Witam!
Zak³adaj±c ten temat mia³em na celu zgromadzenie wszelkich wiadomo¶ci na temat uzbrojenia rycerza polskiego jak i krzy¿ackiego okresu p³owieckiego (I po³. XIV w.). Tak siê sk³ada ¿e mieszkam nieopodal P³owiec, uczestnicze w inscenizacjach tej wielce chwalebnej dla strony polskiej bitwy i chce aby mój strój jak najlepiej oddawa³ klimat tamtych czasów a wiêc prosze o wszelkie porady w kwestii stroju jak i uzbrojenia, mam na my¶li m.in. jakich he³mów, rêkawic, os³on nóg, r±k, tu³owia (i wszystkich innych) w tamtym okresie u¿ywano. S±dzê, ¿e podobny temat nie istnieje, lecz je¶li jest inaczej przepraszam i proszê ten temat zawiesiæ, usun±æ. Ma³o jest osób odtwarzaj±cych ten w³a¶nie okres mo¿e jednak to siê zmieni w niedalekiej przysz³o¶ci.
Kodeks Manesse, nagrobek Henryka IV Probusa
ogolnie to co mozna zobaczyc na imprezach XIIIw, gdzie kolesie maja platy, oslony konczyn, stawow, pozniejsze wersje garnkow, helmy sekretne
No w³a¶nie tyle ¿e potrzebne mi s± przyk³ady z ikonografii(w postaci za³±czników) ,zdjêcia replik itp. chcia³bym wiedzieæ jakiego typu rêkawice stosowano np.czy wczesne klepsydry czy jeszcze kolczeczy mo¿ erêkawice spod wisby ,czy mog³y byæ stosowane wczesne bascinety bez zas³ony,jakie kolcze stosowano ,jakie p³aty np.czy p³aty ¶w.maurycego b±dz inne o to mi w³a¶nie chodzi ,chodzi mi o dok³adne wiadomo¶ci poparte przyk³adami z ikonografii,p³askorze¿b,rze¼b,malowide³ i je¶li kto¶ takowe posiada prosze je wystawiæ na forum bêde bardzo wdziêczny.
Mysle ze to bedzie dobre
dwie fajne grupy
http://www.historiavivens1300.at/hv1300.htmhttp://www.liebaart.org/Kodeks Manesse
http://www.tempora-nostra.de/tempora-nostr...esse.php?id=203bascinety jako helmy sekretne ok, jako same z siebie nie wiem
rekawice kolcze wciaz, raczej bez wynalazkow typu Visby, przynajmniej na zadnym nagrobku nie widzialem
Poszukaj sobie ksi±¿ki D. Nicole Arms and Armour of the Crusading Era.
Znajdziesz w niej wszystko, czego dusza zapragnie, a co ma odwzorowanie w zabytkach lub w ikonografii.
Jakby¶ mia³ problemy z jej znalezieniem to daj mi znaæ, wrzucê na serwer i sobie sci±gniesz.
Pozdr.
M.
Klepa przypomnia³ temat w kalendarium to i co¶ napiszê.
W Sandomierzu, a dok³adnie w domu D³ugosza, znajduje siê ilustrowany kodeks Niemiecki z roku 1335 roku.
Nie ma nigdzie wzmianki o nim a jest bardzo ciekawy. Ma chyba ze 50 stron a w miejscu gdzie jest otwarty mo¿emy zobaczyæ chyba z 6-8 ilustracji ¿o³nierzy walcz±cych z psami, czy wilkami.
Polecam tam zajrzeæ jak równie¿ zwiedziæ ca³y Sandomierz.
Niestety bitwa chwalebna ze strony polskiej nie by³a. A na pewno ta czê¶æ która rozegra³a sie pod P³owcami. Dopiero skutki samej bitwy okaza³y siê korzystne dla Polski. Z punktu widzenia militarnego ta bitwe przegralismy, Krzy¿acy zmusi³i wojska £okietka do ucieczki.
Jesli chodzi o Polskê w tym czasie to raczej kolczugi, i to jeszcze w stylu XIII wiecznym z rêkawicami kolczymi , mo¿liwe wyst±pienie p³atów z pionowymi zbrojnikami.Kapaliny, pó¼ne he³my garnczkowe (patrz Pierzak), mo¿liwe ³ebki z nosalem. Z os³on p³ytowych to tylko kolana i ³okcie. I jest to bez znaczenia która ze stron.
Co do poziomu samej inscenizacji p³owieckiej wolê zachowac polityczne milczenie.
CYTAT(Igor z Bêdzina @ 12:11 05.09.2011)
(...)
Co do poziomu samej inscenizacji p³owieckiej wolê zachowac polityczne milczenie.
Po to jest ten temat,¿eby to jak najszybciej zmieniæ i ¿eby ludzie wiedzieli dok³adnie w co maj± siê przyodziac ¿eby by³o jak nale¿y,¿eby poziom imprezy by³ wysoki.
CYTAT(klepa @ 16:48 05.09.2011)
CYTAT(Igor z Bêdzina @ 12:11 05.09.2011)
(...)
Po to jest ten temat,¿eby to jak najszybciej zmieniæ i ¿eby ludzie wiedzieli dok³adnie w co maj± siê przyodziac ¿eby by³o jak nale¿y,¿eby poziom imprezy by³ wysoki.
pierwsze primo - Crecy by³o po P³owcach wiec chyba jestesmy w z³ym dziale:) (wrodzona upierdliwo¶æ)
Jako ze szczególnie na ten okres widok rycerza z barwnym cotte , klejnotem i piórkiem w doopie mierzi mnie bez konia z równie barwnym kropierzem (upierdliwo¶æ nabyta).
Tak¿e jako zadeklarowany lekkozbrojny podbijam pi³eczke - co powinna reszta(nie rycerze) nosic? Manesse i konni kusznicy w ³ebkach to jak dla mnie zbytnie bohomazy zeby sie wzorowac..
przekopuje swoja kolekcjê ksi±¿ek ale to sie troche zejdzie....
jakby ktos robi³ research wczesniej i mog³ podrzuciæ pare namiarów na , najchêtniej, zabytki-wykopki i dok³adne przedstawienia to bede zobowi±zany.
Z moich ulubionych Freiburg 1340-50
Vronec
problem polega na tym, ¿e nie bardzo co jest oprócz mieczy. Niestety Oprócz £odzi nasza archeologia traktuje problem ¶redniowiecza pó¼nego jako nieistniej±cy. Dla wielu archeologia to od pradziejów do XIII wieku max. ewentualnie szukaja polskiego neandertalczyka. W mie¶cie typowo ¶redniowiecznym jak Kraków z pó¼nego ¶redniowiecza w Muzeum Archeologicznym jest tylko jedna gablotka, ale sarkofagi egipskie czy peruwiañskie maj± ca³e wystawy.
Tzw naukowców nie interesuja piekne ¶redniowieczne zamki ich interesuj± wykopaliska w Egipcie, Ameryce Po³udniowej, bo tam mo¿na dorobiæ siê s³awy. W polskich zamkach i na pobojowiskach siê jej nie znajdzie. Drugiego Wisby tez pewnie prêdko nie znajd±. Choc nawet w Polsce jest miejsce gdzie broni z jednej bitwy powinno byæ od cholery.
Salve Fratres!
Pierwsza porcja znanym wiêkszo¶ci kolorowych tablic z Ospreya. Wypowiedzcie sie na ich temat.
Pozdrawiam Grzegorz
Salve Fratres!
Ostatnia czê¶æ tablic z Ospreya. Najbardziej interesuj± mnie te dwa he³my
1. tablica 11 - postaæ 1, He³m znany ze strony Mardinusa jako "He³m Joanny" jest te¿ na stronie
http://www.eskimo.com/~cwn/sugar_loaf2.html2. tablica 12 - potaæ 2
Na ile te he³my s± realne w Bitwie pod P³owcami.
Pozdrawiam Grzegorz
Grzesiu
z ca³ym szacunkiem, ale problemem Ospreyów s± w³a¶nie kolorowe wk³adki. W tym uk³adzie drugi problem jest taki, ¿e to Francja W³ochy, Anglia i okolice. Je¶li zajrzysz chocby do opracowañ polskich to juz tak ró¿owe nie jest.
Np
Ryszard Grygiel Doliwowie z Nowego Miasta nad Warta, Debna i Biechowa: Dzieje rezydencji i ich w³ascicieli (Biblioteka Muzeum Archeologicznego i Etnograficznego w £odzi) 1996
He¶ R. Uzbrojenie rycerskie na ¦l±sku w XIV wieku
Salve Fratres!
Igorze - Ospreye wiem, ale te publikacje maj± te¿ ca³kiem niez³e odno¶niki - ka¿da kolorowa ilustracja ma swój czêsto bogaty opis. Jak wiesz odtwarzam zakon i bli¿ej mi Francji i Niemcom ni¿ polskiemu rycerstwu gdzie zamie¶ci³em tylko jedna tablicê barwn±.
Pozdrawiam Grzegorz
ps. ponawiam pytanie odnosnie tych dwóch he³mów.
I tu siê moi kochani pojawia moja ukochana zas³ona : S³oñ !. No , kto zaprzeczy?
Gdzie, w ilustracjach Osprejowych czy w pozycji podanej przez Igora?
(Wojtku - wyedytuj sygnaturkê do 4 linijek. Puste te¿ siê licz±
)
Salve Fratres!
Wojtkowi chyba chodzi o he³m robiony m.in. przez Piotrka
http://www.mardinus.home.pl/oferta/helmy_pozne_01.php?id=173Jak dla mnie jest tylko jeden problem z nim - brak ikonografii. " TRACHT , WEHR UND WAFFEN des Spaten Mittelalters ( 1350-1450)" to nie ryciny z XIV wieku. Mo¿e kto¶ z was ma co¶ wiêcej na temat tego he³mu.
Pozdrawiam Grzegorz
To zapraszam do Muzeum w Norymberdze moi mili d¿entelmeni, a w ogóle , czy kto¶ tam z naszych by³ ,czy porobi³ dokumentacjê? Zapraszam .Wiem ,¿e by³ ten temat na forum kowalskim poruszony...
Salve Fratres!
Linki, zdjêcia, ryciny?
Pozdrawiam Grzegorz
£azarzu, dziêki za trud zestawienia obrazków z Osprey'a! Pomijaj±c typowe dla tego wydawnictwa antydatowanie i mieszanie elementów uzbrojenia, jak te¿ pewne nieuzasadnione pomys³y - mamy ³adny ogl±d sytuacji. Przyjemnie mi siê ogl±da³o.
Jakbym siê mia³ ju¿ czepiaæ, to doda³bym tylko, ¿e ryciny prezentuj±ce postacie z po³owy XIV w. s± tu niepotrzebne. Lata 1340-1350 to ju¿ inna bajka, nawet widaæ to na tych nieszczêsnych Ospreyach. Bitwa pod P³owcami nie odby³a siê "w latach 1300-1350", tylko w roku 1331 (u¶wiadamiam to pocz±tkuj±cym adeptom przebierañstwa, nie Tobie oczywi¶cie). Obrazki: nr 2 z czê¶ci I (podajê wg kolejno¶ci wy¶wietlania), 1 z cz. II i 3 z cz. III (³±cznie z von Hohenlohe, którego nagrobek, jak to czêsto bywa, jest pó¼niejszy od daty jego ¶mierci - zm. w 1338) proponujê z miejsca odrzuciæ w tych rozwa¿aniach. O reszcie mo¿emy dyskutowaæ.
Moim zdaniem typowy sprzêt dla tego datowania powinien mieæ postaæ:
piechur - przeszywanica, kaptur pikowany + ew. kolczy, ew. kolczuga, rêkawice kolcze lub skórzane, he³m otwarty: kapalin, cervalliere z wyciêciem w czê¶ci twarzowej, ew. klasyczny orzeszek, jaka¶ tarcza, w³ócznia, wczesny basilard lub nerkowiec, czy jakie¶ inne no¿ysko, kusza...
konny - pe³na kolczuga z nogawicami (rêkawice i kaptur mog± byæ oddzielne), he³m j.w., ew. garnek (proponujê mocno zastanowiæ siê nad konkretnym typem), jakie¶ pasuj±ce do datowania os³ony kolan, lanca/w³ócznia, miecz mocowany raczej na mod³ê trzynastkow±, ew. tasak, tarcza trójk±tna, ew. p³aty - wczesne typy, ailletes, ostrogi, ³upiny orzechów kokosowych...
Je¶li kto¶ mi dowiedzie, ¿e nie mam racji, to siê ucieszê, ale jak dla mnie odpadaj±: dopasowane do cia³a lentnery (czy jak to ogólnie nazwaæ?) z ³añcuszkami itp., dopasowane skrócone przeszywki, prawie wszystkie rodzaje p³ytowych os³on r±k, "czubate" bascinety, rêkawice p³ytowe z Wisby, p³aty nr 1 z Wisby, podwieszane nosale, klapenwizjery. No i z drugiej strony - normany, migda³y, du¿e trójk±tne tarcze - zw³aszcza u konnych, garnki z BM. Nie wiem nawet, czy he³m z Dargen nie bêdzie ju¿ zbyt archaiczny.
Piszê to wszystko w po¶piechu, o szczegó³ach mo¿emy pogadaæ kiedy indziej. Wydaje mi siê jednak zasadne, stworzyæ na pocz±tku jaki¶ obraz typowy, a potem dopiero rozmawiaæ o egzotycznych dodatkach, czy pasuj± na to datowanie, na ten region, do odtwarzanej osoby itd. ¯eby nie by³o tak, ¿e dochodzi wreszcie do d³ugo oczekiwanej datowanej imprezy, a tu po³owa wyskakuje w cuir boulli, a druga w he³mach Lutrella.
Na Freha by³o ju¿ du¿o dyskusji o uzbrojeniu z pocz±tków XIV wieku, zwykle przy okazji innych tematów czy innego datowania. Pojawi³o siê sporo faktów, odno¶ników do ¼róde³, zachowanych eksponatów itd. Ogólnie jest w czym wybieraæ. Fajnie by by³o, jakby w koñcu przesta³y byæ to tylko czysto teoretyczne dywagacje.
gryfny he³mik
A tu wybór nagrobków:
http://effigiesandbrasses.com/monuments/?n...0&view=listZ czego Henryk VI ma chyba pó¼niejszy nagrobek, co¶ mi siê ko³acze, ¿e powsta³ po 1350 wiêc odpada...
Pro¶ba do panów zajmuj±cych siê d³u¿ej XIV wiekiem- mo¿ecie napisaæ, kiedy pojawiaj± siê ³añcuszki do mocowania elementów opancerzenia?
Pytam, bo naprawdê nie wiem, a materia³ów mam tyle co kot nap³aka³ dla tego okresu...
£añcuch do mocowania miecze na P³owce siê nadaje - pieczêæ Bolka II Ziêbickiego z lat 1329-1340. Oczywi¶cie nale¿y pamiêtaæ, ¿e to ksi±¿ê.
Je¶li chodzi o d³ugie trójk±tne tarcze to jest taka na pieczêci Wac³awa I Legnickiego z lat 1349-62 (to ju¿ po P³owcach, ale jak widaæ nadal u¿ywane).
Czubate basinety to na ten okres jak najbardziej, ale na terenach polskich to raczej siê nie spotka³em. Za to u Francuzów czy Niemców bez problemu.
Generalnie jednak nale¿y oprzeæ siê g³ównie na kolczudze; mog± byæ p³aty, ale lepiej nie za du¿o (wymienione w dokumencie z Wroc³awia ju¿ w 1301 roku, s± te¿ na pieczêciach ksi±¿êcych); cotte d'armes w typie XIII-wiecznym, mo¿e byæ z rêkawem; tarcza trójk±tna lub zaokr±glona na dole; miecz d³ugi lub jednorêczny, sztylet nerkowiec. Dla piechurów przeszywanica, najlepiej do kolan, mo¿e byæ w³ócznia, glewia.
No i do takiego zestawu moim zdaniem mo¿na by dopiero kombinowaæ rzadsze dodatki.
Materia³ów na ten okres mam du¿o, ale niestety g³ównie z Francji, Italii i Anglii wiêc tu siê nam nie przydadz±.
Nie wiem tylko jak z kapalinami, na zachodzie jest ich pe³no, ale polskich jako¶ nie znalaz³em. Je¶li kto¶ ma ¼ród³a chêtnie bym siê z nimi zapozna³.
Póki co, najwcze¶niejsze przedstawienie ³añcucha przyczepionego do zbroi znalaz³em na obrazie Simone Martini z ok. 1320 r., z Asy¿u. Wygl±da na to, ¿e ten pomys³ na podwieszanie sobie mieczy mo¿e byæ starszy, ni¿ mi siê pocz±tkowo zdawa³o. Tym niemniej wci±¿ w tym okresie rz±dzi cotte d'armes, nieprzylegaj±ce ciasno do tu³owia - stawia³bym raczej na taki wariant, jako bardziej typowy. P³aty mog± byæ jak najbardziej, pod spodem.
Kapalin zosta³ zobrazowany w Biblii z Suchej.
Co do bascinetów wyrazi³em siê nieprecyzyjnie z t± "czubato¶ci±", ale w sumie racja - s± ró¿ne rodzaje, ju¿ w tym czasie. Chodzi³o mi o ³ebki typu pó¼no-czternastkowego (popularne u nas pod Grunwaldem). Wci±¿ uwa¿am, ¿e to odrobinê za m³ody wynalazek.
Poni¿ej zamieszczam zdjêcie nagrobka z roku 1300, ale raczej jako ciekawostka bo to tereny Szkocji. A p³aty nie musz± byæ pod spodem, oto pieczêcie Bernarda ¦widnickiego z 1307-1325 i Bolka II Ziêbickiego z lat 1324-1332.
Uploaded with
ImageShack.usUploaded with
ImageShack.usPS. Sk±d pochodzi Bilbia z Suchej? Bo jest przynajmniej kilka miejscowo¶ci o tej nazwie i nie uda³o mi siê ustaliæ, o któr± chodzi. I czy jest w niej wiêcej rycin?
Witam, jako ¿e temat mnie ogromnie interesuje to i ja dorzucê swoje trzy grosze. S±dzê i¿ ¿eby rozpocz±æ w ogóle rekonstrukcje tego okresu trzeba by spróbowaæ nakre¶liæ jaki¶ kanon w uzbrojeniu który potem móg³by byæ rozwijany zale¿nie od regionu, bo jak wszyscy wiemy uzbrojenie rycerzy/piechurów zachodnich by³o zgo³a odmienne od wschodniego (oczywi¶cie wszystko w granicach ówczesnego królestwa polskiego)
Co do wyposa¿enia rycerstwa to zgadzam siê z tym ¿e podstaw± by³a by kolczuga, albo szerzej wyposa¿enie typowo XIII w. z elementami "p³ytowymi" takimi jak os³ony kolan, ³okci, barków (atallies) czy goleni. Co do he³mów to garnki typowe dla schy³ku XIII w. ale równie¿ i wczesne formy basinetów.
Piechota, przeszywka do kolan, he³m sekretny albo kapalin na kapturze kolczym, ew. kolczuga, rêkawice kolcze, tarcza toporek/miecz, albo drzewcówka.
I jeszcze jedno typowo zachodni sprzêt prezentowaæ mog± przecie¿ zakonnicy, wiêc nie przekre¶la³ bym od razu zachodnich patentów.
No i jeszcze trochê ¼róde³ek:
Obrazek 1
A) Pieczêæ ksiêcia Bernarda z ¦widnicy, 1307-25r.
B) Pieczêæ ksiêcia mazowieckiego, 1343r.
C) Pieczêæ Ksiêcia Trojdena mazowieckiego z 1341r.
Obrazek 2
B) Pakos³aw z Mstyczowa, kasztelan krakowski, 1319r.
A co z kapalinem i p³atami z Plemi±t? Dosz³y mnie s³uchy, ¿e dotychczasowe datowanie na 1414 by³o mocno naci±gane i nie pewne, a znaleziony z nimi miecz raczej sugerowa³by, ¿e znaleziska te raczej nale¿a³o by wi±zaæ z wojn± 1329-1332 ni¿ z 1414.
Nadolski jak pamiêtam podawa³ w³a¶nie czasy £okietka jako jedne z prawdopodobnych datowañ. Ale ze wzglêdu na ró¿ne zapêdy oko³ogrunwaldzkie w tym kraju, datowanie to nie jest popularne.
Ja bym siê z Tob± zgodzi³. P³aty, miecz, prostacki he³m (mam w±tpliwo¶ci co do profilu z rekonstrukcji). Ceramika te¿ by pasowa³a o ile pamiêtam formy.
Nawiasem ma kto¶ to zeskanowane? Bêdê wdziêczny i przy okazji siê zobaczy inne datowniki ni¿ ¿elastwo
Ja z trochê inne "beczki"- mo¿e poprosimy o przeniesienie tego w±tku do uzbrojenia "dojrza³ego" ¶redniowiecza?
Wg opisu na FREHA w/w dzia³ obejmuje okres do ¶mierci £okietka....
Jesli chodzi o Plemiêta spotka³em siêz opini± ¿e zosta³y spalone w trakcie wielkiej rejzy litewskiej w 1376 roku, ale rodzaj p³atów tam znalezionych wskazuje na wcze¶niejsze datowanie.
A tak w ogóle czy mamy jakiekolwiek potwierdzenie na wystêpowanie w Polsce angielskich he³mów garnczkowych tzw "sugar loaf"?
Je¶li szukasz typowego pocisku to mnie siê nie uda³o znale¼æ. Kopulaste po prostu owszem pojawiaj± siê. Wolê na to okre¶lenie he³m wielki
Obawiam siê, ¿e Borg ma racjê. Niektóre "g³owy cukru" pasuj± chronologicznie, ale geograficznie - nie. Trzeba by bardzo naci±gaæ. By³ tu z reszt± w±tek o sugarloafach.
Z tego, co pamiêtam z publikacji o Plemiêtach, to poszczególne militaria nie tworz± zespo³u zwartego, mog± pochodziæ z ró¿nych faz funkcjonowania gródka.
Stachu, ale jak pamiêtam nie ma tam ¿adnego elementu typowego dla okresu powiedzmy po po³owie XIV wieku w¶ród militariów.
kto chce Plemiêta w pdf
to na pw adres maila wys³aæ
wieczorem bêdê rozsy³aæ
w sumie jakby te fanty z Plemi±t do kupy zebraæ to wychodzi zestaw jak w morde strzelil zywcem z ikonografi..
Jak Vronec podzieli siê monografi±, to bêdê trochê m±drzejszy - jednak z tego, co mi siê kojarzy, militaria z Plemi±t nie pochodz± z jakiej¶ warstwy u¿ytkowej, nie stanowi± te¿ jednego zespo³u. Ty to Arku wiesz, ale mimo wszystko przypomnê w tym miejscu, ¿e je¿eli zabytek znajduje siê na z³o¿u wtórnym, np. w zasypisku jakiego¶ do³u, to obecno¶æ innych datowników nie przes±dza o jego chronologii. Jakby to by³ np. pochówek, to ca³kiem co innego...
Mo¿e co¶ przeoczy³em, ale chyba nie mamy te¿ ¿adnych pewnych dat na spalenie gródka i koniec jego u¿ytkowania, prawda?
Je¶li tak, to do datowania naszych zabytków s³u¿yæ mog± g³ównie analogie z innymi znaleziskami i ikonografia.
Na razie nie bêdê siê decydowa³ na popieranie ¿adnej z "teorii plemiêckich", ale jak parê lat temu czyta³em t± publikacjê, to te¿ mia³em wra¿enie, ¿e chronologia czternastowieczna znalezisk jest bardziej prawdopodobna. Wci±¿ jednak podkre¶lam, ¿e he³m mo¿e pochodziæ z innego czasu, ni¿ p³aty.
A tak zmieniaj±c temat, ma kto¶ mo¿e opracowanie tych mieczy spod P³owiec?
Czy one rzeczywi¶cie pochodz± z miejsca bitwy?
Salve Fratres!
Pieczêæ Ottona I ksiêcia szczeciñskiego 1279-1344
Rysunek z ksi±¿ki "Ksi±¿êta Pomorza Zachodniego na Pieczêciach. Wizerunek Rycerski" D. Wybranowski, Wydawnictwo STK 1993 rok.
Salve Fratres1
Pieczêæ Barnima III ksiêcia szczeciñskiego 1300-1368. Zwraca uwagê klejnot z trójrzêdowej kompozycji pawich piór. U ksi±¿êcego boku tasak?
Rysunek z ksi±¿ki "Ksi±¿êta Pomorza Zachodniego na Pieczêciach. Wizerunek Rycerski" D. Wybranowski, Wydawnictwo STK 1993 rok.
Salve Fratres!
Pieczêæ Barnima IV ksiêcia wo³ogojskiego 1325-1354
Salve Fratres!
Rekonstrukcja wg. pieczêci Bogus³awa V ksiêcia wo³ogojskiego 1318-1373. Pieczêæ przy dokumentach z lat 1334-1339. Zwród¼cie uwagê na os³ony nóg, oraz he³m typu wielkiego
A masz orygina³y? Bo te przerysy to ju¿ s± mocno unowocze¶nione i artystyczne... Jako ¼ród³o praktycznie bezwarto¶ciowe.
CYTAT(Stanis³aw ¯órawski @ 21:48 09.09.2011)
A tak zmieniaj±c temat, ma kto¶ mo¿e opracowanie tych mieczy spod P³owiec?
Czy one rzeczywi¶cie pochodz± z miejsca bitwy?
W opracowaniu G³oska i Nadolskiego "Miecze ¶redniowieczne z ziem polskich" jest informacja, ¿e ten miecz zosta³ "znaleziony przez dzieci na polu". Jako miejsce odkrycia podawane s± P³owce. Oprócz tego datowanie na pierwsz± po³owê XIV wieku i wymiary.
CYTAT(Borg @ 01:58 10.09.2011)
A masz orygina³y? Bo te przerysy to ju¿ s± mocno unowocze¶nione i artystyczne... Jako ¼ród³o praktycznie bezwarto¶ciowe.
Salve Fratres!
Orygina³y znajduj± siê w szczeciñskich zbiorach Archiwum Pañstwowego. W przysz³ym tygodniu bêd±c w Szczecinie postaram siê zrobiæ zdjêcia orygina³ów. Na t± chwilê wrzucam link
http://zamek.szczecin.pl/site/sladami/slad.../pieczecie.html .
Pozdrawiam Grzegorz
W dziale z ciuchami za³o¿y³em temat o modzie w interesuj±cym nas okresie:
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=24348
http://manuscriptminiatures.com/search/?tags=%22scale%22Bardzo interesuj±ce pierwsze sze¶æ przedstawieñ
PS. Czy moderator mo¿e przenie¶æ dzia³ do "uzbrojenia dojrza³ego ¶redniowiecza"?
Pojawi³o siê pytanie o najwcze¶niejsze wystêpowanie ³añcucha przy zbroi. Znalaz³em przedstawienie z 1318 roku (Niemcy):
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.