Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: XIII-wieczne manewry na zamku w Ciechanowie -> 28-30 lipc
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2006
Stron: 1, 2
Bartosz
Hej
Jak to stre¶ci³ ³adnie Bagrit rok temu:
"Nazwa wydarzenia: XIII-wieczne manewry na zamku w Ciechanowie
Organizator: £om¿yñska Grupa Odtwórstwa Historycznego "Spiritus Temporis"
Charakter imprezy: Datowana XIII w
Miasto: Ciechanów
Kraj: Polska "
dodam kilka drobiazgów
data: 28-30 lipca
impreza na zaproszenia - stali bywalcy mog± na nie liczyæ "z góry" ale musz± siê zg³osiæ, ¿e chc±smile.gif; osoby nam nie znane proszone s± o przes³anie zdjêæ co by¶my mogli pozachwycac siê wami:) na adres bractwo@rycerze.pl
Wszystkich ubieg³orocznych uczestników maj±cych ciekawy pomys³, uwagi odno¶nie organizacji itp. do zg³aszania ich - najlepiej na priva, bêdziemy bardzo wdziêczni.
Mamy kilka ciekawych pomys³ów, którymi mam nadzieje sprawimy wam wielk± rado¶æ.
W miarê up³ywu czasu bêdziemy zdradzaæ inne "sekrety" a tymczasem idê co¶ poszyæ.
Dozobaczenia
mam nadziêjê, ¿e ju¿ w maju na I³¿y:)
hej
Glendziol
A ju¿ sie ba³em ¿e ciechanowska impreza sie nie odbêdzie.Jako¶ d³ugo cisza by³a...W ka¿dym razie je¶li chcecie znowu ugo¶ciæ ma³± ekipe z Lublina to my¶lê ¿e troche sie nas zbierze.Ja w ka¿dym razie bardzo mi³o wspominam ostatni± impreze i mam nadzieje bawiæ sie co najmniej tak samo dobrze jak ostatnio smile.gif
P.S.Tym razem we¼miemy wiêcej toporów i rozbijemy brame w czasie szturmu bum.gif
P.S.2.mam nadzieje ¿e wyskrobiecie troche czasu w pocz±tkach miesi±ca aby odwiedziæ nas w Horodyszczu.Serdecznie zapraszamy.
madrath
Witam,

Jak tylko Bog i brak pogan pozwoli to bezwzglednie bede. Imprezka 2 lata temu przednia byla i zacna wielce.

M.
Bartosz
smile.gif
taaa
Sfinksy reaktywacja?
smile.gif
Bartosz
hej
drobna informacja
w tym roku w Ciechanowie odbyæ siê maj± dwie imprezy o charakterze rycerskim. W zwi±zku z pytaniami/niejasno¶ciami jakie do mnie dotar³y pozwolê sobie to jasno okre¶liæ.
My czyli Spiritus Temporis wraz z w³adzami miasta Ciechanów organizujemy cyklicznie (mo¿na tak powiedzieæ juz chyba) "XIII - wieczne manewry na zamku w Ciechanowie":)
Tydzieñ po nas w tym samym miejscu imprezê datowan± na XV wiek zapowiada Chor±giew Rycerstwa Ziemi Ciechanowskiej.
Ekipie ciechanowskiej ¿yczymy udanej imprezy i weso³ej zabawy...
a nam boskich manewrów:)

to tak w kwesti klarowno¶ci
dozobaczenia
pozdrawiam
Bartosz
KhaToo
Jak zawsze ja chêtnie przyjade chod¼by znowu sam;( O ile bedziecie mnie chcieli:)
Baron
Je¶li nie macie nic przeciwko ekipa Ku-Klux-Klan (templary z Koronowa) chcia³aby zg³o¶iæ chêæ przyjazdu.
Ukasz Spode £ba
Witam
I znów, tak jak na przyk³adzie Ogrodzieñca: je¶li bêdê w Polsc, albo nie bêdê na innym wyje¼dzie (co oka¿e siê w maju zapewne), to zg³aszam chêæ uczestnictwa. Ile osób ze mn± bêdzie - nie wiem, to trzeba uzgodniæ z grup± no i z Lub±. Foty bêd± oczywi¶cie, z racji tego, ¿e to by³by nasz "pierwszy raz". Ale s³ysza³em, ¿e imprezka super - wiêc ja bardzo chêtnie szczerba.gif (oczywi¶cie, je¶li macie miejsca dla bezdomnych, bo namiotu NA RAZIE siê nie dorobi³em) tongue.gif

Pozdrawiam
Ukasz
Fiodor Bie³yj
Hej,
By³em w zesz³ym roku, bardzo chêtnie bym do³±czy³ równie¿ teraz, w ilo¶ci od 1 do 4-ch icon_rolleyes.gif zarówno do zabawy jak i na buhurty shocked.gif

loki08.gif
Bartosz
jol
smile.gif
KhaToo - oczywi¶cie zaproszenie dla Ciebie bêdzie:)

"templary z Koronowa" mog± a nawet powinny czuæ siê zaproszone:) zaproszenie prawdopodobnie do rêki wrêczê osobi¶cie:)

Fiodorze mi³o s³yszeæ (czytaæ), ¿e masz ochotê przybyæ ponownie. Zaproszenie bêdzie z pewno¶ci±.
Bêdziemy wdziêczni za podanie dok³adnej liczby walczacych i bioracych udzia³ w innych konkurencjach. To oczywi¶cie troszeczkê bli¿ej terminu imprezy - jak zwykle cos siê w sk³adach mo¿e do tego czasu pozmieniaæ.
O tym napiszemy jeszcze.
Cieszê siê wielce i z pewno¶ci± do zobaczenia

Ukaszu Spode £ba - fotki to podstawa i czas (limity miejsc itp.)

ja tylko przypomnê, ¿e fotki ludzi "nowych" dla nas i inne zg³oszenia z list± osób s³aæ nale¿y na adres bractwo@rycerze.pl
bêdzie nam to ³atwiej ogarn±æ

dziêki
pozdrawiam
Bartosz
Visenna
Ja te¿ chcê! Ja te¿! Rok temu nie mog³am zostaæ do koñca imprezy, ale w tym roku chcia³abym to bezwzglêdnie naprawiæ. Mam nadzieje, ¿e równie¿ moge liczyæ za zaproszenie ^^

Pozdrawiam
Joanna
Witam

Tak ¿eby¶cie o nas nie zapomnieli przy planowaniu turnieju - BBR te¿ bêdzie tylko jeszcze nie wiem w jakim sk³adzie (przynajmniej 3 osoby na dzieñ dzisiejszy) smile.gif

Tymczasem zdjêcia przeze mnie i moich kompanów poczynione w zesz³ym roku mo¿na ogl±daæ pod adresem: http://www.bbr.bialystok.pl/galeria/wysw_p...%202005&idkat=6

pozdrawiam
Marek Hilgendorf
Ile to ju¿ razy mia³em siê pojawiæ???....
Tym razem na pewno siê zjawimy w sk³adzie w przyblizeniu "i³¿eckim". Mam wysy³aæ zdjêcia, czy wystarczy jak nas sobie obejrzycie na I³¿y???
Fiodor Bie³yj
Zg³aszam równie¿ chêæ przyjazdu Zapadnej Baszni, w sk³adzie takim jak ostatnio (oko³o 10-15 osóB), kontyngent mêski w ca³o¶ci na usmieszek_11.gif bojowo, damski na usmieszek_02.gif

(a szczegó³y mo¿na omówiæ ju¿ 28-go kwietnia osobi¶cie, wiadomo gdzie shocked.gif icon_wink.gif )
Bartosz
hej

"czy wystarczy jak nas sobie obejrzycie na I³¿y???" - w zupe³no¶ci wystarczy:) do zobaczenia

Cieszymy siê równie¿ na chêæ przyjazdu do nas Zapadnej Baszni:) Jak w ubieg³ym roku bêdziemy Fiodorze prosili Ciê o dok³adne "namiary i instrukcje" w kwestii zaproszeñ

no to hej
smile.gif
Fiodor Bie³yj
Bartoszu, "nie dam siê prosiæ" bigsmile2.gif

thanx.gif

salut! smile.gif
Kless
Jak tylko nas zechcecie, to zjawimy sie ja i maz. smile.gif smile.gif Zgloszenie wlasnie wysylam.
pozdrawiam smile.gif
Kless
Poprostu
Witam serdecznie!
Do kiedy mo¿na wysy³aæ zdjêcia by za pó¼no nie by³o? Szpitalnicy z Komandorii Podlaskiej s± chêtni przyjechaæ. (~3-4osoby).

Pozdrawiam
Jacek
Halfgar
Hmmm ... czy pobo¿ni ry(m)cerze przyjm± pod swój dach pokornych saracenów?? tracker.gif Mo¿na nas by³o ogl±daæ na I³¿y :D
Marek Hilgendorf
Bartku- nie wiem, czy odebrali¶cie nasze zg³oszenie. Wys³a³em do¶æ dawno zgodnie z Twoj± sugesti± na podany adres mailowy.
Mam nadziejê, ¿e dosz³o, bo podobno mieli¶cie jakie¶ k³opoty ze skrzynk±.....

Pozdrawiam
Ukasz Spode £ba
Obawiam siê, ¿e mnie nie bêdzie dunno.gif Do Niemiec jadê icon_sad.gif
Bartosz
Hej
Marku Hilgendorf - masz wiadomo¶c na priva. Mimo zawirowañ w poczcie (ju¿ po problemie) wydawa³o mi siê wszystko jasne ale teraz macie kolejne potwierdzenie:)
tak wiêc czekamy na Twoj± gromadkê

Szpitalnicy z Komandorii Podlaskiej - "Do kiedy mo¿na wysy³aæ zdjêcia by za pó¼no nie by³o?" - radzi³bym natychmiast poniewa¿ lista ju¿ w³a¶ciwie zamkniêta

Halfgar - "Mo¿na nas by³o ogl±daæ na I³¿y", wybacz ale wola³em ogl±daæ przedstawicielki p³ci pieknej:) przy¶lij zg³oszenie na bractwo@rycerze.pl

lista go¶ci jest ju¿ d³uga i znakomita tak wiêc og³aszamy jej zamkniêcie

w tym temacie ze strony organizatorów dotychczas cisza - w przysz³ym tygodniu pojawi± siê szczegó³owe informacje
my¶lê, ¿e Ci co byli wiedz± czego siê spodziewaæ
Ci których nie by³o - dowiedz± siê w tym roku
a na wszystkich czekaj± niespodzianki
smile.gif
i tym mi³ym akcentem
koñczê wiadomo¶æ
i ¿yczê mi³ego wieczoru

pozdrawiam
Bartosz
Robert Szatecki
Witam!

A czy moja grupa znajduje siê na li¶cie zaproszonych tak jak to ustalili¶my na I³¿y:>?

Pozdrawiam
Galahad
Bartosz
hej
dok³adnie tak
znajduje siê, ma ciep³y k±cik i zamówi³a ma³± czarn± kawusiêsmile.gif
smile.gif
Pozdrawiam:)
Bartosz
Halfgar
CYTAT(Bartosz)
hej
dok³adnie tak
znajduje siê, ma ciep³y k±cik i zamówi³a ma³± czarn± kawusiêsmile.gif
smile.gif
Pozdrawiam:)
Bartosz

... Ma³± czarn± kawusiê zgodnie z tym co mi wiadomo mogli piæ wtedy tylko saraceni ;) ... Mój zestaw kawowy jest ju¿ gotowy icon_mrgreen.gif
Bartosz
Witam

Chcemy by impreza coraz bardziej zwi±zana by³a z oblê¿eniem. S³u¿yæ temu maj± zmiany w konkurencjach oraz ca³kowicie nowa koncepcja bitwy. Turniej ³uczniczy otrzyma³ nowe konkurencje jeszcze bardzej zwi±zane z oblê¿eniem oraz fina³ maj±cy byæ walk± dwóch ³uczników:) (oczywi¶cie nie bêdzie to walka na piê¶ci a szczególna rywalizacja). Znaj±c ¿ycie jednym z tych ³uczników bêdzie Piotr z Mielca:) Równie¿ konkurs dla dam bêdzie zupe³nie inny od dotychczasowych i pozwoli sprawdziæ siê naszym kobietom pod k±tem udzia³u w walkach o zamek.
Plan imprezy na dniach zamie¶cimy tu na forum.
Zdradzê tylko, ¿e bitwa sobotnia jak i niedzielna maj± stanowiæ integraln± ca³o¶æ. Zwi±zane s± fabu³± i akcj±. Walki toczyæ siê bêd± tylko i wy³±cznie o obozowisko. Wybudujemy du¿± i solidn± bramê obozowiska (zupe³nie inn± ni¿ w roku ubieg³ym), któr± strona broni±ca obsadzi za³og± oraz dwa "chodniki" przy bramie. Przewidujemy udzia³ 2 oddzia³ów ciê¿kozbrojnych oraz 2 lekkozbrojnych (po obu stronach), oddzia³u ³uczniczego oraz in¿ynieryjnego. W bitwie u¿yjemy taranu i machin miotaj±cych. Bior±c pod uwagê atrakcyjno¶æ walk toczonych o bramê w roku ubieg³ym oraz ich widowiskowo¶æ bêdziemy d±¿yli by bitwa z roku na rok rozrasta³a siê i pod jej k±tem organizowaæ bêdziemy ca³± imprezê.

Dodatkowo informujê o atrakcji jak± nam zapewni Kompania ¶w. Miko³aja. W sali rycerskiej na zamku zaaran¿uj± wnêtrze kaplicy z XIII wieku (wraz z o³tarzem i wszelkimi liturgicznymi naczyniami) oraz przeprowadz± mszê ¶wiêt±. Uzgadniamy jeszcze czas, w którym bêdzie ona mia³a miejsce. Prawdopodobnie odbêdzie siê tu¿ przed bitw± i bêdzie przygotowana pod k±tem rycerstwa id±cego do boju, wraz z b³ogos³awieñstwem. Nastêpnie odbêdzie siê procesja na pole bitwy.
O szczegó³ach proszê niech szerzej wypowie siê Adam z Kompanii ¶w. Miko³aja.

Do osób, które otrzyma³y od nas pisemne lub mailowe zaproszenie dotrze nied³ugo kolejny list elektroniczny z pro¶ba o potwierdzenie przyjazdu. Prosimy o jak najszybsze udzielenie na niego odpowiedzi.

Tak jak w roku ubieg³ym wszystkim zmotoryzowanym uczestnikom zaopewniamy parking do którego klucz mamy tylko my i w³adze miasta.

Ps. Zgodnie z wcze¶neijszymi obietnicami tegoroczne toi - toie bêd± na wy¿szym poziomie i dojad± specjalnie dla nas ze stolicy.

pozdrawiam serdecznie
Bartosz
jedam von blabo
Zawitajcie

Nasz kapelan ks. Anzelm Ettelt odprawi uczesnikom mszê w rycie klasycznym. Bedzie ona sprawowana przy naszej skromnej rekonstrukcji o³tarzyka polowaego biskupa wyznawcy ¶w. Miko³aja. Z czasem bedziemy straali siê urozmwiciæ i wzbogacic t± rekonstrukcjê sredniowiecznej liturgii o szaty wzorowane na zabytkach, mo¿e profesjonalny chora³ i paramenta liturgiczne. Nasz stan pracy nad tym ciekawym elementem historii naszej cywilizacji pokazemy ju¿ na imprezie w Ciechanowie.

Kapelan bêdzie je¶li to mozliwe udziela³ tym co chc± potrzebnych sakramentów, g³ownie spowiedzie i komunii, oczywisæie w rycie z XIII wieku. Msza bêdzie swpiewana na nutê mszy "anielskiej" nr VIII wla¶nie z
interesujacego nas wieku.

Odsy³am ciekawych jak wyglada taka liturgia do strony http://www.swietydominik.prv.pl/ tam w galerii mo¿na zobaczyæ jak taka msza wyglada.

Chca³bym z góry podziêkowaæ organizatorom Manewrów za ¿yczliwosæ i pomoc w organizacji liturgii.
Wy¶le niebawem frehowiczom teksty mszy aby mogli siê przygotowaæ.

Pozdrawiam
Jeda¶ko von Blabott
Adam B³awat
Kompania ¦wiêtego Miko³aja
madrath
Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazuj± na to ¿e bêdê móg³ wpa¶æ i siê pom³óciæ smile.gif

Cieszê siê tym bardziej, ¿e na ostatnim Ciechanowie nie mog³em byæ angsad.gif a pierwszy XIII-nastkowy wspominam baardzo mi³o.
Kless
Niestety mnie i mê¿a nie bêdzie na Ciechanowie pomimo najszczerszych chêci icon_cry.gif Praca, praca, praca...
Bartko z £om¿yñca
Witam Wszystkich!

Opowiem nieco szerzej o my¶li przewodniej tegorocznego Ciechanowa. O oblê¿eniu.

Jak za pewne pamiêtacie, rok temu odby³a siê krótka walka o bramê. By³o przy tym mnóstwo zabawy, sporo osób wziê³o udzia³. Tym razem bêdzie to g³ówny element turnieju i znacznie mniej bêdzie tu mniej spontanu, a wszystko bêdzie lepiej zorganizowane.

Po kolei:

Brama.

Tym razem znacznie wiêksza, lepsza i o innej budowie. Bêdzie mia³a raczej formê jednoczê¶ciowej wie¿y, która ma wrota we wnêtrzu konstrukcji. Nad poziomem wrót bêdzie zadaszone piêtro. Bêd± te¿ na obu skrzyd³ach mury z pomostami, tote¿ dotychczasowa bramka zamieni siê w do¶æ solidne fortyfikacje.

Sprzêty oblê¿nicze.

Na 100% bêdzie taran. Spodziewamy siê te¿, ¿e do dyspozycji oblegaj±cych bêdzie trebusz. O trebuszu nieco wiêcej za kilka dni.

Zbrojni.

Normalka. Panowie w zbrojach bij± siê jak zawsze. Z jednej strony broni±, z drugiej atakuj± bramê.

Lekkozbrojni i szara piechota ;).

Lekkozbrojni bêd± w czê¶ciowym uzbrojeniu, tak jak na I³¿y. Walki sofciarskie. Mo¿na spokojnie nosiæ he³my bez os³ony twarzy. Typowa broñ metalowa.

Szara piechota - czyli nowy stopieñ ewolucji tych gromadek ludzi rzucaj±cych ró¿nymi rzeczami z wie¿y. Ludzie, którzy bêd± siê tu bili mog± byæ nieopancerzeni, ale w pe³ni ubrani. ¯adnej bielizny. Choæ preferowane jest posiadanie conajmniej przeszywki. Piechurzy do walki u¿ywaæ bêd± tzw. "miêkkich w³óczni", czyli swego rodzaju du¿ych pacynek. Ju¿ wkrótce zdjêciowe step by step jak zrobiæ taki sprzêt. Jest to kwestia 20 minut robotki. Ta formacja walczy na totalnym luzie, maszeruje przy bêbenku, robi du¿o szumu i ma³o szkód.

I jedni i drudzy rozstawieni bêd± na murach po bokach wie¿y(je¶li o obroñców chodzi).

£ucznicy.

Bêda po obu stronach. Prosimy ka¿dego ³ucznika o przygotowanie 5 pacynek. Zdecydowanie wiêcej ³uczników damy dla atakuj±cych, a ³ucznicy obroñców bêd± jednocze¶nie obs³ug± wie¿y.

Bitewny catering ;)

Bitwa bêdzie troszkê trwa³a, wiêc przewidujemy, ¿e potrzebne bêd± Panie ratuj±ce walcz±cych wod± smile.gif

Kwestie bezpieczeñstwa.

Bitwa bêdzie sfabularyzowana.
Ostrza³ z trebusza bêdzie ca³kowicie kontrolowany przez fabu³ê, a pole ra¿enia bêdzie zawczasu ustalone.
Kwestia miêkkich w³óczni nie powinna budziæ kontrowersji zwi±zanych z bezpieczeñstwem. Jest to patent wielokrotnie testowany bez opancerzenia i nigdy nie by³o nawet powa¿niejszych siniaków. Na pewno dla wszystkich bêdzie jasne, ¿e to nie ¿aden wygrzew.
Rzeczy, które bêd± spada³y na walcz±cych z wie¿y bêd± zdecydowanie skalibrowane i przygotowane wcze¶niej.
Lekkozbrojne ekipy absolutnie nie mieszaj± siê z ciê¿kimi. ¯adnych nie¶miertelnych, ani ludzi, których nie ma jak atakowaæ metalow± broni± nie bêdzie pod nosem ciê¿kozbrojnych.
Pacynki tylko w opancerzonych.
Mury bêd± na tyle niskie, ¿e nie powinno dziaæ siê nic niebezpiecznego.

Przebieg bitwy.

Opiszê tu tylko to, co podczas oblê¿enia siê wydarzy, a nie dok³adny plan bitwy. Chcê, ¿eby uczestnicy nie czuli siê jak na Grunwaldzie, gdzie ka¿dy wie co siê za chwilê wydarzy. Dok³adny przebieg bêdzie omówiony tylko z dowódcami.

Mo¿na siê spodziewaæ:
G³ównego szturmu wszystkich oddzia³ów. Kilku mniejszych. Jednoczesnego ostrza³u trebusza i ³uczników. Pojedynków na polu przed wie¿±. Ataku lekkozbrojnych z drabinami na mury. Kilku scenek fabularnych, typu pertraktacje w trakcie, mo¿e wypêdzenie darmozjadów przez obleganych, ró¿ne bêd± opcje.

Wszystko bêdzie tak rozstawione, ¿eby bitwa trwa³a stosunkowow d³ugo(oko³o godziny z paroma minutami), mia³a przerwy fabularne, w których walcz±cy bêd± mogli odpocz±æ i napiæ siê wody, by by³a dobrym widowiskiem dla ogl±daj±ch i niezapomnian± zabaw± dla uczestników.

Naszym wielkim pragnieniem jest, by by³o to niezwyk³e wydarzenie i ¶wietna zabawa dla wszystkich. Bitwa, jakiej jeszcze siê nie robi³o na turniejach. W zwi±zku z tym chcia³bym tu wszystkich prosiæ i wszystkim zapowiedzieæ, by nakrêcali siê w³a¶nie na ten element turnieju. "Wakacje rycerskie" swoj± drog± bêd± wszechobecne i pomy¶limy, co by tu jeszcze ciekawego zaproponowaæ, ¿eby by³o coraz fajniej. Jednak wymagamy pe³nego zaanga¿owania ludzi w oblê¿enie. Wymagamy tylko tego od uczestników imprezy, reszta pozostaje jak zwykle, totalny luz i zabawa.

Chcia³bym byæ dobrze zrozumiany, nie ma takiej opcji, ¿eby jaki¶ facet w obozie sta³ i nic nie robi³ podczas bitwy. Czego¶ takiego nie akceptujemy.
W szarej piechocie mo¿na wyj¶æ nawet w ubraniu, a je¶li kto¶ w ¿aden sposób nie ma jak przewie¼æ w³óczni, to dogadujemy siê i bêdzie czeka³a na Was gotowa za skromna op³at±. Spodziewam siê te¿, ¿e Panie obficie przyjad± z ³ukami i chêtnie bêd± poi³y wod±.

Jutro zrobimy zdjêcia jak siê robi tak± w³óczniê.

Dziêkujê za uwagê i mam nadziejê, ¿e wszyscy wyka¿± siê sporym entuzjazmem dla tego przedsiêwziêcia.
Fiodor Bie³yj
shocked.gif wow shocked.gif

CYTAT
Naszym wielkim pragnieniem jest, by by³o to niezwyk³e wydarzenie i ¶wietna zabawa dla wszystkich. Bitwa, jakiej jeszcze siê nie robi³o na turniejach. W zwi±zku z tym chcia³bym tu wszystkich prosiæ i wszystkim zapowiedzieæ, by nakrêcali siê w³a¶nie na ten element turnieju.

usmieszek_11.gif jestem do dyspozycji, plan jest ¶wietny i calkiem do zrobienia clap.gif

pozdrawiam
loki08.gif
Bartosz
Witam

Oto plan turnieju:
29 lipca (sobota):
10:30 Powitanie bractw
11:00 Konkurs dla dam
12:00 Turnieje i zabawy
plebejskie
13:00 Turniej ³uczniczy
15:00 Obiad
17:00 Oblê¿enie obozowiska - przed nim msza
xx:xx Biesiada (troszkê po bitwie by¶my zd±rzyli "pas startowy" ustawiæsmile.gif

30 lipca (niedziela):
11:00 Fina³y turnieju ³uczniczego
13:00 Buhurt, bojówka lub walka o bramê - w zale¿no¶ci od chêci uczestników
15:00 Zakoñczenie turnieju

Pozdrawiam
Bartosz
TomaszW
Hejkum,
czy skoro takie pikne plany na oblê¿enie s±, to taki ca³kowicie niezbrojny pacho³ jak ja bêdzie móg³ siê nadaæ do jakiej¶ budowy? czy tê przyjemno¶æ zostawiacie dla siebie? albo chocia¿ jakie¶ oddzia³y in¿ynieryjne smile.gif
Bartko z £om¿yñca
CYTAT(TomaszW)
Hejkum,
czy skoro takie pikne plany na oblê¿enie s±, to taki ca³kowicie niezbrojny pacho³ jak ja bêdzie móg³ siê nadaæ do jakiej¶ budowy? czy tê przyjemno¶æ zostawiacie dla siebie? albo chocia¿ jakie¶ oddzia³y in¿ynieryjne smile.gif

Je¶li masz ochotê przyjechaæ w tygodniu i budowaæ z nami, to zapraszamy. Generalnie ka¿dy mo¿e przyjechaæ, bêdziemy tam od niedzieli, a mo¿na mieszkaæ na zamku. Jednak, jesli chodzi sam± bitwê, to ju¿ powiedzia³em...

CYTAT
Ludzie, którzy bêd± siê tu bili mog± byæ nieopancerzeni, ale w pe³ni ubrani. ¯adnej bielizny. Choæ preferowane jest posiadanie conajmniej przeszywki. Piechurzy do walki u¿ywaæ bêd± tzw. "miêkkich w³óczni", czyli swego rodzaju du¿ych pacynek.

A w za³±czniku prezentacja robienia takiej w³óczni. Na zdjêciu 4 jest taki kwadracik, których wk³adamy zawsze 8, ¿eby zmiêkczyæ bardziej przód bez poszerzania ca³ej poduchy.

edit:nie napisa³em czego¶, co dla mnie by³o oczywiste, a nie musi byc dla wszystkich... ten ró¿owawy materia³ id±cy na zmiêkczenie to surówka filcowa.
Brat Tomasz
Mam pytanko, czy lekko zbrojni mog± wychodziæ z glewiami i innego typu drzewcówkami ? Dodam ¿e na I³¿y nawet lekko zbrojni musieli mieæ minimum przeszywe i co¶ na g³owe np: kaptur kolczy albo jaki¶ che³mik, co dawa³o nam mo¿liwo¶æ walki broni± bez pacynek.
Bartko z £om¿yñca
CYTAT(Brat Tomasz)
Mam pytanko, czy lekko zbrojni mog± wychodziæ z glewiami i innego typu drzewcówkami ? Dodam ¿e na I³¿y nawet lekko zbrojni musieli mieæ minimum przeszywe i co¶ na g³owe np: kaptur kolczy albo jaki¶ che³mik, co dawa³o nam mo¿liwo¶æ walki broni± bez pacynek.

CYTAT
Lekkozbrojni bêd± w czê¶ciowym uzbrojeniu, tak jak na I³¿y. Walki sofciarskie. Mo¿na spokojnie nosiæ he³my bez os³ony twarzy. Typowa broñ metalowa.

Pacyny s± dla tych, którzy broni nie maj±, albo nie maj± ¿adnego opancerzenia.

A broñ drzewcow± mog± mieæ tak d³ugo jak wszyscy wiedz±, ¿e w grupach lekkich walka jest odgrywana. smile.gif

Edit:zapomnia³em powiedzieæ, ¿e broñ drzewcowa za wyj±tkiem w³óczni z metalowym ostrzem.
Driada
a ja mam kilka pytañ, czy ³ucznicy stajacy do turnieju a nie staj±cy do oblê¿enia (brak os³on) te¿ maja mieæ pacyny? Jaki s± wymagania sprzêtowe do turnieju? Czy bisoki wchodz± w grê, czy tylko "full-medival-bows" ? Czy jest gdzie¶ aktualny regulamin, bo jako¶ nie mog³am go znale¶æ na Waszej stronie, mo¿e mam z³y adres? I rozumiem, ¿e pi±tek 28 to pora przyjazdów czy s± jakie¶ ustalone godziny od której do której mo¿na przyje¿dzaæ?

pozdrawiam
<---------<<<-
Marek Hilgendorf
Ja ma³y off-topic. Czy to-to na zaproszeniach to Drzewiak??? Bo co¶ mi ta roztañczona persona zalatuje jego Drzewiakow± Mo¶ci±....
Bartko z £om¿yñca
Driado, nie wiem, czy co¶ namota³a¶, czy to ja nie wiem o czym piszesz. £ucznicy na bitwie nie potrzebuj± ¿adnych "os³on". A ³ucznicy w turnieju pacynek. Czy w zwi±zku z tym znika problem ³uczników nie bior±cych udzia³u w oblê¿eniu, a bior±cych w turnieju tongue.gif

A co do Bisoków, to owszem dopuszczalne. W pi±tek tradycyjnie spodziewamy siê przyjazdu wiêkszo¶ci zaproszonych, nawet im wcze¶niej, tym lepiej, ale jak ju¿ mówi³em na zamku jeste¶my od najbli¿szej niedzieli i ka¿dy mo¿e od tego momentu przyje¿d¿aæ.

Marek, taaa, to Drzewiak bigsmile2.gif
Martyna
Pierwszoroczna Smoczyca te¿ siê zjawi icon_wink.gif
Widze, ¿e fajna impreza sie zapowiada, do zobaczenia!
Driada
No to teraz wszystko jasne, bardzo dobrze mnie zrozumia³e¶. smile.gif
Ju¿em siê doczekaæ nie mogê smile.gif
do zobaczenia
<---------<<<-
Joanna
Bartek wspomina³es co¶ o bêbenku ---> zg³aszam chêæ jego dostarczenia i obs³ugi bigsmile2.gif

Z Bia³ego bêd± na 100% 4 osoby - jeden ³ucznik i 3 bia³og³owe smile.gif

pozdrawiam
Bartko z £om¿yñca
Podczas bitwy odbêd± siê w odpowiednim momencie 4 pojedynki, wiêc potrzebnych jest 8 walcz±cych chêtnych do wyst±pienia.
Walcz±cy zostan± wyczytani przez lektora z pseudo/imienia i jak chc± to i herbu, wiêc mo¿na siê fajnie zaprezentowaæ szczerba.gif
Zasady pojedynków ustalimy sobie na miejscu miêdzy ósemk±, w ka¿dym razie pokonany "umiera" i kamraci znios± go do jego obozu.

Proszê siê zg³aszaæ do mnie na priv, gg, maila, byle jaknajszybciej. Je¶li bêdzie du¿o chêtnych, to mo¿e jeszcze jak±¶ parê dodamy.

W ka¿dym razie proszê ludzi chêtnych do pojedynków, jak i tych, którzy chc±, ¿eby im zrobiæ w³óczniê(25-30 z³) o rych³e zg³oszenia, bo nied³ugo wyje¿d¿amy i bêdziemy mieæ utrudniony kontakt netowy, a im wiêcej spraw za³atwionych zawczasu tym spokojniejszy organizator na duchu smile.gif
Skaras
K... jeden z lepszych turnieji mi przepada angsad.gif Mo¿e dam rade wpa¶æ na jeden dzieñ, bo jest to jeden z 3 turnieji dla mnie w tym sezonie.
Tasi
Witam,
Niestety nie pojawie siê na turnieju,
Rózne sprawy i z³o¶liwe zbiegi okoliczno¶ci wziê³y góre... icon_cry.gif

Szkoda, bo turniej zapowiada sie bardzo ciekawie,

W ka¿ym razie licze na dosæ obszerna relacje i z niecierpliwo¶cia czekam na zdjecia i filmy z imprezy devil.gif

Pozdrawiam, Tasi
Bartosz
Jo³
Oto planowany przebieg konkursu ³uczniczego. W sumie do¶c tradycyjnie jak na Ciechanów ale z "nutk± dekadencji" czyli dodatków:)

Turniej ³uczniczy odbywaæ siê bêdzie na dziedziñcu zamku. W sobotê odbêd± siê eliminacje a w niedzielê fina³.
Konkurencje sobotnie:
- strzelanie do tarcz na dziedziñcu (dwa tory)
- strzelanie do tarcz ustawionych na dziedziñcu z murów zamkowych (pojedynczo)
- rzucanie palikami (kawa³ki pni – takie ma³e) z murów w kostkê s³omy ustawion± na drabinie opartej o mur – symbolizuje to wchodz±cego na mury przeciwnika (pojedynczo) oraz rzucanie w takiego „sztucznego” przeciwnika ustawionego na dziedziñcu
- rzucanie palikami w oddalaj±c± siê od murów platformê z kostk± s³omy symbolizuj±c± przeciwnika – rzucanie w uciekaj±cego spod murów wroga (lub z ta¶m lnianych wyznaczone 3 ko³a na ziemi w coraz wiêkszej odleg³o¶ci od murów – z wysoko¶ci nale¿y trafiæ w te obrêcze palikiem)

Konkurencje niedzielne:
- strzelanie do tarcz ustawionych na dziedziñcu (dwutorowo)
- strzelanie do tarcz „kto pierwszy ten lepszy” – ka¿dy z zawodników ma kilka strza³ (taka sama ilo¶æ dla ka¿dego, która ustalimy na miejscu), zawodnik który pierwszy wystrzeli swe strza³y w kierunku tarczy przerywa tym samym strzelanie drugiego
- strzelanie do worków wypchanych s³om±, zawieszonych na stela¿u (dwutorowo) lub strzelanie precyzyjne – strzelanie do jab³ka zawieszonego na tle tarczy strzelniczej
- konkurencja fina³owa dla 2 zawodników – strzelanie do „siebie” nawzajem (dwutorowo) kuk³a 1 symbolizuje zawodnika 2 a kuk³a 2 zawodnika 1, zawodnicy zaczynaj± strzelaæ z najwiêkszego dystansu, kto pierwszy trafi ten zwyciê¿a, je¶li nikt nie trafi dystans stopniowo skracamy

jutro ruszamy na zamek budowaæ wszelakie cudne konstrukcje i piæ wieczorami piwo miodowe za 2z³ z groszami we wspania³ym otoczeniu murów z czerwonej ceg³y:)
wszystkim którzy dot±d siê zg³osili z wcze¶niejszym przybyciem jak i dla tych, którzy nas takim "po¶piechem" zaskoczom zapewniamy wspólne picie owego miodowego przysmaku:)

tak wiêc od dzi¶ wszelkie uwagi, pytania itp. prosze kierowaæ na gg Ramzeza 1246419 on te¿ bêdzie kontrolowa³ skrzynkê bractwo@rycerze.pl

proszê by Ci którzy jeszcze nie potwierdzili przyjazdu zrobili to ju¿ zaraz natychmiast - du¿o nam to u³atwi
zaleca siê te¿ wykonywanie tych bezpiecznych w³óczni/pacyn

pozdrawiam
Bartosz
claymor
a ja ma jeszcze takie ma³e pytanko . W zwiazku z tym ¿e ja moja Pani jedziemy do Ciechanowa pierwszy raz to chcia³bym siê zapytaæ jakie sa warunki noclegowe ?? czy jest zapewnione spanie w jakiej¶ szkole czy konieczny jest w³asny namiot < medievalnego niestety jeszcze nie posiadamy > .
A mo¿e kto¶ by przygarno³ do namiotu dwoje weso³ych ludzi blinkie.gif ??
Mansonik
W obozie tylko namioty historyczne.Jakby co jest bursa , a i na miejscu mo¿e damy radê zakwaterowac "beznamiotowych" w naszym namiocie.
claymor
Danke Danke smile.gif
Bartko z £om¿yñca
W³a¶nie siê dowiedzia³em, ¿e na miejsce dojecha³ Piotr Paruch i ekipa zaczyna robienie trebusza. smile.gif
Równie¿ zale¿nie od zasobów drewna taran bêdzie mia³ nie tylko ko³a, ale i zadaszenie...

To tyle newsów co do sprzêtów oblê¿niczych.
Dostajê sporo pytañ odno¶nie sanitariatów, wiêc zdradzê, ¿e w tym roku oprócz kraników bêdzie te¿ prysznic.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.