Witaj M¶cidróg
Powodów dla których u¿ywamy strzemion jest kilka
Po pierwsze nie dysponujemy na razie rekonstrukcjami siode³ lub ich prekursorów a jezd¿enie na siod³ach sportowych bez strzemion jest koszmarne. Z kolei nasze plany zak³adaj± wêdrówkê podczas której musimy mieæ gdzie¶ przytroczony ca³y ekwipunek.
Po drugie konie na których je¼dzili dawni koczownicy rzadko osi±ga³y wzrost wy¿szy ni¿ 140cm w k³êbie (wtedy taki wzrost mia³y konie bardzo du¿e obecnie koñ z 1,70m jest jeszcze zaliczany do ¶rednich
) i wsiadanie na nie bez strzemion nie sprawia³o wiêkszego problemu. Nam sprawia tym bardziej ¿e tak¿e budowa grzbietu moich koni jest bardziej "ob³a" i nie sprzyja takiemu wskakiwaniu
zw³aszcza osobom niewprawionym.
Po trzecie to koczownicy uczyli siê je¼dziæ w bardzo wczesnym wieku - mo¿na powiedzieæ ¿e wysysali tê umiejêtno¶æ wraz z mlekiem matki
a tak¿e spêdzali w siod³ach wiêksz± czê¶æ ¿ycia nie tak jak my którzy uczymy siê jako starsi i je¿dzimy rekreacyjnie raz na jaki¶ czas.
I po czwarte to najwiêkszym problemem jest to ¿e za naszych je¼d¼ców to JA ponoszê odpowiedzialno¶æ i je¶li nie daj bo¿e co¶ siê stanie to JA bêdê winna.
Je¿eli je¼dzi³e¶ kiedy¶ konno drogi M¶cidróg to my¶lê sobie ¿e zdajesz sobie sprawê jakie zaufanie muszê mieæ do moich koni skoro mogê wsadziæ na nie kompletnie zielonych adeptów i pojechaæ na przejad¿kê do lasu i w miejsca gdzie mo¿e siê wydarzyæ mnóstwo potkniêæ, sp³oszeñ a w konsekwencji wypadków. Je¶³i nie je¿dzi³e¶ to zapraszam do siebie w jaki¶ weekend i wtedy zobaczysz ¿e dosiadanie konia to zupe³nie co¶ innego ni¿ np jazda samochodem (co czêsto niezorientowani w temacie porownuj±).
Jazda bez dopiêtych strzemion lub zupe³nie na oklep mo¿e byæ po prostu bardzo niebezpieczna i tutaj pojawia siê miêdzy innymi ta linia której nie mo¿na nam przekroczyæ. Strzemiona to tylko przyk³ad ale jest wiêcej wspó³czesnych elementów z których nie zrezygnujê ze wzglêdu na bezpieczeñstwo moich uczniów.
Na koniec pozostawi³am te¿ tak oczywist± kwestiê jak finansowa.
Otó¿ sprzêt je¼dziecki jest bardzo drogi - przejrzyj sobie oferty sklepów internetowych to zrozumiesz czemu rekonstrukcja rzêdu koñskiego jest tak niepopularna. Na razie musimy siê zadowoliæ pó³¶rodkami z za³o¿eniem ¿e kompletowanie rzêdu mo¿e potrwaæ lata i kosztowaæ maj±tek.
Ogólna moja refleksja jest taka by¶my mierzyli si³y na zamiary i stawiali sobie mo¿liwe do osi±gniêcia cele.
Je¿eli kto¶ taki jak np Vislav chce siê nauczyæ je¼dziæ konno to jestem dumna ¿e wybra³ mnie na nauczyciela ale nie zamierzam stawiaæ przed nim wymagañ niemo¿liwych do spe³nienia bo chcê by czego¶ siê nauczy³, czerpa³ z tego przyjemno¶æ i w dodatku ¿aden sposób nie zaszkodzi³o to jego zdrowiu (w szerokim tego s³owa znaczeniu)
ufff strasznie siê rozpisa³am ale mam nadziejê ¿e to co chcia³am przekazaæ jest wystarczaj±co jasne :-)
Zapraszam ciê te¿ M¶cidróg ¿eby¶ sprawdzi³ na w³asnym ty³ku czym tak naprawdê jest jazda konna
z pozdrowieniami
Rosamar
EDIT: i znowu Vislav mnie ubieg³ tak to wygl±da gdy siê pisze post przez pó³ dnia w pracy pomiêdzy podejrzliwymi spojrzeniami szefowej