Czy kto¶ móg³by doradziæ mi jak naj³atwiej zrobiæ he³m garnczkowaty
:
Bardzo proszê o pomoc w tej sprawie :!:
Witam
Z tego co wiem jest to he³m garnczkowy, a nie garnczkowaty. Wiele infrormacji i wykrojów na stronach (wiem ¿e sie powtarzam, ale niektórzy ich nie znaj±): www.arador.com i www.armourarchive.org strony naprawde warte przejrzenia
Bardzo dziêkujê za adresy. Du¿o tam informacji i napewno co¶ znajdê :!:
Zawsze do us³ug
Mam jeszcze jedno wa¿ne pytanie.
W jaki sposób zaklepywaæ nity ¿eby nie sp³aszczy³ siê ³epek i jakie nity s± najlepsze przy robieniu che³mu
:
:
:
Nity to najlepiej uzywac 4mm lub 5mm.
Co do ³adnych nie-sp³aszczonych ³ebków to trza miec specialne kowade³ko.
We¼ jaki¶ stalowy prêt i naweirc w nim bardzo p³ytk± dziurkê o srednicy ³ebka nitu. Po¼nije w³ó¿ w t± bardzo p³ytk± dziurkê ma³± stalow± kulkê ( ja kupi³em za jakies grosze stare ³ozysko na szrocie i w nim by³o 36 bardzo twardych kuleczek fi 6m) i wykonaj manewr zwany "dzik± furi±". Polega on na nawalaniu duzym 5mg m³otkiem w tê kulkê co spowoduje i¿ wg³êbienie w tym prêcie przyjmie krzta³ pó³kuli. Nituj±c na tym porêcznym "kowade³ku" nie bêdziesz sp³aszczaæ sobie nitów.
Jest (by³o) takie gotowe co¶ do nitowania. Wygl±da to jak sztabka stalowa z róznymi wg³ebieniami. Nie wiem gdzie mo¿na takie co¶ nabyæ, napewno jest to gad¿et kowalsko-¶lisarski, wiêc w sklepach z taowymi zabawkami powinno byæ.
Witam!
Jest o wiele ³atwiejszy sposób na nie niszczenie g³ówek nitów. Trzeba po prostu zabijaæ je na p³ytce z miêkkiego metalu. Ja na przyk³ad u¿ywam p³ytki z dur aluminium.
Pozdrawiam
CYTAT(Maciej Olendzki)
Mam jeszcze jedno wa¿ne pytanie.
W jaki sposób zaklepywaæ nity ¿eby nie sp³aszczy³ siê ³epek i jakie nity s± najlepsze przy robieniu che³mu
: :?: :?:
z tego co wiem nitow sie nie zabuja tylko sie je "glaszcze"
delikatnie ,malym mloteczkiem na wszystkie strony
o, tak w³a¶nie. Nie laæ bezlito¶nie w nó¿ke nitu, bo siê wygnie i bêdzie przekopane. Delikatnie klepaæ po krawêdziach nózki, a¿ siê zacznie p³aszczyæ równo na wszystkie strony. Mo¿na te¿ u¿yæ takiego d³uto-¶róbokrêta, nazywa siê majzel czy jako¶ i nim zrobiæ krzyæ na nó¿ce nitu tak, ¿e rozdzieli siê na 4 czêsci i ka¿da zacznie dociskaæ ³±czone blachy. Przydaje siê to do nitowania w w±skich czy g³êbokich produktach, tam, gdzie nie ma miejsca na mocny zamach m³otkiem.
Nie mo¿na te¿ zapominaæ o tym, ¿e nit nie mo¿e za bardzo wystawaæ, bo je¶li bêdzie za d³ugi, to bêdzie mia³ tendencjê do skrzywiania sê zamiast rozklepywania. Wed³ug mnie je¶li wystaje z otworu po stronie zaklepywania mniej wiêcej tyle, ile wynosi jego ¶rednica, to jest OK.
jak s³usznie zauwa¿ono - nity zaklepuje siê uderzaj±c m³otkiem po obrze¿ach tak aby nit "wywija³ siê". osobi¶cie stosujê dodatkowo dobijak (wa³ek stalowy o ¶r. 30mm z zag³êbieniem w kszta³cie czê¶ci sfery). jak nit jest ju¿ ³adnie wywiniêty to przyk³adam dobijak i poprzez niego doklepujê nit (ale nie na wprost tylko te¿ dooko³a po obrze¿ach)
dziêki temu wszystkie nity wygl±daj± jednakowo, a przy tym widaæ, ¿e to rêczna robota. w tem sposób zrobi³em ju¿ 4 garnki.
i jeszcze jedno - fabryczna g³ówka nita idzie do ¶rodka he³mu (nie wyobra¿am sobie zaklepywania nitu wewn±trz, np. przy denku. za najlepsze nity uwa¿am 5mm z ³bem sferycznym.
CYTAT(Maciej Olendzki)
Czy kto¶ móg³by doradziæ mi jak naj³atwiej zrobiæ he³m garnczkowaty
Sam kiedy¶ próbowa³em. Ciekawie to ujmuje Craig Nadler, mój niemal Guru w tych¿e sprawach. Niestety stronê jego skasowano chyba, za to bladeturner.com zachowa³ jego "wykroje", zatem podajê:
http://www.bladeturner.com/pattern/great_h...great_helm.html .
Panowie, mam pro¶bê poza tym:
Sk±d wzi±æ nity trójki stalowe w okolicach Warszawy, bo mnie ju¿ szlag trafia, jedynie pi±tkami dysponujê i wielce roze¼lon jestem.
Dziêki wprzód.
Hmm... z tym Nadlerem to nie jest do koñca tak, ¿e jego strona nie dzia³a. Google ma kopiê jego strony, wystarczy w szukaniu wpisaæ "Craig Nadler Armour", klikn±æ 'kopia', et voila!
Witam
dobry sklep z nitami stalowymi jast na ul. Radzymiñskiej, przystanek na ¿±danie Jórskiego, vis a vis OBI. sklep jest w piwnicy pod jednym z domów. czy maj± trójki to na pewno nie wiem, ale raczej tak bo wybór jest du¿y.
PRO¦BA: jak ju¿ tam kto¶ pojedzie czy móg³by wrzucic na freszkê ceny nitów stalowych?
Pozdrawiam
CYTAT(vroobell)
PRO¦BA: jak ju¿ tam kto¶ pojedzie czy móg³by wrzucic na freszkê ceny nitów stalowych?
Tym ktosiem bêdê ja!
Dziêki szczodre.
Obi³o mi siê o oczy, jak kto¶ rozprawia³, czy he³my garnczkowe by³y z góry okr±g³e w widoku.
Kolega Bartek zapoda³ mi taki link:
http://www.historiavivens1300.at/helme/topfhelm_1.htm
ca³kiem prawdopodobne, ¿e tak.
Witaj Grzesiu:)
O tak
w³a¶nie cosik jakby okrag³e denko
Nie bêdê wiele mówi³... bije pok³ony przed monitorem i dzwonie do rzemie¶lnika...
Spodoba³y mi siê garnki z Maciejowskiego. Czy ma kto¶ informacje, od kiedy dok³adnie ich u¿ywano? Czy w latach lata 1190-1200 mog³y byæ ju¿ stosowane? I czy spotka³ siê kto¶ z malowaniem tych he³mów? Bo "wczesne" garnki malowano czasem...prawda? Kurcze, zeby nie brak czasu, zrobi³ bym sobie taki wynalazek...
joo³
w Bibli Maciejowskiego garnki s± malowane:) wiêc mo¿esz siê tam poprzygl±daæ - g³ownie kolory rozdzielano tak, ¿e na krzy¿ szed³ jeden a na resztê he³mu na inny
jo³
KhaToo napisal :
"Spodoba³y mi siê garnki z Maciejowskiego. Czy ma kto¶ informacje, od kiedy dok³adnie ich u¿ywano? Czy w latach lata 1190-1200 mog³y byæ ju¿ stosowane"
Sadze, ze nie.
Biblia to o ile dobrze pamietam cos ok. 1250
Dok³adnie tak. Ró¿nie to jednak bywa, prawda?
S±dze, ¿e jednak nie odwa¿ê siê chodziæ w tym he³mie i mówiæ, ¿e jestem z trzeciej krucjaty. Odpuszczam te koncepcje, pozostane przy moim pó³garnku...
Co do malowania. Mój pomalowa³em w du¿± szachownicê, te same kolory mam na tarczy -du¿y trójk±t. Do tego chcê takie same "³aty" naszyæ na surcot "bojowy"...
CYTAT(KhaToo)
Mój pomalowa³em w du¿± szachownicê, te same kolory mam na tarczy -du¿y trójk±t. Do tego chcê takie same "³aty" naszyæ na surcot "bojowy"...
Szachownica... ró¿nie ludzie mniemaj±. Podobno pierwsze nadesz³y z terenów Francji: Alzacji, Lotaryngii, Burgundii... Je¶li chodzi o polskich rycerzy, to stronili oni od gêstych szachownic. Pierwsze herby szlacheckie przedstawia³y takie motywy jak ³êkawica, krzywa¶ñ, krzy¿, ksiê¿yæ, rogacina, lilia, podkowa (jastrzêbiec <vide "Krzy¿acy">). Pó¼niej pojawi³y siê mobilia, czyli motywy zwierzêce, broñ lub przedmioty codzienne. Tendencje przywêdrowa³y z Czech. W koñcu nasta³a pora na wymy¶lne herby (XV wiek).
Ot krótka przypowie¶æ, ale nie doszukujcie siê mora³u. Sam u¿ywam herbu XV wiecznego...
witam.
mam ma³y problem. nie wiem czym wy³o¿yc wnetrze he³mu granczkowego tak aby dobrze chroni³ g³owe.
kto tam jakies propozycje. bardzo bym prosi³. jakie materia³y moge uzyc?
Witam!
Najlepszym rozwi±zaniem jest czepiec przeszywany zakladany pod kaptur kolczy. Wtedy ju¿ nie trzeba nic do garczka wk³adaæ.
Pozdrawiam.
a ja mam pytanie odnosnie maciejowskich garnkow
na moje oko one wygladaja jakby mialy mniejszy obwod na wsadzenie glowy niz obwod np na wysokosci skroni
i tu pytanie skoro obowod dziory musi byc min taki jak obwod glowy w wysciolce by wsadzic leb wiec jak to sie dzieje ze w srodku lepek juz sie nie porusza? jakis dodatkowy koszyk cz myle sie z tymi obwodami
pozdrawiam
a i mam jeszcze jedno pytanie
co sadzicie o tym wyrobie pana Mardinusa
http://mardinus.c2000.pl/oferta/helmy_pozn...e_01.php?id=109
kiedy gdzie i czy wogole bylo uzywane
cieszylbym sie z jakichkolwiek zrodel
sam znalazlem takie cos jak w zalaczniku i w ospreyu norman knight jest dokladnie taki sam narysowany i pisze poczatke XIII
ale wole sie upewnic co do jego historycznosci
pozdrawiam
Hej
Co do maciejowskiego to wra¿enie wynika byæ mo¿e z pochy³ego otworu na g³owê w stosunku do ronda, oraz z tego ¿e przy rondzie samym obwód he³mu siê rozszerza. Przyjrzyj siê garowi Waska (choæby z baneru) on wykonany jest w³a¶nie wed³óg Maciejowskiego bardzo fiku¶nie
. choæ mam w±tpliwo¶ci czy w manuskrypcie nie jest to tylko taki sposób ilustracji.
Co do Mardinusa, to mi osobi¶cie ten gar siê wogóle nie podoba
, Po pierwsze strasznie wysoki, po drugie brak profilowania czê¶ci twarzowej (nos te sprawy ;)). Ale sama forma w za³o¿eniu jest oki, z tym ¿e najwcze¶niej to pierwsza po³owa pe³ne gary i to tylko zachód je¶li nie tylko Anglia.
Pozdrawiam
Czo³em...
Mam kilka pytañ...
1. gdzie w okolicy Sosnowca, Bedzina mozna kupic nity stalowe.
2. jakie s± najlepsze do he³mu garnczkowego XIIIw
i 3. w jakiej ceny moge sie spodziewa za nity?
z góry dziekuje
ok... juz zaspokoilem swoje potrzeby.
jak widac na fotce... pozdro
No wiêc mam wierna replikê garnka z maciejowskiego i muszê powiedzieæ, ¿e sprawuje siê znakomicie... jestem z niego w pe³ni zadowolony, chocia¿ swoje wa¿y i tak po godzince to g³ówka powoli wysiada....
Czy he³my w typie z za³acznika pobranego z
http://www.historiavivens1300.at/hv1300.htm
by³y wykonywane z jednego kawa³ka blachy - chodzi mi o boki nie o denko.
Witam
postanowi³em "stworzyæ" he³m garnczkowy - co¶ w tym stylu:
teraz pytanie. jakie taki he³m powinien mieæ wymiary? czy mog± byæ takie:
wys z przodu ok 35-37cm (od góry do krawêdzi górnej szpar wzrokowych ok 15-16 cm i w dó³ 20cm)
wys z ty³u 32-35 (ewentualnie i z przodu i z ty³u mo¿e byæ taka sama)
obwód w najszerszym miejscu 74-75cm
obwód na samej górze 53-54cm
wykroje postanowi³em wykonaæ samemu i zrobi³em kartonowy model :P i wydaje mi sie trochê taki "du¿awy" :P zak³ada³em pod to jeszcze czapkê grub± i czepiec i jest luz mo¿na bêdzie jeszcze co¶ wepchn±æ :P nie dotykam czubkiem g³owy do dna he³mu (czy sufitu jak to woli ;P) bo opiera mi sie na ramionach. my¶la³em ¿eby zrobiæ go z blachy 2mm.
je¿eli przesadzi³em troszkê to móg³by kto¶ mi poprawiæ te wymiary?
Przeniesione, nie musisz zak³adaæ nowego tematu.
I.
Ten he³m wygl±da na tzw he³m wielki, noszony na przy³bicy zanim zaczêto u¿ywaæ jej jako osobnego he³mu (wyczyta³em tak w Nowakowskim o ile dobrze pamiêtam). Rzeczywi¶cie opiera³ siê na ramionach i rzeczywi¶cie by³ wielki
. To ostatnie "podrygi" tego typu he³mu, przed "er± przy³bicy".
Dlatego polecam aby¶ siê zastanowi³ zanim siê zabierzesz do roboty. Zreszt± te wcze¶niejsze garnki wydaj± siê wygodniejsze, zgrabniejsze itd.
zobacz:
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
zastanowie siê. ale co do tych wymiarów to mog± byæ na ten he³m wielki jakby co?
CYTAT(wiking687 @ 16:16 28.12.2007)
zastanowie siê. ale co do tych wymiarów to mog± byæ na ten he³m wielki jakby co?
http://www.arador.com/construction/index.htmlspróbuj z tym porównaæ.
CYTAT(Mateusz z Grójca @ 14:53 28.12.2007)
Ten he³m wygl±da na tzw he³m wielki, noszony na przy³bicy zanim zaczêto u¿ywaæ jej jako osobnego he³mu (wyczyta³em tak w Nowakowskim o ile dobrze pamiêtam).
Auuua!!! Gdzies Ty tam wyczyta³ ze he³m garnczkowy noszono na przy³bicy??Mo¿e jeszcze z opuszczon± zas³on±??No to by³by hardcore
CYTAT(P.A.Nowakowski @ 03:08 29.12.2007)
CYTAT(Mateusz z Grójca @ 14:53 28.12.2007)
Ten he³m wygl±da na tzw he³m wielki, noszony na przy³bicy zanim zaczêto u¿ywaæ jej jako osobnego he³mu (wyczyta³em tak w Nowakowskim o ile dobrze pamiêtam).
Auuua!!! Gdzies Ty tam wyczyta³ ze he³m garnczkowy noszono na przy³bicy??Mo¿e jeszcze z opuszczon± zas³on±??No to by³by hardcore
eekheehem to mo¿e spróbujê sie wyt³umaczyæ... Mo¿liwe, ¿e u¿y³em nieodpowiedniego s³owa, albo ¼le zrozumia³e¶... Nie chodzi³o mi o he³m z zas³on± tylko ( i tu ju¿ jako zbity z tropu i nieco niepewny powiem)
£EBKÊ /?/ wiem jedno: by³ jaki¶ inny he³m pod tym garem.. /tak, tak.. jestem niedouczony - wiem
/
Maciej zwany ornitologiem
Mo¿e chodzi ci o he³m sekretny?
Pozdrawiam
CYTAT(Maciej zwany ornitologiem @ 22:03 30.12.2007)
Mo¿e chodzi ci o he³m sekretny?
Pozdrawiam
ee mo¿liwe, tak± nazwê te¿ mo¿na przyj±æ..
grunt, ¿e chyba wiadomo o co mi chodzi³o, czy¿ nie?
Witam
Chce wykonaæ helm garnczkowy ale generalnie mam problem jakie dobraæ wymiary owego he³mu (¿eby nie by³ za lu¿ny ani za ciasny) czyli ile luzu miedzy g³ow± a blach± he³mu maj±c oczywi¶cie na wzglêdzie to co idzie pod he³m; kaptur itd. Robie pierwszy raz i za bardzo nie mam czasu na habilitowanie sie metod± prób i b³êdów dlatego udezam do ludzi do¶wiadczonych i liczê na wsparcie.
Mam jeszcz tak± pro¶bê (poniewa¿ mam ograniczony dostêp do internetu i ciêrpiê na sta³y brak czasu) czy mog³by kto¶ wesprzeæ mnie rad±< chodzi o to ze chce wyklepaæ helm z okresu ok 1150 do 1350 i zeby pasowa³ on (mniej wiêcej) do tych dwustu lat, o ile to mozliwe. jesli tak prosilbym o jakies foty, ikonogr., itp.
Pozdrawiam Wszystkich
albo rybki albo akwarium...nie da rady w takim przedziale czasowym...mo¿e kapalin jaki¶ ale te¿ siê zmienia³y...nie kombinuj...albo zrób/zakup (co polecam...wiêcej stracisz na blasze ni¿ na dobrym garnku/normanie które akurat drogie nie s±) na jeden okres dobry he³m ni¿ ¿eby¶ mia³ mieæ lipny na dwa-trzy okresy
A z rozmiarem lepiej uszy pierw wy¶ció³kê...i bêdziesz wiedzia³
¶rednio z 10cm wiêcej powiedzmy, jak zrobisz wiêcej po prostu grubsza wy¶ció³ka i da radê...chyba lepiej wiêcej i gorzej wygl±daæ (wodog³owie) ni¿ mniej i odczuwaæ ciosy na czaszce ;)
Pozdrawiam
Witam. Ostatnio zacz±³em klepaæ swój pierwszy he³m. Jeszcze nie jest skoñczony(zamiast nitów ¶ruby itd.). Zrobiony jest z blachy 2mm. Co o nim s±dzicie??
Fotki:
http://img291.imageshack.us/img291/9379/p3090273we4.jpghttp://img403.imageshack.us/img403/9108/p3090272ed8.jpg@edit
Nikt siê nie wypowiada. Jest a¿ tak ¼le?? ;p
Wygl±da ca³kiem spoko, zw³aszcza jak na pierwszy raz. Na wielu powa¿nych imprezach trzynastkowych widzia³em du¿o gorsze sprzêty wiêc raczej nie bêdzie powodu do wstydu ;) Jak dla mnie trochê za du¿e wizury. S±dzê ¿e mo¿naby wyrównaæ ten kant z boku dolnej czê¶ci, ale to chyba kwestia gustu.
wady: wizury za szerokie, nos za w±ski (wiêksze ryzyko uszkodzenia facjaty)
zalety: wizury szerokie, w±ski nos (o wieeele lepsze pole widzenia ;)
tak wiêc jak widzisz nie ma tego z³ego ;) ale na nos uwa¿aj... a tak ogólnie to bardzo ³±dny gar naprawdê... jak na pierwszy raz to wogóle bomba ;) tylko ko³nierz kolczy i przeszywka ;)
Witam
Prosze o wyra¿enie Waszej opinii na temat tego he³mu. jest to mój pierwszy he³m, robiony praktycznie na kolanie gdyz warunki mam slabe na zabawe w stali i nie jest skonczony poniewaz licze na Wasze porady i sugestie odnosnie poprawek i zmian aby moc go dopasowaæ do jakiego¶ okresu (jesli to mozliwe), ewentualnie zaczac robic nastepny.
Pozdrawiam
CYTAT(__Pablo__ @ 20:55 31.03.2008)
Witam
Prosze o wyra¿enie Waszej opinii na temat tego he³mu. jest to mój pierwszy he³m, robiony praktycznie na kolanie gdyz warunki mam slabe na zabawe w stali i nie jest skonczony poniewaz licze na Wasze porady i sugestie odnosnie poprawek i zmian aby moc go dopasowaæ do jakiego¶ okresu (jesli to mozliwe), ewentualnie zaczac robic nastepny.
OK tylko nie czy¶æ go szotk± drucian±.
To tak he³m Ate mi siê podoba...ale we¼ jakby¶ móg³ i popracuj nad mocowaniem denka, niech to nie bêd± chamskie trójkaty powycinane...ogólnie nie przypominam sobie wogóle takiego rozwi±zania mocowania, a napewno nie w orygina³ach....
mo¿e zrób tak samo ale wsad¼ to "do ¶rodka" aaa i nituj gê¶ciej dekiel
no mo¿esz dorobiæ ma³a blaszkê na potylicy
tak± do tego za³amania na masce...i bêdzie super jak z pewnego obrazka
Pablo uwaga taka sama. Szkoda ¿e nie jest to nic konkretniejszego...no garnek i tyle...
Je¶li chcesz dalej robiæ spróboj który¶ konkretny...maciejowskich jest pe³no i s± dosyæ proste..jakby¶ zrobi³ pochy³± o tak / blachê na brodzie by³by bardzo zbli¿ony
I wyrównaj jej krawêd¼ os³ony twarzy...
Mam nadziejê, ¿e pomog³em i nikt siê nie obrazi
Pozdrawiam i powodzenia
Prawdê mówi±c, to w pocz±tkowych planach by³a w³a¶nie taka"blaszka", z której zrezygnowa³em ju¿ po wyciêciu blach. ;p
Mocowanie denka jest jakie jest, poniewa¿ by³o to ³atwe w wykonaniu rozwi±zanie. Przy nastêpnym garnku (je¶li takowy powstanie
zrobiê tak jak powiedzia³e¶).
Dziêki wszystkim za opinie.
P.S.
Ma kto¶ fotki denka zamocowanego "w ¶rodku"?? Chodzi mi o fotki wnêtrza he³mu.
Je¶li tak, to proszê o zamieszczenie ich tutaj.
Z góry dziêki.
trójk±ty wiem ze chamskie ale nie przy³o¿y³em sie poniewaz moim zamys³em by³o zamaskowaæ je paskiem stalowym na obwodzie mocowanym na nitach, ale wstrzyma³em sie i jesli pozostane przy trójk±tach to musze wyci±æ nowe denko no bo to to obciach.
wszelkie nierówno¶ci bed± skasowane
czyscilem go z grubsza szczot± drucian± po to aby pozbyc sie zendry przed polerowaniem
wiem ze to prosty garnek ale jestem w trakcie organizowania sobie warunków do klepania blachy i niebawem zabiore sie za jakis konkretny model, bogatszy o pewna wiedze praktyczna i Wasze porady
Pytanie : do jakiego okresu mozna go zaliczyæ?
Pozdrawiam
Panowie Mateusz z Grójca, Borg dziekuje zapomnia³em podziekowaæ za Wasze opinie. Dziekuje i pozdrawiam
Witam, ostatnio zrobi³em he³m, bardzo podobny do tego ze zdjêæ ate1990
http://img291.imageshack.us/img291/9379/p3090273we4.jpgZastanawiam siê tylko nad otworami do oddychania - czy by³y jakie¶ charakterystyczne dla danego okresu, he³mu, czy te¿ zale¿a³o to od inwencji twórcy. Dodatkowo mia³bym równie¿ pytanie jak naj³atwiej (przy u¿yciu narzêdzi raczej z zakresu tych domowych) zrobiæ otwory w formie takiej jak na zdjêciu poni¿ej
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.