W dniach 2-3.09.2006. odbêdzie siê turniej rycerski organizowany przez UMiG Byczyna, Opolskie Bractwo Rycerskie i Sermirski Spolek z Jesenika.
Nastepne Turnieje beda sie odbywa³y(mamy nadzieje ze budowlancy zdaza), w Grodzie nad zalewem.
Wszystkie sprawy dotyczace Turnieju, w terminie pozniejszym. TURNIEJ NA ZAPROSZENIA.
Co Wy tak sezon w po³owie sezonu koñczycie?
Najlepiej zacz±æ koñczyæ sezon wcze¶nie ¿eby zmie¶ciæ siê z innymi zakoñczeniami sezonu przed pierwszym rozpoczêciem sezonu:)
Orle Gniazda pewnie sie jak zwykle pojawi± w mojej osobie, je¶li oczywiæsie moja gêba jeszcze nie spowszednia³a Effendiemu i ekipie OBR hehehe
Pozdrawiam
Vlad, Ty i BOG zawsze jestescie mile widziani. Poprzedni sezon zakonczylismy w lutym 2006, a nastepny aczelismy w styczniu 2006
Jeden diabel sie w tym nie rozbierze. Tak ze tym razem bedzie wszystko wiadomo.
Konczymy we wrzesniu a zaczynamy w pazdzierniku.I tyle
No i s³usznie i naukowo
Witam!
Kilka dodatkowych wiadomości.
chce dodac, ze prosze o przyjazd z namiotami historycznymi, turniej bedzie ograniczony ilościowo,stosunek walczących do "bywajacych" 3:1. tzn 1 walczący,1 łucznik(lub ktos walczacy innym rodzajem broni ,2 osoby pomagajace(damy,giermkowie). Co prawda miejsca w szkole bedą, ale tam znajdą sie tylko Ci ,c o nie moga spac w namiotach ze wzgledu na starość, łamanie w ...., popuszczanie nocne, zwidy jesienne itp
Prowadzone sa rozmowy i tak na 99 % zagra nam zespoł z Wysp Owczych "TYR",
Poprowadza oni takze warsztaty muzyczne. Z tym ze moga sprawic niespodzianke.....jaka ?sie zobaczy
Zgłoszenia do : ewawawoczny@poczta.onet.pl, pytania do: efendi@neostrada.pl lub tel 602613386.
kwalifikują się Ci co otrzymaja imienne potwierdzenie przyjęcia zgłoszenia. Ewa jeszcze napisze jakie dane są potrzebne.
Pozdrawiam
Efendi
Turniej organizuje UMiG Byczyna,OPolskie Bractwo Rycerskie,Sermirski Spolek Jesenik
Wazna role odgrywa takze UE (fundusze
Efendi napisa³:
Co prawda miejsca w szkole bed±, ale tam znajd± sie tylko Ci ,c o nie moga spac w namiotach ze wzgledu na staro¶æ, ³amanie w ...., popuszczanie nocne, zwidy jesienne itp
Rozumiem Efendi, ¿e bêdziesz spa³ w szkole nie tylko ze wzglêdu na staro¶æ.... ale przede wszystkim - popuszczanie nocne.
Dlatego te¿ apelujê do wszystkich i dobrze radzê: Luuuuuuuuuuuuudzie bierzcie namioty, bo jak Wam bêdzie dane spaæ w jednej sali z Efendim, to...
A tak na powa¿nie. Zaproszenia bêdê wysy³aæ po naszym powrocie z Austrii, czyli pod koniec lipca. W zg³oszeniu proszê zawrzeæ takie informacje:
1. Nazwa grupy
2. mail kontaktowy
3. liczba namiotów historycznych
4. imiê i nazwisko dowódcy
5. liczbê uczestników (w tym walcz±cych). Nale¿y pamiêtaæ, ¿e na jednego walcz±cego przypadaj± dwie osoby towarzysz±ce.
To by by³o na razie na tyle...
Sz...g mnie kiedys trafi. A tak na powaznie , to w wielkiej tajemnicy opowiem kazdemu chetnemu(za piwo), o pewnych przypad³osciach Szanownej Ewci
, min :o gulganiu i takich tam...
S³awa!
Krogulce z Prudnika zapowiadaj± swój przyjazd...namiocik oczywiscie jest,chociaz Efendiemu do szkoly podrzuce Rados³awa-on lubi takie wyzwania
hehehehhehehh
A teraz powaznie...zgloszenie podesle niebawem
pozdrawiam
Witam!
Troche na temat turnieju.
Grac beda:
-Licvinsky Chmiel z Bia³orusi
-Psalteria - Czechy
-TYR - Wyspy Owcze(Dania)
-Weytoyra _ Czechy
I miejsce w bojowym - kompletna zbroja na wymiar(z helmem do wyboru)
I miejsce w ³uczniczym- ³uk Grozera(Wegry)
inne nagrody równie atrakcyjne , tylko zastanawiamy sie co ,zeby bylo ciekawie
Przypominam, spimy w namiotach , chyba ze ktos musi, to w szkole.
Pozdrawiam
Efendi
Wyjezdzamy w poniedzialek na turnieje i nie bedzie nas w Opolu przez tydzien. W zwiazku z tym
nie bedziemy mogli odbierac zgloszen na BYczyne. Potwierdzone zaproszenia zostana wyslane do Bractw w dniu
22-23.08. Tylko potwierdzone zaproszenia upowazniaja do stawienia sie w Byczynie. Ewentualne pytania do dnia 22.08.,tylko na telefon 602613386. Chcemy zaprosic tym razem tylko 200 osób. Przewidujemy uzycie w czasie biitwy duzej ilosci łuczników i strzal zapalających. Tym razem zapalimy miasto od środka. Pacynki beda rozdane przed bitwą.
Pozdrawiam
Efendi
O Effendi, to ja zg³aszam w poczcie Vlada 5 os +ja reszta Orlich jak zd±zy to sie zg³osi ja sie juz tym nie zajmuje
Pozdrawiam
Vlad
Przyjechalismy juz niestety do Opola z rajzy warszawsko-s³upskiej, mamy, niestety, dostêp do kompow , i mozemy juz odpowiadac na pytania, jezeli zajdzie taka potrzeba.
Pozdrawiam
I ju¿ w domu....
... Po podliczeniu chêtnych, nadszed³ czas zamkniêcia listy. Mamy ju¿ ponad 200 osób, a planowali¶my przyj±æ do 200. Wszystkie bractwa, które nades³a³y wype³niony formularz zg³oszeniowy, mog± przyjechaæ w sk³adzie, jaki poda³y.
Odpowiadam na pytania:
1. Osoby z namiotami historycznymi, które wybieraj± siê do nas poci±giem mog± otrzymaæ od nas drewniany maszt. Oczywi¶cie, najpierw trzeba to zg³osiæ Efendiemu lub mnie, ¿eby¶my mogli go przygotowaæ. Proszê telefonicznie podaæ równie¿ d³ugo¶æ masztu.
2. Zapewniamy s³omê do namiotów.
3. Szukanie skarbów polega na grupowym lub indywidualnym rozwi±zywaniu tajemnic i rozszyfrowaniu znaków, które doprowadz± do zakopanej lub schowanej w zau³ku Byczyny skrzynki ze skarbem o warto¶ci 1000 z³.
4. Rzemie¶lnikom, którzy siê do nas zg³osz± zapewniamy kramy.
5. Niezale¿nie od pogody nale¿y zabraæ namioty, które zg³osili¶cie w formularzu.
Ostateczna lista grup muzycznych, które u nas zagraj±:
Fidelius z Niemiec www.fidelius-web.de
Tyr z Wysp Owczych www.tyr.net
Weytora z Czech www.weytora.cz
Liæwinskij Chmiel z Bia³orusi
Dziêkujemy za pozytywne rozpatrzenie naszego zg³oszenia i za mo¿liwo¶æ zapewnienia masztu, baaaardzo nam to u³atwi sprawê transportu
Mo¿e tutaj podam jego wysoko¶æ? Informacja przez telefon zawsze mo¿e gdzie¶ umkn±æ (ró¿nie bywa). Potrzebujemy masztu o wysoko¶ci 3m.
Z góry dziêkujê i oby pogoda dopisa³a
Maciek
Ewciu potwierdzamy siê z Mi¶kiem kolejny raz i mamy nadziejê, ¿e straganik jest dla nas przygotowany... i duuuuuuuuuuuuuuuuu¿o kaszy...
do zobaczenia na Byczynie...
Vilandro, wszystko, o co prosili¶cie w mailu bêdzie! Pamiêtajcie, ¿e Poznañ odwo³ali¶my!
Pozdrawiam i czekamy na Was
Witam!!
SPRAWY ORGANIZACYJNE
-spotkanie dowodców
Witam!!
Sprawy Organizacyjne-spotkanie dowodców 10:00 (sobota) w szkole (sto³ówka)
-turniej bojowy- wg zasad uzgodnionych na spotkaniu d-ców
[/color]Za pierwsze miejsce, pelna zbroja wykonana na wymiar (z helmem)[color=#FF0000]
odbêd± sie takze :
-turniej ³uczniczy
-bieg dam
-rzut toporem
-rzut w³óczni±
-zapasy
konkurs na naj³adniejszy glejt
konkurs na naj³adniejszy strój
konkurs bardów(w czasie uczty)
Kto bedzie mial klopot z transportem sprzetu z dworca, prosze dzwonic na 602613386 (podjedzie bus)
Przypominam ze lista zaproszonych gosci jest juz zamknieta. [color=#FF0000]
Witam! A ja mam takie pytanie - co to jest bieg dam?
I jeszcze jedno, czy w bitwie bêd± braæ udzia³ ³ucznicy?
Pozdrawiam!
Bieg dam to jest konkurencja dla pan, zeby sie nie nudziły gdy panowie beda konkurowac w ,np, turnieju bojowym. Ma ten bieg takze pokazac ktora z dam jest najlepsza , a tym samym ze jest najlepszym materialem na... kolezanke , zone itp.
W czasie trwania "biegu", panie maja do wykonania rozne czynności(np obranie ziemniaka, wybranie fasoli z grochu, wbicie gwozdzia w pien siekiera itd,itp) Tak ze nie polega ten bieg na ganianiu z jezorem na wierzchu na 1000 m,a raczej na zabawie sprawnosciowej.
W bitwie bedzie brało udział duzo luczników ,beda mieli bardzo odpowiedzialne zadanie-zapalic gród za murami
i ostrzal .
pozdrawiam
CYTAT
Tak ze nie polega ten bieg na ganianiu z jezorem na wierzchu na 1000 m
A szkoda! ;)
Dziêkuje za informacje i do zobaczenia w Opolu!
Tintale, przypadkiem nie zatrzymajcie sie w Opolu.
Turniej jest w Byczynie k.Kluczborka
Pozdrawiam
Oczywiscie ¿e tak ;). Przepraszam za pomy³ke. Dopiero dzi¶ sie dowiedzia³am ¿e jadê do Was, z czego bardzo siê cieszê!
Witam!
Co prawda miejsc juz nie ma,jednak zapraszam tych co zechca posluchac zespo³ów.
- Licwinsky Chmiel(Bia³orus) - 2.09
- Fidelius (Niemcy) - 2.09.
-Weytora(Czechy) - 3.09
-TYR (Wyspy Owcze-Dania) - 3.09
Pozdrawiam
Od poniedzialku nie bedzie nas w Opolu(wyjezdzamy do Byczyny przygotowac turniej), w zwiazku z czym, wszelkie pytania tylko na tel: 602613386.
Pozdrawiam
A wiêc bosko by³o i dziw mnie z¿era ¿e choæ 22:00 nikt jeszcze nie skomentowa³ naszych byczyñskich wybryków 8-) Mo¿e siê tam bawi± jeszcze?.
Cebrzyki rz±dz± ("A kto widzia³ dziubdziuba?"), podobnie jak nocna dyskoteka dla mieszkañców podbita przez wygibasy uczestników turnieju (by³a to ju¿ druga z imprez do której koñca dotrwali¶my z pewnym niedosytem :) )
Gor±co pozdrawiamy muzyków z zespo³u Fidelius, s³owaków z Taurusa, Bia³ego Lisa, Go³êszyców oraz go¶ci z Blotungi.
Teraz wa¿ne: chwilkê po bitwie zniknê³a mi prawa rêkawica kolcza. Mam jeszcze rêkawice lew± lecz mimo to, og³aszam i¿ uczciwego znalazce poczêstuje butelk± miodu.
Oprócz tego w sobotê oko³o 12:00, na ¶cie¿ce prowadz±cej od szko³y do szranek zaginê³a malutka siwa sakwa z monetami dawnymi wewn±trz. Zestaw tych monet stanowi³ dla nas sentymentaln± warto¶æ.
No i która bia³ka wygra³a bieg dam??
na sam poczatek wielkie podziekowania dla organizatorow!!!!
zrobiliscie kawal dobrej imprezy!!!! impreza przeszla moje najsmielsze oczekiwania. niedosyt po majowej byczynie zostal calkowicie zlikwidowany. naprawde kawal dobrej roboty!!!
cala inscenizacja na bardzo wysokim poziomie, scenariusz byl po prostu przedni!
co do uczty to po prostu miodzio!!! jedzonko pierwsza klasa, napitek rowniez niczego sobie!!!
moim zdaniem najlepsza impreza obru na jakiej udalo mi sie byc!!!
dziekuje wszystkim za wspaniala zabawe.
jeszcze raz gratuluje organizatorom za wspaniala impreze!!!
bohurcik byl oki.
BBy³o super, troszke mnie zdegustowa³o jak na uczcie nie by³o dla nas miejsca wiêc czê¶æ nas wysz³a z uczy i przysz³a po 30 min, co nas mile zaskoczy³o by³o ci±gle mnóstwo dobrego jedzenia, nie by³o trzody i by³y wkoñcu miejsca, no naprawde by³em w szoku, pe³na kultura.
za ten turniej Szacun dla Efendiego, Ewy i ca³ego OBRu, a tak¿e Szacun dla Ja¶mina za pomaganie OBRowi ;]
Musze przyznaæ, ¿e turniej by³ wypa¶ny.
PS
Ogl±danie sztucznych ogni z lasku by³o dosæ ciekawe, naprawde przez korony drzew sztuczne ognie podwoi³y swój efekt oglada³em ca³y pokaz od pocz±tku do konca bez oderwania wzroku choæ na sekunde.
Co do bohurtu By³o fajnie i miodnie nikomu siê nic nie sta³o pobili¶my siê i popili¶my napawde, z takimi turniejami to ja naprawdê ¿a³ujê ¿e sezon sie koñczy bo choæby mi kasy mia³o na zarcie nie starczyc w domu to bym jezdzi³ ca³y rok ;P
Je¶li kto¶ uwa¿a ¿e Rota Piesza Bocke, ¼le siêzachowa³a na bohurcie to niech mówi wprost, bo takie mówienie "bêd± wiedzieæ o kogo chodzi" to jest oznaka tchórzostwa.
Pozdrawiam
GyrosS
Witam!
Skladam wyrazy szacunku organizatorom za tak ¶wietnie dogran± impreze.Dziekuje za mozliwosc w niej uczestniczenia.Wielkie dzieki za wyborne towarzystwo,za mi³e sasiedztwo:) Nie bede wymienial ludzi z powodu których nie mielismy za grosz checi na wyjazd z Byczyny-bylo ich wielu!!!S³awa im za to!!!!!!!!!!!!
Specjalne pozdrowienia od Kubusia dla jednej z dam ze wspolnego snopka podczas fina³ow:)Uda³o sie Jej namówic go do kibicowania Lisom:)Ku wielkiemu memu ¿dziwieniu,gdy¿ reszta nas sta³a za Miêtkim:)
Jeszcze raz dziekujê za wszystko!!!!!!!!!! ¯al by³o wyje¿dzaæ.........
Pozdrawiam
ps. specjalne podziekowania dla Taurusa ze S³owacji za opowiesci przy ogniu.
Salve Fratres!
W imieniu trêdowatych dziêkuje serdecznie za Byczyne. Efendi jeste¶ boski. Ale zamiast chwaliæ i dziêkowaæ najlepiej bêdzie jak wkleje kilka cytatów na temat tej imprezy z zakonnego forum:
heh i nadszed³ czas w którym wrócili¶my szkoda ¿e tak szybko:
1. Bia³oru¶ nas znów pokocha³a a my ponownie pokochali¶my Bia³oru¶
2. Bohurt £azarz + Jelony + Excalibur +Czeko + Miecz i Varon (1 Bialorusinin) vs Von Reil Pawe³ z Boles³awca Czerwionki (du¿ym sk³adem - têgie chlopy) Ja¶min + jego cz³owiek + OBR + inni w tym kilku bardzo mocnych walcz±cych - super tak zawsze powinno byæ. Tym razem My "Sprite" natomiast przeciwnik "Pragnienie"
3. Wspania³a biesiada
4. Ciekawa Bojówka, wspó³czuje tym co doszli do fina³u. 6 walk podczas fina³u 3 osobowego, ka¿dy z nich musia³ stoczyæ 3 walki: 1 na jedynkê i tarcze 2 na topór/buzdygan i tarcze i 3 na póltoraki. Walka bez limitu czasowego do 5 porzadnych trafieñ.
5. Chwa³a Mariuszowi Jelonkowi, bo bez niego nie dotarliby¶my na dworzec i nie zdarzyliby¶my na pociag
6. Spotkalismy masê bardzo dobrych znajomych
7. Ja¶min i jego zio³a - potêga
Bilans wyjazdu ... ehh no po prostu by³o pieknie z tego co wszyscy mówili to by³a najlepsza Byczyna w historii. Buhurt bardzo fajny oko³o 20 na 20. Pogoda nam dopisa³a tylko rano troche popada³o ale to tam nic bo spalismy fajna atmosfera fajni ludzie oglnie jedno co moge powiedziec szkoda ze was nie by³o.
MIêtki - mamy podusie
zgadnij co ona z nami robi
Ps. Kryskis piszesz: "...co do bohurtu to troche pewni ludzie (ci o ktorych mowa pewnie beda wiedziec o co chodzi) nie zachowali sie tak jak bylo przewidziane w zasadach, ale niestety organizator nie ma wplywu na bioracych udzial..." Mo¿esz ja¶niej bo wszyscy zadowoleni oprócz ciebie.
Mamy jeszcze jedn± dra¿liw± sprawê - KIEDY SKOÑCZY SIÊ EPOKA KIBICÓW NA IMPREZACH. DO CZOSNKA KIEDY NA 300 PRZYBY£YCH OSÓB PRZYNAJMNIEJ 90% BÊDZIE ZAANGAZOWANYCH I CZYNNIE BÊDZIE BRAÆ UDZIA£ A NIE TYLKO CZEKAÆ KIEDY ¯ARCIE POJAWI SIÊ NA STO£ACH I PIWO. WSZYSTKIE KSI¡¯ÊTKA ZAPRASZAM NA TYGODNIOWY OBÓZ ZAKONNY W CHWARSZCZANACH W PRZYSZ£YM ROKU. Z DIMITREM POSTARAMY SIÊ BY 100% PRZYJEZDNYCH OD 7.30 DO 21.30 MIA£A ZAGOSPODAROWANY CZAS
£azarzu ;) Ca³y OBR na Bohurcie (czyt.ja i Czeko)Byli¶my po Waszej stronie ;)
Fajnie by³o
Szkoda tylko ze w Bitwie by³o tak ma³o starc i na bohurcie:( Ale trudno gdzie¶ trzeba nadrobic ;)
Pozdrawiam:)
Nie lubie sie za bardzo rozpisywaæ , impreza by³a extra, ma³o powiedziane super extra , chwa³a Efendiemu i Ewie oraz osobom w ten trud zaangazowanym, oby tak dalej ,
Co do buhurtu nie mam zastrzezeñ , buhurt jest buhurtem i wszystko powinno byc jasne
Salve Fratres!
Kochane OBR z wami czy przeciwko wam na buhurcie ... czy to wazne? Wa¿na jest super zabawa i buhurt. Pó¼niej i tak wspólnie siadamy do biesiady, oby tylko Czeko nierozlewa³.
Dosta³em pozwolenie od ja¶mina na ustalenie zasad bohurtu, powiedzia³em je przed bohurtem przez mikrofon.
Mam nadziejê, ¿e wszyscy s³yszeli, dla tych co nie sz³yszeli to tak powtarzam by uspokoic sytuacje:
A zasady ogolne (oczywiste)
- nie ma sztychów
- nie ma ataków na krocze, stopy, kark, gard³o
- co nie zabronione jest dozwolone
B zasady ustalone przezemnie
- obaleni moga wstawaæ o ile wstaja odrazu zanim przeciwnik im nie odpu¶ci czyli max 5 sek mogli le¿eæ bezczynnie
- kto wyra¿a³ wole wstania mog³ to zrobiæ jednak to do latwych nie nale¿a³o sam próbowa³em w 1 starciu podnie¶æ sie po tzw "misiu" ale mi sie nie uda³o bo na mnie uad³o jeszcze kilka osob. ;]
- wstajacych mozna biæ, nie trzeba czakaæ a¿ sie podnios±.
- mo¿na pomagaæ swoim siê podnosiæ tzn biæ tych którzy ich bija jak sie podnosza ;P
to tyle ;]
£azarz wiedzialem...oddawac moja podusie, bo normalnie..jaaaa podpadliscie, a ja mialem Wam dac mini podusie w prezencie jak Was zobacze....no nieladnie nieladnie....rzadam jej zwrotu !!!!!!
i nie ma na ten temat dyskusji.
Wszystkim przybylym serdecznie dziekuje za przyjazd, mila zabawe, Pozdrowienia serdeczne dla indian ( nasz taniec deszczu okazal sie, co bylo wiadomo od poczatku, duzo lepszy, tak samo jak i assault na Was z piatku na sobote
.
Gratulacje dla zwyciezcy bojówki
czyli dla Jana
oraz dla Paw³a z Boles³±wca za zajecie drugiego miejsca
nastepnym razem Wam nie dam tak latwo przejsc dalej hehe
Naprawde wielkie dziekuje za Wasz przyjazd, i mila zabawe na turnieju, pozdrawiam i do zobaczenia.
aha...
£AZARZ ODDAJ PODUSIE!!!!!!
Witam
Wiêc po kolej:
I. CHWA£A Opolskiemu Bractwu Rycerskiemu za przygotowanie i poprowadzenie tak udanej imprezy na zakoñczenie sezonu, po prostu SUPER!!!
II. Gratulacje wszystkim walcz±cym w turnieju bojowym, a szczególnie zwyciêzcy który w pe³ni zas³u¿y³ na wygran± Janie jeste¶ wielki!!! – CHWA£A IM
III. Dziêkuje wszystkim przy których boku mogli¶my walczyæ w Buhurcie czyli Czerwionce, Von Reil, Paw³owi z Boles³awca, Ja¶minowi ze ¶wit±, OBR, za wspania³± walkê (za pierwszym razem to my byli¶my Sprite oni pragnienie
) na przysz³y raz bêdziemy na pewno 2x Sprite
IV. Super widowisko na koniec dnia – Kat i Inkwizycja po prostu rz±dz±
I na koniec po prostu super impreza, super towarzystwo nic dodaæ nic uj±æ niech ¿a³uj± Ci co niebyli. Pozdrowienia dla wszystkich znajomych z pod Byczyny – Beatki i Mi¶ka wraz ze wsparciem znad morza ;) , Ja¶mina z gwardi±, £azarzy, Excaliburowi, Gyrossa i wszystkim Jelonkom, ca³emu OBR (Mientki – jeszcze kiedy¶ powalczymy razem ;) ), Czerwionce, i wszystkim o których zapomnia³em przez sklerozê.
PS. Dziêkuje wszystkim sêdziom za mo¿liwo¶æ wspólnego sêdziowania, jutro podrzuce link na stronke ze zdjêciami
Witam!
Dziekuje wszystkim przybyłym za super atmosfere, wspaniala zabawe itd,itd
Zdjecia bedziemy zamieszczac w miare gotowośc .tzn ,jak Ewka bedzie gotowa
Chcę szczególnie podziekowac za to, ze po uczcie miejsce gdzie sie ona odbywala, wygladalo
fajnie, a nie jak pobojowisko. Jelonek to dosadnie okreslil ,"nie bylo bydła"
Turniej byl na zaproszenia i moze dlatego...?
Ciesza stwierdzenia ze bawiliscie sie dobrze, bo po to pracowalismy od wtorku(i juz od kilku miesiecy), zeby wszystko sie udalo. Chce zebyscie wiedzieli, ze wszystkie prace wykonywali nasi czlonkowie(mlodzii)
w wieku 14-16 lat. Beda i sa z nich juz ludzie. Dzieki im za prace i wysilek wlozony w przygotowanie imprezy. Oczywiscie pracowali takze "DINOŻARŁY" , ale oni tak zawsze.
Dzieki Andrzejowi Abratowskiemu, za przeprowadzenie ciekawego turnieju łuczniczego
Pozdrawiam
Zwycięzcy poszczególnych konkurencji
w II Międzynarodowym Festynie Rycerskim
Byczyna 2-3.IX 2006
Turniej bojowy
1. Jan Kita – Drużyna Kusznicza z Czerwionki
2. Paweł Wasilewicz - Bolesławiecka Drużyna Rycerska Syrokomla
z siedzibą na zamku w Kliczkowie
3. Krzysztof Kozina – Opolskie Bractwo Rycerskie
Turniej łuczniczy
1. Sławomir Kępiński - Chorągiew Ziemi Piotrkowskiej
2. Jerzy Jackowski – Swobodna Kompanija
3. Bronisław Bartczak – Rycerze Łuku z Poddębic
Bieg dam
1. Beata Grzbiela - Drużyna Kusznicza z Czerwionki
2. Agnieszka - Drużyna Kusznicza z Czerwionki
3. Kasia z Białych Lisów
Rzut włÃ³cznią
1. Angus – Szara Wataha
Rzut toporem
1. Ragnar – Szara Wataha
2. Maciej - Poczet Rodowy Herbu Wieniawa, Chorągiew Prywatna von Reihl
3. Arnwald – Gwardia Wareska Opolskiego Bractwa Rycerskiego z Raciborza
(ex aequo)
3. Ireneusz Biernacki - Drużyna Wojów Golęszyckich Krogulec z Prudnika
Konkurs na glejt
1. Bractwo Zamku Radzyńskiego
2. Drużyna Kusznicza z Czerwionki
Turniej bojowy wczesny
1. Krzysztof Kochel - Gwardia Wareska Opolskiego Bractwa Rycerskiego z Raciborza
2. Artur Biernacki - Drużyna Wojów Golęszyckich Krogulec z Prudnika
3. Ireneusz Biernacki - Drużyna Wojów Golęszyckich Krogulec z Prudnika
Zapasy rycerskie
1. Łukasz „Niedźwiedź” Widłak – Bractwo Rycerskie Excalibur z Warszawy
2. Tadeusz Krupa – Stowarzyszenie Słowian i Wikingów Wolin – Vineta
Szukanie skarbu
1. Ewa Barycka z Warszawy wraz z drużyną
Witam
Serdecznie dziękuję wszystkim, którzy przyczynili się do tego, że ten turniej był tak udany i niezapomniany dla mnie. Wśród 350 osób, które w ciągu tych dwóch dni przyjechały do Byczyny na nasze zaproszenie ,było wielu, którzy startowali w róznych konkurencjach - na turnieju bojowym począwszy, a na szukaniu skarbu skończywszy. Byli to goście z całej Polski a nawet z Austrii, Czech, Danii, Białorusi, Słowacji i Niemiec.
Przesyłam linka ze zdjątkami (znajdują się w portfolio) z rozpoczęcia, koncertów, biesiady, pasowania i różnych konkurencji. Miłego oglądania.
http://www.byczyna.getphoto.pl/
To mo¿e i ja umieszczê moje zdobyczne fotografie
Byczyna - zdjêciaPrzynajmniej w ten sposób mogê odwdziêczyæ siê za go¶cinê Efendiego i Pani Ewy. Jeszcze raz piêknie dziêkujemy za ciep³e przyjêcie (tu warto dodaæ, ¿e Efendi najpierw mnie wy¶ciska³ i dopiero po kilku minutach zapyta³ kim w ogóle jestem
).
Gratulujê udanej imprezy fenomenalnego pokazu ogni.
No i naturalnie ogromne dziêki wszystkim kierowcom, którzy zechcieli nas zabieraæ ze sob±
Druzyna Kusznicza z Czerwionki, na rêce Efendiego, Ewki i Tatu¶ka, sk³ada serdeczne podziêkowania gospodarzom turnieju ca³emu Opolskiemu Bractwu Rycerskiemu, za jak zwykle udany turniej. W szczególno¶ci jeste¶my pod wra¿eniem uroczysto¶ci pasowania oraz biesiady rycerskiej. W zasadzienie by³a to ju¿ nie biesiada lecz "¶redniowieczna orgia zbiorowego ¿ywienia". Pozdrawiamy serdecznie wszystkich walcz±cych, z którymi potykali¶my siê zarówno w bojówce, bitwie czy bochurcie. Dziêkujemy Ja¶minowi, dziêki rozmowom z nim, czêsto nie musimy ponownie odkrywaæ Ameryki. Cieszymy siê, ¿e przez dwa dni by³o nam prze¿ywaæ tak radosne chwile, w¶ród wszystkich wspania³ych i niezwyk³ych ludzi, którzy zjechali na turniej do Byczyny. Marian Wójcik z Czerwionki
Merlin, dzieki za zdjecia. :-)) zapomnialas ze na wielu turniejach bylas wsrod nas i dlatego pewnie twarz zapamietalem. dlatego to sciskanie. Potem konsternacja, bo ubioru nie poznalem:-))
Pozdrawiam
Jezeli beda jakies sprawy do mnie to prosze na telefon .Ide do szpitala.
tutaj mozna obejrzec jeszce kilka zdjec
http://www.nto.pl/apps/pbcs.dll/gallery?Si...temnr=9#foto_up
Co s³ysze Jan Kita znowu wygra³?!
I to pe³n± zbroje- wreszcie nie bêdziesz wygl±da³ jak tele tubi¶
a powa¿nie gratulacje, szkoda ¿e mnie nie by³o, za rok koniecznie rewan¿, ale jeste¶ wielki.
Witam! Turniej by³ naprawdê udany! Cieszê siê, ¿e mog³am wyst±piæ w bitwie i pokazie ognia. Wielkie wra¿enie zrobi³y na mnie zespo³y muzyczne (zw³±szcza ten, ktory podczas biesiady gra³ na balkonie).
Jest tylko jeden malutki minusik, a mianowicie zostawi³am swoj± ³adowarkê od komórki pewnej dziewczynie z Bractwa Opolskiego lub Byczyñskiego. ¦piesz±c siê z wyjazdem do domu zupe³nie o niej zapomnia³am... By³abym wdziêczna, jakby kto¶ pomóg³ mi znale¼æ t± dziewczynê, to poproszê j± o przys³anie mi ³adowarki. W niedziele prowadzi³a ona konkurencje dla dzieci, mia³a ciemnozielon± suknie i d³ugie, ciemne w³osy. Z góry dziêkujê!
Hopla!!!
Chwa³a Ewie
, Efendiemu
za wspania³± impreze-warto by³o siê t³uc poci±giem z blachami i namiotem na plecach
by przyjechaæ ju¿ w czwartek
Dziêkowaæ Czekosiowi, Miêtkiemu, Nataszcze, Pati, Dari, Ewie, £ebsterowi, Marchewce, Karotce, Krzysiowi, Tacie, Gieniowi (
uratowa³ nas przed wizj± dra³owania do Kluczborka na piechote) i reszcie OBR za ciê¿k± prace (chocia¿ jazda ze snopkami by³a nawet mi³a, a drugi rzut ze sto³ami da³ troche adrenaliny), kogo zapomnia³em z imienia, to przepraszaæ, staro¶æ nie rado¶æ
Uczta przednia, bitwa wspania³a, a bohurt na poziomie-ktos mia³ pretensje do "kogo¶"; napisz czy chodzi o nas, Jelonów, czy kogo¶ innego, bo enigmatyczne stwierdzenia to oznaka tchórzostwa-i by³o trzeba s³uchac zasad!!!
Jednak bojówka i reszta wysiada³y przy konkurencji krzyku... nic nie przebije "Gwiezdnego ch³opaka"
Jeszcze raz dziêkuje za wspania³± zabawe i z niecierpliwo¶ci± czekam na przysz³y sezon (ale z niektórymi jeszcze siê spotkamy na Chêcianch), bo taka impreze trzeba powtórzyæ.
Aha, JELEÑ ¦WIÊTE ZWIERZE, Z£Ó¯MY GO W OFIERZE!!!
(no dobra, z³o¿ymy mu co¶ w ofierze, ale dopiero w grudniu, na razie masz buziaka od Buraków
)
Łazarzu odsprzedaj mi poduszke mietkiego
np za piwooo byśmy mogli
.
Potrzebuje tej poduszki dla mojego pieska ;]
Salve Fratres!
GyrosS kochany braciszku - ostatnie ropiej±ce rany a'la trêdowaty ci nie sprzedam ale oddam ale podusi nigdy!! Podusia Miêtkiego jest obecnie przes³uchiwana przez Wielkiego Inkwizytora. Z³o¿y³a ju¿ obci±¿aj±ce zeznania w sprawie pochodzenia Moherowego Beretu. Zdjêcia z przes³uchañ w poniedzia³êk na necie.
wielkie przepraszam! bylem przekonany ze po upadku nie mozna wstawac.
niestety uszy juz nie te.
jeszcze raz powiem impreza pierwsza klasa. dziekuje wszystkim za wspaniala zabawe!!!! do zobaczenia na kolejnej byczynie
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.