Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Miêdzynarodowy Turniej Rycerski w Byczynie
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2007
Stron: 1, 2, 3
efendi
Witam!
Jako ze termin turnieju sie zbliza, przypominam zbrojnym aby tarcze do bojowego mialy wymalowane barwy i co tylko jeszcze trzeba , walcz±cego.
Marcin Waszkielis
CYTAT
WAZNA SPRAWA
Fina³ bojowego zostanie przeprowadzony w grodzie w niedziele, 14:00, w czasie jego uroczystego otwarcia.
Mysle ze to i¿ trzeba bedzie zostac troche d³u¿ej, nie sprawi nikomu wiekszego klopotu, a walka finalistów bedzie pierwsz±, w grodzie czyli historyczn± i utrwalon± na wieki.

Niektórych to niestety eliminuje z fina³u bez walki....

W takim razie pytam siê co bedzie z punktówk±?
Emil z Gi¿ycka
Witam ponownie!

No takie DNO naprzyklad, czy ludzie z Pomorza to sie zwijaja oko³o po³udnia, zeby przed pó³noca byæ w domu, wiêc my¶lê, ¿e lepiej by by³o ten pojedynek przeprowadziæ wcze¶niej. Druga sprawa: po byczyñskiej uczcie sprawno¶æ zawodników bedzie obni¿ona, a niedzielnym fina³em zmuszamy walcz±cych do wcze¶niejszego lulu, a nikt chyba nie chce im odbieraæ zabawy.

Rozmawia³em z Wiernym Piotrem i raczej nie bedzie organizowa³ punktówki, bo go chyba nie bedzie. W takim razie pytam sie czy kto¶ znaj±cy zasady by³by w stanie poprowadziæ ten turniej (ja jestem zielony, ale chêtnie bym powalczy³)?

No i proszê o regulamin bojowego. Wiem, ¿e jest w temacie majowej Byczyny, ale nie ka¿dy go ¶ledzi³, wiêc sie tutaj mo¿e przydaæ.

Wie kto¶ tak na oko, ilu bedzie ¶wieckich walcz±cych do bohurtu?

pozdr

Emil z Gizycka
Tadzik
Opancerzenie wymagane: zgodnie z datowaniem imprezy - tylko i wy³±cznie godne stanu rycerskiego. Zak³adamy, ¿e w turnieju bior± udzia³ bogaci rycerze, zatem odpadaj± warianty bieda-pancerzy itd!!! Absolutnie odpadaj± experymenty, wynalazki i inne cuda nie wystêpuj±ce w ikonografi. Zaleca siê, by ka¿dy chêtny mia³ rycinê, papier na czym siê wzorowa³ - nie jestem w stanie znaæ sprzêtu itd z przedzia³u paru wieków.
Opancerzenie ma zapewniaæ mi maksymalne bezpieczeñstwo.
Dot. kapalinów - jako, ¿e pare osób siê o nie pyta: je¶li "kapalin z podbródkiem i nakarczkiem" da pe³n± zas³onê twarzy, potylicy podobnie jak he³m, przy ka¿dej pozycji g³owy i odchyleniu - bêdzie dopuszczony co oznacza: je¶li przy drobnym przechyleniu g³owy mozna uderzyæ w dowoln± czê¶æ twarzy, mieczem czy toporem - nie zostanie taki sprzêt wpuszczony. Sprawdzaæ bêdê ka¿dy he³m tej klasy i odrzuca³ BEZDYSKUSYJNIE.
Osoby nie spe³niaj±ce wymagania rycerskiego oraz bezpiecznego opancerzenia nie zostan± dopuszczone do turnieju (np. brak barw heraldycznych i tarczy ... czy szyja na wierzchu lub brak opancerzonych nóg ...).
Proszê pamiêtaæ, ¿e zakony mia³y zakaz walk w turniejach rycerskich jako zbytkowe i bêdzie to tutaj tak¿e przestrzegane! Zakonnik, je¶li chce walczyæ, musi i¶æ w barwach heraldycznych swoich lub rodziny ect ...
Uwaga: Wa³ki w stylu: sam napier¶nik, same p³aty, kirys niekompletny, tylko skórzane ochraniacze na rêkach czy nogach - odpadaj± od razu w przedbiegach.

Broñ: ka¿dy uczestnik musi posiadaæ: miecz lub tasak; miecz d³ugi (ale nie dwurêczny!!!), topór lub buzdygan - zgodny z ikonoografia itd.

Tarcza: najlepiej, by mie¶ci³a siê w kole o ¶rednicy 80 cm.

Uczestników obowi±zuj± standardy Inscenizacji Bitwy pod Grunwaldem oraz Weso³ej XIII - co do jako¶ci oraz typu opancerzenia.

Ka¿dy z uczestników przez ca³y czas trwania g³ównego turnieju rycerskiego (gdzie ju¿ tylko 16 stu jest uczestników) musi mieæ do dyspozycji: giermka z jego w³asn± chor±gwi±, giermka do tarczy, giermka do miecza i giermka do he³mu. Mile widziane bia³og³owy. Brak giermków eliminuje z turnieju (turniej dla rycerzy nie biedaków ...). Giermków mo¿na naj±æ - ale aby to nie byli ludzie w gaciach i koszulach. Musz± wygl±daæ porz±dnie.

Eliminacje (w/g pomys³u Wo³czko): Uczestników podzieli siê na grupy 4 - 6 osobowe; ustawiamy grupê w okregu i kazdy bierze przeciwnika z prawej. Lej± sie 5 minut i kto wymieknie odpada lub w razie remisu ustalaj± wynik miedzy sob± jesli obaj przetrwaj±. Walcz± zgodnie z zasadami buhurtu Grunwald i Byczynskiego. Z grupy wychodzi tylko dwu - najlepszych; Rund i tworzenia nastêpnych grup eliminacyjnych takich mo¿e byæ pare a¿ 16 osób tylko ustoi na nagach. Oni przechodz± do dalszych eliminacji - g³ównego turnieju rycerskiego. Bractwo do eliminacji mo¿e wystawiæ nie wiêcej ni¿ 3 walcz±cych. Podzia³ na grupy jest robiony systemem losowym.

Kolejne rundy a¿ do fina³u odbywaj± siê systemem pucharowym (przegrany odpada) oraz wyzwañ (zwyciêzca wskazuje pierwszego do walki z nastêpnej pary, który wybiera przeciwnika z którym walczy).

Ka¿da para walczy3 rundy bez opuszczania ringu:
1: na miecze/tasaki;
2: na miecze d³ugie; tutaj dodatkow s± punktowane techniki: obezw³adnienia, rozbrojenia, obalenia itp - ale zrobione celowo a nie przypadkowo!
3: na topory lub buzdygany.
Zwyciê¿a ten kto wygra³ 2 lub 3 rundy. Nie mozna zrezygnowaæ z walki w danej rundzie - gdzie honor?
Pomiêdzy rundami walcz±cy maj± chwilê, by giermkowi zmienili im broñ itd ... Mog± daæ sobie czas na odpoczynek.

Wygrana rundy: sêdziowie licz± pe³ne, czyste, mocne trafienia. W momencie gdy sêdzia naliczy 5 trafien, podnosi rêkê, uznaj±c ¿e ju¿ wybra³ zwyciêzcê walki. Walka siê koñczy gdy 3 sêdziów ma podniesione rêce!!! Trafienia nie punktowane: d³onie,stopy, krocze ... Uwaga: utrata broni, tarczy nie jest uznawana za trafienie. Absolutny zakaz: kopania, uderzania z piê¶ci, zapasów, ³apania za he³m przeciwnika, uderzania tarcz± w cia³o przeciwnika, wszystkich nierycerskich, dziwnych i brudnych strza³ów - startuj±cy dostaje ostrze¿enie. Przy drugim ostrze¿eniu (nawet 3 walki po¿niej) jest eliminowany!!!

Zawodnicy nie mog± siê dogadaæ, ¿e "walcz± na wszystko: piê¶ci, kopniêcia, rantowanie tarczami itd ...".

Mile jest widziane powiedzieæ: przepraszam, podaæ broñ, poczekaæ na poprawienie sprzêtu.

Notka co do czystego trafienia: jako, ¿e macie na sobie opancerzenie rycerskie, to za trafienie uznajemy uderzenie, gdzie broñ jest prowadzona zza pleców, z zamachem itd. czyli takie, które powinno w tamtych czasach zraniæ, okaleczyæ, og³uszyæ, powaliæ na ziemiê osobê w pe³nym opancerzeniu. Uderzenia z nadgarstka nie s± punktowane.
Marcin Waszkielis
CYTAT
Absolutnie odpadają experymenty, wynalazki i inne cuda nie występujące w ikonografi.
Miejmy nadzieje, że to wejdzie w życie bo chyba wszyscy pamiętamy kilka już legendarnych wynalazków z wiosennej Byczyny bigsmile2.gif .

CYTAT

Uwaga: Wałki w stylu: sam napierśnik, same płaty, kirys niekompletny, tylko skórzane ochraniacze na rękach czy nogach - odpadają od razu w przedbiegach.

Same kolczugi tez musiałyby odpaść. Czy wypada 99% walczących. Co do ochraniaczy z samej skóry, to zachowały się takowe opachy.

I prosze o szybką odpowiedź czy w przypadku dostania się do finału będzie możliwość stoczenia walki w sobote? na niedzielny termin, w moim przypadku, nie ma szans.
efendi
Witam!
Sêdzi± g³ównym bedzie Tomko Konopczyc z Bedzina. On i tylko on bedzie decydowa³ o wszystkim,
co dotyczy bojowego.
Jezeli napisalem fina³y, to mialem na mysli walke fina³ow±. Jezeli w finale beda Ci co MUSZA juz rano wyjezdzac, to cos wymyslimy.
Prosze sie takze przygotowac na zapasy, konkursy w miotaniu, bieg dam, szukanie skarbu, druzynowe walki bohurtowe i jeszcze kilka niespodzianek.
Niezakonnych uczestników bedzie ok 250-300. Ilu w tym walczacych??, po majowej Byczynie, nie liczylismy. Wyjdzie w praniu:-)
Pozdrawiam
Halfgar
Regulamin mnie dyskryminuje dunno.gif ja jako saracen nie mogê walczyæ mieczem d³ugim. Bu³awa to mo¿e i jeszcze by u mnie pasowa³a, ale nikt mi nie zrobi jej w ci±gu tygodnia angsad.gif Tak samo z giermkami ... u nas s± niewolnicy tracker.gif tracker.gif tracker.gif inna rzecz, ¿e u nas cnot± nie jest zbytek ale asceza szef.gif
efendi
Witam!
Po konsultacjach i zasięgnięciu rady, postanowilismy ze nie bedzie odstępstwa od decyzji ze finał [b]odbywa sie w grodzie[/b]. Nagroda za pierwsze miejsce(3000) wystarczy na przejazd taxi do np Gdanska(900),i jeszcze zostanie sporo kasy. Po finale, ok 15:00, mozna jechac.
Pozdrawiam

Spoko Halfgar:-), cos wymyslimy samurai.gif
jasmin
I bardzo dobrze Efendi:)
Z Byczyny do Gdanska jedzie sie samochodem 9 godzin nie wiecej. 2 godziny z Paluszkiem Byczyna £ód¼ i 5,5 godziny £Ód¼ Gdañsk. chyba, ¿e kto¶ jedzie przez Warszawê i Olsztyn.
Emil z Gi¿ycka
salve!

No to jeszcze jedna sugestia do sedziego g³ównego: po wygraniu przez danego zawodnika dwóch walk nie ma sensu chyba rozgrywaæ trzeciej, po pierwsze niepotrzebna strata czasu, po drugie mêcz±ce. Wart tez ustaliæ kolejno¶c walk, w której obuchy i jedynki sa obok sieie, ¿eby unikn±æ ci±g³ego przebierania i zmiany sprzêtu.
Fajnie by³oby tez wprowadziæ heroldów, jak to by³o na Liwie. Nie przed ka¿d± walka, ale naprzyk³ad w pierwszej rundzie fina³ów. Zwiêkszy to klimat turnieju i wprowadzi troche humoru.

pozdr
Halfgar
Efendi ... ja nie mam giermków a niewolników trzeba najpierw na³apaæ ... ewentualnie ...

gdzie jest najbli¿szy targ niewolników? Kupiê trzech niewolników tracker.gif tracker.gif tracker.gif

Wymagania:
- dobrze od¿ywieni pat.gif
- pos³uszni nadzur.gif
- musz± znaæ swoje miejsce bic.gif

oferujê:
- kawê coffee.gif
- miejsce w raju i dodatkowe hurysy usmieszek_02.gif usmieszek_02.gif usmieszek_02.gif
jasmin
Emilu G, szkoda, ze nie byles ani na wiosne, ani na jesieni ubieglego roku. Heroldzi s±.
A mo¿e zamiast walczyæ na miecze bêd± walczyæ na drewno albo g±bki? Emilu, stara zasada jest taka, organizator ustala regu³y gry i zasady. Jako jedyny masz jakie¶ w±tpliwo¶ci, które jak mniemam wynikaj± tylko i wy³±cznie z nieobecno¶ci na poprzednich turniejach czy turniejach w tym stylu prowadzonym.
Jest to turniej rycerski. Je¶li kto¶wygra³ dwie walki, ma jeszcze trzeci± walkê, gdzie przeciwnik mo¿e honor i twarz odzyskaæ, b±d¿ te¿ mo¿e mu daæ parol i t± walkê, walecznie oddaæ, ale walcz±c z nim, a ni kiwaj±c i machaj±c do niego, ¿e ma go g³êboko ...
W trakcie turnieju, nie przebierasz siê co chwilê w sprzêt taki i siaki. Wchodzisz w szranki i twoi giermkowi wymieniaj± ci bron, tarcza, poprawiaj± sprzêt a nie trac± pó³ godziny na wymianê sprzêtu pod pó³toraka, potem pod topor a nastepnie pod jedynke.
Sedziowie przed rozpoczeniem rundy, moga zmienic kolejnosc broni na dana runde. Nie moga tego dokonac dla zawodnika ani tez w srodku rundy! Jest to nieuczciwe w stosunku do pozostalych walczacych!
Jezeli masz zamiar wygrac ten turniej bojowy, to kondycje musisz miec, gdyz od kolka finalowego do ostatniej rundy, masz do rozegrania tylko 12 walk:))) plus eliminacyjne. Na te 12 walk masz 5 do 6 godzin przewidziane.
Niestety, ze wzgledow osobistych nie moge sedziowac tego turnieju. Wierze, ze Komes zast±pi mnie bardzo dobrze za¶ sêdziowie bêd± dbali o poziom, jako¶æ i satysfakcjê walcz±cych na równi z nimi. S±dzê, ¿e osoby, ktore na wiosne pomaga³y, teraz tak¿e zechc± pomóc.

Pozdrawiam
£azarz
Salve Fratres!

CYTAT(EmilG @ 20:27 23.08.2007) [snapback]198416[/snapback]
... No takie DNO naprzyklad, czy ludzie z Pomorza to sie zwijaja oko³o po³udnia, zeby przed pó³noca byæ w domu ...

DNO bêdzie na Byczynie w pi±tek w popo³udniowych godzinach

CYTAT(efendi @ 06:44 24.08.2007) [snapback]198451[/snapback]
...Niezakonnych uczestników bedzie ok 250-300. Ilu w tym walczacych??, po majowej Byczynie, nie liczylismy. Wyjdzie w praniu:-) ...

Zakonnych walcz±cych bêdzie ok. 200 na 250 uczestników (te 50 to servenci, obo¼ni oraz braciszkowie, którzy nie posiadaja jeszcze wystarczaj±cych umiejêtno¶ci) plus ok 50 z Miecz i Varon. Odno¶nie Zakonnych, tak jak na majowej Byczynie Ja¶min masz naszych ludzi do dyspozycji w eliminacjach póxniej oddajemy walkê bez wzglêdu na wynik.

Pozdrawiam Grzegorz
efendi
Witam!
W poniedziałek wyjezdzamy do Byczyny(przygotowania), w zwiazku z tym nie bede mogl zagladac czesto na forum. Wszystkie pytania na tel: 602613386
Prosze sie takze nie dziwic widokiem wczesnych w obozowisku(osobnym)
Jest to chorągiew OBR(Waregowie), z Raciborza i ich goście(Austria)
Będą oni prowadzili rzut toporem, włÃ³cznią i nożem, a takze kilka innych konkurencji.
Turniej rozpoczynamy o godz 11:00 w sobote.
Zbiórka d-ców o godz 10:00 w pawilonie(pod pawilonem???),tam gdzie w maju.
Będą funkcjonowały trzy obozy:
-świecki
-zakonny
-Waregowie
Pawilony będą rozstawione w sposób nast:
-pawilon weselny Miszy
-pawilon weselny Vlada
-pawilon ogólnodostępny
Do pawilonów weselnych wstęp beda mieli goscie, składający życzenia i dary:-). Oczywiście nowożeńcy także icon_wink.gif, czyli praktycznie wszyscy smile.gif
Uwaga dotycząca wyzywienia, Ci co zywią się "trawą", musza sobie sami dac jakos rade.
Bedzie ponad 600 ludzi i trudno by nam bylo gotowac cos osobno, tym bardziej ze nie wiadomo ile. Dostepne beda sery, dżemy, masło, kasze, smarowidła i miód.
Przypominam wszystkim o strojach odpowiednich do epoki. Nie sprawdzamy tego, ale d-cy Bractw powinni przed wyjazdem do Byczyny to zrobić. I tylko do nich bedziemy miec ewentualne pretensje.
Nie wiem czy pisalem, ale sluby odbędą sie o godz 15:0 usmieszek_08.gif 0, (w kosciele .XIII w.)ok 300 m od obozu.
Jak to bedziemy swietowali, sie zobaczy. szczerba.gif Bedzie na pewno hucznie moro.gifi wesoło love3.gif pijacy.gif płakać to beda mogli juz tylko panowie młodzi icon_wink.gif usmieszek_03.gif usmieszek_05.gif usmieszek_06.gif glowa_w_mur.gif
£ukasz P³aza
No turniej zapowiada siê bardzo mi³o.
Ja natomiast zada³ bym kilka pytañ gwoli ¶cis³o¶ci.
Primo rozmawiali¶my wcze¶niej w tym temacie, ¿e przy obuchach powinno siê zezwoliæ na walkê w stylu buhurtowym - jako ¿e obuchy do tego s³u¿± i "szermierka" nimi w stylu "bezkontaktowym" przypomina pojedynek szpadzistów na trzonki od kilofa. Czy w takim razie zasady obuchów bêd± takie jak rozmawiali¶my czy zostaje po staremu? (Gwoli ¶cis³o¶ci, nie obra¿am siê - trzeba bêdzie to i na gumowe pa³ki mogê walczyæ, staram siê tylko wskazaæ pewien mankament tego sk±din±d ¶wietnego systemu walki icon_mrgreen.gif )
Secundo - faktycznie Emil ma troszkê racji, zmienianie tarczy dwa razy bardzo wyd³u¿a³o turniej (do tego stopnia ¿e w ostatnich walkach zmieniono kolejno¶æ tak by walki z u¿yciem tarcz by³y po sobie) mo¿e warto przy tym zostaæ?
No i tertio bêdê adwokatem tych co musz± w niedziele jechaæ na pó³noc - mnie to nie dotyczy bo ja wo¿ê ty³ek autem i mogê sobie o 16 wyjechaæ (o 24 bêdê w domu). Ale dla tych co je¿d¿± kolej± jedyny sensowny poci±g jest o 12 - wszystkie potem to ju¿ na rano zaje¿d¿aj± ( i to do Gdañska który jest du¿ym miastem - a we¼ dojed¼ do takiego Kêtrzyna tongue.gif )
efendi
Witam!
Wszystkie watpliwo¶ci rozstrzygnie Tomasz z Bedzina. DNO jedzie autokarem:-)), poci±g odpada.
Pozdrawiam
Efendi
ua
Powitaæ

od siebie dodam ¿e, chêtnie pomogê przy ¶edziowaniu bojowego na mnie (bardziej na moj± kondycjê ) trzy walki pod rz±d to za du¿o nie bedê nikomu psu(ó)*³ zabawy, wiêc je¶li Komes chce pomocy to ma odemnie j± zapewnion±

Grzesiu tak¿e bêdê w pi±tek wiêc pogadamy i ustalimy wszytko

Bohurt ci co byli na Liwie pewnie ju¿ wiedz± co chcê poruszyæ wyrzuciæ zapasy, pozostaje jedynie tranwaj reszta czyli podcinanie itp. powiedzmy zdecydowane NIE, zabawa jest wspania³a a wygra buzdygan a nie tylko si³a co wy na to?
Emil z Gi¿ycka
Bohurt ci co byli na Liwie pewnie ju¿ wiedz± co chcê poruszyæ wyrzuciæ zapasy, pozostaje jedynie tranwaj reszta czyli podcinanie itp. powiedzmy zdecydowane NIE, zabawa jest wspania³a a wygra buzdygan a nie tylko si³a co wy na to?
[/quote]

Jestem za! Zabawa jest naprawde swietna i za przeproszeniem, do wyrzygania. Licz± sie umiejêtno¶ci i wytrzyma³o¶æ na ciosy a nie masa i si³a (patrz: http://pl.youtube.com/watch?v=7Kqy9UmtH-0 ).

pozdr
Józek z Gdañska
To ja proponuje zostawic same zapasy, zabronic uderzac, bo jestem slaby technicznie i tak mi bedzie wygodniej. Odczepcie sie od tych zapasow, kiedy w koncu zrozumiecie ze to tez jest sztuka kogos rzucic? Jak ktos nie umie zapasow to jest ****, jak nie umie uderzac tak samo.

A jak jestes slaby to zadne zasady ci nie pomoga, tyle ...
ua
Józio bez odbioru ale napisa³em to ja ADA¦ przed Liwem powiedzia³ bym, to co ty ale po liwie ju¿ nie do koñca nie chodzi mi o ca³kowity brak kontaktu lecz wy³±czenie tylko podchaczania i ¶ci±gania he³mu , tramwaj jak najbardziej ciosy tarcz± i twoje wej¶cia p³ask± tarcz± te¿, rantowanie jak najbardziej, przecie ciebi nikt przy zdrowych nie bêdzie tramwajowa³ smile.gif

A co do zapasów to jest sztuka, a czy ktos nie umie no có¿ ja do m±drych nie nale¿e a czy umiem ostatnio umiem sie szybko meczyæ a walka bez podchaczania i ¶cigania he³mu te¿ jest fajna

P.S. ile kilo dosta³e¶ za zbroje w s³upsku? tongue.gif
£ukasz P³aza
Jasne ¿e fajna - tylko nienaturalna, tak samo jak walka np. z wykluczeniem lewych r±k. A przecie¿ buhurt to d±¿enie do maximum realizmu tongue.gif . Józek ma racje - æwiczyæ zapasy a nie siê na nie obra¿aæ

Ada¶ a ty nie szukaj wymówek tylko pracuj nad kondycj± (znaczy ¿uæ wódê i fajki, we¼ siê za si³owniê któr± masz za darmo, przypomnij sobie czego ciê na vale-tudo naumieli tongue.gif )
Tomko Konopczyc
Jako, ze Efendi wrobi³ mnie w prowadzenie bojówki, a ja szalony da³em sie wrobiæ - parê s³ów od ojca prowadz±cego.

Zasady takie jak na Byczynie majowej -http://www.freha.pl/index.php?showtopic=12625&st=0- opracowane przez Ja¶mina z kilkoma ma³ymi modyfikacjami oraz uwagami z mojej strony:

- zgadzam siê, ¿e walki z u¿yciem tarczy powinny ze wzglêdów czasowych byc po sobie i tak bêdzie-
- ka¿dy walcz±cy musi mieæ giermka-herolda, który bêdzie go zapowiada³ przed jego wej¶ciem w szranki oraz dba³ o jego uzbrojenie i s³u¿y³ jako techniczny (naprawia³, zak³ada³ itd.). Oczywi¶cie w rundzie fina³owej ( 16 walcz±cych) konieczne jest posiadanie trzech giermków jak w regulaminie, których mo¿na sobie naj±æ jak napisa³ Warna.

-giermek-herold bedzie wyzywa³ w imieniu swego pana wskazuj±c tarczê przeciwnika. Tarcze bed± zawieszone na platformie

- proszê o naprawdê staranne zwrócenie uwagi na stan techniczny uzbrojenia oraz jego wygl±d ( grzechy, w szczególno¶ci: radosne ogniska rdzy, nieos³oniête szyje, rozlatujace sie elementy zbroi, lataj±ce zas³ony itp. spowoduj±, ¿e posiadaj±cy takowe bed± mogli praktykowaæ szlachetn± sztukê walki bez walki, bo nie zostana do niej dopuszczeni ),

- turniej w Byczynie jest jedn± z liczniej obsadzonych imprez w sezonie, a co za tym idzie pociaga to za sob± dwie konsekwencje: eliminacje- je¶li bêdzie wielu zg³oszonych do bojówki ( oczywi¶cie spe³niaj±cych warunki ) to odbêd± siê one w oparciu o system majowy ( równocze¶nie walki eliminacyjne), je¶li walcz±cych bedzie mniej i czas na to pozwoli walki eliminacyjne odbêd± siê jedna po drugiej w szrankach; poziom: w turnieju byczyñskim bierze udzia³ wielu naprawdê prezentujacych bardzo dobry poziom walcz±cych z Polski i zagranicy, st±d wydaje sie koniecznym, aby turniej ten mia³ nale¿yt± oprawê i poziom m.in. uzbrojenia ( skoro walczy tam nie byle kto to nie powinni oni walczyæ w byle czym ) i co za tym idzie nie ka¿dy musi w nim wzi±æ udzia³, a tylko ten który prezentuje siê nale¿ycie. Je¶li komu¶ zale¿y na pewno spe³ni te warunki. Nie trzeba mieæ zbroi za 6tys. Tzreba mieæ porz±dne, schludne uzbrojenie, spójne historycznie z okresem, który siê prezentuje.

Jeszcze jedna uwaga: zwróæcie uwage na to co zak³adacie na zbroje. Spora czê¶æ walcz±cych w turniejach zak³ada radosne draperie w bawe³ny, które postrzêpuione i nie opiête pasem fruwaj± na wietrze i podczas walki. Otó¿ to co zak³adacie na siebie powinno spe³niaæ kryteria jaki, wappenrocka itd. , a nie wygl±daæ jak zas³onka kuchenna. Takowe bed± tepione.

Co do walki na buzdygany w sposób buhurtowy to zastanowiê siê razem z sêdziami czy dozwoliæ jej zaostrzenie, ale o d razu zapowiadam, ¿e na pewno nie bedzie ¿adnych zapasów i misiowania. Bronia obuchow± te¿ da sie walczyæ technicznie.

Co do terminu walk fina³owych to jednak decyzja nale¿y do Effendiego jako organizatora-to on zdecyduje. Ja rozumiem ten termin w niedziele o 14.00, bo przecie¿ jest uroczysto¶æ w postaci otwarcia grodu i fina³ turnieju na pewno u¶wietni t± uroczysto¶æ. Trzeba zrozumieæ organizatorów, ¿e jest to dla nich wa¿ne.
£ukasz P³aza
Ok pogadamy na miejscu i bêdzie jak bêdzie - mnie siê poza wszystkimi zastrze¿eniami ten system walki bardzo podoba
GyrosS
Oj sie dzia³o hehehe.gif to by³a impra na jakiej dawno ale to dawno nie by³em.

Wszystkiego najlepszego dla nowo¿eñców.

Podziêkowania dla organizatorów i uczestników tego zajefajnego turnieju, za mi³o spêdzony czas i za wszystko czego do¶wiadczyæ mog³em w miniony weekend.
DZIÊKI!!!!!

Przepraszam Ciê Efendi za wszystkie sprawy, w których musia³e¶ nas pouczaæ. Nauka przyjêta i bêdziemy siê starali wiêcej nie dopuszczaæ do podobnych sytuacji.
Co do Budzi¶miecha (ten co sie pojawi³ na grodzie w samej bieli¼nie) to zosta³ skarcony za to w jakim stroju raczy³ odwiedziæ gród i na drugi raz 2 razy sie zastanowi zanim co¶ podobnego bêdzie mia³ ochotê uczyniæ, tak ¿e on ju¿ wie jak stosownie nale¿y siê ubieraæ na takie okazje.

Pozdrawiam
GyrosS
Gienio
Witam.

Jak zwykle na imprezie ( znakomitej - jak zwykle tongue.gif yes.gif thanx.gif ) znowu kto¶ co¶ zgubi³ ¿eby móg³ kto¶ co¶ to znale¼æ

Jest u mnie kubek znaleziony przy kuchni. W³a¶ciciela proszê o opis. Rzecz wydam do r±k negocjatorów na których czekam

Pozdro
Marcin Waszkielis
Mi³o by³o, impreza udana. Brawa za trud organizatorów. A ¿eby nie przes³odziæ to troche teraz pomarudze. By³y deklaracje co do pilnowania historyczno¶ci, a znów przysz³o walczyæ z pralkami i biæ w wyk³adzinê. Mo¿e pora postawiæ pewnym osobom sprawe jasno... W koñcu na turniej przyje¿d¿aj± ludzie z zagranicy i jest troche wstyd. Biaorusini nucili do jednej walki Marsz Imprialny, chyba nie trzeba t³umaczyæ dlaczego...
Szkoda, ¿e tym razem nie uda³o nam sie opanowaæ sceny disco tak jak w maju bigsmile2.gif .

Dzieki za turniej. Pozdrawiam
Halfgar
CYTAT(Wo³czko @ 09:35 03.09.2007) *
Mi³o by³o, impreza udana. Brawa za trud organizatorów. A ¿eby nie przes³odziæ to trochê teraz pomarudze. By³y deklaracje co do pilnowania historyczno¶ci, a znów przysz³o walczyæ z pralkami i biæ w wyk³adzinê. Mo¿e pora postawiæ pewnym osobom sprawê jasno... W koñcu na turniej przyje¿d¿aj± ludzie z zagranicy i jest trochê wstyd. Bia³orusini nucili do jednej walki Marsz Imperialny, chyba nie trzeba t³umaczyæ dlaczego...
Szkoda, ¿e tym razem nie uda³o nam sie opanowaæ sceny disco tak jak w maju bigsmile2.gif .

Dzieki za turniej. Pozdrawiam

Wo³oczko ... nie tylko nasi prezentowali czasem s³aby poziom .... Po stronie bia³oruskiej zobaczy³em osobnika w:

- szyszaczku husarskim (XVII wiek)
- zbroja chyba turecka XV/XVI wiek (po dok³adniejszych oglêdzinach móg³bym powiedzieæ czy turecka czy pseudoturecka)
- szabla - te¿ dok³adnie nie widzia³em, ale raczej nie turecka - prêdzej husarka (XVII wiek)
- wczesny migda³ (X/XI wiek)

Przed turniejem uczestnicy powinni zg³osiæ siê do przegl±du sprzêtu i w razie w±tpliwo¶ci pokazaæ dokumentacjê na dyskusyjne rzeczy. Je¶li w kolejnym turnieju maj± walczyæ osoby historyczne to ten element musi mieæ miejsce, bo inaczej zawsze bêdzie dochodziæ do weso³ej twórczo¶ci uczestników. Nie mo¿na te¿ stosowaæ innej miary dla naszych a innej dla go¶ci.

Pozosta³e wra¿enia:

Generalnie siedzia³em w obozie i parzy³em kawê, wiêc nie mia³em za du¿o czasu na ³a¿enie. Niemniej rzuci³a mi siê w oczy jedna sprawa: Na pocz±tku posz³a informacja, ¿e na czas ¶lubu par m³odych wszelkie konkurencje turniejowe bêd± przerwane. Akurat szli¶my z moj± dziewczyn± na ¶luby i przechodz±c obok szranek by³ wzywany do walki kolega z Calatravy. Tak siê sk³ada, ¿e wszyscy zakonni byli wtedy przed ko¶cio³em bo robili za obstawê Miszy. Oczywi¶cie walka zosta³a wygrana walkowerem (notabene to by³ ten kolega o którym piszê wy¿ej). Moim skromnym zdaniem ta walka powinna siê odbyæ po za¶lubinach a nie tu¿ przed.

Aha ... koncert po turnieju ognie ... to chyba jaka¶ pomy³ka ...

Buziaczki smile.gif
efendi
Witam!
Kilka s³ów na szybko....
Walki mialy i byly przerwane tylko na moment wejscia m³odych par. Nie moglismy zrobic 2 godzinnej przerwy, bo nie zd±zylibysmy dokonczyc bojowego. A przez brak jednego zbrojnego przed kosciolem nic by sie nie sta³o.
Ta cholerna dechowka musiala byc-tak chcialy wladze a ze nas goscili....
Na poczatku tego tematu i w zaproszeniach, napisalismy ze za wygl±d odpowiadaj± d-cy Bractw i sami winowajcy.
Tak tez i jest. My nie jestesmy od sprawdzania. Jezeli go¶c przychodzi do nas do domu w brudnym ubraniu i pomiêtej koszuli, to niech sie wstydzi sam za siebie. Dla nas to jednak gosc(gosc w dom.....), ale mozemy go juz np wiecej nie zapraszac.
Turnieje w grodzie bed± siê jednak mocno ró¿ni³y od tych pod murami miasta.
Pozdrawiam i ide spac.
Kszysz
Dziêki Wszystkim za ¶wietn± zabawe i mile spêdzony czas
oczekujê na zdjêcia

pozdrawiam
Ewa z Raciborza

Zwyciêzcy turniejów:

Turniej bojowy:
1. Jugard de Krecy z Ordo Templi Borei (Bia³oru¶)
2. Hlodwig z Miñskiej Unii Miecz i Woron (Bia³oru¶)
3. Ogier z Miñskiej Unii Miecz i Woron (Bia³oru¶)

Turniej bojowy dru¿ynowy
1. Prywatna Chor±giew Von Reihl
2. Pañstwowa Chor±giew von Reihl hehehe.gif

Turniej ³uczniczy:
3. S³awek Kêpiñski- Chor±giew Rycerska Ziemi Piotrkowskiej
4. Tadeusz Krupa – Stowarzyszenie S³owian i Wikingów Wolin
5. Pawe³ Krupa - Stowarzyszenie S³owian i Wikingów Wolin

Bieg dam:
1. Kamila Kufajew – Bractwo Rycerskie Excalibur
2. Agnieszka Gubañska – XXXIX Najemny Regiment Szkocki
3. Kasia – Bractwo Rycerskie Excalibur

Rzut no¿em:
1. Andrzej „Efendi” Ko¶ciuk – Opolskie Bractwo Rycerskie

Rzut toporem:
2. Patryk Paszko – Rota Piesza Bocke

Rzut w³óczni±:
2. Patryk Paszko – Rota Piesza Bocke

Konkurs ognia
1. Di Grease Buffon Theatre i Gistrion z Bia³orusi
2. Mirka Olejnik – Bractwo Zamku Radzyñskiego
3. Pantera z Charkowa (Ukraina)
4. Bractwo Ognia z Nidzicy

Szukanie skarbu

Skarb znale¼li stra¿acy z OSP Byczyna w starym grobowcu Weberów na byczyñskim cmentarzu J
mirek knight
witam
Efendi mam tylko nadzieje, ¿e wybaczysz mi wczesniejsze zawracanie d...y przez moj± osobê ale nie uda³o nam sie dojechaæ na turniej wszystko da³o w ³eb
mówie to bo wiem jaka lipa jest gdy ktos sie zapowiada a potem ani be ani me

pozdrawiam
trzymajta sie
£ukasz P³aza
A wiêc ju¿ po.

Najcudowniejszy turniej wszech¶wiata - ale niestety organizatorzy nie mieli z tym nic wspólnego
bigsmile2.gif bigsmile2.gif smile.gif
Poza tym ogólnie nie¼le.
Na pocz±tek - ¶wiecka strona buhurtu - dowodziæ takimi 42 osobami to zaszczyt jakich ma³o. Czu³em siê wspaniale - jak bym naprawdê prowadzi³ do bitwy elitê. Buhurtowo jeste¶cie najlepsi w Polsce (szkoda tylko ¿e nasze zakony nie mog³y nas wesprzeæ). Naprawdê piêkna walka. Ostatnia szar¿a straceñców czy momenty gdy 5-6 osób heroicznie trzyma³o cale skrzyd³o przeciw 20-30 osobowym blokom. Chwile gdy nasza garstka pcha³a i dos³ownie po³yka³a licznych przeciwników i na koniec rozpaczliwe walki w zwa³ach trupów (pierwszy raz w Polsce bywa³o ¿e pokotem le¿a³y 3 warstwy cia³ woohoo.gif ). Panowie( i Maj king.gif ) - this is Byczyna!!! bum.gif

Co do bojówki to jednak zosta³ ma³y niesmak - trza by z tym sêdziowaniem co¶ pomy¶leæ bo odczucia widzów by³y inne ni¿ sêdziów (mówiê tu o widzach "bywa³ych" i "do¶wiadczonych"). No i jakim cudem Chlodwig (¶wietny zawodnik i porz±dny cz³owiek) zaj±³ 2 miejsce skoro przegra³ walkê w turnieju by³o nie by³o pucharowym?? dunno.gif . Takie rzeczy k³ad± cieñ na t± sk±din±d fajn± imprezê. Dla jasno¶ci nie mam najmniejszych zastrze¿eñ co do moich w³asnych walk - tu wszystko by³o ok.

Efendi co do mroku to ja rozumiem twoje podej¶cie i nawet popieram ale... dopuszczenie do bojówki to co innego. Napisali¶my tyle o wymaganiach, o rycerskim wygl±dzie i o odpowiednim dla bogatych rycerzy wyposa¿eniu (nawet je¿eli w przekroju XIII - XVw.). Sprzêt - jego waga, bezpieczeñstwo czy funkcjonalno¶æ maj± tu niebagatelne znaczenie i jaki¶ odsiew musi byæ.
Co do posiadaczy tego sprzêtu - czyt. Czerwionki (nie lubiê niedomówieñ i niejasnych oskar¿eñ) ch³opaki wiecie ¿e was lubiê i ceni - w buhurcie zawsze chêtnie widzê was za swoimi plecami ale przykro mi to powiedzieæ - wygl±dacie jak teletubisie crazy.gif zmieñcie chocia¿ he³my i poszyjcie sobie jakie¶ d³uuuugie kurty ¿eby to pozakrywaæ bo groza bierze anger.gif .

Dla uczestników - wstyd¼cie siê niedzieli. Tak siê pochlaæ ¿eby elita buhurtowa Polski nie wystawi³a ¿adnej pi±tki do turnieju dru¿ynowego?? Na Liwie buhurtowy turniej te¿ jest w niedzielê i jako¶ ludzie do niego staj± a tu co - musieli¶my sami ze sob± walczyæ. Chcecie pokonaæ wschód za rok?? MNIEJ PIÆ, WIÊCEJ WALCZYÆ anger.gif

Ufff to tyle a na koniec dla wszystkich którzy siê bili w buhurcie - SUM SUM CORDA! W GÓRÊ SERCA!! (i oczywi¶cie SABINKA KOCHAM CIÊ!!!)
forsaken
Czo³em
Dzieki dla organizatorów za wspanialy turniej, szczegolne dzieki dla Hobbita, Tomka i Olka za turniej ³uczniczy, który by³ poprowadzony szybko i sprawnie, a zabawy tez bylo troche :].
Dzieki wszystkim uczestnikom turnieju za wspolna zabawe.
Wie¶ party to moze i pomylka, ale ja tam sie bawilem niesamowicie.
Jeszcze raz wszystkiego najlepszego nowo¿eñcom.
A buhurt - toz to byla istna Sparta :].

No i troche zdjec na koniec:
http://s001.wyslijto.pl/index.php?file_id=...amp;gk=transfer

Radko Kêdzierzawy z Opola

ps. Mienciutki mam nadzieje, ze paluszek szybko wyzdrowieje i wszystko bedzie ok, sciskam kciuki
Marcin Waszkielis
CYTAT
Tak tez i jest. My nie jestesmy od sprawdzania. Jezeli go¶c przychodzi do nas do domu w brudnym ubraniu i pomiêtej koszuli, to niech sie wstydzi sam za siebie. Dla nas to jednak gosc(gosc w dom.....), ale mozemy go juz np wiecej nie zapraszac.

Znaczy to te¿, ¿e go¶æ nie ma do Was szacunku skoro ca³kowicie lekcewa¿y wymagania. Wiêc myslê, ¿e opcja z niezapraszaniem jest godna rozwa¿enia. W koñcu owi go¶cie mocno zani¿aj± renomê turnieju i ¼le to wyglada na zdjêciach. Komes Ty te¿ powiniene¶ zadzia³aæ, równie¿ w sprawie tego podle uzbrojonego Bia³orusina, w koñcu dowodzi³e¶ bojówk±. Ku lepszej przysz³o¶ci!
lewa
Ehh... ¶wietnie siê bawi³am, za co wszystkim wielkie dziêki!
Efendi, Byczyna nied³ugo do wielko¶ci Grunwaldu siê rozro¶nie ;)
Bitwa i bohurt zaskoczy³y mnie ilo¶ci± walcz±cych i za to plusik ogromny, bo efekcik by³ klasyczny :D
pozdrawiam
Lewa
p.s. Ada¶-mo¿esz nazywaæ mnie zielon± wró¿k± ;) :D
Daria Malinowska
Dziekuje smile.gif
Kalatrawens
Salve !

Calatrava po raz pierwszy by³a na turnieju organizowanym przez OBR i mam nadzieje ¿e nie po raz ostatni poniewa¿ by³o MEGA SUPER .

Wszystkim bior±cym udzia³ w buhurcie dziêkuje za wspania³± walkê i nie mogê doczekac siê kolejnej .
Tintale
Wielkie dziêki za wspania³y turniej! By³o du¿o fajniej ni¿ w maju, a przecie¿ wtedy te¿ by³o ¶wietnie! smile.gif Na plus mo¿na zaliczyæ:
+ biesiada
+ konkurs ognia (chocia¿ ¿a³ujê, ¿e nie dosta³am dyplomu za 2 miejsce, pami±tka by by³a ;) ),
+ ogólna atmosfera - ilo¶æ bardzo fajnych ludzi,
+ otwarcie grodu.
Birwy i bohuru nie widzia³am... angsad.gif
A na minus:
- pogoda (jestem zmar¼lakiem, wiem),
- pare innych, ma³o znacz±cych, nie wartych uwagi rzeczy. ;)
Ju¿ siê nie moge doczekaæ kolejnego turnieju w Byczynie! Jeszcze raz dziêki!!! smile.gif
£azarz
Salve Fratres!

I po Byczynie.

Plusy:
Jako dowodz±cy si³ami Wschodnio-Zakonnymi na Buhurcie chcia³em serdecznie podziêkowaæ za karno¶æ moich oddzia³ów podczas buhurtu. Omawiany wcze¶niej plan sprawdzi³ siê dziêki waszej postawie wy¶mienicie. Jednocze¶nie chylê czo³a przed walcz±cymi po stronie ¶wieckiej. Przed walk± podszed³em do P³azika (dowodz±cy si³ami ¶wieckimi) omówiæ szczegó³y walki. Kiedy okaza³o siê, ¿e wraz z P³azikiem jest zaledwie 42 walcz±cych a ja dowodzê prawie trzykrotnie silniejsz± armi± zaproponowa³em zredukowanie si³ Zakonno-Wschodnich do liczby max, 40 ale £ukasz wraz z Adasiem rzeki, ¿e do tej pory to Zakony walczy³y w mniejszo¶ci i nikt z nas nigdy na to nie narzeka³. Dlatego prosiliby rzuciæ na nich wszystkie si³y, jakimi dysponowa³em... i tak tez siê sta³o. Kilka postów wcze¶niej nawi±zano t± walkê do walki z filmu "300" i ma racjê - ta walka to by³y takie ma³e Termopile. Strona ¶wiecka pomimo swej cudownej postawy i najlepszych walcz±cych buhurtowo w Polsce (m.in. OBR, Czerwionka, Chor±giew prywatna von Reihl oraz Rota Piesza Bocke) nie mia³a ¿adnych szans. Moje jak¿e przewa¿aj±ce liczebnie si³y podzieli³em na 5 oddzia³ów:
1. Ordo Templi wraz z Joannitami i Teutonami z Bia³orusi - dowodz±cy Jugard de Krecy
2. Miecz i Varon - dowodz±cy Hlodwig
3. DNO - dowodz±cy Patryk
4. Joannici, Templariusze oraz bracia Calatravy z Polski - dowodz±cy Jarek "Vróbel"
5. Zakon £azarza - dowodz±cy Jacek "Hawk"
Pierwsze starcie:
Plan zak³ada³ czo³owy atak przez braciszków z DNO. Z chwil± zwi±zania walk±, jako wsparcie rzuca³em do walki oddzia³ "Vróbla" i czeka³em na reakcje strony ¶wieckiej a dok³adnie, które os³abi± skrzyd³o. Za chwilê na prawe skrzyd³o uderzy³ Hlodwig ze swym oddzia³em, Kiedy walka przenios³a siê w tym kierunku na praw± flankê ¶wieckich uderzy³ Jugard de Krecy z braciszkami. Widz±c, ¿e kilku ¶wieckim uda³o siê przedrzeæ na ty³y DNO oraz Miecz i Varon wys³a³em na nich Zakon £azarza.
Drugie starcie:
Jako pierwszy uderzy³ na lewe skrzyd³o Hlodwig Zwi±zuj±c walk± wiêksz± czê¶æ si³ przeciwnika. Widzia³em, ¿e P³azik trzyma jeden oddzia³ w rezerwie. Na ten oddzia³ kaza³em uderzyæ Jugardowi de Krecy z braæmi. W ¶rodku pomiêdzy walcz±cymi grupami powsta³a znaczna luka, w któr± uderzy³y wszystkie Zakony polskie.
Trzecie starcie:
Polskie Zakony sformowa³y klin i w takiej formie uderzy³y na centrum si³ ¶wieckich. Uderzenie zosta³o os³abione nag³ym wypadem w bok klina (chyba Wo³czko z ekip±). Klin pomimo tego wbi³ siê g³êboko w linie lub P³azik cofn±³ czo³o w celu oskrzydlenia klina. Ja tylko czeka³em na ten moment - uderzaj±c jednocze¶nie oddzia³em Jugarda de Krecy na prawe oraz oddzia³em Hlodwiga na lewe skrzyd³o ¶wieckich. Po tym starciu by³o najwiêcej le¿±cych cia³ na ziemi. Efendi og³osi³ koniec walk i przygotowanie do pokazów ognia. Miecz i Varon wycofali siê w szyku do swoich namiotów natomiast
oddzia³ Jugarda de Krecy jak i polskie Zakony pozosta³y jeszcze na polu. Wtedy zapad³a tez decyzja o czwartym ostatnim juz starciu.
Czwarte starcie:
Rozkaza³em wszystkim oddzia³om jednocze¶nie uderzyæ w rozci±gniêtej linii. Celem mia³o byæ jednoczesne oskrzydlenie. By³a to najostrzejsza walka z pe³nymi heroizmu atakami na moje oddzia³y. I znów karno¶æ jak i przewaga zakonna wziê³a górê.
Podsumowanie... OBR, Czerwionka, Chor±giew prywatna von Reihl, Rota Piesza Bocke oraz ci, którzy w tej walce ich wsparli jeste¶cie wielcy. Wy nie przegrali¶cie, ale wygrali¶cie z nami. Niewiele bractw rycerskich stanê³oby przeciw nam na tej Byczynie wiedz±c o tak du¿ej dysproporcji si³. Jeste¶my dumni, ¿e mogli¶my walczyæ przeciwko wam.

Tyle o Buhurcie. Efendi, Ewo oraz ca³emu OBR chcieli¶my podziêkowaæ za najwspanialszy ¶lub i wesele naszego braciszka i siostry, w które w³o¿yli¶cie tyle serca i zaanga¿owania.

S± te¿ i minusy, które nie s± skierowane do organizatorów, ale do uczestników po stronie ¶wieckiej. Prawie 700 uczestników odejmijmy z tego ok 200 (polskie Zakony, Bia³oruskie Zakony oraz Miecz i Varon). Pozostaje 500 uczestników odejmijmy ok 50 (s± to ³ucznicy oraz artyleria). Pozostaje nam 450 osób. Z tak potê¿nej ilo¶ci 450 uczestników tylko... 42 stanê³o przeciwko nam do walki. Tych 42 s± elit± a reszta... Niech sami sobie odpowiedz±.

Pozdrawiam Grzegorz

Ps. Halfgar ... ty wiesz co braciszku i kto nie ma czego tongue.gif
Ksero

Witajcie,

Poniewa¿ niepamiêtam swojego loginu i has³a (Nuek zwana kopi±) wrzucam zdj±tka jako ksero :P (co dla niektórych to ¿adna ró¿nica ) :P

http://picasaweb.google.com/Kseroweczka/Byczyna12Wrzesie2007

A ogólnie mówi±c Turniej by³ bardzo fajny:
- bojówka sprawnie przeprowadzona
- piekny bohurt
- no i ¶luby

A co do wie¶ imprezy by³o ca³kiem fajnie nie ma to jak powyg³upiaæ siê troszkê :P
Halfgar
CYTAT(efendi @ 13:20 03.09.2007) *
Na poczatku tego tematu i w zaproszeniach, napisalismy ze za wygl±d odpowiadaj± d-cy Bractw i sami winowajcy.
Turnieje w grodzie bed± siê jednak mocno ró¿ni³y od tych pod murami miasta.
Pozdrawiam i ide spac.

Efendi,

Z ca³ym szacunkiem, ale pozwolisz, ¿e siê nie zgodzê bigsmile2.gif To nie jest tylko kwestia go¶ci, ale te¿ gospodarza. Chodzi o dba³o¶æ o jako¶æ imprezy. Je¶li np. robisz w domu przyjêcie w strojach wieczorowych a jeden z go¶ci przyjdzie ubrany jak ³achmyta to te¿ go wpu¶cisz? Ze strojami cywilnymi to rozumiem, ¿e nie jeste¶cie w stanie kontrolowaæ ka¿dego, ale do bojówki to ju¿ mo¿na zrobiæ selekcjê. Wystarczy, ¿e ka¿dy chêtny do walki przy¶le wcze¶niej zdjêcie w stroju bojowym i wy albo akceptujecie albo nie. Przed sam± walk± krótka kontrola uzbrojenia i delikwent w sprzêcie "passe" ma pó³ godziny na zmianê albo nie walczy. Pozornie przysparza to wam wiêcej pracy, ale tak naprawdê czasem wystarczy rzut oka i ju¿ wy³apujesz b³êdy.

Buziaczki
Halfi

PS. £azarz ... ja wiem kto czego nie ma i ty te¿ wiesz na pewno lepiej ode mnie, a kebab kosztuje 2,40 pat.gif
GyrosS
Halfgar bez urazy ale ogarnij 700 ludzi, 2 ¶luby, otwarcie grodu, a potem zacznij mówiæ, tylko OBR robi turnieje na taka masê ludzi.
Zasada Bocke jest taka. Je¶li który¶ z naszych podopiecznych robi co¶ ¼le b±d¼ niestosownie sie zachowuje id¼ do dowodz±cego grup± i trza powiedzieæ o co chodzi, a ten wyci±gnie konsekwencjê. Nie bêdzie potem czego¶ ¿e kto¶ siê o co¶ czepia, a te¿ nie bêdzie niesmaku, ¿e nic nie zosta³o zrobione .
Tylko jak ogarn±æ tak do koñca kto od kogo jest ;/.

Co do tego ¿e Bocke nie wystawi³o, ¿adnej pi±tki w niedziele....no có¿ by³o nas 6 z czego 3 pojecha³o wcze¶niej, na grodzie pojawili siê na chwilê jako tury¶ci, my te¿ tylko przyjechali¶my przywie¶æ nasz sztandar na moment otwarcia, zobaczyæ efekt ciê¿kiej pracy.

Ponoæ na grodzie ma byæ jaki¶ turniej jeszcze w tym roku?? jak z tym Efendi jest?? jak bêdziemy mieæ wszystko w jednym miejscu ¿e nie trzeba bêdzie sie martwiæ o sprzêt pozostawiony gdzie¶ daleko to wtedy bêdziemy mogli walczyæ w niedziele d³ugo, bo byczyne mamy o 1,5h drogi od domu.
Halfgar
CYTAT(GyrosS @ 09:16 04.09.2007) *
Halfgar bez urazy ale ogarnij 700 ludzi, 2 ¶luby, otwarcie grodu, a potem zacznij mówiæ, tylko OBR robi turnieje na taka masê ludzi.
Zasada Bocke jest taka. Je¶li który¶ z naszych podopiecznych robi co¶ ¼le b±d¼ niestosownie sie zachowuje id¼ do dowodz±cego grup± i trza powiedzieæ o co chodzi, a ten wyci±gnie konsekwencjê. Nie bêdzie potem czego¶ ¿e kto¶ siê o co¶ czepia, a te¿ nie bêdzie niesmaku, ¿e nic nie zosta³o zrobione .
Tylko jak ogarn±æ tak do koñca kto od kogo jest ;/.

Gyross ... bez urazy, ale mam kilka du¿ych (nierekonstrukcyjnych) imprez na koncie i to trwaj±cych nie dwa dni, ale tygodniowych. To o czym mówiê da siê zrobiæ. Je¶li chodzi o kwestie dowódcze ... ¿aden problem. By³y dwa obozy: zakonny i ¶wiecki - jest dowódca zakonnego i jest dowódca ¶wieckiego - organizator wie kto dowodzi danym hufcem - dowódcy hufców wiedz± kto dowodzi poszczególnymi grupami - dowódcy grup odpowiadaj± przed dowódc± hufca a ten przed organizatorem. Struktura prosta jak konstrukcja cepa bigsmile2.gif

Organizator nie jest od pilnowania czy uczestnik X ma w³a¶ciwe cote czy nie ... od tego jest dowódca X-a, ale na dowódcy wtedy spoczywa odpowiedzialno¶æ za swojego cz³owieka.

Na turnieju sprawa wygl±da jeszcze banalniej - za dopuszczenie do walki niech odpowiadaj± sêdziowie - tu ju¿ nie trzeba niczego ogarniaæ na miejscu - sêdziowie decyduj± i w razie w±tpliwo¶ci ¿±daj± potwierdzenia sprzêtu - jak takowego nie ma ... nie walczysz. Ale wtedy sêdziowie musz± mieæ ¶wiadomo¶æ i poczucie obowi±zku, ¿e k³adziemy nacisk na historyczno¶æ.

Efendi jako organizator g³ówny tylko chodzi i robi dobre wra¿enie a od wszystkiego ma ludzi którzy wiedz± co i jak. Czasem trzeba siê cofn±æ o krok czy dwa, ¿eby impreza posz³a do przodu smile.gif

Buziaczki smile.gif
GyrosS
No ok my¶lê, ¿e nie ma sensu sie o to tu spieraæ, mi siê podoba³o :D.
Jeszcze raz dziêki wszystkim za dobr± zabawê.
a dodam jeszcze.....

Rota, nasza
Rota nasza kochana
Rota piesza
Rota Bocke
Rota znaku Jelenia

:D
Halfgar
Mi te¿ siê podoba³o ... za rok bêdzie czynna kawiarnia coffee.gif dzia³aj±ca pe³n± par± coffee.gif coffee.gif coffee.gif coffee.gif
Borschwitz
Gregorzu Bracie , kiedy¶ sta³em obok Ciebie czasy przysz³y ze stajê przeciw Tobie ale zawsze z nutk± sympatii i sercem zakonnika, zaszczytem by³o walczyæ z wami a jeszcze wiêkszym wbijaæ sie w 4 starciu tu¿ za P³azikiem wiedz±c ¿e to masakra . By³y Termopile , jest i Byczyna
pozdrawiam wszystkich Braci Zakonnych
I wszystkim dziêki za wszystko
NIECH NAM ¯YJE M³ODA PARA clap.gif

P.S. mam obiekcje co do niektórych walcz±cych w zasadzie do ich weryfikacji w kwestii uzbrojenia, powinno siê na przysz³o¶æ bardziej to respektowaæ , odtwarzanie historyczne jak by rzec nie róbmy kina niektórzy wygl±dali jak z filmów o kosmitach, a z drugiej strony odkryta ca³kowita szyja to zgroza , nie do¶æ ze delikwent mo¿e zgin±æ to pozostawia piêtno wyrzutów sumienia drugiej osobie która walczy, bo jak mam uwa¿aæ na jego szyje to nie oto tu chodzi .
Bez urazy je¿eli kogo¶ urazi³em
efendi
Halfgar!
Goscia co przyjdzie jak ³achmyta nie wywale. To jednak go¶æ. Co do reszty, to sprawa nie jest tak ³atwa. Zakonni byli o czasie(zbiórka), swieccy jak to swieccy-w koncu byli.:-)
Czytamy uwagi i wyci±gamy wnioski.
Jednak uwazamy nadal, ze to sami ludzie powinni o siebie dbac a ich dowódcy tego dopilnowaæ.
Nie jest takze mozliwe tylko reprezentacyjne spacerowanie. Musialem byc i na grodzie i w parku i w kuchni i w obozie na spotkaniu z oficjelami , poprzywoziæ towar bo tatus tak byl zaganiany ze nie dawal juz ze wszystkim rady i odebralem w tym czasie ok 264 tel i 276 sms :-(itd
Nic to, teraz powinno byc juz ³atwiej, bo wszystko bedzie w jednym miejscu(kuchnia, obóz, szranki itd) a i ³atwiej bedzie wy³onic z t³umu tych, których sie nie powinno zapraszac.
A, kurna, anger.gif gdzie moja obiecana kawa?????? devil.gif HA!!!!
Pozdrawiam icon_wink.gif

Halfgar
Efendi ...

To co piszê to nie ¿aden zarzut, tylko moje spostrze¿enia i propozycje rozwi±zania problemu smile.gif

A co do kawy .... kurna to zamiast szlajaæ siê Allah jeden wie gdzie trza by³o wpa¶æ na chwilkê do zakonnych i g³o¶no krzykn±æ ... KAWY!! coffee.gif

Buziaczki
Borschwitz
racja niech dowódcy zbieraj± za braki w swych dru¿ynach, do Efendiego niemo¿na mieæ pretensji , wspó³czujê sam osobi¶cie nie chcia³bym mieæ tyle na g³owie,
Ewa z Raciborza
Efendi ma co¶ na g³owie? Z moich spostrze¿eñ wynika, ¿e Efendi ma na g³owie l±dowisko dla papug. Chyba, ¿e jeszcze czepka z basenu nie zdj±³. hehehe.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.