Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Bracia Smoliñscy - producenci ³uków - zna ich kto¶?
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > £ucznictwo
Stron: 1, 2
Zarim Gabriel
o kurcze to naprawdê jaka¶ drobina smile.gif 11 naci±gu to malutko, nawet dla p³ci piêknej smile.gif
Jonek
no w³a¶nie, czy to naprawdê drobina? Dziêki takiemu naci±gowi po dwóch dniach strzelania nic mnie nie bola³o i wykona³em kilkadziesi±t strza³ów (nie licz±c korzy¶ci, ¿e faktycznie ka¿dy, niezale¿nie od p³ci móg³ strzelaæ). Tu¿ przez zakupem "zasiêgiwa³em" opinii u ³uczników i ka¿dy radzi³, ¿eby nie przesadziæ z naci±giem, bo to rzecz najwa¿niejsza. Im wiêkszy na sam pocz±tek, tym wiêksza szansa na nabycie z³ych nawyków. Kupi³em 11-ktê na pocz±tek; planujê - mam nadziejê, ¿e nic w tej materii siê nie zmieni - strzelaæ i nie przestawaæ, i je¶li faktycznie tak bêdzie, sprawiê sobie ³uk bardziej profesjonalny, historyczny i ciê¿ki powiedzmy, za rok.
Nie chcê przyznawaæ sobie racji ostatecznej, i tak - w przypadku ³uku - taka sprawa to kwestia raczej subiektywna, ale jak uwa¿acie, 11 kilogramowy ³uk na pocz±tek to z³y wybór? Mi naprawdê dobrze siê go u¿ytkuje, choæ to dopiero pocz±tki.
pzdr, j.
Cream
Moim zdaniem wybór dobry, chyba ¿e strzelasz strza³ami o masie 50g na odleg³o¶ci 50m ;) W³a¶nie zrobi³em ³uk 12kg dla kuzyna, i strza³ê 32g posy³a zadowalaj±co szybko, z odleg³o¶ci 30m strzelam niewielkim lobem.

Nawet lekkim ³ukiem mo¿na strzelaæ daleko, zw³aszcza je¶li ³uk ma fizycznie lekkie ramiona oraz odpowiednio lekkie strza³y.
muzykus
CYTAT(Halfgar @ 15:42 31.03.2006) *
Je¶li chodzi o ³uki wschodnie to u¿ycie bambusa jest doskona³ym rozwi±zaniem i wydaje siê byæ najbardziej zblizone jak na nasze mo¿liwo¶ci finansowe. Strzela³em z takiego ³uku, produkcji S³awka Wybranowskiego i jestem naprawdê pod wra¿niem wykonania:)

Ja od kiedy strzelam z ³uku pos³ugujê siê wy³±cznie ³ukami S³awka Wybranowskiego. Polecam ka¿demu. Ten cz³owiek naprawdê wiele wie o ³ukach i potrafi je robiæ.
Jendrzej
Witam
Osobi¶cie uwa¿am ¿e ³uki pana Andrzeja Smoliñskiego mo¿na polecic ka¿demu ³ucznikowi, szczególnie ³ucznikowi pocz±tkuj±cemu. Sam co prawda strzelam z ³uku zrobionego przez siebie ale mój syn ma ju¿ drugi ³uk od pana Andrzeja i bardzo sobie chwali. Oczywi¶cie mo¿na czepiac sie nie s± historyczne i.t.p. ale przede wszystkim z ³uków Smoliñskego mo¿na nauczyc siê strzelac poprawnie czego nie mo¿na powiedziec o wiêkszo¶ci ³uków w tym przedziale cenowym. A i historyczno¶c ostatnio poprawi³a sie znzcznie.
Pozdrawiam
Jendrzej
Witam
Osobi¶cie uwa¿am ¿e ³uki pana Andrzeja Smoliñskiego mo¿na polecic ka¿demu ³ucznikowi, szczególnie ³ucznikowi pocz±tkuj±cemu. Sam co prawda strzelam z ³uku zrobionego przez siebie ale mój syn ma ju¿ drugi ³uk od pana Andrzeja i bardzo sobie chwali. Oczywi¶cie mo¿na czepiac sie nie s± historyczne i.t.p. ale przede wszystkim z ³uków Smoliñskego mo¿na nauczyc siê strzelac poprawnie czego nie mo¿na powiedziec o wiêkszo¶ci ³uków w tym przedziale cenowym. A i historyczno¶c ostatnio poprawi³a sie znzcznie.
Pozdrawiam
Pentakris
Mam 13 lat i zapozna³em siê z ofert± p. Smoliñskiego na X Jarmarku ¶redniowiecznym w Chudowie. Kompletnie nie znam siê na ³ukach ale postanowi³em kupiæ 11kg za 280z³. Op³aca mi siê taki zakup na pocz±tek?

Zastanawia³em siê te¿ nad ofert± ³uku refleksyjnego produkcji S³awka Wybranowskiego (ok. 13-14kg). Ten niestety mieszka w Lublinie, a ja w Krakowie...

Oto opis reflexa:

£uk laminowany sklejony z 2 lub 3-ch pasków bambusa,
w majdan wklejona wstawka z innego drewna.
Stylizowany na ³uk wschodni. Po zdjêciu ciêciwy lekki reflex.
Si³a naci±gu do 50 kg. D³ugo¶æ 100-200 cm.

Niestety nie ma zamieszczonej ceny...
1. Czy kto¶ zna cenê tego ³uku?
2. Czy ³uk refleksyjny S. Wybranowskiego by³by lepszy na pocz±tek od wyrobu braci Smoliñskich?
3. Je¶li ceny s± porównywalne, to co lepiej kupiæ?

Proszê o odpowiedzi!
Z góry dziekujê!
Szymek z K-g
11 kg jak dla trzynastolatka i 280 z³. od dobrego producenta- bierz.

CYTAT
£uk laminowany sklejony z 2 lub 3-ch pasków bambusa

Bambus.. s³ysza³em ¿e jest w porz±dku ale napisa³e¶ na forum rekonstrukcji historycznej... wiêc bambus odpada ;p no i 50 kg naci±gu... bez komentarza- ja strzela³em sportowo 4 lata a 30 kg ledwo ci±gnê.
Pentakris
CYTAT
no i 50 kg naci±gu... bez komentarza
Na stronie pisze ¿e do 50 kg. Wiêc chyba mo¿na mniejszy naci±g...
hador
jedna rzecz nie polecam kupowac ³uku 11kg bo bardzo szybko z nioego wyrosniesz

kiedys by³em w sytuacji takiej jak ty (mia³em 13 lat i chcia³em kupic ³uk) i mia³em zamiar kupic 13kg ale w koncu kupi³em 15-16kg i naprawde nie za³uje troche sie wyrobi³em i teraz jest on dla mnie s³aby i strzelam na pe³nym luzie (nie musze strzelac lobem bigsmile2.gif )

ps. nie chce ci robic metlika ale zastanów sie nad tym co napisa³em bo jak nie masz kasy co rok kuowac ³uk to wyjdziesz na tym dobrze

pozdrawiam 

Pentakris
Dziêki, przemy¶lê to.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.