Vislava granica tolerancji dla mêskiego stroju u kobiet jest gdzie¶ daleko za horyzontem wiêc nie masz siê czym martwiæ :-)

do zobaczenia
Rosamar
Milah
Witam,
bardzo siê cieszê.
Mam zatem jeszcze dwie noce na szycie smile.gif

Pozdrawiam.
Vislav
Witam

Warto zabraæ ze sob± cieplejsze rzeczy - spodnie i kafatn mog± byæ przydatne dla Koczowniczek, nie zapomnijcie te¿ o okryciach g³owy. Przewidywana jest zmienna pogoda - s³oñce, chmurki, przelotne deszcze. Ponadto bêdzie ch³odniej, szczególnie w nocy i nad ranem.

CYTAT
Na Skandynawiê zacz±³ prószyæ ¶nieg
(28.08/06:17) - Ni¿, który przechodzi nad Skandynawi± ¶ci±ga znad Arktyki bardzo ch³odne powietrze, które ostatniej nocy dotar³o a¿ nad po³udniowe czê¶ci pó³wyspu. Termometry pokaza³y tam zaledwie 4-5 stopni, a przy gruncie oko³o zera. Jeszcze zimniej by³o na pó³nocy Norwegii i Szwecji, gdzie temperatura spad³a lekko poni¿ej zera i padaj±cy deszcz przeszed³ w deszcz ze ¶niegiem i sam ¶nieg. Mieszkañcy pó³nocnej i ¶rodkowej Skandynawii mogli wiêc obserwowaæ powiewy zimy, która nawet pod koniec sierpnia w tych stronach nie jest zbyt czêstym zjawiskiem. Opady ¶niegu dot±d by³y jednak bardzo s³abe i wyst±pi³y jedynie w nocy. Szczyty górskie zabieli³y siê, ale tylko na kilka godzin. W ci±gu dnia ociepli siê i po ¶niegu nie powinno byæ ju¿ ¶ladu. Jednak niskie temperatury nocami i o poranku oznaczaj±, ¿e czas lekkich strojów w³a¶nie dobieg³ koñca i pora wyj±æ z szaf cieplejsze odzienie. Przydadz± siê kurtki, gdy¿ popo³udniami temperatura siêga najwy¿ej 15 stopni, a do tego silnie wieje i pada, co obni¿a temperaturê odczuwan± przez cia³o. Skandynawowie mimo jesiennej aury nie maj± jednak zamiaru siê do niej od razu przyzwyczajaæ, gdy¿ licz± na wrze¶niowe ocieplenie i tradycyjne babie lato. Jednak w tym roku mo¿e byæ z tym problem, gdy¿ wyra¼nie widoczne jest postêpuj±ce och³odzenie na wyspach Arktyki, a masy zimnego powietrza coraz ¶mielej wêdruj± na po³udnie. Takie ni¿e jak obecnie panuj±cy, który dzisiaj dociera nad Zatokê Fiñsk±, nie sprzyjaj± powrotowi ciep³ych dni, a wrêcz przeciwnie. Przez najbli¿sze co najmniej dwa tygodnie Skandynawia musi siê liczyæ z du¿o ni¿szymi temperaturami ni¿ zwykle na prze³omie sierpnia i wrze¶nia, a tak¿e z czêstszymi opadami marzn±cego deszczu i deszczu ze ¶niegiem. www.twojapogoda.pl

Z pomorskich stepów do Skandynawii nie jest tak daleko, chocia¿ co¶ takiego jeszcze nam nie grozi.

pozdrowienia Vislav
Vislav
Witam

U Rosamar powinienem byæ dzisiaj wieczorem 30.08.2007/22oo. W razie potrzeby jestem osi±galny do godz.15oo pod nr stacjonarnym 91 322 6111. Pó¼niej komórka 609189750

Do rych³ego zobaczenia w koczowniczym obozowisku. Ju¿ siê nie mogê doczekaæ spotkania z przyjació³mi pijacy.gif , lekcji konnej jazdy usmieszek_09.gif crazy.gif , i stepowej kuchni pat.gif repa.gif

pozdrowienia woohoo.gif Vislav
Vislav
Witam

Rosamar jeste¶ WIELKA respekt.gif - wszystko by³o ¶wietnie przygotowane - jeszcze raz u¶ciski dla Ciebie, Rodzinki i niezliczonych zwierzaków, oraz dla wszystkich uczestników naszego eklektycznego organizacyjno-integracyjnego spotkania.

Uda³o nam siê co¶kolwiek zrealizowaæ ze stepowej kuchni. Mimo ci±g³ych deszczyków namioty da³y radê a i humor dopisywa³.

Ka¿dy móg³ sobie potrenowaæ strzelanie z ³uku na ró¿nych dystansach.

Aubrieta pierwszego poranka skutecznie 'zaszamani³a' koniki i dalsze lekcje dziêki Twoim umiejêtno¶ciom dydaktycznym i bezgranicznej cierpliwo¶ci posz³y bardzo dobrze.

Stepy pomorskie, lasy i strumyki ogl±dane z siod³a s± cudowne. Ja sam, chocia¿ po dwóch wycieczkach jeszcze z pewno¶ci± nie jestem nawet przeciêtnym koczownikopodobnym okazem usmieszek_07.gif - przynajmniej wiem, ¿e utrzymam siê w siodle i ten sposób przemieszczania siê sprawia mi przyjemno¶æ.

Najbli¿sza wyprawa planowana na V'2008 z pewno¶ci± mo¿e byæ pieszo-konna w proporcjach zale¿nych od ilo¶ci uczestników. Je¿eli to zaaprobujesz -proponujê aby bez ¿adnych wyj±tków ka¿dy uczestnik, pocz±wszy od tej wyprawy dysponowa³ kompletnym strojem i wyposa¿eniem zgodnym z kultur± Pazyryk.

Jeszcze raz dziêkujemy wszystkim za spotkanie.

U¶ciski Aubrieta + Vislav
plus 'zmotoryzowany' koczownik Mietek
rosamar
Wszyscy moi kochani koczownicy i koczowniczki!
Chcia³abym bardzo wam podziêkowaæ ¿e przybyli¶cie na te moje stepy i mam nadziejê ¿e bawili¶cie siê równie dobrze jak ja szczerba.gif
Szczególne podziêkowania dla was Vislavie i Aubrietto bo bez was nie by³oby szans ¿eby to w ogóle zorganizowaæ.
A poza tym my¶lê drogi Vislavie, ¿e jeste¶ juz koczownikiem pe³n± gêb± warrior.gif
Mam nadziejê ¿e uda³o mi siê zaraziæ ciê moim konikiem icon_wink.gif i ¿e znajdziesz czasem czas, pomiêdzy swoimi licznymi projektami, ¿eby doskonaliæ swoje umiejêtno¶ci je¼dzieckie usmieszek_09.gif i wzi±æ udzia³ w wyprawie wiosennej ju¿ jako konny.
Zreszt± wszystkim je¼d¼com gratulujê odwagi i samozaparcia bo przecie¿ musieli¶cie obdarzyæ wielkim kredytem zaufania zarówno mnie jak i moje konie które notabene spisa³y siê wzorowo icon_mrgreen.gif

W podziêkowaniach wszystkich nie bêdê wymieniaæ wszystkich z osobna bo szefowa patrzy i muszê ju¿ koñczyæ, ale chcia³abym ¿eby¶cie wiedzieli jak bardzo wam za wszystko

DZIEKUJÊ!!!

Link do galerii zdjêæ podam jak tylko je obrobiê i wrzucê na net bigsmile2.gif

z pozdrowieniami

Rosamar
Bograider
My równie¿ serdecznie dziêkujemy za wspania³± go¶cinê...

Có¿ wiêcej mogê dodaæ, czeka nas mnóstwo pracy nad wyposa¿eniem (i nie tylko). Zarazili¶cie nas tematem koczownictwa za co dziêkujemy raz jeszcze icon_wink.gif

pozdrawiamy gor±co

E. i D.
rosamar
Zapraszam do galerii ze zdjêciami z imprezy:

Koczowniczki 2007

z pozdrowieniami

Rosamar
Luiza
Naprawdê jeste¶ Wielka, Lady Altay smile.gif

Wspania³e przygotowanie, rzadko zdarzaj±ce siê na wiêkszych imprezach, ¶wietna atmosfera, wolne zwierzêta, wiejskie jedzenie i mnóstwo miejsca, przestrzeni, pozwalaj±cej je¼dziæ konno, strzelaæ, miotaæ i i¶æ - jak w stepie.

Dziêki za wszystko, za to, ¿e jako tako trzymam siê ju¿ na koniu (a jak trzeba to spadam w miarê bezproblemowo) i za to, ¿e zarazili¶cie mnie kultur± okresu Pazyryk. Zaraz po kampanii wrze¶niowej biorê siê do roboty, spróbujê zd±¿yæ do koñca roku.

Pozdrawiam

P. S. Czy kto¶ ma film z przemowy Aubrietty? Mo¿na go dostaæ?
Vislav
CYTAT(rosamar @ 07:59 03.09.2007) *
[...]
A poza tym my¶lê drogi Vislavie, ¿e jeste¶ juz koczownikiem pe³n± gêb± warrior.gif
Mam nadziejê ¿e uda³o mi siê zaraziæ ciê moim konikiem icon_wink.gif i ¿e znajdziesz czasem czas, pomiêdzy swoimi licznymi projektami, ¿eby doskonaliæ swoje umiejêtno¶ci je¼dzieckie usmieszek_09.gif i wzi±æ udzia³ w wyprawie wiosennej ju¿ jako konny.
[...]
z pozdrowieniami

Rosamar

Witam

Nic mnie nie odci±gnie od nowej pasji - ¿adne dyskopatie, wypadaj±ce ³ekotki i nawykowe zwichniêcia stawów szczerba.gif . Na najbli¿szej wyprawie zamierzam byæ bardziej konnym ni¿ pieszym koczownikiem.
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

Do obejrzenia kolejny album

Koczowniczki 2007

Pomijaj±c mniej lub bardziej widoczny eklektyzm spotkania - warto zwróciæ uwagê na wspania³e miejsce jako siedziba Lady Altay i Koczowniczek, oraz innych towarzysz±cych osobników - przepiêkn± przyrodê pomorskich stepów - pa³êtaj±ce siê wszêdzie zwierzaki i mo¿liwo¶æ odizolowania siê od ¶wiata zewnêtrznego.

pozdrowienia Vislav
Milah

W ramach podziêkowañ... aniol.gif Czu³am siê z Wami wspaniale. Ca³a wyprawa przeros³a moje oczekiwania. Tak ciep³e, serdeczne przyjêcie, wspaniali ludzie, przyjazne zwierzêta lgn±ce do ludzi (85 kg Bazylka na kolanach... hehehe.gif ) bez przerwy...
Cudowne konie, piêkne tereny. Pogoda nie by³a w stanie popsuæ humorów i planów smile.gif
Atmosfera fantastyczna, szczególnie pod (magiczny) wieczór w sobotê...

¯al zwi±zany z powrotem do cywilizacji zmniejsza tylko perspektywa ponownego Was spotkania.
Werka oczywi¶cie w pe³ni oczywi¶cie podziela moj± opiniê. Jest wci±¿ pod urokiem.
Dziêkujemy!
rosamar
Vislavie zdjêcia genialne!!
A¿ siê nie mog³am powstrzymaæ ¿eby avatara nie zmieniæ bigsmile2.gif

No i skoro minê³o przenosimy siê do tematu "Koczowniczki - Stepy Pomorskie" szczerba.gif

z pozdrowieniami

Lady Altay icon_wink.gif
Vislav
Witam

Dziêkujê za uznanie, jednak do tego albumu przy³o¿y³o siê te¿ kilka innych osób - wybór fotek w³asny.

Oczywi¶cie zapraszam do nowego tematu Koczowniczki 2008, chocia¿ mo¿na równie¿ tutaj pokomentowaæ to co by³o.

pozdrowienia Vislav
Kemot
Witam
Chcia³em was przeprosiæ w imieniu Ró¿ki ¿e siê nie odzywa³a.
Ró¿a jest aktualnie na wykopaliskach.

Gratuluje w swoim jak i Ró¿ki imieniu naprawdê bardzo fajnego projektu.

pozdrawiam
Tomek.

PS. Jestem bratem Ró¿ki dlatego wypowiadam siê w jej imieniu, za Ró¿ki zgod± i wiedz±...
Purvis
Witam.
A jednak wyl±dowa³em w kuchni icon_mrgreen.gif
w imieniu nas wszystkich chcia³bym podziêkowac Wam za cudown± imprezê i sympatyczne przyjêcie. Szczególne podziêkowania nale¿± siê Rosamar heart.gif , która jest cudown± gospodyni± i bardzo sympatyczn± dziewczyn± o niespo¿ytej energii.
Przepiêkna okolica, towarzystwo, przy którym czuli¶my siê jak w domu i jeszcze zwierzaki "przylepy" - czy mo¿na wyopbraziæ sobie przyjemniejszy ostatni weekend wakacji?
Mam nadziejê, ¿e sma¿one miêsko nie zaszkodzi³o nikomu... dunno.gif
Za rok wracamy nalezycie przygotowani.
Bograider: ¿adna proca nie hañbi! icon_wink.gif
Pozdrawiam
Orkiszowa Panienka- Karolina, £uczniczka-Asia i ja-Purvis
PS: d³ugo zastanawia³em jak dobrac s³owa, ale najlepiej chyba powiedziec najprosciej.
podrawiam
p
Bograider
Moi drodzy, kolejna porcja zdjêæ (w koñcu zaczynam siê otrz±saæ z szoku "pourlopowego")

Koczowniczki 2007

Purvis: wrêcz przeciwnie - chyba sobie sprawiê i zacznê æwiczyæ bo mi siê spodoba³o icon_wink.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.