ja znowu z UFO
http://spartakus.pl/images/helm/he014.jpg bo zg³upia³em :/ wygl±da znajomo... hyba... ale tak siê sk³ada ¿e ja w akademiku a wszelkie ksi±¿ki na te tematy daleko :/ (p³yty z formami cyfrowymi te¿ :/ ) wiêc znowu pro¼ba o ocenê/realno¶æ i umiejscowienie w czasie... to co mnie najbardziej wqrza na stronach wytwórców to to ¿e nie umieszczaj± (lub umieszczaj± ¿adko) informacji na temat okresu wystêpowania he³mu którego rekonstrukcje sprzedaj± :/ ech...
BTW. hyba urodzi³y siê tematy o podobnych zakresach... ten i ten
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=2231... i niewiem gdzie wrzucaæ posty :/
Ja bym powiedzia³ ¿e jest to po³±czenie kapalinu z sald±, bo osobi¶cie nie spotka³em siê z czyms takim, i do czego mia³oby s³u¿yæ to wzmocnienie na czole, bo chyba nie do podnoszenia ronda.
te¿ mi siêco¶ dziwnego w tym wzmocnieniu wydaje :P ale ogulny kszta³t widzia³em kiedy¶ na rycinach... i na zdjêciach jakiego¶ nagrobka nie pamietam dok³adnie :/
Kiedy¶ by³a w tym temacie taka ciekawa dyskusja o wczesnych podbródkach, która siê ostatnio przekszta³ci³a w pokazywanie mrocznych wynalazków i zastanawianie siê z którego wieku pochodz±. Ja mo¿e wrócê do tej wcze¶niejszej rozmowy, bo mi siê co¶ trafi³o. Francuski manuskrypt podpisany jako:
"Boccace, Des claires et nobles femmes (traduction anonyme), France, Paris, XVe"
A w nim dziwny he³m z podbródkiem przypominaj±cy te od Marzala de Sax. Podajê te¿ 2 inne iluminacje ¿eby wprowadziæ w nastrój tamtych czasów dla dok³adniejszego datowania. Ja bym obstawia³ za maksymalnie 1420 za te psie pyski.
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
Normalnie teraz bym ozlocil za jakis dokladny ruysunek tego podbrodka, taki,z eby mozna go bylo przeslac Kotlarzowi...
To jeszcze ja w sprawie tych nieszczêsnych obojczyków (swoj± drog± mo¿e rzeczywi¶cie przenie¶æ to do innego tematu). Pomyli³em siê przy datowaniu tego tryptyku (ze Szczepanowa). Nie jest z roku 1460, jak napisa³em, tylko pó¼niejszy. Nowakowski podaje koniec XVw, a Kajzer ¿e z ok. 1500r. Przepraszam wszystkich których wprowadzi³em w b³±d.
Nie zmienia to jednak faktu ¿e sprawa obojczyków jest wci±¿ niejasna (przynajmniej dla mnie).
Pa
WR
Dla mnie jasna - najwcze¶niej ostatnie lata XVw. Tzn. lata dziewiêædziesi±te.
Czyli na ¶redniowiecze - odpada i ju¿.
Howgh!
A zespó³ Moloko i tak jest lepszy ni¿ obojczyki.
Sing it back!
Ojojoj! A có¿ to? Pierwszy raz widzê co¶ takiego.. I nie chodzi mi tu o podbródek ze zdjêcia, ale o he³m zastosowany do tego podbródka. Czy on... Czy on... czy on ma... daszek?
Sedniowieczna basebalówka model zimowo-ochronny?
Naby³em ostatnio ¶mieszn±, malutk± "Polsk± Sztukê Gotyck±" z 1983 roku.
Na str 206 znalaz³em scenê Chrystus przed Pi³atem, malowid³o z ko¶cio³a parafialnego w Ka³kowie. Oprawca za plecami Chrystusa ma bardzo fajnego "klapka" z podniesion± akurat zas³on±.
Dwa pytania - czy kto¶ dysponuje sensownym skanem tego¿ przedstawienia (w rzeczonym ¼ródle jako¶æ jest "¶rednia" - przynajmniej w moim straaaasznie sfatygowanym egzemplarzu). I po wtóre - ca³o¶c wydatowano na koniec XIV wieku, zaznaczono tak¿e wp³yw czeskiego (niemieckiego?) malarstwa w manierze dworskiej. Czy kto¶ ma jakie¶ dok³adniejsze informacje? Koniec XIV czyli...? A wp³ywy owe - to tylko sylwetka, indywidualizm postaci, poza, gestykulacja? ak siê toto ma do "klapka"?
Jakub ze ¦widnicy da³ taki fajny za³±cznik z podbródkiem.... ja mam pytanki, co za che³m ma ten facik z podbródkiem na g³owie? czy on ma "daszek"? do czego to jest podobne?
Cze¶æ!W³a¶nie o tym he³mie mówi³em (patrz - dwa posty w górê
. Wygl±da jak basinet z daszkiem... Totalny kosmos
dla mnie podobny do ³ebki.... ale tez daszek.... i niewiem kiedy siê ³ebki pojawi³y.... czy to dobry okres....
Wotawo: twierdzisz ze podbrodki ewidentnie pod koniec XVw. a obraz Marzala de Sax z ok.1400 roku pokazuje ludzi w kapalinach z podbrodkami (obraz dany pare stron wczesniej) - wiec jak z tym?
Pozdrawiam
CYTAT(Mradu)
Wotawo: twierdzisz ze podbrodki ewidentnie pod koniec XVw. a obraz Marzala de Sax z ok.1400 roku pokazuje ludzi w kapalinach z podbrodkami (obraz dany pare stron wczesniej) - wiec jak z tym?
Ano tak, ¿e nie twierdzi³em wcale, ¿e podbródek to na koniec XVw.
CYTAT(Wociech Radzki)
Nie zmienia to jednak faktu ¿e sprawa obojczyków jest wci±¿ niejasna (przynajmniej dla mnie).
CYTAT(Wotawa)
Dla mnie jasna - najwcze¶niej ostatnie lata XVw. Tzn. lata dziewiêædziesi±te. Czyli na ¶redniowiecze - odpada i ju¿.
Czy mam wyja¶niaæ ró¿nicê miedzy obojczykiem a podbródkiem? Przy czym te przedstawione podbródki s± czym¶ w rodzaju ko³nierza p³ytowego. Wiemy, ¿e taki ko³nierz" (to NIE JEST OBOJCZYK) by³, oraz, zê pojawia sie zdecydowanie rzadko. Nie wiemy jak dok³adnie wygl±da³. Najwczesniejszy rasowy podbródek jaki znam, to lata trzydzieste XVw.
To co widzimy, to znany ju¿ z wcze¶niejszych czasów z Hiszpanii "golfik", Na razie chyba nikt nie ma jakiej¶ ugruntowanej opinii na ten temat.
Widocznie by³o co¶ takiego. Ale z obojczykiem to nie ma nic wspólnego, klasyczny podbródek te¿ wygl±da inaczej. Zobaczymy jak sie bêd± rozwija³y badania nad tym.
sorki, racja, nie zwrocilem uwagi na to ze to obojczyk nie podbrodek. bije sie w piers i pochylam glowe. Moja wina!
Pozdrawiam i pokornie prosze o wybaczenie ;)
Witam
CYTAT(Wotawa)
znany ju¿ z wcze¶niejszych czasów z Hiszpanii "golfik"
Czy mo¿na bardziej rozwin±æ tê wypowied¼?
Niestety spotka³em siê z tym jedynie w Ospreju ("El Cid...") - kto¶ ma na ten temat co¶ wiêcej?
pzodrawiam
Nie znam siê na tych glofikach niestety. Tyle co mogê porównaæ z tym co wiem o obojczykach i podbródkach, ¿e to co¶ innego.
Te¿ czekam na kogo¶ kto zbada temat, raczej nie bede sie tym zajmowa³ w najbli¿szym czasie.
Co do nieporozumienia -oczywi¶cie- spoko. Te¿ ju¿ zaczynam cierpieæ na rodzaj "zmêczenia walk±" :-D.
Co do "hiszpañskich golfików":
parê postów temu Feniks wspomnia³ o nagrobku Don Albaro de Cabrery m³odszego (1314) (Metropoiltan Museum w NY) - osprejow± "rekonstrukcjê" umieszczono tu
http://www.freha.pl/viewtopic.php?p=56829#56829.
Czy kto¶ posiada fotkê tego nagrobka?
Przewin±³ siê Don Albaro w paru osprejach i ciekawostk± (poza golfikeim) s± te¿ rêkawice tego pana, z mankietami koñcz±cymi siê za ³okciem. Zapewne nagrobek jest bez he³mu, bo raz daj± mu kapalin, a raz barbutê. Zreszt± w apru osprejach o Hiszpanii k³adziono nacisk na niekonwencjonalno¶æ uzbrojenia z p³w. iberyjskiego - tamtejsi rycerze, wpadaj±cy na turnieje do Francji budzili powszechne zainteresowanie ze wzglêdu na nietypowe pancerze. Przyk³adem jest tak¿e stosowanie zbroi ³uskowej do koñca XVw.
Innym przedstawieniem "podbródka" (znów za osprejem) jest portugalska statuetka (ok.1325), na której jest on noszony do greathelmu, ale zamocowany do niego na zawiasach - tworz±c fajny p³ugo¶liniaczek.
Malunki za³±czam
PS. Ale to ju¿ nie s± tytu³owe he³my piechoty, tylko rycerstwa.....
Oto bardziej wiarygodne przedstawienie nagrobka oraz
inne przedstawienie nr 355 (lepiej widoczny)
Ogl±daj±c ostatnio wystwe w Malborskim zamku natrafilem na rysunek malowany piórem z poczatków XIV wieku i jest na nim dok³adnie to, co przedstawia pierwszy za³±cznik Jarobora. Dwoch facetów w czyms ala wielki he³m i plugiem na szyi moze ktos ma zdjecie mi niestety przeszkodzila obs³uga bo niewykupilem pozwolenia...
5 lat spó¼nienia z odpowiedzi±, ale przypomnia³a mi siê dyskusja o zas³onie kratowej w tym temacie na stronie 3 i 4
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=11...arnia&st=40Wprawdzie ludzie mówili, ¿e to latarnie, ale chyba zesz³o szybko na podbródki i nikt ikonografi nie wklei³. No to wklejam.
http://www.abcgallery.com/D/duccio/duccio66.JPGObrazek z pojmania Jezusa z latarni± bardzo przypominaj±c± tamt± "zas³onê"
http://www.freha.pl/index.php?act=attach&a...ost&id=6283
CYTAT(Mateusz @ 15:54 18.08.2003)
(najlepej miec dwa helmy na kazda okazje - np. kapalin i bascnet)
Bijesz sie? Zakladasz bascinet, strzelasz z hakownicy albo przepedzasz publike - kapalin...
Albo odpi±æ zas³onê (przynajmniej ja tak zamierzam)
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.