Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [mêskie] Buty za kostkê, pocz. XV w.
> Ubiór i dodatki > Obuwie i galanteria skórzana > Obuwie
Stron: 1, 2
Szopen
Witam,

Poszukujê kontaktu innego ni¿ na stronie do rzemie¶lnika Jakuba Sk³adowskiego prowadz±cego sklep pod adresem www.calceator.pl poniewa¿ w okresie 3 tygodni od wys³ania pieniêdzy za rzekomo gotowe buty nie mogê uzyskaæ z Nim ¿adnego kontaktu poprzez dane zamieszczone na stronie, a butów jak nie by³o, tak nie ma.
JakubZS±cza
hej ja w sprawie "milesów" (te z pierwszego postu) . Mam pytanie - wszedzie widze szpiczasta podeszwe. Czy moga onemiec ja zaokraglona? Np taka podeszwa ze zwyklych naturalnych (skora) kapci z jarmarku devil.gif ? Z gory dzieki

Kuba bigsmile2.gif
Mathaus
CYTAT(JakubZS±cza @ 21:19 18.04.2011) *
hej ja w sprawie "milesów" (te z pierwszego postu) . Mam pytanie - wszedzie widze szpiczasta podeszwe. Czy moga onemiec ja zaokraglona? Np taka podeszwa ze zwyklych naturalnych (skora) kapci z jarmarku devil.gif ? Z gory dzieki

Kuba bigsmile2.gif

Mog±.

Mo¿e nie identyczne, ale analogiczne butki z Krosna:
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Czubek
To ja siê tak do³±czê, jako, ¿e trochê znajomych obszy³em, a teraz zamierzam uszyæ sobie na 1380 (okres ciut "przedgrunwaldzki") dwie pary butów - milesy i dworskie.
Widzia³em na kilku stronach i opracowaniach te "podkucia" butów na podeszwie. Co to do jasnej anielki jest? Æwieki? Gwo¼dzie?
Dobry
Wygl±da mi to na okr±g³e nity/gwo¼dzie, jak kto woli, z prostok±tnymi w przekroju ³ebkami. Rozklepane z podk³adk±, dla lepszego trzymania, pomiêdzy warstwami podeszwy. Przyk³ad z Medieval Military Costume.
Laukon
Witam,

Je¶li chodzi o kolor butów to czy czarny (buty wysokie za kostkê, prze³om XIV/XV w.) bêdzie koszerny? Czy wy³±cznie br±z?

pozdrawiam i dziêki za odpowied¼!

Laukon
Jack
W ikonografii bardzo czêsto pojawia siê ten kolor butków. Niestety nie mam pojêcia jak to siê ma do rzeczywisto¶ci i wykopków oraz w jaki sposób mo¿na go by³o wtedy uzyskaæ czarny kolor na skórze. Dzi¶ najprostszym sposobem (tylko skóra ro¶linnie garbowana) s± IMO bejce do drewna. Skóra bardzo ³adnie ch³onie kolorki, wystarczy tylko "zaimpregnowaæ" i gotowe butki do noszenia.
Laukon
Ok, dziêki za odpowied¼. W³a¶nie szyjê swoje pierwsze buty - zobaczymy jak bêdzie:)
Czy po wywróceniu buta szwy rozbijamy na mokro czy najpierw czekamy a¿ but wyschnie?
Jack
Rozbijaæ szwy? Chodzi Ci o lekkie t³uczenie co by siê lepiej u³o¿y³y ? Proponujê zaraz po zszyciu buta, bo pó¼niej nie dojdziesz do tych ³±cz±cych przyszywê z podeszw±. Butki moczysz tylko do wywiniêcia, no i nie susz ich przy jaki¶ ¼ródle ciep³a, najlepiej wypchaæ lekko gazetami/papierem toaletowym smile.gif

Powodzenia smile.gif
Roberto
hej, ja przed szyciem robiê gipsowy odlew stopy i po rozciêciu odlewu w 3/4 d³ugo¶ci wk³adam go do mokrego wywinietego buta i but schnie na modelu docelowej stopy smile.gif
Jack
Ca³kowicie zapomnia³em o zachowaniu kszta³tów butka, zupe³nie jak przy mojej pierwszej parze butów (super szerokie klapki :D)... ja po ka¿dym turnieju trzymam buty w prawid³ach (dosta³em kilka par od szewca u nas w mie¶cie za free, wystarczy popytaæ smile.gif) choæ najlepsze do tego s± pewnie kopyta na których szy³o siê butka smile.gif.
kublika
CYTAT(Jack @ 22:35 18.05.2012) *
W ikonografii bardzo czêsto pojawia siê ten kolor butków. Niestety nie mam pojêcia jak to siê ma do rzeczywisto¶ci i wykopków oraz w jaki sposób mo¿na go by³o wtedy uzyskaæ czarny kolor na skórze. Dzi¶ najprostszym sposobem (tylko skóra ro¶linnie garbowana) s± IMO bejce do drewna. Skóra bardzo ³adnie ch³onie kolorki, wystarczy tylko "zaimpregnowaæ" i gotowe butki do noszenia.

prosto. Zelazem. Znaczy - je¶li by³y GARBOWANE naturalnie, czyli GARBNIKAMI ro¶linnymi - wystarczy zamoczyæ w "¿elazistej" wodzie. Robi siê atrament ;)
Do atramentu nale¿y zardzewia³e ¿elastwo rozgrzac do czerwono¶ci i gasiæ w wywarze z kory(1), lub gotowaæ ¿elastwo w winie(2). My¶lê, ¿e jesli buty wygarbowane ro¶linnie "pomalowaæ" roztworem nr 2 to wyszed³by ca³kiem dobry czarny :D

A ogólnie co do butów - wymagania rosn± wraz ze "sta¿em" odtwórcy. Na pocz±tku siê nie bardzo ³apie, niezale¿nie ile by siê nie naczyta³, dopiero jak sie zobaczy oczami i pomaca ³ap± ile¶ tam par zrobionych dobrze i zrobionych ¼le to sie zaczyna rozumieæ o co chodzi.
Nidhogg
CYTAT(kublika @ 08:28 22.05.2012) *
prosto. Zelazem. Znaczy - je¶li by³y GARBOWANE naturalnie, czyli GARBNIKAMI ro¶linnymi - wystarczy zamoczyæ w "¿elazistej" wodzie. Robi siê atrament ;)
Do atramentu nale¿y zardzewia³e ¿elastwo rozgrzac do czerwono¶ci i gasiæ w wywarze z kory(1), lub gotowaæ ¿elastwo w winie(2). My¶lê, ¿e jesli buty wygarbowane ro¶linnie "pomalowaæ" roztworem nr 2 to wyszed³by ca³kiem dobry czarny :D

Nie trzeba w winie. Mozna rozpu¶ciæ we³nê stalowa w occie. Jucht robi siê po tym niebiesko-czarny do czarnego, efekt wspomaga pó¼niejsze nat³uszczenie skóry.
Rafa³
Laukon
CYTAT(kublika @ 08:28 22.05.2012) *
A ogólnie co do butów - wymagania rosn± wraz ze "sta¿em" odtwórcy. Na pocz±tku siê nie bardzo ³apie, niezale¿nie ile by siê nie naczyta³, dopiero jak sie zobaczy oczami i pomaca ³ap± ile¶ tam par zrobionych dobrze i zrobionych ¼le to sie zaczyna rozumieæ o co chodzi.

Kole¿anka bardzo celnie uchwyci³a moj± sytuacjê bigsmile2.gif

Na razie jeden (pilota¿owy) but mam gotowy i trochê wyszed³ kapeæ nietrzymaj±cy kszta³tu smile.gif
Pojewi³ siê te¿ jeden problem: but nie zd±¿y³ dobrze wyschn±æ (podeszwa by³a jeszcze lekko wilgotna) a lico przyszwy lekko w kilku miejscach popêka³o. Porz±dnie ca³o¶æ nat³u¶ci³em ale widzê, ¿e bêdzie pêkaæ dalej. But moczy³em 24 godziny. Co mo¿e byæ tego przyczyn±?
M³ody Jarzyn
24 godziny ?! po co a¿ tyle ? po to ¿eby wywin±æ but ?
Jack
Butki wystarczy moczyæ oko³o minutki-dwóch w letniej wodzie. Jakiej skóry u¿ywasz ? Ro¶linnie garbowanej?
Laukon
Drugiego buta moczy³em pó³ godziny, ³adnie siê wywin±³. Poczekam a¿ wyschnie i zobaczymy czy skóra bêdzie siê tak samo zachowywaæ.
Swoj± drog± drugi but wyszed³ o niebo ³adniej od pierwszego. Jeszcze kilka par i dojdê do perfekcji bigsmile2.gif
szewczyk
CYTAT(Laukon @ 13:03 23.05.2012) *
Pojewi³ siê te¿ jeden problem: but nie zd±¿y³ dobrze wyschn±æ (podeszwa by³a jeszcze lekko wilgotna) a lico przyszwy lekko w kilku miejscach popêka³o. Porz±dnie ca³o¶æ nat³u¶ci³em ale widzê, ¿e bêdzie pêkaæ dalej. But moczy³em 24 godziny. Co mo¿e byæ tego przyczyn±?

Byæ mo¿e masz skórê pod³ego gatunku, porz±dna nie powinna pêkn±æ.

CYTAT(NumLock @ 19:02 26.02.2011) *
Jest to ( od do³u ) : druga podeszwa ( skóra, gr. 5mm) + poprzeczne paski skóry jako "bie¿niki antypo¶lizgowe" , podeszwa ( skóra gr. 5mm), podpiêtek i podnosek(gr.2-3mm), wy¶ció³ka (gr.2-3mm).
Pozdrawiam
Numlock

OJEJKU!!!
Po pierwsze, nie ma czego¶ takiego jak druga podeszwa, wszystkie elementy spodowe maj± swoje nazwy a o "drugiej podeszwie" to ja nie s³ysza³em. Po drugie podnosek nie jest elementem spodowym. Po trzecie zdecyduj siê czy podpiêtek czy wy¶ció³ka, bo podpiêtek jest odmian± wy¶ció³ki.
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.