Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: he³m garnczkowy - jak zrobiæ ?
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie dojrza³ego ¶redniowiecza > Ochronne uzbrojenie dojrza³ego ¶redniowiecza
Stron: 1, 2
Maciej Olendzki
Czy kto¶ móg³by doradziæ mi jak naj³atwiej zrobiæ he³m garnczkowaty face4.gif:
Bardzo proszê o pomoc w tej sprawie :!:
Rudy
Witam
Z tego co wiem jest to he³m garnczkowy, a nie garnczkowaty. Wiele infrormacji i wykrojów na stronach (wiem ¿e sie powtarzam, ale niektórzy ich nie znaj±): www.arador.com i www.armourarchive.org strony naprawde warte przejrzenia
Maciej Olendzki
Bardzo dziêkujê za adresy. Du¿o tam informacji i napewno co¶ znajdê :!:
Rudy
Zawsze do us³ug smile.gif
Maciej Olendzki
Mam jeszcze jedno wa¿ne pytanie.
W jaki sposób zaklepywaæ nity ¿eby nie sp³aszczy³ siê ³epek i jakie nity s± najlepsze przy robieniu che³mu face4.gif: face4.gif: face4.gif:
Skutilla
Nity to najlepiej uzywac 4mm lub 5mm.

Co do ³adnych nie-sp³aszczonych ³ebków to trza miec specialne kowade³ko.
We¼ jaki¶ stalowy prêt i naweirc w nim bardzo p³ytk± dziurkê o srednicy ³ebka nitu. Po¼nije w³ó¿ w t± bardzo p³ytk± dziurkê ma³± stalow± kulkê ( ja kupi³em za jakies grosze stare ³ozysko na szrocie i w nim by³o 36 bardzo twardych kuleczek fi 6m) i wykonaj manewr zwany "dzik± furi±". Polega on na nawalaniu duzym 5mg m³otkiem w tê kulkê co spowoduje i¿ wg³êbienie w tym prêcie przyjmie krzta³ pó³kuli. Nituj±c na tym porêcznym "kowade³ku" nie bêdziesz sp³aszczaæ sobie nitów.
KhaToo
Jest (by³o) takie gotowe co¶ do nitowania. Wygl±da to jak sztabka stalowa z róznymi wg³ebieniami. Nie wiem gdzie mo¿na takie co¶ nabyæ, napewno jest to gad¿et kowalsko-¶lisarski, wiêc w sklepach z taowymi zabawkami powinno byæ.
Indianin
Witam!

Jest o wiele ³atwiejszy sposób na nie niszczenie g³ówek nitów. Trzeba po prostu zabijaæ je na p³ytce z miêkkiego metalu. Ja na przyk³ad u¿ywam p³ytki z dur aluminium.

Pozdrawiam
Piotr Szpitalnik
CYTAT(Maciej Olendzki)
Mam jeszcze jedno wa¿ne pytanie.
W jaki sposób zaklepywaæ nity ¿eby nie sp³aszczy³ siê ³epek i jakie nity s± najlepsze przy robieniu che³mu face4.gif:  :?:  :?:

z tego co wiem nitow sie nie zabuja tylko sie je "glaszcze"
delikatnie ,malym mloteczkiem na wszystkie strony
KhaToo
o, tak w³a¶nie. Nie laæ bezlito¶nie w nó¿ke nitu, bo siê wygnie i bêdzie przekopane. Delikatnie klepaæ po krawêdziach nózki, a¿ siê zacznie p³aszczyæ równo na wszystkie strony. Mo¿na te¿ u¿yæ takiego d³uto-¶róbokrêta, nazywa siê majzel czy jako¶ i nim zrobiæ krzyæ na nó¿ce nitu tak, ¿e rozdzieli siê na 4 czêsci i ka¿da zacznie dociskaæ ³±czone blachy. Przydaje siê to do nitowania w w±skich czy g³êbokich produktach, tam, gdzie nie ma miejsca na mocny zamach m³otkiem.
Piotr Paruch
Nie mo¿na te¿ zapominaæ o tym, ¿e nit nie mo¿e za bardzo wystawaæ, bo je¶li bêdzie za d³ugi, to bêdzie mia³ tendencjê do skrzywiania sê zamiast rozklepywania. Wed³ug mnie je¶li wystaje z otworu po stronie zaklepywania mniej wiêcej tyle, ile wynosi jego ¶rednica, to jest OK.
vroobell
jak s³usznie zauwa¿ono - nity zaklepuje siê uderzaj±c m³otkiem po obrze¿ach tak aby nit "wywija³ siê". osobi¶cie stosujê dodatkowo dobijak (wa³ek stalowy o ¶r. 30mm z zag³êbieniem w kszta³cie czê¶ci sfery). jak nit jest ju¿ ³adnie wywiniêty to przyk³adam dobijak i poprzez niego doklepujê nit (ale nie na wprost tylko te¿ dooko³a po obrze¿ach)
dziêki temu wszystkie nity wygl±daj± jednakowo, a przy tym widaæ, ¿e to rêczna robota. w tem sposób zrobi³em ju¿ 4 garnki.
i jeszcze jedno - fabryczna g³ówka nita idzie do ¶rodka he³mu (nie wyobra¿am sobie zaklepywania nitu wewn±trz, np. przy denku. za najlepsze nity uwa¿am 5mm z ³bem sferycznym.
Sokó³
CYTAT(Maciej Olendzki)
Czy kto¶ móg³by doradziæ mi jak naj³atwiej zrobiæ he³m garnczkowaty

Sam kiedy¶ próbowa³em. Ciekawie to ujmuje Craig Nadler, mój niemal Guru w tych¿e sprawach. Niestety stronê jego skasowano chyba, za to bladeturner.com zachowa³ jego "wykroje", zatem podajê: http://www.bladeturner.com/pattern/great_h...great_helm.html .
Panowie, mam pro¶bê poza tym:
Sk±d wzi±æ nity trójki stalowe w okolicach Warszawy, bo mnie ju¿ szlag trafia, jedynie pi±tkami dysponujê i wielce roze¼lon jestem.
Dziêki wprzód.

smile.gif
Sokó³
Hmm... z tym Nadlerem to nie jest do koñca tak, ¿e jego strona nie dzia³a. Google ma kopiê jego strony, wystarczy w szukaniu wpisaæ "Craig Nadler Armour", klikn±æ 'kopia', et voila!
vroobell
Witam
dobry sklep z nitami stalowymi jast na ul. Radzymiñskiej, przystanek na ¿±danie Jórskiego, vis a vis OBI. sklep jest w piwnicy pod jednym z domów. czy maj± trójki to na pewno nie wiem, ale raczej tak bo wybór jest du¿y.
PRO¦BA: jak ju¿ tam kto¶ pojedzie czy móg³by wrzucic na freszkê ceny nitów stalowych?
Pozdrawiam
Sokó³
CYTAT(vroobell)
PRO¦BA: jak ju¿ tam kto¶ pojedzie czy móg³by wrzucic na freszkê ceny nitów stalowych?

Tym ktosiem bêdê ja!
Dziêki szczodre.

Obi³o mi siê o oczy, jak kto¶ rozprawia³, czy he³my garnczkowe by³y z góry okr±g³e w widoku.
Kolega Bartek zapoda³ mi taki link:
http://www.historiavivens1300.at/helme/topfhelm_1.htm
ca³kiem prawdopodobne, ¿e tak.
Bartosz
Witaj Grzesiu:)
O tak
w³a¶nie cosik jakby okrag³e denko
Nie bêdê wiele mówi³... bije pok³ony przed monitorem i dzwonie do rzemie¶lnika...
smile.gif
KhaToo
Spodoba³y mi siê garnki z Maciejowskiego. Czy ma kto¶ informacje, od kiedy dok³adnie ich u¿ywano? Czy w latach lata 1190-1200 mog³y byæ ju¿ stosowane? I czy spotka³ siê kto¶ z malowaniem tych he³mów? Bo "wczesne" garnki malowano czasem...prawda? Kurcze, zeby nie brak czasu, zrobi³ bym sobie taki wynalazek...
Bartosz
joo³

w Bibli Maciejowskiego garnki s± malowane:) wiêc mo¿esz siê tam poprzygl±daæ - g³ownie kolory rozdzielano tak, ¿e na krzy¿ szed³ jeden a na resztê he³mu na inny

jo³
Krachu
KhaToo napisal :
"Spodoba³y mi siê garnki z Maciejowskiego. Czy ma kto¶ informacje, od kiedy dok³adnie ich u¿ywano? Czy w latach lata 1190-1200 mog³y byæ ju¿ stosowane"

Sadze, ze nie.
Biblia to o ile dobrze pamietam cos ok. 1250
KhaToo
Dok³adnie tak. Ró¿nie to jednak bywa, prawda? crazy.gif S±dze, ¿e jednak nie odwa¿ê siê chodziæ w tym he³mie i mówiæ, ¿e jestem z trzeciej krucjaty. Odpuszczam te koncepcje, pozostane przy moim pó³garnku...
Co do malowania. Mój pomalowa³em w du¿± szachownicê, te same kolory mam na tarczy -du¿y trójk±t. Do tego chcê takie same "³aty" naszyæ na surcot "bojowy"...
Sokó³
CYTAT(KhaToo)
Mój pomalowa³em w du¿± szachownicê, te same kolory mam na tarczy -du¿y trójk±t. Do tego chcê takie same "³aty" naszyæ na surcot "bojowy"...

Szachownica... ró¿nie ludzie mniemaj±. Podobno pierwsze nadesz³y z terenów Francji: Alzacji, Lotaryngii, Burgundii... Je¶li chodzi o polskich rycerzy, to stronili oni od gêstych szachownic. Pierwsze herby szlacheckie przedstawia³y takie motywy jak ³êkawica, krzywa¶ñ, krzy¿, ksiê¿yæ, rogacina, lilia, podkowa (jastrzêbiec <vide "Krzy¿acy">). Pó¼niej pojawi³y siê mobilia, czyli motywy zwierzêce, broñ lub przedmioty codzienne. Tendencje przywêdrowa³y z Czech. W koñcu nasta³a pora na wymy¶lne herby (XV wiek).

Ot krótka przypowie¶æ, ale nie doszukujcie siê mora³u. Sam u¿ywam herbu XV wiecznego...
Waffen
witam.
mam ma³y problem. nie wiem czym wy³o¿yc wnetrze he³mu granczkowego tak aby dobrze chroni³ g³owe.
kto tam jakies propozycje. bardzo bym prosi³. jakie materia³y moge uzyc?
¦cibór
Witam!
Najlepszym rozwi±zaniem jest czepiec przeszywany zakladany pod kaptur kolczy. Wtedy ju¿ nie trzeba nic do garczka wk³adaæ.

Pozdrawiam.
Borg
a ja mam pytanie odnosnie maciejowskich garnkow
na moje oko one wygladaja jakby mialy mniejszy obwod na wsadzenie glowy niz obwod np na wysokosci skroni
i tu pytanie skoro obowod dziory musi byc min taki jak obwod glowy w wysciolce by wsadzic leb wiec jak to sie dzieje ze w srodku lepek juz sie nie porusza? jakis dodatkowy koszyk cz myle sie z tymi obwodami
pozdrawiam
Borg
a i mam jeszcze jedno pytanie
co sadzicie o tym wyrobie pana Mardinusa
http://mardinus.c2000.pl/oferta/helmy_pozn...e_01.php?id=109
kiedy gdzie i czy wogole bylo uzywane
cieszylbym sie z jakichkolwiek zrodel
sam znalazlem takie cos jak w zalaczniku i w ospreyu norman knight jest dokladnie taki sam narysowany i pisze poczatke XIII
ale wole sie upewnic co do jego historycznosci
pozdrawiam
Owen
Hej
Co do maciejowskiego to wra¿enie wynika byæ mo¿e z pochy³ego otworu na g³owê w stosunku do ronda, oraz z tego ¿e przy rondzie samym obwód he³mu siê rozszerza. Przyjrzyj siê garowi Waska (choæby z baneru) on wykonany jest w³a¶nie wed³óg Maciejowskiego bardzo fiku¶nie smile.gif. choæ mam w±tpliwo¶ci czy w manuskrypcie nie jest to tylko taki sposób ilustracji.
Co do Mardinusa, to mi osobi¶cie ten gar siê wogóle nie podoba smile.gif, Po pierwsze strasznie wysoki, po drugie brak profilowania czê¶ci twarzowej (nos te sprawy ;)). Ale sama forma w za³o¿eniu jest oki, z tym ¿e najwcze¶niej to pierwsza po³owa pe³ne gary i to tylko zachód je¶li nie tylko Anglia.
Pozdrawiam
wbtrzcina
Czo³em...

Mam kilka pytañ...
1. gdzie w okolicy Sosnowca, Bedzina mozna kupic nity stalowe.
2. jakie s± najlepsze do he³mu garnczkowego XIIIw
i 3. w jakiej ceny moge sie spodziewa za nity?

z góry dziekuje yes.gif yes.gif yes.gif
wbtrzcina
ok... juz zaspokoilem swoje potrzeby.

jak widac na fotce... pozdro
Martin de Dinan
No wiêc mam wierna replikê garnka z maciejowskiego i muszê powiedzieæ, ¿e sprawuje siê znakomicie... jestem z niego w pe³ni zadowolony, chocia¿ swoje wa¿y i tak po godzince to g³ówka powoli wysiada....
jawor
Czy he³my w typie z za³acznika pobranego z
http://www.historiavivens1300.at/hv1300.htm
by³y wykonywane z jednego kawa³ka blachy - chodzi mi o boki nie o denko.
wiking687
Witam
postanowi³em "stworzyæ" he³m garnczkowy - co¶ w tym stylu:

teraz pytanie. jakie taki he³m powinien mieæ wymiary? czy mog± byæ takie:
wys z przodu ok 35-37cm (od góry do krawêdzi górnej szpar wzrokowych ok 15-16 cm i w dó³ 20cm)
wys z ty³u 32-35 (ewentualnie i z przodu i z ty³u mo¿e byæ taka sama)
obwód w najszerszym miejscu 74-75cm
obwód na samej górze 53-54cm

wykroje postanowi³em wykonaæ samemu i zrobi³em kartonowy model :P i wydaje mi sie trochê taki "du¿awy" :P zak³ada³em pod to jeszcze czapkê grub± i czepiec i jest luz mo¿na bêdzie jeszcze co¶ wepchn±æ :P nie dotykam czubkiem g³owy do dna he³mu (czy sufitu jak to woli ;P) bo opiera mi sie na ramionach. my¶la³em ¿eby zrobiæ go z blachy 2mm.
je¿eli przesadzi³em troszkê to móg³by kto¶ mi poprawiæ te wymiary?

Przeniesione, nie musisz zak³adaæ nowego tematu.
I.
Mateusz z Grójca
Ten he³m wygl±da na tzw he³m wielki, noszony na przy³bicy zanim zaczêto u¿ywaæ jej jako osobnego he³mu (wyczyta³em tak w Nowakowskim o ile dobrze pamiêtam). Rzeczywi¶cie opiera³ siê na ramionach i rzeczywi¶cie by³ wielki tongue.gif . To ostatnie "podrygi" tego typu he³mu, przed "er± przy³bicy".
Dlatego polecam aby¶ siê zastanowi³ zanim siê zabierzesz do roboty. Zreszt± te wcze¶niejsze garnki wydaj± siê wygodniejsze, zgrabniejsze itd.
zobacz:
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
wiking687
zastanowie siê. ale co do tych wymiarów to mog± byæ na ten he³m wielki jakby co?
Mateusz z Grójca
CYTAT(wiking687 @ 16:16 28.12.2007) *
zastanowie siê. ale co do tych wymiarów to mog± byæ na ten he³m wielki jakby co?

http://www.arador.com/construction/index.html

spróbuj z tym porównaæ.
P.A.Nowakowski
CYTAT(Mateusz z Grójca @ 14:53 28.12.2007) *
Ten he³m wygl±da na tzw he³m wielki, noszony na przy³bicy zanim zaczêto u¿ywaæ jej jako osobnego he³mu (wyczyta³em tak w Nowakowskim o ile dobrze pamiêtam).

Auuua!!! Gdzies Ty tam wyczyta³ ze he³m garnczkowy noszono na przy³bicy??Mo¿e jeszcze z opuszczon± zas³on±??No to by³by hardcore smile.gif
Mateusz z Grójca
CYTAT(P.A.Nowakowski @ 03:08 29.12.2007) *
CYTAT(Mateusz z Grójca @ 14:53 28.12.2007) *
Ten he³m wygl±da na tzw he³m wielki, noszony na przy³bicy zanim zaczêto u¿ywaæ jej jako osobnego he³mu (wyczyta³em tak w Nowakowskim o ile dobrze pamiêtam).

Auuua!!! Gdzies Ty tam wyczyta³ ze he³m garnczkowy noszono na przy³bicy??Mo¿e jeszcze z opuszczon± zas³on±??No to by³by hardcore smile.gif

aaa.gif eekheehem to mo¿e spróbujê sie wyt³umaczyæ... Mo¿liwe, ¿e u¿y³em nieodpowiedniego s³owa, albo ¼le zrozumia³e¶... Nie chodzi³o mi o he³m z zas³on± tylko ( i tu ju¿ jako zbity z tropu i nieco niepewny powiem) £EBKÊ /?/ wiem jedno: by³ jaki¶ inny he³m pod tym garem.. /tak, tak.. jestem niedouczony - wiem read.gif /
Maciej zwany ornitologiem
Mo¿e chodzi ci o he³m sekretny?

Pozdrawiam
Mateusz z Grójca
CYTAT(Maciej zwany ornitologiem @ 22:03 30.12.2007) *
Mo¿e chodzi ci o he³m sekretny?

Pozdrawiam

ee mo¿liwe, tak± nazwê te¿ mo¿na przyj±æ..
grunt, ¿e chyba wiadomo o co mi chodzi³o, czy¿ nie?
__Pablo__
Witam

Chce wykonaæ helm garnczkowy ale generalnie mam problem jakie dobraæ wymiary owego he³mu (¿eby nie by³ za lu¿ny ani za ciasny) czyli ile luzu miedzy g³ow± a blach± he³mu maj±c oczywi¶cie na wzglêdzie to co idzie pod he³m; kaptur itd. Robie pierwszy raz i za bardzo nie mam czasu na habilitowanie sie metod± prób i b³êdów dlatego udezam do ludzi do¶wiadczonych i liczê na wsparcie.

Mam jeszcz tak± pro¶bê (poniewa¿ mam ograniczony dostêp do internetu i ciêrpiê na sta³y brak czasu) czy mog³by kto¶ wesprzeæ mnie rad±< chodzi o to ze chce wyklepaæ helm z okresu ok 1150 do 1350 i zeby pasowa³ on (mniej wiêcej) do tych dwustu lat, o ile to mozliwe. jesli tak prosilbym o jakies foty, ikonogr., itp.

Pozdrawiam Wszystkich
Borg
albo rybki albo akwarium...nie da rady w takim przedziale czasowym...mo¿e kapalin jaki¶ ale te¿ siê zmienia³y...nie kombinuj...albo zrób/zakup (co polecam...wiêcej stracisz na blasze ni¿ na dobrym garnku/normanie które akurat drogie nie s±) na jeden okres dobry he³m ni¿ ¿eby¶ mia³ mieæ lipny na dwa-trzy okresy

A z rozmiarem lepiej uszy pierw wy¶ció³kê...i bêdziesz wiedzia³ smile.gif ¶rednio z 10cm wiêcej powiedzmy, jak zrobisz wiêcej po prostu grubsza wy¶ció³ka i da radê...chyba lepiej wiêcej i gorzej wygl±daæ (wodog³owie) ni¿ mniej i odczuwaæ ciosy na czaszce ;)

Pozdrawiam
ate1990
Witam. Ostatnio zacz±³em klepaæ swój pierwszy he³m. Jeszcze nie jest skoñczony(zamiast nitów ¶ruby itd.). Zrobiony jest z blachy 2mm. Co o nim s±dzicie??

Fotki:

http://img291.imageshack.us/img291/9379/p3090273we4.jpg

http://img403.imageshack.us/img403/9108/p3090272ed8.jpg

@edit
Nikt siê nie wypowiada. Jest a¿ tak ¼le?? ;p
Boleslavius
Wygl±da ca³kiem spoko, zw³aszcza jak na pierwszy raz. Na wielu powa¿nych imprezach trzynastkowych widzia³em du¿o gorsze sprzêty wiêc raczej nie bêdzie powodu do wstydu ;) Jak dla mnie trochê za du¿e wizury. S±dzê ¿e mo¿naby wyrównaæ ten kant z boku dolnej czê¶ci, ale to chyba kwestia gustu.
Tobek
wady: wizury za szerokie, nos za w±ski (wiêksze ryzyko uszkodzenia facjaty)
zalety: wizury szerokie, w±ski nos (o wieeele lepsze pole widzenia ;)
tak wiêc jak widzisz nie ma tego z³ego ;) ale na nos uwa¿aj... a tak ogólnie to bardzo ³±dny gar naprawdê... jak na pierwszy raz to wogóle bomba ;) tylko ko³nierz kolczy i przeszywka ;)
__Pablo__
Witam

Prosze o wyra¿enie Waszej opinii na temat tego he³mu. jest to mój pierwszy he³m, robiony praktycznie na kolanie gdyz warunki mam slabe na zabawe w stali i nie jest skonczony poniewaz licze na Wasze porady i sugestie odnosnie poprawek i zmian aby moc go dopasowaæ do jakiego¶ okresu (jesli to mozliwe), ewentualnie zaczac robic nastepny.

Pozdrawiam
Mateusz z Grójca
CYTAT(__Pablo__ @ 20:55 31.03.2008) *
Witam

Prosze o wyra¿enie Waszej opinii na temat tego he³mu. jest to mój pierwszy he³m, robiony praktycznie na kolanie gdyz warunki mam slabe na zabawe w stali i nie jest skonczony poniewaz licze na Wasze porady i sugestie odnosnie poprawek i zmian aby moc go dopasowaæ do jakiego¶ okresu (jesli to mozliwe), ewentualnie zaczac robic nastepny.

OK tylko nie czy¶æ go szotk± drucian±. smile.gif
Borg
To tak he³m Ate mi siê podoba...ale we¼ jakby¶ móg³ i popracuj nad mocowaniem denka, niech to nie bêd± chamskie trójkaty powycinane...ogólnie nie przypominam sobie wogóle takiego rozwi±zania mocowania, a napewno nie w orygina³ach....
mo¿e zrób tak samo ale wsad¼ to "do ¶rodka" aaa i nituj gê¶ciej dekiel
no mo¿esz dorobiæ ma³a blaszkê na potylicy smile.gif tak± do tego za³amania na masce...i bêdzie super jak z pewnego obrazka smile.gif

Pablo uwaga taka sama. Szkoda ¿e nie jest to nic konkretniejszego...no garnek i tyle...
Je¶li chcesz dalej robiæ spróboj który¶ konkretny...maciejowskich jest pe³no i s± dosyæ proste..jakby¶ zrobi³ pochy³± o tak / blachê na brodzie by³by bardzo zbli¿ony smile.gif
I wyrównaj jej krawêd¼ os³ony twarzy...
Mam nadziejê, ¿e pomog³em i nikt siê nie obrazi smile.gif
Pozdrawiam i powodzenia
ate1990
Prawdê mówi±c, to w pocz±tkowych planach by³a w³a¶nie taka"blaszka", z której zrezygnowa³em ju¿ po wyciêciu blach. ;p
Mocowanie denka jest jakie jest, poniewa¿ by³o to ³atwe w wykonaniu rozwi±zanie. Przy nastêpnym garnku (je¶li takowy powstanie icon_wink.gif zrobiê tak jak powiedzia³e¶).
Dziêki wszystkim za opinie.

P.S.
Ma kto¶ fotki denka zamocowanego "w ¶rodku"?? Chodzi mi o fotki wnêtrza he³mu.
Je¶li tak, to proszê o zamieszczenie ich tutaj.

Z góry dziêki.
__Pablo__
trójk±ty wiem ze chamskie ale nie przy³o¿y³em sie poniewaz moim zamys³em by³o zamaskowaæ je paskiem stalowym na obwodzie mocowanym na nitach, ale wstrzyma³em sie i jesli pozostane przy trójk±tach to musze wyci±æ nowe denko no bo to to obciach.

wszelkie nierówno¶ci bed± skasowane

czyscilem go z grubsza szczot± drucian± po to aby pozbyc sie zendry przed polerowaniem

wiem ze to prosty garnek ale jestem w trakcie organizowania sobie warunków do klepania blachy i niebawem zabiore sie za jakis konkretny model, bogatszy o pewna wiedze praktyczna i Wasze porady

Pytanie : do jakiego okresu mozna go zaliczyæ?

Pozdrawiam

Panowie Mateusz z Grójca, Borg dziekuje zapomnia³em podziekowaæ za Wasze opinie. Dziekuje i pozdrawiam
jamal
Witam, ostatnio zrobi³em he³m, bardzo podobny do tego ze zdjêæ ate1990
http://img291.imageshack.us/img291/9379/p3090273we4.jpg

Zastanawiam siê tylko nad otworami do oddychania - czy by³y jakie¶ charakterystyczne dla danego okresu, he³mu, czy te¿ zale¿a³o to od inwencji twórcy. Dodatkowo mia³bym równie¿ pytanie jak naj³atwiej (przy u¿yciu narzêdzi raczej z zakresu tych domowych) zrobiæ otwory w formie takiej jak na zdjêciu poni¿ej
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.