Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [machiny] Warsztat tkacki
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Rzemios³a i narzêdzia
Stron: 1, 2
Vlasta
To chyba tylko warsztacik z Osebergu (za³. za Thor Ewing "Viking Clothing"), tutaj jest opis rekonstrukcji takiego warsztatu, a tutaj zdjêcie "w u¿yciu".
piogit
witam
jestem stolarzem i chcia³bym zbudowaæ krosno tkackie
czy jast kto¶ kto by³by nim zainteresowany i udzieli³by mi kilku wskazówek
ostatni ogl±da³em te¿ ko³owrotki którte posiadaj± ludzie
planujê wykonaæ taki na którym mo¿naby³oby prz±¶æ nici
Pozdrawiam Piotr
piogit
witam
mam pytanie odno¶nie warsztatu tkackiego
jak jest zbudowana nicielnica ile oczek potrzeba na 10 cm?
ile drutów jest w bidle od czego jest to uzale¿nione
pozdrawiam
Piotr
Owka
CYTAT
jak jest zbudowana nicielnica ile oczek potrzeba na 10 cm?

Na to pytanie mogê odpowiedzieæ: na 10 cm jakiej tkaniny?
Gêsto¶æ strun w nicielnicy dopasowujemy tego, jak± gêsto¶æ nici osnowy chcemy osi±gn±æ. Wiêcej bêdzie do cienkiego lnu, znacznie mniej do tkaniny workowej, jeszcze mniej do szmaciaka... Najpraktyczniej jest wykonaæ kilka par nicielnic, je¶li nie, to trzeba dok³adaæ/zdejmowaæ struny, gdy szykujemy siê do tkania innego wyrobu.
We¼ pod uwagê, ¿e ka¿da nitka osnowy musi przechodziæ przez swoje oczko nicielnicy... policz, ile nitek znajduje siê na 10 cm wyrobu podobnego do planowanego, podziel przez 2 (jesli krosno ma byæ dwunicielnicowe) lub 4 (czteronicielnicowe).

Z bid³em - gêsto¶æ zale¿y od tego samego, z tym, ¿e bid³o mo¿e dobijaæ w±tek co parê nitek osnowy, i te¿ co¶ zno¶nego wyjdzie.
Vlasta
Wrcaj±c do warsztacików, na których mo¿na robiæ krajki - tutaj jest strona z kilkoma wyobra¿eniami podobnych urz±dzeñ, a tu zdjêcie witra¿a, przedstawiaj±cego pracê na takim krosienku.
Vlasta
i jeszcze du¿o obrazków z warsztacikami tkackimi z francuskiego forum klik.
sinnan
Dzien dobry wszystkim,

mam nastepujacy klopot - jestem w posiadaniu warsztatu tkackiego (to nie jest ten klopot), ale brakuje mi rozumu (a to tak) i nie potrafie go uruchomic, cos jest nie tak i ja nie wiem, co. A uruchomic musze czym predzej. Czy wiecie cos moze o kims z Krakowa albo okolic, kto moglby pomoc?
Jak wiecie, to dajcie znac, prosze: kalja@o2.pl
Pozdrawiam serdecznei i z gory dziekuje
Kasia
EO
Pytanie zupe³nie techniczne:

Czy kto¶ wie, gdzie mogê kupiæ metalowe struny z oczkami do nicielnic?
Morski
CYTAT(EO @ 21:33 25.09.2009) *
Pytanie zupe³nie techniczne:

Czy kto¶ wie, gdzie mogê kupiæ metalowe struny z oczkami do nicielnic?

Kiedy¶ kupowa³o siê w £odzi, a teraz mogê popytaæ znajomych tkaczek.
Ile takich drutów Ci potrzeba?
Dzieñ Tkaczki
Struny do nicielnic najlepiej zrobiæ sobie w³asne. Tak robi± tkaczki z Podlasia. Wystarczy wbiæ w deskê 4 gwo¼dzie i ka¿d± strunê zwi±zaæ z lnianego sznurka. W starszych nicielnicach sznurkowe struny by³y razem po³±czone ale wtedy trudno je wymieniaæ gdy siê która¶ zerwie.
Dzieñ Tkaczki
Oczka strun do nicielnic w powiêkszeniu.
Stefan Mi¶kiewicz
Ja chcia³em ponownie spytaæ czy kto¶ mo¿e zna miejsce gdzie mo¿na dostaæ druciane struny do nicielnic. Bo mnie ju¿ rêce opad³y w moich próbach poszukiwañ a jestem z £odzi i u nas cisza w tym temacie. Dziêki za odpowiedz.
Alicja.
Jako posiadaczka dwóch krosien i sprzêtów przêdzalniczych zapraszam do lektury mojego bloga Tkackie historie
W przysz³o¶ci planujê prezentowaæ na nim rekonstrukcje tkanin w oparciu o sploty znane we wczesnym ¶redniowieczu oraz elementy ubioru.

Pozdrawiam smile.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.