Chor±giew Ksiêstwa Legnicko-Brzeskiego (Towarzystwo Przyjació³ Grod¼ca "Kasztelania") z przyjemno¶ci± pragnie poinformowaæ, ¿e w dniach 18-19 sierpnia 2007 r. odbêdzie siê X ¦l±ski Turniej Rycerski na Zamku Grodziec. Wspó³organizatorami s±: Zak³ad Us³ug Turystycznych "Zamek Grodziec", Boles³awiecka Dru¿yna Rycerska "Syrokomla", Opolskie Bractwo Rycerskie. Zg³oszenia przyjmuje Andrzej Ko¶ciuk "Efendi" z OBR. Wiêcej informacji podamy w pó¼niejszym terminie.
Witam!
Turniej datowany na 1250-1450, zaproszenia wysy³a i zg³oszenia przyjmuje:
ewawawoczny@poczta.onet.pl , czyli Ewa-cholera.
Mozna pytac takze tel:602613386
Pozdrawiam
Efendi
Efendi
Moglbys napisac jakie konkurencje sa przewidziane?
Witam!
Giro na dzieñ dzisiejszy przewidziane s± nastêpuj±ce konkurencje:
1. Turniej ³uczniczy.
2. Turniej bojowy na miecz pó³torarêczny.
3. Turniej bojowy na miecz jednorêczny z tarcz±.
4. Scenki rodzajowe.
Oprócz tego przewidziana jest bitwa o zamek. Sprawa ilo¶ci konkurencji nie jest zamkniêta, bo jak bêd± dodatkowe ¶rodki na nagrody to dojd± jeszcze inne konkurencje.
Pozdrawiam Czarna Ró¿a.
Witam!
Na prv "Tatsu" zada³a pytanie, czy rzemie¶lnicy i kupcy bêd± zapraszani? Oczywi¶cie, ¿e bêd± mile widziani. Zg³aszaæ siê proszê do Ewy z Raciborza (
ewawawoczny@poczta.onet.pl), bo ona jest odpowiedzialna za przyjmowanie zg³oszeñ i wysy³anie zaproszeñ.
Pozdrawiam wszystkich!
Zaproszenia bêdê wysy³ac w przysz³ym tygodniu, jak tylko ogarniemy siê po imprezie na zamku w Raciborzu, która odbêdzie siê w najbli¿szy weekend
Zaproszenia ju¿ wysy³am alfabetycznie do zaprzyja¼nionych bractw. Ze wzglêdu na niski przesy³ mojej poczty potrwa to kilka dni, poniewa¿ do ka¿dego bractwa wysy³am zaproszenie osobno.Efendi ju¿ siê denerwuje, ale wiem, ¿e z tego powodu na pewno na g³owie nie osiwieje ani ju¿ nie wy³ysieje.
Ewo! Mam nadziejê, ¿e o nas pamiêtacie:)
Dawno dawno dawno temu byliśmy w Grodźcu na imprezie ....... do dziś z rożżewnieniem wspominam to przepiekne miejsce i sam turniej ! Jeśli znajdzie się chęć z waszej strony na przyjęcie bandy Najbardziej Niezdyscyplinowanej Piechoty Na Świecie to chętnie zgłaszam pełen akces Kompanii "Landsberg" lub jełśi trzeba więcej to także jak sądzę przynajmniej części Chorągwii Barndenburskiej :-)
d.winnicki@gorzow.org
pozdrawiam
Edgarze, wys³a³am Ci zaproszenie na maila, który poda³e¶, ale mi go odbi³o
LUDZIEEEEEEEEEEEEEE!!!!!!!!!!
Podobno Ewce odbi³o
nie mam pojêcia czemu ..... mail dzia³a chyba ze siê pomyli³em ale tu raz jeszcze -
d.winnicki@gorzow.org
Luuuuudziiiieeeeeee!
Efendi napi³ siê piwa i mu siê odbi³o
hyhy jak Wy sie kochacie, lecz ja zglaszam i¿ moja dru¿yna sie nie pojawi na Grod¼cu. ze wzgledu, i¿ 1. za pó¼na jak dla nas, my ino wczesniej byli, 2. mamy juz ten termin zaklepany wiec odpada. coz mam nadzieje, ze impreza bedzie udana tak jak w 2005 gdzie bylam i sie swietnie bawilam :D (jako pó¼na z reszta) pozdrawiam, Wojs³awa!
Witam!
Uprzejmie informujê ze nie przyjmujemy juz zgloszen.
Potwierdzenia uczestnictwa wyslemy do zainteresowanych.
Pozdrawiam
Witam!
Ze wzgledu na wyjazd do Nidzicy i na Grunwald, ew odpowiedzi na pytania po 16.07.
Pozdrawiam
Witam serdecznie
W zwi±zku ze zbli¿aj±cym siê za kilkana¶cie dni Miêdzynarodowym Turniejem Rycerskim na zamku Grodziec (17-18 sierpnia) chcia³abym przekazaæ kilka wa¿nych informacji:
1. Szczegó³y na bie¿±co zamieszczamy na www.freha.pl w dziale Kalendarium.
2. Glejty od wszystkich bractw bêd± wrêczane podczas uroczystego otwarcia imprezy. Gospodarzem imprezy, któremu nale¿y wrêczaæ glejty, jest Czarny Wies³aw z Grod¼ca z Chor±gwi Ksiêstwa Legnicko-Brzeskiego.
3. Bêdzie zapewniona s³oma do sienników.
4. Radzimy wzi±æ ze sob± namioty, które podali¶cie w formularzach, poniewa¿ staramy siê ograniczyæ nocleg w salach zamkowych. W przypadku k³opotów z namiotem lub niemo¿no¶ci± spania w namiocie z przyczyn zdrowotnych prosimy o kontakt.
5. Sprzêt obozowy mile widziany.
6. Prosimy, aby do Grod¼ca przyjecha³o tyle osób, ile podano w formularzu zg³oszeniowym. W przypadku zwiêkszenia lub zmniejszenia liczby uczestników podanej w z g³oszeniu proszê o kontakt.
7. Gdyby z jaki¶ przyczyn losowych kto¶ nie móg³ przyjechaæ na imprezê, proszê o niezw³oczny kontakt telefoniczny. Je¶li oka¿e siê, ¿e bractwo, które zg³osi³o siê na imprezê, nie przyjedzie bez wcze¶niejszego poinformowania, straci szacunek w oczach organizatorów, a tym samym przestanie otrzymywaæ zaproszenia na imprezy organizowane i wspó³organizowane przez Opolskie Bractwo Rycerskie.
8. Wys³anie wype³nionego formularza zg³oszeniowego jest równoznaczne z akceptacj± naszego regulaminu. Dotyczy to równie¿ sprawdzenia poziomu historyczno¶ci strojów przez dowódców bractw, którzy powinni dopu¶ciæ do imprezy tylko kompletnie ubranych w stroje historyczne cz³onków swego bractwa.
9. Dojazd i lokalizacja zamku na www.grodziec.com.
Ewo !
Niestety pomimo wcze¶niejszych informacji nie dotar³o do mnie zaproszenie od Was wiêc nie wiem jak podchodziæ do sprawy. Je³¶i wasze zaproszenie jest aktualne bardzo proszê o przes³±nie formularza który jak widze musimy odes³aæ na jeden a najlepiej na wszystkie adresy :
d.winnicki@gorzow.org
dwinnicki1@wp.pl
lub w ostateczno¶ci na
d.winnicki@hotelsystem.pl (Choæ na s³u¿bowy to wola³bym jednak nie
)
pozdarwiam
Edgar w imieniu Chor±gwii Brandenburskiej i kumpli
Witaj Edgarze
Ewa jutro rano jeszcze raz wyszle zaproszenie. Jezeli i tym razem nie dojdzie, to zglos sie przez FREHE
A zaproszeni juz jestescie i tak:-))
Pozdrawiam
Edgarze, zaproszenie wys³a³am na wszystkie trzy maile (nawet, niestety, do pracy, aby mieæ pewno¶æ, ¿e dojdzie
) Oczywi¶cie gor±co Ciê zapraszamy i czekamy na zg³oszenie.
Dotar³o , dziêkujê bardzo oczywi¶cie odezwê siê jak ju¿ bêde mia³ listê uczestników
Dziêki Edgarze, zatem czekam na zg³oszenie.
Ze wzglêdu na rezygnacjê z turnieju licznej delegacji jednego z bractw, lista na turniej w Grod¼cu jest wci±¿ otwarta
Wróciliśmy.
Przede wszystkim - unikając ciosu moderatorów - dziekuję wszystkim za wyborne towarzystwo.
Turniej można zaliczyć do udanych. Ludzie dopisali.
Będziemy chcieli być w 2008.
Tradycyjnie już (uwaga - lans) częstuję naszymi fotkami, może ktos odnajdzie na nich swoją twarz
http://husyci.pl/galeria/thumbnails.php?album=15Uwagi dla organizatorów na przyszłość (od serca):
- Bitwę zdało by się odpowiednio wcześniej zaplanować, tym razem brak organizacji mógł doprowadzić do tragedii (wystarczyła iskra i hufnica zdmuchnęła by kolumne ludzi!!!). Hakownice strzelały do walczacych w odległości 2-4 metrów - praktycznie do ucha.
- Warto zabronić turystom wstępu do obozu, bo w Polsce kradną (może w Grodźcu nie?).
- Nadto nalezy pilnowac aby między namiotami historycznymi nie rozbijali się turyści (i kto miał ich wyprosić? uczestnicy?).
- Jeśli będziemy bez końca dolewać do zupy wody to jej będzie więcej tylko dlatego, że ludzie nie będą tego jeść.
- Jedzenia nie brakowało, z jakościa było gorzej.
- Generalnie zabrakło kogoś kto zajął by się organizacją (sorry Efendi - najwyraźniej jedna osoba to za mało żeby to ogarnąć).
Gdyby od turnieju odjąc powyższe punkty turniej byłby pretendentem do najlepszego w Polsce (a zamek i boskie usytuowanie dają ogromny potencjał).
Kłaniam.
Arbor/Oktawian z Husyckiej
P.S.: Tak, to z tym najlepszym turniejem w Polsce to była wazelina. Nie mówcie tego nikomu.
Witam.
Chcielibysmy podziekowac organizatorom za zaproszeni. Zamek jest naprawde piekny.
Jesli chodzi o wrazenia i uwagi to w sumie Arbor mnie uprzedzil i wiekszosc napisa³.
Doda³ bym tylko ze mi osobiscie jeszcze doskwierala sprawa osob palacych papierosy w strojach na terenie obozowiska, ze nie wspomne o tych co kopcili przy sto³ach podczas wieczerzy. FUJ
Fajnie tez by bylo jakby byly jakies atrakcje w niedziele rano, nie wszystkim chce sie wyjazdzac z tak przepieknego miejsca w niedziele rano.
Tez uwazam, ze z Grodzca móg³by byc jeden z najlepszych turniejów w Polsce.
Pozdrowienia dla wszystkich nowopoznanych oraz tych ktorych znalismy juz wczesniej.
Specjalne pozdrowienia dla najfajniejszych znanych nam husytow oraz BPP z Landsbergii
Moje trzy grosze ...
Po pierwsze oddzia³ hakowych... zalecam szkolenie obs³ugi broni czarnoprochowej pod k±tem bezpieczeñstwa. Ludzie to nie by³a prawdziwa walka tylko inscenizacja! Strzelamy w powietrze a nie tak by innym zdmuchn±æ ³eb z karku. By³o mówione nie strzelamy na wprost tylko w górê. Ale jak kto¶ ma problemy z kierunkami to zalecam powrót do przedszkola - tam ucz± co to lewa strona i prawa, góra i dó³. I jeszcze jedno : czarnoprochówka i alkohol to nie jest dobre po³±czenie.
Co do samej walki - zalecam wcze¶niejsze ustalenia pomiêdzy dowódcami poszczególnych oddzia³ów scenariusz bitwy. Unikniemy widoku zadymy i totalnego chaosu.
Jedzenie - ... siê zjad³o :P
Tury¶ci - jak to tury¶ci, ³azili gdzie popadnie.
Wiêcej go¶ci weselnych - nie ma to jak robienie bramy dla m³odych (a wykup by³ spory)
Nie wszyscy siê przejeli tym ¿e samochody trzeba odprowadzaæ na parking. Ja to zrobi³em ale patrz±c potem na olewkê innych zaczynam tego ¿a³owaæ. W miejscu zajêtym przez samochody mo¿na by³o ustawiæ oddzia³y hakowych, odgrodziæ widownie i by³o by ju¿ lepiej.
Reasumuj±c: zabawa poza tymi uwagami (na przysz³o¶æ) by³a udana, okolica i zamek klimatyczny, pokazy i walki super.
Dzięki wszystkim za świetną zabawę :]
oczekuję na zdjęcia
pozdrawiam
Arbor Chcia³bym Ci przypomnieæ ¿e OBR czyli tak¿e Efendi by³ jednym ze WSPÓ£Organizatorów ;) W razie w±tpliwo¶ci proszê o spojrzenie na pierwszy post tematu;)
dziêkujemy za rady z pewno¶ci± we¼miemy je sobie do serca;) I Tych samych b³êdów nie pope³nimy w przysz³o¶ci:)
a co do kopc±cych ludzi...No có¿...Taki poziom prezentuj± sob± a do krzaczka tak niedaleko i nikomu by tam nic nie przeszkadza³o... Ale my¶lê ¿e to ju¿ Dowódca bractwa powinien poinformowaæ swoich podopiecznych ¿e na imprezach Historycznych jak ju¿ kto¶ musi to niech znajdzie sobie miejsce gdzie¶ na zamku gdzie nikomu nie bêdzie to przeszkadzaæ i nie bêdzie go widaæ przez czas palenia...
Pozdrawiam Gor±co!
dziekuje wszystkim za fantastyczna zabawe
Pozdrawiam
CYTAT
Arbor Chcia³bym Ci przypomnieæ ¿e OBR czyli tak¿e Efendi by³ jednym ze WSPÓ£Organizatorów ;) W razie w±tpliwo¶ci proszê o spojrzenie na pierwszy post tematu;)
Z perspektywy uczestnika to tylko Efendi cokolwiek tam organizowa³, tak naprawdê poza nim nikt nie kwapi³ siê do rozmawiania z uczestnikami, decydowania o czymkolwiek i omawiania ró¿nych akcji np. bitwy.
Przyznam sie szczerze, ¿e nie czyta³em frehy przed wyjazdem. Na miejscu szuka³em org. i wszyscy mówili ¿eby rozmawiac z Efendim.
Tak czy siak, jak naprawde we¼miecie te uwagi do serca, to bêdzie w przysz³ym roku prawdziwie zaj*** turniej, s³owo Wam dajê.
Tak wiec jesli tylko Efendii "cos" organizowal , trudno miec do niego pretensje nawet jesli wszytskiego nie ogarnal .
Co do papierosow nie bede powtarzac tego , co napial Luszko .
A co do grochowki - woda byla dolana aby nic nie stalo sie z kotlem i ugotowac kielbase a nie po to , zeby ja jesc ... Sama ja tam dolalam . Jezeli kolejne zaminay w kuchni mowily co innego , przepraszam . Uwage zapamietamy i wyciagniemy nauczke na przyszlosc ;)
Dziekuje za mila zabawe ;) zarowno w kuchni jak i na biesiadzie xD
- Bitwê zda³o by siê odpowiednio wcze¶niej zaplanowaæ, tym razem brak organizacji móg³ doprowadziæ do tragedii (wystarczy³a iskra i hufnica zdmuchnê³a by kolumne ludzi!!!). Hakownice strzela³y do walczacych w odleg³o¶ci 2-4 metrów - praktycznie do ucha.
Tu Ci juz odpowiedzial Geralt.
- Warto zabroniæ turystom wstêpu do obozu, bo w Polsce kradn± (mo¿e w Grod¼cu nie?).
- Nadto nalezy pilnowac aby miêdzy namiotami historycznymi nie rozbijali siê tury¶ci (i kto mia³ ich wyprosiæ? uczestnicy?).
Nie, przebiegala tamtedy sciezka szlaku czarnego (turystyczna) , i tyle.A Ci co rozbili sie na noc obok obozowiska, a nie w nim, dostali moja zgode.
- Je¶li bêdziemy bez koñca dolewaæ do zupy wody to jej bêdzie wiêcej tylko dlatego, ¿e ludzie nie bêd± tego je¶æ.
Tu odpowiedziala Daria
- Jedzenia nie brakowa³o, z jako¶cia by³o gorzej.
Pretensje do rzezni Panstwa Sobkowskich, podobno najlepszych w Zlotoryi.
- Generalnie zabrak³o kogo¶ kto zaj±³ by siê organizacj± (sorry Efendi - najwyra¼niej jedna osoba to za ma³o ¿eby to ogarn±æ).
w 100 % racja, ale o ile pamiec mnie nie myli, wszystkie konkurencje odbyly sie w czasie i do konca a by³o ich wiêcej o 5 niz organizowane dotychczas na turnieju slaskim i niczego nie zabrak³o, w³±cznie z nagrodami:-))
Gdyby od turnieju odj±c powy¿sze punkty turniej by³by pretendentem do najlepszego w Polsce (a zamek i boskie usytuowanie daj± ogromny potencja³).
Ale my nie chcemy byc najlepsi, wolimy dobrze sie bawiæ, a zamek jest super boski.
Prosba Arborze, napisz mi skad jestescie, co robicie i tak dalej(na priva), bo do tej pory nie mialem chyba okazji Was poznac, a i na liscie zaproszen Was nie by³o.
K³aniam.
K³aniam
Efendi
Arbor/Oktawian z Husyckiej
P.S.: Tak, to z tym najlepszym turniejem w Polsce to by³a wazelina. Nie mówcie tego nikomu.
[/quote]
Panie Kossak!!!
Fajnie tez by bylo jakby byly jakies atrakcje w niedziele rano, nie wszystkim chce sie wyjazdzac z tak przepieknego miejsca w niedziele rano.
Jeszcze raz ja, bo potem ide spac i nie bedzie mi sie chcialo pisac...
O ile sobie dobrze przypominam , to zabawe zakonczylismy w niedziele ok 16:00 bitw±, a wlasciwie
inscenizacja burdy w karczmie.
od 12:00, TRWA³Y FINA³Y TRZECH KONKURENCJI, a od 10:00 Msza Swieta w intencji rycerstwa
Tak wiêc nie wiem gdzies Pan bywa³(uszczypliwy jestem), ale jak wyjezdzalem z zamku w poniedzialek, to jeszcze 8 rvcerzy sie pakowa³o.
Do wszystkich, pamietajcie o jednym, my jestesmy z Opola a impreza w Grodzcu. Wieslaw pomagal jak mogl, ale nie ma ich tylu , zeby dobrze wszystko zrobic.Uwagi przyjete i wyciagniemy wnioski. a ze byly, to takze dlatego ze dotychczas bywalo na turnieju ok 70-80 osób i wszyscy mieszkali w zamku. Teraz bylo nas z rzemieslnikami ok 250 osób i katering robilismy sami. Po to, zeby bylo taniej i turniej mogl sie odbyc. Nie robimy tego dla chwa³y a po to zeby mozna sie bylo spotkac z przyjació³mi , pogadac i pobyc w milej atmosferze.
Glodny nikt nie byl, bo wnioskowalem to po kurczakach, gulaszach, kielbasach, ciastach i karczkach, pozostawionych na sto³ach. A i jeszcze sporo zapasów zosta³o, ze o piwie juz nie wspomne-skonczylo sie ok 12:00 w poludnie.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie, a zwlaszcza tych których do tej pory nie zna³em a mialem okazje na Grodzcu ich spotkaæ.. Jezdzimy na turnieje w inne strony...
Szczególne podziekowania dla Krzysztofa i jego ludzi z Grodu Chojnów.Krzysiu, za ca³okszta³t i pomoc w potrzebie.:-)
Mam nadzieje ze znajda sie tu podziekowania dla Czarnego Wies³awa i Cz³onków Bractwa. Napracowali sie sporo.
PS
zapomnialem, bitwa.
Tatus(zamek) i ja(podzamcze) znalismy scenariusz i to powinno wystarczeæ. Dowodzi d-ca, reszta wykonuje komendy i jest fajnie.Inaczej trzeba sie spotykac z godzine wczesniej i wszystko wszystkim w szczegó³ach t³umaczyæ. A tego sie nie da....W Byczynie walczy kilka setek.....
Trzeba pamietac jeszce o jednym, w czasie bitwy, zw³aszcza wrêcz, zawsze powstanie chaos
Tego sie nie uniknie i mowie to jako wojskowy .
Chcia³bym wszystkim podziêkowaæ za bardzo fajny Turniej, uwa¿am ¿e nie¼le zorganizowany jak wszystkie imprezy OBR.
Jasne, ¿e wszêdzie bywaj± pewne niedoci±gniêcia organizacyjne, ale tu by³o ich wbrew pewnym opiniom niewiele.
Stajê zdecydowanie w obronie kuchni! Dziewczyny naprawdê siê napracowa³y i nikt nie powinien chodziæ g³odny. Jasne, mo¿na wymagaæ wykwintnych potraw, ale.... bez przesady! Nawet Pan Hrabia nie narzeka³!
Nie mogê zabieraæ g³osu w sprawie bojówki, natomiast ³uczniczy przebieg³ ciekawie i sprawnie. Panowie Hobbit i Tomek zorganizowali go (jak i równie¿ na Wyspie Bolko)
BARDZO DOBRZE!
Przepiêkny klimat i miejce powinny wp³ywaæ na atmosferê Turnieju, a nie tylko powodowaæ przejawy niezadowolenia u niektórych uczestników typu ...bo zupa by³a za zimna, ...bo kurz±, ...bo za g³o¶no, ......bo.....
By³o fajnie, niepowtarzalnie,weso³o, wypa¶nie i ciekawie! I jeszcze chcê TU wróciæ! OLE.!
Dziêkujê wszystkim za
super imprezê
W imieniu skladu kuchni dziekuje za docenie ;)
Arborze, gdyby nie ten tekst, który napisa³e¶, to by³by¶ pretendentem do tytu³u najlepszego go¶cia w Polsce (a masz w sobie ogromny potencja³).
Pozdrawiam
P.S.: Tak, to z tym najlepszym go¶ciem w Polsce to by³a wazelina. Nie mówcie tego nikomu.
Tak czy siak, jak naprawdê przeanalizujesz to, co napisa³e¶, to bêdziesz w przysz³ym roku prawdziwie zaj*** uczestnikiem imprez historycznych, s³owo Ci dajê.
A teraz ważniejsze sprawy...
....W imieniu swoim (i myślę, że innych organizatorów również) chcę podziękować wszystkim zaproszonym członkom bractw rycerskich i rzemieślnikom, którzy przybyli na grodziecki turniej z Polski i zagranicy. Szczególnie dziękuję Krzysiowi „Prezesowi” z Chojnowa za pomoc w pozyskaniu nagłośnienia, Kasztelanowi Zenkowi za całokształt oraz Arkowi za miłe niespodzianki dla zwycięzców poszczególnych konkurencji.
Goście dopisali, ponieważ przybyło ich więcej niż się spodziewaliśmy (ok 240 osób). Dopisała również pogoda, dlatego też zgodnie z planem odbyły się wszystkie zaplanowane przez organizatorów konkurencje wraz z nieplanowanym wcześniej szukaniem skarbu (skarb leżał w skarbcu, a znaleźli go członkowie Księstwa Nyskiego – Andrzej Stadnik, Piotr Michalewski i Anna Zielińska).
Zwycięzcy turniejów:
Turniej bojowy (jedynka + tarcza):
1. Krzysztof „Kszyszo” Kumala – Opolskie Bractwo Rycerskie
2. Krzysztof „Mientki” Kozina - Opolskie Bractwo Rycerskie
3. Paweł „Czeko” Kistela – Opolskie Bractwo Rycerskie
Turniej bojowy (półtorak):
1. Sławomir „Gyross”
Gross – Rota Piesza Bocke
2. Mariusz Nowakowski – Rota Piesza Bocke
3. Gabryś Honka – Opolskie Bractwo Rycerskie
Turniej łuczniczy:
1. Sławek Kępiński – Chorągiew Rycerska Ziemi Piotrkowskiej
2. Adam Swoboda – Swobodna Kompanija z Gdyni
3. Piotr Kuchnio z Jawora
Turniej bojowy wczesny:
1. Adam Kisała – Bractwo Zamku Grodno (Drużyna Valgard)
2. Jarosław Grząbel - Bractwo Zamku Grodno (Drużyna Valgard)
Bieg dam:
1. Maryla Kochel – Gwardia Wareska
2. Agnieszka Gubańska – XXXIX Najemny Regiment Szkocki oraz Marietta z Gwardii Wareskiej
3. Agnieszka – Bractwo Grodu Chojnów
Rzut nożem:
1. Krzysztof „Tatuś” Kozina – Opolskie Bractwo Rycerskie
Rzut toporem:
1. Adam Swoboda – Swobodna Kompanija z Gdyni
Rzut włÃ³cznią:
1. Adam Swoboda – Swobodna Kompanija z Gdyni
Aaaaa, jeszcze jedno i bardzo wa¿ne.....
Adam Kisa³a, powtarzam, Adam Kisa³a z Bractwa Zamku Grodno (dru¿yna Valgard) proszony o niezw³oczny kontakt ze mn± (tel. 502298091) w sprawie odbioru tajemniczej nagrody....
Witam
W imieniu swoim i ca³ej Roty Pieszej Bocke chcia³bym powiedzieæ SERDECZNIE DZIEKUJEMY ZA ZAPROSZENIE!! By³o fajnie, nie doszukuje sie niedoci±gniêæ bo takowych nie zauwa¿y³em (ponoæ tam uczta siê opó¼ni³a ale mi to osobi¶cie nie przeszkadza³o).
Jedzenie, no ja tam bynajmniej nie przyjecha³em siê naje¶æ tylko bawiæ i to mi wysz³o, poza tym nie ma na co narzekaæ.
Fajnie bo wygrywamy turnieje (osobny bojowy dla pó³torek
) w niedziele mo¿na by zorganizowaæ turniej bojowy mieszany (1,2,3 miejsce tarcz i 1,2,3 pó³torek w niedzielnym turnieju na broñ dowoln±)
Sama bitwa to nie powiem ¿e brakowa³o mi Bohurtu, ale nie tylko wokó³ bohurtu sie ¶wiat obraca, efekty specjalne by³y ca³kiem niez³e (chocia¿ uwa¿am ¿e nasza szar¿a na bramê by³a by równie efektowna :>).
Na pewno wk³ad i pracê ludzi z OBR zas³uguje na pochwa³ê, jak kto¶ chce krytykowaæ niech sam organizuje turnieje "idealne".
a teraz .......
MIETKI ty MENDO przechla³e¶ pieni±dze które mieli¶my przechlaæ razem !!!!! ty samolubie!!!! i Gabry¶ te¿ SAMOLUB, tylko on obieca³ sie zrewan¿owaæ na Byczynie :D
Dlaczego nie poczekali¶cie na nas z rozrób± w karczmie no spieszyli¶my siê idziemy weszli¶my na zamek a tu akurat zadyma sie skoñczy³a ca³e szczê¶cie ¿e sie jeszcze wszyscy ze zbroi nie porozbierali to mo¿na by³o 2 na 2 zrobiæ.
EWA
pisze sie GyrosS!!!!, a nie Gyros bo to ksywka od nazwiska, a nie od nazwy ¿arcia, a na nazwisko mam Gross (typowe polskie nazwisko jakby kto¶ pyta³ i innego wyja¶nienia nie uznaje)
Pozdrawiam
GyrosS
Do zobaczenia na Byczynie :D
Efendi naszykuj karczmê do zdemolowania :> i tym razem czekajcie jak przyjdziemy my¶lê, ¿e 5 min nikogo by nie zbawi³o ;P
Gyrossku, ju¿ poprawi³am. My¶la³am, ¿e Twoja ksywka jest bardziej smakowita....
a to ze jest smakowita to juz inna kwestia :D, Gyros jest smaczny....ale GyrosS jest smaczniejszy i d³u¿szy :D
Witam!
No to karczma do zdemolowania bedzie czekala!!!:-) (GyrosS)
Witam!
Chor±giew Ksiêstwa Legnicko-Brzeskiego pragnie podziêkowaæ wszystkim osobom za pomoc w organizacji X ¦l±skiego Turnieju Rycerskiego na Zamku Grodziec: Andrzejowi Ko¶ciukowi "Efendiemu", Ewie z Raciborza oraz innym nie wymienionym cz³onkom OBR, sêdziom, osobom odpowiedzialnym za przeprowadzenie poszczególnych konkurencji, wszystkim pomagaj±cym w kuchni i nie tylko tam. Go¶ciom za przybycie. Bractwu Grodu Chojnów za pomoc przed turniejem (pokaz w ¦wierzawie w zamian za nag³o¶nienie na turniej). Sponsorom za wsparcie. Wszystkie uwagi od serca przyjmujemy z pokor± i w przysz³o¶ci postaramy siê je wyeliminowaæ. Jeszcze raz gratulujemy zwyciêzcom.
Pozdrawiam w imieniu Chor±gwi.
Impreza wspania³a, jedzenie na biesiadzie przepyszne no i wspania³y klimat zamku. W imieniu Bractwa Zamku Grodno pragnê podziêkowaæ za przyjêcie nas z Dru¿yny Walgard i za ¶wietn± zabawê. Szczególne podziêkowania dla Ewy z Raciborza za ³amig³ówki i za to, ¿e dziêki temu poznali¶my ka¿dy najmniejszy zak±tek zamku ³±cznie z tym co za zamkiem ;))). Gor±co Was wszystkich pozdrawiam i mam nadziejê, ¿e zobaczymy siê na Byczynie
)) no i czekamy na kolejne poszukiwania skarbu :D.
Turniej by³ super ! Zbroja doskonale pasuje na naszego najm³odszego rycerza
Do Efendiego:Phi! Nie można tak po prostu wmówić, że łazanki ludziom smakowały, a na bitwie nie było niebezpiecznego chaosu. A to dlatego, że ludzie tam byli! Widzieli też jak np. szarpałeś zbrojnych żeby się cofnęli. Litości!
Zabawa była świetna NAPRAWDĘ, ale klepanie was po plecach i mówienie, że już jest "naj" i "prze" to byłoby chyba mało wartościowe? Ja naprawdę chcę pomóc Wam żeby za rok było lepiej (i wiem, że będzie - choć zapewne mnie nie zaprosicie za te tu uwagi ;P :P ). Nie wiem po co tyle jadu. Postulaty i uwagi podtrzymuje.
Zaproszenie dostaliśmy od samego kasztelana, skoro nie było nas w zaproszeniach to gratuluje (nie obrażamy się bynajmniej). To my zrobiliśmy wysadzenie bramy i przywieźliśmy imponujący kawałek hufnicy.
Uważam, że wnieśliśmy do imprezy bardzo wiele. Mylę się?
CYTAT
Tu Ci juz odpowiedzial Geralt.
Zapewniam Cię, że Geralt nie miał nas na myśli (tzn. Hufnicy). Na punkcie bezpieczeństwa mamy bzika.
Czarna Róża:Szacunek. Dziękujemy za świetną imprezę!
---
Fajne zdjęcia. Szczególnie szukaliśmy tego:
http://picasaweb.google.pl/EwaZRaciborza/Z...604338602081474
Witam!
Phi, cóz jednemu smakuja łazanki , drugi woli kurczaki. Wolna wola. Ja wole kurczaki. A dziewczyny starały sie jak umialy i oprócz łazanek bylo jeszcze wiele do jedzenia(no chyba ze ktos nie lubi np wędlin)
Nie wiedzialem ze to Wy wysadziliscie brame, a fajowe to bylo. Co do zbrojnych, to szarpalem i co z tego. Byc moze na turniejach na których bywasz wszystko jest ę i ą , na tych co my bywamy jest walka, a w walce rózne dziwy sie dzieją. I jest czasem niebezpiecznie.Nikt mi nie mowil ze kogos zapraszal i dlatego pytalem.Nie znamy Was, nie widzielismy sie chyba na zadnym turnieju, i dlatego nie bylo Was w zaproszeniach. Jezeli masz ochote to bierz ludzi do Byczyny, zapraszam, a wtedy bedziesz mial okazje poogladac prawdziwą bitwe i Bohurt a i walki niewiele odbiegające od tych sredniowiecznych.No i najlepszych fajterów Europy w ilosci ok 650 osób z ok 8 krajów. Bedzie takze okazja blizej sie poznać.
Pomocy nigdy za wiele, tak ze Twoją przyjmuje. Jezeli Wam pasuje ta Byczyna to jeszcze raz zapraszam i prosze o jak najszybsze ew. zgłoszenie do mnie tel 602613386, lub mailem do ewawawoczny@poczta.onet.pl
Pozdrawiam
Ja na pewno nie bêdê siê t³umaczyæ Arborowi co do imprezy, poniewa¿ jego uwagi zosta³y podane wed³ug mnie nie w sposób buduj±cy, ale wrêcz przeciwnie - zniechêcaj±cy mnie do dalszych dzia³añ na rzecz tej imprezy. Czyli s³owna pomoc Arbora okaza³a siê wed³ug mnie nic niewarta, a tylko wla³a ³y¿kê dziegciu do beczki miodu i przyæmi³a zadowolenie wiêkszo¶ci uczestników, którzy podchodzili i dziêkowali. Dlatego te¿ czy jest sens za rok za****aæ nad imprez±, aby potem jaki¶ go¶ciu na forum wszystko zjecha³ i wybrzydza³. Moja praca i innych ludzi z OBR-u jest wiêcej warta ni¿ "dobre rady" Arbora.
Ojej, Ewo wybacz mi.
Mówię szczerze i otwarcie bo sam lubię gdy do mnie tak mówią.
Nie chce aby moje uwagi Ciebie (kogokolwiek) zniechęcały. Jeśli tak sie stało, przyjmij moje przeprosiny! Już taki jestem, że skupiam się w recenzji na stronach ujemnych i nie chwalę za to co było dobre. To niewątpliwie mój błąd, zapewniam że warto zapier... na taki turniej, bo - powtórzę się - impreza była ŚWIETNA.
Brakuje mi czasem taktu - przyznaje. Zapewniam jednak, że wszystko pisałem w dobrej wierze (do Mickiewicza mi daleko i stąd może kiepsko wymierzony ton).
I jeśli ktokolwiek ma wątpliwości czy ja - marudzący niewdzięcznik - mam ochotę przyjechać za rok, to dopowiem, że TAK, BO WARTO.
Efendi:Byczyna... Pomyślimy... Telefon zanotowałem. Dzieki.
U nas decyzje są na ostatnią chwilę, więc przygotuj się na telefon 31-wszego
PS: Wystarczy spojrzeć na ostrzeżenia. Niepokorny ze mnie skur... .
ode mnie wirtualna wycieczka na wie¿e zamku je¶li kto¶ nie wszed³ :D
http://www.youtube.com/watch?v=tPT4H3-71hApozdrawiam wszystkim, którym sie turniej podoba³
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.