Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Bracia Smoliñscy - producenci ³uków - zna ich kto¶?
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > £ucznictwo
Stron: 1, 2
porcelain
To mój pierwszy post wiêc serdecznie witam Szanowne Grono.
Jestem porcelan (zw± mnie te¿ Rafa³ smile.gif ) i przygodê z ³ukami rozpocz±³em maj±c lat „nie pamiêtam” od ³uku wystruganego przez mojego Tatê. Teraz sam zamierzam zrobiæ jak±¶ „sprê¿ynê drewnian±” (Jankowski rulez, przynajmniej na pocz±tku przygody).

Meritum:
Przed rozpoczêciem przygody z w³asnymi ³ukami chcia³em siê wprawiæ w strzelaniu na jakim¶ szklanym kompozycie. Na Bisoka mnie na razie nie staæ (wschodni mi siê podoba, albo krym-tatar) wiêc szukam zamienników.

Czy kto¶ z was mia³ do czynienia z braæmi Smoliñskimi produkuj±cymi ³uki?
Znalaz³em co¶ takiego na allegro: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=92461526
i osoba sprzedaj±ce te ³uki przedstawi³a siê jako w³a¶nie jeden z braci Smoliñski i to ma byæ ich wyrób.
Prosi³bym o podzielenie siê, w razie posiadania, do¶wiadczeniem co do wyrobów i wspó³pracy z tymi panami.
Wiem, ¿e du¿o ze zdjêæ nie mo¿na wywnioskowaæ, ale jak oceniacie ich wyroby na podstawie tego co wystawili na allegro?

Jeszcze raz witam i z góry dziêkujê

p.s.Aha, nie skupiajcie siê na historyczno¶ci tego sprzêtu, bo w przypadku w³ókna szklanego dyskusja taka mija siê raczej z celem :D
Halfgar
TO nie jest turecki ³uk kompozytowy ... nawet obok takiego nie le¿a³o. Patrz±c na ten ³uk szczerze odradzam ....
Bodzio
Witam.
Jak masz wydac kase na byle co to do³óz i kup porzadny sprzet,w tamtym roku w sierpniu na turnieju w Grzybowie chlopak kibic wygral luk drewniany wlasnie od tego pana[ oczywiscie organiator go kupil na nagrode] i powiem ze z zachwytu ....... icon_sad.gif wcale niepial.
Pozdrawiam
otffin
Tak z ciekawosci sie pytam, skoro juz natrafilem na kogos kto te ³uki widzial - czy one faktycznie maja maksymalny naciag do wysokosci ³okcia (mozna to na innych aukcjach zobaczyc, w tej chwili zadnej takiej nie ma dunno.gif jak sie cos pojawi to dopisze linka ) czy tylko takie niefortunne zdjecie zrobi³ autor?
Nie widzialem tego z bliska ale nie za dobrze mi to to pachnie...jezeli chodzi o tradycyjne ³uki ze szk³a to polecam samicka SKB - wygl±da ³adnie, szczególnie jak go troche scustomizowaæ, a przede wszystkim niewiele jest szybszych ³uków tradycyjncych do kupienia w Polsce. Kosztuje jakies 450 zl, ale naprawde warto, bisoki mog± mu strza³y nosiæ. icon_wink.gif
pozdrawiam
Bodzio
Witam.
Rozmawialem z kumplem ktory akurat strzelal z luku drewnianego [tego pana] o ktorym pisalem i stwierdzil jedno ze nie zamienilby Diany Bisoka na ten luk nawet za doplata,reszte trzeba sobie dopowiedziec cool.gif
Pozdrawiam
otffin
No tak...ale liczy sie ze Panowie próbuja, pocz±tki s± zawsze trudne, ale jeste¶my z nimi i takie tam...
JUR
Niznam go¶cia PIERWSZE S£YSZE . Na zdieciach hymmm no niewiem ,..,. dunno.gif Jednak mo¿e wybie¿ ³uk od pweniejszych rzemie¶lników bigsmile2.gif
Ciwun
Witam!

Jestem nabywc± omawianego ³uku ze wskazanej wy¿ej aukcji Micha³a Smoliñskiego z Opola. By³by to [b]trzeci ze znanych mi ³uków refleksyjnych produkowanych przez polskich wytwórców Pojêcia £ucznictwa Tradycyjnego http://relaz.o2.pl/forum/index.php?showtopic=2834

W³a¶nie go w tym momencie odebra³em. Wygl±da lepiej,ani¿eli na zdjêciach towarzysz±cych aukcji. Rzeczywi¶cie tak jak kto¶, to wy¿ej zauwa¿y³ ma on bardzo krótki naci±g (chyba nie osi±ga standardowych 28 cali) i nie ma zapasu naci±gu. Jest bardzo krótki (108 cm w po³o¿eniu bojowym - z na³o¿on± ciêciw±). Mam subiektywne wra¿enie, ¿e ³uk jest mocniejszy, ani¿eli deklarowane 20 kg.
£uk ma bardzo osobliwy rysunek profilu majdanu po za³o¿eniu ciêciwy i jak przypuszczam jest nastêpstwem nieskorygowanej pomy³ki, gdy¿ IMHO wybrzuszenie rêkoje¶ci powinno byæ na brzu¶cu, a nie na grzbiecie. W ka¿dym razie nastêpstwem takiego zamontowania rêkoje¶ci na majdanie jest wra¿enie asyryjskiej triangulowato¶ci tego wyrobu - co gdyby zosta³o utrzymano mog³o by byæ znakiem odró¿niaj±cym wyroby Smoliñskich od innych wizualnie podobnych wyrobów, które jednak s± pozbawione cechy "refleksyjno¶ci".
Przy d³ugo¶ci ramion i d³ugo¶ci zastosowanej ciêciwy ³uk nie spe³nia kryterium próby kciuka (ciêciwa jest zbyt blisko majdanu) i jest to zapewne nienaprawialne w tym egzemplarzu, gdyz po ewentualnym podkrêceniu ciêciwy nast±pi skrócenie d³ugo¶ci naci±gu, a zwiêkszenie si³y naci±gu, co i jedno i drugie by³oby w tym przypadku niepo¿±dane. Po jutrzejszym sprawdzeniu na turnieju "Maækowy ¯abi Strza³" w Gdañsku
http://relaz.o2.pl/forum/index.php?showtopic=3235
oraz po turnieju "Z³ote Jajo Gryfa" w Koszalinie 2.04.2006 chêtnie siê podzielê wra¿eniami ze strzelania z tego refleksa Micha³a Smoliñskiego, je¿eli bêdzie takie zainteresowanie.
Obecne moje wra¿enia s± pozytywne i ocena tego ³uku jest bardzo wysoka (oczywiscie w jego klasie cenowej)
jezeli p³aszczyzny jego ramion bêd± zachowane i ³uk nie bêdzie zrzuca³ ciêciwy, to my¶lê, ¿e w³asnie nam siê narodzi³ dawno oczekiwany wytwórca popularnego (taniego) ³uku refleksyjnego (z laminatu), czego i braciom Smoliñskim i ¶rodowisku ³uczników tradycyjnych z ca³ego serca ¿yczê.
Osobi¶cie sugerowa³ bym Micha³owi lekkie wyd³u¿enie ramion, tak a¿eby bez skracania ciêciwy spe³niæ regu³ê kciuka.
otffin
Faktycznie przyda³oby siê chyba wyd³u¿yæ ramiona - przy tym naci±gu, którym ³uk dysponuje, nie mo¿na chyba nawet znale¼æ sta³ego punktu podparcia co musi wp³ywaæ nie za ciekawie na powtarzalno¶æ strza³u. 108 cm to jakies straszliwie minimalistyczne podej¶cie smile.gif Ale czekam z ciekawo¶ci± na opis wra¿en ze strzelania, dobrze ze pogoda sie ludzka zaczyna robiæ smile.gif
Ciwun
CYTAT(otffin)
czekam z ciekawo¶ci± na opis wra¿en ze strzelania

Nie wytrzyma³em do jutra i w³a¶nie wróci³em z przestrzelania tego króciutkiego ³uku Micha³a Smoliñskiego.
£uczek rzeczywi¶cie jest szokuj±co krótki (najkrótszy z moich ³uków Andrzeja Paciorkowskiego liczy sobie 136 cm d³ugo¶ci po za³o¿eniu ciêciwy, a najd³u¿szy z moich ³uków produkcji Jaros³awa Jankowskiego liczy sobie po za³o¿eniu ciêciwy 181 cm - z Bisoków uzywam standardowej "Diany"), lecz ta krótko¶æ o dziwo nie przeszkadza, chocia¿ podtrzymujê moj± sugestie przed³u¿enia ramion dla ³uku Smoliñskiego o naci±gu ca 20 kg przy danej ciêciwie dla spelnienia regu³y kciuka.
Uwagi obecne sa bardzo wstêpne, po oddaniu zaledwie 66 strza³ów, czyli czterokrotnie wiêcej, ani¿eli pierwotnie przewidywa³ regulamin turnieju ³uczniczego w Miñsku - zobacz http://relaz.o2.pl/forum/index.php?showtopic=3205

Strzela³em 8-kami stanowczo zbyt d³ugimi dla tego ³uku, bo d³ugimi na 82 cm i dlatego strza³y stabilizowa³y siê tu¿ przed wbiciem w tarcze. My¶le, ¿e lepsze by tu by³y strza³y o d³ugo¶ci 74-75 cm ale to sprawdzê jutro.
Strzela³em z 18 i z 25 m z ³uku pozbawionego podpórki i siode³ka i strzelania z tych obydwu dystansów by³y zadawalaj±ce. Rozrzut by³ nieduzy, a ciêciwa trzyma³a sie ³uku bez zarzutu (w tej ostatniej kwestii mia³em najwiêcej obaw). Oczywi¶cie wra¿enia odmienno¶ci dla osoby, która przywyk³a do pos³ugiwania siê ³ukami d³ugimi by³y znaczne. £uk jest bardzo dynamiczny i ze wzglêdu na swoj± refleksyjno¶æ i krótko¶æ.
[b]My¶lê, ¿e mo¿na tej konstrukcji i wykonania pogratulowaæ Micha³owi Smoliñskiemu. Je¿eli ³uk ten pozostanie trzykrotnie tañszy od najtañszych ³uków wêgierskich, rosyjskich, czy koreañskich, to mo¿e siê staæ prawdziwym hitem dla pocz±tkuj±cych ³uczników tradycyjnych, którzy nie chc± pos³ugiwaæ siê d³ugimi ³ukami "angielskimi" i szukaja wspó³czesnych tanich analogów ³uków "aziatyckich". By³oby to ¶wietnym uzupe³nieniem dla tanich laminatów Adama Bisoka.
nazir
turecki czy resor??
pan ktory kupil nie za bardzo wie o czym mowi. Patrz zgrubienie na majdanie. Zreszta,ten luk z tureckim ma tyle wspolnego, ze tak go nazwali Panowie Smolinscy. Patrz
www.grozerarchery.com i muzea.
Wlasciwa nazwa powinna brzmiec-£UK, a jaki ??????????????????
Tak ze nie ma co dyskutowac nad jego wschodnioscia.
W pelni sie tutaj zgadzam z opinia Halfgara.
a jezeli bedzie strzelal i pozwoli zapoznac sie z przygoda jaka jest lucznictwo, to bedzie dobrze.
Ciwun
2Nazir!
Przyjmujê Twoj± wypowied¼ za nierzeczow± i absurdaln±. Nie wiem na jaki temat sie wypowiadasz, a wszystko co mówisz jest sprzeczne z tym co wiem o ³ukach i ³ucznictwie. Sam wymy¶lasz sobie przedmiot dyskursu, a potem walczysz z w³asnymi pogl±dami. Nie t³umaczy tej postawy to, ¿e nie jest rzadka, a nadto, ¿e spotyka siê j± w dyskursach du¿o donio¶lejszych ni¿ niniejsze. Za³±czone zdjêcia nie tylko, ¿e nie dowodz± Twoich dziwacznych sformu³owañ, to w mojej ocenie po¶wiadczaj± identyczno¶æ rozwi±zañ Grozera i Smoliñskiego. Ju¿ na jednym bia³oruskim forum wypowiada³em siê na temat "dobrych" i "z³ych" strza³ - ¿e s± dobre strza³y za 3 USD, dobre strza³y za 4 i 5 USD, ale tak¿e za 7, 8 i 9 USD, a znam i takie za 15 USD, a mówiê tu wy³±cznie o realiach polskich. Sam u¿ywam na turniejach strza³ za ok. 8 USD za sztukê, a na treningach takich za po³owê tañszych. Jaki sens jest mówiæ o tym, ¿e strza³a za która nale¿y zap³aciæ nie mniej ani¿eli 7 USD jest lepsza od tej za któr± nie trzeba zap³aciæ wiêcej ani¿eli 5 USD?

Jaki sens jest porównywaæ samochód za 30.000 PLN z samochodem za 90.000 PLN? Jaki sens jest porównywaæ mieszkanie za 120.000 PLN z mieszkaniem za 480.000 PLN? Tych, którzy próbuj± takich porównañ uwa¿am za przedwcze¶nie wypuszczonych ze szko³y...

Taka wypowied¼ okre¶la wiedzê (dok³adniej rzecz ujmuj±c po¶wiadcza brak wiedzy). Lecz to nie wszystko. Taka wypowied¼ poswiadcza nadto pewien system warto¶ci i ocen - i jest to w moim poczuciu moralnym system antywarto¶ci. Smutne i przykre.

Przedmiotem oceny jest wyrób Micha³a Smoliñskiego, a nie sprzeczne z faktami wyobra¿enia jego krytyka. £uk Grozer w takim samym stopniu nie jest "turecki", jak ³uk Smoliñskiego, a ³uk Smoliñskiego jest w takim samym stopniu "turecki", jak ³uk Grozera.

Z niem±drych konstatacji i za³o¿eñ mog± wyp³ywæ wy³±cznie niem±dre hipotezy i wypowiedzi.
Z fa³szywych przes³anek wynika co sobie tylko zamarzysz. Tak ju¿ jest.

Nie by³o na polskim rynku ustabilizowanej oferty ³uków refleksyjnych rodzimej produkcji. Próba braci Smoliñskich idzie we w³a¶ciwym kierunku i je¶li nastawi± ucha na merytoryczne wypowiedzi i sugestie, to bêdziemy mieli tani polski ³uk refleksyjny, którego do tej pory nie mieli¶my. My¶le, ¿e nale¿y im pomóc w osi±gniêciu tego celu, a nie przeszkadzaæ. Jest potrzebna rzeczowa dyskusja, bo mo¿e ona pomóc pope³niæ mniejsz± liczbê b³êdów, ani¿eli te, które w sposob konieczny towarzysz± wszystkiemu co nowe i co nie ma precedensu w naszych warunkach. Tu przydatna by by³a wiedza o problemach na które natrafili Andrzej Paciorkowski i Norbert Kopczyñski i dlaczego zaniechali swoich wysilków. Nazir! Hic Rhodos, hic salta.
siemko2
Czy pierwszy tani producent refleksów w Polsce??? http://www.mykietyszyn.ceron.pl/luki.html Nie twierdzê ¿e to ³uk turecki...uprzedzam fakty. Chocia¿ ten od Mykietyszyna wydaje mi siê ma³o refleksyjny i dro¿szy od tego ³yku Smoliñskich... £adnie sobie zaprzeczy³em...
Daniel Bochra
Witam!
podoba mi sie Twoja umiejetniosci konstruktywnej krytyki Ciwun! Masz calkowita racje!
mamy czasem tendencje do oceniania czegos, poprzez porownywanie do tego czy my dysponujemy lub co chcieli bysmy miec w posiadaniu, chodzi mi oczywiscie o sprzet luczniczy; spotkalem sie z tym wiele razy: "ja lubie luki typu longbow i bede krytykowal wszystkie inne, ktore nie "zalapuja" sie w tej kategorii, a wszelakie proby, ktorych rezultatem nie jest kawalek "kija" z "rogami" na koncach bede uwazal za swietokradztwo..."

Pan Grozer i Jego Ekipa to z pewnoscia utalentowany zespol, ale nie sa sami na tym swiecie;
My, potencjalni nabywcy tylko powinnismy zacierac rece z radosci, bo rynek sie rozwija, a konkurencja rosnie;
ktos, kto bedzie chcial zarobic na tym interesie nie moze pozwolic sobie na kiepski produkt; bedzie sie staral isc do przodu i o to chodzi; pierwsze proby nie zawsze prognozuja sukces w przyszlosci, ale na pewno nie odniesiemy sukcesu jezeli nie bedziemy probowac;
Od siebie zycze Panom Smolinskim i calej reszcie Producentow wytrwalosci i zachecam do dalszej pracy, czekajac z optymizmem na rezultaty Ich pracy;
pozdrawiam serdecznie
Daniel Bochra
Naples, Fl
USA
Halfgar
No dobra .... po kolei:

1.
CYTAT
Jestem nabywc± omawianego ³uku ze wskazanej wy¿ej aukcji Micha³a Smoliñskiego z Opola. By³by to trzeci ze znanych mi ³uków refleksyjnych produkowanych przez polskich wytwórców, oprócz ³uków Andrzeja Paciorkowskiego z Malborka i Norberta Kopczyñskiego z Warszawy

Bisok, Jarek Jankowski i S³awomir Wybranowski NIE ROBI¡ ³uków refleksyjnych?? .... hmmm dziwne co na to posiadacze ich ³uków refleksyjnych. Sam widzia³em Jarka Wybranowskiego w Poznaniu jak testowa³ swój ³uk refleksyjny. Poza tym strzela³em z piêknego ³uku refleksyjnego S³awka Wybranowskiego ... no comments

2. Nie bêde tu dawa³ ofert innych producentów, ale:

http://photobucket.com/albums/y110/Nephtys...emir_14th_C.jpg

http://photobucket.com/albums/y110/Nephtys...orse-archer.jpg

przyjrzyjcie siê tym p³askorze¼bom i porównajcie je z ³ukami braci Smoliñskich ... bez komentarza

3. Ciwunie ... w przypadku ³uków refleksyjnych "regu³a kciuka" nie ma zastosowania ... dlaczego?? obejrzyj sobie porz±dne ³uki refleksyjne ...

4. £uk braci Smoliñskich kiedy ma za³o¿on± ciêciwê wygl±da jak ..... staro¿ytny ³uk egipski .... no comments

Buziaczki
nazir
CYTAT
£uk ma bardzo osobliwy rysunek profilu majdanu po za³o¿eniu ciêciwy i jak przypuszczam jest nastêpstwem nieskorygowanej pomy³ki, gdy¿ IMHO wybrzuszenie rêkoje¶ci powinno byæ na brzu¶cu, a nie na grzbiecie. W ka¿dym razie nastêpstwem takiego zamontowania rêkoje¶ci na majdanie jest wra¿enie asyryjskiej triangulowato¶ci tego wyrobu - co gdyby zosta³o utrzymano mog³o by byæ znakiem odró¿niaj±cym wyroby Smoliñskich od innych wizualnie podobnych wyrobów, które jednak s± pozbawione cechy "refleksyjno¶ci".
Przy d³ugo¶ci ramion i d³ugo¶ci zastosowanej ciêciwy ³uk nie spe³nia kryterium próby kciuka (ciêciwa jest zbyt blisko majdanu

Drogi Ciwunie!
Nie bede z Toba dyskutowa³, bo jak slyszalem , zawsze i wszedzie masz racje(relaz). Byc moze jestem niedouczony , bo nie rozumiem o co chodzi z tym pisaniem o cenach strzal itd.(ja strzelam strzalami po 20USD szt icon_wink.gif )
Nie mam nic do Smolinskich i niech te luki beda dobre(kiedys), ale teraz nie ma co dyskutowac nad ich wschodnioscia.
Ten kupiony przez Ciebie luk, przed napieciem wyglada jak turek, po jak ?????moze asyryjski?????????
Nie bede Ci wiecej wypominal ze na lukach moze sie znasz ale nie do konca (patrz wyzej)
Ja moze za wczesnie skonczylem nauke(bylem zdolny dunno.gif ),ale bior±c pod uwage ton Twojej wypowiedzi w stosunku do mnie, to mysle ze Ty za to dosyc dawno skonczyles te nauki pobierac. Homo homini lupus est(Co sie da przetlumaczyc-Ciwun Nazirowi wilkiem bigsmile2.gif
pamietaj takze ze nie jestes autorytetem jezeli chodzi o znajomosc tematu(wyksztalcenie nie to?), wiec prosze o wiecej pokory i poproszenie o wyrazenie opinii tych co sie na tym znaj±.Siebie do nich nie zaliczam. icon_cry.gif
A, nie musisz odpowidac , wiecej sie tutaj nie odezwe.
Pozdrawiam
lupusrex
Witam..

Mo¿e siê nie znam, icon_neutral.gif , ale o ile mi wiadomo, "regula kciuka" i ³uk typu wchodniego....to jaki¶ zgrzyt pojêciowy... drogi Ciwunie

http://www.atarn.org/magyar/magyar_2/bow.htm

Zaskakuj±ce tre¶ci przekazujesz, drogi frehowiczu, zaskakuj±ce zw³aszcza dla osoby która mia³a "przyjemno¶æ" czytaæ twoje posty naznaczone "autorytetem znawcy tematu" . shocked.gif .

¿ycze mniej ozdobników w postach, mniejszego epatowania erudyci±, ...poprawienia interpunkcji... a przede wszystkim ... zrewidowania pogl±du o osi±gniêciu swoistej "nirwany intelukualnej"

pozdrawiam

ps smile.gif nie argumentuj, ¿e jestem niedouczony, hm... ja mam t± ¶wiadomo¶æ, ¿e moge czego¶ nie wiedzieæ.... to jest chyba pozytywna cecha - mam wra¿enie, ¿e lepsza ni¿ prze¶wiadczenie o swej ogromnej wiedzy i... jej brak
Pawe³_czyli_ja
CYTAT
Mo¿e siê nie znam,  , ale o ile mi wiadomo, "regula kciuka" i ³uk typu wchodniego....to jaki¶ zgrzyt pojêciowy... drogi Ciwunie  

http://www.atarn.org/magyar/magyar_2/bow.htm

To bardzo ciekawe co piszesz,czy móg³by¶ wskazaæ na podanej stronie na atarn fragment sugeruj±cy niestosowalno¶æ regu³y kciuka do ³uków wschodnich? Czy te¿ masz inne ¼ród³o takiej informacji?
Halfgar
PAX PAX ... Panowie odbiegacie od tematu .... albo moderator zmieni temat albo zablokowaæ ....

Ale wracaj±c ... Pawle_czyli_ja ... o ile mnie pamiêæ nie myli bra³e¶ udzia³ w dyskusji, gdzie by³o jasno i wyra¼nie powiedziane, ¿e regu³a kciuka dotyczy ³uków drewnianych ... popraw mnie je¶li siê mylê. To raz ...

Dwa ... mówimy o ³ukach braci Smoliñskich. Pokaza³em wam ikonografiê ³uków refleksyjnych i proszê was o ustosunkowanie siê do tematu. Ciwunowi podoba siê nabyty przez niego ³uk, zatem proszê go o pokazanie mi w którym miejscu ten ³uk jest choæby zbli¿ony do ³uku jaki pokaza³em na ikonografii??

Buziaczki
lupusrex
Witam

Strona jest podana jako przyk³ad jednego z najlepszych opracowañ na temat ³uków typu wschodniego jakie znalaz³em w sieci. Pawle je¶li nurtuje ciê ten problem proszê przejrzyj forum, temat ten by³ ju¿ omawiany. Zreszt± Halfgar sugeruje ¿e sam w takiej dyskusji bra³e¶ udzia³. Nie ma sensu wiêc mno¿yæ postów.

Tak¿e uwa¿am ¿e zeszli¶my na manowce. Jako ¿e nie mam zdania na temat ³uków omawianych w temacie dziêkuje w tym miejscu za dyskusjê smile.gif
Pawe³_czyli_ja
CYTAT
Ale wracaj±c ... Pawle_czyli_ja ... o ile mnie pamiêæ nie myli bra³e¶ udzia³ w dyskusji, gdzie by³o jasno i wyra¼nie powiedziane, ¿e regu³a kciuka dotyczy ³uków drewnianych ... popraw mnie je¶li siê mylê. To raz ...

No bra³em,ale to ¿e jaki¶ Anonim z Internetu (znany autor rozpraw na tematy wszelakie) w jakiej¶ dyskusji raczy³ byl napisaæ s³ownie dwa zdania na jaki¶ temat nie jest dla mnie argumentem.
Sam zaj±³em w tej dyskusji stanowisko takie, ¿e aby ciêciwa nie obija³a nadgarstka strzelca powinna mniej wiêcej spe³niaæ zasadê kciuka. I tyle.
Ale podobno na atarn pisz±,¿e ta regu³a nie stosuje siê do ³uków wschodnich - przeczyta³em artyku³ z podanego linku i s³owa na ten temat nie znalaz³em - pewnie ¼le szuka³em,wiêc grzecznie proszê o wskazanie miejsca gdzie o tym jest napisane. Informacje z atarn znajdujê bowiem wiarygodnymi.Wiêc jak bêdzie - dostanê informacjê o któr± proszê, czy mam raczej za³o¿yæ, ¿e kto¶ chcia³ siê pochwaliæ w³a¶nie zdobyt± umiêjêtno¶ci± wklejania linków?

Na temat wzmiankowanego ³uku siê (na razie) nie wypowiadam.
Halfgar
Nie bêdê tu przytacza³ regu³y kciuka, bo chyba ka¿dy j± zna. We¼ teraz porz±dny ³uk refleksyjny i sprawd¼ czy regu³a kciuka ma tam zastosowanie. Pamiêtaj, ¿e niektóre ³uki refleksyjne s± B a inne D kszta³tne, co oznacza, ¿e ogleg³o¶æ miêdzy ciêciw± a majdanem nijak siê ma do regu³y kciuka.

Buziaczki
Pawe³_czyli_ja
CYTAT
We¼ teraz porz±dny ³uk refleksyjny i sprawd¼ czy regu³a kciuka ma tam zastosowanie.

Czy takie ³uki jak:
1.grozer old scythian
2.samick skb
3.grozer mongol
znajdujesz porz±dnymi?
Ja z takich strzela³em,2 pierwszych nawet jestem w³a¶cicielem. Aby siê wygodnie strzela³o ciêciwê robiê tak,aby mniej-wiecej spe³nia³a zasadê kciuka.
Zreszt± u Grozera który( na nasze warunki) jest chyba najbardziej renomowanym producentem ³uków refleksyjnych brace height dla ró¿nych ³uków wacha siê w granicach 6 do 7 i 5/8 cala. Czyli do¶æ w±skie ramy (ca³y czas piszê o dobieraniu ciêciwy mniej wiêcej pod regu³ê kciuka, a nie regulacji co do milimetra). Przy 2 razy wiêkszym jak i 2 razy mniejszym b.h. strzela siê trudno. I tyle.
Ale podobno na atarn (na stronie której autorów szanujê za wiedzê) jest napisane,¿e do ³uków wschodnich regu³a ta nie ma zastopsowania.Ca³y czas proszê o wskazanie mi tego miejsca,bo sam (u³omnym bêd±æ jeno cz³owiekiem) znale¼æ nie mogê.
Halfgar
Nie tylko Grozer ... za³±czam zdjêcie ³uku tureckiego z na³o¿on± ciêciw±. Odleg³o¶æ ciêciwy od majdanu jest zbyt du¿a, ¿eby tu zastosowaæ nawet zblizon± regu³ê kciuka ...

Pawe³_czyli_ja
Zale¿y jak± kto ma ³apê. Ogólnie to do ¿adnego ³uku zasada kciuka nie ma zastosowania,bo przyjdzie inny ³ucznik,z³apie ten sam ³uk i bêdzie p³aka³,¿e ma inaczej. Niemniej regu³a ta jest pewnym wska¼nikiem, czy ³uk bêdzie dobry dla danego ³ucznika - b.h. za ma³e - bedzie ciêciwa obijaæ nadgarstek, b.h. zdecydowanie za du¿e - mniejszy "cykl pracy",na krótszej drodze trzeba wpakowaæ tak± sam± energiê,wiêc ³uk bêdzie musia³ byæ bardzo twardy aby strzelaæ porównywalnie. Z ciekawo¶ci zmierzy³em se przed chwil± kciuka - wysz³o 16 cm (KCIUKA powtarzam). W praktyce móg³bym strzelaæ przy b.h. wiekszym od 12 cm (mniej siê nie da,pomijaj±c nadgarstek lotka 4 '' siê nie mie¶ci za majdanem), w górê to ograniczenie do 30'' (tyle mnie j wiêcej ci±gnê). Ale najwygodniej w okolicach d³ugo¶ci kciuka. My mamy to nieszczê¶cie,¿e ³uki kupujemy wytwarzane na ta¶mie w ustalonych rozmiarach, gdyby by³y produkowane "na miarê" to by³aby inna bajka (ale te¿ i kosztowa³yby inaczej).
lupusrex
Witaj

Pawle wyja¶ni³em powód podania linku, nie mam ochoty ani czasu wdawaæ siê w ja³owe dyskusje je¶li organoleptycznie sam nie jeste¶ w stanie siê przekonaæ czy ta regu³a ma zastosowanie w ³ukach wschodnich to mi przykro. Owszem naby³em umiejêtno¶æ wklejania linków ale z przykro¶ci± stwierdzam i¿ twa zacna osoba nie naby³a umiejêtno¶ci korzystania z jak¿e pomocnej strony www.google.pl - zak³adka grafika . Zreszt± z widocznym uporem nie czytasz postów innych Halfgar jasno wyrazi³ ¿e ma na my¶li orygina³y Co do powo³ywanie siê na Grozera sam producent przyznaje ¿e przy swych replikach lekko da³ upust wyobra¼ni ale to ju¿ inny problem .

Poza tym brak Ci logiki zdecyduj siê o czym piszesz i czytaj to co pisz± inni ze zrozumieniem bo argument o „wielko¶ci ³apy” jest dla mnie trochê p³ytki w konfrontacji z poruszanym tematem . Takie wnioskowanie - z przykro¶ci± musze stwierdziæ nie rozstrzyga tematu pod wzglêdem merytorycznym ¶wiadczy tylko o tym ¿e na si³ê chcesz udowodniæ sw± racie.

uwa¿am ¿e dyskusja w tym kierunku to powielanie tematów które by³y ju¿ poruszane w innym okresie a jednocze¶nie ¿enuj± mnie osobi¶cie uwagi o tym i¿ „kto¶ chcia³ siê pochwaliæ w³a¶nie zdobyt± umiejêtno¶ci± wklejania linków?” - które ¶wiadcz± tylko o poziomie prowadzenia dysputy przez rozmówcê . A ¿e nie lubiê bezsensownych przepychanek.. od dla zasady by tylko co¶ siê dzia³o koñczê swe uczestnictwo w w±tku...

pozdrawiam
Ciwun
CYTAT(lupusrex)
Witaj  

Pawle  wyja¶ni³em powód  podania linku,  nie mam ochoty  ani czasu wdawaæ siê w  ja³owe  dyskusje  je¶li organoleptycznie  sam nie jeste¶ w stanie siê przekonaæ   czy ta regu³a ma zastosowanie w ³ukach wschodnich to mi przykro. Owszem  naby³em   umiejêtno¶æ wklejania linków ale  z przykro¶ci± stwierdzam  i¿   twa zacna osoba nie naby³a umiejêtno¶ci  korzystania  z  jak¿e pomocnej strony  www.google.pl -  zak³adka  grafika . Zreszt±  z widocznym uporem nie czytasz postów innych  Halfgar jasno wyrazi³  Â¿e ma na my¶li orygina³y  Co do powo³ywanie siê na Grozera  sam producent   przyznaje  Â¿e   przy  swych replikach  lekko  da³ upust wyobra¼ni ale to ju¿ inny problem  .  

Poza tym brak Ci logiki  zdecyduj siê o czym piszesz i   czytaj  to co  pisz±  inni ze zrozumieniem bo argument o „wielko¶ci  Â³apy”  jest dla mnie trochê p³ytki   w konfrontacji z  poruszanym tematem . Takie wnioskowanie -  z przykro¶ci±  musze stwierdziæ nie  rozstrzyga tematu pod  wzglêdem merytorycznym  Â¶wiadczy tylko  o tym ¿e na si³ê  chcesz udowodniæ sw± racie.

uwa¿am ¿e dyskusja w tym kierunku  to  powielanie tematów  które by³y ju¿  poruszane   w innym okresie   a jednocze¶nie   ¿enuj± mnie osobi¶cie   uwagi o  tym i¿ „kto¶ chcia³ siê pochwaliæ w³a¶nie zdobyt± umiejêtno¶ci± wklejania linków?” -  które ¶wiadcz±   tylko  o poziomie prowadzenia dysputy  przez rozmówcê . A ¿e nie lubiê bezsensownych przepychanek.. od dla zasady  by tylko co¶ siê dzia³o  koñczê  swe uczestnictwo w w±tku...

pozdrawiam

Przepraszam, ¿e pozwoli³em sobie na zacytowanie ca³ego tekstu, ale nie mog³em sie powstrzymaæ. Takiego hucpiarza trzeba stawiaæ na postument. Cz³owiek, który nie rozumie ustalonych znaczeñ terminów: "refleksyjno¶æ", "³uki wschodnie", "regu³a kciuka" wypowiada siê jak wy¿ej...

"Pawe³, czyli ja" (pozdrawiam Pawle) jest osob± wyj±tkowo wnikliw± i dociekliw±, co niejednokrotnie zamanifestowa³ tu na Freha i ma umys³ ch³onny i precyzyjny. Dowodzi tego m.in. za³o¿ony przez niego 7 X 2004 temat na Freha o refleksyjno¶ci, a wyniki tamtej dyskusji, w której uczestniczyli ludzie roztropni (bodkin, Wotawa) w sposób niekwestionowany prowadzi³y do rozumienia refleksyjno¶ci, które to ja rozumienie przyj±³em w moim s³owniku antologicznym "Pojêcia £ucznictwa Tradycyjnego" za Andrzejem Abratowskim ("ODKRYWCA" nr 4 z 2001) i którego werbalizacjê Wotawy w tamtej dyskusji ca³kowicie akceptujê.
Zainicjonowany na Freha 27 XII 2004 pytaniem shewandell temat "regu³a kciuka" za punkt wyjscia mia³ przyjête jej rozumienie tak¿e w tym moim s³owniku http://relaz.o2.pl/forum/viewtopic.php?p=41658#41658

Dla m³odych uczestników tej dyskusji sformu³ujê tezê jasno: "Regu³a kciuka odnosi siê do wszystkich ³uków".
Ma ona walor mnemotechniczny dla osób nie posiadaj±cych g³êbokiej wiedzy o ³uku i jego budowie oraz o jego w³a¶ciwo¶ciach. I wskazuje na niedyskutowalne zale¿no¶ci: je¿eli chcesz, a¿eby ciêciwa bi³a po twojej rêce, to dobieraj sobie ciêciwy za d³ugie (zwykle jest zbyt d³uga, je¶li twoja piê¶æ z postawionym kcukiem nie zmie¶ci siê miêdzy majdanem, a ciêciw±), a je¿eli chcesz z³amania swojego ³uku, to dobieraj ciêciwy za krótkie (gdy ponad piê¶ci± z postawionym kciukiem pozostaje jeszcze prze¶wit - i im ten prze¶wit jest wiêkszy tym bardziej rosnie szansa z³amania ³uku). To jest "regu³a kciuka". Tylko tyle i a¿ tyle. Specjalnie uj±³em j± w odmienej stylizacji, ani¿eli cytat z Jaros³awa Jankowskiego. Oczywi¶cie teraz mo¿na dodawaæ wiele uszczegó³owieñ. Mo¿na znajdowaæ wyj±tki albo zastosowania z pewnymi zastrze¿eniami (jak np, ¿e podobno ³uku refleksyjnego nie mo¿na przeci±gn±æ). Mo¿na. Ale i tak ta regu³a pozostanie wspóln± dla jakichkolwiek ³uków.

Zauwa¿am z przykro¶ci±, ¿e kolejni uczestnicy dyskusji przyjêli styl Nizara...

Przypomnê jeszcze o temacie dyskusji. Ja siê w nim mieszczê. Pawe³ te¿. Ja ³uk Smoliñskich widzia³em. Pawe³ te¿...

A na marginesie dodam, ¿e Pawe³ nie tylko zna siê na ³ukach i ³ucznictwie, ale do tego jeszcze potrafi z ³uków strzelaæ.

A tak wogóle fascynuje mnie, ¿e na Freha trzeba siê t³umaczyæ z wiedzy, a nie z niewiedzy.
I jeszcze osoby wyra¼nie niedouczone wymy¶laj± innym od braku logiki lub braku umiejêtno¶ci czytania z rozumieniem tekstu w sytuacji, gdy udowadniaja swoimi wypowiedziami, ¿e nie rozumiej± takich prostych okre¶leñ, jak : "refleksyjno¶æ", "wschodnio¶æ", czy "regu³a kciuka" dawno znane i poprawnie zdefiniowane. Disce puer!
lupusrex
Witam

Nie chc±c tworzyæ nie potrzebnych animozji ¶wiadomie zrezygnowa³em z wymiany pogl±dów z koleg± Paw³em jednak zosta³em wyzwany do tablicy przez pana Ciwuna po przez okre¶lenie mej osoby s³owem definiuj±cym obra¼liwe dla mnie tre¶ci jak i te¿ odpowiedni ³adunek emocjonalny. Tak wiêc w sposób naturalny odpowiem dla jego stylu rozprawiania przyjêty.

Mog³em siê spodziewaæ i¿ problem mego niedouczenia bêdzie poruszony przez pana Ciwuna có¿ spodziewa³em siê tego - nawet to zaznaczy³em w jednym z wcze¶niejszych postów. Zatem znalaz³em siê w ca³kiem doborowej komitywie. Bowiem wzmianki o tej przypad³o¶ci pojawia siê pod klawiatur± szanownego kolegi nader czêsto i kierowane s± do osób które obiektywnie maj± co¶ do powiedzenia czêsto z racji wykszta³cenia jak i swej pasji

Pod³ug tej wizji ¶wiata jeste¶my spo³eczeñstwem cierpi±cym na chroniczne uwstecznienie rozwojowe - wtórnymi analfabetami , którzy w wieku m³odzieñczym bêd±c za nic maj± wnikliwe wiedzy poszerzanie. A drogi przedmówca jedynym autorytetem i posiadaczem m±dro¶ci wszelakiej jest.

Gdyby krytyka pod moim adresem wyp³ynê³a z „ust” innej osoby np. Abrata tudzie¿ Vislava których osobi¶cie uwagi sobie niezwykle cenie z pokor± przyj±³ bym to wiadomo¶æ. Jednak przy „specyficznym formowaniu zarzutów ” przez mego adwersarza czuje siê jedynie rozbawiony.

Pos±dzasz mnie o to, i¿ reprezentujê sob± butê pychê a wrêcz jestem oszustem...s± to ciekawe spostrze¿enia osoby która chyba wywo³uje najwiêcej negatywnych emocji na tym forum ze wzglêdu na swój niski próg kultury wypowiedzi. Uwa¿am siê za cz³owieka skromnego i o zdrowym stosunku do siebie.

Jak ju¿ udowodni³em na tym forum potrafiê siê cywilnie przyznaæ do b³êdu. Dlatego wybitnie dzia³aj± na me poczucie tolerancji posty w których kto¶ tonem i form± obra¿a wszystkich partnerów rozmowy (st±d mo¿e me pozamerytoryczne uwagi kilka postów temu) zak³adaj±c tendencyjnie sw± nieomylno¶æ. A co Tobie Ciwunie w sposób niezaprzeczalny wesz³o w krew.

Drogi kolego mam wra¿enie ¿e chyba zatraci³e¶ granice po miêdzy poczuciem w³asnej warto¶ci a chorobliwym wrêcz egocentryzmem który powoduj i¿ degradujesz wszystkich swych rozmówców do roli widzów twego spektaklu którego teatrem jest nasze skromne grono.

Z swej wiedzy nie musisz siê spowiadaæ nie ma takiego przymusu...mam jednak nieodparte wra¿enie, ¿e nie omieszkasz nam jeszcze wielokrotnie przypomnieæ o jej niezg³êbionych obszarach.

Przepraszam administratorów za stworzenie niezdrowego klimatu, oraz za osobiste wycieczki wobec mego przedmówcy jednak przy personie notoryczne ³ami±cej regulamin tego miejsca, który jasno mówi by pisaæ w sposób nie obra¿aj±cy innych. poczu³em siê zobligowany do przyjêcia tonu który odda odczucia chyba wielu tutaj przebywaj±cych osób maj±cych przyjemno¶æ kiedykolwiek prowadziæ polemikê z wy¿ej wymienionym panem a pos±dzanych o braki w edukacji.

pozdrawiam
Luszko
Drodzy Panowie ;)
Nie omieszkam poinformowac Wytwórcy o tym temacie by i On mogl wypowiedziec siê na wasze Uwagi co do jego produktu smile.gif
Tak znam wytworce osobiscie(szpan :P ) Wbrew temu co wielu z Was mówi ³uki te sa dobre !Jesli uzytkuje sie je odpowiedni-nie opieramy sie na nich,nie rzucamy na beton (jak to niektorzy maj± w zwyczaju robiæ ;) ) nie zostawiamy na mokrej trawie nie uderzamy wziemie nios±c je,po strzelaniu sciagamy cieciwe,nie puszczamy jej bez strzaly-to luk nie peknie i sie bardzo dlugo trzyma!
I wygl±daj± bardziej historycznie ni¿ ³uki np Pana Bisoka (bez obrazy smile.gif ) Niedoskona³o¶ci ( w³ókno szklane) zamaskowane jest skór± smile.gif nie nalezy porównywac ³uków czlowieka który sie po³ ¿ycia tym zajmuje(Pan Grozer) z osob±/ami ,która stara siê robic jak najtañsze ,jak najbardziej(w ramach mo¿liwo¶ci) historyczne ³uki a przy tym jak najlepsze ³uki (Brothers Smoliñscy). Kiedy¶ co¶ tam czytalem otym ze costam cienciwa , co¶tam majdan :P Zasada Kciuka smile.gif

Odrazu mówie nie jestem ³ucznikiem ;) lecz kompletnym ³ucznictwa laikiem :P -co¶ ta strzela³em
Wiec prosze siê nie doczepywac ze nie pomyslalem otym i o tamtym-nie moja dziedzina smile.gif Co¶ zdarzy mi sie o ³ucznictwie przeczytac od czasu do czasu ale nie praktykuje tego(³ucznictwa) smile.gif Dla mnie definicja luku to cos ko³o "patyk ze sznurkiem podzielony na patyki refleksyjne turecke asyryjske ,patyki angielske itp" ;) taki joke (od Dla mnie definicja luku...);) Mam nadzieje ze sie nie narazi³em i nie bede musia³ omijac z daleka tarcz luczniczych na turniejach bigsmile2.gif

Kto pod tym postem bedzie sie dalej obraza³ i k³óci³ o rzeczy nie zwiazane z tematem tylko jakims palcem( :P )ten burak i tyle powiem ;)

Pozdrawiami ¿ycze powodzenia w £ucznictwie! smile.gif
Pawe³_czyli_ja
CYTAT
Nie chc±c tworzyæ nie potrzebnych animozji ¶wiadomie zrezygnowa³em z wymiany pogl±dów z koleg± Paw³em

Jakie tam animozje, ja chcia³bym jedynie ustaliæ czy naprawdê na atarn kto¶ udowodni³, ¿e ³uk wschodni z za ma³ym dla danego ³ucznika b.h. nie bêdzie go t³uk³ po nadgarstku (i w ten sposób zasada kciuka nie stosuje siê do ³uków wschodnich). I proszê o wskazanie takiego miejsca na atarn. Lub przyznanie,¿e w zapêdzie polemicznym z Ciwunem prawdê z³o¿y³e¶ na o³tarzu poczucia wspólnoty plemiennej. Twoje (jak i Ciwuna) wycieczki osobiste mnie nie interesuj± i nie bêdê siê do nich odnosi³.

CYTAT
A ¿e nie lubiê bezsensownych przepychanek.. od dla zasady by tylko co¶ siê dzia³o koñczê swe uczestnictwo w w±tku...

Jake¶ za miêtki do flejma,to siê nie bierz do niego. Ca³e Twoje wej¶ciowe wyst±pienie w tym w±tku sk³ada³o siê z 2 czê¶ci - osobistych wycieczek do Ciwuna i do zasady kciuka w ³ukach wschodnich,gdzie na poparcie swojej tezy rzuci³e¶ od czapy linkiem do strony o rekonstukcji ³uku wêgierskiego.
Ja polemizujê jedynie z t± drug± czê¶ci± Twojej wypowiedzi,znajduj±c jednocze¶nie niesmacznym akurat Twoje nawo³ywanie do pisania na temat (a temat jest przypomnê o tanim wspó³cze¶nie produkowanym ³uku).

Powo³ywanie siê na tocz±c± siê na frecha kiedy¶ dystkusjê o regule kciuka jest zabawne,bo na temat ³uków wschodnich jaki¶ Anonim Z Internetu napisa³ ex catedra w 2 postach s³ownie tyle:
"-regu³a kciuka odnosi siê tylko do w pe³ni drewnianych ³uków (je¶li pamiêtam to Angole u¿ywali tej regu³y) "
i w drugim
"Powiem wiêcej - ³uki kompozytowe nie mia³y w ogóle sta³ej d³ugo¶ci ciêciwy. Ciêciwa by³a z jednej strony pozbawiona uszka. £ucznik w zale¿no¶ci od panuj±cych warunków atmosferycznych takich jak: tamperatura, opady, ci¶nienie, wilgotno¶æ powietrza dobiera³ na wyczucie d³ugo¶æ ciêciwy i wi±za³ specjalny wêze³ tworz±c tymczasow± pêtlê. Co¶ mi siê kojarzy, ¿e taki wêze³ by³ na bowtime.waw.pl. "
I tyle - nie by³o nawet linku na poparcie tezy.
No gdybym co¶ takiego przeczyta³ pope³nione przez Bede Dwyer'a czy Adama Karpierza z atarn,czy tu u nas przez Abrata lub bodkina (i u nas w³a¶ciwie wy³±cznie przez nich) to uzna³bym,¿e wiedz± co pisz± i tylko z braku czasu nie podaj± wiêcej szczegu³ów. Ale to nie by³ ten przypadek. Wiêc tamta dyskusja niczego nie rozstrzyga³a.

Temat tej dyskusji tyczy taniego ³uku typu wschodniego produkowanego wspó³cze¶nie.Czy jest on dobry czy nie nie bêdê tu ocenia³ (choæ ja akurat mó³bym, bo trzyma³em go w rêku i strzela³em z niego). Za ¿enuj±ce uwa¿am natomiast takie ustawianie sobie dyskutanta:

CYTAT
We¼ teraz porz±dny ³uk refleksyjny i sprawd¼ czy regu³a kciuka ma tam zastosowanie.

po czym jak siê akurat przypadkiem okaza³o ¿e zarówno Grorez jak i samick spe³nia t± zasadê,no to s± one za ma³o porz±dne,tu zdjêcie ³uku który Adam Karpierz zbudowa³ specjalnie do testów wydajno¶æ,który mia³ co¶ 130 funtów naci±gu i który nie wiadomo czy w ogóle siê nadawa³ do strzelania z rêki czy tylko z tej specjalniej "maszyny startowej".
To jakie ³uki zdaniem Halfgara s± porz±dne,i czy my, przeciêtni zjadacze chleba kiedykolwiek bêdziemy mogli je mieæ w rêku.Skoro grozez za ma³o porz±dny,to co proponujesz? Pytam powa¿nie.

Za mega¿enuj±ce znajdujê :
CYTAT
Halfgar jasno wyrazi³ ¿e ma na my¶li orygina³y

no,ja tu wklejê ca³± wypowiedz Halgara,a Ty poka¿ mi gdzie on pisze o orygina³ach
CYTAT
Nie bêdê tu przytacza³ regu³y kciuka, bo chyba ka¿dy j± zna. We¼ teraz porz±dny ³uk refleksyjny i sprawd¼ czy regu³a kciuka ma tam zastosowanie. Pamiêtaj, ¿e niektóre ³uki refleksyjne s± B a inne D kszta³tne, co oznacza, ¿e ogleg³o¶æ miêdzy ciêciw± a majdanem nijak siê ma do regu³y kciuka.

A jak ju¿ nie znajdziesz wzmianki o orygina³ach,to zastanów siê jaki sens ma pisanie o nich w temacie o "tanim,wspó³cze¶nie produkowanym ³uku typu wschodniego".

CYTAT
je¶li organoleptycznie sam nie jeste¶ w stanie siê przekonaæ czy ta regu³a ma zastosowanie w ³ukach wschodnich to mi przykro

Ja siê przekonujê organoleptycznie o stosowalno¶ci tej zasady codzienne strzelaj±c z grozerowego old scy., ciêciwa spe³nia t± zasadê i mnie nie uderza, przekona³em sie o jej stosowalno¶ci strzelaj±c z ³uku Ciwuna, tam ciêciwa nie spe³nia³a tej zasady i wszyscy strzelaj±cy z tego ³uku dostali po ³apie. Czy takie testy Ciê nie przekonuj±? Czy mo¿e ca³y czas piszesz o innej zasadzie kciuka - o jakiej ja piszê sprecyzowa³em w swoim poprzednim po¶cie - a Ty o jakiej?

Podsumowuj±c - uwa¿am,¿e wyskoczy³e¶ w tej dyskusji z czystej potrzeby dokopania Ciwunowi,i na zdrowie.
Niepotrzebnie tylko mieszasz do tego sprawy czysto techniczne (regu³a kciuka,któr± rozumiesz najwyra¼niej inaczej ni¿ ja) i podpierasz siê odczapistycznie dobranymi linkami. Przy próbie wyja¶nienia sprawy nie potrafisz przyznaæ siê do tego,¿e namota³e¶,tylko brniesz dalej w absurdy i k³amstwa. Za k³amstwo bowiem uwa¿am Twoje twierdzenie
CYTAT
Strona jest podana jako przyk³ad jednego z najlepszych opracowañ na temat ³uków typu wschodniego jakie znalaz³em w sieci.

S±dzê,¿e w takim przypadku poda³by¶ link do atarn ogólnie,a nie do tej rekonstrukcji ³uku wêgierskiego,która siê ma nijak do niniejszej dyskusji,zreszt± kontekst by³ oczywisty.

P.S.
Wkrad³ siê tu mój b³ad - tam gdzie pisa³em o Adamie Karpierzu mia³em oczywi¶cie na my¶li Adama Karpowicza, A.Karpierz to zupe³nie inna osoba nie zwi±zana z ³ucznictwem.Przepraszam.
Halfgar
No dobra ... po przeczytaniu postu Ciwuna wycofujê siê z mojej opinii o regule kciuka ... mo¿liwe, ¿e siê zagalopowa³em ... mea culpa, ale ...

Pawle_czyli_ja bierzesz pod uwagê tylko wybrane przez ciebie posty a tymczasem poczytaj wszystkie moje wypowiedzi ... ja porównujê ³uk braci Smoliñskich do oryginalnych przedstawieñ ³uków refleksyjnych jakie widaæ w ikonografii. Pokaza³em w jednym ze swoich wcze¶niejszych postów dwie ryciny w których widaæ napiêty i nienapiêty ³uk refleksyjny. Proszê porównaæ ikonografiê z tym co pokazali bracia Smoliñscy. Spyta³e¶ siê mnie jaki ³uk uwa¿am za porz±dny ... Prosze bardzo:

"£uk laminowany sklejony z 2 lub 3-ch pasków bambusa,
w majdan wklejona wstawka z innego drewna."

Cenowo porównywalne z ³ukiem braci Smoliñskich a jako¶ciowo jest o niebo lepsze. Dodam tylko, ¿e jest to ³uk polskiego producenta

Zachwycacie siê ³ukiem braci Smoliñskich a tymczasem w porównaniu z innymi cenowo podobnymi ³ukami s± one po prostu mniej historyczne a dla mnie to ma du¿e znaczenie.

Buziaczki
Ciwun
Witay Halfgar!

Dziêkujê Tobie, ¿e wracamy na grunt rzeczowej wymiany pogl±dów i argumentów.

Znam wyroby S³awomira Wybranowskiego (pozdrawiam). W¶ród Pomorian Archers jest równie¿ ³uk jego produkcji sklejony z dwóch pasków bambusa. Nie wiem jak inne egzemplarze, ale ten konkretny jest ³ukiem giêtym (zobacz w s³owniku "Pojêcia £ucznictwa Tradycyjnego"), a nie refleksyjnym - analogicznie jak ³uki zwane w ofercie handlowej Adama Bisoka (pozdrawiam) ³ukami "wschodnimi", czy ³ukami "tataro-krymskimi", dla których Gyula Gruber zastosowa³ okre¶lenie, które przez swoj± obrazowo¶æ d³ugo by³o modne tu na Freha, a¿ Moderatorzy byli zmuszeni sekowaæ ten epitet (wiêc te¿ go nie u¿yjê). Powiem wiêcej. Znam opiniê Jaros³awa Jackowskiego (wed³ug jego w³asnych s³ów uzgodnion± z Adamem Bisokiem), ¿e z drewna laminowanego mo¿na stworzyæ ³uk giêty o poprawnej sprawno¶ci, ale nie o cechach ³uku refleksyjnego. O tym co mo¿na dokonaæ maj±c w rêkach ³uk giêty produkcji Adama Bisoka po¶wiadczaj± wyniki turniejowe Donata Grotha z Lêborka (pozdrawiam), czy £ukasza barana z Gdañska (pozdrawiam), a ³uku giêtego produkcji Jaros³awa Jankowskiego wyniki Przemys³awa Wojciukiewicza z Bia³ogardu (pozdrawiam). Na marginesie dodam, ¿e jutro oni (i wielu innych dobrych ³uczników tradycyjnych) zmierz± siê w Koszalinie w Turnieju O Z³ote Jajo Gryfa.
Czytelno¶æ tej tezy, ¿e surowiec (drewno laminowane) pozwala wytwarzaæ raczej ³uk giêty, ani¿eli refleksyjny potwierdzaj± równie¿ czêste ostatnio nabytki dokonywane na Wêgrzech i w Anglii, gdzie relatywnie tanie i sprawne ³uki refleksyjne s± w przewa¿aj±cej mierze "plastykami" (jak mawiaj± koledzy z Moskwy).
Ten obraz zak³oca jednak do¶wiadczenie salukibows, gdzie na zdjêciach widzimy chyba ³uki refleksyjne wykonane z drewna polaminowanego (chyba?) http://www.salukibow.com/

Ka¿da wiêc próba wprowadzenia na rynek polski polskiego ³uku "refleksyjnego" powinna byæ obserwowana z uwag± i ¿yczliwie. Bo bardzo brakuje nam takiego taniego ³uku. Tanie by³y ³uki Andrzeja Paciorkowskiego sprzed pieciu lat, ale musia³y mieæ bardzo ma³y naci±g (najcze¶ciej oko³o 12 kg) i poniewa¿ by³y wykonywane z po³owy ramion bisokowych ³uków (ciêtych wzd³u¿), to by³y bardzo wiotkie i delikatne. Dla wiekszosci ³uczników koñczy³o siê to zrzuceniem ciêciwy. Dwa lata temu posz³a fama o ³uku refleksyjnym Norberta Kopczyñskiego. Widzia³em ju¿ strzelaj±cy, ale jeszcze nie wykoñczony ca³kowicie ten ³uk - w takim stanie by³ on oferowany dro¿ej od ca³kowicie wykoñczonych ³uków grozerowskich i... oferta ta zniknê³a. Cicho o ³ukach Norberta.
Teraz pojawi³a siê oferta Micha³a Smoliñskigo. Czy nas zachwyca (mnie i Paw³a)? Nie mogê mówiæ za Paw³a (zreszt± nie muszê, gdy¿ on sam potrafi siê wypowiedzieæ i czêsto to czyni), ale mi siê podoba wszystko co s³u¿y rozwojowi ³ucznictwa tradycyjnego. Bêde ¿yczliwy dla prób braci Smoliñskich, tak d³ugo dopóki bêd± one udane...

Pozdrawiam
Halfgar
No dobra ...

mamy dwa pojêcia:
1. ³uk giêty
2. ³uk refleksyjny

Je¶li bracia Smoliñscy chc± swoje ³uki sprzedawaæ w ¶rodowisku RR choæby jako ³uki giête czy refleksyjne musza im nadaæ wygl±d wiarygodny ze ¼ród³ami historycznymi. Jak dot±d nikt nie pokaza³ mi zgodno¶ci ³uku braci Smoliñskich z ³ukami refleksyjnymi. Ja widzê co¶, co przypomina kszta³tem ³uk egipski ze staro¿ytno¶ci a tymczasem ³uki tureckie (bo jaki taki by³ sprzedany) by³y zdecydowanie inne. Pokaza³em ikonografiê ³uków wschodnich, pokaza³em zdjêcie ³uku tureckiego z testów Adama Karpi³owicza. ... W którym miejscu ³uk braci Smoliñskich przypomina orgina³y?? .... moim zdaniem nigdzie:)

Buziaczki
Ciwun
2Halfgar.
Obawiam siê, ¿e mylisz kilka p³aszczyzn i probujesz przesun±c dyskusjê na obszar na którym ona siê nie toczy.
Masz braki metodologiczne. Tym razem nie rozró¿niasz ³ucznictwa historycznego oraz ³ucznictwa tradycyjnego. Oraz nie odró¿niasz nazw w obrocie handlowym od nazw jêzyka w którym budowane s± pojêcia ³ucznictwa tradycyjnego. W tym konkretnym przypadku, to nie tylko nie odró¿nianiasz stopni jêzyka (jêzyk, metajêzyk, metametajêzyk...), ale nie odró¿niasz desygnatów nazwy ³uk turecki, jako okre¶laj±cej artefakt od takiej¿e nazwy okreslaj±cej rodzaj ³uku, a ponadto desygnatów nazwy handlowej "³uk turecki produkcji Micha³a Smoliñskiego".
Pomijam zupe³nie kwestiê, czy to co Ty rozumiesz pod pojêciem ³uku tureckiego jest tak samo rozumiane przez innych (a ten problem towarzyszy ka¿dej wypowiedzi na Freha). Dlatego poza "nienaprawialnymi pedagogami" m±drzy ludzie nie wdaj± siê w werbalne spory niedouczonych uzytkowników Freha, którym za nim cokolwiek wyartyku³uj± nie chce sie przeczytaæ ze zrozumieniem chocia¿by trzech ksi±¿ek na dany temat. My¶lê, ¿e te¿ sie z tym problemem spotka³e¶ wielokrotnie, wiêc wiesz o czym mówiê.

Towar Smoliñskich pod nazw± "turecki" wcale nie musi byæ turecki ani w Twoim rozumieniu, ani w rozumieniu innych osób - aczkolwiek by³oby niedobrze, gdyby nazwy handlowe by³y tak dalece nieadekwatne, ¿e wprowadza³yby w b³±d (co do rodzaju). Powstaje zatem pytanie o kryterium turecko¶ci. Musisz je mieæ silnie zinternalizowane, skoro pozwalasz sobie na tak kategoryczne oceny i wypowiedzi. Rozumiem, ze doskonale wiesz co to jest "turecko¶æ" ³uków i ¿e nie sprawi ci trudno¶ci przedstawienie defincji "³uku tureckiego" w postaci tzw definicji klasycznej. O co niniejszym proszê.

Pozdrawiam serdecznie

Ciwun

PS
Mam niejasne przeczucie, ¿e nie widzia³e¶ jak wygl±da omawiany egzemplarz ³uku Micha³a Smoliñskiego przed uzbrojeniem go w ciêciwê
Halfgar
CYTAT(Ciwun)
2Halfgar.
Obawiam siê, ¿e mylisz kilka p³aszczyzn i probujesz przesun±c dyskusjê na obszar na którym ona siê nie toczy.
Masz braki metodologiczne. Tym razem nie rozró¿niasz ³ucznictwa historycznego oraz ³ucznictwa tradycyjnego. Oraz nie odró¿niasz nazw w obrocie handlowym od nazw jêzyka w którym budowane s± pojêcia ³ucznictwa tradycyjnego. W tym konkretnym przypadku, to nie tylko nie odró¿nianiasz stopni jêzyka (jêzyk, metajêzyk, metametajêzyk...), ale nie odró¿niasz desygnatów nazwy ³uk turecki, jako okre¶laj±cej artefakt od takiej¿e nazwy okreslaj±cej rodzaj ³uku, a ponadto desygnatów nazwy handlowej "³uk turecki produkcji Micha³a Smoliñskiego".
Pomijam zupe³nie kwestiê, czy to co Ty rozumiesz pod pojêciem ³uku tureckiego jest tak samo rozumiane przez innych (a ten problem towarzyszy ka¿dej wypowiedzi na Freha). Dlatego poza "nienaprawialnymi pedagogami"  m±drzy ludzie nie wdaj± siê w werbalne spory niedouczonych uzytkowników Freha, którym za nim cokolwiek wyartyku³uj± nie chce sie przeczytaæ ze zrozumieniem chocia¿by trzech ksi±¿ek na dany temat. My¶lê, ¿e te¿ sie z tym problemem spotka³e¶ wielokrotnie, wiêc wiesz o czym mówiê.

Towar Smoliñskich pod nazw± "turecki" wcale nie musi byæ turecki ani w Twoim rozumieniu, ani w rozumieniu innych osób - aczkolwiek by³oby niedobrze, gdyby nazwy handlowe by³y tak dalece nieadekwatne, ¿e wprowadza³yby w b³±d (co do rodzaju). Powstaje zatem pytanie o kryterium turecko¶ci. Musisz je mieæ silnie zinternalizowane, skoro pozwalasz sobie na tak kategoryczne oceny i wypowiedzi. Rozumiem, ze doskonale wiesz co to jest "turecko¶æ" ³uków i ¿e nie sprawi ci trudno¶ci przedstawienie defincji "³uku tureckiego" w postaci tzw definicji klasycznej. O co niniejszym proszê.

Pozdrawiam serdecznie

Ciwun

PS
Mam niejasne przeczucie, ¿e nie widzia³e¶ jak wygl±da omawiany egzemplarz ³uku Micha³a Smoliñskiego przed uzbrojeniem go w ciêciwê

Ehh ...

zacznê od koñca:

1. Widzia³em ten ³uk przed za³o¿eniem ciêciwy i owszem wygl±da prawid³owo, ale po za³o¿eniu ciêciwy gubi swój kszta³t .... proszê, ¿eby¶ spojrza³ do przedstawionej przeze mnie ikonografii ...
2. Nazwa handlowa ... Je¶li robiê co¶ dla ¶rodowiska które ma specyficzne wymagania to chyba powinienem podawaæ prawid³owe nazwy, tak, ¿eby nie wprowadzaæ w b³±d?? Zw³aszcza w ¶rodowisku RR produkcja ³uku którego nazwa handlowa brzmi £uk turecki kompozytowy nak³ada na producenta bardzo specyficzne wymagania. Taka nazwa mo¿e osoby nie znaj±ce zagadnienia wprowadzaæ w b³±d i sprawiæ, ¿e zostanie dokonany zakup produktu, którego nazwa odbiega od stanu faktycznego ... dla przyk³adu ... sprzedajesz samochód i w nazwie ma terenowy a tymczasem jego kszta³t jest typowy dla samochodu miejskiego (czyli ma³y). Kto¶ kupi ten samochód w przekonaniu, ¿e mo¿e nim je¼dziæ po wybojach. Bierze ten samochód i jedzie na rajd terenowy, po czym okazuje siê, ¿e nie zostanie dopuszczony do rajdu ... dlaczego?? Bo ma niew³a¶ciwy samochód, który tylko z nazwy jest samochodem terenowym. To tylko przyk³ad obrazuj±cy pewn± zalezno¶æ miedzy tym co siê sprzedaje a nazw± handlow±. S³owem, sugerujê zmiany nazwy handlowej, bo ten ³uk tylko z nazwy wygl±da jak ³uk turecki ... zw³aszcza kompozytowy.
3. Nie nie mylê pojêæ, tylko poruszamy siê po innych obszarach. Ty w ³ucznictwie tradycyjnym, a mnie historycznym. Kupuj±c ³uk zwracam uwagê nie na nazwê, ale tak¿e na jego wygl±d, czyli na ile taki ³uk przypomina wygl±dem i budow± orygina³y czy ³uki przedstawiane na ikonografii. Walory strzeleckie s± oczywi¶cie wa¿ne, ale nie kupiê ³uku, który dobrze strzela, ale wygl±da jakby by³ z innej bajki. Tak w³a¶nie wygl±da w przypadku ³uku braci Smoliñskich.
4. Zarzuci³e¶ mi braki metodologiczne. Mo¿e i nie jestem wielki specjalist± od ³ucznictwa, gdy¿ obracam siê w innym obszarze zycia i zawodowego i spo³ecznego a ³ucznictwo jest dla mnie dodatkiem do odtwarzanej przeze mnie postaci. Ale zapewniam ciê, ¿e odró¿niam ³ucznictwo tradycyjne od historycznego i nie próbujê przesuwaæ sztucznie dyskusji na inne tory. Pad³o pytanie o to jak oceniamy ten ³uk i ja go oceni³em, pos³uguj±c siê moj± wiedz± w zakresie ³ucznictwa historycznego. Przedstawi³em ikonografiê, której chyba nikomu nie chcia³o siê obejrzeæ, bo jak dot±d nikt siê do tego nie odniós³.

Pozdrawiam

PS.
1. Zwyk³y kijek nie napiêty te¿ wygl±da jak ³uk, ale ³ukiem nie jest
2. Na obrocie handlowym znam siê akurat bardzo dobrze, tak samo jak na nazwach oraz prawach ci±¿±cych na sprzedawcach a tym bardziej na producentach ...
dzikus
Witam
Rzadko czytam frehê, ale trafi³em i znalaz³em taki temat. Chcia³em zwróciæ dyskutantom uwagê na kilka spraw:
1. Regu³a kciuka (ang. Rule-of-Thumb) to angielskie okre¶lenie mnemotechnicznej regu³y pozwalaj±cej na zapamiêtanie lub przybli¿enie dok³adnych warto¶ci. Z tego co wiem w ³ucznictwie mo¿emy mówiæ o kilku takich regu³ach. Na tzw brace height, ciê¿ar strza³y, wytrzyma³o¶æ ciêciwy itd. Jak samo rozwiniêcie wskazuje nie mo¿e byæ traktowana arbitralnie. Polecam wikipediê.
2. We wskazanym przez Nizara linku z ATARN mo¿na znale¼æ piêkn± rekonstrukcjê ³uku refleksyjnego. Chwila pomiarów wystarczy, aby przekonaæ siê, ¿e "brace height" dla tego ³uku to oko³o 18 centymetrów. Trzeba by mieæ niez³± ³apê....
3. Sprawdzi³em w s³owniku co oznacza ³ucznictwo tradycyjne. Okazuje siê, ¿e okre¶lenie obejmuje tak¿e ludzi którzy pocz±tkuj± w ³ucznictwie sportowym i strzelaj± z "nagich ³uków". Powo³ywanie siê na tê definicjê nie dodaje nic w dyskusji.
4. Wracaj±c do meritum. £uk prezentowany na zdjêciach jest ³ukiem refleksyjnym. Nie jestem pewien czy z punktu widzenie ³ucznictwa tradycyjnego korzystne jest wprowadzanie na rynek kolejnego "³uku refleksyjnego", tylko dlatego, ¿e jest refleksyjny. Równie dobrze mo¿na by proponowaæ wprowadzenie ³uku ze stalowymi kulkami na koñcach. Fajnie wygl±da, tylko po co?
5. Ocenzurowano
6. Kolejnego flejm ³ora na temat ³uków giêtych i innych takich nie bêdê rozpoczyna³; to ju¿ religijna sprawa. Najczê¶ciej jednak ich producenci próbuj± je stylizowaæ. Czy przez odpowiednie wygiêcie meblowe, czy oklejenie futrem karibu, czasem jedno i drugie ale jednak stylizowaæ. Produkt z tej aukcji stylizacjê posiada ¿adn±. Ani z, ani bez ciêciwy nie wygl±da jak nic co widzia³em. Przypomina rzeczywi¶cie antyczne produkty egipskie czy asyryjskie ale mam bardzo niewyra¼ne zdjêcia z muzeum pergamoñskiego smile.gif
7. Ciekawe czy ³uki bloczkowe s± refleksyjne smile.gif

Pozdrawiam
Dzikus
PS. (Przepraszam, w pierwszej wersji napisa³em "Nizar" z ma³ej litery"
Ania Kryska
CYTAT(dzikus)
2. We wskazanym przez nizara  linku z ATARN mo¿na znale¼æ piêkn± rekonstrukcjê ³uku refleksyjnego. Chwila pomiarów wystarczy, aby przekonaæ siê, ¿e "brace height" dla tego ³uku to oko³o 18 centymetrów. Trzeba by mieæ niez³± ³apê....

No w³a¶nie, u mnie ten wymiar to nieca³e 14 cm. Nie s±dzê, ¿ebym do ka¿dego typu ³uku mog³a w ten sposób za³o¿yæ ciêciwê. Nie ka¿dy musi mieæ d³oñ postawnego mê¿czyzny. Przepraszam za offtopic.
Dir
CYTAT(Ciwun)
2Halfgar.
Masz braki metodologiczne. Tym razem nie rozró¿niasz ³ucznictwa historycznego oraz ³ucznictwa tradycyjnego.  
....... nie odró¿niasz desygnatów nazwy ³uk turecki, jako okre¶laj±cej artefakt od takiej¿e nazwy okreslaj±cej rodzaj ³uku, a ponadto desygnatów nazwy handlowej "³uk turecki produkcji Micha³a Smoliñskiego".

Towar Smoliñskich pod nazw± "turecki" wcale nie musi byæ turecki ani w Twoim rozumieniu, ani w rozumieniu innych osób  

PS

1. co do powyzszej wypowiedzi bez komentarza
2. fajnie ze ktos robi luki refleksyjne
3. trudno nie widziec foty bez cieciwy skoro na poczatku jest zamieszczona - czytac uwaznie temat prosze
4. luk jest brzydki - prywatne zdanie i o ile nadaje sie do tzw lucznictwa tradycyjnego - nie lubie tego okreslenia...... faktycznie z tureckoscia nie ma nic wspolnego a sam fakt ze jest refleksyjny to chyba za malo zeby nazucac mu nazwe "turecki luk kompozytowy" i takie pseudo terminy rynkowe mam nadzieje ze sie kiedys skoncza wprowadzaja tylko kupujacych w b³±d
Adsumus
Grozery te¿ nie s± historyczne jak dla mnie<---w³ókno szklane w czêsto sztucznej skórze z dodatkiem rogu i drewna...wy³±czaj±c oczywi¶cie te po 3000-4000pln
Ciwun
Witay Adsumusie!

By³em bardzo ciekaw kto pierwszy skonstatuje to co powiedzia³ przedmówca, ¿e nie powiem o znaczeniu tej uwagi dla oceny przebiegu ca³ej tej "dyskusji".

Pozdrawiam
Halfgar
Hmm ... ja nigdzie nie zaznacza³em, ¿e Grozery s± w mojej opinii historyczne ... choæby ze wzglêdu na materia³ z jakiego s± wykonane. Je¶li chodzi o ³uki wschodnie to u¿ycie bambusa jest doskona³ym rozwi±zaniem i wydaje siê byæ najbardziej zblizone jak na nasze mo¿liwo¶ci finansowe. Strzela³em z takiego ³uku, produkcji S³awka Wybranowskiego i jestem naprawdê pod wra¿niem wykonania:)
Dir
mozna tez zawsze pokusic sie o stalowy
bodkin
w rasowym luku tureckim bh liczone od grzbietu moze miec nawet 10 "
regula kciuka tu nic nie da
po prostu kciuk nawet dlugi bedzie o wiele za krotki smile.gif)))

pozdrawiam
Jonek
Witajcie.
W roku 2007 bylem na majówce w Zamku Kliczków. W tym, ju¿ 08 i ju¿ jutro jadê po raz kolejny. Wówczas spotkalem tam p. Smoliñskiego i jego luki, i gdybym mial wystarczaj±c± ilo¶æ gotówki, zakupilbym jeden z jego luków (teraz ju¿ nie pamiêtam co to dokladnie bylo, ale dla laika i wygl±dal i napinal siê ladnie).

Chcialbym zapytaæ o jedn± rzecz. Co w sytuacji gdy kto¶ (ja))) ma do¶æ silny przeprost, i musi bardzo uwa¿aæ na ulo¿enie lewej rêki, ¿eby ciêciwa nie wyfiletowala mu przedramienia? Jakies specjalne rady dla takich przypadków? Kiedy¶ na strzelaniu za 1zloty udzielono mi rady, zeby po prostu uwazac i trzymac rêkê jaknajdokladniej. Czy jest cos ponad to?

Chcialbym w tym roku zakupiæ luk (raczej nie interesuje mnie idealne, czy jakiekolwiek odwzorowanie historyczne), po prostu lucznictwo mnie poci±ga, interesuje i krêci )) Ot i tyle, wiêc chcialbym zaj±c siê strzelaniem we wlasnym wolnym czasie. Kto¶ tutaj napisal, ze luki p. Smoliñskiego dla pocz±tkuj±cego s± bardzo dobre. Nie znam siê na lukach, zawierzam wiêc w takich sytuacjach intuicji i ogólnemu wra¿eniu, jak le¿y, jak wygl±da, jak siê napina etc. Mam nadziejê, ¿e nie popelniam blêdu.
¯yczê udanych strzalów i turniejów, i do zobaczenia gdzie¶ tam.

pzdr, j.
bodkin
CYTAT(Jonek @ 11:35 30.04.2008) *
Chcialbym w tym roku zakupiæ luk (raczej nie interesuje mnie idealne, czy jakiekolwiek odwzorowanie historyczne), po prostu lucznictwo mnie poci±ga, interesuje i krêci )) Ot i tyle, wiêc chcialbym zaj±c siê strzelaniem we wlasnym wolnym czasie.

pzdr, j.

to kup sobie jakiegos recurve od bisoka
komfort strzelania jest nieporownywalnie wyzszy niz z tradycyjnych .

co do przeprostu , to dosc czesto zdarza sie u kobiet i rzadziej u mezczyzn.
jest na to rada , ale nie podejmuje sie tego wyjasnic za pomoca stukania w kalwiature .
to trzeba pokazac , najlepiej traf do jakiejs sekcji luczniczej i spytaj trenera .
z pewnoscia pomoze .

pozdrawiam
Jonek
CYTAT
to kup sobie jakiegos recurve od bisoka
komfort strzelania jest nieporownywalnie wyzszy niz z tradycyjnych .

co do przeprostu , to dosc czesto zdarza sie u kobiet i rzadziej u mezczyzn.
jest na to rada , ale nie podejmuje sie tego wyjasnic za pomoca stukania w kalwiature .
to trzeba pokazac , najlepiej traf do jakiejs sekcji luczniczej i spytaj trenera .
z pewnoscia pomoze .

pozdrawiam

dziêki, nie omieszkam spytaæ kogo¶, kiedy bêdê mial okazjê.
Co do Bisoka, to my¶lalem o tym, ale tam zamiawia siê - je¶li dobrze siê orientujê - na odleglo¶æ, wysylkowo, a ja jednak wolalbym luk zobaczyæ i poczuæ w rêkach. Dam znaæ, czy jutro udalo mi siê co¶ kupiæ, czy siê wsrzymujê )))
pzdr, j.
Daniel Bochra
spraw sobie Halny od Bisoka, albo podobnego Samica
wyprawa po luk to wg mnie koniecznosc w Twoim wypadku, po pierwsze po to, abys sobie mogl luk wybrac i z niego postrzelac, po drugie jak juz bedziesz strzelal to najlepiej pod okiem obeznanej w temacie osoby, ktora zaradzi jak obejsc problem przeprostu ramienia;
jeszcze odnosnie luku: proponuje zebys nie bawil sie w dokupowanie podstawek pod strzale, buttonow itp. strzelaj z polki (ww modele sa w takowa zaopatrzone), kup sobie dobre strzaly (aluminiowe moga byc na poczatek) dobrane do luku i zaopatrzone w lotki z pior;
generalnie na poczatku zastosuj minimalistyczne podejscie do sprzetu i postaraj sie wybarac na jakies strzelanie terenowe od czasu do czasu (W-wa, Krakow, we Wroclawiu tez strzelaja)
pozdrawiam
Jonek
Dziêki za radê. Jednym s³owem, zapu¶ciæ siê do Bisoka, i odpu¶ciæ sobie Smoliñskiego?
Z przeprostem masz racjê, je¶li jest to nielekki problem w ³ucznictwie, zawsze warto za¿yæ rady profesjonalisty.
je¶li z kim¶, do zobaczenia jutro w Kliczkowie.
mam nadziejê, ¿e moje peregrynacje ³ukowe zakoñcz± siê sukcesem ))
pzdr, j.
bodkin
do halnego podstawka jest potrzebna .
najlepiej kupic metalowa - wystarczy na lata .

pozdrawiam
Jonek
Dzisiaj w Kliczkowie zakupi³em niedu¿y ³uk od p. Smolioñskiego. Wrzucê pó¼niej kilka zdjêæ. £uk jest niedu¿y, do u¿ytku zarówno przez p³eæ piêkn±, jak i tê brzydsz±. Naci±g 11 kg.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.