Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Uzbrojenie rycerza z okresu p³owieckiego (I po³.XIVw.)
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie dojrza³ego ¶redniowiecza > Inne uzbrojenie dojrza³ego ¶redniowiecza
Stron: 1, 2
Stanis³aw ¯órawski
CYTAT(Karol @ 21:28 01.11.2011) *
Pojawi³o siê pytanie o najwcze¶niejsze wystêpowanie ³añcucha przy zbroi. Znalaz³em przedstawienie z 1318 roku (Niemcy)

Sk±d masz tak± chronologiê? Je¶li dobrze kojarzê, jest to przedstawienie osoby nazywanej na stronach z nagrobkami jako Pfalzgraf bei Rhein. Jako datê ¶mierci podaje siê tam rok 1340...
Karol
CYTAT(Stanis³aw ¯órawski @ 22:09 02.11.2011) *
CYTAT(Karol @ 21:28 01.11.2011) *
Pojawi³o siê pytanie o najwcze¶niejsze wystêpowanie ³añcucha przy zbroi. Znalaz³em przedstawienie z 1318 roku (Niemcy)

Sk±d masz tak± chronologiê? Je¶li dobrze kojarzê, jest to przedstawienie osoby nazywanej na stronach z nagrobkami jako Pfalzgraf bei Rhein. Jako datê ¶mierci podaje siê tam rok 1340...

Jej, z forum podobnego do naszej Frehy. Wygrzeba³em to w jednym z artyku³ów na my-armoury. Tam równie¿ zidentyfikowano go jako palatyna reñskiego ale podano przytoczon± przeze mnie datê. Je¿eli to rzeczywi¶cie elektor, to problem jest taki, ¿e w 1340 nie zmar³ ¿aden z nich. Mo¿e to wykonany w 1340 roku nagrobek zmar³ego w 1317 Rudolfa I? Taka ma³a, nieuprawniona spekulacja... smile.gif Nastêpnym razem postaram siê zweryfikowaæ informacjê, zanim j± zamieszczê.
Witko
Patrz±c na analogiczne nagrobki to faktycznie go¶æ wygl±da bardziej na 1340 ni¿ 1318. Mo¿e byæ jak mówisz nagrobek wykonano w 1340 dla osoby zmar³ej w 1318. Nie by³by to odosobniony przypadek.
Karol
Ilustracja z Ormesby Psalter. ¦cis³ego datowania nie znam - pocz±tek XIV wieku:

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

Karol
Nie wiem czemu ale nie chcia³a mi siê za³±czyæ druga ilustracja w poprzednim po¶cie.

Ciekawym, ilu z nas naprawdê zamierza zacz±æ zabawê w I po³owê XIV-tki. Strasznie mnie to krêci ale bojê siê trochê inwestowaæ w nowy sprzêt, bo niefajnie jest siê bawiæ w pojedynkê. Jaki¶ czas temu pojawi³ siê temat o "lobby XII-wiecznym". Zdaje siê, ¿e zdech³ ¶mierci± naturaln±. Szkoda by by³o, ¿eby z wczesn± XIV-tk± sta³o siê podobnie. Jest co odtwarzaæ; dzia³o siê wtedy w Polsce, oj dzia³o.
Marek Hilgendorf
Jak ju¿ mi siê knypek urodzi i go/j± trochê odchowam, to bezwzglêdnie biorê siê za odtwarzanie jakiej¶ postaci z Manesse.
Nie pierwszej po³owy XIV, a w³a¶nie Manesse- tak by nie wychodziæ poza "patenty" z tego w³a¶nie ¼ród³a. Taka fanaberia, o!

Zastanawiam siê tylko, czy sprawienie sobie takiej tarczy bêdzie wielkim gwa³tem na heraldyce... Ca³kiem powa¿nie siê zastanawiam, bo có¶ mi siê zdaje, ¿e funkcja tarczy na tej miniaturze przypomina dymek w komiksie...
Stanis³aw ¯órawski
A¿ siê prosi, ¿eby te kwestie obgadaæ na ¿ywo. P³owce raczej znowu nie wypal±, bo nie ma siê komu za to wzi±æ. Marku, co by¶ powiedzia³ na ma³± inscenizacjê bitwy pod Zaniemy¶lem 1331? To by³a bardzo fajna potyczka, ch³opi bronili siê przed Krzy¿akami i wyszli z opresji zwyciêsko. Od dawna dzia³a mi to na wyobra¼niê. Tylko, ¿e to pod Poznaniem, przyda³oby siê Twoje b³ogos³awieñstwo, co najmniej smile.gif

My¶lê o takim spotkaniu kameralnym, bez dzika nad ogniskiem itd. Jest kilka osób, które interesuj± siê tym okresem i chcia³yby siê tym zajmowaæ, tylko brakuje im pretekstu. Tymczasem przyda³oby siê nas policzyæ, ile to jest tak na prawdê ludzi. Takie spotkanie dla ambitnych (tj. nastawionych precyzyjnie na pierwsze trzy dziesiêciolecia XIV w.), ale jeszcze bez napinki. Co Wy na to?

Przepraszam za offtopic. Jak bêdzie odzew mo¿na za³o¿yæ osobny w±tek.

Tymczasem, dodam swoje trzy grosze w kwestii napisów na tarczach. Mam tu kolejne przyk³ady:
Na pewno jest to zobrazowanie jakiej¶ idei. Ale, czy podobnej potrzeby, co autorzy miniatur nie mogli mieæ u¿ytkownicy tarcz? W koñcu heraldyka by³a wówczas dopiero w fazie powstawania. Jest wiele niespójno¶ci i niejasno¶ci w tym systemie, ci±gle pojawiaj± siê jeszcze tarcze z bezideowymi wzorkami, czemu by kto¶ nie mia³ sobie r±bn±æ napisu? Przecie¿ dla wiêkszo¶ci rycerstwa i tak by³y to tylko dziwne znaczki. A mo¿e przytoczone obrazki oddaj± jak±¶ rzeczywist± modê na ozdabianie tarcz napisami?
Fajnie, jakby siê w tej sprawie odezwa³ kto¶ bardziej obyty w dziedzinie heraldyki, bo ja tu jestem ca³kowitym dyletantem.

P.S.
Karolu, psa³terz z Ormesby pochodzi z ok. 1310; w latach 1320-1330 dodano do niego dwa portrety darczyñców, ale poza tym jest podobno spójny chronologicznie.
Marek Hilgendorf
CYTAT(Stanis³aw ¯órawski @ 23:38 04.11.2011) *
A¿ siê prosi, ¿eby te kwestie obgadaæ na ¿ywo.(...) My¶lê o takim spotkaniu kameralnym, bez dzika nad ogniskiem itd. Jest kilka osób, które interesuj± siê tym okresem i chcia³yby siê tym zajmowaæ, tylko brakuje im pretekstu. Tymczasem przyda³oby siê nas policzyæ, ile to jest tak na prawdê ludzi. Takie spotkanie dla ambitnych (tj. nastawionych precyzyjnie na pierwsze trzy dziesiêciolecia XIV w.), ale jeszcze bez napinki. Co Wy na to?

Oczywi¶cie, ¿e na ¿ywo by³oby najlepiej. Jest jednak ma³y k³opot z mojej strony- na przysz³y sezon jestem zupe³nie out of service z powodów rodzinnych, wiêc mo¿na by te¿ pomy¶leæ o jakiej¶ prywatnej inicjatywie na FREHA.

CYTAT
P³owce raczej znowu nie wypal±, bo nie ma siê komu za to wzi±æ. Marku, co by¶ powiedzia³ na ma³± inscenizacjê bitwy pod Zaniemy¶lem 1331? To by³a bardzo fajna potyczka, ch³opi bronili siê przed Krzy¿akami i wyszli z opresji zwyciêsko. Od dawna dzia³a mi to na wyobra¼niê. Tylko, ¿e to pod Poznaniem, przyda³oby siê Twoje b³ogos³awieñstwo, co najmniej smile.gif

Pomys³ naprawdê niez³y- inicjatyw historycznych w Poznaniu jak na lekarstwo. Moje b³ogos³awieñstwo do NICZEGO nie jest potrzebne, trzeba wzi±æ siê i zrobiæ.... Jak wspomnia³em- przysz³y sezon mam wyciêty (mo¿e z wyj±tkiem Czerska), wiêc nawet za bardzo nie pomogê

CYTAT
Tymczasem, dodam swoje trzy grosze w kwestii napisów na tarczach.

W³a¶nie! Co jest napisane na tej tarczy z Manesse? Mnie to wygl±da na HEIO, lub nawet HELO... Tak czy inaczej odezwê siê w tej sprawie do Diab³a, bo jemu najbardziej ufam w dziedzinie heraldyki.
karelinatus
Poniewa¿ ostatnio zainteresowa³y mnie trochê tematy powiedzmy "wczesno 14-sto wieczne" - po natrafieniu na t± dyskusjê mój kursos powêdrowa³ na "Rejestracjê"..... szczerba.gif icon_wink.gif

Rozgl±daj±c siê za Psa³terzem z Ormesby, natrafi³em na jedn± kartê:

Ormesby

Postaæ rycerza po lewej zainteresowa³a mnie od razu - kiedy¶ widzia³em taki he³m w jakim¶ Osprey-u XIII-sto wiecznym i zastanawia³em siê, sk±d rysownik go wzia³. Wygl±da na to, ¿e choæby st±d.

Wygl±da jak g³êboki bascinet(?) z ruchom± zas³on±, czy te¿ wrêcz garnek z ruchom± czê¶ci± twarzow±. Na zawiasach skroniowych w pierwszej æwierci XIV-stego wieku....

Co o tym s±dzicie?
Marek Hilgendorf
CYTAT(karelinatus @ 12:19 05.11.2011) *
Wygl±da jak g³êboki bascinet(?) z ruchom± zas³on±, czy te¿ wrêcz garnek z ruchom± czê¶ci± twarzow±. Na zawiasach skroniowych w pierwszej æwierci XIV-stego wieku....

Co o tym s±dzicie?

Raczej garnek z ruchom± zas³on±- zwróæ uwagê, ¿e jest zak³adany na kaptur koczy. Po bascinecie spodziewa³bym siê raczej czepca kolczego (tu siê nie upieram bo na pó¼nych he³mach niemal siê nie znam). Tak, czy inaczej intryguj±ce...
Tomasz Jesionek
Napisy na tarczach widaæ ju¿ w ¼ród³ach z po³owy XIIIw, s± na rze¼bach w katedrze w Naumburgu (np na do¶æ znanej rze¼bie Ekkeharda - 1240 rok). Nie wiem tylko czy faktycznie u¿ywano czego¶ takiego w boju czy to twórczo¶æ rze¼biarza by opisaæ przedstawion± postaæ.
Glendziol
Co w zasadzie temat o P³owcach robi w dziale o pó¼nym ¶redniowieczu?
Indar
Ju¿ nic. Przeniesione.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.