Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Suknia Christiane de Pisan
> Ubiór i dodatki > Ubiory pó¼no¶redniowieczne > Damskie ubiory pó¼no¶redniowieczne
Stron: 1, 2
vilandra
mam wi±zan± z boków... (przejrzyj zdjêcia z tegorocznej biesiady grunwaldzkiej - widaæ wi±zanie)...
Eww
Mam zamiar uszyæ sobie sukniê Christiane de Pisan, ale mam parê pytañ. Przede wszystkim:
Czy móg³by mi kto¶ podrzuciæ wykrój tej sukni?smile.gif Nie jestem pewna czy by³y tam kliny oraz
czy jest mo¿liwo¶æ zrobienia sobie haftów w okolicach dekoltu i rêkawów.
Z góry dziêkujê za odpowied¼:]
Morrigan
CYTAT(Eww @ 21:10 07.02.2007) *
Mam zamiar uszyæ sobie sukniê Christiane de Pisan, ale mam parê pytañ. Przede wszystkim:
Czy móg³by mi kto¶ podrzuciæ wykrój tej sukni?smile.gif Nie jestem pewna czy by³y tam kliny oraz
czy jest mo¿liwo¶æ zrobienia sobie haftów w okolicach dekoltu i rêkawów.
Z góry dziêkujê za odpowied¼:]

A mo¿e tak poszukaæ np w tym temacie ?? http://www.freha.pl/index.php?showtopic=2612&st=80
lewa
A mnie wydaje siê, ¿e nie powinno byæ wcale wi±zañ. Na ¿adnym obrazie wi±zañ nie widaæ. Wystarczy ci±æ ze skosa i zak³ada sie j± bez problemu
Morrigan
CYTAT(lewa @ 19:02 08.02.2007) *
A mnie wydaje siê, ¿e nie powinno byæ wcale wi±zañ. Na ¿adnym obrazie wi±zañ nie widaæ. Wystarczy ci±æ ze skosa i zak³ada sie j± bez problemu

Ja tam wiazan nie mam i jakos dobrze mi z tym smile.gif
lewa
no i właśnie o to mi chodzi ;) smile.gif
Pozdrwiam
Szeherezada
Hej
Wracaj±c do rêkawów: z tego, co widzia³am na dyskutowanej ikonografii wynika, ¿e istnia³y dwa typy krojenia rêkawa: nak³adany "z góry" ze szwem (b±d¼ nie) pod pach±. Kiedy szy³am moj± coethardie nie kroi³am typowych rêkawów, tylko wyciê³am dwa du¿e prostok±ty i wszy³am na prosto. Wyszed³ mi taki efekt, jaki pokazano w Godzinkach - kwiecieñ, narzeczona. Taki sam efekt widaæ na tym s³ynnym rysunku w Historii Ubioru Gutkowskiej - Rychlewskiej. Drugi typ, dostosowany do wykroju pachy ma szew, który znajduje siê z ty³u ramienia tak, ¿e przód koñczy siê ³ukiem wklês³ym przy stawie, a reszta rêkawa zwisa z ty³u ³okcia. Tak samo s± krojone rêkawy w czeskich corset fendu.
Co do ostaniej dyskutowanej miniatury, to bior±c pod uwagê k±t, pod jakim rozchodz± siê krawêdzie w pobli¿u ³okcia, stawia³abym na szew pod pach± siêgaj±cy ³okcia.
Pozdrawiam
Saltatrix
Czytam i czytam tê wasz± dyskusjê i nic a nic nie rozumiem crazy.gif dunno.gif

Chcia³abym uszyæ tak± sukniê... Czy kto¶ móg³by podes³aæ mi wykrój??

K³ania siê i odchodzi...
Rabiega
CYTAT(Saltatrix @ 16:47 08.06.2008) *
Czytam i czytam tê wasz± dyskusjê i nic a nic nie rozumiem crazy.gif dunno.gif
Chcia³abym uszyæ tak± sukniê... Czy kto¶ móg³by podes³aæ mi wykrój??
K³ania siê i odchodzi...

5 ( s³ownie : piêæ ) postów wy¿ej Morrigan poda³a stosowny link .
Co¶ jeszcze "podes³aæ" ?

Rabiega
Musza
W±tek poboczny ale z Christine de Pisan.

Jakiego rodzaju nakrycie g³owy mozna zastosowaæ do tej sukni, oprócz rogatego widocznego na rycinach?

Im prostsze tym lepsze smile.gif

z góry dziêki.
Assassin
Gremlin, krusler to tak na poczekaniu. Jak znajde to dam znac smile.gif
D±brówka
Mo¿e te¿ byæ ma³e siode³ko i chusta z podwik±.
Nadzieya
Witam,

Mam pytanie dotycz±ce sukni Christine de Pisan, poniewa¿ w najbli¿szym czasie zamierzam j± uszyæ. Ciekawi mnie kolor podszewki, gdy¿ zazwyczaj jest ona bia³a lub bardzo jasna (patrz±c na ikonografie umieszczone ju¿ w tym temacie). Czy to jest konieczne? Sama kupi³am czerwony len, którym ma zostaæ podszyta suknia w kolorze bordowym. Czy to bêdzie historyczne?

Pozdrawiam, Nadzieya.
D±brówka
Bia³y kolor podszewki ma oznaczaæ podszewkê z bia³ego futra. Zwróæmy uwagê, ¿e bardzo czêsto wszelkie stroje dworskie w tym okresie maj± podszycie futrzane, jednak zdarzaj± siê te¿ podszewki barwne (np. w hopkach) Moja teoria jest taka, ¿e zarówno pisanki jak i hopki podszywane by³y czê¶ciej futrem a rzadziej tkanin±, a poniewa¿ generalnie przedstawieñ pisanek jest mniej, statystyka sprawia, ¿e trudniej trafiæ na przedstawienie pisanki z tkanin±.

Generalnie jednak podszycie lnem w tym przypadku wydaje mi siê b³êdem. Jest to mimo wszystko suknia dworska i nie powinna wygl±daæ jak "plebejka z psimi uszami". Powinna mieæ trenik, byæ szyta z du¿ej ilo¶ci materia³u dobrej jako¶ci i mieæ podszewkê z czego¶ dro¿szego. Ostatecznie mo¿na zastosowaæ ma³e oszustwo (ponoæ jak najbardziej ultra) i ca³o¶æ podszyæ lnem a na rêkawy skombinowaæ jaki¶ jedwab albo bia³ego króliczka.
Nadzieya
Dziêkujê za odpowied¼ smile.gif . Chyba zdecydujê siê na ma³e "oszustwo", bo trochê szkoda mi tego lnu, co ju¿ kupi³am. W ka¿dym razie to podszycie rêkawów jedwabiem lub futrem nadal powinno byæ jasne, tak?
D±brówka
Ja tak zrobi³am - na ca³o¶ci mam granatowy len a na rêkawach adamaszek. I wszystko jest ok.

Acha. Gdyby¶ szuka³a futra to zwróæ uwagê, czy siê nie sypie, bo wszelkiego rodzaju w³oski wprost kochaj± we³nê i nie chc± jej opu¶ciæ.
Nadzieya
Jeszcze raz Ci dziêkujê, D±brówko:) naprawdê mi pomog³a¶.

Na futro chyba siê jednak nie zdecydujê, bo ¿al mi króliczków, ale jedwab jak najbardziej. Nie chcê siê powtarzaæ, ale czy on mo¿e byæ np. czerwony (ten jedwab)?
Raya Firedancer
Witam

Czy podszycie rêkawów mo¿e byæ ostatecznie np. z bawe³ny lub po prostu z we³ny? Proszê o uzasadnienie smile.gif

A tak poza tym:
Z ilu czê¶ci sk³ada siê suknia, za równo spodnia, jak i wierzchnia?
Z jakiego materia³u powinna byæ wykonana spodnia?

Raya
EwKa
Na stronie 3ciej masz link do tematu o konstrukcji sukni, podam go jeszcze raz:
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=2612&st=80
Oczywiscie kroj rekawow powinien byc zmieniony na wykroje ktorych przyklady masz w tym temacie.

Suknia spodnia to cotte simple, wiadomosci o tym typie sukni znajdziesz tu:
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=6140

Dabrowka pare postow wyzej napisala czemu ta suknia nie moze miec podszewki z bawelny poscielowej z XX w. ani z welny.
Szeherezada
W kwestii podszewki proponujê bawe³nê - zapewnia doskona³e wietrzenie, jest niedroga i dobrze siê nosi. Nie mówiê tu o p³ótnie stosowanym dzisiaj do szycia ordynarnej (czyli pospolitej) po¶cieli, lecz o delikatnej bawe³ence, choæ nie baty¶cie, bo to szybko siê podrze. Taka cienka, ale nie cieniutka bêdzie w sam raz. Proponujê te¿ poszukaæ jakiego¶ jasnego koloru - podbi³am rêkawy mojej coethardie bladoniebiesk± bawe³n± i to piêknie wygl±da.
Nie zgadzam siê z twierdzeniem, ¿e bawe³na siê nie nadaje - to by³ materia³ trochê tylko tañszy od jedwabiu (wtedy oba produkowano ju¿ hurtowo na Bliskim Wschodzie a i wyprawy krzy¿owe zrobi³y swoje), zatem znakomicie nadaje siê na eleganckie suknie. Tak na marginesie - ja swoj± suknie herbow± uszy³am z bia³o-czerwonej bawe³ny (porz±dnie zdekatyzowanej i oczywi¶cie rêcznie) - s³u¿y mi wiernie od piêciu lat.
adusia9223
a co s±dzicie o takim nakryciu g³owy do tej ¿e sukni: http://www.freha.pl/uploads/post-3181-1111485342.jpg ? bigsmile2.gif
Utta
poszukaj na ilustracjach z epoki
je¶li znajdziesz nakrycie g³owy tego typu noszone przez kobietê w wy¿ej opisywanej sukni, to droga wolna
Notburga
Mi ten diadem przywodzi na my¶l wiek XII... Chustka za¶ mia³a okrywaæ w³osy, a nie je ods³aniaæ... Fryzura jest chyba okej. A jakby zamieniæ to na crinale? Nie wiem, czy wystêpuje przy pisance, musia³aby¶ poszukaæ, ale jest napewno odpowiedni na ten okres.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.