Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Helmy piechoty oslaniajace twarz
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne > Ochronne uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne
Stron: 1, 2, 3
Camil
ja znowu z UFO smile.gif http://spartakus.pl/images/helm/he014.jpg bo zg³upia³em :/ wygl±da znajomo... hyba... ale tak siê sk³ada ¿e ja w akademiku a wszelkie ksi±¿ki na te tematy daleko :/ (p³yty z formami cyfrowymi te¿ :/ ) wiêc znowu pro¼ba o ocenê/realno¶æ i umiejscowienie w czasie... to co mnie najbardziej wqrza na stronach wytwórców to to ¿e nie umieszczaj± (lub umieszczaj± ¿adko) informacji na temat okresu wystêpowania he³mu którego rekonstrukcje sprzedaj± :/ ech...

BTW. hyba urodzi³y siê tematy o podobnych zakresach... ten i ten http://www.freha.pl/index.php?showtopic=2231... i niewiem gdzie wrzucaæ posty :/
Rudy
Ja bym powiedzia³ ¿e jest to po³±czenie kapalinu z sald±, bo osobi¶cie nie spotka³em siê z czyms takim, i do czego mia³oby s³u¿yæ to wzmocnienie na czole, bo chyba nie do podnoszenia ronda.
Camil
te¿ mi siêco¶ dziwnego w tym wzmocnieniu wydaje :P ale ogulny kszta³t widzia³em kiedy¶ na rycinach... i na zdjêciach jakiego¶ nagrobka nie pamietam dok³adnie :/
Jakub ze ¦widnicy
Kiedy¶ by³a w tym temacie taka ciekawa dyskusja o wczesnych podbródkach, która siê ostatnio przekszta³ci³a w pokazywanie mrocznych wynalazków i zastanawianie siê z którego wieku pochodz±. Ja mo¿e wrócê do tej wcze¶niejszej rozmowy, bo mi siê co¶ trafi³o. Francuski manuskrypt podpisany jako:

"Boccace, Des claires et nobles femmes (traduction anonyme), France, Paris, XVe"

A w nim dziwny he³m z podbródkiem przypominaj±cy te od Marzala de Sax. Podajê te¿ 2 inne iluminacje ¿eby wprowadziæ w nastrój tamtych czasów dla dok³adniejszego datowania. Ja bym obstawia³ za maksymalnie 1420 za te psie pyski.
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
Normalnie teraz bym ozlocil za jakis dokladny ruysunek tego podbrodka, taki,z eby mozna go bylo przeslac Kotlarzowi...
Wojciech Radzki
To jeszcze ja w sprawie tych nieszczêsnych obojczyków (swoj± drog± mo¿e rzeczywi¶cie przenie¶æ to do innego tematu). Pomyli³em siê przy datowaniu tego tryptyku (ze Szczepanowa). Nie jest z roku 1460, jak napisa³em, tylko pó¼niejszy. Nowakowski podaje koniec XVw, a Kajzer ¿e z ok. 1500r. Przepraszam wszystkich których wprowadzi³em w b³±d.

Nie zmienia to jednak faktu ¿e sprawa obojczyków jest wci±¿ niejasna (przynajmniej dla mnie).
Pa
WR
Wotawa
Dla mnie jasna - najwcze¶niej ostatnie lata XVw. Tzn. lata dziewiêædziesi±te.
Czyli na ¶redniowiecze - odpada i ju¿.

Howgh!

A zespó³ Moloko i tak jest lepszy ni¿ obojczyki.
Sing it back! tracker.gif
Marek Degórski
Ojojoj! A có¿ to? Pierwszy raz widzê co¶ takiego.. I nie chodzi mi tu o podbródek ze zdjêcia, ale o he³m zastosowany do tego podbródka. Czy on... Czy on... czy on ma... daszek?
Sedniowieczna basebalówka model zimowo-ochronny? crazy.gif
makKac
Naby³em ostatnio ¶mieszn±, malutk± "Polsk± Sztukê Gotyck±" z 1983 roku.
Na str 206 znalaz³em scenê Chrystus przed Pi³atem, malowid³o z ko¶cio³a parafialnego w Ka³kowie. Oprawca za plecami Chrystusa ma bardzo fajnego "klapka" z podniesion± akurat zas³on±.
Dwa pytania - czy kto¶ dysponuje sensownym skanem tego¿ przedstawienia (w rzeczonym ¼ródle jako¶æ jest "¶rednia" - przynajmniej w moim straaaasznie sfatygowanym egzemplarzu). I po wtóre - ca³o¶c wydatowano na koniec XIV wieku, zaznaczono tak¿e wp³yw czeskiego (niemieckiego?) malarstwa w manierze dworskiej. Czy kto¶ ma jakie¶ dok³adniejsze informacje? Koniec XIV czyli...? A wp³ywy owe - to tylko sylwetka, indywidualizm postaci, poza, gestykulacja? ak siê toto ma do "klapka"?
Camil
Jakub ze ¦widnicy da³ taki fajny za³±cznik z podbródkiem.... ja mam pytanki, co za che³m ma ten facik z podbródkiem na g³owie? czy on ma "daszek"? do czego to jest podobne?
Marek Degórski
Cze¶æ!W³a¶nie o tym he³mie mówi³em (patrz - dwa posty w górê smile.gif. Wygl±da jak basinet z daszkiem... Totalny kosmos aaa.gif
Camil
dla mnie podobny do ³ebki.... ale tez daszek.... i niewiem kiedy siê ³ebki pojawi³y.... czy to dobry okres....
Mradu
Wotawo: twierdzisz ze podbrodki ewidentnie pod koniec XVw. a obraz Marzala de Sax z ok.1400 roku pokazuje ludzi w kapalinach z podbrodkami (obraz dany pare stron wczesniej) - wiec jak z tym?
Pozdrawiam
Wotawa
CYTAT(Mradu)
Wotawo: twierdzisz ze podbrodki ewidentnie pod koniec XVw. a obraz Marzala de Sax z ok.1400 roku pokazuje ludzi w kapalinach z podbrodkami (obraz dany pare stron wczesniej) - wiec jak z tym?

Ano tak, ¿e nie twierdzi³em wcale, ¿e podbródek to na koniec XVw.

CYTAT(Wociech Radzki)
Nie zmienia to jednak faktu ¿e sprawa obojczyków jest wci±¿ niejasna (przynajmniej dla mnie).

CYTAT(Wotawa)
Dla mnie jasna - najwcze¶niej ostatnie lata XVw. Tzn. lata dziewiêædziesi±te. Czyli na ¶redniowiecze - odpada i ju¿.

Czy mam wyja¶niaæ ró¿nicê miedzy obojczykiem a podbródkiem? Przy czym te przedstawione podbródki s± czym¶ w rodzaju ko³nierza p³ytowego. Wiemy, ¿e taki ko³nierz" (to NIE JEST OBOJCZYK) by³, oraz, zê pojawia sie zdecydowanie rzadko. Nie wiemy jak dok³adnie wygl±da³. Najwczesniejszy rasowy podbródek jaki znam, to lata trzydzieste XVw.
To co widzimy, to znany ju¿ z wcze¶niejszych czasów z Hiszpanii "golfik", Na razie chyba nikt nie ma jakiej¶ ugruntowanej opinii na ten temat.

Widocznie by³o co¶ takiego. Ale z obojczykiem to nie ma nic wspólnego, klasyczny podbródek te¿ wygl±da inaczej. Zobaczymy jak sie bêd± rozwija³y badania nad tym.
Mradu
sorki, racja, nie zwrocilem uwagi na to ze to obojczyk nie podbrodek. bije sie w piers i pochylam glowe. Moja wina!
Pozdrawiam i pokornie prosze o wybaczenie ;)
Jarobor
Witam
CYTAT(Wotawa)
znany ju¿ z wcze¶niejszych czasów z Hiszpanii "golfik"

Czy mo¿na bardziej rozwin±æ tê wypowied¼?
Niestety spotka³em siê z tym jedynie w Ospreju ("El Cid...") - kto¶ ma na ten temat co¶ wiêcej?

pzodrawiam
Wotawa
Nie znam siê na tych glofikach niestety. Tyle co mogê porównaæ z tym co wiem o obojczykach i podbródkach, ¿e to co¶ innego.
Te¿ czekam na kogo¶ kto zbada temat, raczej nie bede sie tym zajmowa³ w najbli¿szym czasie.

Co do nieporozumienia -oczywi¶cie- spoko. Te¿ ju¿ zaczynam cierpieæ na rodzaj "zmêczenia walk±" :-D.
Jarobor
Co do "hiszpañskich golfików":

parê postów temu Feniks wspomnia³ o nagrobku Don Albaro de Cabrery m³odszego (1314) (Metropoiltan Museum w NY) - osprejow± "rekonstrukcjê" umieszczono tu http://www.freha.pl/viewtopic.php?p=56829#56829.
Czy kto¶ posiada fotkê tego nagrobka?
Przewin±³ siê Don Albaro w paru osprejach i ciekawostk± (poza golfikeim) s± te¿ rêkawice tego pana, z mankietami koñcz±cymi siê za ³okciem. Zapewne nagrobek jest bez he³mu, bo raz daj± mu kapalin, a raz barbutê. Zreszt± w apru osprejach o Hiszpanii k³adziono nacisk na niekonwencjonalno¶æ uzbrojenia z p³w. iberyjskiego - tamtejsi rycerze, wpadaj±cy na turnieje do Francji budzili powszechne zainteresowanie ze wzglêdu na nietypowe pancerze. Przyk³adem jest tak¿e stosowanie zbroi ³uskowej do koñca XVw.
Innym przedstawieniem "podbródka" (znów za osprejem) jest portugalska statuetka (ok.1325), na której jest on noszony do greathelmu, ale zamocowany do niego na zawiasach - tworz±c fajny p³ugo¶liniaczek.

Malunki za³±czam

PS. Ale to ju¿ nie s± tytu³owe he³my piechoty, tylko rycerstwa.....
mardinus
Oto bardziej wiarygodne przedstawienie nagrobka oraz
inne przedstawienie nr 355 (lepiej widoczny)
Borg
Ogl±daj±c ostatnio wystwe w Malborskim zamku natrafilem na rysunek malowany piórem z poczatków XIV wieku i jest na nim dok³adnie to, co przedstawia pierwszy za³±cznik Jarobora. Dwoch facetów w czyms ala wielki he³m i plugiem na szyi moze ktos ma zdjecie mi niestety przeszkodzila obs³uga bo niewykupilem pozwolenia...
Rugiewit
5 lat spó¼nienia z odpowiedzi±, ale przypomnia³a mi siê dyskusja o zas³onie kratowej w tym temacie na stronie 3 i 4
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=11...arnia&st=40
Wprawdzie ludzie mówili, ¿e to latarnie, ale chyba zesz³o szybko na podbródki i nikt ikonografi nie wklei³. No to wklejam.
http://www.abcgallery.com/D/duccio/duccio66.JPG
Obrazek z pojmania Jezusa z latarni± bardzo przypominaj±c± tamt± "zas³onê"
http://www.freha.pl/index.php?act=attach&a...ost&id=6283
Thrakburzum
CYTAT(Mateusz @ 15:54 18.08.2003) *
(najlepej miec dwa helmy na kazda okazje - np. kapalin i bascnet) smile.gif Bijesz sie? Zakladasz bascinet, strzelasz z hakownicy albo przepedzasz publike - kapalin...

Albo odpi±æ zas³onê (przynajmniej ja tak zamierzam)
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.