Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [czerwiec] 2-4.06. wielka impreza w Toruniu!!!
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2006
Stron: 1, 2, 3
Rota Lubicz
Witam,

w dniach 2, 3, 4 czerwca w Toruniu (Grêbocin) odbêdzie siê zjazd bractw mediewalnych,
którego organizatorem jest Rota Zbrojna Grodu Lubicz.

Informacje pod tel. 693477506 Tomko (Kisztor) lub e-mail: rotalubicz@poczta.fm

Dzwoñcie, piszcie, przyje¿d¿ajcie.

Zapraszamy
Baron
Przecierz w maju bedê dni hanzy a w czerwcu w zalesiu kolejna impreza. Czy jest to naprawdê potrzebne? Rozumiem ¿e fajnie jest zrobiæ w³asn± imprezê ale mo¿e najpierw warto by³oby zastanowiæ siê nad pod³±czeniem siê do której¶ z nich? Z drugiej strony Grêbocin ma klimat i je¿eli impreza zostanie dobrze zrobiona(ale tylko wtedy) mo¿e warto by j± odwiedzaæ co roku.
Kacper
Jakie¶ bli¿sze informacje? Datowanie, plan festynu, noclegi aprowizacja itd.
Rota Lubicz
Witam,

Impreza bêdzie mia³a charakter zjazdu dru¿yn rycerskich, na którym powalczymy, postrzelamy z ³uku, potañczymy, po¶piewamy.
Bêdzie tuniej ³uczniczy, rzut oszczepem, turnieje bojowe, biegi rycerskie, bieg dam i to co uda nam siê jeszcze wymy¶leæ.
Pos³uchamy równie¿ dobrej muzyki w wykoinaniu zespo³ów folkowych.
Zapewniamy ca³odzienne wy¿ywienie dla osób, które potwierdz± swój przyjazd oraz nocleg na terenie szko³y.
Dla dru¿yn posiadaj±cych w³asne namioty bêdzie wydzielone miejsce.
Zjazd odbêdzie siê w Grêbocinie w wybudowanej wiosce przy ¶redniowiecznym ko¶ciele, w którym mie¶ci siê muzeum pi¶miennictwa.
Bêdzie miejsce na namioty, bêd± kramy i rzemie¶lnicy.
Zaczynamy w pi±tek, koñczymy w niedzielê.
Przewidywany jest przemarsz przez toruñsk± Starówkê.
Chêtne dru¿yny prosimy o kontakt w celu ustalenia szczegó³ów.
Wkrótce zamie¶cimy wiêcej informacji.

Zapraszamy
Jakub Zieliñski
Jakie planujecie datowanie, czy bêdzie dostêpna lista zaproszonych grup?
Rota Lubicz
Witamy,

niestety z przyczyn od nas niezale¿nych nast±pi³a zmiana terminu z 9, 10, 11 czerwca na 2, 3, 4 czerwca.
Przepraszamy za zamieszanie.

Datowanie X-XV w. Je¶li chodzi o listê to postaramy siê tak± tutaj zamie¶ciæ.

Jeszcze raz przepraszamy i zapraszamy
Rota Lubicz
Niestety z przyczyn od nas niezale¿nych nast±pi³a zmiana terminu imprezy w Toruniu Grêbocinie
z 9, 10, 11 czerwca na 2, 3, 4 czerwca.

Za zamieszanie przepraszamy.
efendi
Witam!
Torun i ziemie dooko³a s± piêkne. Zjawimy siê tam i troche popalimy wsie anger.gif , pogwa³ci siê trochê itp. king.gif
Opolskie Bractwo stawi siê i to w du¿ej sile. walka.gif
Pozdrawiam smile.gif
Bartosz
jo³
niektórzy w Toruniu gwa³cicieli nie lubi± wiêc proszê uwa¿aæ

pozdrawiam:)
jo³
efendi
W Toruniu mieszkalem i studiowalem(lata 70-80), prawde mowiac nigdy nie trzeba sie bylo dopuszczac gwa³tu....bo.... bylismy lubiani... icon_redface.gif i (WSOWR i Art),i nasze kolezanki nie dawaly nam do tego powodu.A plci tej samej nie lubilismy... dunno.gif
Ale beda turnieje to sie zmierzymy szczerba.gif , bo moze ludzie sie zmienili smile.gif
Pozdrawiam icon_wink.gif
PS
Co to jest to "jo³"?, moze nie powinienem pytac, ale chce byc na fali i jak to cos fajnego to i ja tak bede icon_wink.gif
Bartosz
jo³
raczej siê nie zmierzymy:) na pewno nie z powodu tej rozmowy na freha, mo¿emy co najwy¿ej piwo wypiæsmile.gif
poprostu nie lubie jak kto¶ zapowiada, ¿e bêdzie gwa³ci³ - nawet je¶li to ¿art
powiedzmy, ¿e mam uraz do gwa³cicieli
mam nadziejê, ¿e nie odebra³e¶ mojej odpowiedzi jako zaczepki
w Toruniu "mieszkam i studiujê" i ...
"prawde mowiac nigdy nie trzeba sie bylo dopuszczac gwa³tu....bo.... bylismy lubiani... i (WSOWR i Art),i nasze kolezanki nie dawaly nam do tego powodu.A plci tej samej nie lubilismy... "...
i chyba jednak sie wiele nie zmieni³o:)
by nie by³ to totalny offtopic
imprezê chêtnie zobaczê i równie¿ uwa¿am, ¿e powinna odbyæ siê w bardziej atrakcyjnym miejscu np. w fosie - tam gdzie by³ ubieg³oroczny wspania³y pokaz z serii "popraw sobie humor przed zachodem ¶³oñca": http://www.brzozowka.info/photogallery.php?album=23

jo³
PS hm jo³ to takie ziomalskie zawo³anie, cos jakby cze¶æ, z do¶wiadczenia wnioskujê, ¿e mo¿e owo "jo³" byæ równiez przecinkiem, kropk± i czymkolwiek innym:)
PS to w latach 70-80 w Toruniu nie mówiono "jo"? (nie chodzi mi o jo³ bo to "jo³" jest ogólnopolskie)
efendi
Witam!
w fosie nie mozna by bylo zrobic tego co zamierzamy(palenie, strzaly zapalajace itd), Ze zdjec wnioskuje ze to nie byl za bardzo turniej rycerski tylko???... cos podoobnego. Jezeli urazilem, to przepraszam. Zawsze zartuje i tyle smile.gif A piwo ze soba przywioze i na nie juz zapraszam smile.gif
Pozdrawiam
Do zobaczenia w czerwcu

PS
Dzieki za wyjasnienie smile.gif
gizmo
Hehe teraz w toruniu to macie impreze co sie powód¼ nazywa ;P, oby ojca Rydzyka zala³o a co :D devil.gif
djdomin
I tam, powód¼... Medialna bardziej. Zwyk³e coroczne wylewy Wis³y... A Rydzykowo jest za daleko od rzeki.
Bartosz
jo³
dok³adnie to nazywa³o siê to jako¶ "Wielki turniej rycerski o co¶ tam" i by³o beznadziejnym pokazem... chyba z Golubia byli ale to chyba
jo³
Macko
Witam!

Po ma³ych zgrzytach, odzyskaniu ¶wiadomo¶ci mad.gif
Zg³aszam udzia³ 3 osób
1 walcz±cy (pó³torak) + dwie niewiasty (w tym jedna na sprzedanie cool.gif )

Mamy swój namiocik mediewalny i applewina devil.gif .

Maæko h. Godziemba P³ock
efendi
Czy tam jest jakis teren nadajacy siê do strzelania z lukow na odleglosc? (jak jest ,to mam niespodzianke bigsmile2.gif )
Pozdrawiam
Efendi
Purvis
witam.
to mój rewir, wiêc wpadne je¶li mo¿na smile.gif
Efendi, od zesz³ego Grunwaldu jestem Ci winien piwo (pamiêtasz weso³ego franciszkanina?). Wiec mo¿e w Grebocku bêdzie okazja? blinkie.gif
juz zaczynam trenowac.
pozdrawiam
Baron
Taak... Zalesie odpad³o wiêc zostaje nam muzeum pi¶miennictwa z cepelinami i kwasem chlebowym do popicia cool.gif
efendi
Witam!
Ha, to i ja postawie drugie....itd pijacy.gif
A o co chodzi z tym Zalesiem??? z Opola jestem i nie wiem co to znaczy:oops:
Pozdrawiam
Efendi
Baron
W zesz³ym roku w tym terminie odby³a siê w Zalesiu ko³o Che³m¿y "Bitwa pod grodnem" i by³o du¿o rado¶ci. szczerba.gif
Morrigan
HMm bedzie ciekawie, ode mnie przyjedzie 15 ludzia jak na razie smile.gif . Niech sie orgi w koncu odezwa icon_wink.gif .
efendi
Witam!
Z racji tego ze poprowadze turniej luczniczy, to chce powiedziec wsiem tym co strzelaja , ze nie bedzie to typowe strzelanie do tarcz przez trzy godziny. bum.gif Bedzie to...??? smile.gif Tak ze trzeba sie przygotowac na wszystko , lacznie z roznymi dystansami i pozycjami. Oczywiscie mysle o strzelaniu icon_redface.gif
Pozdrawiam
Rafa³ Pr±dzyñski
Jêsli chodzi o ró¿ne dystanse - zrozumia³e i ca³kowicie popieram - jesli chodzi o rózne pozycje - to jesli nie chodzi o strzelanie to bardzo ale to bardzopopieram - a je¶li chodzi o strzelanie - to jak bardzo rózne maja byc te pozycje - bo jesli maj± bardziej odpowiadac fantazji ni¿ zasadom strzelania z ³uku....
Purvis
dopóki nie bêdzie kombinacji elfickiej, tj: biegu zjazdowego na pawê¿y, po³aczonego ze strzelaniem na czas do ruchomych celów - to chyba da siê znie¶c... icon_wink.gif
efendi
Ostatnio np strzelalismy z" pod konia" smile.gif Kon byl maly i bylo to trudne. A druga sprawa , ze wzgledu na doswiadczenie , fantazji nam takze nie brak smile.gif , Wiadomo ze nie bedzie strzelania stojac na rekach , ale kazde inne... dunno.gif czemu nie smile.gif
Pozdrawiam
PS
Oglaszam takze konkurs na najlepsza strzale zapalaj±c±.
Ma byc wystrzelona na odleglosc min. 40 m, a po upadku (trafieniu w cel), ma plon±c.
Bedzie nagroda smile.gif
Marcin Waszkielis
Jaki¶ plan imprezy?
Baron
A jakie¶ oficjalne zg³oszenia, czy przyje¿d¿aj kto chce?
Pawe³ z Krosna
po ogladnieciu galeryi jestem wstrzasniety. Myslalem ze takie Wielkie Turnieje to tylko w Dobrzyniu a a tu prosze jaka mial niepodzianka cool.gif
Morrigan
CYTAT(Pawe³ z Krosna)
po ogladnieciu galeryi jestem wstrzasniety.
Imprezy jeszcze nie bylo, a tu juz wstrzasniety nono bigsmile2.gif

Mam kilka pytan: gdzie jest dokladnie owa szkola, która udzieli nam dachy nad glowa, czy sa w niej prysznice,od ktorej mozna sie w niej meldowac, czy na bieisadzie bedzie jakis sprzet grajacy, bo beda ludzie, ktorzy lubia tanczyc na biesiadach bigsmile2.gif
I to chyba wsio icon_rolleyes.gif
Rota Lubicz
Wstêpna informacja dotycz±ca warunków bytowych oraz wymagañ organizatorów w trakcie ¶redniowiecznych potyczek w Grêbocinie.

Przyjazd dru¿yn planujemy na pi±tek (2.05)

Zg³oszenia prosimy nadsy³aæ do 25 maja na e-mail: rotalubicz@poczta.fm lub tel. Tomek: 693477506
z podaniem ilo¶ci osób oraz w czym chc± braæ udzia³ (oprócz oczywi¶cie uczty bigsmile2.gif ).

Zapewniamy:
nocleg i parking strze¿ony w szkole (ok. 50m od miejsca turnieju), miejsce na namioty, samitariaty pod dachem i TOI-TOI,
jedzonko od pi±tku wieczora do niedzieli (obiad). Napoje ch³odz±ce i pobudzaj±ce w rozs±dnych ilo¶ciach bigsmile2.gif .

Przyjmujemy dru¿yny osadzone w realiach od dinozaurów do XV w.

Je¶li chodzi o walki turniejowe to mamy w planie:

- turniej ³uczniczy - pytania o regulamin do szacownego Efendiego - on bowiem ustala wysoko¶æ kopertówek w zale¿no¶ci
od zajmowanego miejsca bigsmile2.gif .

- turniej oszczepniczy - regulamin w ci±gu najbliu¿szych trzech dni.

- bieg rycerski - j.w.

- bieg dam - j.w.

- turnieje bojowe - ilo¶æ oraz rodzaj broni w ci±gu najbli¿szych trzech dni.

oraz inne atrakcyjne gry i zabawy, które mo¿ecie sami zaproponowaæ (baronka, zapasy, gra w kapuste, turnieje ³±czone itd.)

Atrakcj± dla naszych uszu bêdzie wystêp trupy pod nazw± SHANNON, niestety wystêp Drollsów mo¿e nie wypaliæ za co przepraszamy.

Wszystkie walki turniejowe bêd± nagradzanie za miejsca 1-3.

Czekamy na pytania i obiecujemy aktualizowaæ dane w tym temacie w ci±gu jednego dnia.

ZAPRASZAMY

PS

Jedno ostrze¿enie!

Ok g. 15 w sobote odbêdzie siê oficjalne otwarcie turnieju. Obiecujemy nie d³u¿ej ni¿ pó³ godziny, powy¿ej tego czasu dozwolone
jest "strzelanie" do przemawiaj±cych bigsmile2.gif Mamy nadziejê, ¿e to prze¿yjecie.
Marcin Waszkielis
Jakie s± zasady i nagrodu w turnieju bojowym?
Baron
A planujecie jak±¶ inscenizacjê np . spalenie muzeum pi¶miennictwa? cool.gif
Rota Lubicz
O zasadach ww potyczek najpo¼niej we wtorek, nagrody bêd± i bêd± wrêczane w blasku wielu wspania³ych dru¿yn obecnych przy wrêczaniu oraz go¶ci.
Je¶li chodzi o palenie to bêdzie duuu¿o ognia ale muzeum ocaleje bigsmile2.gif
Rota Lubicz
Jak dojechaæ.
Marcin Waszkielis
CYTAT
nagrody bêd± i bêd± wrêczane w blasku wielu wspania³ych dru¿yn obecnych przy wrêczaniu oraz go¶ci.

A co to za go¶cie i dru¿yny? Nie wiem jak siê ubraæ.
Morrigan
CYTAT(Wo³czko)
Nie wiem jak siê ubraæ.
najlepiej w garnitur i krawat icon_cool.gif
Rafa³ Pr±dzyñski
A ja takjeszcze o ³uczniczym turnieju. Jak mówi³ Brudny Charry - do¶wiadzczenie jest jak d u pa, k±zdy ma w³asn± - zatem :
Zastanawia mnie ta konkurencja ze strzelaniem z pod konia. Dosiwiadczenie mówi mi o tym ¿e na pewnym turnieju ustawiono tarczê dokadnie na 16 metrach bo szefowa strzela³a dok³adnie celuj±c w ¶rodek tylko z 16 metrów - domy¶lam siê ze nie o takie konkurencje chodzi Wam - ale - koñ skojarzy³ mi siê z turniejem z warszway z przed 9 laty. Otó¿ tam strzela³o siê do celu przez dwa wielgachne karotny w których by³ otwór na jakie¶ 50 cm. Oczywi¶cie wedle do¶wiadczeñ ustawiaj±cych konkurencje by³o to bardzo fajne, bo wszyscy oni strzelali podobn± parabol±, a wiêc by³o pewne utrudnienie w celowaniu ale próba by³a ca³kowicie realna. Nie przewidzieli tylko (bo zak³adam ¿e ni by³a to celowa metoda eliminacji konkurencji) ¿e pewien maleñki cz³owieczek, celnie bardzo strzelajacy, nie bedzie wogóle móg³ dostrzelæ do tarczy, bo celuj±c tak aby trafiæ (ze ¶ci¶le wytyczonej przez sêdziów odleg³o¶ci - ¿ecz jasna) zawsze bêdzie trafia³ w górny ogranicznik pola strza³u.
A wiêc - NIE JESTEM PRZECIWNIKIE - fajnych i nietypowych strzelañ - chodzi przecie o zabwawê (chocia¿ jestem goracym zwolennikiem d³ugidz serii do tarczy - klasycznie - i wiem dla czego - dla tego ¿e to dopiero statystyka ukazuje warto¶c strzelca - nie TOTOLOTEK). ALe niech te nie typowie konkurencje bêd± z g³ow± robione nie tylko z parciem na "dofajnowanie".
Pozdrawiam.
Halldis(Naamah)
A to to na zaproszenie jest czy na s³owo honoru?:>
Bo chêtnie bym przyby³a na tak± przekrojow± impreze...smile.gif

pozdrawiam
N.N.
Rota Lubicz
Zaproszeñ na tê imprezê nie ma, dobrze jest siê zapowiedziec i przyjechaæ smile.gif
Ruil
"chodzi przecie o zabwawê (chocia¿ jestem goracym zwolennikiem d³ugidz serii do tarczy - klasycznie - i wiem dla czego - dla tego ¿e to dopiero statystyka ukazuje warto¶c strzelca - nie TOTOLOTEK). ALe niech te nie typowie konkurencje bêd± z g³ow± robione nie tylko z parciem na "dofajnowanie".
Pozdrawiam.
"

A ja jestem odmiennego zdania smile.gif Mam odmienne gusta ;)
Mnie np.nudzi typowe klasyczne strzelcetwo tarczowe,jak dla mnie nie ma w tym pasji ani zabawy - olimpijka ( jak na to mowie ) i jestem goracym zwolennikiem niestandardowego strzelectwa tarczowego.Jestem swiezo po turnieju w Bedzinie , gdzie byl typowy turniej luczniczy bojowy , w ktorym bylo mnustwo ciekawych konkurencji niestatycznych , sprawdzajacych wszystkie umiejetnosci lucznika : ) ale kazdy ma swoje gusta i gusciki . Pozdrawiam
Rafa³ Pr±dzyñski
No tak - ale ja jestem stary, brzydki, ¶mierdzê i nie stylizuje siê na Legolasa cool.gif .
efendi
Witam!
A to nie³adnie robic sobie smieszki z kogos.Trudno zreszta wymagac od niego zeby goli³ sie na ³yso jak ja.Jeszcze by kto pomyslal ze to skin jakis z lukiem w reku szczerba.gif Mam propozycje.
Stawiam 300 z³ ze Jarek z Tob± wygra ,Hegemonie.
Zrobilibysmy dwie konkurencje:
-tarczówka
-to co lubimy my
Wtedy mozna bedzie zobaczyc jak to jest naprawde z tymi umiejetnosciami ³uczniczymi. A i ludzie beda mieli radoche. smile.gif
Doloze jeszcze jakas butelczyne, ale to tylko dla nas, bo Jarek za mlody i takich plynów uzywac nie moze.
Pozdrawiam
Efendi smile.gif
Rafa³ Pr±dzyñski
Jejejejejku - po pierwsze, jestem jeszcze grubu i nie ruchawy - wiêc po co mi sie zak³adaæ - mam stawiac na Jarka??? - to¿ to bêdzie lepsze ni¿ powo³anie SDRP (które nie m nic wspólnego z SLD) za pieni±dze KGB. Po drugie - z k±d pomys³ ¿e ja móg³bym miec 300 z³otych - ¿e ja wogóle móg³ bym kiedy¶ widzieæ 300 z³otych w ca³o¶ci???? crazy.gif - to¿ to tyle ksrzynek siary by mo¿na obaliæ bum.gif .
Bo ja jeszcze jestem biedny jam mysz ko¶cielna i mam problemy spo³eczne icon_wink.gif
Mo¿ jak by¶cie znale¼li sponsorów, zlbo poczynili zak³ady miêdzy sob± (z za³o¿eniem ¿e Vitor bie¿e po³owê stawki) to móg³ bym pomóc uzbieraæ nowemu cz³owiekowi prarê z³otych na wyjazdy turniejowe.
Ja tak piêknie przegrywam.
efendi
No to chrzanic to wszystko smile.gif Ale przyjedz , bo o butelczynie nie zapomne a w takim milym(i zpoczuciem humoru), towarzystwie, z chêci± ja wychyle. (butelczyna ma na oko jakies ze 3 l) pijacy.gif
Pozdrawiam
Efendi
Marcin Waszkielis
Kidy siê pojawi jaki¶ program?
cahir
jacy rzemie¶lnicy siê pojawi±? optymistycznie zak³adam, ¿e bêdzie tam u kogo strza³y itp kupiæ
Rota Lubicz
02.062006 Pi±tek

zakwaterowanie, kolacja i icon_wink.gif

03.06.2006 Sobota

10.00 - zbiórka dowódców (ustalenie regu³ dotycz±cych poszczególnych turniejów)

12.00 turniej ³uczniczy
- konkurs na najlepsz± strza³ê zapalaj±c±

12.00 - turnieje walk pieszych bojowych bez rozdzia³u na rodzaj broni (topór przeciw jedynce, jedynka z tarcz± przeciw pó³torakowi itd)
- wyposa¿enie wg ogólnie przyjêtych zasad

14.00 - bieg dam

15.00 - turniej oszczepniczy

17.00 - fina³ turnieju ³uczniczego

ok. 19.00 - bieg rycerski

- zabawy plebejskie - raczej nie zd±¿ymy ale jak bêdzie czas to mo¿na to zmontowac w 15 min.

21.00 - bitwa i palenie wioski
- zaraz po bitwie pokaz ognia

- bohurt je¿eli ludzie beda miec si³ê

22.00 - uczta - je¿eli ludzie beda miec si³ê bigsmile2.gif

04.06.2006 Niedziela

Ci co prze¿yj±, igraæ bêd± z losem w rozmaitych grach i zabawach crazy.gif

- ewentualne fina³y

- zakoñczenie zjazdu ok. 15
Rota Lubicz
Zg³osili siê nastêpuj±cy rzemie¶lnicy:

Pawe³ Ob³oza - bi¿uteria historyczna
P³atnerz z P³ocka
Andrzej Mielcarek - akcesoria ³ucznicznicze - niedziela
prawdopodobnie bêdzie te¿ pan Darek Mykietyszyn - akcesoria ³ucznicze
efendi
Dojada dziewczyny z Malborka.
Trzeba je pochwalic, giez³a, koszule i reszte maja b.fajne. smile.gif Oczywiscie one to wszystko szyja,zeby sobie ktos cos nie pomyslal icon_redface.gif
Pozdrawiam
Efendi
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.