I ponownie Zakon zaprosi swych Przyjació³ - tym razem bêdzie jeszcze przyjmniej, jeszcze ciekawiej, jeszcze bardziej klimatycznie. Co ciekawe, bêdzie PLAN, a mo¿e nawet zaprosimy kogo¶ z.... UK£ADU!!!
Wiêcej informacji do pocz±tku marca na www.zakon.rzeszow.pl, w tym mniej wiêcej czasie czekajcie na zaproszenia.
Wa¿ne - w tym roku ograniczamy liczbê uczestników. Wa¿ne bêdzie szybkie potwierdzenie uczestnictwa i liczby, ahem, cz³onków grupy na imprezie po otrzymaniu zaproszenia.
Pozdrawiam i zapraszam!
Deus sic vult!
Woje Peruna zg³aszaj± swoj± obecno¶æ. Po ostatniej Boguchwale na pewno by¶my sobie nie odpu¶cili kolejnej tak zacnej imprezy. Dok³adne szczegó³y dotycz±ce liczby osób pode¶lemy w pó¿niejszym terminie.
Jednocze¶nie chcemy ze Msciwojem bardzo serdecznie podziêkowaæ Zakonowi ¿e w tak licznej kompanii u¶wietni³ Ceremonie naszych za¶lubin - czujemy siê zaszczyceni i bardzo wzruszeni
Zaiste nie mogliby¶my post±piæ inaczej. Wielk± to rado¶æ nam równie¿ sprawi³o, a szczê¶cie emanuj±ce z M³odej Pary by³o dla nas najwiêksz± nagrod±
Woje Peruna sa zawsze mile widziani na naszych imprezach. 80 litrow "Szato de Lupus" na turniej juz prawie gotowe
No i to mi siê podoba bracie Lupusie - w koñcu mo¿e i dla mnie starczy
Wina mam nadzieje wystarczy dla kazdego chetnego, i mam nadzieje Tomku ze uda mi sie zalapac na odrobine Twego zacnego trunku zwanego bodaj rosolisem.
tak....... ¶lub byl piêkny...... podziêkowania raczej dla Was Mloda Paro, albowiem zaszczyt to wielki i rado¶æniesamowita...usmiech Wasz widziec
a propo Lupinek ...Ty sie lepiej pochwal jak Ci sie bez odzienia zimowego wracalo ;)
a ....mniodek mam w skrytce w aucie ( tylko ciii) wiec w sobote obalim ;)
Znaj±c mo¿liwo¶ci Lupusa to bêdzie dobrze jak do turnieju z 5 litrów tego specja³u zostanie
jeszcze nic na 100% nie obiecuje. ale mam nadzieje ze przyjmiecie kilku BOG na tej zacnej imprezie, a jak mnie armia nie wezmie moze i sam zawitam
nie robcie z Lupusa opoja .......i bez tego sam fantastycznie nad tym wizerunkiem pracuje ;))))
Slavo ...no ja jak najbardziej na t.a.k. ....a swoj± drog± ...szkoda gazety rycerskiej ....bylo j± brac z "Lozy" ;)
BOG sa przyjaciolmi Zakonu. sam jestem z BOG (honorowe czlonkostwo). nie widze imprezy bez BOG. Jasne ze jestescie zaproszeni!
Lu(m)pusowego wina nigdy niezawiele, zw³aszcza gdy tylu chêtnych (w tym oczywi¶cie ja
)
spoko morkulf - po boguchwale sami bedziemy mogli taka gazete napisac
Lupus - postaramy sie abys niewiedzial czy to przyjechal BOG czy Zakon
Slavo mam nadzieje ze tak bedzie.
Pracujemy nad program imprezki, ale niektóre rzeczy ju¿ wiadomo.
Nad bojówk± ciê¿k± czuwa brat Lupus,
nad XIII brat Tomasz z £añcuta
nad wczesnymi - Wojciech, wódz Dzikich K³ów.
Ich te¿ bêdzie nale¿a³o mêczyæ o szczegó³owe zasady i wymagania co do uzbrojenia ochronego.
Ale poczekajcie proszê do emisji programu (jakie¶ 2 tygdnie).
Zapowiada siê niez³y najazd wczesnych - zarezerwowane dla nich pó³ setki miejsc ju¿ zajête i dobijaj± siê nowi... My siê cieszymy - S³owianin czy Wiking, Wareg czy Celt, dla zakonnika: jeden poganin
Podkre¶lam, ¿e tym razem k³adziemy nacisk na klimat w miejscu imprezy => bierzcie namioty, sza³asy, saperki do kopania ziemianek: kto co lubi i ma epokowe. Hotelu tym razem nie bêdzie poza naprawdê skrajnymi przypadkami (panie w 9. miesi±cu, panowie z zapaleniem p³uc itd.)
Ja od siebie dodam, ¿e ³uczniczy najprawdopodobniej bêdzie taki sam jak w tamtym roku. Najprawdopodobniej bo mo¿e bêdzie lepszy
. Spróbujemy siê postaraæ o jakie¶ ciekawe konkurencje dla Dam, wymagaj±ce przeró¿nych umiejêtno¶ci
Ja tak jak w ubieg³ym roku rezerwujê lochy zakonu poziom wy¿szy - ni¿szy poziom zajmowa³ Lupus
Wszelkie zapisy i ³apówki mile widziane
Co do bojowki ciezkiej czyli wiek XIV i wyzej. Dokladne szczegoly beda podane za czas nie odlegly. Pracuje nad tym zeby bylo wesolo
i ostro.
A co do zajmowania lochow fakt zajmowalem poziom nizszy i w tym roku piwnice Zakonu zwane Hadesem beda pod mym wladanem... Ach te piwnice Zakonu
Bedzie sie dzialo... Tomku z poziomu wyzszego latwo zejsc na nizszy trudniej w druga strone... wiec zapraszam
rezerwacje rezerwacjami moi Drodzy parafianie, a i tak Lupus obalim co nasze ;)
a Bracie wszechmocny w temacie luku ...tylko nie dopuszczaj do turnieju (.......) hahaha bo znowu co¶" genyjalnego" wymysli ;))))
Lupus Twe zaproszenie zawsze ( no prawie...) przyjmujê ale spaæ wolê w suchszym miejscu.
Co do konkretów w bojowym XII-XIII - znaczy ciut l¿ej opancerzonych.
He³m zamkniêty - conajmniej z os³on± ca³ej twarzy.
Dobrze nabita pikowanica z d³ugimi rêkawami i ko³nierzem os³aniaj±cym szyjê lub osobny ko³nierz pikowany ³±czony z kapturem lub oddzielny. Nogawice pikowane conajmniej do kolan.
Ochrona r±k - skóra, filc, kolczuga - mo¿e byæ wszystko razem byle dobrze ³apy os³ania³o i by³o historyczne
Kolczugi i lub pancerze typu np p³aty.
Konieczne ochrona dla ³okci i kolan .
Premiowane os³ony goleni i ca³o¶ci rêki oprócz pikowanicy - np d³uga kolczuga ³±czona z os³oni± d³oni.
Trafienia punktowane jak w pozosta³ych konkurencjach tylko bez ³okci i kolan - np rêka do ³okcia, ale bez niego ( os³ony i tak potrzebne) Walka na czas 1.5 minuty - sêdzia na ka¿dego walcz±cego.
Tarcze typu migda³ czy inne tej wielko¶ci dopuszczalne tylko za zgod± przeciwnika.
Nie wolno :
- sztychowaæ - natychmiastowa przegrana
- ciosy jelcem - jak wy¿ej
- ciosy g³owic± - po drugim ostrze¿eniu przegrana
- kantem tarczy - jak wy¿ej
Kopanie i walenie z bañki czy pi±ch± dopuszczalne ale niepunktowane
Dopuszczalna broñ -
miecz jednorêczny
tasak
pó³torak ( choæ jego historyczno¶æ jest mocno kontrowersyjna w tym okresie)
obuchowa prócz nadziaków i dwurecznej tylko gdy przeciwnik dopu¶ci
Mo¿na siê umówiæ czy walka hard czy soft - w przypadku tej drugiej sêdziowie bêd± ostrzej karaæ zachowania nierycerskie - znaczy - z bañki, tramwaje, pi±cha kopanie itp.
A no w³a¶nie. Ja te¿ mam nadziejê, ¿e uda nam siê wymy¶liæ jakie¶ interesuj±ce konkurencje dla Dam!
Byle tylko nie powróci³ scenariusz szukania jajek w s³omie!
I mam nadziejê, ¿e znajdzie siê kawa³ek dogodnego miejsca na tañce i wiêcej ludzi lubi±cych pl±sanie, bo na ostatniej Boguchwale jako¶ s³abo to wypad³o. ;]
Podzr.
bracie Lupusie - a co nam na pozna bojowke szykujesz ??
Pozna Bojowka czyli XIV i wyzej:
Oczywista sprawa jest wymaganie sprzetowe czyli:
1. Przeszywanica lub Pikowanica dobrze amortyzujaca ciosy
2. Oslona na korpus Płaty, Kirysy lub Kolczuga
3. Oslona nog co najmniej nogi tzw. 3/4
4. Oslona Glowy czyli zamkniety helm, obowiazkowa oslona karku i szyi
5. Oslona rak zadne kolcze rekawice. Folgowe, klepsydry cos w tej konwencji,
obowiazkowa oslona ramion i łokci
6. Do wyboru miecz jednoreczny z tarcza, poltoraki, topory z tarcza.
Do walki nie beda dopuszczane: topory dworeczne, dworeczne miecze, nadziaki, buzdyany, kiscienie
Uwaga: chyba ze przeciwnik sie zgodzi.
Zasady:
Walka trwac bedzie 1,5 minuty
Trzech sedziow, dwoch dobranych z innych bractw postronnych dla obiektywnego sedziowania. Trzecim wedlug wszelkich danych bede ja.
Sztych bedzie eliminowal z walki i traktowany jako przegrana sztycujacego.
Udezenia jelcem beda sygnalizowane ostrzezeniem dla uderzajacego, trzy ostrzenia i wyeliminowanie z danej walki traktowanie jako przegrana, niezaleznie od stosunku punktow.
Punktowanie: Powyrzej kolana, powyzej lokcia, oczywiscie Korpus, glowa. czyli standardowo
Dopuszcza sie ciosy glowica, piescia, kolanem, łokciem, plazem tarczy punktowane normalnie, jak cios mieczem
Rycerz walczacy winien posiadac dame w ktorej szarfe walczyc bedzie. Dzieki czemu rycerz wygrywajacy tuniej dla swej pani, sprawia ze jego pani bedzie Krolowa Turnieju
Powinien takze posiadac giermka zeby wrazie walki i uszkodzen sprzetowych zostala mu udzielona szybka pomoc techniczna, a takze po to zeby ubieranie zbroi przebiegalo szybko i skutecznie.
Jakies pytania lub watpliwosci prosze pisac
co ????zadnych toporow ?????
ale mi lupus krzywde robisz
na uderzenia jelca nie - przeciez to robi takie obrazenia jak sztych, pomysl troche lupus logicznie
uderzenia piescia tak- tylko nie piescia z mieczem w twarz, no chyba ze zakladacie rozwalanie twarz przez wizury przy pomocy jelca
pytanie - jak ciosy tarcza
a co do oslon - najlepiej karku i szyi napisale - a moze obowaizkowo karku i szyi ?? jak juz wychodzimyu to w kompletnych zestawach uzbrojenia
ok, dzieki za uszczegolowienie, wszystko juz ladnie klarownie wyglada
a czy ja moge sie za³apaæ na zaproszonko w tym roku? Oczywi¶cie z Margo, moj± lepsz± po³ow±
trza by zawitaæ pod rzeszowem, jak Zakon rozpatrzy takowe podanie?
Bracie Lupusie. A tasaczki?? Kordziki??
z tym uderzeniem z jelca to zgadzam sie z Panem Slavu.. nie usmiecha mi sie znowu jechac na pogotowie coby oko mi zszywali:)
):
Kordziki Wojciechu ...czemu nie ..z wy³±czeniem Twojego ;)
k³aniam Wszystkim.
Bracie Wojciechu tasaczki i kordziki mile widziane w bojowce, wybacz ze nie wymienilem wczesniej jakos wylecialo mi z glowy.
Ale na kordy ograniczenia dac musze co najmniej 75-80 cm ostrza,
Co do uzywania poltorakow, zabraniam brania jedynki w jedna łape, jeden tylko z tarcza
Jak ju¿ regulaminy dajemy to poni¿ej wstêpna wersja regulaminu czê¶ci ³uczniczej turnieju. Mo¿e ona ulec zmianie, ale poprawki bêd± raczej kosmetyczne. Ostateczna wersja uka¿e siê na stronie Zakonu.
1. W turnieju ³uczniczym mo¿e braæ udzia³ ka¿dy uczestnik III Turnieju w Boguchwale je¿eli spe³nia nastêpuj±ce warunki:
a) posiada spójny strój historyczny
b) posiada replikê ³uku historycznego b±d¼ wspó³czesny wyrób stylizowany na historyczny. Mile widzane dopasowanie stroju do ³uku (czy na odwrót)
2. £uki nie mog± mieæ przyrz±dów celowniczych w³±cznie z wszelkimi oznaczeniami na ciêciwie czy majdanie.
3. £ucznik powinien mieæ do dyspozycji 6 strza³ drewnianych. Strza³y musz± mieæ lotki z piór, dopuszczalne s± groty toczone b±d¼ kute typu bodkin. Wszelkie groty z zadziorami itp. mog± powodowaæ trudno¶ci w wyci±gniêciu strza³y z tarczy, wiêc istnieje ryzyko ze grot zostanie w celu – ³ucznik u¿ywa takich strza³ na w³asne ryzyko ¶wiadom faktu, ¿e mo¿e straciæ groty. Osady na ciêciwê musz± byæ drewniane (w ka¿dym b±d¼ razie plastikowym mówimy NIE)
4. Turniej bêdzie odbywa³ siê w trzech fazach:
a) eliminacje: 3 strza³y z krótkiego dystansu, by przej¶æ dalej potrzebne s± dwa trafienia w tarcze. Zesz³oroczni uczestnicy G³ownego Fina³u s± zwolnieni z eliminacji.
b) faza g³ówna: poprzez zwiêkszanie dystansu lub inne niespodzianki bêdzie zmniejszana liczba uczestników – 4 strza³y do celu, licz± siê trzy najlepsze, ka¿de trafienie w tarcze punktowane z 1, 3, 5, 7 lub 10 punktów w zale¿no¶ci od odleg³o¶ci od ¶rodka tarczy. Liczba rund zale¿y od ilo¶ci uczestników.
c) Fina³y: do fina³ów wchodzi 8 najlepszych ³uczników. Przewidziane s± trzy konkurencje-niespodzianki, które pozwol± wy³oniæ najlepsz± trójkê fina³u, która przechodzi do fina³u g³ównego. G³ówny Fina³ – 3 konkurencje – niespodzianki. Wygrywa osoba która zgromadzi najwiêcej punktów w trzech konkurencjach G³ównego fina³u.
5. Organizator zastrzega sobie prawo do zmiany regulaminu.
Nie podajemy jakie to bêd± konkurencje-niespodzianki, bowiem czê¶æ osób mog³o by mieæ warunki by trenowaæ specjalnie te konkurencje, co spowodowa³oby ¿e posiada³yby pewn± przewagê, czego chcemy unikn±æ.
Witajcie Bracia.Czy Boguslaw z Tarnowa wraz z malzonka i corkami no i z wiernym Hektorem moga liczyc na wasze laskawe przyjecie?Postaramy sie nie robic wam wiekszego klopotu ale deklarujemy udzial w wielu konkurencjach o ile nasz wiek szacowny na to pozwoli no i oczywiscie wy Szanowni Bracia
Boguslawie. Zapraszam! Z otwartymi ramionami was przyjmiemy. Do zobaczenia
Witam!
Czy znajdzie siê jeszcze miejsce dla dobczyckiej Kongregacji ¦wiêtego Jana Chrzciciela? Ci co od nas zawitali na ubieg³orocznej Boguchwale strasznie sobie ów turniej chwal±. Mi niestety nie bylo dane siê pojawiæ...
Lupusie mo¿esz oczekiwaæ mej wizyty w Hadesie. Mam nadzieje ze bedzie okazja na jak±¶ pogawêdke, bo w Dobczycach jako¶ nie wiele czasu bylo (przynajmniej nie ja).
Pozdrawiam
Micha³ Góra Górecki
Witam
Czy jest szansa by "Miechów" móg³ równie¿ zago¶ciæ na tegorocznej Boguchwale??
Po wypowiedziach naszych przyjació³ widzê, ¿e turniej jest zacny, dlatego bardzo chcieliby¶my wzi±æ w nim udzia³, stan±æ ramie w ramie podczas bitwy z przyjació³mi i znajomymi którzy ju¿ dostali zaproszenia, jak równie¿ poznaæ nowe osoby i zdobyæ nowe do¶wiadczenia.
Proszê Zakon o pozytywne rozpatrzenie mojej pro¼by.
Pozdrawiam Rafa³.
zaproszenia formalne powinny dotrzec do grup zainteresowanych jak Bog da jeszcze w tym miesiacu
Witam
Czy XXXIX Najemny Regiment Szkocki z Wroc³awia (datowany na prze³om XIV/XV wieku ¿eby nie by³o
) móg³by zago¶ciæ na tegorocznej Boguchwale? Jest nas w porywach 5 osób (1 walcz±cy, 1 giermek, dwójka ³uczników i rzemie¶lniczka). Je¶li potrzebne s± jakie¶ zdjêcia to oczywi¶cie mo¿emy przes³aæ.
P.S. Pytanie odno¶nie turnieju bojowego pó¼nego- Czy wchodzi w grê os³ona korpusu w postaci lekkiej przeszywanicy i tzw. kirysu ubogich (gruba, sztywna, wypychana przeszywanica)? Takie dwie warstwy na prawdê dobrze chroni± (zdecydowanie lepiej ni¿ jakakolwiek kolczuga) i s± jak najbardziej historyczne (typowe dla wszelkiej ma¶ci Wyspiarzy.)
Pozdrawiam
Gilroy
Chor±¿y XXXIX N.R.S.
Czy Zaciê¿na Kompania Rycerska Ziem Po³udniowych mo¿e liczyc na zaszczyt otrzymania zaproszenia na ten zacny turniej (oraz na poczêstwanie specja³ami z piwnicy
)??
Bractwa, które otrzymaj± zaproszenia proszone s±, by w ci±gu 2 tygodni udzieliæ odpowiedzi i potwierdziæ uczestnictwo - ewentualne zmiany proszê podawaæ najpó¼niej do koñca lipca.
W ubieg³ym roku zbyt wielu z zaproszonych nie stawi³o siê i musieli¶my sami wtryniaæ t± kaszê przez kilka miesiêcy
Wprawdzie trudno mi jeszcze teraz okre¶liæ dok³adnie w jakiej liczbie, bo czasu do turniej jeszcze sporo i wiecie jak to wszystko jeszcze mo¿e ulec zmianie, ale zjawimy siê tego roku wreszcie.
P.S.
Lupus ¶lepoto- jak to nie mo¿esz znale¼æ tematu naszego turnieju w kalendarium. W tej chwili jest dok³adnie obok Waszego.
Tomko - w koñcu i Ty mam nadziejê zawitasz w nasze skromne progi.
Gilroyu i Adamie - wy równie¿ spodziwajcie siê zaproszeñ w nied³ugim czasie.
Mo¿e przyda siê zespó³?
Tu mo¿na pos³uchaæ próbek i s± wszelkie kontakty
http://www.percivalschuttenbach.art.pl/percival.htm
Salve
Bardzo bym prosił o wysłanie na priv adresu pod który możemy wysłać zaproszenie.
Adres analogowy (pocztowy)
Hopla jako i powiedzia³em zg³aszam Orle Gniazda na Turniej w Boguchwale a szczegó³y co do liczebno¶ci my¶le przeka¿e Ci Lupusku osobi¶bie w Krakowie
Pozdrawiam
Vlad
S³awa! Zesz³oroczny termin Boguchwa³y pasowa³ mi o wiele lepiej ale zrobie wszystko by i w tym roku Was odwiedziæ. Je¶li pozwolicie rzecz jasna
Oczywi¶cie zg³aszam siê do ³uczniczego
Pozdrawiam.R.
No to pewnie do Rosmaka sie jeszcze kto¶ doczepi
albo nawet kilka ktosiów które pochodz± z Bractwa Rycerskiego Ziemi Ogrdzienieckiej lub doczepiaj± sie do Dru¿yny Czarnego Dêbu z zalezno¶ci od datowania
w zesz³ym roku jako¶ nie da³o rady, ale w tym zapewne wzbogacimy szeregi kobiet
Rossomaku, bardzo chêtnie ugo¶cimy Ciebie wraz z ekip± na naszym turnieju! Pode¶lij tylko Hyginusowi adres "analogowy" jak to Lupus okre¶li³ by mo¿na by³o zaproszenie wys³aæ.
CYTAT(Grzyp @ 17:21 19.02.2007)
Spróbujemy siê postaraæ o jakie¶ ciekawe konkurencje dla Dam, wymagaj±ce przeró¿nych umiejêtno¶ci
Postarajcie sie postarajcie, w najgorsyzm wypadku damy same znajd± sobie rozrywkê
Pozdrawiam Królow± Siw±, organizatorów i oczywi¶cie ca³y M.U.R. :D
Margo z Krakowa
UWAGA WA¯NE - niestety nie z naszej przyczyny uleg³ zmianie termin tegorocznej Boguchwa³y na 10-12 sierpnia. Wiem - niedobrze, ale mnie te¿ nie odpowiada
ale nasi sponsorzy i w³a¶ciciele dworku tak zawyrokowali.
Witam!
Niestety, z powodu przesuniêcia terminu zawiadamiam, ¿e nikt z TBR-GA nie mo¿e pojawiæ siê na Boguchwale z racji innych zobowi±zañ w pierwszych tygodniach sierpnia. Pozdrawiam ciep³o i ¿yczê udanej imprezy!
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.