Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Boguchwa³a Rewolucje - Boguchwa³a
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2007
Stron: 1, 2
Hyginus
I ponownie Zakon zaprosi swych Przyjació³ - tym razem bêdzie jeszcze przyjmniej, jeszcze ciekawiej, jeszcze bardziej klimatycznie. Co ciekawe, bêdzie PLAN, a mo¿e nawet zaprosimy kogo¶ z.... UK£ADU!!!
Wiêcej informacji do pocz±tku marca na www.zakon.rzeszow.pl, w tym mniej wiêcej czasie czekajcie na zaproszenia.
Wa¿ne - w tym roku ograniczamy liczbê uczestników. Wa¿ne bêdzie szybkie potwierdzenie uczestnictwa i liczby, ahem, cz³onków grupy na imprezie po otrzymaniu zaproszenia.
Pozdrawiam i zapraszam!
Deus sic vult!
betty
Woje Peruna zg³aszaj± swoj± obecno¶æ. Po ostatniej Boguchwale na pewno by¶my sobie nie odpu¶cili kolejnej tak zacnej imprezy. Dok³adne szczegó³y dotycz±ce liczby osób pode¶lemy w pó¿niejszym terminie.
Jednocze¶nie chcemy ze Msciwojem bardzo serdecznie podziêkowaæ Zakonowi ¿e w tak licznej kompanii u¶wietni³ Ceremonie naszych za¶lubin - czujemy siê zaszczyceni i bardzo wzruszeni
Hyginus
Zaiste nie mogliby¶my post±piæ inaczej. Wielk± to rado¶æ nam równie¿ sprawi³o, a szczê¶cie emanuj±ce z M³odej Pary by³o dla nas najwiêksz± nagrod± bigsmile2.gif
Lupus herbu £BY
Woje Peruna sa zawsze mile widziani na naszych imprezach. 80 litrow "Szato de Lupus" na turniej juz prawie gotowe smile.gif
Tomasz z £añcuta
No i to mi siê podoba bracie Lupusie - w koñcu mo¿e i dla mnie starczy icon_mrgreen.gif
Lupus herbu £BY
Wina mam nadzieje wystarczy dla kazdego chetnego, i mam nadzieje Tomku ze uda mi sie zalapac na odrobine Twego zacnego trunku zwanego bodaj rosolisem.
Morkulf
tak....... ¶lub byl piêkny...... podziêkowania raczej dla Was Mloda Paro, albowiem zaszczyt to wielki i rado¶æniesamowita...usmiech Wasz widziec smile.gif

a propo Lupinek ...Ty sie lepiej pochwal jak Ci sie bez odzienia zimowego wracalo ;)

a ....mniodek mam w skrytce w aucie ( tylko ciii) wiec w sobote obalim ;)
Rafa³ zwany Brakiem
Znaj±c mo¿liwo¶ci Lupusa to bêdzie dobrze jak do turnieju z 5 litrów tego specja³u zostanie smile.gif
Slavu
jeszcze nic na 100% nie obiecuje. ale mam nadzieje ze przyjmiecie kilku BOG na tej zacnej imprezie, a jak mnie armia nie wezmie moze i sam zawitam
Morkulf
nie robcie z Lupusa opoja .......i bez tego sam fantastycznie nad tym wizerunkiem pracuje ;))))
Morkulf
Slavo ...no ja jak najbardziej na t.a.k. ....a swoj± drog± ...szkoda gazety rycerskiej ....bylo j± brac z "Lozy" ;)
Lupus herbu £BY
BOG sa przyjaciolmi Zakonu. sam jestem z BOG (honorowe czlonkostwo). nie widze imprezy bez BOG. Jasne ze jestescie zaproszeni!
Barañski Adam
Lu(m)pusowego wina nigdy niezawiele, zw³aszcza gdy tylu chêtnych (w tym oczywi¶cie ja icon_mrgreen.gif )
Slavu
spoko morkulf - po boguchwale sami bedziemy mogli taka gazete napisac

Lupus - postaramy sie abys niewiedzial czy to przyjechal BOG czy Zakon
Lupus herbu £BY
Slavo mam nadzieje ze tak bedzie.
Hyginus
Pracujemy nad program imprezki, ale niektóre rzeczy ju¿ wiadomo.
Nad bojówk± ciê¿k± czuwa brat Lupus,
nad XIII brat Tomasz z £añcuta
nad wczesnymi - Wojciech, wódz Dzikich K³ów.
Ich te¿ bêdzie nale¿a³o mêczyæ o szczegó³owe zasady i wymagania co do uzbrojenia ochronego.
Ale poczekajcie proszê do emisji programu (jakie¶ 2 tygdnie).

Zapowiada siê niez³y najazd wczesnych - zarezerwowane dla nich pó³ setki miejsc ju¿ zajête i dobijaj± siê nowi... My siê cieszymy - S³owianin czy Wiking, Wareg czy Celt, dla zakonnika: jeden poganin hehehe.gif

Podkre¶lam, ¿e tym razem k³adziemy nacisk na klimat w miejscu imprezy => bierzcie namioty, sza³asy, saperki do kopania ziemianek: kto co lubi i ma epokowe. Hotelu tym razem nie bêdzie poza naprawdê skrajnymi przypadkami (panie w 9. miesi±cu, panowie z zapaleniem p³uc itd.)
Grzyp
Ja od siebie dodam, ¿e ³uczniczy najprawdopodobniej bêdzie taki sam jak w tamtym roku. Najprawdopodobniej bo mo¿e bêdzie lepszy yes.gif . Spróbujemy siê postaraæ o jakie¶ ciekawe konkurencje dla Dam, wymagaj±ce przeró¿nych umiejêtno¶ci blinkie.gif
Tomasz z £añcuta
Ja tak jak w ubieg³ym roku rezerwujê lochy zakonu poziom wy¿szy - ni¿szy poziom zajmowa³ Lupus szczerba.gif
Wszelkie zapisy i ³apówki mile widziane devil.gif
Lupus herbu £BY
Co do bojowki ciezkiej czyli wiek XIV i wyzej. Dokladne szczegoly beda podane za czas nie odlegly. Pracuje nad tym zeby bylo wesolo devil.gif i ostro.

A co do zajmowania lochow fakt zajmowalem poziom nizszy i w tym roku piwnice Zakonu zwane Hadesem beda pod mym wladanem... Ach te piwnice Zakonu pijacy.gif Bedzie sie dzialo... Tomku z poziomu wyzszego latwo zejsc na nizszy trudniej w druga strone... wiec zapraszam tongue.gif
Morkulf
rezerwacje rezerwacjami moi Drodzy parafianie, a i tak Lupus obalim co nasze ;)

a Bracie wszechmocny w temacie luku ...tylko nie dopuszczaj do turnieju (.......) hahaha bo znowu co¶" genyjalnego" wymysli ;))))
Tomasz z £añcuta
Lupus Twe zaproszenie zawsze ( no prawie...) przyjmujê ale spaæ wolê w suchszym miejscu.
Co do konkretów w bojowym XII-XIII - znaczy ciut l¿ej opancerzonych.
He³m zamkniêty - conajmniej z os³on± ca³ej twarzy.
Dobrze nabita pikowanica z d³ugimi rêkawami i ko³nierzem os³aniaj±cym szyjê lub osobny ko³nierz pikowany ³±czony z kapturem lub oddzielny. Nogawice pikowane conajmniej do kolan.
Ochrona r±k - skóra, filc, kolczuga - mo¿e byæ wszystko razem byle dobrze ³apy os³ania³o i by³o historyczne
Kolczugi i lub pancerze typu np p³aty.
Konieczne ochrona dla ³okci i kolan .
Premiowane os³ony goleni i ca³o¶ci rêki oprócz pikowanicy - np d³uga kolczuga ³±czona z os³oni± d³oni.
Trafienia punktowane jak w pozosta³ych konkurencjach tylko bez ³okci i kolan - np rêka do ³okcia, ale bez niego ( os³ony i tak potrzebne) Walka na czas 1.5 minuty - sêdzia na ka¿dego walcz±cego.
Tarcze typu migda³ czy inne tej wielko¶ci dopuszczalne tylko za zgod± przeciwnika.
Nie wolno :
- sztychowaæ - natychmiastowa przegrana
- ciosy jelcem - jak wy¿ej
- ciosy g³owic± - po drugim ostrze¿eniu przegrana
- kantem tarczy - jak wy¿ej
Kopanie i walenie z bañki czy pi±ch± dopuszczalne ale niepunktowane
Dopuszczalna broñ -
miecz jednorêczny
tasak
pó³torak ( choæ jego historyczno¶æ jest mocno kontrowersyjna w tym okresie)
obuchowa prócz nadziaków i dwurecznej tylko gdy przeciwnik dopu¶ci
Mo¿na siê umówiæ czy walka hard czy soft - w przypadku tej drugiej sêdziowie bêd± ostrzej karaæ zachowania nierycerskie - znaczy - z bañki, tramwaje, pi±cha kopanie itp.
Dayl
A no w³a¶nie. Ja te¿ mam nadziejê, ¿e uda nam siê wymy¶liæ jakie¶ interesuj±ce konkurencje dla Dam!

Byle tylko nie powróci³ scenariusz szukania jajek w s³omie! bigsmile2.gif

I mam nadziejê, ¿e znajdzie siê kawa³ek dogodnego miejsca na tañce i wiêcej ludzi lubi±cych pl±sanie, bo na ostatniej Boguchwale jako¶ s³abo to wypad³o. ;]

Podzr.
Slavu
bracie Lupusie - a co nam na pozna bojowke szykujesz ??
Lupus herbu £BY
Pozna Bojowka czyli XIV i wyzej:

Oczywista sprawa jest wymaganie sprzetowe czyli:

1. Przeszywanica lub Pikowanica dobrze amortyzujaca ciosy
2. Oslona na korpus Płaty, Kirysy lub Kolczuga
3. Oslona nog co najmniej nogi tzw. 3/4
4. Oslona Glowy czyli zamkniety helm, obowiazkowa oslona karku i szyi
5. Oslona rak zadne kolcze rekawice. Folgowe, klepsydry cos w tej konwencji,
obowiazkowa oslona ramion i łokci
6. Do wyboru miecz jednoreczny z tarcza, poltoraki, topory z tarcza.

Do walki nie beda dopuszczane: topory dworeczne, dworeczne miecze, nadziaki, buzdyany, kiscienie
Uwaga: chyba ze przeciwnik sie zgodzi.

Zasady:

Walka trwac bedzie 1,5 minuty

Trzech sedziow, dwoch dobranych z innych bractw postronnych dla obiektywnego sedziowania. Trzecim wedlug wszelkich danych bede ja.

Sztych bedzie eliminowal z walki i traktowany jako przegrana sztycujacego.
Udezenia jelcem beda sygnalizowane ostrzezeniem dla uderzajacego, trzy ostrzenia i wyeliminowanie z danej walki traktowanie jako przegrana, niezaleznie od stosunku punktow.

Punktowanie: Powyrzej kolana, powyzej lokcia, oczywiscie Korpus, glowa. czyli standardowo

Dopuszcza sie ciosy glowica, piescia, kolanem, łokciem, plazem tarczy punktowane normalnie, jak cios mieczem

Rycerz walczacy winien posiadac dame w ktorej szarfe walczyc bedzie. Dzieki czemu rycerz wygrywajacy tuniej dla swej pani, sprawia ze jego pani bedzie Krolowa Turnieju

Powinien takze posiadac giermka zeby wrazie walki i uszkodzen sprzetowych zostala mu udzielona szybka pomoc techniczna, a takze po to zeby ubieranie zbroi przebiegalo szybko i skutecznie.

Jakies pytania lub watpliwosci prosze pisac
Slavu
co ????zadnych toporow ?????
ale mi lupus krzywde robisz

na uderzenia jelca nie - przeciez to robi takie obrazenia jak sztych, pomysl troche lupus logicznie
uderzenia piescia tak- tylko nie piescia z mieczem w twarz, no chyba ze zakladacie rozwalanie twarz przez wizury przy pomocy jelca

pytanie - jak ciosy tarcza

a co do oslon - najlepiej karku i szyi napisale - a moze obowaizkowo karku i szyi ?? jak juz wychodzimyu to w kompletnych zestawach uzbrojenia
Slavu
ok, dzieki za uszczegolowienie, wszystko juz ladnie klarownie wyglada
Gregor z Krakowa
a czy ja moge sie za³apaæ na zaproszonko w tym roku? Oczywi¶cie z Margo, moj± lepsz± po³ow±

trza by zawitaæ pod rzeszowem, jak Zakon rozpatrzy takowe podanie?
Wojciech Z Rzeszowa
Bracie Lupusie. A tasaczki?? Kordziki??
z tym uderzeniem z jelca to zgadzam sie z Panem Slavu.. nie usmiecha mi sie znowu jechac na pogotowie coby oko mi zszywali:) smile.gif):smile.gif
Morkulf
Kordziki Wojciechu ...czemu nie ..z wy³±czeniem Twojego ;)

k³aniam Wszystkim.
Lupus herbu £BY
Bracie Wojciechu tasaczki i kordziki mile widziane w bojowce, wybacz ze nie wymienilem wczesniej jakos wylecialo mi z glowy.

Ale na kordy ograniczenia dac musze co najmniej 75-80 cm ostrza,
Co do uzywania poltorakow, zabraniam brania jedynki w jedna łape, jeden tylko z tarcza
Grzyp
Jak ju¿ regulaminy dajemy to poni¿ej wstêpna wersja regulaminu czê¶ci ³uczniczej turnieju. Mo¿e ona ulec zmianie, ale poprawki bêd± raczej kosmetyczne. Ostateczna wersja uka¿e siê na stronie Zakonu.

1. W turnieju ³uczniczym mo¿e braæ udzia³ ka¿dy uczestnik III Turnieju w Boguchwale je¿eli spe³nia nastêpuj±ce warunki:
a) posiada spójny strój historyczny
b) posiada replikê ³uku historycznego b±d¼ wspó³czesny wyrób stylizowany na historyczny. Mile widzane dopasowanie stroju do ³uku (czy na odwrót)
2. £uki nie mog± mieæ przyrz±dów celowniczych w³±cznie z wszelkimi oznaczeniami na ciêciwie czy majdanie.
3. £ucznik powinien mieæ do dyspozycji 6 strza³ drewnianych. Strza³y musz± mieæ lotki z piór, dopuszczalne s± groty toczone b±d¼ kute typu bodkin. Wszelkie groty z zadziorami itp. mog± powodowaæ trudno¶ci w wyci±gniêciu strza³y z tarczy, wiêc istnieje ryzyko ze grot zostanie w celu – ³ucznik u¿ywa takich strza³ na w³asne ryzyko ¶wiadom faktu, ¿e mo¿e straciæ groty. Osady na ciêciwê musz± byæ drewniane (w ka¿dym b±d¼ razie plastikowym mówimy NIE)
4. Turniej bêdzie odbywa³ siê w trzech fazach:
a) eliminacje: 3 strza³y z krótkiego dystansu, by przej¶æ dalej potrzebne s± dwa trafienia w tarcze. Zesz³oroczni uczestnicy G³ownego Fina³u s± zwolnieni z eliminacji.
b) faza g³ówna: poprzez zwiêkszanie dystansu lub inne niespodzianki bêdzie zmniejszana liczba uczestników – 4 strza³y do celu, licz± siê trzy najlepsze, ka¿de trafienie w tarcze punktowane z 1, 3, 5, 7 lub 10 punktów w zale¿no¶ci od odleg³o¶ci od ¶rodka tarczy. Liczba rund zale¿y od ilo¶ci uczestników.
c) Fina³y: do fina³ów wchodzi 8 najlepszych ³uczników. Przewidziane s± trzy konkurencje-niespodzianki, które pozwol± wy³oniæ najlepsz± trójkê fina³u, która przechodzi do fina³u g³ównego. G³ówny Fina³ – 3 konkurencje – niespodzianki. Wygrywa osoba która zgromadzi najwiêcej punktów w trzech konkurencjach G³ównego fina³u.
5. Organizator zastrzega sobie prawo do zmiany regulaminu.

Nie podajemy jakie to bêd± konkurencje-niespodzianki, bowiem czê¶æ osób mog³o by mieæ warunki by trenowaæ specjalnie te konkurencje, co spowodowa³oby ¿e posiada³yby pewn± przewagê, czego chcemy unikn±æ.
Bogus³aw z Tarnowa
Witajcie Bracia.Czy Boguslaw z Tarnowa wraz z malzonka i corkami no i z wiernym Hektorem moga liczyc na wasze laskawe przyjecie?Postaramy sie nie robic wam wiekszego klopotu ale deklarujemy udzial w wielu konkurencjach o ile nasz wiek szacowny na to pozwoli no i oczywiscie wy Szanowni Bracia
Lupus herbu £BY
Boguslawie. Zapraszam! Z otwartymi ramionami was przyjmiemy. Do zobaczenia
Witam!

Czy znajdzie siê jeszcze miejsce dla dobczyckiej Kongregacji ¦wiêtego Jana Chrzciciela? Ci co od nas zawitali na ubieg³orocznej Boguchwale strasznie sobie ów turniej chwal±. Mi niestety nie bylo dane siê pojawiæ...

Lupusie mo¿esz oczekiwaæ mej wizyty w Hadesie. Mam nadzieje ze bedzie okazja na jak±¶ pogawêdke, bo w Dobczycach jako¶ nie wiele czasu bylo (przynajmniej nie ja).

Pozdrawiam
Micha³ Góra Górecki
Rafal BRZM
Witam
Czy jest szansa by "Miechów" móg³ równie¿ zago¶ciæ na tegorocznej Boguchwale??
Po wypowiedziach naszych przyjació³ widzê, ¿e turniej jest zacny, dlatego bardzo chcieliby¶my wzi±æ w nim udzia³, stan±æ ramie w ramie podczas bitwy z przyjació³mi i znajomymi którzy ju¿ dostali zaproszenia, jak równie¿ poznaæ nowe osoby i zdobyæ nowe do¶wiadczenia.
Proszê Zakon o pozytywne rozpatrzenie mojej pro¼by.
Pozdrawiam Rafa³.
Lupus herbu £BY
zaproszenia formalne powinny dotrzec do grup zainteresowanych jak Bog da jeszcze w tym miesiacu
Gilroy
Witam

Czy XXXIX Najemny Regiment Szkocki z Wroc³awia (datowany na prze³om XIV/XV wieku ¿eby nie by³o tongue.gif ) móg³by zago¶ciæ na tegorocznej Boguchwale? Jest nas w porywach 5 osób (1 walcz±cy, 1 giermek, dwójka ³uczników i rzemie¶lniczka). Je¶li potrzebne s± jakie¶ zdjêcia to oczywi¶cie mo¿emy przes³aæ.

P.S. Pytanie odno¶nie turnieju bojowego pó¼nego- Czy wchodzi w grê os³ona korpusu w postaci lekkiej przeszywanicy i tzw. kirysu ubogich (gruba, sztywna, wypychana przeszywanica)? Takie dwie warstwy na prawdê dobrze chroni± (zdecydowanie lepiej ni¿ jakakolwiek kolczuga) i s± jak najbardziej historyczne (typowe dla wszelkiej ma¶ci Wyspiarzy.)

Pozdrawiam

Gilroy
Chor±¿y XXXIX N.R.S.
Barañski Adam
Czy Zaciê¿na Kompania Rycerska Ziem Po³udniowych mo¿e liczyc na zaszczyt otrzymania zaproszenia na ten zacny turniej (oraz na poczêstwanie specja³ami z piwnicy icon_mrgreen.gif )??
Tomasz z £añcuta
Bractwa, które otrzymaj± zaproszenia proszone s±, by w ci±gu 2 tygodni udzieliæ odpowiedzi i potwierdziæ uczestnictwo - ewentualne zmiany proszê podawaæ najpó¼niej do koñca lipca.
W ubieg³ym roku zbyt wielu z zaproszonych nie stawi³o siê i musieli¶my sami wtryniaæ t± kaszê przez kilka miesiêcy tongue.gif
Tomko Konopczyc
Wprawdzie trudno mi jeszcze teraz okre¶liæ dok³adnie w jakiej liczbie, bo czasu do turniej jeszcze sporo i wiecie jak to wszystko jeszcze mo¿e ulec zmianie, ale zjawimy siê tego roku wreszcie.

P.S.

Lupus ¶lepoto- jak to nie mo¿esz znale¼æ tematu naszego turnieju w kalendarium. W tej chwili jest dok³adnie obok Waszego.
Tomasz z £añcuta
Tomko - w koñcu i Ty mam nadziejê zawitasz w nasze skromne progi.
Gilroyu i Adamie - wy równie¿ spodziwajcie siê zaproszeñ w nied³ugim czasie.
percival
Mo¿e przyda siê zespó³?
Tu mo¿na pos³uchaæ próbek i s± wszelkie kontakty smile.gif

http://www.percivalschuttenbach.art.pl/percival.htm
Lupus herbu £BY
Salve

Bardzo bym prosił o wysłanie na priv adresu pod który możemy wysłać zaproszenie.
Adres analogowy (pocztowy)
Vlad
Hopla jako i powiedzia³em zg³aszam Orle Gniazda na Turniej w Boguchwale a szczegó³y co do liczebno¶ci my¶le przeka¿e Ci Lupusku osobi¶bie w Krakowie
Pozdrawiam
Vlad
rossomak
S³awa! Zesz³oroczny termin Boguchwa³y pasowa³ mi o wiele lepiej ale zrobie wszystko by i w tym roku Was odwiedziæ. Je¶li pozwolicie rzecz jasna icon_mrgreen.gif Oczywi¶cie zg³aszam siê do ³uczniczego icon_mrgreen.gif
Pozdrawiam.R.
SZY
No to pewnie do Rosmaka sie jeszcze kto¶ doczepi devil.gif albo nawet kilka ktosiów które pochodz± z Bractwa Rycerskiego Ziemi Ogrdzienieckiej lub doczepiaj± sie do Dru¿yny Czarnego Dêbu z zalezno¶ci od datowania

w zesz³ym roku jako¶ nie da³o rady, ale w tym zapewne wzbogacimy szeregi kobiet tongue.gif
Grzyp
Rossomaku, bardzo chêtnie ugo¶cimy Ciebie wraz z ekip± na naszym turnieju! Pode¶lij tylko Hyginusowi adres "analogowy" jak to Lupus okre¶li³ by mo¿na by³o zaproszenie wys³aæ.
Go¶ka(B³êkitna)
CYTAT(Grzyp @ 17:21 19.02.2007) *
Spróbujemy siê postaraæ o jakie¶ ciekawe konkurencje dla Dam, wymagaj±ce przeró¿nych umiejêtno¶ci blinkie.gif

Postarajcie sie postarajcie, w najgorsyzm wypadku damy same znajd± sobie rozrywkê devil.gif bigsmile2.gif

Pozdrawiam Królow± Siw±, organizatorów i oczywi¶cie ca³y M.U.R. :D

Margo z Krakowa
Tomasz z £añcuta
UWAGA WA¯NE - niestety nie z naszej przyczyny uleg³ zmianie termin tegorocznej Boguchwa³y na 10-12 sierpnia. Wiem - niedobrze, ale mnie te¿ nie odpowiada anger.gif dunno.gif ale nasi sponsorzy i w³a¶ciciele dworku tak zawyrokowali.
S³awek zTarnowa
Witam!

Niestety, z powodu przesuniêcia terminu zawiadamiam, ¿e nikt z TBR-GA nie mo¿e pojawiæ siê na Boguchwale z racji innych zobowi±zañ w pierwszych tygodniach sierpnia. Pozdrawiam ciep³o i ¿yczê udanej imprezy!
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.