Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Pies] Psy na przestrzeni dziejów
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Zwierzêta
Stron: 1, 2, 3
Draugia
Tak te¿ sobie my¶la³am,¿e pewnie miêdzy XIV a XVI w. Mo¿e kto¶ z was ma jakie¶ informacje o psach (szczególnie o ówczesnym odpowiedniku smyczy) z wieków wcze¶niejszych, tak do XII-XIII w.? By³abym wdziêczna jakby¶cie mi pomogli dowiedzieæ siê czego¶ na ten temat... Pozdrawiam! blinkie.gif
Anna..
Czytam Wasze wypowiedzi na temat wilczarzy i s± one w wiêkszo¶ci prawdziwe,ale t³umaczenie dlaczego tak jest(np.wiek) s± ju¿ nie poparte ¿adn± wiedz± na temat rasy.
Mam juz trzeciego wilczarza i nie od dzis interesujê sie ras±...
Pad³a tu cena wilczarza...niestety ceny ostatnio bardzo siê zróznicowa³y,a to za spraw± hodowli które produkuja szczeniaki nie koniecznie patrz±c na jako¶æ...chc± sprzedaæ du¿o i w jak najszybszym czasie(utrzymanie takich maluszków dorastaj±cych to ogromny koszt!).Ceny wiêc róznicuja siê juz od ok 2000PLN do 5000PLN.Jeszcze jaki¶ parê lat temu ceny by³y wyrównane,ale i poziom szczeni±t o wiele wy¿szy!
Mieszkam w Krakowie i mamy wilczasi zarejestrowanych kilka sztuk z czego naprawdê ³adnym przedstawicielem rasy jest tylko mój pies.Pewnie usmiechniecie sie teraz pod nosem,trudno byæ obiektywnym wobec w³asnych psów -jasne,ale ja przez dlugi czas podchodzi³am i podchodzê (mój pies ma 9 m.i ciagle jest w fazie rozwoju) bardzo rygorystycznie .Wnikliwie oceniam jego rozwój.
Reasumuj±c ceni± siê najlepsi hodowcy i chwa³a im za to,ale jak jeszcze d³ugo wytrzymaj± pseudo konkurencje?? Hodowca od którego mam ju¿ trzeciego wilczarza jako jedyny(a) sprowadzi³a doskona³ego szczeniaka z Irlandii, czyli kraju pochodzenia rasy.Cena takiego szczeniaka powala z nóg ,koszty przelotu i inne formalno¶ci nie napawaj± optymistycznie,ale.....to jest prawdziwy mi³osnik wilczarzy,bo wprowadza nowa krew,a tym samym poszerza pólê genetyczn± rasy która jest baaaaardzo uboga.Kto interesuje siê rasa wie co mam na my¶li.Wystarczy poprzegl±dac sobie rodowody naszym rodzimych psów i psów z Europy jak zawê¿ona jest.To OCZYWI¦CIE wp³ywa na ¿ywotnoæ tych ogromnych psów.Liczni hodowcy id±c na ³atwiznê kryje swoje suki "sprawdzonymi "mniej lub bardziej reproduktorami i tym samym chyba w ka¿dym rodowodzie dochodzimy do Nasch From The Good Heat-pieknego psa co prawda,ale to ....ob³êd! Wysoki wspó³czynnik imbredu niestety niesie ze sob± te¿ geny ¶mierciono¶nie-które jak zapewne pamiêtacie z genetyki.Za tym id± choroby nowotworowe tak czêste u wilczarzy,choroby serca,choroby uk³.ruchu..itp.itd.
I tu muszê "uzmys³owiæ"Wam,¿e wiek wilczarza to smutna czê¶æ tej rasy,ale zauwa¿cie te¿,¿e dogi równiez ¿yj± stosunkowo krótko-¶rednia wieku to TE¯ 7 lat.Bernardyny i ka¿da ogromna rasa to równiez niski wiek ¿ywota tych wspania³ych psów.We¼my fzjologiê cz³wieka...kto¶ kto ma ok 2 m.wysoko¶ci narazony jest o wiele bardziej ni¿ cz³wiek majacy 160.cm wzrostu.Tu bêdzie obcia¿enie uk³.ruchu,kr¿enia ...to tak jak u psów.Mój szczeniak ma 9 miesiêcy i ju¿ 92 cm w k³êbie! Bardzo mnie to cieszy,bo to w koñcu najwy¿sze psy,zachowa³ jak dot±d idealna budowê-co w przypadku takich rozmiarów bardzo czêsto nie idzie w parze niestety.¦rednie wilczarze to ok 85 cm w k³êbie w przypadku psów jak i suk.Wracaj±c jeszcze do chorób,powiem Wam sczerze,bo mam kontakty z psiarzami,¿e wilczarze w porównaniu z innymi rasami w ogóle nie choruj±!Ja z moim maluchem jak i poprzednimi by³am tylko na szczepieniach i jaki¶ ma³ych zabiegach.

Piszecie o wilczarzach lêkliwych i tu znów musze zaznaczyæ-jakiego bêdziecie mieli szczeniaka zale¿y od Was tylko i wy³±cznie!!!
Jesli chcecie szczeniaka zakupiæ tanio prosze bardzo,tylko zwracajcie uwagê w jakich warunkach trzymaj± hodowcy swoje pociechy-sa to najczê¶ciej kojce!Wiêc kontakt z psem ogranicza siê tylko do karmienia ,ewentualnie jakiegos spaceru i przygotowywañ na wystawe psów,by zaliczyæ jak najszybciej potrzebne oceny,by suke pokryæ.Suki takie pokrywane sa psami -na które patrzy siê tylko przez pryzmat jego wygladu a nie uzytkowosci!!! Wiêc rodza siê takie szczeniaki w kojcu-tam sa trzymane-wiêc o w³a¶ciwej sojalizacji nie mo¿e byæ mowy.Trafia teraz taki szczeniak do r±k osoby która ma mgliste pojêcie o rasie-bo taki piekny-ma jakie¶ wobec niej wyobra¿enia i pó¼niej snuje opowie¶ci gdy nie spe³ni jego oczekiwañ -JAKIE TO WILCZARZE SA LEKLIWE!
Bzdura!mam trzeciego wilczarza i zaden z nich nie by³ lêkliwy-sa to naprawdê WSPANIA£E psy,³±cz±ce cudowny charatker z piêknym "obliczem".
Jak kto¶ chce poznaæ rase bli¿ej :
http://www.naszepsy.pl/rasa_essay.asp?Id=1...=1322&rasa=1157

No to dziekujê za chwilê uwagi smile.gif
Anna..
[quote=Draugia] Tak dok³adnie nie mo¿na powiedzieæ ¿e wilczarze ¿yj± najwy¿ej 10 lat....oczywi¶cie czêsto siê zdarza,¿e pisz± podobne bzdury w ksi±¿kach o rasach psów,ale wiele psich olbrzymów (i nie tylko) ¿yje d³u¿ej ni¿ tam opisuj±...z wilczarzem jest inny problem:potrzebuje ci±g³ego ruchu i zajêcia-to w koñcu chart!
I tu siê nie zgodzê,wilczarze owszem -potrzebuj± duzo ruchu,bo nie s± to pekiñczyki,ale potrzebuja go zdecydowanie mniej niz owczarki niemieckie, wy¿y³y,setery lczy jakie¶ inne psy "pracuj±ce".Potrzebuj± otwartych przestrzeni,ale i las baardzo je ustatysfakcjonuje icon_wink.gif .Gdy ju¿ siê tam wybiegaj±-i zapewniam,¿e nie musz± to byæ wielogodzinne spacery-prawie ca³a resztê dnia przesypiaj±.Owczarki,teriery s± zdecydowanie bardziej "energiczne "i ca³y czas potrzebuj± uwagi swego pana skierowan± na siebie.Je¶li nie jestesmy im w stanie zapewniæ rozrywek w ciagu dnia ,zaczynaj± niszczyæ,lub w inny sposób roz³adowywaæ swoj± energiê.U wilczarzy jest zupe³nie inaczej-porz±dny spacer i w domu masz spokój.S± naprawdê niek³opotliwe i nie dla sportowca -chyba,¿e pan uprawia -je¼dziectwo-bynajmniej nie na uje¿dzalni icon_wink.gif
Draugia
Byæ mo¿e mam za ma³e do¶wiadczenie, ale wydaje mi sie, ¿e wilczarze, tak jak inne psy pierwotnie u¿ywane do polowañ powinny mieæ du¿o ruchu (w sensie swobodnego wybiegania siê), przynajmniej wiêcej ni¿ "przeciêtny" pies...mo¿e nie potrzebuj± tak wiele czasu na zabawê jak terriery, ale ruch chyba jest niezbêdny, szczególnie u du¿ych ras (a ju¿ na pewno osobników rosn±cych)...ja przynajmniej jak najbardziej jestem zwolenniczk± zapewniania WSZYSTKIM psom nale¿ytego ruchu...nieraz potwierdzi³y siê ju¿ moje pogl±dy, ¿e tak u psa jak u prawie ka¿dego zwierzêcia w du¿ej mierze wp³ywa on pozytywnie na zdrowie...
CYTAT(Anna..)
Potrzebuj± otwartych przestrzeni,ale i las baardzo je ustatysfakcjonuje icon_wink.gif .Gdy ju¿ siê tam wybiegaj±-i zapewniam,¿e nie musz± to byæ wielogodzinne spacery-prawie ca³a resztê dnia przesypiaj±.

wed³ug mnie bynajmniej nie musi to byæ otwarta przestrzeñ...moim zdaniem spacer z psem w lesie wymaga od niego du¿o wiêkszego wykorzystania swej energii, bo nie tylko biega ale i skacze, czy te¿ przedziera siê przez wszelkiego rodzaju g±szcza, a jak jeszcze natrafi na jeziorko, czy rzekê to w gre wchodzi jeszcze p³ywanie...
CYTAT(Anna..)
Owczarki,teriery s± zdecydowanie bardziej "energiczne " i ca³y czas potrzebuj± uwagi swego pana skierowan± na siebie.

hmm...to rzeczywi¶cie prawda, ale chyba nie je¶li chodzi o owczarki...
CYTAT(Anna..)
Je¶li nie jestesmy im w stanie zapewniæ rozrywek w ciagu dnia ,zaczynaj± niszczyæ,lub w inny sposób roz³adowywaæ swoj± energiê.

tu powiem tylko, ¿e to chyba dotyczy wszystkich ras i typów psów je¶li w psie "rozrywki" wliczymy nie tylko zabawê ale tak¿e wybieganie siê...
Pozdrawiam! blinkie.gif
Wilka
Pozwolisz Draugniu, ¿e siê z tob± nie zgodzê w jednej sprawie: wiêkszo¶æ owczarków, tych, które musia³y pracowaæ we wspó³pracy z cz³owiekiem, potrzebuj± uwagi w³a¶ciciela i kontaktu z nim, choæ mo¿e nie okazuj± tego tak, ¿e tak powiem, energicznie jak teriery. Chodzi mi tu w szczególno¶ci o takie rasy jak np. owczarek niemiecki. Co do psich rozrywek zgodzê siê, ¿e liczy siê nie tylko zabawa, ale równie¿ wybieganie ulubieñca (oczywi¶cie je¿eli nie wybiega³ siê kiedy siê z nim bawili¶my ). Aha i jeszcze jedno: zabawa jest raczej wskazana dla wszystkich ras, niezale¿nie od wielko¶ci gdy¿ æwiczy psi umys³ (np. zabawa w tropienie, szukanie poszczególnych domowników, odnajdywanie konkretnej zabawki, poznawanie nowych sztuczek i komend).
Pozdrawiam
Draugia
CYTAT(Wilka)
Pozwolisz Draguniu ¿e siê z tob± nie zgodzê w jednej sprawie: wiêkszo¶æ owczarków, tych które musia³y pracowaæ we wspó³pracy z cz³owiekiem, potrzebuj± uwagi w³a¶ciciela i kontaktu z nim, choæ mo¿e nie okazuj± tego tak, ¿e tak powiem, energicznie jak teriery.

hmm.. w³a¶ciwie nie chodzi³o mi o uwagê w³a¶ciciela ...raczej o t± "energiczno¶æ" owczarków, które pod tym wzglêdem , jak mi siê wydaje, nie dorównuj± terrierom- oczywi¶cie nie licz±c wieku m³odzieñczego...No i chyba jasne, ¿e ka¿dy pies potrzebyje jako takiego kontaktu z w³a¶cicielem, no i oczywi¶cie to samo siê tyczy ruchu smile.gif
Pozdrawiam! blinkie.gif
Wilka
Dziêki wielkie dla Draugni za wyja¶nienie mi swojej my¶li! Ale zauwarzy³am ¿e nieco zbaczamy z kursu historyczno¶ci ras, a ja do¶æ niedawno przeczyta³am w jednym pi¶mie tematycznym (psim) skromn± informacjê o ogromnym psie chodowanym przez plemiona celtyckie do obrony. Psy te mierzy³y w k³êbie 129cm shocked.gif shocked.gif (!!) i by³y w typie wilczarza irlandzkiego oraz deerhunda. Co o tym s±dzicie?
freescotland
CYTAT
Hej! A czy kto¶ wie, jaka to mog³a byæ rasa?
pies copy.jpg
Pobierz Plik ¶ci±gniêto 246 raz(y) 52.34 KB

Tak to z pewno¶ci± chart, obstaje przy charcie angielskim - greyhound - stara rasa. mia³em takiego, ¿y³ 12 lat co jak nba charta jest naprawde dobrym wynikiem

a wracajac do wilczaków
CYTAT
Wszystkim zainteresowanym psowatymi wilkobardzopodobnymi
polecam przyjrzeæ siê rasie Ceskoslovensky vlcak, czyli po naszemu
Czechos³owacki wilczak. Jest to bardzo m³oda rasa, ale jestem
pewien, ¿e tak w³asnie wyglada³y pierwsze udomowione przez
cz³owieka psy. Big smile 2

Wilczak Czechoslowacki jest psem który wymaga du¿o zachodu i opieki, szczególnie szczenie. Wymaga przede wszystkim baaaardzo wiele miejsca do bieganie, spacerów, poznawania zapachow- wszystko po to zeby go nie zepsuc. Miasto naturalnie odpada :[ Nie zaleca sie trzymania wilczaka z innymi psami, stado dla niego powinni stanowic ludzie, inaczej ci±gnie go na strone dzikusa :]
Szczeniak kosztuje oko³o 1800 z³oty trzeba czekac na niego oko³o roku. Rasa staje sie coraz bardziej popularna. W Polsce jest na chwile obecn± chyba jakie¶ 2-3 hodowle. Rasa m³oda, dwadziescia pare lat. Warto sciagnac psa z zagranicy - Czechy, S³owacja
Pozdrawiam
Draugia
Wilczaki s± rzeczywi¶cie ³adne, ale z tego co s³ysza³am, to nie s± za bardzo pos³uszne i ³atwe do tresury, choæ wiele zale¿y od w³a¶ciciela (tudzie¿ osoby tresuj±cej)...ale nigdy nie mia³am osobi¶cie takowego pieska...
Pozdrawiam! blinkie.gif
Wilka
Wilczaki , zgadzam siê, s± bardzo ³adne, ale wydaje mi siê ¿e nieco starsza od nich rasa - saarlooswolfhund (równie¿ mieszañce owczarka niemieckiego z wilkiem) maj± nieco bardziej dostojny, "wilczy" wygl±d. Nawet rzek³abym (jak dla mnie) ³adniejszy, choæ podobno te dwie rasy nie sposób odró¿niæ.
Draugia
moim zdaniem saarloosa wolfhonda mo¿na odró¿niæ od vilczaków czeskich, szczególnie dlatego ¿e s± ³adniejsze icon_wink.gif poza tym s³ysza³am ¿e wilczaki lepiej siê dogaduj± ze swoim panem i s± grzeczniejsze...ale czy to jest 100% pewne to nie poweim bo nie wiem dok³adnie dunno.gif ... a z innych wzglêdów to mo¿na je rozró¿niæ szczególnie po cenie (saarloosy s± dro¿sze) cool.gif
Pozdrawiam! blinkie.gif
Wilka
CYTAT
... a z innych wzglêdów to mo¿na je rozró¿niæ szczególnie po cenie (saarloosy s± dro¿sze) Cool

...i chyba wilczaki maj± nieco d³u¿szy tu³ów. Tak mi siê wydaje!
Pozdrawiam!
Draugia
no w koñcu kto¶ mni rozumie.... icon_mrgreen.gif moi znajomi siê dziwnie na mnie patrz± jak mówiê, ¿e to dwie ró¿ne rasy... dunno.gif
Pozdrawiam! blinkie.gif
Wilka
Doskonale Ciê Draguniu rozumiem! Z tym ¿e prawie wszyscy moi znajomi nawet nie wiedz± co to jest saarlooswolfhund... icon_rolleyes.gif . Ale w koñcu nie ka¿dy zna siê na psich rasach, tym bardziej na tych ma³o u nas popularnych. Tak a'propo mieszañców owczarka z wilkiem- s³ysza³am ¿e istnieje jeszcze rasa wychodowana z takiej krzy¿ówki do ratownistwa górskiego (ale z jej pomocy korzystaæ mog± tylko ratownicy w³oscy...), która to zwie siê lupo italiano, je¿eli dobrze pamiêtam. Moje pytanie brzmi: dlaczego wychodowano jeszcze jedn± rasê bêd±c± krzy¿ówk± owczarka z wilkiem? Nie mo¿na by³o do ratownictwa "zwerbowaæ" ju¿ istniej±ce rasy "wilczaste"?Ja tego nie rozumiem... dunno.gif
Pozdrawiam!
Draugia
Wilkuniu, ja tez nie widzê sensu w tworzeniu nowych ras na zasadzie juz wczesniej utworzonych... dunno.gif ¿eby to jeszcze z innych ras tworzono te nowe, ale tak ?! bezsens... chyba ktos siê nudzi icon_wink.gif

CYTAT(Yhm)

nawet sie u¶miechn±³ do zdjêcia cool.gif

Pozdrawiam! blinkie.gif
Wilka
Przy tworzeniu ras nowych w niepamiêæ odchodz± wcze¶niej ju¿ utworzone, a niekiedy rasy z rodowodem siêgaj±ctm kilka wieków wstecz znikaj± zupe³nie.
Skuirri
Wiem, ¿e owczarki szkockie collie s± ras± spotykan± ju¿ w staro¿ytno¶ci (w barwie czarnej, a nie najbardziej popularnej dzisiaj z³otej czy ¶niadej). Czy kto¶ wie czy by³y w wiekach XIII-XV spotykane na ziemiach polskich? Bo niestety do tego nie dotar³am, a na rycinach wystêpuj± inne rasy.
Wilka
Wiem, ¿e od wieków pasterze polscy utrzymywali dobre stosunki z pasterzami z Wysp Brytyjskich. Czêsto ci drudzy przywozili do ojczyzny nasze rodzime rasy pasterskie (owczarek podhalañski) wiêc s±dzê i¿ sprowadzali ze sob± do naszego kraju równie¿ swoje psy. Sprawdzê to jeszcze dok³adnie i postaram siê jeczsze na ten temat wypowiedzieæ.
Pozdrawiam!
skorupa
Psami w okresie rzymskim zajmuje siê prof. Makiewicz z Poznania. Napisa³ co¶ w Etnographisch-Archaologische Zeitschrift parê lat temu. W kulturze przeworskiej znanych jest kilkadziesi±t pochówków psów na osadach z okresu rzymskiego. Obyczaj na wskro¶ celtycki, czego dowodzi fakt braku rzeczonych pochówków na Pomorzu, tzn. jest jeden z Pruszcza Gd. (wg prof. Makiewicza), ale z kolei autorzy badañ (muzeum Gdañsk) twierdz±, ¿e bydle le¿a³o w warstwie, a nie w obiekcie. Pies u Celtow by³ zwierzêciem sakralmym, a nazwanie kogo¶ psem by³o komplementem. Z psem na kolanach przedstawiano w Galii Eponê, w Walii bóg Arawn posiada sforê magicznych psów. Warta wspomnienia jest legenda o herosie Cu Chulainnie (Psie Chulainna) . Ch³opiec Setanta zabi³ psa nale¿±cego do boskiego kowala Chulainna, psa o nadzwyczajnej sile. Zdaj±c sobie sprawê ze szkody jak± wyrz±dzi³ obiecuje przej±æ rolê psa. Pies odgrywa³ role w inicjacji wojowników. Mac Da Tho, przewodz±cy ucztom w za¶wiatach posiada³ ogromnego ogara, przyczynê nienawi¶ci mniêdzy Ulsterczykami i Connachtczykami.
Zdecydowana wiêkszo¶æ z tych psich przypomina nasze wilczury. Na obszarze Germanii popularne by³y... jamniki. To bardzo stara rasa i do dzi¶ ceniona przez my¶liwych.
Halfgar
Hmm ... a wiadomo jakie rasy wystêpowa³y na bliskim wschodzie? W Egipcie czczono koty, ale mnie interesuje region: Turcja, Anatolia, Pó³nocna Syria, Kurdystan, Kaukaz
skorupa
Nie ma pojêcia smile.gif Najbli¿ej genotypicznie by³by nasz podhalañczyk, bardzo stara rasa, blisko spokrewniona z owczarkami kaukaskimi. W muzeum w Szczwnicy jest kilka eksponatów z nimi zwi±zanych, miêdzy innymi potê¿na kolczatka. Podhalañczyki mia³y walczyæ z wilkami i nie¼wiedziami i do tego by³y chodowane.
No i mastiffy. Ich pierwowzorem obecnie jest prawdopodobnie pies chodowany przez Hotentotów, pierwotnie do polowañ na lwy (jak nie by³y by³y pod ochron± smile.gif )

A wracaj±c do nas to równie star± ras± s± bulldogi angielskie. Strzeg³y taborów w rzymskich legionach i razem z nimi zawêdrowa³y na pó³noc.
Czcibor
CYTAT(Halfgar)
Hmm ... a wiadomo jakie rasy wystêpowa³y na bliskim wschodzie? W Egipcie czczono koty, ale mnie interesuje region: Turcja, Anatolia, Pó³nocna Syria, Kurdystan, Kaukaz

Wiadomo smile.gif
Psy stu¿uj±ce/owczarki:
kaukaz
owczarek ¶rodkowo-azjatycki
owczarki Anatolijskie
I troche chartów:
saluki
sloughi ( jego zdjêcia )

Wiêcej ju¿ mi siê nie chce szukaæ ;)
Zajrzyj na: http://www.molosserdogs.com/modules.php?name=Molossers
Nie ma³a czê¶æ z tych psów ma korzenie bliskowschodnie.
pozdrawiam
Wilka
Na bliskim wschodzie wystêpowa³y jeszcze:
Akbasz i kangal (ich opisy mo¿esz znale¶æ na stronie http://www.molosy.pl/katalog/anatolian-akb...l-karabasz.html ) oraz owczarek karski ( http://www.molosy.pl/owczarekkraski/histor...wczarkraski.htm ) w Turcji.
Pozdrawiam!
etherlord
Witam.
Na wstêpie mam pytanie (raczej pro¶bê ;) ):
Czy macie informacje nt. psów na zamkach rycerskich w Europie?
Interesuje mnie ich ¿ycie na zamkach, ewentualnie jakie rasy wtedy istnia³y...
Przeszukalem pod tym k±tem sieæ, parê ksi±¿ek o ¶redniowieczu, i nie znalaz³em ¿adnych informacji. dunno.gif
Z góry dziêki za odpowiedzi.
Wilka
Etherlordzie czy masz na my¶li psy u¿ytkowe (charty, ogary, posokowce itp.) czy raczej psie pupilki ówczesnych w³adców (tzw. psy salonowe)?
Pozdrawiam!
karanuker
Po rosyjsku opowiada o genenzie psów Azji ¦rodkowej i molosów

http://www.karakelle.ru/gorelov_1/gorelov_1_01.htm
Husarz
Jak patrzê na jamnika czy ratlerka to trudno pokusic siê o my¶l,¿e pochodzi od wilka.(to tak na boku)
Selekos
Heja

S³uchajcie mam problem, co to mo¿e byæ za rasa psa?
http://img162.imageshack.us/img162/3890/byzantine4lr8.jpg

I jeszcze jedno pytanie, które z ras psów wystepowa³y w XII w. i siê najmniej zmutowa³y? Wiem, ¿e ³ajki niewiele siê zmieni³y, ale musi byæ co¶ jeszce?

Pozdr.
Thyrvald
Jak najbardziej:
- Brytany
- Mastify (hodowane jako psy bojowe juz w Rzymie)
- wszystkie psy typu pierwotnego tj szpice a w szczegolnosci Elkhundy, Karelskie psy do polowan na nied¼wiedzie,

A co do pokazanego piesa to moze byc w³asnie jakis Mastiff (choæ g³owe ma przyma³±) albo te¿ Owczarek ¶rodkowoazjatycki (zwroc uwage na przyciete uszy) aczkolwiek troche za puchaty sie wydaje.
Nie wiem, to moze tak naprawde byc wszystko
Rabiega
Ponadto - cirneco, wiêcej informacji tutaj., charty afgañskie...itd., wiêcej znajdziesz w tym temacie.
mirek knight
witam
podobne to to do wilczaza tez
i ca³kiem mozliwe ze to moze byc on chyba ze macie pewnosc ze nie:)
ale ca³kiem podobny smile.gif
Ula
CYTAT(mirek knight @ 00:06 04.02.2007) *
witam
podobne to to do wilczaza tez
i ca³kiem mozliwe ze to moze byc on chyba ze macie pewnosc ze nie:)
ale ca³kiem podobny smile.gif

Wilczarze maj± d³ugie ogony. Ale to faktycznie bardzo stara rasa, u¿ywana do polowañ na du¿e zwierzêta i do ochrony ju¿ przez Celtów. Rasa ta prawie wymar³a w pó¼nym ¶redniowieczu i zosta³a "odrestaurowana" w XIX wieku.
Szymon Okrutny
a jaka rasa ma z natury krótki ogon?

rottweilery - by³y juz uzywane przez Rzymian. te wspó³czesne trochê sie ró¿ni± od tamtych, ale chyba bardziej wugl±dem ni¿ charakterem.
jedn± z najstarszych ras jest owczarek ¶rodkowoazjatycki i nie modyfikowana przez cz³owieka
Padre
Jamnik jest jedna ze starszych ras bo znana i chodowaną juz w egipcie przed Rzymskim tongue.gif choć wygląd tego pogromcy kanap sie zmienił , chodzi
o umaszczenie te zamierzchłe były np. białe ,a teraz widzaiłem tylko jednego białego jamnika i nie albinosa.
Dobrawka
Z naturalnie krótkimi ogonkami rodzą się np. niektóre:
Owczarek staroangielski bobtail jak sama nazwa wskazuje, (pies z reklamy Dulux),
Welsh corgi pembroke - krótkonożne pieski Królowej
Owczarek australijsji - rasa wyhodowana w USA na bazie owczarków przywiezionych z Australii, które tam trafiły z Wysp Brytyjskich.
Polski owczarek nizinny PON - nasza polska rasa smile.gif
Długość ogona jest uwarunkowana genetycznie i tylko część szczeniaczków na naturalnie szczątkowe ogony. Pozostałym się obcina.

A to, że na rycinach są psy z krótkimi ogonami i uszami prawdopodobnie raczej wynika właśnie z zabiegów chirurgicznych niż właściwości genetycznych.

Uszy są bardzo silnie ukrwione, narażone na częste zraniebnia u psów pasterskich, myśliwskich i do walk (amstafy, molosy). Dlatego też często obcinano uszy szczeniakom, żeby uniknąć niebezpiecznych zranień, ryzyka wykrwawienia i trudno gojących się ran u dorosłych psów. Podobnie z ogonami u psów myśliwskich, narażonych na zranienia i uszkodzenia, kiedy podniecony polowaniem pies intensywnie machał ogonem w zaroślach. Praktykowano takie zabiegi w różnych częściach świata, przez długi czas.

A moda co którym psom się obcina zmieniała się przez wieki i zmienia się nadal.
Teraz w Polsce obowiązuje zakaz jakichkolwiek amputacji w celu upiększania psów. Jego przestrzeganie to już inna sprawa.
A historycznie, np. dawniej dalmatyńczyki miały wyglądać groźnie, więc kopiowano im uszy, i zakładano masywne metalowe obroże, najlepiej z kolcami. Zupełnie inny image niż dzisiejsze klapciatouche kanapowce.
Selekos
Czy móg³ bym prosiæ moderatora o scalenie tego tematu z tematem "psy na przestrzeni dziejów"?

Nie wiem jak mi to wysz³o, ¿e przegl±daj±c dzia³, nie zauwa¿y³em juz istniej±cego tematu ;/
A robienie oddzielnego tematu na ten sam temat to absurd.

Pozdr.
McDragon
CYTAT(Szymon Okrutny @ 11:14 11.02.2007) [snapback]180290[/snapback]
a jaka rasa ma z natury krótki ogon?

rottweilery - były juz uzywane przez Rzymian. te współczesne trochę sie różnią od tamtych, ale chyba bardziej wuglądem niż charakterem.
jedną z najstarszych ras jest owczarek środkowoazjatycki i nie modyfikowana przez człowieka

Rottweilery to zostały wyhodowane dopiero pod koniec XVIII wieku ( były używane do zaganiania bydła) i to na dodatek w Niemczech w małym miasteczku Rottweil i to jest niemiecka nazwa a nie Rzymska, a na resztę świata to sie rozniosły dopiero pod koniec XIX wieku więc na pewno nie mogły być używane przez starożytnych Rzymian. Chyba się pomyliłeś.
Viator
"Historyczne rasy psów" scalone z "Psami na przestrzeni dziejów" na ¿yczenie Selekosa.

Pozdrawiam - Viator
ether
witam...
co powiecie o charcie polskim? mówi sie o nim ju¿ (mo¿e dopiero ) w XIV...
ether
McDragon
Z tego co wiem to chart polski pojawi³ siê ju¿ w XII wieku a nie XIV.
ether
ej wiem ¿e w XIV s± na to dokumenty a mo¿e i by³ wcze¶niej... nie przeczê. nie chcê byæ nie mi³a(ale mo¿e to tak zabrzmieæ) masz na to dowody? (ach albo kto¶ inny?) szczerba.gif
McDragon
Co druga ksi±¿ka lub gazeta o psach, w których jest wzmianka o charcie polskim mówi nam jasno i wyra¼nie ¿e psy te pojawi³y siê ju¿ w XII wieku.
Viator
Gazeta... hehehe.gif ¼ród³a poproszê.
ether
panie "smoczku" PAN SIę CZEPIA! nie mówiłam że interesuja mnie psy ; a w pos**nej encyklopedi tz. wolnej(reszty nie powiem bo nie pozwą) jest więc błąd... tak wiem" boję się ludzi któży całą wiedzę czerpia z jednej książki" ale to internet nie księga. a chciałam dać wam do zrozumienia że są też POLSKIE rasy bigsmile2.gif ... miłość do Wielkiej Matki zanika gdzie nasza miłość do Polski... i co zatkało odwołanie do kraju zawsze zamyka buźki nawet "smoczczką"
ether

Błagam o litość dla czytelników i o przestrzeganie Regulaminu Freha w zakresie szanowania ortografii.
Jeśli jest się dysgrafem (zdarza się), to wypadałoby przynajmniej uprzedzać (choćby w stopce).
Tego typu posty nie będą tolerowane - niewiele treści, polemika, nieczytelny styl i 22 błędy literowe na cztery i pół linijki tekstu. Następnym razem będzie usunięcie postu i punkt karny.
Pozdrawiam,
Moderator (Viator)
McDragon
Eh mo¿esz napisaæ to ja¶niej i bez b³êdów bo nic z tego nie rozumiem.

P.S. Proszê nie mówiæ mi smoczku bo McDragon to moje nazwisko (tatu¶ jest szkotem) wiêc sobie wypraszam nazywanie mnie smoczkiem.
Rabiega
admin-patrzy.gif
MagE
Hej, a ja mam doga niemieckiego i tak sie ostatnio zastanawialem z ktorego wieku pochodzi ta rasa. Gdzies czytalem ze ok XVI w. byly uzywane do polowan na dziki... czy ktos wie cos wiecej o prehistorii tej rasy ? Pojawiala sie w sredniowieczu ? Swoim wygladem doskonale pasuja swoja droga, na jakis zamek smile.gif Zawsze mi sie kojarzyly z jakimis sredniowiecznymi biesiadami podobnie jak zreszta wilczarze smile.gif

Pozdrawiam
Ragnar SW
mnie interesuje inna sprawa - czy pies by³ we wczesnym ¶redniowieczu dobrem powszechnym czy raczej pozwoliæ mogli sobie na niego tylko bogatsi.
Z jednej strony o szczeniaka pewnie by³o ³atwo a i korzy¶ci du¿e je¶li chodzi o obronê domostwa ale z karmieniem psa mog³o byæ ró¿nie, szczególnie zim±, pies jest "teoretycznie" miêso¿erc± mog³y pojawiæ siê problemy z gospodarstwami rolnymi gdzie takich resztek nie ma zbyt wiele.
Lecheor
Pies psu nierówny.

Psy wystêpuj± jako cenny podarunek (por. Husdent i Petitcreiu z ró¿nych wersji Tristana) i s± to zarówno psy my¶liwskie, jak i pupilki dla dam - co¶ w deseñ chihuahuas Paris Hilton (opisy Petitcreiu s± zwykle wstrz±saj±ce). To raczej droga zabawa.

W scenach Zwiastowania Pasterzom (ale te¿ Pok³on tych¿e, ¿ycie Dawida, etc.) mo¿na znale¼æ sporo materia³u dotycz±cego psów pasterskich, które te¿ nie by³y byle burkami.

Dobry przyk³ad daj± marginalia, np. Psa³terz Luttrella (BL, Add. 42130), gdzie jest ukazany tresowany psiak do "sztuczek cyrkowych" w akcji (fol. 84 r), ale równie¿ (fol. 70v) wiejski kondel (?) atakuj±cy nogawkê wêdrownego rzemie¶lnika, zgodnie z zasad± "na dziada warkn±æ, ¯yda potarmosiæ" i pies pilnuj±cy m³yna (fol. 158v).

Psa przewodnika zastêpowa³o raczej pacholê (por. Lazarillo de Tormes) smile.gif

Wszystko zale¿y od "jako¶ci" psa, jego umiejêtno¶ci, wyszkolenia, u¿yteczno¶ci. Zarówno natura, jak eugenika raczej eliminowa³a okazy, które dzi¶ s± znane jako "pieski emeryckie".
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.