Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Proch
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie - ogólnie > Uzbrojenie - porady techniczne
Stron: 1, 2
Nikodem
No w³a¶nie - jak takowy wykonaæ? czy wystarcza najprostsza receptura 75/15/10 (saletra, wêgiel, siarka)? czy moze jakies wieksze kombinowanie?

btw - co to za proch by³ na grunwaldzie? podobno robiony fabrycznie? gdzie mozna (o ile mozna) taki zakupic?
Dakkar
Coz zaczne od poczatku... :]

Pod grunwaldem organizatorzy dawali czeski proch granulowany...
Ktory zostal wyprodukowany w Polsce i wyslany do Czech skad my go kupujemy(poniewaz w polsce nie sprzedaje sie prochu dymnego w hurtowniach)

Co do zrobienia prochu wykorzystujesz owe proporcje lecz po ukreceniu dolewasz do niego wody i dodajesz sproszkowany grafit musisz ulepic z tej masy hmm jakby kawalek ciasta poczym rozkladasz go na plotnie na slonce aby wysechl(ten zabieg rozpuszcza saletre ktora lepiej wtedy wiaze proch!)
jak wyschnie masz wielka bryle ktora mielisz maszynka np do miesa.
Nastepnie jak masz juz drobne grudki dodajesz jeszce troche grafitu mieszasz i masz niemalze czeski granulat!

Grafit dodaje sie po to bo grudka prochu ma porowata powierzchnie a dzieki grafitowi sie wygladza dzieki czemu jest spalanie w srodku grodki a nie topienie sie jej...
Nikodem
aha... a czy jak zrobie bez tego ca³ego kobinowania z grafitem (i moze nawet bez dodawania wody - poprostu zmieszam to wszystko) to proch nie bdzie dzia³a³?
Dakkar
Coz bedzie dzialal tyle ze zwykly sie raczej topi niz wybucha!
a taki z dodatkiem grafitu jest o wiele silniejszy :]

Jak by jeszce jakies porady Artyleryjskie byly by potrzebne sluze rada :]
Dakkar
A jeszce jedno i tak i tak trzeba dodac wode zeby sie przegryzl...
tzn. saletra tears.gif
Nikodem
a duzo tej wody? czy dodawac po odrobince? dodam ze bede robi³ ok 1kg prochu - iel na to wody? a ile grafitu? a gdzie mozna grafit dostac (zakupic)?
Dakkar
1.Zatem dodawaj wody no tak zeby byla bardzo gesta masa...
2.Grafit mozesz albo bawic sie w wydlubywanie z olowkow...
albo kupic w sklepie te do automatykow(ja osobiscie dopadlem na zlomowcu walce z grafitu srednicy 3cm dodam iz to sa koszty hmm rzedu piwa:)
3.Na kilo wychodzi jakies 50g grafitu.(30 na mokro i potem 20 na sucho)
Nikodem
ok... póki co spróboje bez grafitu (bo mi sie spieszy) a kiedy indziej z grafitem

Dziêki!
Robert £aziñski
Oj Panowie, Pomijajac kwestie prawne (wyrób materia³ów wybuchowych bez koncesji i zezwolenia itd.) to radzi³bym uwa¿aæ, szczególnie przy tym mieleniu w maszynce do miêsa. proch czarny ma t± przykr± w³a¶ciwo¶æ ¿e reaguje na elektryczno¶æ statyczn±, i to czasami reaguje do¶æ gwa³townie (m.in z tego powodu m³yny prochowe by³y zazwyczaj umieszczane w pewnej odleg³o¶ci od miast). W profesjonalnych zak³adach prasowanie i mielenie prochu czarnego odbywa siê (o ile dobrze pamiêtam ale raczej tak) przy pomocy narzêdzi wykonanych z drewna, a i tak co pewien czas która¶ z tych wytwórni robi BUM.
Nikodem
panowie - jeszcze jedno ma³e pytanko - jak wygl±da sprawa z objêto¶ciami? tzn jak przet³umaczyæ sk³ad wagowy na objêto¶ciowy? bo niestety nie posiadam w domciu wagi icon_sad.gif
Bu³a
Kup kilogram i podziel na procenty cool.gif
Karol £.
bigsmile2.gif Oooo.. widzê, ¿e kolega nie pamiêta podstawowych wzorów z fizyki ze szko³y podstawowej. V=m/ro czyli objêto¶æ jest równa ilorazowi masy i gêsto¶ci. Wyprowadzenie wzoru na stosunek objêto¶ci przy znanym stosunku masy zostawiam koledze jako pracê domow±. bigsmile2.gif

A tak powa¿nie to z tego wzoru wynika, ¿e musia³by¶ znaæ gêsto¶æ tych substancji, a z tym raczej ciê¿ko.
Nikodem
heh o wzorach zapomnia³em szczerze mówi±c icon_redface.gif ale pomimo to nie mam gêsto¶ci so raczej nic z tego nie wyjdzie face4.gif
Marcus Aurelius Carnifex
A sk±d bierzecie grafit? Gdzie¶ mo¿na kupiæ - oprócz tego w o³ówkach.
Nikodem
w sklepach z smarami napewno bedzie - jest to jeden z sk³adnikó smarów maszynowych
Rudy
CYTAT
najprostsza receptura 75/15/10 (saletra, wêgiel, siarka)

ja spotka³em sie jeszcze z czym¶ takim:
Wêgiel drzewny - 75 jednostek masy
Saletra potasowa - 15 jednostek masy
Siarka ¿ó³ta - 10 jednostek masy

To wreszcie czego ma byæ 75%?!? crazy.gif
Rudy
Ej ludziska to jak wreszcie jest z tym prochem?!? face4.gif
Têcza
Ekspertem nie jestem, ale wszelkie proporcje z jakimi siê spotka³em by³y podane w jednostkach masy.
Pocisk
ja sie na artylerii nie znam ale nie chodzi tu pewnie o procenty tylko proporcje...
Rudy
Niezrozumieli¶cie mnie, ma byæ 75% saltery czy wêgla?!?
LuCK
http://teksty.gildia.com/qade/howto/jak_zr...ic_proch_czarny
Tutaj pisz±, ¿e wêgla, ale lepiej niech sie wypowie kto¶ kto na co dzieñ ma z tym do czynienia smile.gif
£ukasz P
http://www.freha.pl/images/smiles/devil.gifProch...

Je¶li chodzi o proch to (wagowo) :

75% slaetry
15% wêgla
10% siarki

Jesli chodzi o proporcje objêto¶copwe to proponuje skorzystaæ ze wzoru powy¿ej. gêsto¶æ mo¿na wyliczyæ z jesnostek masy atomowej ( popro¶cie dziecko np. s±siada które chodzi do ogólniaka to to zrobi bigsmile2.gif) Ja w tej chwili nie mam przed oczkami uk³adu okresowego wieæ odsy³am do m±drzejszych..Przy stosunku objêto¶ciowym pojawia siê jednak problem z odmierzaniem równych objêto¶ci ( s± oczywi¶cie strzykawki ale...).

Mona przecie¿ udaæ siê do pani Kasi ze sklepu nie daleko i poprosiæ o to ¿eby to zwa¿y³a na wadze sklepowej. szczerba.gif

Jak ju¿ mamy odmie¿one równe objêto¶ci nale¿y pamiêtaæ, ¿e proch tym lepiej dzia³a im czystrze i drobniej zmielone ma sk³adniki. Sk³adnmiki najlepiej miliæ oddzielnie ( w takim wypadku mo¿na to robiæ w m³ynku do kawy lub pieprzu - mniejsze prawdopodobieñstow samozap³onu). Je¶li chodzi o czysto¶æ to ka¿dy sk³adnik z osobna najlepiej zalaæ gor±c± wod± ( jakie¶ 90 stpni - prawie wrz±tek).
Ca³o¶æ wymieszaæ nale¿y po wyschniêciu, nastepnie jeszcze raz zemleæ ( tym razem ostro¿nie).

Po wymieszaniu tego wszystkiego nale¿y to jeszcze raz zalaæ gor±c± wod±. i zemleæ po wyschniêciu.

ZALAÆ GOR¡C¡ WOD¡ ZNACZY DOPRWADZIÆ DO POWSTANIA CZEGO¦ W RODZJU CIASTA!!!!

Po procesie obróbki nale¿y przeprowadziæ próbê ogniow± ( podpaliæ proch na jakikej¶ deseczce) - najlepiej od jakiego¶ ¿aru (dobrze sprawdzaj± siê papierosy).
Je¶li pozostaj± ¶mieci to znaczy proporcje by³y nie dok³adne lub ca³o¶æ zosta³a ¼le wymieszana.

czerwone grudki : za du¿o siarki (dodaæ trochê wêgla, je¶li nadal to trochê saletry)
gródki b³êkitne : za du¿o saletry ( dodaæ trochê siarki, je¶li nadal to trochê saletry)
proch za ciemny lub czarny nalot na deseczce : ( dodaæ trochê saletry, je¶li nadal to siarki)

W celu "usprawnienia" prochu mo¿na dodaæ do niego nadmanganianu potasu ( do kupienia w dowolnej aptece). Niewiele tego trzeba, je¶li przegniecie tobêdzie za silne. Je¶li kupicie w tabletkach to trzeba jakie¶ 4-5 na kg. je¶li kupicie w p³ynie to nie bardzo wiem jak ale odsy³am ponoownie do licealistów ( oni to przelicz± ).Nie wiem ile trzeba gram bo nie pamiêtam i le tabletek. UWAGA !!! LEPIEJ DODAÆ MNIEJ NI¯ WYPRODUKOWAÆ CO¦ ZBYT MOCNEGO!!! TO JEST NAPRAWDE GRO¬NA MIESZANKA!!!

Po wymieszaniu tego wszystkiego nale¿y to jeszcze raz zalaæ gor±c± wod±. i zemleæ po wyschniêciu.( I tak k*** do zaj*****) bigsmile2.gif

W celu polepszenia w³a¶ciwo¶ci wizualnych mo¿na dodaæ troche wiórek ¿eliwnych,miedzianych lub aluminowych , istotne jest drobne zmielenie.

Powstaj± wtedy róznego koloru iskierki. devil.gif

Jak widaæ produkcja prochu to nie bu³ka z mas³em smile.gif ale efekty s± warte w³o¿onego wysi³ku.

Pozdrawiam i rzyczê udanych prób szczerba.gif
£ukasz P
Dziêñ dobry

Chcia³bym uzyskaæ informacje na temat: Ile kosztuje prochi gdzie go kupiæ?

Pozdrawiam

TeMuGyn
Kacper
W zakresie prochu to chyba najlepiej wytwa¿aæ samemu, proporcje sk³adników nie s tajemnic±, a dostaæ siarke mo¿na w sklepach z odczynnikami chemicznymi, powinny byc w ka¿dym wiêkszym mie¶cie....
Tomasz z £añcuta
Có¿ - raczej nie sprzedaje siê obecnie prochu czarnego - a kosztuje tyle co jego sk³adniki
i czas po¶wiêcony na zrobienie.
Chyba, ¿e kto¶ faktycznie sprzedaje robiony przez siebie?
Ivar Ragnarsson
Co do ³adunków elekroststycznych na naczyniach do produkcji, to aluminium nie iskrzy porcelana równiez, co do mieszania sk³adników na sucho to najbezpieczniejszy sposób to przesypywanie z arkusza papieru na drugi i z powrotem i tak do upad³ego
Friese
widze,ze temat przygasl,ale chcialam go wrocic,najpewniej z tego powodu,ze sama mnie to interesuje smile.gif .z wlasnych doswiadczen powiem tyle:
testowalam proch zdobyty jakimis kanalami z wojska.niezly,przede wszystkim bardzo drobny ,swietnie wymieszany,no coz..w wojsku musi byc najlepszy bigsmile2.gif
a jak sie skonczyl to sie samemu o niego postaralo.komponenty zakupic mozna w sklepach ogrodniczych :saletra w workach kilowych na przyklad cena ok. 15 zl.,siarka w pol kilowych ,ok 11 zl.wegiel drzewny na kazdej stacji beznynowej. smile.gif
sprawa proporcji zostala juz chyba wyjasniona.sa to proporcje wagowe.[mysle,ze kazdy znajdzie w domu wage kuchenna a jak nie znajdzie,to zawsze mozna mame wyslac-a jak mama ma sie nie dowiadywac,ze robimy petardy pod stolem bigsmile2.gif -to przejsc sie samemu ,do zaprzyjaznionej pani Jadzi z 2 pietra pozyczyc wage].
z moich doswiadczen wynika,ze jesli niechcacy doda sie za duzo siarki [ja dodalam 5% za duzo-jakos nie skumalismy czytajac proporcje,ze wkradl sie blad i po zliczeniu skladnikow wychodzi 105% szczerba.gif ],to zanim nasz samopal sie rozgrzeje ,proch spala sie dlugo ,wytwarzajac duzo soli siarki [?],co moze zaowocowac zapchaniem panewki.ale pozniej jednak efekt o jaki nam chodzi [tak zwane bum] nastepuje.

nigdy nie dodawalam wody ani innych specyfikow do robionego prochu.a i tak efekty sa bardzo mile.

nie polecam wymienionego wyzej mielenia w mlynku do kawy ,chyba,ze chcemy miec kuchnie do remontu ,a zeby noscic w kieszeni,tak samo jak to juz zostalo wyprobowane -suszenia prochu na patelni!!![nie,to nie ja bylam taka madra bigsmile2.gif ].
ja zakosilam z kuchni [ahhh jakze sie ciesze,ze mam taka liberalna babcie bigsmile2.gif ]ceramiczna donice i takie drewniane tluczki [np do ubijania kartofli].sprawdzilo sie baaardzo dobrze.naczynia pokryte emalia [typu talerz],domywaja sie bez wiekszych problemow za pomoca plynu do mycia garow smile.gif [jakby komus mamusia nie chciala pozyczyc naczynia],gorzej niestety z tymi przyrzadani drewnianymi [wegiel dostaje sie w pory i juz sie nie wydostaje do konca...].
bardzo zasatanawiam sie nad wykorzystaniem mozdzierza,ktorego niesety nie posiadam ,ale mysle nad zakupem [moze ma ktos na zbyciu???],gdyz sadze,ze bylby bardzo pomocny...

zycze palnych efektow devil.gif
pozdrawiam,

Friese szczerba.gif
Horhe
My¶lê,¿e na tym etapie powinna¶ zakoñczyæ swoje do¶wiadczenia, dla swojego zdrowia i nie tylko.

Czytam te posty i w³os siê je¿y. anger.gif Ludzie szkoda zdrowia,tym bardziej,¿e s± perspektywy legalnego zakupu.

W³a¶nie prochowy biznes od¿y³ po 65 latach prohibicji. Kwestia tygodni i bêdziecie mogli kupiæ proch na strzelnicy,w sklepie mysliwskim itp. koncesjonowanym punkcie sprzeda¿y. smile.gif
Friese
drogi Horhe:dziekuje Ci za te niesamowita dbalosc o moje zdrowie.jak narazie czuje sie dobrze,i gorzej poczuc sie nie zamierzam.nie frasuj sie wiec moim samopoczuciem.
z chemikaliami mam do czynienia nie od dzies i to nie tylko "w domu ,pod stolem",znam wlasnosci zwiazkow z kotrymi "pracuje".
jesli bedzie mozna dostac proch "w sklepie" nie ma sprawy.jesli tylko bedzie sie to oplacalo-prosze bardzo.
jak narazie nie wiedze takiej mozliwosci,dlatego staram sie wymienic informacje.

Friese .
£ukasz P
CYTAT
nie polecam wymienionego wy¿ej mielenia w m³ynku do kawy,chyba ze chcemy miêæ kuchnie do remontu

dunno.gif
A mogê prosiæ o jakie¶ wyja¶nienie?
Naprawdê nie rozumiem. ( i siê wcale nie nabijam).
Przerobili¶my ( ja i kilku znajomych) w m³ynku do kawy naprawdê du¿o sk³adników na proch. Nic. ¯adnego wybuchu. To do¶wiadczenia empiryczne. A teraz trochê teoretyzowania. Mianowicie:
Czy przeskok iskry wystarczy do zainicjowania reakcji spalania :
a) wêgla
B) siarki
c)wêgla

Z prochem to jest trochê inaczej - to znaczy, ¿e chyba wystarcza icon_sad.gif .
A teraz jedno zasadnicze pytanie: czy komu¶ zapali³ siê proch po przeskoku iskry?
W tych wszystkich dywagacjach na temat prochu chyba chodzi o proch nitro. ( Taki mój skromny domys³).
Czarny proch ( ten, który my produkowali¶my - a strzela naprawdê dobrze) nawet rozgrzany nie reagowa³ na iskry pochodz±ce z ró¿nych ¼róde³. ( g³ównie elektrostatyczne wy³adowania icon_sad.gif ). Natomiast nitro od iskier elektrycznych odpala nawet zimny.

Wiêc ja sobie pozwolê nadal nie rozumieæ.

TeMuGyn
Horhe
CYTAT
z chemikaliami mam do czynienia nie od dzies i to nie tylko "w domu ,pod stolem",znam wlasnosci zwiazkow z kotrymi "pracuje".

Po tym co tu piszesz wnioskuje,, ¿e mo¿esz sobie zrobiæ krzywdê,a poza tym takie "alchemiczne" zabiegi podlegaj± karze pozbawienia wolno¶ci od 6 miesiêcy do lat 8.
Twój wybór Friese dunno.gif
CYTAT
Cytat:
nie polecam wymienionego wy¿ej mielenia w m³ynku do kawy,chyba ze chcemy miêæ kuchnie do remontu

A mogê prosiæ o jakie¶ wyja¶nienie?
Naprawdê nie rozumiem. ( i siê wcale nie nabijam).
Przerobili¶my ( ja i kilku znajomych) w m³ynku do kawy naprawdê du¿o sk³adników na proch. Nic. ¯adnego wybuchu.

Ka¿dy cz³owiek ma szczê¶cie do czasu. Pewien dalszy znajomy kiedy¶ uratowa³ swoj± fabrykê przed pochopna decyzj± pani behapowiec,tj. pani chia³a acetylenownie gasiæ wod±,tj.polaæ wod± karbid devil.gif bum.gif Trochê okolice by wymiot³o respekt.gif Ten sam bohater jednak nie wykaza³ siê bystro¶ci± w domu. Nichym prochomistrz ca³± procedurê wykona³ bezpiecznie i prawid³owo,oprócz ostatniej czynno¶ci. Wpad³ na pomys³ suszenia prochu w mikrofalówce. Jak pierdutnê³o,to dym siê przebi³ przez deski stropowe,a wybuch wywali³ szyby i drrzwi. W³a¶nie powodem eksplozji by³a elektryczna iskierka w mikrofali. Ludzie to maj± pomys³y na spêdzanie wolnego czasu.....
CYTAT
Czy przeskok iskry wystarczy do zainicjowania reakcji spalania :
a) wêgla
B) siarki
c)wêgla

Owszem! Sporo substancji w stanie pylistym ma w³a¶ciwo¶ci wybuchowe,np. py³ drzewny, weglowy, m±ka. Z prochem jest troszkê inaczej gdy¿ nie potrzebuje tlenu z atmosfery,co przek³ada siê na jego gwa³towne spalanie w srodowisku beztlenowym,np. w petardzie lub ubity w lufie. Ponadto proch w stanie pylistym ma w³asciwo¶ci detonacyjne,tzn. ¿e jest trochê mocniejszy od granulowanego i grafitowanego. W zwi±zku z tym wynika, ¿e spalanie prochu pylistego powoduje nacisk wiekszego ci¶nienia na komorê prochow± bombard, hakownic,karabinów itp.. Na jêzyk polski pisz±c,to znaczy ¿e ¿ywotno¶æ broni, w której siê uzywa zastêpczego,pylistego prochu jest znacznie ograniczona=rozdêcie lub pêkniecie lufy lub zerwanie gwintu korka (nawet przy ladunku ¶lepym!).
CYTAT
W tych wszystkich dywagacjach na temat prochu chyba chodzi o proch nitro. ( Taki mój skromny domys³).

W tej materii nie ma miejsca na domys³y!Saper,tak jak i pirotechnik raczej myli siê tylko raz. anger.gif
Bodaj¿e w latach 70'tych w okolicach Szczecina notable zapragnêli salwy z oryginalnych armat ³adowanych odprzodowo. Hmmmm zajêli siê tym wojskowi, no i spierd........ robote i to mocno. Armaty zaladowano wtedy prochem nitrocelulozowym lub nitroglicerynowym, podsypuj±c tylkom zapa³ prochem czarnym. Efekt tych dzia³añ by³ nizebyt pomyslny, 2-3 sztuki dzia³ rozerwa³o, byli ranni i chyba nawet kto¶ zgin±³. Sprawa oczywi¶cie szybko zosta³a uciszona jak za znakomitych "czerwonych" czasów.
CYTAT
Czarny proch ( ten, który my produkowali¶my - a strzela naprawdê dobrze) nawet rozgrzany nie reagowa³ na iskry pochodz±ce z ró¿nych ¼róde³. ( g³ównie elektrostatyczne wy³adowania ).
Bo to nie by³ dobry fabryczny proch.
Ka¿dy materia³ wybuchowy jest wra¿liwy na bod¼ce mechaniczne i na impulsy elektryczne, jeden mniej, za¶ drugi bardziej. Lecz nie mo¿na tego uogólniaæ, bo na te zjawiska fizykochemiczne czêsto sk³ada siê dosyæ sporo czynników. Tak czy siak, mimo najwiêkszych ¶rodków ostro¿no¶ci zdarzaj± siê wypadki samorzutnego zap³onu prochu.

Tak czytam te wasze topiki i ³apiê siê za g³owe, co wy robicie i za co siê zabieracie!!!! dunno.gif

Czy kiedykolwiek zastanawiali¶cie siê, ¿e mocne dobijanie przybitki ( tak¿e m³otkiem) mo¿e siê przyczyniæ do samorzutnej eksplozji prochu????

Czy kto¶ z was by³ kiedykolwiek w fabryce czarnego prochu????

Czy kto¶ z was by³ w m³ynie prochowym i widzia³ jakie s± ¶rodki przeciw wypadkom/eksplozj±????

ZAPEWNE NIE!

Bez urazy,ale propagujecie niezdrowe trendy, które s± na bakier z prawem.
Mam nadziejê,¿e uda³o mi siê pokazaæ t± inna stronê medalu respekt.gif i ¿e pójdziecie po rozum do g³owy, szukaj±c innej drogi (legalnej). Teraz bardzo szybko siê zmieniaj± kwestie prawne z tym zwi±zane,np. ju¿ na strzelnicach mozna strzelaæ z czarnoprochowców i kupowac proch.Bez ¿adnych formalno¶ci, je¿eli gdzie¶ jest inaczej,to mamy "pañstwo w pañstwie" wedle zasady "ch³op na zagrodzie równy wojewodzie". Namawiam o walkê o swoje prawa!!!Ustawa to ustawa i wszystko jest jasne.

mente captus dunno.gif
dunno.gif
[/list]
Friese
Horhe,za calym szacunkiem,ale ja narazie z tego co Ty piszesz moge wnioskowac ,tylko tyle,ze cobym nie napisala ,bedziesz mial cos przeciwko?masz jakies prywatne uprzedzenia do mnie?tak mi na mysl przychodzi,bo jak zauwazylam ,w momencie kiedy sie odezwalam ,temat mial juz 2 strony i ludzie juz rozne cuda zdazyli wypisac,na ktore ja w zyciu bym sie nie zdecydowala,a ty nie miales zadnych zastrzezen...jakie wnioski moga sie nasunac?...

nie wyciagaj zbyt pochopnych wnioskow.mam do czynienia z takowymi i jeszcze bardziej niebezpiecznymi materialami w laboratorium.a wiekszosc tego o czym sie zajmuje opiera sie na szeroko pojetej chemii...co ja sie bede tlumaczyc...jak ktos chce psa walnac zawsze kij znajdzie prawda?..

ja do tego wszystkiego podchodze przynajmniej z duza doza sceptycyzmu,i wierz mi,nie mam wcale ochoty rozstac sie z reka,palcami ,uchem czy jakims innym kawalkiem.jestem do nich sentymentalnie przywiazana,i chce aby nadal mi towarzyszyly w dalszym zyciu.
caly proces wytwarzania prowadzilam pod "monitoringiem" Marka Puszkarza z Torunia,ktoremu tu bardzo dziekuje.nie mialam pomyslow by cokolwiek mielic w elektrycznych mlynkach ,lub suszyc na patelni nad ogniem [przyklad oryginalny].
ciakwa jestem czemu ludziom ,ktorzy takie cuda wypisuja i maja duzo wieksze szanse ,zeby sie z palcami rozstac ,nie udzielasz takich "ojcowskich" rad...ehhhh..

w kazdym razie jesli proch mozna kupic juz powszechnie ,to bardzo sie ciesze,jednak mam swojego spory zapas,ktory starczy mi jeszcze na kawalek czasu i nie zamierzam do momentu skonczenia go ,wydawac kasy na inny.do swojego mam duze zaufanie,wiem co zawiera ,i jest juz przetestowany.

moja piszczel zostanie tez sprawdzona w najblizszych dniach na mikropekniecia.najlepszym mozliwym sposobem ,bo za pomoca roentgena.mysle ,ze wiesz ,z czego sie biora przypadki rozerwania broni i nie trzeba tlumaczyc celowosci mojego dzialania.

co do reszty kwestii przedstawionych przez TeMu Gyna,Horhe udzielil juz chyba wszytkich odpowiedzi [a nawet nieco dodal od siebie,co nie koniecznie bylo potrzebne,ale coz..od przybytku glowa nie boli smile.gif ],wiec nie mam sie juz co rozwodzic.

Friese.
Horhe
Oj kto¶ tu siê mocno zacietrzewi³. Je¶li bierzesz liczbe mnog± jako teksty skierowane tylko do Ciebie,to co¶ tu jest nie tak.To by³o do ogó³u,a nie tylko do Ciebie.Jasne????

Teraz przejd¼my do konkretów.
£ukaszz TeMuGyn Pilski do mnie napisa³
CYTAT
Mam kilka pytañ:

O fizykochemi wiem Tyle ile nauczyli mnie w ogólniaku i na studiach.
Pytanie 1:
Jaka iskra w mikrofali ?

Pytanie 2:
Jakie s± zabezpieczenia przeciw wybuchowe w fabrykach prochu?

Pytanie 3:
Sk±d iskra w m³ynku któy zarówno ( zazwyczaj - przynajmniej ja takie tylko widzia³em, choæ nie widzia³em ich wiele)nó¿ jak i komorê ma aluminiow±?

Pytanie 4:
Py³ prochu A jak go otrzymaæ w procesie produkcji?

Pytanie 5:
Ja sobie zdajê sprawê,¿e po przepuszczeniu pr±du o odpowiednim napiêciu i natê¿eniu przez próbkê prochu ten oststni ulegnie zap³onowi. Tylko jak uzyskaæ takie wy³adowanie elektrosatyczne?

<zbêdny wyciêty fragment postu>

Pozdrawiam
£ukasz

ad.1. W³ó¿ co¶ metalowego lub metalizowanego do mikrofallówki,to siê przekonasz.Iskry nawet skacz± z takiej ozdobnej z³otej otoczki na talerzach!
ad.2. Moge powiedzieæ tylko o tym co widzia³em na w³asne oczy. Ka¿dy sk³adnik ma swój oddzielny plombowany magazyn. Najpierw siarkê z weglem mieli siê w m³ynie kulowym, nastêpnie udaje siê do mlynu ko³owego gdzie wrzuca siê do mielenia i mieszania saletre z wêglem i siark±. Ko³a tego m³yna s± wykonane ze specjalego rodzaju br±zu,ka¿de po 10 ton wagi.Napêd jest podawany przez kierat,gdy¿ w ¶rodku nie ma prawa byæ ¿adnego urz±dzenia elektrycznego,¶wiat³a s± na zewn±trz budunków,zamiast ¶cian s± szyby,za¶ dach jest lekk± drewnian± konstrukcj±.Wszystko po to,aby w razie wybuchu cisnienie siê rozesz³o,a nie skumulowa³o. vW czasie procesu mielenia w M³ynie ko³owym nale¿y pilnowaæ,aby poziom wilgotno¶ci sk³adników nie spadl poni¿ej 4%,gdy¿ mog³oby to groziæ samozap³onem od tarcia i zgniotu substancji.Po fabryce chodzi siê tylko w gumowym obuwiu. Nastêpnie placki prochu wiezie siê na wózku z konikiem do miejsca rozdrabniania prochu a pó¼niej do polerni.Najniebezpiecznieijszy jest w³a¶nie ten ostatni proces,gdy¿ w jego trakcie proch siê wysusza,co jak wiemy mo¿e siê przyczyniæ do samozap³onu.Oczywi¶cie w takiej fabryce trzeba mieæ wyobra¼niê i cechowaæ siê zdrowym rozs±dkiem.O zapa³kach przy sobie,to nie ma mowy.
ad.3. Racja zbiorniczek masz aluminiowy,ale stalowe masz ³opatki tn±ce,o¶ke a co najlepsze,to iskrz±ce szczotki weglowe przy silniczku.Nie myslcie,¿e tam py³ siê nie dostaje!!!!
ad.4. Ka¿de cia³o sta³e,ktore siê zacznie mieliæ, w koñcu zacznie siê pylic!
ad.5.Bateryjka "paluszek" 1,5V w zupelno¶ci powinna wystarczyæ,bo wêgiel to bardzo dobry przewodnik.

Friese nie bierz tego tak mocno do siebie,bo chcialbym Ci przypomnieæ,¿e jak klikali¶my na GG to nie by³o z±dnych problemów.Pamiêtasz???Nie wiem co Cie nasz³o.Jesli wziê³a¶ co¶ za bardzo do siebie,to ja bardzo przepraszam i chylê czo³a.
respekt.gif
Horhe
Hako
Sk³adniki prochu angielskiego z 1360 r. a wiêc .....pelny miedievalizm.
S± to proporcje objêto¶ciowe by wiêc nie wnikaæ we wzory mo¿na i tak:
3 szklanki saletry zmieliæ na py³,
2 szklanki wêgla dzrewnego zmieliæ na py³,
1 szklanke siarki zmieliæ na py³. W. Corzon - "1000 s³ów o materia³ach wybuchowych".

W szklanym pojemniku wymieszaæ dok³adnie drewnian± ³opatk±. Przed nabiciem pojemnik szklany potrz±saæ bo saletra ma tendencjê do krystalizowania siê i opadania na jego spód. Nie robiæ wiêc go na zapas bo potem staniecie przed problemem jak wymieszany ju¿ proch powtórnie mieliæ a to.... to ju¿ jest RYZYKO.

Z rycerskim pozdrowieniem Hako.
Oswald
Witam,
Tak przygladam sie tej rozmowie i w zwiazku z pytaniami o sklad prochu czarnego to musze Wam powiedziec, ze bylo to roznie w roznych okresach. Rowniez rozny jest sklad i proporcje w zaleznosci od tego co chce sie osiagnac. Dla przykladu zamieszczam kilka skladow z roznych okresow:
1249 r.
azotan potasu 40 %
wegiel drzewny 30 %
siarka 30 %
1251 r.
azotan potasu 35 %
wegiel drzewny 35 %
siarka 30 %
1350 r.
azotan potasu 65 %
wegiel drzewny 25 %
siarka 10 %
1560 r.
azotan potasu 50 %
wegiel drzewny 33 %
siarka 17 %
VIII wiek
azotan potasu 65 %
wegiel drzewny 25 %
siarka 10 %
Angielski
azotan potasu 75 %
wegiel drzewny (brazowy)15 %
siarka 10 %
Francuski
azotan potasu 62 %
wegiel drzewny 18 %
siarka 20 %
Armatni
azotan potasu 80 %
wegiel drzewny 15 %
siarka 5 %

To tylko kilka przykladow, jesli ktos chce wiecej lub tez przepisy na inne 'zabawki" to na priva piszcie
Pozdrawiam, Oswald
Rasskabak
Witam.
Jesli komus potrzeba siarki lub saletry (bez udoskonalaczy rolniczych) a nie chce przeplacac w sklepach ogrodniczych czy spozywczych, to zapraszam na priv.
young
Najlepszy home made Pcz

75 g saletry
15g wegla wierzbowego
10g siarki
yes.gif
£ukasz P³aza
No a ja odpowiem na nieco wcze¶niejsze pytanie- czy komu¶ siê kiedy¶ m³ynek zapali³? Ano spalili¶my swego czasu trzy m³ynki szczerba.gif . Zapalaj± siê g³ównie na wêglu- silniczek nie wytrzymuje, przegrzewa siê i pali- nic wielkiego bo komora m³ynka do kawy mie¶ci ma³o materia³u- ledwie p³omyki widaæ smile.gif Raz zapali³ nam siê m³ynek z wymieszanymi sk³adnikami i z tym jest go¿ej bum.gif . Co prawda to w komo¿e proch lata luzem wiêc o eksplozji mowy nie ma ale zap³on jest gwa³towny, do tego stopnia ¿e topi plastikowe wieczko m³ynka. My u¿ywali¶my poprostu rêkawic spawalniczych i w momêcie zap³onu natychmiast siê m³ynek puszcza³o (trzeba pamiêtaæ ¿e w komo¿e jest jednorazowo malutko materia³u) unikneli¶my popa¿eñ ale jako¶ bardzo bezpieczne to nie by³o bigsmile2.gif No ale jak siê ma 17 lat to cz³owiek jest nie¶miertelny crazy.gif (ach te muszkiety z gazrurki nabijane na pó³ metra prochem i odpalane z rêki- powinno nam wszystkim g³owy urwaæ, pamiêtam ¿e nawet bombarde chcieli¶my z rury kleciæ i nabiæ kilogramem prochu bum.gif , teraz w³osy mi dêba na g³owie staj± shocked.gif )
Horhe
Takich jak Ty powinno sie leczyæ bum.gif Nie wiem czy skasowaæ Twojego posta, czy te¿ zostawiæ ku przestrodze. Swoj± opowie¶ci± nie wiem co chcia³e¶ przekazaæ, bo brakuje jakby puenty. Poza tym Polska, to nie Szwajcaria, gdzie mo¿na sobie proch krêciæ. Za takie zabawy mo¿na bekn±æ na okres od 6 miesiêcy do 8 lat. crazy.gif
£ukasz P³aza
Wyluzuj troche- brak ci poczucia chumoru smile.gif . Ja w³a¶nie chcia³em pokazaæ ¿e takich ¿eczy siê robiæ nie powinno- naprawde nie by³o tego widaæ z tonu tego postu?? dunno.gif No a opowie¶æ autentyczna choæ z czasów do¶æ dawnych- przypomnij sobie w³asne dzia³ania z tego okresu ¿ycia, zawsze wszystko robi³e¶ z g³ow± i przemy¶lanie? crazy.gif W takim razie by³e¶ bardzo nietypowym nastolatkiem bigsmile2.gif
VanHallen
Boze czy wy jestes cie normalni?? Sami sobie na to odpowiedzcie... Jestem w 100% za Horhe... zastanowcie sie zanim cos napiszecie!! Z materialami wybuchowymi nie ma zabawy... POWIEDZCIE MI JAK MOZECIE PISAC ZE SKLADNIKI PROCHU ALBO SAM PROCH PRZEGRYZIONY MOZNA MIELIC W MASZYNCE DO MIESA ALBO W MLYNKU DO KAWY... To jest nie glupota tylko idiotyzm.... A ty Lukaszu zastanow sie moze miales szczescie moze to twoje wymysly ale nie dawaj takich przykladow dla ludzi nie majacych z tym stycznosci...

MLYNEK DO KAWY BADZ MASZYNKA DO MIESA to najgorsze z mozliwych jesli chodzi o proch...

Do mieszania rozdrabniania i mielenia uzywa sie MOZDZIEZY porcelanowych badz drewnianych... Jesli niemasz takich mozliwosci mieszaj (miel, rozdrabniaj) w naczyniu szklanym lyzka szklana badz drewniana...

Pozatym saletra ze sklepow ogrodniczych nie jest czysta ( ma rozne domieszki ktore obnizaja "aktywnosc prochu").

Takze pamietajcie nim cos zrobisz zastanow sie 5 razy... Lepiej miec cale palce i rece na swoim miejscu...
Jesli ten post obrazil kogos to sory ale musialem to napisac.... Chocby dla spokoju sumienia jak ktos sam sobie zrobi krzywde.... Pozdrawiam.... icon_wink.gif
Don Carlos
Ja mysle ze trzeba dac takim kolesiom wolna reke...
Jesli ja jeszcze beda miec.

A nastepnie wyroznienie badz nagrode Darwina smile.gif , U now lats I min??
Pare kalek na koszt panstwa...
Albo lepiej nie!!
Dobijac!!
Ja nie zamierzam takich matolkow utrzymywac ze swojej pensjii!

POza tym "c"humor trzeba miec a nie byc zalosnym!!

A propos mlynkow do kawy. Mamusia nie pytala sie aby gdzie jej mlynek do kawy??
AdamS
to juz wiem czemu po moich ostatnich urodzinach zginela mi maszynka do mielenia miesa .......
Bodziu oddawaj ........
VanHallen
Widze ze jest tu pare rozsadnych osob... I wlasnie tak jak powiedzial
CYTAT
Ja mysle ze trzeba dac takim kolesiom wolna reke...  
Jesli ja jeszcze beda miec.
my wam niczego nie nazucamy tylko staramy sie was uswiadomic ze czasem mozna miec szczescie i nic sie nie stanie podczas mieszania prochu w waszym mlynku do kawy badz maszynce do miesa... Tylko ze to jest czasem... Po co stwazac dla siebie ryzyko nie lepiej zrobic to w bezpieczny sposob?? Moze dluzej sie to robi ale masz pewnosc ze nie jest to pierwsza i ostatnia porcja prochu jaka zrobiles... Bo bez reki palca albo innej nie mniej waznej czesci ciala bedzie ciezo to wykonac....

Pozdrowienia... smile.gif
gargulec
Szanowni Jejmosciowie!
M³odzieñczy zapa³ przez posty powy¿sze przemawia, a coby zapa³em tylko móg³ pozostaæ we¼cie baczenie na uwag kilka, które pomijane tu s±:

Produkcja mareria³ów wybuchowych jest nielegalna - nie chce u¿ywac s³owa przestêpstwo, ale.... Pan dy¿urny policaj bedzie mia³ co robiæ - te wszystkie ip itd poustalaæ , sprawdziæ, zagro¿enie terroryzmem oceniæ... jak trafi sie gorliwy bedzie dym i media bêda mia³y o czym tr±biæ;

je¶li kto¶ chce mieliæ gotowy proch w maczynce do miêsa..... no có¿ mówi± , ze nie da sie ostro¿nie ci±gn±æ lwa za ogon;

Nadmanganian potasu jest silnym utleniaczem - a takowe substancje uwielbiaj± wrêcz powodowaæ samozap³on;

A gdyby komu¶ przysz³o do g³owy zaladowaæ takim prochem rewolwer to powinien powa¿nie liczyæ siê z odpaleniem kilku komór jednocze¶nie.

Bez obrazy, ale jaka¶ pora¿aj±ca niefrasobliwo¶c przez Was przemawia - z tym nie ma ¿artów, wizja pourywanych paluchów i wypalonych oczu naprawdê jest realna.

Troche z innej beczki - by³em na kilku pokazach (bo je uwielbiam smile.gif ) i zakoczy³a mnie wla¶nie lekkomy¶lno¶æ, z jak± panowie rycerze kierowali lufy na³adowanych hakownic w publikê, siedz±c± 1,5 m dalej. To ¿e nie ma tam pocisku nie robi - z takiej odleg³o¶ci mo¿e byæ nie potrzebny.... . Kochani jest jedna zasada: lufê kierujesz w stronê innej osoby tylko, kiedy chcesz ja zabiæ i NIGDY indziej.

Piszê tego posta z przykro¶ci± i nie dlatego ,¿e by komukolwiek dowaliæ. Chcia³bym ¿eby nakloni³ Was do przemy¶lenia tematu.

Pozdrawiam
Witek
piotrek444
CYTAT
Nadmanganian potasu jest silnym utleniaczem - a takowe substancje uwielbiaj± wrêcz powodowaæ samozap³on;
po pierwsze sam nadmanganian potasu nigdy si sam nie zap³onie ¿eby powsta³ samozap³on musia³ by¶ pomieszaæ kwas solny z siarkowym6 i z nadmanganianem potasu i wtedy powsta³ by ci samozap³on po zetkniêciu z denaturatem

CYTAT
Produkcja mareria³ów wybuchowych jest nielegalna - nie chce u¿ywac s³owa przestêpstwo, ale.... Pan dy¿urny policaj bedzie mia³ co robiæ - te wszystkie ip itd poustalaæ , sprawdziæ, zagro¿enie terroryzmem oceniæ... jak trafi sie gorliwy bedzie dym i media bêda mia³y o czym tr±biæ;

proch jest materia³em inicjuj±cy a nie wybuchowym
i bomby rurowe np petarda z metalowej rury jest zaliczana do terroryzmu

CYTAT
je¶li kto¶ chce mieliæ gotowy proch w maczynce do miêsa..... no có¿ mówi± , ze nie da sie ostro¿nie ci±gn±æ lwa za ogon

nie wolno tego robiæ bo jest 80% szans na zap³on poprzez iskry
Lestek
skladniki prochu dymnego mozna bezpiecznie zmielic w recznej maszynce do miesa(lepsze sa maszynki do robienia m±ki)
Najpierw mielimy ka¿dy sk³adnik z osobna na jak najmniejszy proszek, potem cze¶c siarki mieszamy z saletra a druga czêsc z wêglem i dodajemy oko³o 8% wody, mieszamy razem i takie ciasto jeszcze raz puszcamy przez maszynke, rozkladamy na duzej powierzchni na grubosc 2-4 mm i suszymy, gdy ma juz gêst± konsystencjê przeciskamy przez sito co daje nam namiastkê granulatu ;>
Taki proch w³asnej roboty ma o wiele mniejsza moc niz kupny (kwestia idealnego ustawienia proporcji i brak mozliwosci granulowania pod ci¶nieniem), i przewa¿nie zostawia du¿o nagaru (chyba ze kto¶ ma laboratoryjny wêgiel). Nadaje sie wiec raczej tylko do armatek, hakownic, duzokalibrowych muszkietow
Horhe
Lestek, to co wypisujesz, to po pierwsze jest nielegalne, a po drugie to bez sprasowania prochu napewno nie bedzie lepszy od fabrycznego. Nota bene jestem ¶wierzo po puszczeniu z dymem 35kg prochu pionkowskiego na inscenizacji. smile.gif
zonk
ehhh jak ktos juz ma zamiar produkowac sobie proch w domowym zaciszu to niech lepiej uzywa "bezpiecznych" srodkow produkcji ;)
i zdrowego rozsadku...

receptury na rozne rodzaje prochu czarnego znajduja sie w ksiazce o rakietnictwie (tytulu niestety nie pamietam )
od proporcji skladnikow zalezy predkosc palenia sie
jak komus kasy nie szkoda to polecam carbo medicinalis (ten wegiel co to sie przy zatruciach podaje)
i saletre spozywcza do peklowania mieska ;) - skladniki sa dosc "czyste"
co do mielenia - mlynek kulowy (kule z nieiskrzacego metalu smile.gif )zrobic i mielic wilgotna papke i nie wiecej niz 100 g na raz

wegiel aktywny dlatego ze lepiej wchlania roztwor saletry - proch wychodzi dosc dobrej jakosci
wegiel na pyl, siarka na pyl , i zalac to dranstwo roztworem saletry (polecam zajrzenie na krzywa rozpuszczalnosci... ) proporcje wszystkim znane: wagowo - 75g kno3 15g c i 10g s

zadne inne dodatki nie potrzebne.. proch czarny to proch czarny

powyzszy tekst w celach tylko i wylacznie w celach informacyjnych ...
bo robienie prochu w elektrycznym mlynku do kawy to prosta droga do wyzej wspomnianej nagrody darwina

z innej beczki - tutaj reguly sprzedazy prochu czarnego ze strony http://www.fam-pionki.pl/index.php?id=20&lang=pl

"Proch czarny pirotechniczny pakowany jest w puszki metalowe

w ilo¶ci 1 kg.

W transporcie drogowym przewo¿ony jest jako materia³ niebezpieczny klasy 1, podklasy 1D, UN 0027 wg przepisów RID/ADR o przewozie materia³ów niebezpiecznych.

Proch czarny pirotechniczny mo¿e byæ nabywany na podstawie okazanego pozwolenia indywidualnego na broñ my¶liwsk± lub sportow± lub na podstawie koncesji zawieraj±cej wpis uprawniaj±cy do obrotu tym prochem.

W przypadku nabywania na koncesjê odbiorca prochu powinien posiadaæ decyzjê Ministra Gospodarki na przemieszczanie prochu po terytorium RP.

Zasady uzyskiwania zezwoleñ reguluje ustawa o materia³ach wybuchowych przeznaczonych do u¿ytku cywilnego z dnia 21.06.2002r. (Dz. U. Nr 117, poz. 1007 z 2002r. ze zmianami)."
Horhe
CYTAT(zonk @ 01:34 05.02.2007) *
z innej beczki - tutaj reguly sprzedazy prochu czarnego ze strony http://www.fam-pionki.pl/index.php?id=20&lang=pl

"Proch czarny pirotechniczny pakowany jest w puszki metalowe

w ilo¶ci 1 kg.

W transporcie drogowym przewo¿ony jest jako materia³ niebezpieczny klasy 1, podklasy 1D, UN 0027 wg przepisów RID/ADR o przewozie materia³ów niebezpiecznych.

Proch czarny pirotechniczny mo¿e byæ nabywany na podstawie okazanego pozwolenia indywidualnego na broñ my¶liwsk± lub sportow± lub na podstawie koncesji zawieraj±cej wpis uprawniaj±cy do obrotu tym prochem.

W przypadku nabywania na koncesjê odbiorca prochu powinien posiadaæ decyzjê Ministra Gospodarki na przemieszczanie prochu po terytorium RP.

Zasady uzyskiwania zezwoleñ reguluje ustawa o materia³ach wybuchowych przeznaczonych do u¿ytku cywilnego z dnia 21.06.2002r. (Dz. U. Nr 117, poz. 1007 z 2002r. ze zmianami)."

No i tu jest rozdwojenie ja¼ni, oczywi¶cie legislacyjne. Owe przepisy ju¿ s± przestarza³e, zasz³o sporo zmian. Naprawdê to nie problem dla organizatora,aby poprzez firmê z koncesj± zakupiæ proch na imprezê, ale wielu hakownikom, to ba³bym siê nawet korkowca dac do rêki. Powy¿sze posty o produkowaniu, s± dowodem na Wasz± bezmy¶lno¶æ.
A na koniec podsumowanie. Na broñ konstrukcji sprzed 1850 roku i jej repliki nie jest wymagane zezwolenie, to¿ samo siê tyczy amunicji do niej, tak jak np. naboje hukowe 6mm itp.

CYTAT
powyzszy tekst w celach tylko i wylacznie w celach informacyjnych ...
bo robienie prochu w elektrycznym mlynku do kawy to prosta droga do wyzej wspomnianej nagrody darwina

Wpierw piszesz jak co robiæ, a pó¼niej t³umaczysz siê jak Clinton.

Dobry proch to taki,aktory po zapaleniu 1g na kartce z zeszytu nie przepali dziurki.
Powodzenia ³osie smile.gif
zamknac-temat.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.