Informuję że ustalony został termin Spotkań w Szydłowcu
Będzie to 18-20 maj.
Więcej informacji w póżniejszym terminie
Pozdrawiam
Dodane.
Piknik rycerski w lużnej formie niedatowany.
Proszê uzupe³niæ informacjê o datowaniu imprezy.
pozdrawiam
Boran
Witam! Rok temu cudownie siê bawili¶my w Szyd³owcu i mam nadziejê, ¿e i w tym roku u was zawitamy. Wstêpnie chcia³bym zapowiedzieæ oko³o 5 osób. Pozdrowienia dla Kokiego i wszystkich Sympatycznych ludzi!
P.S- mam nadziejê, ¿e tak jak poprzednio, zorganizuje siê zawody w baronce?
Witam
Dziêki za dobr± opiniê.
Postaramy siê aby w tym roku organizacja spotkañ by³a lepsza ni¿ w roku ubieg³ym.
Wa¿na informacja dla osób zainteresowanych przyjazdem.
STAWIAMY NA LUDZI ODTWARZAJ¡CYCH SZEROKO POJÊTE ¦REDNIOWIECZE,
jednocze¶nie nie ograniczamy NIKOMU wziêcia udzia³u w pikniku.
Ppozdrawiam.
No Mirek to zrobi³e¶ reklame niech Ciê licho... napiszcie jakie¶ konkrety dla ludzi,któzy w ogóle nie wiedz± z czym Szyd³owiec siê je... ;)
Ja zjawie siê na 100% choæby¶cie mnie wyganiali i musia³abym pokonaæ wp³aw wci±gaj±c± fosê... :P
Te¿ czekam na szczegó³y jak w tym roku bêdzie z noclegami...
Pozdrowionka i powodzenia
Bêdzie git.. ja to wiem
kasiek ty to sie spaniem nie martw bo przeciesz wiesz ze sie znajdzie
co do spotkan rycerskich to jeszcze ustalimy kilka spraw i niebawem beda nowe informacjie
pozdrawiam
ps napewno bedzie git nammah;)
jak ³adnie poprosicie kawiarenka przyjedzie ;)
Witam!
Na zamku mamy ju¿ jedn± kawiarenkê, wiêc ¿adna inna nie bêdzie nam potrzebna
Rok temu przyjecha³o do nas kilku joannitów oraz templariuszy i chyba strasznie siê nudzili patrz±c na XIV i XV wieczny kwiat rycerstwa
Je¶li strona saraceñska zechce nas odwiedziæ w tym roku to braciszkowie z pewno¶ci± siê uciesz±
Jako jeden z organizatorów mogê tylko zapewniæ, ¿e nie zabraknie Wam ni pola, ni czasu do wspólnej rywalizacji...
Oczywi¶cie serdecznie zapraszamy, im nas wiêcej tym weselej...
Pozdrawiam!
no tak mirku.. ja wiem zawsze moge spaæ na wycieraczce u kokiego... :P:P
Tomku ja w tym roku bede wystêpowa³a w roli pani ze skandynawii wiêc bedzie niez³y kogel mogel historyczny
Co do sugestii to zastanówcie siê nad jakim¶ bardziej zorganizowanym transportem ze skarzyska dla sierotek takich jak ja... ¿eby sie nie trzeba gy³o suzkaæ po omacku :P
buziaki
CYTAT(Harcownik @ 13:13 18.01.2007)
Rok temu przyjecha³o do nas kilku joannitów oraz templariuszy i chyba strasznie siê nudzili patrz±c na XIV i XV wieczny kwiat rycerstwa
Je¶li strona saraceñska zechce nas odwiedziæ w tym roku to braciszkowie z pewno¶ci± siê uciesz±
Veto ! Veto !
Jako jeden z "by³ych" Joannitów zarêczam, ¿e wcale siê nie nudzili¶my. Bawili¶my siê przednio i do dnia dzisiejszego wspominamy harce i zabawy na Szyd³owcu. To, ¿e nie brali¶my udzia³u w bojówkach rycerskich nie oznacza, ¿e siê nudzili¶my. Co wiêcej, uwa¿amy, ¿e w Szyd³owcu musi byæ gdzies ukryty czakram bo tam poprostu nie da siê nudziæ i nie bawiæ
CYTAT(Nammah @ 13:31 18.01.2007)
Tomku ja w tym roku bede wystêpowa³a w roli pani ze skandynawii wiêc bedzie niez³y kogel mogel historyczny
Hi,hi.......... rzeczywi¶cie bêdzie kogel-mogel bo ja przyjadê jako milicja miejska miasta Florencji
Of kors XIII wiecznej
Wiêc bêdzie lans&bauns jak w mordke strzeli³
Attention!
I³¿a siê ju¿ wprasza :D
Zesz³oroczna impreza by³a super, wiêc trza to powtórzyæ!
Prosze mnie ju¿ tam zapisaæ gdzie trzeba...
Pozdrawiam,
Martyna z I³¿y.
Witam
Czy znajdzie siê te¿ trochê miejsca dla XVII-tek? Chêtnie te¿ zawitamy na Spotkania w Szyd³owcu.
Je¿eli widzieliby¶cie mo¿liwo¶æ przyjazdu dla samotnego mnicha
, który zadba o strawê duchow±
to proszê
mnie równie¿ uwzglêdniæ.
Witam
Do Tęczy - zawsze mile będzie widzieć Rawę w Szydłowcu, toż to jak rodzina, w XVII nie zostaniecie sami,
Nie dorobiłem się jeszcze stroju do średniowiecza.
Julko podaj namiary na PW, postaramy się aby znalazło się miejsce. Jeśli posiadasz jakowyś namiocik (historyczny) wyspa jest spora, jeśli nie to nocleg powinien się znależć,
a z posiłkami nie będzie problemów.
Wszystkich zainteresowanych proszę o opdawanie adresów korespondencyjnych wraz z telefonami kontaktowymi celem przesłania zaproszeń. Oczywiście na PW
Pozdrawiam.
Witam!
A czy by³aby mo¿liwo¶æ siê jako¶ wkrêciæ dla samotnej XVII?
Pozdr.
Witam wszystkich
W zeszłym roku na imprezie byłem tylko jeden dzień ale było fajnie
mam nadzieje, że tegoroczne spotkania będą jeszcze lepsze. Mam tylko pytanie jak z zakwaterowaniem? Tylko namioty i na wyspie czy może będzie coś na zamku zorganizowane? I czy obóz namiotowy będzie miał zapewniona ochrone? Aaaaa no i oczywiście jak z jedzonkiem?
no i może jeszcze ewentualnie jakie są wymagania do bojówki?
hehe... chyba mam najwięcej pytań jak narazie ;-P
Pozdrawiam
P.S Jak sie dla nas miejsce znajdzie to Normandzka Drużyna Najemna stawi sie w składzie co najmniej 3 osoby, a maks 7.
Harcowniku ... mojej kawy nie próbowa³e¶, wiêc bêdzie ci wybaczone ... ale skoro nalegasz ... proszê bardzo masz embargo ;)
Sta¶ku Szal ... jakby co móg³by¶ transportem ze mn± jechaæ
Nammah na wycieraczce u Kokiego??? To¿ to hañba by dla nas by³a gdyby¶ musia³a
w takim oddaleniu od trunków wszelakich nocowaæ
Tylko pro¶ba ogromna coby¶ dodatkowe giez³o ze sob± przywioz³a bo Mirek po Grunwie
jako¶ têskni za chodzeniem w babskich ³aszkach
Witam ponownie za³ogê Szyd³owieck±!!!!
Mam nadziejê ¿e znajdzie siê miejsce dla mnie i dla kilku innych spragnionych zabaw intelektualnych (
) ogrów z P³ocka!!!!
Pozdrawiam
Macko h. Godziêba
P³ock
PS. Dla znaj±cych temat: przygotowali¶my scenariusz filmu, "Nigery" wyselekcjonowane, zabieramy kamerê
Chcemy zorganizować turniej w baronke o bardzo cenną nagrode !!!
interesuje nas ile drużyn bylo by chętnych , bo jak wiadomo im nas więcej tym weselej
Liczymy na dużo uczestników i prawdziwą walke
Czo³em!
Oczywi¶cie i my przybêdziemy do Szyd³owca. Poprzedni± imprezê wspominam bardzo mi³o, atmosfera by³a bardzo SYMPATYCZNA!!!! Uczta by³a wprost wy¶mienita, towarzystwo zacne i bawi³em siê ¶wietnie.
Wasze Zdrowie!
¦widnik i Lublin oprócz datowania zawartego w temacie przyje¿dza dodatkowo w specjalnych urozmaicaj±cych imprezê strojach... ale to niespodzianka ma byæ i nikt siê niczego nie dowie :D
CYTAT(Koki @ 12:49 03.02.2007)
Chcemy zorganizowaæ turniej w baronke o bardzo cenn± nagrode !!!
interesuje nas ile dru¿yn bylo by chêtnych , bo jak wiadomo im nas wiêcej tym weselej
Liczymy na du¿o uczestników i prawdziw± walke
Jako jedni z prowodyrów ubieg³orocznej baronki cieszymy siê na wie¶æ o tym, ¿e nie tylko spodoba³a siê bawi±cej ekipie ale ,¿e równie¿ w planie jest umieszczenia jej jako pe³noprawnej komkurencji i to na dodatek z nagrod±
My¶lê, ¿e bêdzie du¿o ¶miechu i zabawy.
morold tylko zeby chetni byli bo jak nie bedzie to sam wiesz jak jest to raczej sport grupowy
ale wierze ze bedzie gitara motyka
i mam nadzieje ze sie bojóweczke uda rozkrecic co do ilosci osób
a my postaramy sie o jakas fajna nagrode:)
pozdrawiam
Mirek napewno nie popsuja imprezy ju¿ dogadane jest wszystko no i ludzie tez beda ci sami co co roku wiêc impreza siê zapowiada przednia a stroje to zero mroku i jak najbardziej historczne wszystko
Upchacie jeszcze gdzieś samotnego burgundzkiego najemnika, który nie stroni od od dobrej zabawy
a tym bardziej od dobrego miodu??
witam
Czesc giro oczywiscie ze tak
mam nadzieje tylko ze masz historyczne ciuszki
wczesniejsze nasze imprezy by³y jakie by³y pod wzgledem historycznym ale teraz mamy to zamiar porawiac zaczynajac od nas samych
wiec mysle ze bedzie wszystko jak powinno:)
pozdrawiam:)
Jaki zespó³ bêdzie gra³ w tym roku??
Je¿eli nie macie jeszcze pe³nego ob³o¿enia to moge wam poleciæ dobr± kapele, która za zwrot kosztów dojazdu i ewentualne niewielkie wynagrodzenie uprzyjemni nam zabawê (napewno bardziej niz ta"górniczo hutnicza orkiestra dêta" vel. "kapela podwórkowa") hehe wiecie o czym mówie.
Je¿eli jeste¶cie zainteresowani odezwijcie siê na gg
Buziaczki
mirek knight
Postaram siê ¿eby nikomu wstydu nie przynie¶æ, zw³aszcza sobie... Garderoba powinna byæ zgodna z oczekiwaniami (mam nadziejê)...
witam
giro wiec nie ma problemu jestes zaklepany:)do zobaczenia
nammah co do twojej kapeli mamy jeszcze nie zaklepane pod tym wzgledem miejsce ale jest pewna alternatywa bo juz sie ktos zg³osi³ jesli twoja oferta bedzie leprza to sie bedzie trzeba zastanowic
trzymajta sie:)
Trochê informacji na temat spotkañ rycerskich.
Jeste¶my po rozmowie z Dyrektorem szyd³owieckiego Muzeum, niestety nie jest jeszcze ustalony bud¿et spotkañ.
Spotkania na pewno siê odbêd±.
Wszystkich zainteresowanych informujê ¿e ORGANIZATOREM jest Muzeum Ludowych Instrumentów Muzycznych w Szyd³owcu, a my jako dru¿yna jeste¶my gospodarzami spotkañ.
Proszê o podawanie adresów i telefonów kontaktowych, wraz z imieniem i nazwiskiem osoby ("szefa" grupy) oraz wstêpnej liczby osób, poniewa¿ przekazujê te informacje organizatorowi.
Zaproszenia powinny dotrzeæ drog± listown±.( W razie czego kontakt telefoniczny).
Przyjazd bêdzie mo¿liwy w pi±tek tj. 18 maja.
Na osoby przybywaj±ce bêdziemy czekali w szyd³owieckim zamku. Bêdziemy tam prawdopodobnie od rana.
Staramy siê aby noclegi by³y znacznie bli¿ej ni¿ w roku ubieg³ym. Co prawda warunki nie bêd± tak dobre jak w schronisku m³odzie¿owym, lecz ró¿nica odleg³o¶ci by³a by znaczna, oczywi¶cie na plus. Niestety, nie mogê tego jeszcze zagwarantowaæ.
Na wyspie bêdzie przygotowane miejsce na obozowisko. Miejsca na namioty na pewno nie zabraknie.
Wy¿ywienie od pi±tkowego wieczór (ognisko), a w sobotê wieczorem biesiada dla wszystkich uczestników. Oczywi¶cie w sobotê wy¿ywienie pe³ne, a w niedzielê ¶niadanie i obiad.
To tyle informacji na dzi¶.
O wszystkich ustaleniach bêdê informowa³ jak najszybciej.
Podaje numer telefonu i meila Muzeum, tel. 048 617 17 89, emalie: biuro@muzeuminstumentow.pl
Pozdrawiam.
Zamieszczam plan miasta dla osób zainteresowanuch
Noclegi "bliżej niż ostatnio" to znaczy gdzie??
Czy jak Felag Eiforr zwaliłby się ze mną,a raczje ja z felagiem w zaskakującej ilości osób... nie wiem np. 10 to byście nas zapakowali w pociąg powrotny czy ugoścli po szydłowiecku. (Nie podpowiadam,ze mirek mówił,że możemy przyjezdzac w tyle ludzi ile chcemy) Byłaby lepsza frekwencja do filmu z Nigerami :D:D tylko dużo niehistorycznej pasty do butów trzeba wziąć
pozdrawiam
edit: A tak poza tmy to MI SIE W BURSIE PODOBAŁO i jestem pewna,ze znalazłaby się choć jedna osoba,która też sobie chwali :D:D:D:D:D
Witam
Je¶li podoba³ Wam siê nocleg w bursie to postaramy siê aby w tym roku te¿ tam by³.
Proszê o opiniê w tej sprawie osoby które by³y w Szyd³owcu w roku ubieg³ym.
Ze wzglêdu na spor± odleg³o¶æ starali¶my dogadaæ siê z dyrekcj± szyd³owieckiego ogólniaka, który od zamku jest w odleg³o¶ci ok 500 metrów.
Kasiu, podaj namiary na dru¿ynkê, my¶lê ¿e 10 osób spokojnie mo¿e przyjechaæ.
Pozdrawiam
My oczywi¶cie przyjedziemy ... no bo jak¿e by nie przyjechaæ do g³yfów
... mysle tylko czy brac stroj na VX czy XVII... kogo bedzie ile sztuk ?? no i powiedzcie jaka bedzie pogoda, czy bedzie padaæ czy bêdzie s³oneczko?
Cezary
Liczê na Wasze przybycie.
Zamo¶æ pojawi siê w Szyd³owcu w sk³adzie jeszcze nie wiadomym
Liczymy równie¿ na rewan¿ Gryfów w Zamo¶ciu tydzieñ pó¼niej
Z burs± wi±¿± siê mieszane odczucia.
Za przemawia wygodny nocleg w dobrych warunkach, po¿±dne prysznice, ¶niadanko na miejscu i pozostawienie pojazdów w bezpiecznym miejscu.
Przeciw, zdecydowanie du¿a odleg³o¶æ i ta d³uga, d³uga prosta odleg³o¶æ. Mo¿e gdyby ta droga by³a bardziej krêta nie sprawia³a by wra¿enia tak odleg³ej
Idziesz, idziesz, spogl±dasz przed siebie - kawa³ prostej, spogl±dasz za siebie - kawa³ prostej. To mo¿e dzia³aæ przygnêbiaj±co
Z burs± wi±¿e siê te¿ pewna ciekawa historia. Podczas jednej z zacnych imprez Szyd³owieckich, wrócili¶my do bursy po skoñczonym ju¿ turnieju (niedziela). W drzwiach oczekiwa³a na nas Pani, która pilnowa³a bursy, towarzyszy³a jej dwójk± dzieci z przygotowanym aparatem. Poprosi³a czy mo¿na sobie zrobiæ zdjêcie z "rycerzami". Oczywi¶cie zgodzili¶my siê. Po krótkiej sesji foto i podziêkowaniu, przemi³a wcze¶niej Pani, ze zmienionym tonem wypowiedzi oznajmi³a: Tylko siê po¶pieszcie i zdajcie pokoje, bo nie zamierzam na was czekaæ! Nie bêdê traciæ wieczoru i czekaæ nie wiadomo do której!
Na szczê¶cie to by³ jedyny taki przypadek, a pozosta³e osby zawiaduj±ce burs± s± OK!
Kasiu!
Zawszwe mo¿esz nocowaæ u nas w namiocie ko³o mnie! I blisko zamku.Serdecznie zapraszamy ca³± kobiec± czê¶æ waszej dru¿ytny
Och Mieszko S³once jaki Ty kochany i wielkoduszny jeste¶... ja tam wiesz,zê towarzystwo Chêcin w bliskim s±siedztwie z Maækiem i Lu wrêcz uwielbiam i dziewczyny napewno te¿ by polubi³y... ale jest problem...co je¿lei nasi wojowie rozbij± siê równie¿ na wyspie namiotami i bêd± nas pilnowaæ... hahah... starcie o bia³ob³owy XVII wiek vs. X wygl±da³oby prze zabawnie
A do organizatora jeszcze taki apel...
skoro Felag Eiforr siê zjawi w 10 os i mozê jeszcze kto¶ z SGP bêdzie chêtny to my chcemy jakie¶ wczesne atrakcje... hehe... (no dobra picie piwa na czas te¿ mo¿e byæ)
Buziaczki i do rych³ego zobaczenia
Witam
Z przykro¶ci± zawiadamiam ¿e lista uczestników spotkañ rycerskich na zamku w Szyd³owcu zostaje zamknieta.
Pe³n± listê zg³oszonych dru¿yn podam w przysz³ym tygodniu.
Pozdrawiam
Piotr Czy¿
Piotrze, jak pojawi³ siê ten temat to zadeklarowa³em przyjazd naszej grupy, nie zg³aszali¶my jednak jeszcze tego organizatorowi ( muzeum). Czy to znaczy, ¿e ju¿ nie bêdzie dla nas miejsca?
Mam nadziejê, ¿e uda³oby nas siê jeszcze dopisac. Rok temu naprawdê dobrze spêdzili¶my czas za waszym zamku i szkoda by by³o w tym roku opu¶ciæ ten sympatyczny festyn.
No my równie¿ zg³aszali¶my siê i równie¿ mam nadziejê, ¿e Lublin i ¦widnik s± na li¶cie.... na dniach wy¶lê listê osób ze ¦widnika
Witam
Podaje listê zgloszonych dru¿yn:
Felag Eiforr
Grodziecki Oddzia³ Zbrojny
Rycerze Dobrej Opieki
Chor±giew Prywatna von Reihl
Opolskie Bractwo Rycerskie
Normandzka Dru¿yna Najemna
Chor±giew Ziemii L Ks. W³adys³awa ii Opolczyka
Bractwo Rycerskie Ziemi I³¿eckiej
Gwardia Salladyna
Konfranternia Canes Furiosi
Dru¿yna zamku Królewskiego w Chêcinach
Braæ Herbow Ziemi Rawskiej
Pospolite Ruszenie Ziemi Tykociñskiej
Bractwo Rycerskie Ziemi Lubelskiej
Zamojskie Bractwo Rycerskie
Chor±giew Rycerstwa Ziemi Lubelskiej
Lubelski Dom Zakonny -- poprawione
Maæko h. Godziêba wraz z przyjació³mi
English Eeritage
"Samotnicy"
Stanis³aw Szal
Julko
Czekam jeszcze na kontakt z Exkaliburem
Je¶li kogo¶ pomin±³em przepraszam i proszê o przypomnienie.
Piotr Czy¿
Nie Dru¿yna Piesza Grodu ¦widnik ale Lubelski Dom Zakonny...
Witam.
Proszê wszystkich którzy zasygnalizowali swój przyjazd do Szyd³owca o podawanie liczby osób walcz±cych, z podaniem nazwy dru¿yny i okresu który odtwarzacie.
Jeszcze jedna pro¶ba o rozgraniczenie walcz±cych na lekko i ciê¿kozbrojnych.
Informacja potrzebna nam jest do zorganizowania sobotniej bitwy.
Piotr Czy¿
A jak z nami wcześniakami??
Ode mnie 2 może 3 panów moze walczyć (okres IX/X)
3 jest zespołem
i ja jestem gotować bede... :P
(mozę jeszcze bedzie 2 zbrojnych i dwie baby do kuchni ale nic nie wiadomo)
Prosze o kontakt ludzi z Zamo¶cia.
Potrzebujê gar¶æ informacji.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.