CYTAT
Nie chc±c tworzyæ nie potrzebnych animozji ¶wiadomie zrezygnowa³em z wymiany pogl±dów z koleg± Paw³em
Jakie tam animozje, ja chcia³bym jedynie ustaliæ czy naprawdê na atarn kto¶ udowodni³, ¿e ³uk wschodni z za ma³ym dla danego ³ucznika b.h. nie bêdzie go t³uk³ po nadgarstku (i w ten sposób zasada kciuka nie stosuje siê do ³uków wschodnich). I proszê o wskazanie takiego miejsca na atarn. Lub przyznanie,¿e w zapêdzie polemicznym z Ciwunem prawdê z³o¿y³e¶ na o³tarzu poczucia wspólnoty plemiennej. Twoje (jak i Ciwuna) wycieczki osobiste mnie nie interesuj± i nie bêdê siê do nich odnosi³.
CYTAT
A ¿e nie lubiê bezsensownych przepychanek.. od dla zasady by tylko co¶ siê dzia³o koñczê swe uczestnictwo w w±tku...
Jake¶ za miêtki do flejma,to siê nie bierz do niego. Ca³e Twoje wej¶ciowe wyst±pienie w tym w±tku sk³ada³o siê z 2 czê¶ci - osobistych wycieczek do Ciwuna i do zasady kciuka w ³ukach wschodnich,gdzie na poparcie swojej tezy rzuci³e¶ od czapy linkiem do strony o rekonstukcji ³uku wêgierskiego.
Ja polemizujê jedynie z t± drug± czê¶ci± Twojej wypowiedzi,znajduj±c jednocze¶nie niesmacznym akurat Twoje nawo³ywanie do pisania na temat (a temat jest przypomnê o tanim wspó³cze¶nie produkowanym ³uku).
Powo³ywanie siê na tocz±c± siê na frecha kiedy¶ dystkusjê o regule kciuka jest zabawne,bo na temat ³uków wschodnich jaki¶ Anonim Z Internetu napisa³ ex catedra w 2 postach s³ownie tyle:
"-regu³a kciuka odnosi siê tylko do w pe³ni drewnianych ³uków (je¶li pamiêtam to Angole u¿ywali tej regu³y) "
i w drugim
"Powiem wiêcej - ³uki kompozytowe nie mia³y w ogóle sta³ej d³ugo¶ci ciêciwy. Ciêciwa by³a z jednej strony pozbawiona uszka. £ucznik w zale¿no¶ci od panuj±cych warunków atmosferycznych takich jak: tamperatura, opady, ci¶nienie, wilgotno¶æ powietrza dobiera³ na wyczucie d³ugo¶æ ciêciwy i wi±za³ specjalny wêze³ tworz±c tymczasow± pêtlê. Co¶ mi siê kojarzy, ¿e taki wêze³ by³ na bowtime.waw.pl. "
I tyle - nie by³o nawet linku na poparcie tezy.
No gdybym co¶ takiego przeczyta³ pope³nione przez Bede Dwyer'a czy Adama Karpierza z atarn,czy tu u nas przez Abrata lub bodkina (i u nas w³a¶ciwie wy³±cznie przez nich) to uzna³bym,¿e wiedz± co pisz± i tylko z braku czasu nie podaj± wiêcej szczegu³ów. Ale to nie by³ ten przypadek. Wiêc tamta dyskusja niczego nie rozstrzyga³a.
Temat tej dyskusji tyczy taniego ³uku typu wschodniego produkowanego wspó³cze¶nie.Czy jest on dobry czy nie nie bêdê tu ocenia³ (choæ ja akurat mó³bym, bo trzyma³em go w rêku i strzela³em z niego). Za ¿enuj±ce uwa¿am natomiast takie ustawianie sobie dyskutanta:
CYTAT
We¼ teraz porz±dny ³uk refleksyjny i sprawd¼ czy regu³a kciuka ma tam zastosowanie.
po czym jak siê akurat przypadkiem okaza³o ¿e zarówno Grorez jak i samick spe³nia t± zasadê,no to s± one za ma³o porz±dne,tu zdjêcie ³uku który Adam Karpierz zbudowa³ specjalnie do testów wydajno¶æ,który mia³ co¶ 130 funtów naci±gu i który nie wiadomo czy w ogóle siê nadawa³ do strzelania z rêki czy tylko z tej specjalniej "maszyny startowej".
To jakie ³uki zdaniem Halfgara s± porz±dne,i czy my, przeciêtni zjadacze chleba kiedykolwiek bêdziemy mogli je mieæ w rêku.Skoro grozez za ma³o porz±dny,to co proponujesz? Pytam powa¿nie.
Za mega¿enuj±ce znajdujê :
CYTAT
Halfgar jasno wyrazi³ ¿e ma na my¶li orygina³y
no,ja tu wklejê ca³± wypowiedz Halgara,a Ty poka¿ mi gdzie on pisze o orygina³ach
CYTAT
Nie bêdê tu przytacza³ regu³y kciuka, bo chyba ka¿dy j± zna. We¼ teraz porz±dny ³uk refleksyjny i sprawd¼ czy regu³a kciuka ma tam zastosowanie. Pamiêtaj, ¿e niektóre ³uki refleksyjne s± B a inne D kszta³tne, co oznacza, ¿e ogleg³o¶æ miêdzy ciêciw± a majdanem nijak siê ma do regu³y kciuka.
A jak ju¿ nie znajdziesz wzmianki o orygina³ach,to zastanów siê jaki sens ma pisanie o nich w temacie o "tanim,wspó³cze¶nie produkowanym ³uku typu wschodniego".
CYTAT
je¶li organoleptycznie sam nie jeste¶ w stanie siê przekonaæ czy ta regu³a ma zastosowanie w ³ukach wschodnich to mi przykro
Ja siê przekonujê organoleptycznie o stosowalno¶ci tej zasady codzienne strzelaj±c z grozerowego old scy., ciêciwa spe³nia t± zasadê i mnie nie uderza, przekona³em sie o jej stosowalno¶ci strzelaj±c z ³uku Ciwuna, tam ciêciwa nie spe³nia³a tej zasady i wszyscy strzelaj±cy z tego ³uku dostali po ³apie. Czy takie testy Ciê nie przekonuj±? Czy mo¿e ca³y czas piszesz o innej zasadzie kciuka - o jakiej ja piszê sprecyzowa³em w swoim poprzednim po¶cie - a Ty o jakiej?
Podsumowuj±c - uwa¿am,¿e wyskoczy³e¶ w tej dyskusji z czystej potrzeby dokopania Ciwunowi,i na zdrowie.
Niepotrzebnie tylko mieszasz do tego sprawy czysto techniczne (regu³a kciuka,któr± rozumiesz najwyra¼niej inaczej ni¿ ja) i podpierasz siê odczapistycznie dobranymi linkami. Przy próbie wyja¶nienia sprawy nie potrafisz przyznaæ siê do tego,¿e namota³e¶,tylko brniesz dalej w absurdy i k³amstwa. Za k³amstwo bowiem uwa¿am Twoje twierdzenie
CYTAT
Strona jest podana jako przyk³ad jednego z najlepszych opracowañ na temat ³uków typu wschodniego jakie znalaz³em w sieci.
S±dzê,¿e w takim przypadku poda³by¶ link do atarn ogólnie,a nie do tej rekonstrukcji ³uku wêgierskiego,która siê ma nijak do niniejszej dyskusji,zreszt± kontekst by³ oczywisty.
P.S.
Wkrad³ siê tu mój b³ad - tam gdzie pisa³em o Adamie Karpierzu mia³em oczywi¶cie na my¶li Adama Karpowicza, A.Karpierz to zupe³nie inna osoba nie zwi±zana z ³ucznictwem.Przepraszam.