Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Szturm Twierdzy Zamo¶æ A.D. 1648
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2007
Stron: 1, 2
GrzesiU
Witam.
Szturm odbêdzie siê po raz kolejny. W tym roku wypada na 25-27 Maja
Impreza XVII wieczna - Inscenizacja oblê¿enia Twierdzy Zamo¶æ przez wojska kozacko - tatarskie Bohdana Chmielnickiego i Tuhaj Beja z roku 1648.

Dok³adny plan imprezy w opracowaniu.

Organizatorzy: Zamojskie Bractwo Rycerskie, Muzeum Zamojskie.

Impreza pod honorowym patronatem Marcina Zamoyskiego Prezydenta Miasta Zamo¶æ.

Proszê o zg³aszanie siê chêtnych do wziêcia udzia³u w imprezie.
Proszê równie¿ o zg³aszanie sugestii.
Pinior
Ju¿ moje sugestie znasz:) mo¿e tylko raz jeszcze poruszê temat naczyñ historycznych w czasie imprezy, a ZW£ASZCZA biesiady... Grzesiu- niewielki nak³ad, a jaki efekt...smile.gif
Ania ¯uk
Moja sugestia: jeśli organizator oczekuje od zaproszonych ekip jakiejś "działalności" to niech o tym poinformuje wcześniej. Bardzo mi się nie podobało, że pan (chyba dyrektor muzeum) uważał, że po występie powinnyśmy uczyć publiczność tańców i był bardzo zdziwiony, że traktujemy tego jako swojego "obowiązku". Bardzo mi przykro, ale nie lubię traktowania mnie jak smarkuli, która poleci z wywieszonym jęzorem wykonywać polecenia, hohohoho, samego pana dyrektora. Jak się umawiamy na pokaz tańców to jest pokaz tańców. Ni mniej ni więcej tylko pokaz. Bardzo bym chciała, żeby takie sytuacje nie miały miejsca w tym roku.
mirek knight
witam
Ania ma racjie co do tych wymogów:) jesli cos planujecie to dajcie w³±snie znac wczesniej
szyd³owiaki przyjada
liczymy na niez³a zabawe:)

pozdrawiam
Ula
Ja liczê na to, ¿e "panowie szlachta" nie bêd± strzelaæ tu¿ za uszami ucztuj±cych. mad.gif
Harcownik
Witam!
Co do sugestii to zgadzam siê z Piniorem, naczynka dadz± ¶wietny efekt. Przyda³by siê te¿ nocleg w innym miejscu ni¿ koszary (mówiê to w trosce o zdrowie ¿o³nierzy) icon_mrgreen.gif
P.S. "Panowie szlachta" strzelaæ nie bêd±, je¶li "panowie pludracy" nie zaczn±... bum.gif
Pozdrawiam!
pepson
Czy jest planowane obozowisko?
mirek knight
piff pafff by³o ca³kiem sympatycznie:)
jeszcze przyda³a by sie bojóweczka i by³o by fajnie

pozdrawiam
Têcza
Nie by³o mnie na ostatnim Zamo¶ciu wiêc sytuacji z koszarami nie znam. Wracaj±c jednak do lat poprzednich nocleg przyda³ by siê zdecydowanie bli¿ej.
Pinior
Obóz planowany jest na terenie szko³y, gdzie noclegowali¶my na szwedzkim zamo¶ciu- a wiêc rzut beretem od kazamat, (od rynku g³ównego o jakie¶ 300 m) co jak s±dzê znacznie u³atwi powrót z biesiady, a i wszelkich wypadów do miasta i z miasta, w tzw. miêdzyczasie...Teren jest ogrodzony, do tego ZBR zadeklarowa³o, ¿e kilku ludzi bêdzie trzymac stra¿ podczas nieobecno¶ci ludzi, cenniejsze rzeczy, broñ i cywilne fanty bêdzie mo¿na trzymaæ w szkole. ogniska, gotowanie etc. etc. jak najbardziej wskazane... (do tej wypowiedzi upowa¿ni³ mnie organizator:P)
Spvrivs Decivs Darivs
Tak jak rozmawiali¶my w Tykocinie, Chor±giew Jakuba Wejhera by³aby wstêpnie chêtna przyjechaæ w liczbie 5-6 osób.
Karol £.
Zaciê¿na Rota Piechoty Polskiej te¿ chêtnie siê zjawi, w jakiej liczbie jeszcze nie wiadomo.
Spadi
III Regiment Najemnej Piechoty Szkockiej, z najwiêksz± przyjemno¶cia znów zjawi sie w Zamo¶ciu.
Perkun
Warcholstwo zapewne te¿ siê zjawi
Marcino- Pospolite Tykockie
Pospolite z Tykocina z najwiêksz± przyjemno¶ci± odwiedzi Wasze zacne progi clap.gif
GrzesiU
Witam.
Po d³ugim okresie ciszy zamieszczam wiadomo¶ci:
- impreza na 3 dni przyjazd pi±tek 25 maja po po³udniu, 26 maja sobota do po³udnia
- zaproszenia mam nadziejê dotar³y do wszystkich których chêtnie zobaczyliby¶my na imprezie w Zamo¶ciu
- po konsultacjach i rozmowach doszli¶my do wniosku, ¿e wszystkie g³ówne punkty imprezy zaplanujemy na sobotê 26 MAJA, czyli DWIE BITWY, oraz wystêpy poszczególnych bractw
- w³a¶nie do wszystkich bractw które zadeklaruj± przyjazd do Zamo¶cia pro¶ba o zadeklarowanie w ile osób przyjad±, czy chc± wyst±piæ w ramach "turnieju" scenek, ile czasu mamy zarezerwowaæ
- na niedzielê przewidziane bêd± turnieje indywidualne - turniej ³uczniczy, turniej szabli bojowej, zabawy plebejskie
- nagroda g³ówna za najlepsz± prezentacjê w turnieju scenek, dodatkowo nagrody indywidualne

- w chwili obecnej nie mo¿emy daæ gwarancji zwrotu kosztów podró¿y
- zapewniamy nocleg, wy¿ywienie, ucztê z muzyk± (kapela z Ukrainy), ciekawy program imprezy

- odprawê dowódców chcieliby¶my przeprowadziæ najpó¼niej w SOBOTÊ o godz 10.00
- w obu bitwach chcieliby¶my przyj±æ podzia³ na jednostki organizacyjne.
Po stronie polskiej:
- artyleria
- 2 chor±gwie piechoty
- chor±giew towarzyska
- chor±giew pancerna
Po kozackiej:
- artyleria
- czerñ kozacka
- pu³k Kijowski
- pu³k Czehryñski
- pu³k Czernihowski
- pu³k Kaniowski
- orda tatarska
Pro¶ba do wszystkich ¿eby okre¶lili gdzie chcieliby siê znale¼æ.
Ka¿da jednostka bêdzie mia³a wyznaczonego dowódcê.
Bêdzie rozpisany dok³adny plan obu bitew.
Zainteresowanym mogê przes³aæ plan obu bitew na maila.

Czekamy na odzew od wszystkich zaproszonych.
Pozdrawiam.
Marcinek
Witam

Od nas bedzie co najmniej 5 osob.

Co do strony to mamy powazne watpliwosci, ale ostatecznie mozemy poudawac Czehrynski icon_wink.gif
Marcin z Rawy
Szubrawcy te¿ przybêd±, jeno po drodze kogo¶ z³upieæ musim, aby na podró¿ starczy³o...

Ps. gdzie w tym roku ¶pimy? czy tam gdzie bêdzie obóz?
Pfeifer
Mo¿e ja odpowiem. Jeste¶my po zebraniu organizacyjnym; nocleg bêdzie prawdopodobnie tam gdzie na szwedzkim zamo¶ciu w zesz³ym roku. Szko³a, parê kroków od starówki.

Pozdrawiam,
P.
Hallatil
Uzupe³nie, ¿e noclego rzeczywi¶cie bedzie w szkole, bardzo blisko rozgrywania siê ca³ej imprezy, mo¿e ze 3 minuty wolnym spacerkiem do starówki, a w³a¶ciwie to juz jest starówka. Kto by³ w tamtym roku na Szwedzkim Oblê¿eniu ten wie gdzie to jest. Sale gdzie bêdziecie spali i mieli swój sprzêt bêd± non stop pilnowane przez ludzi do tego celu wynajêtych!!! Gdy my bêdziemy walka.gif i pijacy.gif te¿, wiêc o to wszystko mo¿ecie byæ spokojni, bêdzie jeszcze mo¿liwo¶æ rozbicia namiotów przy szkole w zacisznym miejscu jak siê kto¶ uprze.

Pozdrawiam
Hallatil
SAMUEL77
hej
do GrzesiU: obiecałeś przesłać scenariusz imrezy przyjacielu
od nas, z Tykocina przyjedzie 3 do 7 osób
wyzej była mowa o naczyniach na ucztę, własnych/historycznopodobnych, mamy brać?
do scenek sie piszemy (20 min.)
napiszcie, proszę, czy bedzie proch, a jeśli to jaki?
co do strony to juz zostalismy przydzieleni przez organizatorów - i sie zgadzamy
i niech mi bedzie wolno zasugerować: może organizatorzy na nastepny Zamośc wypozyczyliby gdzieś konie, bardzo by to impreze wzbogaciło, że o historyczności nie wspomne

już sie nie mogę doczekać wyjazdu do was

pozdrawiam
Hallatil
Grzesiu ma k³opoty z komputerem i jest z Nim utrudniony narazie kontakt,jak tylko to siê zmieni wszyscy b±d± poinformowani co i jak - za utrudnienia przepraszamy! smile.gif
zosia
Witam!
Bractwo lubelskie przybêdzie w sile 15 osób z czterema armatami. Z wielka przyjemno¶ci± powarcholimy w Zamo¶ciu ;) :D
gor±ce pozdrowienia
ukarol
Pro¶bê mam niewielk± do oragnizatorów. Czy da³oby siê zmontowaæ trochê drewna? Wiem ¿e mo¿e byæ to moja wydumka, ale nawet niweleki machiny oblêznicze mog³y by nieco uatrakcyjnic widowisko i uprzykrzyæ ¿ycie broni±cym. W zesz³ym roku by³y szczêki, teraz mo¿e hulajgoroda zmontujemy? No i czekamy na szczegó³y. Co do si³y Pospolitego jeszcze siê odezwiemy.
Marcinek
Nas nie bedzie.

Pzdr.
GrzesiU
Witam.
Upraszam o przebaczenie z powodu d³ugiego okresu braku informacji.
Z niektórymi uczestnikami uda³o nam siê porozumieæ w Kielcach jak równie¿ inn± drog±.
Tutaj link na stronkê z harmonogramem imprezy, tre¶æ plakatu powsta³a przed ostatnimi najnowszymi wie¶ciami. (lista uczestników)
http://www.zbr.org.pl/turnieje/szturm_26.05.2007.php

Plan bitwy wysy³am na maila.
Proszê siê do mnie zg³aszaæ na mój mail: gregory1683@wp.pl

TYKOCIN: ma was byæ wiêcej jak w Kielcach, plan bitwy wy¶lê na mail Karola U.

Proszê o przes³anie wiadomo¶ci kto kiedy przyjedzie i czy z namiotami, chodzi o przygotowanie odpowiedniej ilo¶ci sal noclegowych na pi±tek.

S³omê, siano, drzewo na opa³ za³atwimy.

G£ÓWNA CZÊ¦Æ IMPREZY W SOBOTÊ 26 MAJA: 2 BITWY, POKAZY, TURNIEJ BOJOWY, UCZTA (uprasza siê o zabranie naczyñ historycznych)

WIELKA PRO¦BA DO WSZYSTKICH : ZABIERZCIE Z SOB¡ SPRZÊT DO BOJÓWKI, ZW£ASZCZA SPRAWDZONE W BOJU SZYSZAKI

Pozdrawiam Grzegorz.
Marcino- Pospolite Tykockie
Witam

Drogi Grzegorzu je¶li chodzi o liczebno¶æ Tykociniaków w szturmie Zamo¶cia napewno bêdzie wiêksza ni¿ w Kielcach. Dok³adna ilo¶æ uczestników z Tykocina zostanie podana przez Karola w czwartek. Dodam,¿e bêdzie nas wiêcej ni¿ siedmioro.

Pozdrowionka

Pinior
Wolontarskiej nie bêdzie...pierwszy raz od samego kameralnego pocz±tku "zamo¶cia".... dla uczestników ¿yczenia dobrej zabawy i mocnych wra¿eñ.
pozdrowienia
furion
Czo³em Waszmo¶ciom! Kielecka artyleria zgodnie z ustaleniami w Kielcach na Karczówce, i wcze¶niejszych przybêdzie by obsadziæ stanowisko artylerii. Co prawda mnie nie bêdzie, ale jedzie do Was nasz rotmistrz Stanis³aw, dowódca pe³n± geb± wiec nie bêdzie problemu.
Pozdrowienia dla Zamo¶cia.
MacDwain
Jest mo¿liwe, ¿e w niedziele wczesnym rankiem Leliwa zawita do Zamo¶cia na ma³± integracjê.
Grzesiu - szykuj Klukwe!
GrzesiU
Witam wszystkich.

Z bractw które s± na plakatach na chwilê obecn± przyjazd potwierdzi³y:
1. Regiment Króla Jego Mo¶ci
2. Zaciê¿na Rota Piechoty Polskiej
3. Bractwo Rycerskie Ziemi Lubelskiej
4. Chor±giew Rycerstwa Ziemi Lubelskiej
5. Towarzystwo Jazdy Dawnej
6. Warcho³y i Pijanice
7. Braæ Herbowa Ziemi Rawskiej
8. Pospolite Ruszenie Ziemi Tykockiej
9. Klub Mi³o¶ników Broni dawnej i Fechtunku "Gryf"
10.Druzyna Rycerska zamku Królewskiego w Chêcinach
11.Kieleckie Bractwo Artyleryjskie
12.Sarmackie £otry

Ile to ludzi wyjdzie zobaczymy.

PONOWNIE PROSZÊ O ZABRANIE WSZELAKICH SPRZÊTÓW NIEZBÊDZNYCH DO ROZEGRANIA TURNIEJU SZABLI BOJOWEJ (ORAZ SÊDZIÓW)

W pi±tek gospodarze bêd± czekaæ na przyjêcie go¶ci w muzeum (od frontu i z ty³u), bezpo¶rednio w miejscu zakwaterowania(budynek poforteczny obok mostu)

Ewentualne pytania prosze kierowaæ na maila, lub telefonicznie (GG chwilowo odpada)

Pozdrawiam i do zobaczenia w pi±tek.
koziorozka
Witam,
Linio na szturmie by³ i zdjêcia robi³, ja tylko na stronê "Zamo¶æ zadziwia" wstawi³am
http://www.zamosc.wonder.pl/album_Szturm-T...dzy-Zamosc-2007
Mi³ego ogl±dania smile.gif
Opiekun
witam
turniej potraktowa³em raczej jako integracje z lud¼mi z mojego bractwa, wiec co wynika z tego?? ¿e "trochê" mi sie nie podoba³o. po pierwsze nie podoba³o mi siê, ¿e bractwo zamojskie nie interesowa³o sie co sie dzieje czyli du¿o osób by³o po cywilu (z Zamo¶cia), nikt nie pomaga³ podczas bojówki, nie spali w szkole razem z nami co by ich bardziej zintegrowa³o z bractwami oraz mieli by wszystko pod kontrol± ( a i my mieliby¶my lepszy dostêp do informacji co mamy robiæ). z organizacji nie podoba³ mi sie turniej ³uczniczy gdy strzelali¶my do go³ych murów. ¶niadania niesmaczne lub zbyt niedopasowane do pory dnia (owszem ¿urek rano na kaca fajna rzecz ale pomieszanie zimnej wielkiej porcji kie³basy z ¿urkiem by³o niesmaczne, a i jeszcze flaki ble :P ). Jedyne co mi sie podoba³o to biesiada :D

taka rada: wed³ug mnie jak by¶cie zrezygnowali ze ¶niadania w niedziele na korzy¶æ obiady niedzielnego by³o by dobrze, cz³owiek wstaj±c po biesiadzie jest najedzony i ma kaca raczej ciê¿ko sie je w takim stanie, ale obiadek przed odjazdem by³ by bardziej na miejscu smile.gif
SAMUEL77
hej

dzieki serdeczne organizatorom za zorganizowanie bardzo dobrej imprezy:
za jedzenie, którego jak zwykle by³o wiecej ni¿ da³o siê zje¶æ,
za bardzo obfity program imprezy
za atrakcje oko³oimprezowe (przede wszystkimj za wieczorne zwiedzanie twierdzy)
i za doborowe towarzystwo

pozdrawiam
Kanti
Szturm twierdzy ok jedynie mogê siê doczepiæ do ³uczniczego. Strzelanie do go³ego muru to w±tpliwa przyjemno¶æ a gdy zwróci³em na to uwagê to us³ysza³em od jednego z organizatorów "jest ryzyko jest zabawa". No bardzo fajnie nastêpnym razem postawi siê takiego delikwenta obok tarczy i powie mu to samo. Je¶li ju¿ mamy ryzykowaæ strza³y to niech nagroda bêdzie tego warta. Straci³em 3 strza³y a wygra³em "broszkê" za 2 z³ no b±d¼my powa¿ni. Nie podoba³ mi siê jeszcze brak zainteresowania turniejem bractwa zamojskiego. jedynie Grze¶ dwoi³ siê i troi³ a reszta w niedziele przysz³a na rynek po cywilu i mia³a wszystko w g³êbokim powa¿aniu. Mog³a by chocia¿ pomóc w bojówce. Jako plus zaliczam biesiadê która siê podoba³a wiêkszo¶ci uczestników i posi³ki które choæ niezbyt dobrane to by³y syc±ce i starcza³o dla wszystkich. Podsumowuj±c turniej zaliczam do ¶rednich. Liczê na to ¿e za rok kto¶ wyci±gnie z tego wnioski
Pozdrowienia dla wszystkich nocuj±cych na sali gimnastycznej bigsmile2.gif i dla niesmiertelnych podczas bitwy Gryfi±tek moro.gif
mirek knight
witam
szturm w tym roku mniejszy ale dosyc fajny

a co do niesmiertelnych gryfiatek
to powiem tak nie bradzo usmiecha nam sie macac z przeciwnikami tylko wolimy sobie powalczyc
bo widze ze niektórzy sa tego samego zdania co my nawet z kozackiej strony wiec mysle
ze jak ktos chce sobie powalczyc niech walczy
i to nie by³a niesmiertelnosc kiedy ktos cie trafia w karwasz czy nie wiem we w³osy i mówi umar³es smile.gif
nie bawi nas taka walka troszke zycia i bedzie fajnie
pozdrowienia dla checin smile.gifsmile.gifsmile.gif
i tykocina co mysla podobnie

i kantus nie obrazaj sie za maja wypowiedz ja tylko przedstawi³êm moja wersjie
pozdrowionka rawie odajcie nam ole:)smile.gifsmile.gifsmile.gifsmile.gif

pozdrawiam

Marcin z Rawy
Witam. Na wstêpie dziêkujê wszystkim za kompanijê i towarztystwo, a szczególne podziêkowania kierujê do szefostwa bractwa Zamojskiego z udostêpnienie planów, i wymiarów dzia³ka, i pomoc w reperacji samochodu.
Niestety tegoroczny szturm Zamo¶cia nie by³ udany, tak jak poprzednie imprezy. Zacznê jednak od plusów. Najwiêkrzym atutem by³ chyba nocleg, który znajdowa³ siê blisko rynku, i obydwu bitewek, dla mnie wielka poprawa. Nastêpnie biesiada, klimat kazamat jest bardzo mi³y dla cia³a, po upalnym dniu, a sam przebieg uczty i doborowe towarzystwo sprawi³y i¿ bawi³em siê ¶wietnie. Do nastêpnego plusa zaliczam zaopatrzenie siê Bractwa Zamojskiego w dzia³a, i broñ paln±, dziêki czemu s± mniej zale¿ni od innych bractw. W tym roku tak¿e w Bractwie Zamojskim zauwa¿y³em ludzi, którzy bardziej czuj± "klimat i otwórstwo", ni¿ poprzednio (niestety jest ich mniejsza czê¶æ), tu szczególne pozdrowienia dla Kozaka z szabl± tureck±, który po dwóch latach mnie rzopozna³ i sobie troszku pogadali¶my.
Teraz minusy. Po pierwsze ogólny chaos i brak organizacji. Nie wiadomo by³o co o której siê dok³adnie zacznie, i kto jest za co odpowiedzialny. Po drógie i chyba równie wa¿ne to brak zaangazowania Bractwa Zamojskiego w ca³o¶æ imprezy. Owszem, byli oni na bitwach, i biesiadzie, oraz zainteresowane osoby na bojówce, a gdzie reszta?. Woleli po cywilu siedzieæ w barach ni¿ sma¿yæ siê na rynku. Wi±¿e siê to g³ównie z Turniejem bojowym szabli, gdzie przywie¼li¶my szyszaki, a resztê sprzetu inne bractwa, my¶leli¶my ¿e Zajojszczycy pomagaæ bêd± w przebieraniu zawodników i ogólnej pomocy, ale gdzie tam, w pe³nym s³oñcu "kombatanci" musieli ubieraæ siê sami, przy pomocy innych zawodników, co nie powinno mieæ miejsca. Grze¶ robi³ co móg³, ale najwyra¼niej tylko on i parê osób ma na sercu tê imprezê, i przyby³ych go¶ci. Do minusów bojówki dodam jeszcze przerywanie jej na ods³óchanie paru piosenek, i znowu bojówka, itd, dla mnie bardzo irytuj±ce, osoby króre maj± walczyæ s± zmêczone, sma¿± siê w s³oneczku, a tu przychodzi kto¶ z muzeum i mówi ¿e teraz panie sobie po¶piewaj±, a potem my znowu siê pobijemy.
Teraz bitwy, ogólnie to w porz±dku, uwa¿am jednak i¿ druga bitwa powinna byæ zrobiona w niedzielê, wszyscy byli ju¿ zmêczeni, i stawi³o siê mniej osób. Poza tym pomimo ogólnie tego i¿ lubiê Gryfy nie podoba³o mi siê ich zachowanie podczas pierwszej bitwy, gdzie w zasadzie byli nie¶miertelni i zbyt chardkorowi, po prostu wpadali na si³ê na w³ucznie i berdysze. Je¶li chc± wiêcej ¿ycia, to mo¿emy na przysz³y rok uderzaæ w³uczniami stron± z grotem i berdyszami z pe³n± si³±, bo teraz to mieli¶my na wzglêdie bezpieczeñstwo, a Gryfy to wykorzystywa³y. Na drugiej bitwie by³a ju¿ jaka¶ poprawa. Poza tym, te¿ lubiê sobie powalczyæ. jezyk.gif , trzeba by³o wcze¶niej powiedzieæ ¿e walczymy mocno, to bym zebra³ chêtnych z drzewcówkami pod most,w normalnej bitwie to by¶cie siê sami ponadziewali na te w³ucznie...
mirek knight
witam
zapraszam marcinie z rawy do zabawy na nastepnym turnieju jesli bedziesz chcia³ to mozemy sobie powalczyc na ostro zrobic taki bochurcik siedemnastkowy a co do w³uczni prywatnie sie ich nie boje ale wiem co mówisz ze jak by by³y ostre by³a by szkoda ja wiem ale równie dobrze mozna by by³o strzelac na ostro i uzywac ³uków i my tez mamy rochatyny których narazie nie zabieramy smile.gif
i nie urzywamy sztychów, jesli chesz marcinie to wystarczy wziasc szable i tym podobna bron i mozna sobie powalczyc a jesli np widze luke w tych w³uczniach itp i mam w reku ka³kan to chyba moge sobie sprubowac tam wleciec no nie marcinie?
i jak dostawalismy jakies konkretne ciosy to oczywiscie padalismy i zeby nie by³o to po kozackiej stronie tez nie bardzo sie chia³o umierac ludzia, mimo braku uzbrojenia ochronnego
bo widzia³em kilku bez ochrony np d³oni nie licze szabel z kab³akami:)
wiec marcinie nie mów o w³uczniach bierz sie za szable i wtedy bedzie fajnie nastepnym razem postaramy sie powiedziec ze mamy zamiar troszke silniej walczyc
i my z natury sie od tak nie nadziewamy nie jestesmy elfami z w³adcy pierscieni z dwóch wie¿
(kto oglada³ to wie).
to jest tylko moje zdanie i mam nadzieje ze ten ma³y szczegó³ nie pospuje naszej znajomosci:)

pozdrawiam.

Opiekun
Mirku my wiemy ze ka¿dy jest przyzwyczajony do mocnej walki ale przecie¿ nie oto chodzi w zabawie ¿eby siê pozabijaæ lub pokazaæ "my jeste¶my opancerzeni i mo¿ecie nam naskoczyæ". To ¿e by³o ustalone ze strona polska wygra nie znaczy ze tylko my mamy byæ zabijani, ka¿dy chce czerpaæ przyjemno¶æ z bitwy a nie tylko dostawaæ szabla po ¿ebrach a¿ dudni i le¿eæ w trawie. wed³ug mnie trochê was ponios³a adrenalina. A je¶li chcieli¶cie pokazaæ jacy jeste¶cie dobrzy w szabli to mogli¶cie to pokazaæ na bojowym szabli :P

potraktujcie to jako wymianê do¶wiadczenia turniejowego a nie jako czepianie sie was o nie wiem co i mam nadzieje ze kiedy¶ jeszcze napijemy sie miodziku
Harcownik
Witam!
Na pocz±tek pozdrowienia dla wszystkich SYMPATYCZNYCH ekip z którymi mieli¶my przyjemno¶æ odrobinê podokazywaæ! devil.gif
Co do organizacji, to my¶lê ¿e wiele ju¿ zosta³o powiedziane...
Co do inscenizacji i naszego skromnego w niej udzia³u to postawili¶my sobie za zadanie w miarê bezpieczne a jednocze¶nie realistyczne odwzorowanie walki. Kto¶ tu wcze¶niej wspomina³ o odtwórstwie. king.gif Inscenizacje robi siê dla ludzi i dobrze by by³o przy okazji nieco siê zabawiæ. Mam do¶æ postrzegania XVII wiecznych inscenizacji jako zabawy bandy ch³opaczków w koszulach i hajdawerach, machaj±cych szablami tak ¿eby przypadkiem siê nie trafiæ. Do tego dochodzi ich wrodzona nie¶miertelno¶æ... aaa.gif Podczas takich inscenizacji g³ówn± atrakcj± dla widowni s± jedynie salwy oddzia³ów piechoty ró¿nego autoramentu.
Je¶li chodzi o kwestiê bezpieczeñstwa, to my¶lê ¿e powinno siê spe³niaæ niezbêdne minimum wchodz±c do takiej bitwy. Wtedy bêdzie mo¿na pozwoliæ sobie na nieco wiêcej, a zabawa bêdzie przednia. walka.gif bic.gif maniac.gif
Opiekun, masz racjê bojowy szabli jest ¶wietnym miejscem na sprawdzenie swoich umiejêtno¶ci. Jednak nie daje on mo¿liwo¶ci na sprawdzenie umiejêtno¶ci oddzia³u. Bitwa daje takie mo¿liwo¶ci smile.gif
Miodu z Wami napijemy siê chêtnie i pewnie nie skoñczy siê na jednym... szef.gif
Tak, czy inaczej mi³o by³o spotkaæ siê po raz kolejny w przepiêknym mie¶cie jakim jest Zamo¶æ!
Do zobaczenia za rok.
Pozdrawiam!
Marcinek
Ja sie lekko wtrace bo sie zaczynam bac.

Dla jasnosci. W inscenizacjach XVII wiecznych nie ma miejsca na hardcore czy (o zgrozo ) buhurty.
Chcesz hardcoru? Ok, ale najpierw umowi sie z duga strona bo ja na przyklad bardzo bym sie zdziwil. A jak jestem zdziwiony to sie dziwnie zachowuje.

Mam nadzie ze sie nigdy na zadnej inscenizacji nie spotkamy. Powaznie.
Jarek Przyby³o
O jak to dobrze staæ na murach i z daleka patrzeæ jak ch³opcy odcinaj± sobie paluszki tongue.gif
Panowie Gryfowie oraz adwersarze nie nakrêcajcie siê tak. Jeszcze na szczê¶cie nikt z was nie straci³ oka, palca itp. Uszkodzenie cia³a powoduj±ce pobyt w szpitalu powy¿ej 7 dni z urzêdu trafia do prokuratury. Adwokaci chêtnie ³ykaj± tak oczywiste sprawy o odszkodowanie. Wystarczy, ¿e uszkodzicie cz³owieka, który ma wy¿sz± ni¿ przeciêtny Polak ¶wiadomo¶æ prawn± to nie wyp³acicie siê do koñca ¿ycia wy i wasi rodzice (wiêkszo¶æ z was to ludzie m³odzi). Wiêc dajcie spokój z tymi licytacjami co, kto na kogo przygotuje.

Co do inscenizacji szturmu, to rzekomy haos by³ dla mnie nie odczuwalny byc mo¿e dlatego, ¿e nie bra³em udzia³u w bojówce gdzie minimum organizacyjne jest wymagane. Na wszystkie bitwy uda³o mi siê zd±¿yæ i nikt mnie nie musia³ prowadzaæ za rêkê z zegarkiem. Na przysz³o¶æ nale¿a³oby mo¿e pomy¶leæ nad poszerzeniem wersji obozowej turnieju tak aby mo¿na nieco poczuæ ¿ycia ¿o³nierskiego. ¦wietna by³aby mo¿liwo¶æ pogotowania, wiem ¿e to nieco trudne w centrum miasta ale spróbowaæ warto. Poza wszelkimi zaletami mo¿naby wyeliminowaæ w ten sposób niektórych marudz±cych, którym nie smakuje to lub tamto bo maj± kaca albo zatwardzenie a poza tym ¶wietnie wyposa¿eni zwiedzili tyle wspania³ych imprez ¿e taki Zamo¶æ to generalnie dziadostwo.
ukarol
Witam! Wiele szanowni koledzy ju¿ tu powiedzieæ raczyli, wytykaæ b³edy ka¿dy mo¿e, ale dostrzec pozytywne strony nie ka¿dy potrafi. Szacuneczek organizatorom za bardzo dobr± imprezê. Bitewki dobrze zorganizowane i nikt g³odny nie chodzi³. Gor±co by³o, a i owszem ale to ju¿ nie od Zamo¶cian zale¿a³o. Grze¶u dwoil siê i troi³ ¿eby wszystko by³o dopiête na ostatni guziczek i za to podziwiaæ cz³owieka nale¿y. Z innymi lud¼mi z bractwa zamojskiego bywa³o ró¿nie, ale nie wymagajmy - Bóg jeden raczy wiezieæ - czego.
Moim zdaniem bardzo nie¼le i do zobaczenia za rok.
Pozdrawiam
Harcownik
Witam!
Muszê powiedzieæ, ¿e uwielbiam jak siê kto¶ postronny wtr±ca, ³apie za s³ówka, a potem wyci±ga daleko id±ce wnioski... Dodam te¿ ¿e moim hobby jest wys³uchiwanie opinii Panów wszystko wiedz±cych "super rekonstruktorów", co to zawsze wiedz± lepiej. devil.gif

To chyba oczywiste, ¿e w XVII wiecznych inscenizacjach nie ma miejsca na ¿aden hardcore. Nie oznacza to jednak ¿e maj± one wygl±daæ jak wy¶cigi ¿ó³wi. Przed bitw± nale¿a³oby sprawdziæ stan sprzêtu ochronnego walcz±cych. Nie ka¿dy musi braæ udzia³ w inscenizacji. Ludzie bez rêkawic, z szablami bez kab³±ków, go³ymi g³owami i na dodatek w samej koszuli powinni raczej spe³niaæ rolê statystów co to k³ad± siê po salwach z broni palnej, a nie zaciekle broniæ swojej pozycji. Niektórzy to rozumiej±, niektórzy nie i st±d mamy te wszystkie k³opoty... smile.gif

Marcinek, spotkali¶my siê ju¿ rok temu w Zamo¶ciu i muszê powiedzieæ ¿e pokaza³e¶ olbrzymi± klasê. clap.gif Facet bezpañsko spaceruj±cy po polu bitwy, potykaj±cy siê jedynie z wybranymi, godnymi jego uwagi przeciwnikami to szczyt marzeñ ka¿dego z uczestników inscenizacji. Z pewno¶ci± organizatorzy, oraz obserwuj±cy nas tury¶ci chcieliby widzieæ wiêcej zawodników prezentuj±cych tak± postawê. anger.gif

Jarku, dziêki za pouczenie. Mo¿e jeste¶my m³odzi, ale ju¿ kilka lat ¿yjemy na tym ¶wiecie i jeszcze trochê po¿yæ zamierzamy. Nikt nie che nikogo kaleczyæ, nikt te¿ nie chce nic traciæ. smile.gif
Je¶li chodzi o ten ma³y wypadek, to wynika on raczej z tego o czym pisa³em powy¿ej. Jak ju¿ kto¶ siêga po broñ to musi sobie zdawaæ sprawê z tego ¿e niesie to ze sob± jakie¶ ryzyko. Ka¿da, nawet najprostsza akcja mo¿e doprowadziæ do tragedii. Wtedy lepiej mieæ na sobie choæby minimum sprzêtu ochronnego, który mo¿e nam uratowaæ skórê. Je¶li kto¶ nie ma tego sprzêtu, a jednak decyduje siê na to ¿eby udowodniæ drugiemu ¿e jego kung-fu jest lepsze, to nieszczê¶cie gotowe.
Zreszt±, na ten temat powinni wypowiedzieæ siê sami zainteresowani.

Co do chaosu podczas bitwy, to by³ on nieco odczuwalny. Mo¿e z góry wszystko wygl±da³o piêknie, ale my musieli¶my siê nieco napociæ. smile.gif Biegali¶my z góry na dó³, pomimo tego ¿e byli¶my najciê¿sz± jednostk± po stronie broni±cych. Do tego, gdy kto¶ z nas zapyta³ jednego z koordynatorów bitwy: "co teraz robimy?", w odpowiedzi us³ysza³: "nie wiem". smile.gif
Pomimo wszystko inscenizacjê uwa¿am za udan±. walka.gif
Pozdrawiam!
Karol £.
Nie no, to chyba jest jakaś pomyłka.
Panowie, rozmawiamy o INSCENIZACJI bitwy a nie o jakiejś ustawce kibiców Arki i Lechii - w trakcie INSCENIZACJI nie ma miejsca na żadne pokazywanie sobie kogo kung-fu czy inne karate jest lepsze - od tego jest sala szermiercza.
Może kogoś to zdziwi ale na bitwie jedynie UDAJEMY, że się bijemy - nie wyobrażam sobie, że ktoś naprawdę chce mnie wtedy trafić. Jak się na kogoś takiego natknę w trakcie bitwy to ostrzegam - następnym razem będę ładował arkebuz kulami. I naostrzę szablę. Wtedy będziemy mieć prawdziwą bitwę i wtedy będzie można mówić o pokazywaniu sobie kto jest większym hojrakiem.
Argumenty o dopuszczaniu do bitwy jedynie odpowiednio opancerzonych osób jest bezsensowny - ja np. odtwarzam żołnierza piechoty polskiej, którzy nie nosili żadnych pancerzy - to co, mam tylko strzelać z broni palnej? A do walki wręcz będą wychodzic tylko osoby odtwarzające pancernych lub husarzy? Mam wrażenie, że mało było takich osób na Zamościu...

Tak jak Harcownik słusznie zauważył, bitwa nie moze wyglądać jak wyścigi żÃ³łwi tylko jak prawdziwa bitwa. Tylko że metodą na taki efekt nie jest moim zdaniem zwiększanie ilości pancerza, tylko zwiększanie poziomu aktorstwa uczestników i trzymanie sie scenariusza.

Jeśli chodzi o samą imprezę. Mnie najbardziej przeszkadzała temperatura (o co cieżko mieć pretensje do orgranizatorów). Przydałaby się też jakaś rozpiska w miejscu noclegu, żeby nie trzeba było się pytać ludzi kiedy co jest.
Same bitwy mimo wszystko były nieco chaotyczne ale myslę, że wynikło to z faktu, że uczestnicy nie trzymali się scenariusza oraz z braku dowódcy w niektórych oddziałach co powodowało, że ich członkowie robili co chcieli np. strzelali w bezsensownych momentach ("strzele sobie, a co") lub poruszali sie po polu bitwy zupełnie losowo. Przecież w rzeczywistości nawet pospolite ruszenie miało dowódcę.
Uczta mi sie podobała, było co zjeść i było to dobre, z muzyką było różnie ale ogólnie nie przeszkadzał (przynajmniej mi). Szkoda tylko było patrzeć na niektórych dzielnych wojaków wynoszonych o 22 z sali... w rezlutacie o północy mało kto jeszcze był. No właśnie, ktoś narzekał na śniadanie rano w niedzielę - chciałem przypomnieć, że 100% skutecznym środkiem na kaca jest picie mniejszej ilości alkoholu i jedzenie dużej ilosci tłustych rzeczy w tym czasie - takim banał ale chyba warty przypomnienia.
Marcinek
Tak, racja. Turysci i organizatorzy na pewno chcieli by zobaczyc wiecej krwi. Ja sie nie dziwie, bo w koncu sam widzialem kilka fajnych filmow w telewizji, a to przecierz teatr.

Opancerzmy sie wszyscy!
Piechota zachodnia? Juz po kolczugi! Piechota polska? Szybciutko po helmy, bo zabraknie! Kozacy? Ktory kozak nie wie, ze powinien biegac w zbroi plytowej?
Jak slusznie Karol zauwazyl, prowadzi to do "walki" tylko pancernych i husarzy. No na pewno widowisko (na ktorym jak widze zalezy wam niezmiernie) na tym zyska.
A co z konmi? W koncu to zalosnie wyglada jak kawaleria pedzi galopem tylko po to, zeby zwrocic przed szseregami wroga. Dlaczego nie mieli by wykonac pelnej szarzy?! No na pewno widowisko zyskalo by na tym szczegolnie.

P.S.
I owszem, "potykam" sie tylko z wybranymi, a to znaczy z takimi ktorych znam i wiem czego sie po nich spodziewac. Tak wiem, ze to straszne, ale mam nadzieje, ze mimo wszystko zostane jeszcze kiedys zaproszony na jakas inscenizacje icon_rolleyes.gif

Don Carlos
Witam!!

Generalnie bylo jak zwykle.

Mnie niepdoobala sie jedna rzecz:

[beeep]i fotoreporterzy w cywilkach, kolesie z kamerami krecacy sie po moscie w czasie inscenizacji a co za tym idzie brak ochrony imprezy. Szczytem wszystkiego byla mala szczerbata dziewcynka przebiegajaca przez most. Jak ja chcialem cofnac za brame to spojrzala na mnie spojrzeniem wskazujacym na duzy poziom intieligiencji!!
KOlejny: 2 grubi , tepi i glusi na ostrzezenia paparazzi(bo inaczej sie nie da ich nazwac) ktorzy w czasie 2giej bitwy wlazili na plecy RKJM, z ktorych jeden bezczelnie mi odpowiedzial ze pracuje!!
ORGANIZATORZY!! Na przyszlosc prosze aby dawac takim "panom" jakies pisemne autoryzacje i nakazywac ubieranie sie w stroje, bo jesli nastepnym razem sie to zdarzy bede wzywal policje albo straz miejska. Albo dajcie mi lub wszystkim co strzelaja ze nie ponosimy zadnej odpowiedzialnosci za straty, szkody , rany itp uczynione osobom w nie-strojach w czasie bitwy, ktore znajda sie na tereenie dzialan, lub przektrocza wyznaczone granice na wlasna odpowiedzialnosc, na przyszlosc
W nosie ma ze to impreza sponsorowana i ma byc medialna. Chodzi tu o wzajemne bezpieczenstwo.
Barany bez wyobrazni z aparacikami!! Zeby chociaz mieli stroje to bym nic nie powiedzial.
BYla jedna pani, mila i sympatyczna ktora byla na tyle w porzadku ze chociaz zalozyla stroj.

Co do wynoszenia ludzi z uczty byla to suma wszystkich zdarzen z dnia: upal, tempo, troche balagan, no i zbyt duza ilosc otwartych knajp!! ;)

POzdro!!
mirek knight
Marcinek, jak się potykasz z wybranymi, to sie potykaj, ale wtedy nie atakuj kogoś na plecy jak jakiś, nie wiem, skrytobójca, oki?
Kiedy ktoś do ciebie podszedł to nie chciałeś z nim powalczyć, a jak tylko się odwrócił to rąbnąłeś go od razu w plecy Widziałem, wiec się nie wykręcisz:)

Pietrek
Carlos, w pe³ni popieram je¶li chodzi o "fotoreporterów". Szczytem g³upoty wykaza³ siê pan, który z kamer± ustawi³ siê przed naszym oddzia³em. A byli¶my gotowi do strza³u. I nie dociera³o do niego ¿e stoi przed NA£ADOWAN¡ BRONI¡. £o matko...

Ja siê podpisujê pod petycj± do organizatorów - wywalcie takich z pola bitwy, bo inaczej sami ich pogonimy. Arkebuzami.

A ogólnie impreza udana moim zdaniem. Szacunek dla Grzesia za zajmowanie siê chyba wszystkim.
Marcinek
No i?
Ze co? Ze to nie honorowe, nie rycerskie? Bo nie rozumiem jaki to ma wklad w omawiany temat? Krzywde mu zrobilem w te plecy czy co?

A co do inscenizacj na zamosciu to podejzewam, ze nie zmienilo sie za wiele od poczatkow tej imprezy. A to znaczy ze byla raczej udana z tego wzgledu ze na Zamosciu raczej zawsze byl program luzny co pozwalalo na wlasna inicjatywe.

Carlos. Problem reporterow nie jest nowy. Mysle ze masz racje z tym, ze jesli ktos nie bedize sie w stanie wylegitymowac to nalezy go wyrzycic z pola inscenizacji. W zasadzie to nawet ludzie z uprawnieniami nie sa mile widziani jesli jest mozliwosc, ze przez przypadek zrobi sie im kuku. A jest to bardzo mozliwe, bo patrzac przez wizjer aparatu nie widzi sie co sie dzieje dookoloa i bardzo latwo wejsc przed lufy.

Szkoda juz dluzej kontynuowac temat. Zamosc jak Zamosc. Jak ktos potrafi to sie moze zrelaksowac.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.