CYTAT(Wo³czko @ 18:35 03.09.2007)
CYTAT
Tak tez i jest. My nie jestesmy od sprawdzania. Jezeli go¶c przychodzi do nas do domu w brudnym ubraniu i pomiêtej koszuli, to niech sie wstydzi sam za siebie. Dla nas to jednak gosc(gosc w dom.....), ale mozemy go juz np wiecej nie zapraszac.
Znaczy to te¿, ¿e go¶æ nie ma do Was szacunku skoro ca³kowicie lekcewa¿y wymagania. Wiêc myslê, ¿e opcja z niezapraszaniem jest godna rozwa¿enia. W koñcu owi go¶cie mocno zani¿aj± renomê turnieju i ¼le to wyglada na zdjêciach. Komes Ty te¿ powiniene¶ zadzia³aæ, równie¿ w sprawie tego podle uzbrojonego Bia³orusina, w koñcu dowodzi³e¶ bojówk±. Ku lepszej przysz³o¶ci!
Jasne, ¿e tak Wo³ek i czujê siê za to odpowiedzialny. Na nasz± obronê muszê stwierdziæ, ¿e jednak ¶luby nieco skomplikowa³y przebieg turnieju w tym sensie, ¿e trzeba by³o zd±¿yæ z zakoñczeniem bojówki do 16.00, gdy koñczy³y siê ¶luby i by³o naprawdê sporo po¶piechu. St±d brak³o czasu na sprawdzanie uzbrojenia, co powinno sie odbyæ. Z powodu braku czasu w drugiej seria odbywa³o siê tylko jedna walkê. Niepotrzebny by³ udzia³ w eliminacjach zakonnych skoro i tak nie przechodzili dalej i ¶pieszyli sie do ko¶cio³a. To wszystko spowodowa³o zbyt du¿y po¶piech.
I w tym miejscu muszê mimo ca³ej sympatii i szacunku dla ich umiejêtno¶ci napomkn±æ o go¶ciach ze wschodu:
- kwestia wygl±du uzbrojenia jednak pozostawiaj±ca sporo do ¿yczenia, a skoro im pozwalamy, to egzekwowanie tych wymagañ od naszych by³oby ca³kowicie nie fair. Prowadzi³em ten turniej go¶cinnie, ale zdojrza³em siê przyjrzeæ od kuchni bojówce. Presja finansowa dla wschodnich jest jednak moim zdaniem zbyt du¿a. Nagroda w turnieju jest wysoka i conajmniej dwie sprawy mnie siê nie podoba³y. Ja rozumiem, ¿e przyjazd dla nich to duza odleg³o¶æ, koszty, ale pierwsza to sytuacja z Chlodwigiem: Chlodwig przyj±³ walkê z Olczakiem , bo by³o nieparzyscie. Olczak wcze¶niej przegra³ walkê i by³ tzw.'czarnym rycerzem". Chlodwig skoro przyj±³ walkê powinien pogodziæ sie z przegran±. Jadnak¿e gdy przegra³ z Olczakiem, Bia³orusini zaczêli protestowaæ, ¿e Olczak powinien odpa¶æ. I odpad³, ale powinien odpa¶æ te¿ Chlodwig. Powsta³ spór. Poprosi³em Effendiego, ¿eby podj±³ jako gospodarz ostateczn± decyzjê poniewa¿ ja by³em zdania jak wy¿ej.
Druga sytuacja to fina³ w grodzie. Hasveld mia³ uszkodzony palec w buhurcie. Walczy³ w he³mie bez otwieranej zas³ony. O ile znam Chlodwiga, Jugarda, kojarzê Ogiera i wielu innych to nie znam w/w. Kojarzy³em natomiast uzbrojenie Hasvelda. Podobnie sêdziowie. Okaza³o siê, o czym dowiedzia³em sie pó¼niej, ¿e zamiast Hasvelda wyszed³ kto¶ inny w jego uzbrojeniu. To by³y fina³y turnieju, a nie klepanka na podwórku. Ja oceniam t± sytuacjê jako mówi±c delikatnie bardzo niew³a¶ciw±.
Na pewno zabrak³o nam konsekwencji. Prowadzi³em ten turniej pierwszy raz i je¶li bêdê go kiedy¶ prowadzi³ to ustalê z Effendim pewne zmiany, które trzeba wprowadziæ w zasadach i oczywi¶cie konsekwencja.
Ch³opaki z Czerwionki i tu szczery apel do Was. Jeste¶cie fajni i lubiani, ale nie ka¿cie mi np. podj±æ ( jesli bêdê prowadzi³ bojówkê) decyzji, która bêdzie musia³a Was wszystkich nie dopu¶ciæ do udzia³u w bojówce i zróbcie wreszcie co¶ z tym swoim sprzêtem, bo tak dalej siê nie da. Je¶li chcecie to przecie¿ pomo¿emy i podpowiemy co i jak ma wygl±daæ, ale je¶li w przysz³ym roku ja bêdê prowadzi³ bojówkê to w tym uzbrojeniu nie zezwolê na udzia³ w niej. W tym roku wa¿niejsza by³a sympatia, ale to my: organizatorzy, sêdziowie, prowadz±cy konkurencje za to pó¼niej obrywamy. W przysz³ym roku to se ne vrati.
Tyle uwag z mojego ogródka.
Ca³y turniej wypad³ ¶wietnie. Buhurt rewelacja. Serdeczne podziekowania dla organizatorów i jeszcze raz ¿yczenia dla par m³odych.