Dyrektor Muzeum w Chrzanowie, Wójt Gminy Babice, Starostwo Powiatowe w Chrzanowie oraz
Bractwo Rycerskie Zamku Lipowiec i Grupa Rekonstrukcji Historycznej "WILK"
maj± zaszczyt zaprosiæ na
I Turniej rycerstwa XIII-wiecznego na zamku Lipowiec.
W organizacjê turnieju zaanga¿owa³y siê nowe instytucje dlatego zdecydowali¶my siê na zmianê numeracji turnieju.
Tym, którzy uczestniczyli w poprzednich turniejach nie trzeba reklamowaæ niesamowitego klimatu i atmosfery jaka panuje na naszych imprezach. Zapraszamy serdecznie sta³ych bywalców i nowe twarze
.
Turniej na zg³oszenia.Zg³oszenia wraz z orientacyjn± liczb± uczestników prosimy przesy³aæ na adres:
turniej_lipowiec@interia.eu
Prosiliby¶my równie¿ o podanie ilo¶ci osób bior±cych udzia³ w turnieju bojowym/³uczniczym. Bractwa, z którymi nie mieli¶my jeszcze przyjemno¶ci siê spotkaæ prosi³bym równie¿ o zasilenie swojego zg³oszenia jakimi¶ fotkami
.
Termin nadsy³ania zg³oszeñ - 26 sierpnia. Nied³ugo ruszy strona odno¶nie turnieju tak¿e bêdziemy tam wrzucaæ wszelkie informacje.
W razie dodatkowych pytañ prosimy o kontakt:
Bandit - bandit_warpie@o2.pl gg 1270491
Greg – greg17@vp.pl gg 6621726
Kuba - jimmy12345@poczta.onet.pl gg 6255675
Wiadomo¶æ ¶wietna dla wszystkich, którzy kiedykolwiek byli w Lipowcu i na turniejach na tym zamku. Po roku przerwy organizacja Lipowca wraca we w³a¶ciwe rêce. Gratulujê i cieszê siê, choc mia³em od Grega ju¿ jaki¶ czas temu informacje, ze najprawdopodobniej sprawa z turniejem sie powiedzie, ale nie chcia³em zapeszaæ.
Piotrze oczywiscie mo¿ecie liczyc na pomoc moja i Hufca - jeste¶my przecie¿ jednym bractwem.
Mogê tylko ¿a³owaæ, ¿e datowanie dla mnie nieco za wczesne.
no chetnie bys mi przyjechali i wygrali, ale to datowanie....ale moze cos sie skombinuje na ta date, czasu jest
Normanowie z Radomia z przyjemno¶ci± sie stawi± je¶li tylko nas chcecie?
Jasne ze chcemy - maila znacie tak¿e zapraszam
.
Widzê, ¿e nie obejdzie sie bez interwencji Allaha ... pokonam was moj± kaw± .. o ile zechcecie mnie ugo¶ciæ
Ka¿da interwencja bêdzie mile widziana
, a kawa bêdzie jak znalaz³ na pokrzepienie naszych organizatorskich si³
. Jak zwykle ode¶le do maila po oficjalne zaproszenie
.
Aubrey równie¿ z przyjemno¶ci± zago¶ci w Waszych progach...
to ja równiez sie zg³aszam:) trzynastek nigdy nie za wiele
Witam wszystkich zainteresowanych turniejem dla większości (zwłaszcza dla tych którzy już byli na zamku Lipowiec) ta informacja może nie być ważna ale i tak napisze bo mnie niektórzy pytają "co z noclegiem?" otóż zamek pozwala nam ugościć wszystkich w komnatach (ze sklepieniem) więc nie ma potrzeby zabierania namiotów ze sobą będzie również siano do sienników żeby na gołych kamieniach nikt nie musiał spać.
Ech, mi³o s³yszeæ, ¿e Lipowiec równie¿ przeszed³ w dobre rêce. Mi³o te¿, ¿e "lipowczyki" pojawili siê na FREHA.
Pozdrawiam
Witajcie!
zgłoszenie wyślę dziś, bo jakoś wczoraj nie miałam czasu, choć obiecałam...
tymczasem chciałam zapytać o ten nocleg: komnaty komnatami, ale rozumiem,że namiocik można zabrać i będe miała możliwość go jednak rozłożyć??
bo szczerze mówiąc bardziej ufam zaciszu swego namiociku niż przeciągom na zamku (niezaprzeczalnie pięknym, ale niekoniecznie nadającym się do zamieszkania) w Lipowcu.
może to trauma po wczorajszym przewianiu, przemoknięciu itd a może po próbie spania na tym zamku w komanatach wiele lat temu.
ale jeśli byłaby jednak możliowość zabrania namiotu, z radością skorzystam.
pozdrawiam serdecznie:-)
Triss
Problem z zamkiem Lipowiec jest taki, ¿e jest niewiele miejsca na organizacje turnieju i ka¿d± woln± przestrzeñ musimy dok³adnie zaplanowaæ. Wokó³ samego zamku (wewnêtrzne mury) istnieje niebezpieczeñstwo ze spadaj±cy kamieñ mo¿e przed³u¿yæ komu¶ na wieczno¶æ sen w namiocie dlatego wolimy tego unikn±æ.
Dyrekcja muzeum nie wyrazi³a zgody na noclegi przy murach, ale udostêpni³a komnaty zamkowe na pierwszym piêtrze co na pewno zrekompensuje brak miejsca pod namioty.
Radzi³bym zatem jednak nie braæ namiotu bo tak na prawdê nie bêdzie go gdzie roz³o¿yæ.
Pozdrawiam
Sława!!
Chyba sie nie pogniewacie jak zajrzę z łukiem ?
Pozdrawiam - Dobromir zwany Rosomakiem.
XIII wieczny skrzypek zago¶ci na bank bylem 2 lata temu i by³o git (wygra³em ognie bengalskie
Witam!
Ja postaram siê wraz z pocztem pojawiæ, no chyba ¿e mnie sesja poprawkowa wcze¶niej zabije;)
Pozdrawiam,
Robert De Traville
Pok³ony!
Oczywi¶cie Tbrowcy z pewno¶ci± siê pojawi± ....bo za nic nie odpu¶ciliby¶my sobie takiej zabawy w tak doborowykm towarzystwie!!!:)
Dziêkujemy za nieoficjalne zaproszenie i jeszcze na pocz±tku sierpnia damy znaæ dok³adnie ile nas bêdzie itd.
Genialnie!
No nareszcie sie odezwa³e¶ S³awku
. Cieszymy sie równie¿ ¿e dacie rade sie pojawiæ
.
Ruszy³a stronka o turnieju. Zapraszamy do odwiedzinhttp://wilki.bedzin.pl/lipowiec
CYTAT(Halfgar @ 08:51 20.07.2007) [snapback]195596[/snapback]
Widzê, ¿e nie obejdzie sie bez interwencji Allaha ... pokonam was moj± kaw± .. o ile zechcecie mnie ugo¶ciæ
Jak on bêdzie to i my powinni¶my byæ :P Wszak trzeba powstrzymaæ tê zarazê jak nie s³owem to mieczem. ;)
Zatem czy mogliby¶my zago¶ciæ w Waszych progach?
Czy ktoś z ogólnie pojętych okolic Wrocławia znalazłby miejsce dla jednej lub dwóch osób?
Ewentualnie: czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć jak się dostać komunikacją państwową w okolice zamku?
edycja: ok. już znalazłam połączenie wrocław-chrzanów-babice. o ile można wierzyć internetowym rozkładom jazdy...
Asiu, pozwolê sobie na nie¶mia³± sugestiê:
mniejsza ilo¶æ przesiadek czeka Ciê, kiedy wybierzesz podró¿ przez Kraków.
z Wrocka do Kraka jedziesz jednym pociagiem, a z Kraka je¿d¿± busiki, które zatrzymuj± siê u podnó¿a zamku w Lipowcu.
ale oczywi¶cie przez Chrzanów te¿ mo¿na.
pozdrawiam serdecznie i do zobaczenia na Lipowcu, a mo¿e nawet wcze¶niej:-)
w imieniu Zakonu Rycerzy Szpitala Jerozolimskiego, zbrojnego ramienia Krakowskiej Chor±gwi Najemnej, zglaszam i¿ jeslito bedzie mozliwe, uklony w kierunku organizatorów, chêtnie przyjedziemy by w szranki stawac, ramieniem zborjnym a i strzal± celn± dowód mêstwa naszego dawaæ. jelsi ktos bedzie jecha³ z krakowa to chêtnie zorganizujemy wiêkszy transport.. prosze sie zgloaszac do mnie.
W³a¶nie wrócili¶my z organizacji Poloni-Minor i dlatego nie odpowiadali¶my d³ugo na zg³oszenia. Tak¿e proszê o odrobinê cierpliwo¶ci, w najbli¿szym czasie odpowiemy na wszystkie zg³oszenia.
Pozdrawiam
Bandit
Borg prosi o zaklepanie miejsca dla siê i byæ mo¿e dla swej towarzyszki ¿ycia
Broda tak¿e prosi o miejsce... gdzie¶ blisko tego kolorowego z posta powy¿ej ;)
A ja mam nadziejê, ¿e Radomia i mnie(:P) nie wygonicie, bo zamierzamy siê stawiæ (trza by³o nas nie zapraszaæ:P)
Mam te¿ nadziejê, ¿e organizacja bêdzie trochê lepsza ni¿ na naszym ostatnim wspólnym turnieju, a zabawa- duuu¿o lepsza (chocia¿ z tym akurat to nie by³o a¿ tak tragicznie:P)
Pozosta³o ju¿ niewiele czasu do turnieju wiêc kto nie wys³a³ jeszcze zg³oszenia proszê siê po¶pieszyæ (ju¿ prawie mamy komplet go¶ci
).
Termin nadsy³ania zg³oszeñ mija 2 wrze¶nia (najbli¿sza niedziela) tak¿e zapraszamy !!!
Rzemie¶lnicy równie¿ mile widziani.
P.S.
W najbli¿szych dniach zamie¶cimy informacje regulaminowe dotycz±ce konkurencji turniejowych, o czym te¿ tutaj wspomnimy.
Pozdrawiam
Bandit
Na stronie turnieju zosta³y opisane regulaminy konkurencji turniejowych. Dla tych, którzy nie pamiêtaj± lub nie chce im siê szukaæ w tym temacie, przypominam adres:
http://wilki.bedzin.pl/lipowiecPozdrawiam
Jakub
Mam wa¿ne pytanie. Ilu bêdzie(o ile w ogóle bêda)lekko zbrojnych(Tzn same przeszywy, he³m, tarcza plus jakas broñ) w bitwie? Z góry dziêki za odpowiedzi
Pozdrawiam
Trzy Dêby ty¿ bêd± w 2 lub 3 osoby -mia³y byæ 4, ale jedna osoba odpad³a, wiêc mo¿na zaprosiæ jednego spó¼nialskiego wiêcej:) Starym zwyczajem jedzie kramik z drobiazgami, wiêc bierzcie z³oto, bo zbieram na namiot:P
Zadeklarowa³o sie ok. 10/11 lekkich piechociarzy do bitewki (³±cznie z tob± Piotrek chocia¿ liczymy ¿e wyst±pisz w bojowym
).
Mam pytanko a mianowicie, czy je¶li zbierze siê odpowiednia ilo¶æ lekko zbrojnych to jest mo¿liwo¶æ zorganizowania jakich¶ konkurencji bojowych dla nich??
Ciê¿ko stwierdziæ, mamy do¶æ napiêty plan turnieju i raczej trudno by³oby co¶ takiego "wcisn±æ" na sobotê (w niedziele zdecydowana wiêkszo¶æ ludzi zaczyna sie ju¿ wcze¶nie pakowaæ i jest mniej chêtnych do zabawy). Po za tym jakby¶ widzia³ tak± konkurencjê bojow± dla lekko zbrojnych ? Uwa¿am, ¿e to trochê ¶liska sprawa je¶li chodzi o bezpieczeñstwo uczestników.
czy do Lipowca jest jakis sensowny dojazd?? jade z Poznania i myslalam o Krakowie a potem autobusem (Triss tak sugerowa³a wyzej), ale widze ze PKS z Krakowa nie jedzie do Babic...
CYTAT(Anuszka @ 10:00 06.09.2007)
czy do Lipowca jest jakis sensowny dojazd?? jade z Poznania i myslalam o Krakowie a potem autobusem (Triss tak sugerowa³a wyzej), ale widze ze PKS z Krakowa nie jedzie do Babic...
Witaj:)
Mo¿e znawc± nie jestem ale z tego co zd±¿y³am siê zorientowaæ to Zamek dok³adnie znajduje siê w miejscowo¶ci Wygie³zów,
spróbuj wej¶æ na strone
http://www.rda.krakow.pl/pl/detale.php i zobacz jak masz po³±czenie z Krakowa:)
Mam nadzieje ¿e choæ troche pomog³am:)
oj, to juz mam metlik, wszedzie znajduje inne nazwy-Lipowiec, Babice i Wygie³zów....to wkoncu gdzie to??
przyznam ze mam bardzo utrudniony dojazd bo w Krakowie bede po 22 i wowczas chyba ciezko o polaczenia autobusowe...mialam jechac samochodem, ale dzis okazalo sie ze jednak nie i musze szybko -tzn do wieczora-znalezc polaczenie , w przeciwnym razie nie dam rady przyjechac choc bardzo bym chciala.Niestety sprzeczne info o dojezdzie uniemozliwaja mi sensowne ulozenie trasy-pomozcie!!:)
to jest tak z tego co sie dowiadywa³am, zamek mie¶ci siê w Wygie³zowe, a jest to gmina Babice ale nazywa sie ¿e jest w Lipowcu:)
trochê to pokrêcone to fakt:)
jak to wygl±da to masz na stronce
http://wilki.bedzin.pl/lipowiec/dojazd.htm ale jak zorganizowaæ dojazd o 22 to ja nie wiem:(
mo¿e spróbuj przez Chrzanów? mo¿e tak bêdzie ³atwiejszy dojazd:)
dzieki za pomoc, juz wszystko wiem;) Nieoceniona Triss wykombinowa³a trase-Triss jestes moim idolem ;P
Nazewnictwo ca³kiem normalne
. Zamek mie¶ci siê we wsi wygiez³ów, i nazywa siê Zamek Lipowiec
. Babice to nazwa gminy w której znajduje siê wygiez³ów i zamek lipowiec, a tak¿e nazwa wsi/miasteczka granicz±cego z wygiez³owem
.
Z krakowa najlepiej dojechaæ do chrzanowa
http://www.chrzanow.pl/index.php?id=949 (w tym linku s± wyszczególnione kursy z krakowa do chrzanowa), a stamt±d autobusami 317 lub 332 do ostatniego przystanku P³aza-Pêtla, i potem spacerkiem do zamku. Polecam rozk³ad jazdy
http://www.ceti.pl/~zkkm/rozklady/rozklad.html.
Pozdrawiam
Bandit
có¿ te¿ chcia³am pomóc
ale naszczê¶cie s± lepiej doinformowani ludzie
Cieszê siê ¿e mog³am pomóc i ¿e bêdziesz tam z nami, Anuszko
A wszystkim, którzy przyjad± za wcze¶nie lub planuj± zostaæ d³u¿ej - proponujê zwiedziæ skansen, mieszcz±cy siê u podnó¿a zamku w Lipowcu.
Mo¿na praktycznie wypróbowaæ ró¿ne narzêdzia, dotkn±æ prawie wszystkiego, co tam maj± itd.
Ja osobi¶cie polecam i ¿yczê dobrej zabawy
T.
hej a jak tam z pogoda u Was bo w wiadomosciach jakies malo pocieszajace rzeczy mowia?
Ja z Claymorem dojedziemy dopiero ko³o 9 rano w sobotê
. Takie mamy po³±czenia z Wrocka do Krakowa(przez Chrzanów nic nie pomaga...). Tak wiêc zatrzymajcie miejsce i ¶niadanie dla nas
.
erm. Trochê pó¼no. Tak siê zapytam, czy mo¿e przyda siê jeden zbrojny? pe³no, ciê¿kozbrojny, oczywi¶cie. Dzi¶ odzyska³em he³m i i byæ mo¿e transport
Je¶li kto¶ jedzie z Warszawy to by³bym wniebowziêty...
Shaer sniadanko i miejsce zawsze sie znajdzie
, co do pogody to w sobote napewno bedzie spoko (zawsze w urodziny mam fajn± pogode
), a w niedziele bedziemy odpoczywac
wiec do tego nie potrzeba dobrej pogody
.
Martin ciezkozbrojni zawsze mile widziani takze zapraszamy
.
Czas najwy¿szy cosik o nagrodach wspomnieæ ¿eby¶cie nie my¶leli ¿e nie ma o co walczyc
.
A wiêc:
Dla zwyciêscy turnieju bojowego przewidujemy tarczê historyczn± z herbem zwyciêscy (do ustalenia po turnieju).
Dla zwyciêscy turnieju ³uczniczego przewidujemy ³uk z jesionu (longbow) autorstwa pana £ukasza Nawalnego (si³a naci±gu dostosowana do zwyciêscy i równie¿ ustalona po turnieju).
Dla mê¿nych wojów którzy stan± do buhurtu (przewidujemy dru¿yny cztero osobowe) znajdzie siê nagroda w postaci grotów do w³óczni (dla ka¿dego ze zwyciêskiej dru¿yny).
No i na koniec czar par (zmodyfikowany bieg dam
). Tu wyj±tkowo przewidujemy nagrody za 1 i 2 miejsce. Za 1 bedzie to nozyk i krzesiwko, a za 2 dwa krzesiwka.
Wszystkie nagrody oczywi¶cie jak najbardziej historyczne.
Pozdrawiam
Bandit
CYTAT(Shaer @ 20:58 06.09.2007)
Ja z Claymorem dojedziemy dopiero ko³o 9 rano w sobotê
. Takie mamy po³±czenia z Wrocka do Krakowa(przez Chrzanów nic nie pomaga...). Tak wiêc zatrzymajcie miejsce i ¶niadanie dla nas
.
A nie warto byscie sprobowali dostac sie przez Katowice? ja zmodyfikowa³am swoj plan podrozy i jade do Katowic a potem autobusem do Chrzanowa a nastapnie busikiem pod zamek.Mam tylko nadzieje ze o tak poznej porze ( w Katowicach jestem o 20.43) bede jechac busiki i nie utkne na noc na katowickiem dworcu w towarzystwie lokalnej dworcowej smietanki towarzyskiej ;/
Dojechaæ do Chrzanowa bez problemu dojedziesz bo autobusy "J" z Katowic kursuj± do 23
Gorzej bêdziesz mieæ dostaæ siê pod zamek z Chrzanowa, bo busik ostni jedzie o 16,55 (http://www.rozklady.com.pl/main.php?page=polacz_3&czas_min=3&czas_maks=90&) wiec zostaj± autobusy lini 317 i 332 (http://www.zkkm.kom.pl/)
Dzieki bardzo-co ja bym bez was wszystkich zrobi³a
to jest najtrudniejszy dojazd na impreze jaki mia³am;) ale mysle ze teraz dam rade;)
No i po turnieju
. A ¿e ju¿ wróci³em to co¶ napisze
.Pogoda troche nie sprzyja³a ale dalismy rade
. W imieniu GRH "WILK" chcia³em podziêkowaæ wszystkim go¶ciom za liczne przybycie i dobr± zabawê
, a tym co nie dotarli moge jedynie napisaæ - ¿a³ujcie
. A teraz czekamy na pozytywne (mamy nadzieje
) opinie.
P.S.
Na pewno do¿yje stu lat
pozdrawiam
Bandit
W takim razie ja pierwsza z go¶ci
w imieniu w³asnym oraz mieszkañców naszej cudownej "czerwonej komnaty"
dziêkujê bardzo oraganizatorom za zaproszenie oraz wszelkie atrakcje.
jedzenia by³o du¿o i by³o syc±ce.
pogoda nie najlepsza, ale wspania³e towarzystwo i piêkny zamek rekompensowa³y to utrudnienie.
warto by³o przyjechaæ
DZIÊKUJEMY
T.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.