I Piknik ¦redniowieczny w Z±bkowicach ¦l±skich odbêdzie siê 4-6 maja 2007r.
Datowanie: 1350-1450
Miejsce: Z±bkowice ¦l±skie (ok. 60 km od Wroc³awia – na trasie Wroc³aw – Kudowa Zdr)
Piknik ¦redniowieczny organizuje:
Z±bkowicki O¶rodek Kultury przy wspó³pracy ze Strzeliñsk± Chor±gwi± Zaciê¿n± Micha³a Archanio³a, Kompani± Von Czirne oraz Hubertem samojeden z Byczyny.
Impreza jest czê¶ci± IX Weekendu z Frankensteinem – corocznego projektu o charakterze edukacyjno - popularno - naukowo - historycznym. Do koñca II Wojny ¦wiatowej nazwa Z±bkowic ¦l. to w³a¶nie Frankenstein - st±d te¿ nazwa i pomys³ projektu.
Piknik odbêdzie siê na terenach zamku w Z±bkowicach ¦l
(wiêcej na www.e-zok.pl)
Piknik tylko na zaproszenia, po wcze¶niejszej weryfikacji strojów.
Zg³oszenia proszê przysy³aæ na adres widfara@o2.pl lub ghen@o2.pl.
(Ilo¶æ uczestników ograniczona – decyduje weryfikacja strojów oraz kolejno¶æ zg³oszenia).
Do udzia³u w ca³ym Weekendzie z Frankensteinem oraz w Pikniku ¦redniowiecznym zapraszamy rzemie¶lników, wyrobników itp, (istnieje mo¿liwo¶æ skorzystania z kramów – ilo¶æ kramów ograniczona – zdecyduje kolejno¶æ zg³oszeñ. Rzemie¶lnicy z w³asnymi kramami – bez ograniczeñ) oraz zespo³y tañca i muzyki dawnej.
Prosimy o wcze¶niejszy kontakt.
W razie pytañ proszê kontaktowaæ siê na powy¿sze e-maile lub tel. 661 411 458
(Rados³aw Buczkowski) lub Z±bkowicki O¶rodek Kultury (Franciszek Gawêda) 507 079 820 zok@e-zok.pl www.e-zok.pl
Szczegó³owy program ju¿ wkrótce.
PS. Uprzedzaj±c pytania: jest to turniej, nie pokaz rycerski. Kontakt do ZOKu jest wymogiem g³ównego organizatora, który jakby nie by³o finansuje ca³± imprezê.
Witam serdecznie!
jeszcze jedno zdanie ode mnie:
gdyby kto¶ siê zastanawia³, czym ma byæ wspomniane przez Radka weryfikacja strojów (jak¿e wa¿na
) i kto siê bêdzie tym zajmowa³ - przypominam o swoim istaniniu jako jednoosobowej komisji stroju tudzie¿ nios±cej kaganek/nie myliæ z kagañcem/ o¶wiaty na tereny mroku...
nie jestem taka straszna jak wygladam ani tak liberalna jak by niektórzy sobie ¿yczyli.
ale bez obaw, zg³aszajcie siê na z±bkowick± imprezê- znaj±c ekipê ze Strzelina, mo¿na siê spodziewaæ jak najwiêcej ciekawych atrakcji i wspania³ego klimatu.
pozdrawiam serdecznie:-)
Triss
No tak Triss w roli Komisji Edukacji Narodowej;) i wielkiego ¶ledczego mroku;), ja siê nie bojê bo chyba MOICH STROJÓW KTÓRE MAM NADZIEJÊ JU¯ MIEÆ NA T¡ IMPREZÊ
nie odrzucisz;)). Jakby kto¶ pyta³ mnie wkopali w ³uczniczy znowu, wiêc bêdzie mnóstwo osób niezadowolonych z ¶edziego;))).
Pozdrawiam:)
CYTAT(Radek @ 11:18 05.02.2007)
No tak Triss w roli Komisji Edukacji Narodowej;) i wielkiego ¶ledczego mroku;), ja siê nie bojê bo chyba MOICH STROJÓW KTÓRE MAM NADZIEJÊ JU¯ MIEÆ NA T¡ IMPREZÊ
nie odrzucisz;)).
Mo¿e warto og³osiæ, ¿e stroje przeze mnie szyte nie podlegaja komisji. nie zamierzam prowadziæ autolustracji.
bez obaw, Radku:-)
CYTAT
No tak Triss w roli Komisji Edukacji Narodowej;) i wielkiego ¶ledczego mroku;),
Obecnie to Edukacja Narodowa i Du¿y Mrok maj± wiele wspólnego. Selekcja bêdzie ostra, oj ostra. Pewnie trzeba bêdzie niehistoryczne rzeczy zrzuciæ i zostanie kto¶ w samych onucach, albo li tylko w nogawicach. Autolustracja to nie mo¿e byæ. My¶lê, ¿e trzeba zrobiæ badania DNA (w jakim¶ najbli¿szym akwenie wodnym).
Pozdrawiam serdecznie.
i Ty Grzesiu przeciwko mnie?
wszyscy strasz± dzieci wstrêtn± Triss.
a jak ktos zostanie w samych nogawicach - raczej siê nie bêdzie kwalifikowa³.
choæby by³y z rêcznie tkanej i rêcznie farbowanej we³ny.
w razie watpliwo¶ci, co zostanie zaakceptowane, a co odrzucone przez mroczn± jednoosobow± komisjê edukcji - mozna pisaæ do mnie i pytaæ.
jestem z³a, ale nie bardzo z³a
Witam!
Na naszym turnieju przewidujemy turniej bojowy i ³uczniczy, bieg dam. I jak bêdzie siê nudzi³o walcz±cym to zorganizujemy jakie¶ mele i buhurty:D. W chwili obecnej dogrywamy jeszcze nagrody, najprawdopodobniej bêd± to nagrody finansowe.
Pozdrawiam i zapraszam
Prywatna zrobi co w jej mocy, ¿eby wystawic godna reprezentacje.
Pozdrawiam.
Maciek
Bêdzie nam bardzo mi³o gdy Prywatna siê zjawi. W tych stronach naszego piêknego kraju Was jeszcze (no mo¿e oprócz Siwego) okazji widywaæ nie mia³em.
Pozdrawia osoba wrobiona w organizacje
Hubert
No jak nie
a ja to co pies
. ¯e o Lisku i dziewczynach nie wspomne
¿e o nas nie wspomne
Dzieki serdeczne za zaproszenie
hehe mowia o mnie na freha:)
P³azik, Mariuszek, Siwy- no moi drodzy wreszcie bêdzie okazja ¿eby poturniejowaæ razem!!!
Prawde mówi±c to a¿ siê za wami od zesz³ego sezonu stêskni³em:)
Pozdrawiam
Hubert
Nas raczej nie będzie
zły trochę termin wybraliście
Witam cieszy mnie bardzo i¿ przybêdzie do nas Maciej wraz ze swoimi dzielnymi towarzyszami .A co do pana Lord of frankenstein ......brak s³ów, nie mam si³ siê wypowiadaæ .
pozdrawiam was mam nadzieje ¿e impreza bedzie udana
Chmmm a czego by kolega z miasta Frankensteinu sobie ¿yczy³? Pokazu kolejnego? Jak to ju¿ kto¶ nadmieni³ bêd± pieni±dze, bêdzie i pokaz. A co do atrakcyjno¶ci - jak kogo¶ ¶redniowiecze nie bawi to nie musi go ogl±daæ, ja na ten przyk³ad na zloty mi³o¶ników hamburgerów te¿ nie ³arze.
Co do konkurencji i ich poziomu to bêd± jakie bêd±. Kolega mo¿e zawy¿yæ poziom bior±c udzia³ albo zgo³a nie ogl±daæ - nie widze w czym tu przeszkadza poprawny strój histeryczny??
P.S. Do organizatorów - postarajcie siê przesun±æ termin na 3 maja albo jako¶ inaczej bo turniej nak³ada sie na Byczynê. Nie twierdze ¿e wasz jest od Byczyny gorszy, ale mniejszy i wiêkszio¶æ dobrych zawodników pojedzie jednak na Byczynê - bo tam bêdzie du¿o walki z lud¼mi których ciê¿ko inaczej spotkaæ. Robi±c turniej 3 V wszyscy skorzystamy - bo my z dalekich stron mo¿emy wzi±¼æ dzieñ urlopu i zaliczyæ dwie imprezy, natomiast lokalne rymcerstwo bêdzie mog³o byæ na turnieju i spokojnie wróciæ do pracy na pi±tek je¿eli bêdzie taka potrzeba.
Niestety termin nie jest zale¿ny od nas, tylko od miasta Z±bkowice. Je¶li oni siê zdecyduj± przesun±æ, to OK, ale raczej ma³e szanse.
Co do pana, który tak chêtnie staje przeciwko turniejowi: najpierw zobacz, potem oceñ. A nie oceniasz co¶ o czym nie masz pojêcia.
A moja rada co do tego go¶cia: "nie dyskutuj z idiot±. Najpierw sprowadzi cie do swego poziomu a potem pobije do¶wiadczeniem"
Je¶li kto¶ jeszcze nie dosta³ zaproszenia na turniej a chcia³by siê pojawiæ to pisaæ na maila ghen@o2.pl lub pw na freha
pozdrawiam!
Ja, Ja, Ja, Ja chce jechaæ i cio.... i ni pojadê <chlip,chlip>... no chyba ze kto¶ mi maturê przeniesie^^ Ale oczywi¶cie wysy³am wam moj± wisienkê (tania si³a robocza;p) i potem mi zda relacje jak by³o... tylko proszê mi o ni± tam dbaæ... ¿yczê wam udanej zabawy i ¿eby wszystko siê uda³o^^
Szkoda ze nie bêdzie kompletu smerfetek
a pro po buhurtów idziemy na ca³o¶æ
Witam ludkowie
Ehh, nie mam pojêcia czy bêdê w stanie byæ w Z±bkowicach, ale trzymajcie w razie czego jedno miejsce dla biednego puszkarza, choæby i to pod ³aw± na uczcie. Musia³ bym nadrobiæ koszmarne braki sprzêtowe jakie wyniknê³y po zesz³ym sezonie, a do tego jako¶ brak motywacji ;]
Kto wie, mo¿e ponownie podnie¶li by¶my Z³owrog± Chor±giew Z³ego DCLXVI Reg. ];-> ewentualnie co¶ mo¿na by wysadziæ w powietrze, przetestowaæ panzerhak mk1410 na jakiej¶ wiosce ];->
Nom, mam nadziejê ¿e jakie¶ ¶wie¿e pomys³y bêd± w ramach ¶wie¿ego turnieju, trzymcie siê i nie dajcie siê trollom i malkontentom ;]
Pozdr.
Imprezê planujemy tak, ¿eby siê jak najlepiej bawiæ, ale aby by³a te¿ jak najbardziej widowiskowa dla publiki. Doskonale rozumiem o co chodzi, ale najpierw wypada³oby zobaczyæ imprezê, a potem oceniaæ. A tym bardziej nie porównywaæ pokazu, który by³ rok temu i turnieju, który bêdzie w tym roku. Obie imprezy s± po prostu ró¿ne i zawsze siê znajd± ludzie w¶ród publiki, którym siê bardziej podoba pokaz a tak¿e tacy, którzy wol± turniej. Nie mo¿na generalizowaæ.
Witam!
A teraz troszke konkretów
Wczoraj razem z ch³opakami ze Strzelina mia³em okazje byæ w Z±bkowicach. Miejsce na tuniej jest ¶witene. Pomys³y te¿ ciekawe. Zapowiada siê ciekawa impreza.
Zosta³êm równie¿ wybrany do poprowadzenia turnieju bojowego. Wszystkich, którzy zamierzaj± walczyæ w Z±bkowicach prosze o komentarze dotycz±ce bojówki, w koñcu to ma byæ zabawa zarówno dla Was ja i publiki
Regulamin turnieju bojowego zostanie zamieszczony po konsultacji z reszt± organizatorów.
Pozdrawiam!
Hubert
Witam po zimowisku!
odezwaæ sie wypada - tak w ramach wyja¶nienia, w koñcu imiê moje pad³o w dyskusji niejednokrotnie...
teksty z Komisj± Edukacji lub kagankiem, nie do pomylenia z kagañcem oswiaty - mog± siê wydaæ nie wtajemniczonym dowodem na fanatyzm czy inny faszyzm.
w rzeczywisto¶ci jest to humor sytuacyjny.
has³o z kagankiem pad³o na wrze¶niowym turnieju w Poznaniu - kto by³, ten wie, a Komisja Edukacji ³±czy siê z moim zawodem.
koju gaci nie bêdê sprawdzaæ. w ogóle bywam do¶æ liberalna - szczególnie na imprezach organizowanych po raz pierwszy.
pomagam przy rekrutacji, bo zosta³am poproszona o pomoc.
a nikt nigdy nie zosta³ przeze mnie obrazony z powodu stroju, w jakim siê pokaza³.
bardziej prawdopodobne, ¿e objadê kogo¶ za postawê ¿yciow±, ignorancjê i g³upotê.
Lordzie of Frankenstein, nie obawiaj siê, moje zaanga¿owanie napewno nie zaszkodzi imprezie, podczas gdy wpuszczanie lateksowych panienek, elfickich ³uczników i wied¼miñskich wojowników mog³oby to uczyniæ.
bêdzie dobrze - wy¿ej stawiamy dobre relacje z lud¼mi ni¿ poprawno¶æ strojów, ale najwy¿ej sobie cenimy wspania³± zabawê w towarzystwie bliskich przyjació³, w jak najwierniejszej oprawie z epoki. tym razem ta epoka to a¿ 100lat, wiêc bez przesady z krytyk±.
pozdrowionka i czekam na Wasze fotki:-)
Triss
Dyskusjê na temat historyczno¶ci, edukacji, pokazów itp. pozwoli³em sobie przenie¶æ do Karczmy:
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=12994 . Proszê o pozostawienie tego tematu dla spraw bezpo¶rednio zwi±zanych z imprez±.
Pozdrowienia
ja nie jestem historykiem.
nie biorę kasy za pokazy - w ogóle bardzo, bardzo rzadko biorę w nich udział.jesli się to zdarzy to dla dzieci, bo nie będąc historykiem, jestem pedagogiem.
nie lubię dyskotek.wolę imprezy historyczne, choć traktuję je tak jak wiekszość ludzi dyskoteki - bywam na ich dla własnej przyjemności: płacę za "wejściówkę", dojazd, jedzonko i picie, które konsumuję.
jeśli okazuję się być arogancka i przepełniona samouwielbieniem... trudno.
nie będę przepraszać wszyskich dookoła, że mam pasję inną niż większość społeczeństwa.
też zaczyna mi być szkoda czasu na tłumaczenie czegokolwiek...
wolę go poświęcić na szycie snobistycznych strojów dla moiich egoistycznych przyjaciół.
Triss
Natkoooooooo, ty mi jeszcze drewnian± kochankê pode¶lij
. Nie zapominaj o mnie!!:
W imieniu Chor±gwi Rycerskiej "Srebrne Wilki" mam nadziejê, ¿e przyjedziemy:)
Choæ nie jest to jeszcze ustalone, wstêpnie siê zapowiadamy.
pzdr
Proszê o jak najszybsze nadsy³anie zg³oszeñ z podan± ilo¶ci± osób, które przyjad±. U³atwi nam to znacznie organizacjê i zapobiegnie za³atwianiu wszystkiego na ostatni± chwilê ;)
Z góry dziêkujê.
Radek ze Strzelina
W razie pytañ kontakt na podane wcze¶niej e-maile lub tel. 661 411 458 o "ludzkej porze" czyli po 20 najlepiej ;)
Witam ponownie :P
Informacja poniek±d zwi±zana z turniejem.
Poniewa¿ turniej odbywa siê jako czê¶æ imprezy Weekend z Frankensteinem, s± tak¿e inne atrakcje. W pi±tkowy wieczór (4 maja) odbêd± siê koncerty: TSA, CLOSTERKELLER, GRZEGORZ KUPCZYK & CETI, suport: Morior Axis. Zainteresowanych wej¶ciem proszê o kontakt w miarê szybko, koncerty s± p³atne, ale my mamy wej¶ciówki za darmo dla chêtnych. Dotyczy to tylko osób, które przyje¿d¿aj± do nas na turniej.
pozdrawiam
Radek ze Strzelina
2 pytania:
- jak jest w zasadzie z noclegiem: ¶pimy w jakim¶ budynku czy mamy zabraæ namioty?
- ten koncert to jest gdzie¶ tu¿ ko³o nas czy trzeba bêdzie gdzie¶ dalej i¶æ?
Witam!
Prosimy o wzięcie namiotów historycznych, jeżeli ktoś nie posiada takowego to załatwimy nocleg(tylko dajacie wcześniej znać). Koncerty będą w piątek na dziedzińcu zamku pod, którym obozujemy, czyli na koncert z obozu będzie jakieś 200m:D. Zamieszczam w załączniku regulamin turnieju bojowego.
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Witam. Jedna uwaga z mojej strony na temat bojowego. Biorac pod uwage ogolny stan kondycyjny polskiego RR smiem twierdzic ze 120 sekund przyprawi o zawal serca jakies 50% uczestnikow
A jak ktos dojdzie do finalu to juz nawet karetka nie pomoze :]
Serio: ludzie slabo wytrzymuja 60 sekund, 90 sekund to dla wiekszosci masakra, a 120? przez pol walki chlopaki powalcza sobie na wzrok co najwyzej, walki straca na atrakcyjnosci, a i bojowka niepotrzebnie sie wydluzy.
Pozdrawiam.
Witam!
Te 2 minuty s± ustalone na szybko do regulaminu. Mo¿na skróciæ jak najbardziej te walki do minuty. Co racja to racja, ¿e z kondycj± na pocz±tku sezonu mo¿e byæ ciê¿ko u niektórych, nie popatrzyli¶my od tej strony na to:). Ale mówie to wszystko jest zawsze do dogadania przed walk±.
pozdrawiam
Andrzej
Witam!
I³¿a rozwa¿a przyjazd.
Bardzo dziêkujemy za zaproszenie, data jest niezbyt przychylna dla nas, bo impreza odbywa siê dzieñ po I³¿y co trochê krzy¿uje nam plany
Damy znaæ jak najszybciej.
Pozdrawiam!
Podawajcie tak do 15 kwietnia w ile osób przybêdziecie, ¿eby¶my mogli przygotowaæ ¿are³ko i piwo:], i ogólnie rozplanowaæ teren naszego obozu. No i podajcie ilo¶æ osób chc±cych bilety na koncert i czy bedziecie mieli namiot historyczny.
Pozdrawiam
Program naszej imprezy - ramowy, mo¿na co¶ na miejscu poprawiæ ;)
PI¡TEK
Przyjazd bractw i robijanie namiotów. No i jakie¶ ognisko oczywi¶cie ;)
SOBOTA
godz
8:30-10:00 ¦niadanie
10:00 Odprawa dowódzców
10:30 Pocz±tek zapisów do turniejów
12:00 Oficjalne rozpoczêcie
13:00 Manewrty artyleryjskie
13:30 Rozpoczêcie turnieju bojowego (eliminacje)
14:00 Rozpoczêcie turnieju ³uczniczego
15:00-17:00 Wydawany obiad dla rycerzy
16:00 Pó³fina³y i fina³ bojowego
16:00 Bieg dam
17:00 Melee (konkurencje do ustalenia ;) )
19:00 Zebranie przed bitw±
ok.20:00 Bitwa (zdobywanie murów Frankenstein)
ok.22:00 Uczta
NIEDZIELA
godz
8:30-10:00 ¦niadanie
11:00 Konkurs scenek (je¶li bêd± chêtni oczywi¶cie
Aby¶my wszscy mieli dobr± zabawê)
13:00 Wrêczenie nagród i w sumie zakoñczenie imprezy.
14:00 Zabawy dla publiki (to ju¿ nasza dzia³ka, jak kto chce to mo¿e poogl±daæ turystów ;) )
Witam!
mam jedn± pro¶bê we w³asnym imieniu(komisji edukacji):
¿eby stroje,które sobie przygotowujecie by³y spójne zarówno pod wzglêdem datowania jak te¿ pozycji spo³ecznej - niech poszczególne elementy do siebie pasuj± (strój, nakrycie g³owy,dodatki).
datowanie imprezy jest szerokie, ale prosi³abym ¿eby nie ³±czyæ nakryæ g³owy z po³owy XVw. z kieck± z po³owy XIVw. tylko dlatego,¿e obydwie rzeczy mieszcz± siê w datowaniu.
wystrzegajcie siê te¿ dworskich nakryæ g³owy do mieszczañskich strojów i podobnych kwiatków.
piszê tak ogólnie, ¿eby by³o nam ³atwiej wspólpracowaæ.
z góry dziêki:-)
Triss
Haha
, po pewnych problemach natury technicznej, okaza³o siê ¿e ja te¿ siê pojawiê i przywiozê ze sob± Moñka zamiast Biednej Natki co to 4 maturê bêdzie pisaæ :P. Jest tylko jeden problem i¿ prawdopodobnie bêdziemy bez namiotu, wiêc poszukuje ludzi co to nas przygarn±
Kacper liczê na Ciebie:). ale to jeszcze nie jest pewne:D, w koñcu jeszcze 2 tygodnie przez taki czas to wszystko mo¿e siê zdarzyæ :D
koniec kwiatuszka pokoju, koniec tweeta ¿ycze wam dobrej zabawy w tym sezonie bo dla mnie to koniec zegnam
Niestety nie uda mi sie przybyæ
Problemy najbardziej banalny: pieni±¿ki.... Bardzo ¿a³uje, bardzo chcia³am siê pojawiæ... No ale có¿... Pozostaje mi ¿yczyæ wszystkim ¶wietnej zabawy...
Witam,
Organizujemy fireshow na Z±bkowicach. Scena otwarta, zróbmy mega-improwizowany pokaz. Wszystkie osoby, które chc± wzi±c udzia³ w pokazie niech wezm± ze sob± sprzêt. Kije, poje, pluce ogniem, diabolo, flowerstcki, dos³ownie wszystko, co wi±¿ê sie z ogólnie pojêt± sztuka kuglarsk±. Chêtni niech zg³aszaj± siê na adres Elthan @vp.pl, co bym sie orientowa³, ile ludzi bêdzie. Siê co¶ Jesiotrze wymysli, nie bój ¿aby.
Pozdrawiam i ¿yczê dobraj zabawy,
Kacper Stêpieñ.
Witam!
Przykra widomo¶æ miejsce turnieju zosta³o zmienione z zamku na park pod murami miejskimi. Zmiana ta nast±pi³a nie z winy organizatorów i ZOK-u. Je¿eli kto¶ bedzie mieæ problem ze znalezieniem miejsca turnieju to podaje telefon do siebie: 697475544. Mam nadzieje, ¿e ta zmiana nie bedzie nam przeszkadzaæ
Jest te¿ dobra wiadomo¶æ - nagroda w bojówce to 1000 PLN a w ³uczniczym 500 PLN:)
Pozdrawiam
Witam ponownie!
ponownie, bo widzieli¶my siê rano
albo pierwsza wróci³am, albo pierwsza dorwa³am kompa, ale tak czy inaczej parê pierwszych s³ów ode mnie.
nie zagl±daj±c w zêby darowanemu koniowi, chcia³am podziêkowaæ i pochwaliæ:
- organizatorom za zaproszenie
- Hani za jedzonko
- wszystkim pichc±cym, a szczególnie cierpliwo¶ci Suchego i Sandry.
- ZOKowi za prysznic
- Wezyrowi i KMJ za kultywowanie tradycji
- starym znajomym za spotkanie i wiele ciekawych rozrywek
- nowopoznanym ludziom za kszta³c±ce rozmowy
nad reszt± rozci±gam welon milczenia.
buziaczki
No i po turnieju
Dziêkujê wszystkim, ¿e przyjechali¶cie. Mam nadziejê, ¿e siê chocia¿ trochê podoba³o ;)
Co do b³êdów organizacyjnych jeszcze raz wszystkich przepraszam i co mogê obiecaæ - wiêcej siê one nie powtórz±.
pozdrawiam
Radek ze Strzelina
jak było w Ząbkowicach każdy wie.
Niedociagniecia organizacyjne pozostawmy z boku.
Radku, nie przejmuj się, Wy ze swojej strony zrobiliście wszystko, co można było zrobić, a nawet więcej.
a uczestników zapraszam do pisania o samych dobrych rzeczach. skoncentrujmy się i wyciagnijmy z tej imprezy to, co było pozytywne. bo były takie rzeczy. zawsze są, kiedy tylu wspaniałych ludzi się spotka
Moim zdaniem było świetnie:), jak nie zwracałem jakoś uwagi na sprawy organizacyjne;p. Był fajny, kameralny klimat i genialni ludzie:D
Tym turniejem rozpocząłem tegoroczny sezon i moim zdaniem ciężko będzie go przebić pod względem atrakcji, które po część sobie sam zafundowałem ^^ ( ah te mury;) ).
Jednym zdaniem nie ma to jak :
-poznać nowych miłych ludzi
-wracać z butaprenem we włosach
- kontynuować tradycję KMJ
- spać pod murem miejskim
- dostać łomot od Józka ^^ (było fajnie)
- pochodzić po rozżarzonych węglach
- spalić sobie włosy na nogach
- zostać MEDIEVAL ŻUL ^^
I na sam koniec, DZIĘKUJE wszystkim osobą za przybycie i świetną zabawę:) jeśli za rok będzie kolejna edycja to przyjeżdżam.
P.S. Gdzie jest hełm Destra ??
To jeszcze ja co¶ od siebie jako zaproszony przez ZOK.
Przed t± imprez± rozpêta³a siê dyskusja - czy dla rycerstwa, czy dla ludzi.
Z racji nastawienia do imprezy jak do pracy mogê z boku (ale nie do koñca obiektywnie) powiedzieæ, ¿e by³a to jedna z nielicznych imprez nastawionych na zabawê dla ludzi i to wysz³o na 100%. Od strony rycerstwa nie znam spoj¿enia, bo jak wcze¶niej napisa³em - pojecha³em z innym nastawieniem.
Niewiem na ile bu¿liwa dyskusja przeniesiona do karczmy mia³a wp³yw na taki rozwój wypadków, ale jest to w tej chwili nieistotne. Póblika okaza³a siê ¶wietna i osoby z RR bior±ce udzia³ w tej imprezie doskonale z publik± WSPÓ£PRACOWA£Y. Trochê imprez zje¼dzi³em i muszê przyznaæ, ¿e wiele wiêkszych przedsiêwziêæ mog³o by siê od Z±bkowic wiele nauczyæ.
Pozdrawiam
Marcin
Ps. Impreza nie mia³a charakteru ¶ci¶le rycerskiego (to by³ jedynie w±tek).
Szkoda, ¿e niedziela sprawi³a tak niemi³± pogodow± niespodziankê.
Marcinie, efekt ten uda³o sie osi±gn±æ dziêki rozbiciu imprezy na dwie- jedn± dla publiczno¶ci (Wasze pokazy dla ludzi) a drugiej turniejowej - konkurencje, na które ludzie patrzyli, choæ by³y skierowane nie tylko dla nich, ale te¿ dla naszej przyjemno¶ci.
w ten sposób wracamy do punktu wyj¶cia: je¶li kto¶ zosta³ wynajêty, by daæ pokaz - nastawia siê bardziej na publiczno¶æ; jesli kto¶ wyda³ w³asne pieni±dze na dalek± podró¿, traktuje tê imprezê bardziej jak spotkanie ze starymi znajomymi i korzysta z atrakcji.
byæ mo¿e w przypadku pikników czy festynów takie rozwi±zanie nie jest z³e. przynajmniej w przypadku Z±bkowic sprawdzi³o siê doskonale.
pozdrawiam:-)
Witam !
Có¿ mogê powiedzieæ, moim skromnym zdaniem z którym i tak nikt siê nie liczy, by³o bardzo sympatycznie a dlaczego :
- kameralne grono ludzi z którymi mo¿na by³o pogadaæ
- nowa reklama chyba Persila w wykonaniu Kuraka
- a tak¿e wersji budzika w wykonaniu Suchego
- wodza i jego aparatu dotleniaj±cego p³uca
Chcia³bym podziêkowaæ wszystkim zgromadzonym.
Czego siê ba³em i bojê do dzi¶ : gró¼b na temat zszycia mojego ukochanego narzêdzia,
Hubercie!!! zszycie swetra to nie to samo co zszycie interesu.
Ale Bóg i alkohol stwierdz± to w przysz³o¶ci.
P.S.
W koñcu siê wyspa³em.
CYTAT(Triss @ 12:18 07.05.2007) [snapback]188414[/snapback]
Marcinie, efekt ten uda³o sie osi±gn±æ dziêki rozbiciu imprezy na dwie- jedn± dla publiczno¶ci (Wasze pokazy dla ludzi) a drugiej turniejowej - konkurencje, na które ludzie patrzyli, choæ by³y skierowane nie tylko dla nich, ale te¿ dla naszej przyjemno¶ci.
Wiêc mo¿e pod¶wiadomie Z±bkowice odkry³y idealny przepis na udany turniej gdzie wilk syty i owca ca³a.
Ale absolutnie nie chcê siê sprzeczaæ (bo nie widzê powodu), ani sensu powielania istniej±cego ju¿ w karczmie tematu.
By³o fajnie i publika siê bawi³a.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.