Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [czerwiec] 2-4.06. wielka impreza w Toruniu!!!
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2006
Stron: 1, 2, 3
vilandra
CYTAT(cahir)
jacy rzemie¶lnicy siê pojawi±?

bêdzie napewno Misiek z wyrobami ze skóry...
pozdrawiam wszystkich a zw³aszcza Tomka bigsmile2.gif
Zik z Amiru
Veni, Vidi, Pici.... bigsmile2.gif

Có¿, bardziej festyn ni¿ impreza rycerska, ale ³adnie by³o mimo mr0kku tu i ówdzie.. dunno.gif Sobotni turniej mieczowy podoba³ siê, ³adne walki, ³adne smile.gif £uczniczy pe³en weso³o¶ci :] Biesiada ca³kiem ca³kiem, miodki smaczne.. smile.gif no i dania te¿. Mam nadziejê, ¿e mój ¶piew nie zmusi³ Was do upchania zatyczek po uszach ;) No ale musia³em bo CD-player to troche nie na miejscu ;p
Thork
Muszê zgodziæ siê z przedmówc± ¿e by³ to niez³y turniej (co prawda mój pierwszy) A Cd - player rzeczywi¶cie jakoby nie na okres ¶redniowieczny smile.gif
Jakub Zieliñski
Niez³y turniej?? Ka¿da pierwsza impreza wydaje siê niez³a, mi te¿ siê podoba³o na moim pierwszym turnieju :D
Prawdopodobnie gdybym zabra³ ze sob± zbrojê by³bym sciek³y, gdybym przebra³ siê w ¶redniowieczne ciuchy by³bym z³y. Ale pojecha³em jako turysta i jestem zadowolony bo siê nie w¶ciek³em i nie by³em z³y z powy¿szych powodów, bo przypomnia³em sobie jak RR wygl±da³ kiedy zaczyna³em 8 lat temu i jak bardzo poszed³ do przodu, ¿e tak powiem naukowo, mo¿na by³o obejrzeæ grupê kontroln±. Ludzie, oni siê nie zmienili!! :D Znalaz³oby siê parê osób które wygl±da³y w miarê, ale ogólnie... nawet nie wiadomo do czego siê przyczepiæ bo wszystko jest ¼le. ¬le...? to wogóle jaka¶ inna bajka jest, to nie jest ta sama planeta! Poza tym by³a okazja pogadaæ z ziomami o hiphopowym rycerzowaniu :D. No i Muzeum Pi¶miennictwa... w tym miejscu jest wielka potencja na fajne spotkanie, ze wzglêdu na profil muzeum i blisko¶æ Uniwersytetu MK mo¿na chocia¿by zrobiæ super warsztaty. Nie mówiê ju¿ o tym, ¿e przestrzeni jest rzeczywi¶cie pe³no.
Zik z Amiru
No dla mnie, to bym porówna³ z zesz³orocznym Koronowem je¶li chodzi o mr0kk.. ale je¶li kto¶ nie zwraca³ uwagi na to (choæ ciê¿ko by³o, przyznajê) to jednak bywa³y momenty przyjemniejsze. Sam turniej mieczowy czy ³uczniczy, czy nawet palenie wioski. O tym tylko mogê siê wypowiedzieæ bo tak siê zdarzy³o, ¿e przyby³em do¶æ pó¼no.
efendi
Dojechalismy do domu i na szybko kilka s³ów. Jak na pierwszy turniej-fajny. Troche mroku-fakt. Ale moze zamiast sie naigrywac, to moze tak po kolezensku zwrócic uwage ze to co ktos ma na sobie, to niekoniecznie jest historyczne. Lepszy efekt , bo jak ktos nie glupi, to uwagi wyslucha i poprawi sie na przyszlo¶æ.
Teren -super. Wró¿e dobrze na przysz³o¶æ. Organizatorzy starali sie jak mogli zeby wszystkim bylo dobrze i smile.gif dzieki im za to. Czasami nawet przesadzali z goscinnoscia... ale cóz..gosc w dom...
A teraz spac smile.gif love3.gif
vroobell
CYTAT
No dla mnie, to bym porówna³ z zesz³orocznym Koronowem je¶li chodzi o mr0kk

crazy.gif cool.gif crazy.gif icon_cool.gif crazy.gif icon_cool.gif musia³o byæ naprawdê ¶miesznie
Zik z Amiru
By³y momenty ¶mieszne, by³y i sympatyczne, jak to zawsze na imprezach, nie tylko mr0kkcznych ale i ultraskich ;p Wracaj±c jednak do tematu - prosi³bym o kontakt na PM kolegê który mnie zagadn±³ pod wieczór i wspomina³ co¶ o filmie z Koronowa na którym mia³bym byæ... Mieli¶my siê na biesiadzie dogadaæ ale jako¶ nie wyszlo chyba.. icon_sad.gif
Marcin Waszkielis
By³o mi³o. Fajne warunki, mili ludzie, by³o z kim powalczyæ. Przyda³by siê postêp w dziedzinie strojów i uzbrojenia. Brakowa³o te¿ weryfikacji osób wychodzacych do inscenizacji. W koñcu ktos zginie przez tak± g³upotê. Panowie bez he³mów, w skórzanych he³mach...
Dziêki Ja¶minowi i wszelkim innym osobom które pozycza³y mi tarczê.
efendi
Wo³czko, "segregacja" by³a. Ci bez nalezytego uzbrojenia stalii naprzeciw siebie( i np z jednego bractwa), z za³ozeniem ze bij± sie pokazowo, robi±c duzo szumu, nie wchodzac w parade zbrojnym. Jezeli cokolwiek zrobili inaczej...to anger.gif ale nie zauwazylem szczerba.gif
Mysle ze jak sie pewne elementy dopracuje , to w przysz³ym roku ta impreza bedzie jedna z lepszych w tamtym rejonie(o ile oczywiscie zechca ja jeszcze raz zorganizowac). Zaplecze maja bardzo fajne(zaangazowani ludzie, blisko zakwaterowanie i mozliwosc gotowania strawy, miejsce na obóz namiotowy i teren na przeprowadzenie calego turnieju. Dziecko takze nie od razu biega, a potem, skubane,dogoni i nakopie starszym. Co to ja chcialem przez to powiedziec...??? huh.gif
Pozdrawiam
PS
Prosba, nastepnym razem slabiej wkopcie te dr±gi od p³otu, bo za diabla nie mogli sie zbrojni przebic do wioski bigsmile2.gif szczerba.gif anger.gif szczerba.gif smile.gif . Beda fajne zdjecia z palenia i szturmu(widzialem smile.gif ), Ewa je dzisiaj zawiesi
No i ogien powinien byc zimniejszy bo nawet ja sie zaczalem palic anger.gif icon_redface.gif bigsmile2.gif
Dziewczyny z kuchni, bylyscie wspaniale, ze o Tomku, Pawle i Czesiu oraz calej reszcie , nie wspomne tracker.gif
Ewa z Raciborza
Panowie, jesli chodzi o mrok, to uwa¿am, ¿e mamlasami s± dowódcy tych dru¿yn, którzy pozwolili na to, by pod ich dowództwem na jakikolwiek turniej przyjecha³y osoby mroczne. Howgh.

Oto kilka zdj±tek z palenia wioski (szkoda, ¿e nie Efendiego!)
Kazimierz
CYTAT(Ewa z Raciborza)
Panowie, jesli chodzi o mrok, to uwa¿am, ¿e mamlasami s± dowódcy tych dru¿yn, którzy pozwolili na to, by pod ich dowództwem na jakikolwiek turniej przyjecha³y osoby mroczne. (ciach)

Rozumiem, ¿e jest to wyraz samokrytyki?
Ewa z Raciborza
Kazimierzu, b³êdne rozumienie tematu. Próbuj dalej... albo lepiej daj sobie na wstrzymanie, bo co¶ Ci siê dowcip stêpi³. Ale doceniam próbê zgry¼liwo¶ci.
Kazimierz
To nie jest zgry¼liwo¶æ, ani ¿aden podstêp. "Kto jest bez winy niech pierwszy rzuci kamieniem". Ja nie rzucê. Zada³em pytanie z czystej ciekawo¶ci, czy aby nie masz sobie nic do zarzucenia, ¿e piszesz niejako o innych (brak w Twojej wypowiedzi pierwszej osoby).

Pozdrawiam
efendi
bigsmile2.gif
Ewa z Raciborza
Tomku, jeszcze raz dziêki za zaproszenie. Mnie siê podoba³o przede wszystkim towarzystwo fajnych ludzi.
Kazimierz
EDYCJA: Efendi wyczy¶ci³ swój post, wiêc ja te¿ wyczy¶ci³em (ale zostawiê zdanie: nie mierz ludzi swoj± miar±)

EDYCJA II - odpowied¼ na post Ewy:
Sk±d u Ciebie tendencja do uwa¿ania ka¿dego pytania za atak? To by³a naprawdê tylko ciekawo¶æ. Co do osób nie stosuj±cych siê do regulaminu imprezy, lub nie spe³niaj±cych wymagañ organizatorów - sporo ludzi wypracowa³o i stosuje skuteczny system zaproszeñ poprzedzonych fotografi± osób oraz niedopuszczeniem do imprezy osób nie spe³niaj±cych wymogów.
Naprawdê daleki jestem od zje¿dzania imprezy, tym bardziej, ¿e wiem, ¿e by³a ona zorganizowana ogromnym wysi³kiem Tomka i jego konfratrów. ¯a³ujê, ¿e nie mog³em siê z nimi spotkaæ, ale odbijemy to sobie przy nastêpnej okazji.

PS. ¿ebym totalnie nie zbacza³ z tematu - Tomku, przepraszam ¿e nie dotarli¶my, ale niestety praca angsad.gif
Micha³ 'Orgi' Organi¶ciak
No to chyba najwy¿szy czas by po tym wszystkim co siê dzia³o w Grêbocinie z³o¿yæ najserdeczniejsze podziêkowania dla tych wszystkich, dziêki którym mogê powiedzieæ i¿ wysi³ek nie poszed³ na marne czyli GO¦CIOM.
Wszystkich wymieniæ nie zdo³am co nie oznacza i¿ nie spróbujê
Nasajmwpierw Ewie i Efendiemu za ich du¿±, lwi±, ogromn±, nieocenion± (niepotrzebne skre¶liæ) pomoc przy spinaniu wszystkiego do przys³owiowej kupy.
Panu Romkowi za to, i¿ pozwoli³ mi siê realizowaæ wokalnie zamiast jak podpowiada³ by zdrowy rozs±dek podstêpnie upiæ, zapakowaæ w worek i topiæ w pobliskiej rzeczce.
Hegemonowi za kwa¶no¶æ ( i kilka cennych porad jak siê powinno strzelaæ z ³uku).
I wszystkim tym, którzy po¶wiêcili swój cenny czas i zamiast siedzieæ w domu przed TV pofatygowali siê na nasz turniej.
A teraz skromne trzy grosze odno¶nie mroku b³±d! Wróæ! Napiszê to zgodnie z jego rozmiarem MROKU.
By³, ale to zmartwienie nie tylko organizatorów ( staramy siê poma³u Mrok eliminowaæ), ale równie¿ go¶ci. Ka¿dy ma lustro i wie jak wygl±da i ile mu brakuje, je¶li zauwa¿a te braki to jedynie kwesti± czasu (i szeleszcz±cych papierków) jest ich wyeliminowanie.
Pozwolê siê odnie¶æ jeszcze do krytycznych uwag które tu pad³y, oraz pad³y na samym turnieju. Uwag o tyle cennych, ze wypowiedzianych w kulturalnym tonie, co ju¿ nie zawsze siê szanownym przedstawicielom RR zdarza. Tak stroje niektórych by³y jak z poprzedniej epoki, poprzedniej epoki czyli epoki kolczug z we³ny, glanów i skajki. Ale oprócz tego by³o jeszcze co¶ z turniejów sprzed o¶miu lat, owo co¶ czego mi ju¿ kilka razy na renomowanych imprezach zabrak³o (lub powiedzmy by³o tego za ma³o) atmosfera zabawy.
Panie panowie to zawsze bêdzie jaka¶ tam zabawa i dopóki potrafimy siê bawiæ my¶lê, ¿e nie jest ¼le.
Ja zawsze preferowa³ bêdê towarzystwo fajnej osoby w mrocznym stroju ni¿ osoby nie-fajnej w doskona³ym.
Tyle glêdzenia, dziêkujê jeszcze raz wszystkim i mam nadziejê, ¿e zrozumiecie, i¿ pewne niedoci±gniêcia tegorocznej edycji za rok nie bêd± ju¿ mia³y prawa mieæ miejsca.

Ps. dziêki dla fotoreporterki za zdjêcia
Zik z Amiru
Heeeeeej, s³usznie prawi smile.gif Dziêki dziêki raz jeszcze za zaproszenie i wybaczcie, ¿e jednak nie by³em ruchomym celem jak to chcia³ niejaki Iras icon_wink.gif
Purvis
To mo¿e i ja siê przy³±czê do podziêkowan.
Dziêkuje organizatorom za swietn± impreze i mo¿liwo¶c spotkania wspania³ych ludzi. Dziêkujê tym¿e wpsnia³ym ludziom za syumpatyczn± atmosfetrê i mo¿liwo¶æ obserwacji róznych form zabawy w historie.
Dziêkujê Kamili, ¶licznej "kustoszce" Muzeum Pi¶miennictwa za rzeczowy wyk³ad podczas zwiedzania ( ¿a³owa³em, ¿e muzeum jest tak ma³e! icon_wink.gif ).
Dziêkuje panom z Thornster Aufgebot za opiekê merytoryczna icon_wink.gif

a o mroku nie mnie opowiadaæ, bom sam straszy³ tongue.gif

pzdr
p
Rafa³ Pr±dzyñski
A wiêc i moje trzy grosze. By³o kilku ludzi bardzo ale to bardzo nie mrocznych. Po za tym nie by³o trzody, g³upich jazd ze strony w ich mniemaniu wypa¶nych rycerzy, zaczosnkowanynego lub zarzyganego prysznica, pijañstwa, chamstwa w nadmiernej ilo¶ci - tego wszystkiego nie by³o - by³o mi³o, piknikowo, rodzinnie i zabawnie.
Czy ja mam siê pokusiæ jako Hegemon czy jako socjolog do stwierdzenia ¿e nadmiar chistoryczno¶ci ³aczy siê ze zbydlêceniem imprezy???? - no nie - bo znam wile "historycznych" gdzie te¿ go nie ma - i tym w³a¶nie owy festyn dorówna³ a nawet przewy¿sza³ niejedna tfu na psa urok historyczno¶æ. Poza tym mia³ kilka owszem apetycznych uczestniczek w ró¿nym wieku i róznymsmaku które pozdrawiam.
A mog³em przyjechaæ - popatrzeæ-powiedzieæ "mrok" i nie brac udzia³u - wtedy odsetek mroku by³by jeszcze wiêkszy i móg³ bym siê m±drzyæ na freha jaki to ze mnie kozak i rabin bo ja rêki do tego nie przy³o¿y³em - a id¼¿e se chlac w przydro¿nym rowie z tak rozumian± walk± o tfu historyczno¶æ.
A strzelanie by³o ca³kiem niez³e i ciekae konkurencje - ach- by³bym zapomnia³ - to¿ tym ultrasom chodzi o ³adne wygl±danie i przebieranki nie o umiejêtno¶ci ---- no faktycznie - jest taka dewiacja opisana w sexuologii bigsmile2.gif
Dziêki Tomaszu i spó³ka, dziewczyny ja bym was wszystkie, Efendi - super piwo, a takiego miodu nie pi³em jako ¿ywo, no i jeszcze dawno nie widzia³em takiego talentu ³uczniczego (domoros³ego) jak nasz drogi "Legolas".
Potrzebujue numer do tej m³odej czarnej z cekinami w ustach smile.gif , alez ona ma biodra i plecy - Jarku, da siê za³atwiæ??? icon_rolleyes.gif
Tomasz Nejman
No to teraz moja kolej.
1. Ogromne podziêkowania dla organizatorów za dobr± robotê. Po prostu by³o "git". Szkoda, ¿e tak krótko, bo nie pogada³em sobie ze wszystkimi. Po prostu impreza by³a super.
2. Pozdrowienia dla wszystkich.
3. Rafale. Ja bym da³ Ci do niej numer, ale nie wiem czy mogê szczerba.gif . Ale dosta³a wasz± wizytówkê...

Pozdro
Rosz
Hej ¶wietna imprezka,szkoda ¿e niemia³em stroju ,ani sprzêtu...Naprawde my¶la³em ¿e siê zap³aczê.Fajna atmosfera i miejsce tak klimatyczne jak ma³o które.Bra³em udzia³ w pokazach przy muzeum dwa lata temu i teraz to widaæ dopiero postêp.Pozdrowienia dla Darka i tak dalej.
Sz.Sobolewski
W imieniu swoim, jak i Pana Romka, dziêkuje serdecznie za mo¿liwo¶æ uczestniczenia w tym turnieju.
By³a to kolejna okazja do tego, aby odpocz±æ i pobawiæ siê w gronie starych znajomych.
Nie mam zamiaru wytykaæ niedoci±gniêæ, gdy¿ jecha³em tam z my¶l±, aby pooddychaæ swie¿ym powietrzem na ³onie natury (strasznie du¿o gruba¶nych paj±ków tam macie ).

Uwa¿am, ¿e impreza ma szansê 'wyrobiæ siê', gdy¿ warunki terenowo - socjalne s± sprzyjaj±ce. No ale niestety trzeba skoñczyæ z panami w sanda³ach, skórzanych spodniach na szelkach i z czym¶ bli¿ej nieokre¶lonym na g³owie.

Fajny pomys³ z ³uczniczym turniejem. Jednak uwa¿am, ¿e absurdem s± eliminacje polegaj±ce na oddaniu tylko 5 strza³ów. Niektórzy ludzie, którzy je¿dz± na turnieje przede wszystkim po to, ¿eby ubraæ siê w strój ³ucznika (nie w jaka¶ romantyczn± firankê) i oddaæ tych kilkadziesi±t strza³ów, zawiedli siê, przemierzaj±c szmat drogi. No ale nic, przecie¿ nie to jest najwa¿niejsze.

Dziêkuje :
- Tomkowi i jego ekipie za jak zwykle mi³e towarzystwo
- Braciom herbu Gryf za wspólne obozowanie
- Moni z Wroc³awia za to, ¿e po prostu sobie by³a ;)
- Misiowi za nocn± siestê mp3jkow±
- i wszystkim za to, ¿e z³o¿yli sie na ten uroczy, ogniskowy klimat

Pozdrawiam
Szymon

P.S. Kilka fotek z turnieju.
branewenn
Niestety nie by³o mi dane uczestniczyæ w imprezie, gdy¿ przyby³am do Grêbocina dopiero w niedzielê i to w cywilu. Jednak jak to w ostatnim dniu imprezy bywa nie zauwa¿y³am tzw. krajobrazu po bitwie (nie o zgliszczach spalonej wioski tu mówiê). Atmosfera by³a przyjemna, nie wpada³o siê (jak to bywa czêsto na turniejach) na otrz±saj±cych siê z resztek upojenia alkoholowego rycerzy, na domiar z³ego nie panuj±cych nad jêzykiem. My¶lê, ¿e miejsce imprezy w s±siedztwie Muzeum Papiernictwa i Pi¶miennictwa zosta³o wybrane wy¶mienicie i stanowi³o niebywa³y walor imprezy. Co do dyskusji na temat ubioru niektórych uczestników nie s±dzê, by by³ on a¿ tak ra¿±cy. Jako osoba o wykszta³ceniu archeologicznym nie zosta³am w tym temacie jako¶ wielce zniesmaczona w porównaniu z imprezami o wiêkszym rozmachu i zasiêgu. Zawsze znajd± siê jakie¶ niedoci±gniêcia, jednak miêdzy nami rycerzami i rycerkami:) chodzi chyba g³ównie o dobr± zabawê. Historyczno¶æ jest owszem wa¿na, ale g³ównie je¶li chodzi o pokazywanie tego ludziom spoza "klimatów". W koñcu je¶li odtwarza siê historiê, to powinno siê to robiæ w jak najlepszym wydaniu. Swoj± drog± jednak czêsto dopatrujê siê niekonsekwencji w tej dziedzinie. Z jednej strony czepianie siê strojów, z drugiej przyzwalanie na pewne zachowania odbiegaj±ce od regulaminu tj. przeklinanie w obecno¶ci kobiet, palenie w stroju, czy u¿ywanie telefonów komórkowych. Osobi¶cie mniej mnie razi ma³o historyczny strój ni¿ widok dziewczyny ubranej w piêkn± sukniê z epoki, z papierosem w rêce i do tego kln±cej jak szewc. Doprawdy ma³o gustowny to widok. Zabawa w rycersko¶æ to nie tylko strój, ale te¿ obyczaje i styl bycia.
Co do imprezy w Grêbocinie to mam nadziejê, ¿e za rok bêdzie mi dane czynnie w niej uczestniczyæ i dobrze siê bawiæ odtwarzaniem historii. Pozdrawiam wszystkich uczestników, choæ niewielu znam osobi¶cie smile.gif
Thork
Elfendi jak to siê nikt przez p³ot nie przebi³? Obok bramy jeden z l¿ej uzbrojonych wojów staranowa³ go doszczêtnie szczerba.gif
GrIaN
Witam!!
Chcialbym z³o¿yæ serdeczne podziekowania Tomkowi - ca³ej ekipie Roty Lubicz, za organizacje tak mi³ego turnieju. Zabawa przednia, mile towarzystwo, jedzenie, picie , spanie swawole i koncercik pieknie. Rêce same skladaja sie do oklaskow. podziekowania rowniez dla Bractwa miasteckiego-fajnie by³o;) no i oczywiscie podziêka dla reszty rycerstwa i Dam z innych bract;) Nagrod Bracia Herbu Gryf nie wywalczyli w turniejach takowych zadnych;) ale to co w wspomnieniach zostanie to nasze i to jest najwiekasz nagroda! a za rok wygramy wszystko tongue.gif

PS: my¶lê, ¿e tabaczka smakowala co?! crazy.gif niektorzy to probowali nasladowac ptaki po jej zazyciu;)

Pozdrowionka i duze podziekowania Tomek za swietne turnieje i ogolna mila zabawe skladam w imieniu Braci Herbu Gryf oczywiscie z Bytowa!!
dzieki na wieki icon_wink.gif

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Byli¶my, zobaczyli¶my, .. nie wygrali¶my nic ehh icon_wink.gif
Liczy siê to co sie posiada a nie to czego chcemy lech nie mozemy osi±gnaæ!!
efendi
Witam!
Fakt,ale nie za pierwszym razem smile.gif -dotyczy p³otu szczerba.gif . Teraz chce sie usprawiedliwic dlaczego tak a nie inaczej wygladaly eliminacje turnieju luczniczego.
38 strzelajacych, strzelalo po dwóch co daje: 38 :2 x 4 min kolejka x 3 kolejki(zeby sie wszyscy nastrzelali, a to tylko i tak po 15 strzalów) = 228 min = 3 godz 48 min + ewentualne poslizgi, poprawianie tarcz = 4 godz 20 min
Fina³:
12 osób po 4 kolejki po 4 min = 192 min = 3 godz 12 min
a i tak to jest tuylko po 20 strza³ow na osobe
razem ,finalisci wystrzeliliby po 35 strzalow , a czas trwania tego wszystkiego to 7 godz i 32 min.
Biorac pod uwage fakt ze trzeba takze w miedzyczasie cos przek±sic , jakiegos buziaka czy co tam innego...
to i dnia by bylo za malo smile.gif
Kto by to wytrzymal zeby nie wywalic sie z nudy? no i w zasadzie caly dzien by trwal turniej luczniczy.
Doswiadczenie mowi, ze aby nuda nie powialo, to musi sie cos interesujacego dziac. smile.gif
Trudno, jezeli ktos chce sobie tylko postrzelac, to warunki ku temu byly. A jezeli ktos startuje w turnieju ³uczniczym, to powinien trenowac, zeby tak jak kazdy startujacy, majac do dyspozycji 5 strzal, wykazac smile.gif
ze sie jest lepszym od innych. Dlugie strzelania organizuje sie na typowych turniejach luczniczych , a ten nie mial tego charakteru. Pozdrawiam smile.gif wazna byla zabawa smile.gif
Sz.Sobolewski
Fakt, Twoje argumenty Andrzeju, jak najbardziej do mnie przemawiaj± - zdarzylo mi sie prowadzic luczniczy na mrozie, który trwal kilka ladnych godzin - nigdy wiêcej smile.gif Ale jak mówisz - najwa¿niejsze, ¿e siê dobrze bawili¶my!

Pozdrawiam
Szymon
efendi
Zapraszam do Dusznik smile.gif 23-25.06. Szukanie kwiatu paproci repa.gif i inne zabawy love3.gif walka.gif usmieszek_04.gif
Powinno byc weso³o. A jak nie, to spotkamy sie w Opolu lub w S³upsku. smile.gif
Pozdrawiam
Efendi
jasmin
W Opolu albo Slupsku? Znowu cysterne miodu trzeba bedzie przechrzcic i wsadzac kije od szczotek pod koszule by byc ± i êsmile.gif ale stara szko³a rycerska mówi³a: w garniec ci nie zagl±dam ale nastepnego dnia trzymaj fason jakby¶ wod± i mlekiem siê raczy³ ... tfu tfu tfu czego Wam nie ¿yczê.

Dziêki za mi³± zabawê. By³o zai¶cie sympatycznie. Za rok zrezygnujcie ze szko³y i zróbcie wszystko pod namiotami. szko³e zostawcie awaryjnie dla weteranów RuRy. Pozostawcie dalej atmosfere piknikowa: czyli program realizujemy wtedy, kiedy chcemy a nie kiedy wynika z ... programu:) Teraz jakos nikt nie narzekal a mozna bylo postrzelac z luku, powalczyc i porzucac oszczepem, co zadko sie zdaza naturnieju dla jednej osoby ...

Zmienic wiadomo co trzeba, to juz wiesz Tomaszu po niedzieli.

Efe, po trodze w Poznaniu zadna cholera ci auta nie trafila?

A i zrobcie jakies strzalki dojazdowe bo praktycznie kazdy sie zgubil z dojazdem do Was ...
Marcin Waszkielis
CYTAT
Co do dyskusji na temat ubioru niektórych uczestników nie s±dzê, by by³ on a¿ tak ra¿±cy. Jako osoba o wykszta³ceniu archeologicznym nie zosta³am w tym temacie jako¶ wielce zniesmaczona w porównaniu z imprezami o wiêkszym rozmachu i zasiêgu.

By³o pare osób dobrze ubranych, by³y takie ¼le ubrane, ale by³y te¿ gumisie w skórzanych ciuszkach z listkami dêbu. A sztyk osi±gn±³ chyba kole¶ w skórznych spodniach na szelkach i t-shirtem pod spodem (oczywi¶cie z lisciem dêbu).
Proponowa³bym rozbioæ uk³ad i nie zapraszaæ takich fenomenów.

CYTAT
Historyczno¶æ jest owszem wa¿na, ale g³ównie je¶li chodzi o pokazywanie tego ludziom spoza "klimatów".

Historyczno¶æ jest dla nas bo ludziom spoza "klimatów" przewa¿nie fruwa co mamy na sobie.

CYTAT
Z jednej strony czepianie siê strojów, z drugiej przyzwalanie na pewne zachowania odbiegaj±ce od regulaminu tj. przeklinanie w obecno¶ci kobiet.

Regulamin dobrego wychowania nie jest regulaminem obowi±zuj±cym na ka¿dej imprezie. Jeste¶my wspó³czesnymi lud¼mi i zachowujemy siê przewa¿nie wspó³cze¶nie bo inaczej nie umimy.
branewenn
CYTAT
By³o pare osób dobrze ubranych, by³y takie ¼le ubrane,  ale by³y te¿ gumisie w skórzanych ciuszkach z listkami dêbu. A sztyk osi±gn±³ chyba kole¶ w skórznych spodniach na szelkach i t-shirtem pod spodem (oczywi¶cie z lisciem dêbu).  
Proponowa³bym rozbioæ uk³ad i nie zapraszaæ takich fenomenów.

Pojêcie z³ego ubioru jest pojêciem wzglêdnym.A poza tym czêsto takie "fenomeny" (swoja drog± taki epitet ¶wiadczy tylko o jego autorze i o zdaje siê poczuciu bycia "lepszym") nadaj± smaczek imprezom swoim sposobem bycia. Zdarzy³o mi siê w¶ród takich spotkaæ osoby uprzejme i weso³e. Wybacz ale wolê towarzystwo takiej osoby ni¿ niejednego bufoniastego osobnika w wypa¶nej megahistorycznej zbroi, ¿e przyczepiæ sie nie da. Mo¿e bierze siê to st±d, ¿e czas po¶wiêcony przez jednych na super dobranie stroju inni po¶wiêcaj± na bycie z lud¼mi po prostu i zwracanie uwagi na zgo³a inne warto¶ci.
CYTAT
Historyczno¶æ jest dla nas bo ludziom spoza "klimatów" przewa¿nie fruwa co mamy na sobie.

Powa¿nie???I tu siê wielce mylisz. Takie imprezy s± organizowane tak¿e o ile nie przede wszystkim dla publiczno¶ci. I bardzo ¼le, ¿e czêsto traktuje siê tych ludzi jak totalnych laików, którym mo¿na wcisn±æ kit. Takie turnieje, festyny s± elementem edukacji historycznej. I taki przyk³ad jeszcze. Na jednym z turniejów skomentowa³am do kole¿anki strój jednej z uczestniczek. Tak siê z³o¿y³o, ¿e us³ysza³ to pewien pan z wnuczk±. Bardzo go zaciekawi³o to co mówi³am i chcia³ sie dowiedzieæ wiêcej. By³ bardzo zdziwiony, bo o wielu rzeczach nie mia³ pojêcia (w szko³ach w koñcu o tym nie ucz±) i by³ bardzo zadowolony, ¿e móg³ siê czegos dowiedzieæ. I po to s± równie¿ takie imprezy. Dzieciaki szczególnie wiêcej wynosz± z takiego jednego kontaktu ze ¶redniowieczem ni¿ z lekcji w szkole. Taka jest prawda i nie s±dzê, ¿e wszystkim ludziom spoza klimatów obojêtne jest w co jeste¶my ubrani smile.gif

CYTAT
Regulamin dobrego wychowania nie jest regulaminem obowi±zuj±cym na ka¿dej imprezie. Jeste¶my wspó³czesnymi lud¼mi i zachowujemy siê przewa¿nie wspó³cze¶nie bo inaczej nie umimy.

W 100% historyczny strój te¿ nie jest mo¿liwy bigsmile2.gif , bo inne mamy technologie wyrobu tkanin etc. W koñcu to XXI wiek, nieprawda¿?A zachowanie te¿ i owszem razi i to nawet bardzo. Rycersko¶æ to przede wszystkim styl ¿ycia, a nie b³yszcz±ca zbroja. Co do regulaminu (tam gdzie on obowi±zuje), to jednak jest ³amany do¶æ powszechnie. W ci±gu swoich dwóch pobytów na Grunwaldzie niejednokrotnie widzia³am takie przypadki.

Pozdrawiam icon_wink.gif
Ruil
HEH ! Hegemonie zacny dziekuje za dobre slowo ; ) Aj aj , w natloku spraw zapomnialem spytac o numer icon_redface.gif , masz wyrafinowany gust : )
efendi
Ha, co Wy mi tu o sexie, jaki numer co?? Najlepszy jest numer z ... icon_redface.gif a nie powiem icon_wink.gif
sie boje aniol.gif
Thork
A czy wie kto¶ gdzie s± zdjêcia z Grêbocina? Bo chêtnie bym sobie obejrza³.
Sz.Sobolewski
Znalazlem fotorelacje na stronie gminy Lubicz.

Pozdrawiam
Szymon
Thork
Wielkie dziêki ci Panie! A zdjêcia s± wprost bajeczne, szczególnie to uwieczniaj±ce podpalacza devil.gif
Marcin Waszkielis
CYTAT
Pojêcie z³ego ubioru jest pojêciem wzglêdnym.

Wzgledem cz³owieka w sanda³ach, skórzanych spodniach z szelkami i t-shircie jest to pojêcie bezwzhledne.
Dobry strój jest wzorowany na ubiorach z jakiej¶ konkretnej epoki, na ¼ród³ach, opracowaniach. Te bêd±ce w³asn± fantazj±, w kontek¶cie naszej zabawy, s± z³e.

CYTAT
A poza tym czêsto takie "fenomeny" (swoja drog± taki epitet ¶wiadczy tylko o jego autorze i o zdaje siê poczuciu bycia "lepszym") nadaj± smaczek imprezom swoim sposobem bycia.

Sposób bycia maj± czêsto bardziej nadety ni¿ osoby, które przyk³adaj± siê do tego co robi±. Ja nie uwa¿am siê za lepszego od kogo¶ kto ma mroczne ciuchy, ja tylko wiem, ¿e bawiê siê na wy¿szym pziomie i jest to bardzo subiektywne stwierdzenie. Nie znaczy, to, ¿e traktuje takiego z góry bo je¶li kto¶ jest warto¶ciowym cz³owiekiem, to w wiêkszo¶ci kwestii nie obchodzi mnie jak jest ubrany.

CYTAT
Zdarzy³o mi siê w¶ród takich spotkaæ osoby uprzejme i weso³e. Wybacz ale wolê towarzystwo takiej osoby ni¿ niejednego bufoniastego osobnika w wypa¶nej megahistorycznej zbroi, ¿e przyczepiæ sie nie da.

Ja wole towarzystwo pasjonatów, którzy predzej czy pó¼niej osi±gn±³ przyzwoity poziom. Je¿eli nie, to nie jest zabawa dla nich. "Towarzystwo historyczne" jest równie¿ bardzo weso³e i uprzejme.

CYTAT
Mo¿e bierze siê to st±d, ¿e czas po¶wiêcony przez jednych na super dobranie stroju inni po¶wiêcaj± na bycie z lud¼mi po prostu i zwracanie uwagi na zgo³a inne warto¶ci.

Na bycie cz³owiekiem nie trzeba po¶wiecaæ czasu. Pora zrozumieæ, ¿e jest to zabawa w pewnej konwecji, której nale¿y siê podpo¿±dkowaæ.
Jakie to s± warto¶ci?

CYTAT
I bardzo ¼le, ¿e czêsto traktuje siê tych ludzi jak totalnych laików, którym mo¿na wcisn±æ kit. Takie turnieje, festyny s± elementem edukacji historycznej.

Zero konsekwencji. To ludzie w skórkach i 5 kg sztabami wciskaj± kit. Ci poprawnie ubrani i uzbrojeni mimowolnie pokazuj± jak to wyglada³o naprawdê.

CYTAT
I taki przyk³ad jeszcze. Na jednym z turniejów skomentowa³am do kole¿anki strój jednej z uczestniczek. Tak siê z³o¿y³o, ¿e us³ysza³ to pewien pan z wnuczk±. Bardzo go zaciekawi³o to co mówi³am i chcia³ sie dowiedzieæ wiêcej. By³ bardzo zdziwiony, bo o wielu rzeczach nie mia³ pojêcia (w szko³ach w koñcu o tym nie ucz±) i by³ bardzo zadowolony, ¿e móg³ siê czegos dowiedzieæ.

Jasne, ja te¿ w przyp³ywach natchnienia t³umaczê ludziom co i jak. Ale wyt³umaczyæ da siê na dobrym stroju/uzbrojeniu. W czym problem?

CYTAT
I po to s± równie¿ takie imprezy. Dzieciaki szczególnie wiêcej wynosz± z takiego jednego kontaktu ze ¶redniowieczem ni¿ z lekcji w szkole. Taka jest prawda i nie s±dzê, ¿e wszystkim ludziom spoza klimatów obojêtne jest w co jeste¶my ubrani

I dla tego starajmy siê wygladaæ jak ¶redniowieczne ikonki, a nie Tabi, Kami i faceci w rajtuzach.

CYTAT
W 100% historyczny strój te¿ nie jest mo¿liwy  , bo inne mamy technologie wyrobu tkanin etc. W koñcu to XXI wiek, nieprawda¿?

Jasne, ale jesli mam do wyboru 80 i 0,001% to wybieram to pierwsze.

CYTAT
A zachowanie te¿ i owszem razi i to nawet bardzo. Rycersko¶æ to przede wszystkim styl ¿ycia, a nie b³yszcz±ca zbroja.

Rycersko¶æ, to przede wszystkim koñ, zbroja, pewien miniony ustrój. Taka jest ma³o romantyczna prawda o rycerzach. Nie ma rycerzy, my jedynie siê przebieramy za nich. Lepiej nie odtwarzajmy ich stylu bycia bo to przewa¿nie by³y p³ytkie prostaki. Je¿eli kto¶ pod dobre wychowanie podszywa jak±¶ rycersko¶æ, to jest to ¶mieszne. Ja staram siê byæ mi³y, t³umaczyæ (co chyba widaæ), a jako¶ nie uwa¿am siê za rycerza.

CYTAT
Co do regulaminu (tam gdzie on obowi±zuje), to jednak jest ³amany do¶æ powszechnie. W ci±gu swoich dwóch pobytów na Grunwaldzie niejednokrotnie widzia³am takie przypadki.

To normalka, ¿e regulaminy s± ³amane. Jeste¶my tylko lud¼mi.
Morrigan
Po wielu przygdach wreszcie dotarlam do netu bigsmile2.gif spiesze wiec z podziekowaniami dla:Vilandry za pozwolenstwo na simlockowanie:lol: (hmm ciekawe co na to "zyczliwi" bigsmile2.gif), Tomkowi za mile gadulstwo i za jazde lagendarna skoda(pozdrowienia od Mamy smile.gif , , Dj Miskowi bigsmile2.gif za seanse muzyczne i calej reszcie za piknik. thanx.gif

Buziaczki M.
Ness
Witam!
Pozwolicie ¿e pomine dyskusje o pomroczno¶ci ca³kowitej lub boskiej historyczno¶ci bo dyskusja ta nie tutaj sie zaczê³a i napewno sie nie skoñczy icon_neutral.gif
Tomaszu G. turniej by³ fajowy, piknikowy i dobry smile.gif Wiadomo ¿e nastêpnym razem poprawi sie niedoci±gniêcia itd...
Dziêki miasteckiemu bractwu i Braciom herbu Gryf za przyjêcie do obozu i przechowanie a zw³aszcza Szymonowi Awanturnikowi za namiot i wiesz takie tam crazy.gif wyg³upy, wsparcie i u¶miechy bigsmile2.gif
Za pogaduchy dziekuje Robertowi Z Lasu smile.gif
Za pomoc przy ¶piewaniu tych JAK¯E NIESTOSOWNYCH piosenek przy sobotnim ognisku devil.gif
I Tobie Tomaszku F. za cudowne towarzystwo, cierpliwo¶æ i spanie na moich kolanach cool.gif
Zdjêcia z biesiady zamieszcze w niedziele, tym którym obieca³am i od których dosta³am maile oczywi¶cie wy¶le smile.gif
Pozdrowienia dla OBR-u bo mi³o by³o mieæ obok siebie ludzi z rodzimego po³udnia icon_cool.gif
Pozdrawiam
Monika/ Rudzielec/ Wied¼mucha na pó³ etatu
Rafa³ Pr±dzyñski
Moi drodzy !!!
Sta³a mi siê wielka kszywda!!!!
Pomó¿ciw b³agam!!!
Na imprezie zostawi³em buk³aczek oklejony skór±. Nie jest ful historyczny ale w³o¿y³em w niego sporo kasy i pracy przedewszystkim - mia³ niepowatarzalny urok i skórzane szeleczki. zmaistrowa³em go w czasach kiedy o buk³akach siê tylko u nas w RR marzy³o.
Pojemno¶æ litr, wygl±d na zdjêciach.
Prawdopodobnie zosta³ pod namiotem na ¶rodku pola - tym najbli¿szym pola oszczepniczego.
ZE ZNALAZC¡ CHÊTNIE OPRÓ¯NIÊ GO Z CZEGO¦ ZACNEGO.

Pomó¿cie - ma dla mnie wielk± warto¶æ sentymentaln± !!!!

Przeka¿cie dalej kogo tylo kojarzycie z uczestnioków imprezy.

W za³±czeniu fotki!!!
Ness
Kilka zdjêæ z turnieju w Grêbocinie...
Ness
I jeszcze kilka sztuk....
Ness
Je¶li kto¶ by mia³ chêæ na dodatkowe zdjêcia to prosze podawaæ maile smile.gif
Pozdrawiam
Monika
Burda
ja cie! to mój pierwszy raz na freszce smile.gif czuje siê taki taki nowy mia³. po pierwsze podziêkowania za milutki turniej. taKI lizus ze mnie,a co. po drugie jak ktu¶ ma zdjêcia to bardzo proszê na tenburd@o2.pl. po kolejne to do pana który narzeka³ na bumboksa i chcia³ ode mnie film z koronowa niech udostêpni mi swój mail do do¶lê, a i ju¿ galowie wiedzieli ¿e s³abych bardów powinno siê wieszaæ i dlatego za oceanem pan philips wymy¶li³ magnetofon ¿eby siê nie nara¿aæsmile.gif

ludzie od bu³ek
kejt
hmm, to tak pragnê powiedzieæ, a raczej napisac, poinformowaæ ,¿e ¿adnego odzewu no chyba...¿e Komisarz bigsmile2.gif
Zik z Amiru
CYTAT(Burda)
po kolejne to do pana który narzeka³ na bumboksa i chcia³ ode mnie film z koronowa niech udostêpni mi swój mail do do¶lê, a i ju¿ galowie wiedzieli ¿e s³abych bardów powinno siê wieszaæ i dlatego za oceanem pan philips wymy¶li³ magnetofon ¿eby siê nie nara¿aæsmile.gif

1. Mój mail jest ciut poni¿ej tego tekstu i z góry dziêkujê za film.
2. Có¿, to nie dyskoteka tylko impreza aspiruj±ca do miana historycznej, wiêc lepszy s³aby bard ni¿ najlepszy magnetofon ass.gif . Je¶li za¶ kto uwa¿a ¿e lepiej by zabawi³ towarzystwo - co pewnie jest bardzo prawdopodobne, niech¿e na drugi raz to zrobi, bo i mnie paszczê drzeæ na darmo (choæ tym razem bardzo mi³o publika zareagowa³a -dziêkujê smile.gif ) siê nie chce - wolê pos³uchaæ kogo¶ kto to lepiej robi, no ale nie zdzier¿y³em ju¿ face4.gif . Ma³o to pie¶ni mo¿na siê pouczyæ? Ma³o to w internecie s³ów i melodi? Je¶li kto¶ uwa¿a ¿e tak to chêtnie pos³u¿ê pomoc± smile.gif Staram siê zachêcaæ do ¶piewania, bo magnetofon czy inne boomsphery to nie na miejscu niestety s±. anger.gif
3. Pan Philips na szczê¶cie wymy¶li³ magnetofon dopiero PO tym gdy ludzie nauczyli siê ¶piewaæ icon_wink.gif
4. Jeszcze raz dziêkujê organizatorom, a je¶li kto jeszcze poczu³ siê ura¿ony moim ¶piewem to przepraszam. dunno.gif

-------edit-------

Gdyby tego pana by³o gdzie na zdjêciu widaæ to równie¿ na mój mail prosi³bym przes³aæ.
Rafa³ Pr±dzyñski
Dziêki przytomno¶ci umys³u dwóch osób (które wiedz± o kogo chodzi i którym serdeczne podziêki) butla siê znalaz³a - oprócz strat moralnych (bo Jarek nie pobra³ numerku od nieletniej z któr± chcia³em zrobiæ numerek) wyszed³em z imprezy bez strat a zyska³em mo¿liwo¶c poznania wielu przesympatycznych ludzi. heart.gif heart.gif heart.gif mad.gif
rosamar
Przy okazji chcialabym jeszcze podziekowac Organizatorom za wyjatkowo udan± zabawê!!! Zapisujê siê w przysz³ym roku.

A do "Wielmo¿nego" Hegemona ;-D - to mocno zastanawiam siê czy to ja jestem t± "nieletni±" o której wspominasz w po¶cie powy¿ej dunno.gif
Uwa¿aj sobie bo siê obra¿ê i buk³aczka nie oddam szczerba.gif

pozdrawiam z wietrznej równiny...

Dominika
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.