Czy buty które mo¿na znale¼æ w linku podanym poni¿ej nadaj± siê na XV wiek np. na Grunwald, i s± w miarê zgodne historycznie?
http://www.personal.utulsa.edu/%7Emarc-car...HOES/SHOE61.HTMChodzi mi g³ównie o lata 1400-1440.
Je¶li te buty s± z³e, to mo¿e znacie jakie¶ inne typy wysokiego obuwia sznurowanego z przodu?
Je¶li siê nie mylê, to w RR-rze funkcjonuj± one pod nazw± "millesy". Ten typ obuwia by³ u¿ywany przez ¿o³nierzy i jest znany z wykopalisk. Krótko mówi±c - poprawne.
Witam. Czy kto¶ z Was zna jakie¶ ¼ród³a (oraz ich w miarê dok³adne datowanie) gdzie znale¼æ mo¿na buty z linka poni¿ej lub co¶ podobnego?
http://www.butyhistoryczne.pl/buty_XIV_XV/...caballarius.htmdziêki z góry
witam
szuka³em d³ugo i nie uda³o mi siê znale¼æ odpowiedzi na nurtuj±ce mnie pytanie . czy takie buty pasuj± na XIV-XVw.
http://wladek_gajda.republika.pl/bw1.htmlpozdrawiam
Re Stañczyk
CYTAT
czy takie buty pasuj± na XIV-XVw
.
Pewnie ciê to nie usatysfakcjonuje ale mam za³±czniki na lata 60 XV wieku. Za ka¿dym razem s± to jednak je¼dzcy konni. No i obcasy i rozklepane nity na paskach ... to nie bardzo
HaKo
Buty je¼dzieckie z XIV wieku maj± trochê inn± konstrukcjê ni¿ te z koñca XV wieku. Buty z za³±cznika (wspó³czesna próba rekonstrukcji) to czysta fantazja.
14-wieczne buty s± obszerne i dopasowuje siê je do nogi za pomoc± sprz±czek.
Przyk³ad z W³och, Asy¿, 1368 rok, scena ¶ciêcia ¦w. Katarzyny, próba rekonstrukcji-wykrój oraz szewc z ok. 1425 roku- Mendel Hausbuch.
Witam.
I jak zwykle mam pytanie ;)
Postanowi³em podpi±æ siê pod ten temat - mam nadziejê ¿e to dobre miejsce, nie znalaz³em tematu 'Pogotowie historyczne'(a szkoda, przyda³by siê taki w Ubiorach!).
Pytanie brzmi: czy(i jak wielk±) herezjê pope³niê, je¶li wezmê poni¿sze buty:
http://kajetan.com.pl/foto/obuwie/06.jpg, odejmê im nosek i przydam mankiet? Czy uchodzi³yby za buty na pierwsz± po³owê XVw.? Na ikonografii natkn±³em siê na takie buty za kostkê wi±zane z przodu z kr±g³ym czubkiem(na przyk³ad para noszona przez szewca z 1425r widoczna na ilustracji powy¿ej), ale niestety nie uda³o mi siê znale¼æ dotychczas egzemplarza który posiada³by kr±g³y nosek, wi±zanie z przodu i mankiet w jednym. Czy mo¿e chocia¿ jaka¶ kombinacja dwóch z tych trzech cech obuwia wystêpuje w historii w interesuj±cym mnie okresie?
Z góry dziêkujê i pozdrawiam
K.
Mankiety - w sensie wywiniêta cholewka? Przy butach tej wysoko¶ci raczej siê nie spotka³em (ale mo¿e jeszcze za ma³o widzia³em
).
Co do butów z linka - szew powinien i¶æ bokiem po wewnêtrznej stronie stopy, a nie po wierzchu. "Obciêcie" noska - ok.
Dosyæ dziwny jest ten bucior - eklektyczny raczej.
W momencie gdy pojawi³y siê wysokie buty rozciête i sznurowane z przodu (koniec XIV wieku), przyszwa od jakiego¶ czasu w modnym obuwie nie by³a ju¿ zszywana na wierzchu noska... i to jest najwiêkszy zgrzyt. Taki szew wystêpowa³ zreszt± w butach niskich, trzewikach szytych z jednego kawa³ka skóry. Zreszt± ten but wygl±da na niewywracany, a to te¿ raczej przestarza³a technika szycia jak na XIV/XV w.
Mo¿na by zrobiæ z niego but niski na pocz±tek pó¼nego ¶redniowiecza, gdyby nie silne profilowanie stopy i wyd³u¿ony kszta³t tego noska, które jest typowe i modne dopiero w XIV w.
Nie bardzo sobie wyobra¿am jak mo¿na by te buty "uratowaæ"... strasznie du¿o przeróbek, nie wiem czy to Ci siê op³aci... po obciêciu noska z ju¿ przyszyt± podeszw± do przyszwy mo¿esz nie uzyskaæ ³adnego zszycia tego miejsca. Chyba doradza³bym nie ruszaæ tylko sprzedaæ LARPowcom na Allegro za dobr± cenê i kupiæ lub zrobiæ sobie nowe.
Ajæ, ajæ, co¶ tak czu³em ¿e wtopowaty ten bucior, nijak w³a¶nie siê mia³ do wiêkszo¶ci porównywanych przeze mnie historycznych wersji. Alternatyw± pozostaj± milesy S³awka Rokity, z pewno¶ci± s± bardziej 'ultrasowe'. Dziêki za pomoc, Panowie!
Witam mo¿e nie w temacie ale który z tych bucików pasuje lepiej na grunwald dla rycerza?
Pozdrawiam Dawid
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
nr1 odpada przez szew po górze przyszwy, mówiê tylko o wzorze, wykonanie druga sprawa
nr2 pasuj±, ale jako obozowe, do walki pod p³ytowe trzewiki, na pewni nie "rycerskie", dworskie... ot wypada mieæ te¿ drugie
Dziêkuje za odpowied¼ mam jeszcze jedno pytanie a czy te butki pasuj±?
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Tak samo jak nr 2 poprzednio. Jako obozowe, czy pod blachy ok, ale jako eleganckie dworskie nie bardzo.
Dziêkuje czyli do walki siê nadadz±.
Taka drobna uwaga na marginesie, co¶ o czym jak pamiêtam du¿o pisa³ EO na swoim blogi. Smutnym jest, ¿e nasi "rycerze" czy "szlachcice" pojawiaj± siê i mno¿± a wiêkszo¶æ ma jedn± potargan± koszulinê i jedne gacie.
Panowie, je¿eli mnie oczy nie myl±, w obydwu parach butków jest widoczny z zewn±trz szew (gdzie skóra wchodzi na skórê), podczas gdy w xv w. stosowano chyba szwy, gdzie kawa³ki skóry stykaj± siê ze sob±, nie nachodz±c na siebie, tak jak tu:
http://www.iago.pl/images/buty/14_model_1b.jpgCzy waszym zdaniem takie szwy, jak na przedstawianych przez urbaniakda zdjêciach, s± historyczne na XV w?
Nic mi o tym nie wiadomo by takie szwy stosowano.
CYTAT(Mo¶ka @ 16:09 24.01.2010)
Panowie, je¿eli mnie oczy nie myl±, w obydwu parach butków jest widoczny z zewn±trz szew (gdzie skóra wchodzi na skórê), podczas gdy w xv w. stosowano chyba szwy, gdzie kawa³ki skóry stykaj± siê ze sob±, nie nachodz±c na siebie, tak jak tu:
http://www.iago.pl/images/buty/14_model_1b.jpgCzy waszym zdaniem takie szwy, jak na przedstawianych przez urbaniakda zdjêciach, s± historyczne na XV w?
Generalnie rzecz bior±c, nie. Powinno byæ szyte na styk, choæ nie wykluczam, ¿e by³y i szyte na zak³adkê, tylko nie spotkalem sie z takimi w literaturze. Zreszt± technologia monta¿u stosowana przez Rokitê nijak siê ma do XV wiecznych "turnshoes". Ale jak siê mówi "na razie uchodz±".
Rafa³
Jak ju¿ przedmówcy stwierdzili - takie szwy nie s± prawid³owe z tych butach. W ¶redniowieczu generalnie ukrywano szwy, st±d szycia krawêdziowe, tunelowe itd.
Jedyne szwy na zak³adkê, na wylot jakie znam, pochodz± z wczesnego ¶redniowiecza, z butów ze szwem na wierzchu stopy (m.in. kilka znalezisk z Polski, jak równie¿ z Hedeby/Haithabu)
Te¿ mi siê tak wydawa³o, dlatego wola³am siê dopytaæ po przeczytaniu od dwóch ultrasików, ¿e butki s± ok. No czemu polecacie cz³owiekowi mroczne buty, szczególnie, ¿e Rokita zdecydowanie za drogi jak na swoje wyroby??
poleca³am ju¿ niedawno w innym temacie, ale siê powtórzê: mo¿e ultra¶ne butki zamówiæ u mojego przedmówcy
http://boran.carbonmade.com/ albo u Martina
http://www.iago.pl/Mo¿e póki co i ujd±, ale to zale¿y na jakim turnieju, a buty to zakup na parê lat, wiêc warto kupiæ takie, jak byæ powinny.
Pozdrawiam,
Mosia.
Masz racjê. Zapewne Tomek podobnie ale g³ownie wypowiada³em siê o wzorze ogólnym, techniki pomijaj±c.
Mea culpa, dziêkujê za ¶ci±gniêcie na ziemiê
Zgadza siê - podobnie jak Arek, mia³em na my¶li ogólny wygl±d i krój buta. Te s± ok.
edycja:
Przyjrza³em siê jeszcze raz, dok³adnie i... tfu, poprawka - krój jednak nie do koñca ok. Szew na przyszwie powinien byæ (poza tym ¿e krawêdziowy) na wewn±trznej stronie stopy. Rokita robi w obu przypadkach po zewnêtrznej. W za³±cznikach wrzucam wykopaliskowe pierwowzory obu typów - ni¿sze z Londynu, wy¿sze ze Sztokholmu.
Ponownie ja, czy znacie jakie¶ sklepy w których mo¿na nabyæ w miarê dobre buty które pasuj± na okres oko³o grunwaldzki do walki w cenie do 300 z³ nie chce kupowaæ jaki¶ super butów gdy¿ jestem jeszcze w okresie wzrostu
Pozdrawiam Dawid
Nie wydawaj pieniedzy na co¶ na chwilê... jak chcesz siê bawiæ w to g³upawe
hobby to zainwestuj raz a dobrze. Cenowo jak pamiêtam buty szyte odpowiednimi technikami wcale nie s± dro¿sze lub niewiele.
Do wymienionych powy¿ej doda³bym
Jakuba:
http://www.calceator.pl/i Karola
http://stanios.pl/Mo¿e nie ten temat i nie miejsce na takie og³oszenia, ale w sumie chyba warto by gdzie¶ podkre¶liæ pewn± ró¿nicê poziomów w historyczno¶ci pomiêdzy ró¿nymi producentami.
Pozdrawiam
Arek
Proszê o pomoc. Gdzie móg³bym co¶ znale¼æ na temat butów dworskich dla zamo¿nego szlachcica? Datowanie oko³o 1380-1390. Je¶li chodzi o geografie to Francja i Burgundia.
Igorze londyñskie znaleziska znasz?
Poza tym sporo fajnych rzeczy jest z naszych du¿ych miast, zw³aszcza Gdañsk, Ko³obrzeg, Elbl±g, Wroc³aw.
Wyszed³ ostatnio niez³y tom o skórnictwie pod redakcj± Wywrot- Wyszkowskiej by³o kilka niez³ych butów z koñca XIV wieku.
Poza tym polecam zobaczyæ na Wawelu wystawê Wawel zaginiony. Wystawiaj± tam chyba dwa a¿urowane buty, naprawdê rewelacyjne.
Nie mam, oby chwilowo, dostêpu do w³asnego kompa, wiêc nie dam rady nic podes³aæ. Jak co przypomnij siê, z czego to kwestia 2-3 tygodni.
PS nie doczyta³em i nie zobaczy³em jakie rejony :/
pewnie podobne, ale poszukam skoro ju¿ siê odezwa³em
Buty Jakuba s± rzeczywi¶cie wspania³e
Natomiast tego Karola to ju¿ bym tak nie poleca³a - klejone podeszwy, z³e ¶ciegi, brak uszczelek i zapiêtek (choæ oczywi¶cie tych byæ nie musia³o, choæ siê przydaj±) i do tego wulgarna, chemicznie garbowana i barwiona (na niektórych zdjêciach wygl±da wrêcz na mielon±) skóra....
urbaniakd - porz±dne wykonanie butów to kupa pracy. najczê¶ciej buty niskie kosztuj± 250-350z³, a wysokie 380-480 z³ i to moim zdaniem s± ceny zupe³nie do przyjêcia.
Lepiej dop³aciæ te 100 z³ i mieæ buty na lata, do których nikt Ci siê nie przyczepi.
Igor - je¿eli nie mo¿esz znale¼æ odpowiedniego tematu, to go za³ó¿
nie pobij± ;)
pozdrawiam,
mosia.
Ksi±¿ka z londyñskimi butami powinna do mnie dotrzeæ na dniach. je¶li chodzi o Wawel zaginiony, jeszcze mi siê nie uda³o dostaæ na ta wystawê, chyba z 5 razy próbowa³em. poza tym robienie zdjêæ to pora¿ka ledwo mi siê psiaka uda³o sfotografowaæ.
Problem jest taki ¿e na konkretnej ikonografii szlachcic jest w samych nogawicach a strój jest kompletny. I teraz nie wiem czy dobieraæ buty czy poprzestaæ na nogawicach i patynkach.
Mosiu
ten wygl±da³ na niez³y, mo¿e nie idealny ale mie¶ci³ siê w granicy statystycznego b³êdu.
Jak szyje Karol wiem, bo mieli¶my z Agnieszk± przej¶cia z jego butami. Ale widzia³em te¿ naprawdê dobre buty jego autorstwa.
Igorze to wcale nie g³upie by kole¶ mia³ podszyt± skór± podeszwê i tyle. Jak co znane mi obrazki francuskie raczej nie pokazuj± niczego odmiennego od naszych co wypa¶niejszych klimatów.
A i przypomnia³y mi siê piêkne XIV wieczne buty z Bytomia.
Arek
one sa dostêpne w jakim¶ muzeum czy tylko jest ich opracowanie?
Igorze, naj³atwiejszym rozwi±zaniem s± rzeczywi¶cie nogawice ze skórzan± podeszw± - jak Ciê wo¿ono, jak chodzi³e¶ po salonach, to siê sprawdza³o, ale pomy¶l co Ty bêdziesz mia³ na turniejach...
generalnie potrzebujesz niskich trzewików, pod koniec XIV akurat szczyt popularno¶ci prze¿ywa³y te o bardzo d³ugim czubie. Wybierz sobie zapiêcie na jak±¶ ³adn± klamerkê, mo¿e zaszalej z butkami a¿urowanymi lub ze skór± nacinan± we wzory (jak na za³±czniku, z reszt± bêdziesz mia³ to w S&P). Tylko pamiêtaj, ¿eby szewc nie dawa³ Ci uszczelek - to by³o rozwi±zanie u¿ytkowe, ale nie najpiêkniejsze, wiêc szlachta tym gardzi³a ;)
CYTAT(urbaniakd @ 19:31 24.01.2010)
Ponownie ja, czy znacie jakie¶ sklepy w których mo¿na nabyæ w miarê dobre buty które pasuj± na okres oko³o grunwaldzki do walki w cenie do 300 z³ nie chce kupowaæ jaki¶ super butów gdy¿ jestem jeszcze w okresie wzrostu
Pozdrawiam Dawid
Jak kupisz dobre buty, to je odsprzedasz gdy z nich wyro¶niesz - kiepskie c zostan±. W ten sposób dro¿sze buty mog± siê okazaæ na dlu¿sz± metê tañsze.
Rafa³
Bytomskie dostaniesz jak tylko wrócê od rodziców do siebie i kupiê nowy zasilacz do komputera
Chyba, ¿e siê spieszy to jeden jest publikowany u Szyd³owskiego w 4 jak pamiêtam numerze Rocznika Muzeum G. ¦l±skiego (stare to tylko w bibliotekach)
Drugi jest w takim kolorowym albumie z wystawy Bytom przed wiekami czy jako¶ tak (kupi³em jaki¶ czas temu w Muzeum).
Chyba wci±¿ nie maj± wystawy wiêc zobaczyæ samemu trochê ciê¿ej. Ale da siê dogadaæ z nimi jak co.
Mosiu
czyli buty C001 - C003 ze strony Jakuba wygl±daj± na spe³niaj±ce wymagania?
Arek
Dziêki za informacje mogê poczekaæ, za dwa tygodnie bêdê w Bytomiu wiêc nie bêdzie problemu skoczyæ do Muzeum.
Nie jestem Mosi± ale pozwolê sobie odpowiedzieæ, ¿e w³a¶nie o takie siê rozchodzi. Buty o tym wzorze mo¿na jeszcze powycinaæ ozdobnie lub wyt³oczyæ/ wyryæ ornament.
Dziêkuje za odpowiedzi
Pozdrawiam wszystkich Dawid
jak najbardziej, w³a¶nie takie
Z reszt± Jakub robi piêkne buty. dowiedz siê, sk±d pochodz± orygina³y (nie wiem, czy wszystkie s± londyñskie - nie chce mi siê porównywaæ dok³adnie) i wybierz te, które Ci najbardziej odpowiadaj± regionalnie. Tylko popro¶ szewca, ¿eby nie wszywa³ Ci uszczelki (jak pisa³am wcze¶niej). Je¿eli chcia³by¶, buty a¿urowe lub wybijane/wycinane ornamenty, pamiêtaj, ¿e trzeba je wykonaæ przed zszyciem butów, wiêc nie zamów czasem g³adkich z za³o¿eniem, ¿e jak bêdziesz mia³ wiêcej kaski, to domówisz zdobienia. Ale oczywi¶cie g³adkie te¿ byæ mog±
pozdrawiam i owocnych zakupów,
mosia.
Ja jeszcze wrócê do butów ze Sztokholmu wys³anych przez Borana. Zna kto¶ dok³adniejsze fotki, rysunki tych butów, ewentualnie podobnych egzemplarzy?
Pozdrawiam
Arek
Witam ponownie mam pytanie odno¶nie historyczno¶æ oraz wykonania podanych ni¿ej butów oraz o rzetelno¶æ tego rzemie¶lnika.
A wiêc czy te buty pasuj± na grunwald jako obozowe i jak oceniacie tego rzemie¶lnika?
http://www.wojmir.pl/Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikPozdrawiam Dawid
Krój wydaje siê poprawny, wykonanie - nie. Szwy powinny byæ niewidoczne, szyte na styk,krawêd¼ do krawêdzi skory, podeszwy te¿ wygl±daj± dziwnie. Pewnie przy mniej uwa¿nym przegl±dzie by przesz³y, ale nie s± dobr± rekonstrukcj±.
Dziêkuje Bardzo za odpowied¼ bede musia³ siê rozejrzeæ za innymi.
Pozdrawiam
A czy dla dworzanina, ale bez przesady - powiedzmy - takiego normalnego, nie za biednego i bez wielkiego maj±tku usz³yby by buty np. B-002 ze strony
takowej ?
Czy muszê inwestowaæ w te, o które pyta³ Igor?
Pzdr
Numlock
Jak dla dworzanina, to trochê ma³o w nich szpanu
Bardziej wskazane by³yby takie z d³ugim noskiem.
CYTAT(NumLock @ 20:36 26.09.2010)
A czy dla dworzanina (...)
Numlock
Jak na dworzanina to tak na prawdê ¿adne z tych butów siê nie nadaj±, bo s± robione z tego co widzê bez kopyta. W butach szytych w niefachowy sposób chodzi³a biedota :P
Ale to tak z lekkim u¶miechem i dla ultrasów (zreszt± mo¿e jednak siê pomyli³em i s± szyte na kopycie).
Niemniej jednak je¶li chodzi Tobie o buty dworskie, to wybierz sobie jakie¶ finezyjne, niespotykane, najlepiej z d³u¿szym nosem i powybijanymi otworami (a¿ur). Takie na pewno spasuj± jako dworskie.
CYTAT(Boran @ 17:49 24.01.2010)
Zgadza siê - podobnie jak Arek, mia³em na my¶li ogólny wygl±d i krój buta. Te s± ok.
edycja:
Przyjrza³em siê jeszcze raz, dok³adnie i... tfu, poprawka - krój jednak nie do koñca ok. Szew na przyszwie powinien byæ (poza tym ¿e krawêdziowy) na wewn±trznej stronie stopy. Rokita robi w obu przypadkach po zewnêtrznej. W za³±cznikach wrzucam wykopaliskowe pierwowzory obu typów - ni¿sze z Londynu, wy¿sze ze Sztokholmu.
Uprzejmie proszê o opinie na temat tych butów,ujd± na Grunwald ?
Czy ujd±, to trzeba zdaje siê pytaæ konkretnych ludzi odpowiedzialnych za rekrutacjê na imprezê ;)
Je¶li natomiast chodzi o zgodno¶æ ze znaleziskami, to mnie siê rzucaj± w oczy dwa niedoci±gniêcia:
- szew zamykaj±cy przyszwê powinien byæ po wewnêtrznej stronie stopy (bo to jest prawa noga, prawda?)
- obszycie krawêdzi powinno byæ schowane w grubo¶ci skóry, niewidoczne po prawej stronie.
zapiêtek bardzo ³adnie wszyty
Witam!
Chcia³bym zapytaæ dla upewnienia, czy konstrukcja spodu buta jak± przestawiê jest odpowiednia dla butów obozowo-wojskowych, wysokich na oko³o pó³ d³. podeszwy.
Jest to ( od do³u ) : druga podeszwa ( skóra, gr. 5mm) + poprzeczne paski skóry jako "bie¿niki antypo¶lizgowe" , podeszwa ( skóra gr. 5mm), podpiêtek i podnosek(gr.2-3mm), wy¶ció³ka (gr.2-3mm).
Pozdrawiam
Numlock
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.