Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Utensylia] Gofrownice
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Kuchnia
Stefan Mi¶kiewicz
Witam. Chcia³em sie spytac czy mo¿e kto¶ ma namiary na osobe która by³a by wstanie zrobic takie gofrownice jak na za³±czonych zdjêciach. Z tego co dobrze wnioskuje s± one zrobione z ¿eliwa wiec jest to odlew. Wiem te¿ ¿e na XV w s± jak najbardziej historyczne.Dziêki za odpowiedz Stefan.
Stefan Mi¶kiewicz
Halooo Halooo chop chop jest tam kto bo widze ze ogolna cisza nastala:(
Kuba Bia³ek
A mozna widziec skad pewnosc historycznosci tych gofrownic ? Na jakich zrodlach sie opierasz?
Stefan Mi¶kiewicz
Witam po pierwsze opieram sie na przepisach z XV o gofrach a podrugie na ikonografii widac w kilku miejscach wlasnie takie urz±dzenia:).
Rita
Ja mam w domu podobn± gofrownicê - odlewana z jakiego¶ metalu, okr±g³a. Po prababci. Mo¿e lepiej na pocz±tek siê przej¶c po targach staroci? Widzia³am takie ró¿ne na Jarmarku Dominikañskim. Pozdrawiam smile.gif
Tomasz Rejf
Takie gofrownice sa jak najbardziej historyczne w XVI i XVII wieku. Na taki okres szuka³em. Mo¿na zobaczyæ czy na wcze¶niejszych obrazach wystêpuje. Te¿ takie poszukuje smile.gif Na wielu obrazach widaæ prostok±tne gofrownice tylko r±czka by³a z innej strony. Tu widaæ w ¶rodku lekko po prawej kobieta robi gofry.
Vislav
Witam

Znana (to co znalaz³em) historia tego urzadzenia siêga staro¿ytnego Egiptu. W Europie ju¿ w XIII wieku.

Stronki
http://www.coquinaria.nl/english/recipes/0...4histrecept.htm
http://food.families.com/waffles-and-wafer...ers-505-508-efc

pozdrowienia
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Problem mo¿e byæ z materia³em- wygl±da na to, ¿e ¿eliwa w XV nie znano z powodu temperatury potrzebnej to osi±gniêcia odpowiedniej postaci ¿elaza. Na wcze¶niej- mo¿e z br±zu? Pozdrawiam
Gwyn
Viator
Tomaszu Rejfie!!!

Sorry za offtopic, ale z wklejonym przez Ciebie Brueglem okno mi siê nie mie¶ci wszerz na ekranie, a i tê kobietê z gofrownic± trzeba sobie na tej p³achcie znale¼æ...

Pro¶ba do wszystkich: Jak nie macie dobrego narzêdzia, ¶ci±gnijcie sobie darmow± (freeware) przegl±darkê IrfanView (np. od producenta ze strony www.irfanview.com). Umo¿liwia ona nie tylko szybkie przegl±danie wiêkszo¶ci formatów z jpg-ami na czele, ale i proste wycinanie fragmentu wiêkszego obrazka: zaznaczamy obszar (okno) klikaj±c i przeci±gaj±c mysz± na rysunku, wycinamy i wklejamy (Ctrl+X, Ctrl+V) i ju¿ mamy fragment, któy mo¿emy te¿ przeskalowaæ (w menu Image > Resize/Resample) a nawet wyostrzyæ (Sharpen) i zapisaæ na dysku jako nowy obrazek.

Oszczêdzajmy pojemno¶æ serwera Frehy!

Pozdrawiam -
Rita
A br±z, Gwynie, nie rozpu¶ci³by siê na ogniu podczas sma¿enia gofrów? Nie by³o to raczej lane ¿elazo, jak lufy do piszczeli? Albo mied¼?
djdomin
Br±z nie, za wysoka temp. topnienia. Cyna by sie mog³a rozpu¶ciæ (a raczej roztopiæ).
Rita
Dziêkujê. Na metalu sie nie znam. Na kuchni juz bardziej smile.gif Br±z jest stopem jakich metali? I czy ¶nied¼ na nim nie jest toksyczna?
djdomin
Br±z: cyna + mied¼. ¦nied¼ zielona, czyli octan miedzi, jest toksyczny na wszystkim, ale ³atwo siê zczyszcza.
Marcvs Rebivs Cacaivs Asellio
CYTAT
Br±z jest stopem jakich metali?


Droga Rito ... bez lenistwa prosze, takie podstawowe informacje jak to co to jest br±z (stop cyny i miedzi) mozna sobie wygooglowac, a takze poczytac o jego temp topnienia itp

Tak .. sniedz jest slabo toksyczna.
Micha³ /Gwyn/ Czerep
A usuwa siê m.in przez gotowanie w li¶ciach rabarbaru (tradycyjna metoda angielska). Pozdrawiam
Gwyn
Don Carlos
Odswiezajac temat.

Skoro jest o gofrownicy, to moze ktos zna jakis przepis na ciasto gofrowe, oczywiscie HISTORYCZNY przepis.

Musze sie przyznac ze udalo mi sie !!wreszcie!! zakupic porzadna gofrownice, stara!! i w bardzo dobrym stanie!! Ktora zamierzam uzywac.
Postaram sie szybko zrobic zdjecia i wkleic.

Don Carlos
Pierwsza fota.
Grace
Przy okazji ch³tury w Ciechanowcu uda³o siê powy¿sz± gofrownicê wypróbowaæ.

Przepis pochodzi³ z ksia¿ki kucharskiej wydanej w Londynie w 1724 roku - Mary Kettilby, A Collection of Above Three Hundred Receipts i zosta³ przez mnie odrobinê zmodyfikowany. Podajê w wersji w jakiej by³ wykonany.

4 jajka
40 dkg m±ki
1,5 kostki mas³a
¶mietanka s³odka
kilka ³y¿ek cukru (trzcinowego)
10 dkg dro¿d¿y
3 ³y¿ki wody ró¿anej
tzw szczypta soli
[w oryginalnym przepisie jest zmielona ga³ka muszkato³owa- nie wszyscy j± toleruj± wiêc z niej zrezygnowa³am - i 2 kostki mas³a]

Wykonanie [sugestia moja bo w przepisie nic nie by³o]: rozprowadziæ dro¿sze ¶mietank± , dodaæ cukier, mas³o stopiæ w rondelku, jajka rozbe³taæ, dodaæ m±kê, stopione mas³o, dro¿d¿ i wymieszaæ wszystko razem.
Ciasto powinno wyj¶æ do¶æ gêste, nielej±ce siê

Sos: stopione mas³o (0,5 kostki), wino bia³e s³odkie, cukier, cynamon zmielony - rozpu¶ciæ, wymieszaæ.

Zak³adam, ¿e z uwagi na obecno¶æ przypraw korzennych oraz ilo¶æ mas³a (de facto równa ilo¶ci m±ki) ten przepis by³ do¶æ wyrafinowany i ekskluzywny. W wersji tañszej i bardziej obozowej mo¿na by moim zdaniem dokonaæ paru modyfikacji - czê¶æ mas³a i ¶mietankê zast±piæ mlekiem, cukier trzcinowy miodem, zrezygnowaæ z przypraw korzennych i aromatycznej wody ró¿anej.

Niemniej gofry wysz³y bardzo dobre i znalaz³y uznanie icon_mrgreen.gif
Pinior
Moja rada- je¶li rezygnowaæ z czê¶ci mas³a i ¶mietany na rzecz mleka- da³bym t³uste kozie mleko. Je¶li wola przywiozê Ci flaszkê (od "moich" kóz) na Warszawê 18-20 lipca. Oczywi¶cie w zamian za kawa³ek gofra:)
Don Carlos
Krotka fotograficzna relacja:
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.