Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Sierpieñ] Turniej Skarbu Kwarcianego 5-6 sierpieñ
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2006
Stron: 1, 2
Têcza
Data: 5 - 6 Sierpieñ
Nazwa wydarzenia: Turniej Skarbu Kwarcianego
Miejscowo¶æ: Rawa Mazowiecka
Organizator: Braæ Herbowa Ziemi Rawskiej
Charakter imprezy: XVII wiek

Co¿ mozna wiêcej na pocz±tek napisaæ - BÊDZIE FAJNIE, PRZYJE¯D¯AJCIE !!! blinkie.gif
ZGO¦
w zesz³ym roku BY£O fajnie smile.gif

p.s.: przenie¶cie temat do kalendarium, bêdzie go ³atwiej znale¼æ
Kali
No bylo fajno smile.gif mam pytanei czy bedzie mozna rozbic sie ewentualnie z namiotem? bo po takiej uczcie ciezko bylo znalesc szkole icon_mrgreen.gif
ZGO¦
a nie boisz siê, ¿e po uczcie znajdziesz w namiocie którego¶ z ch³opców uprawiaj±cych zapasy na trawie? cool.gif
Marcinek
Dolaczam sie do pytania na temat namiotow.

No i pyam czy nie potrzebujecie nieco kozackiej chalastry? W razie czego czernichowski moze troche napsuc krwi kwarcianym :-)

Pzdr.
Piotr Czy¿
zapasy jak zapasy, ale tych którzy w ubieg³ym roku spali pod ³awami.
Impreza super.Aby w tym roku by³o podobnie.
Pozdrawiam
Piotr Czy¿
Stanis³aw Szal
Witam!

Z chêci± bym siê jako¶ wkrêci³ na impreze, je¶li by³aby taka mo¿liwo¶æ... Mogê Wam podes³aæ w nied³ugim czasie moj± fotkê w stroju, chocia¿ nie wydaje mi siê, ¿e jestem mrokiem, ale sami ocenicie. smile.gif Zjawi³bym siê sam, lub z jednym kumplem.

Pozdrawiam serdecznie! smile.gif
Marcin z Rawy
Cze¶æ. Zwykle sprawa turnieju na forum by³a prowadzona przez Têczê, ale chyba nic nie zrobi mi za tê wypowied¼..... Po kolei to planujemy jak zwylke:
Turniej ³uczniczy
Turniej Kuszniczy (kusznicy w ze strojami XVII-wiecznymi poszukiwani!!!, kusze mog± byæ z innej epoki. ..bigsmile2.gif )
Turniej bojowy szabli
Turniej scenek i pokazów w wykonaniu Bractw Rycerskich
Plebeje
Inscenizacja potyczki (w tym roku wygrywaj± "Kwarciani", chocia¿ wiele mo¿e siê zda¿yæ...)
Biesiada

Co do namiotów, to w tym roku bêdzie mo¿na rozbiæ namioty historyczne, i w nich mieszkaæ. Nie wiemy jeszcze ile siê zmie¶ci, ale my¶limy ¿e trzy przynajmniej, wiêc kto pierwszy sobie zaklepie miejsce ten leprzy. Jak rozumiê dla Chor±gwi Ziemi Lubelskiej mamy ju¿ jedno zarezerwowaæ?

Kozacy z Czernichowskiego pewnie te¿ znajd± co¶ dla siebie, ale kozactwo u nas zwykle walczy³o po stronie kwarcianych, hehe.

Poza tym w za³o¿eniu mamy aby ka¿de przyby³e Bractwo (grupa), oprucz bitwy wziê³a udzia³ w którym¶ z turnieju (nie musi oczywi¶cie ca³a, np do ³uczniczego czy kuszniczego starczy jeden przedstawiciel, chocia¿ im wiêcej, tym lepiej).

I jeszcze jedna nieco k³opotliwa sprawa.... W miarê mo¿liwo¶ci uprasza siê szlachetnie przyby³ych, by przyje¿d¿ali na pe³ne dwa dni turnieju (przed rozpoczêciem), a najlepiej w pi±tek dzieñ wcze¶niej (04 sierpnia), planuje siê na ten dzieñ odprawê wodzów i" prace w grupach" icon_wink.gif .
Marcinek
W takim razie Czernichowski zglasza chec i gotowosc do przyjazdu.

Skoro mowa o namiotach i rezerwacji to tutaj zglaszam chec rozstawienia namiotu.

Co do zaangazowania w program imprezy to ustalimy to nieco pozniej :-)

Pzdr.
Kali
Tak to ja tez zglaszam chec rozstawienia namiotu.
ps.tak sie wyrwalem z tym namiotem, a moze nas nie ma na liscie zaproszonychi? icon_neutral.gif
Pinior
z wolontarskiej te¿ sie zjawi kilka osób z namiotem, albo dwoma....
Ptack
Mo¿e i Pan Namiestnik zaszczyci was swoj± person±, ale namiotu tachaæ nie bêdzie. Mata tam jakie¶ hotele?
Loki
Witam.
Dom Jastrzêbia z Krakowa chêtnie by siê pojawi³.
Namiot bêdzie.Kusze te¿ mamy smile.gif.
Oko³o 5-6 osób od nas by by³o.
Têcza
Witam

Trochê pytañ siê uzbiera³o, wiêc postaram siê na nie odpowiedzieæ.
Sprawa z namiotam jest jak najbardziej otwarta, choæ ju¿ teraz wiemy ¿e jest ich znacznie wiêcej ni¿ jest wstanie pomie¶ciæ nasz zamkowy dziedziniec. Jak to rozwi±zaæ - pomy¶limy i odpowiemy niebawem.

Zaproszeñ narazie rozsy³ac nie bêdziem, jednak wszyscy którzy zaszczycili nas swoj± obecno¶ci± na poprzednich TSK i brali w nich aktywny udzia³ mog± czuæ siê zaproszeni.

Do Pana Namiestnika: Hotele s± ale do¶æ daleko od zamku.
Ptack
Pan Namiestnik w bezgranicznej ³asce rzecze;

co w Rawie rozumiecie przez "daleko"?

trzy kroki?

osiem?

na Boga, 10?

gadaj, tatarzyno, bo kolczugami po ¶niegu pognam
mirek knight
Zryty beret masz ptaku,pan namiestnik sie zabardzo spoci jak przejdzie 10 kroków
Ps.pozdrowienia dla super ludzi z Rawy. bigsmile2.gif yes.gif
Ptack
rozumiem, ¿e ten post mia³ co¶ wnie¶æ do omówienia rawskiej imprezy?
Têcza
Kilka informacji odno¶nie TSK

Na wstêpie pragniemy zaprosiæ wszystkie grupy, które wzie³y udzia³ w poprzednim Turnieju
Skarbu Kwarcianego tj.

Klub Mi³o¶ników Broni Dawnej i Fechtunku GRYF
Dru¿yna Herbu Szeliga
Bractwo Rycerskie Ziemi Lubelskiej
Rota Strzelcza Piechoty Powiatowej Województwa Mazowieckiego
Grupa Fechtunku i Tañców Dawnych LORICA
Chor±giew Rycerstwa Ziemi Lubelskiej
Sarmacka Kompanija Bractwa Rycerskiego Zamku Olsztyn
Stowarzyszenie Rycerskie Zagoñczyk
Ma³opolska Kompania Sarmacka
Regiment K.J.M.
Towarzystwo Szablistów, Towarzystwo Jazdy Dawnej
Dru¿yna Rycerska Zamku Królewskiego w Chêcinach
Sarmackie £otry
Pierwsze Polskie Stowarzyszenie Turniejowe LIGA BARONÓW
Kompania Wolontarska
Zamojskie Bractwo Rycerskie
Dom Jastrzêbia

a tak¿e

Czernichowski Pu³k Kozaków Zaporoskich
Warcho³y i Pijanice
Wolna Kompania Sarmacka
Pan Namiestnik Ptacku
Wolna Kompania Szlachecka Kalisz

oraz tych, którzy chc± bawiæ siê na TSK, a nie zostali wymienieni (proszê o kontakt).

Namioty i ich rozstawienie...

Tak jak Marcin wspomnia³ wcze¶niej, dziedziniec zamkowy za wiele ich nie pomie¶ci, zatem miejsce zarezerwowane jest dla ChRZL, Czernichowskich Kozaków, Wolontarskiej i Domu Jastrzêbia. I tu pro¶ba dla powy¿szych dru¿yn aby okre¶lili ilo¶æ miejsca/powierzchni na namiot i obozowisko (najlepiej w metrach kwadratowych). Jak tylko ¶niegi puszcz± zrobimy pomiary i mo¿liwe ¿e bêdzie wiecej miejsca na namioty, ale te¿ nie bêdziemy chcieli rozstawiaæ je jeden przy drugim i robiæ ¶cisku. Je¶li zatem s± ekipy które ew. chc±
przyjechaæ jeszcze z namiotem dajcie znaæ i najlepiej z ilo¶ci± powierzchni na Wasz namiot.
Dla pozosta³ych grup nocleg przewidziany bêdzie w szkole (karimaty i ¶piwory zalecane).

Hotel oddalony jest o 3 km od zamku, ale z Panem Namiestnikiem w tej sprawie skontaktujemy siê ju¿ indywidualnie.
AdamS
no to i ja sie stawie smile.gif
bigsmile2.gif
Pinior
jak adams bêdzie to ja nie przyje¿d¿am;p a powa¿nie to wololntarskiej kilka osób z namiotem/namiotami bêdzie, ale moja osoba bêdzie w tym czasie w beskidach z góralami...no chyba ¿e co¶ siê wydarzy:)
Krzysztof
bêdzie albo nie bedzie, bo chyba tylko m³odzi pojad± jak siê zorganiuzuj±
ZGO¦
Lorica pojawi siê na 99% w takim sk³adzie jaki poda³am mailem, a na 100% pojawi siê przedstawicielstwo smile.gif
Têcza
Przyje¿d¿aj Adams, przybywajcie M³odzi i starzy z wolontarskiej..

Kilka dnie temu rozes³ane zosta³y zaproszenia do wszystkich znanym nam siedemnastek. Je¶li do kogo¶ nie dotar³o lub po prostu jeszcze Was nie znamy, odezwijcie siê.
Je¶li to mo¿liwe, prosi³ bym grupy o potwierdzenia przyjazdu, choæ impreza dopiero siê rozkrêca chcieli by¶my wiedzieæ ilu uczestników mo¿na spodziewaæ siê w tym roku.
Wielu nasza impreza siê podoba, a innym nie, ka¿dy ma prawo do swojego zdania i nie wnikajmy w to.
Wiem jedno, na pewno bêdzie "miodowo" na biesiadce smile.gif i na ca³ej imprezie icon_wink.gif
AdamS
zabrac blachy na bojowke ?
Têcza
Ha³ery bêdziemy mieæ - jeden juz jest, a drugi siê robi. Jedna kolczuga w rozmiarze ¶rednim tez siê znajdzie. Je¶li masz karwasze i ewentualnie inne pancerze na korpus to we¼, bêdziemy wdziêczni smile.gif
AdamS
obojczyk naramienniki i karwasze moge wziac ..... brac ?
Ptack
mogê daæ drugi zestaw.

pozdr
Pinior
moge dac trzeci i czwarty zestaw:) i beczke do nape³nienia pysznym tomaszowskim miodzikiem...pozdro
AdamS
dzieki 4 zestawom nie bedzie straty czasu na przebieranki :D
Ptack
racja
Têcza
Jak widaæ sprzêtu do bojówki bêdzie dostatek. Kali z ChRZL równie¿ deklaruje mo¿liwo¶æ wziêcia szyszaków. Proponujê zatem, niech ka¿dy kto ma jakie¶ blachy i przede wszystkim ma mo¿liwo¶æ ich przywiezienia, niech bierze. Bêdzie tego sporo wiêc:

1. Jak wspomnia³ AdamS, nie bêdzie straty czasu na przebieranie zawodników i dziêki temu mo¿na bêdzie wyd³u¿yæ pojedynki np. do 5 trafieñ lub na czas.

2. Ludzie bêd± mieli wiêkszy wybór uzbrojenia, wiêc nie powinni narzekaæ, ¿e co¶ im przeszkadza w walce, bo he³m jest za durzy, bo on mia³ wygodniejsz± zbrojê itp.
ukarol
Witajcie Waszmo¶ciowie! Czy Pospolite Ruszenie Ziemi Tykockiej znajdzie u Was jeszcze miejsce? Chêtnie by¶my siê stawili.
mirek knight
têcza, ziema tykocka jest yes.gif maj± bron biologiczn±ir obaczki bigsmile2.gif
ukarol
w±glika nie u¿yjemy, ale i tym razem mo¿emy zaskoczyæ (jak bêdzie trzeba)
Marcin z Rawy
[quote="Marcin z Rawy"]Witajcie!
Sprawy turnieju id± do przodu!! Niechaj Pospolite Ruszenie Ziemi Tykockiej skontaktuje siê z Têcz± na priwa, i je¶li mo¿e poda wstêpn± liczbê szlachty, szlachcianek i inszej gawiedzi która do nas zjedzie, oraz w czym mo¿ecie wzi±¶æ udzia³. Oczywi¶cie zapraszamy.
Mam tak¿e ju¿ wiadomo¶æ w sprawie inscenizacji potyczki "Kwarciani przybywaj± po zaleg³y ¿o³d" w sobotê i niedzielê, a sprawa dotyczy udzia³u w niej kobiet. Po paru pytaniach i debatach ustalili¶my ¿e owszem, kobiety mog± wzi±¶c czynny udzia³ w walce, ale pod warunkiem i¿ bêd± one odziane w strój mêski. Oczywi¶cie znajdzie siê tak¿e rola dla niewiast w strojach damskich, mog± byæ one gwa³cone smile.gif , sci±gaæ poleg³ych i nie ca³kiem martwych z pola, oraz np. strzelaæ z broni palnej z kró¿ganków basztowych itp.
My¶lê ¿e w najbli¿szym czasie Têcza zamie¶ci plan imprezy, konkurencje i insze inszo¶ci. Zapraszamy gor±co do Rawy. Niechaj kwarciani odbieraj± co im siê prawnie nale¿y, za¶ okrótny i chciwy starosta rawski, broni i tak pustego skarbca!!!!!!
ZGO¦
...a Marcin z Rawy siêgnie czasem po s³ownik ortograficzny bigsmile2.gif
Marcin z Rawy
W zasadzie siêgam jak nie jestem pewien ¿e dobrze co¶ napisa³em. Kiedy my¶lê ze dobrze napisa³em nie siêgam, a je¶li nie wiem ¿e jest co¶ ¼le, to nie siêgam, bo my¶lê ze jest dobrze. St±d te b³êdy. crazy.gif
Têcza
Wychodz±c na przeciw zapotrzebowaniom jakie w tym¿e roku nast±pi³y od niewiast naszych najmilszych, a potrzeby owe zaspokojone byæ mia³y na niedawnej imprezie gdzie¶my go¶cili ( i wiêkszo¶æ XVII - stek równie¿ ) ale do tego nie dosz³o.
Oznajmiam i¿ na Turnieju Skarbu Kwarcianego w Rawie odbêd± siê gry i zabawy plebejskie przygotowane specjalnie dla Pañ. W konkurencji tej niewiasty bêd± mog³y zaprezentowaæ swój wdziêk, powab i insze zalety p³ci piêknej, których nam - ch³opom brak. Jakie to bêdê konkurencjê nie zdradzê. Przyb±d¼cie, a zobaczycie blinkie.gif
Marcin z Rawy
Czo³em.
Dziêki Têczy mamy ju¿ aktualny plan naszego turnieju (mo¿e siê on jeszcze nieco zmieniæ, ale minimalnie), zainteresowanych odsy³am na stronkê. Zapraszam tak¿e do dyskusji na temat: "ciekawe konkurencje, i inne atrakcyje". Z propozycji które nam siê spodobaj± mo¿e jeszcze uda siê nam sko¿ystaæ (wcisn±æ je w plan).
Têcza
Jako ¿e do spl±drowania skarbca kwarcianego co raz bli¿ej, przyda siê nam Wszystkim gar¶æ informacji.

Wolne miejsca
Do dnia dzisiejszego jedynie po³owa grup do których wys³ane zosta³o zaproszenie potwierdzi³a swój przyjazd. Mamy jeszcze "wolne miejsca" zatem grupy które jeszcze siê nie zdecydowa³y lub w jaki¶ sposób nie otrzyma³y zaproszenia proszê o kontakt i potwierdzenie przyjazdu. Je¶li s± jakie¶ w±tpliwo¶ci i pytania - odpowiem. Gor±co Zapraszam.

Nocleg
Jak w roku ubieg³ym ¶pimy w Szkole Podstawowej nr2 bum.gif , do dyspozycji mamy sale gimnastyczn±, klasê i ew. korytarz. Warunki spartañskie wiêc nale¿y zabraæ karimaty, ¶piwory itp. Szko³a od tamtego czasu przesz³a generalny remont i wszystko jest szczelne i czyste, nie ma mowy o powtórce z poprzedniego turnieju.

Namioty
Miejsca na dziedziñcu ma³o wiêc i liczba namiotów ograniczona. Przyjazd z namiotami najwcze¶niej potwierdzi³y Chor±giew Rycerstwa Ziemi Lubelskiej, Lorica i Kompania Wolontarska. Dla Was miejsce jest zagwarantowane.

Jedzenie
Zapewniamy obiad sk³adaj±cy siê z dwóch dañ (sobota i niedziela) oraz obfit± biesiadê w sobotni wieczór. Posi³ki wydawane bêd± na dziedziñcu zamkowym.

Samopa³y i inne
Zachêcam do zabrania wszelkich strzelaj±cych replik broni czarnoprochowej. Zapewniamy wszelkie niezbêdne sk³adniki ¿eby mog³y robiæ BuuM! moro.gif BuuM! moro.gif

Wszystkich zaproszonych prosi³ bym o przes³anie do dnia 23 lipca 2006 (dwa tygodnie przed turniejem) potwierdzenia ilo¶ci osób przybywaj±cych na turniej do Rawy.
Z naszej strony zostanie wys³any do ka¿dej z grup szczegó³owy mail z informacjami o imprezie, regulaminami wszelakimi itp.

Pozdrawiam
têcza
ania q.
no coz impreza szykuje sie super ale mnie chyba tam nie bedzie :'( niestety ale zdrowie mi na to nie pozwala.

i ogolnie to ja tak sie niesmialo przypominam co ze zdjeciami z szydlowca. moze ktos sie tak za mnie przypomni komu trzeba :D

pozdrawiam anka
Stanis³aw Szal
Witam!

Przedewszystkim serdeczne dziêki za przys³anie nam zaproszenia i przyjêcie naszego zg³oszenia. Niestety zjawiê siê tylko ja sam i to dopiero w sobotê od rana. face4.gif Zreszt± szczgó³y dogada siê na privie. Osobi¶cie nie mogê siê doczekaæ i cieszê siê na sam± my¶l o turnieju. smile.gif

Jeszcze raz wielki dziêki i do zobaczenia w Rawie!!! smile.gif
Marcin z Rawy
Witam!
Odno¶nie zdjêæ z Szyd³owca, to chyba wiem kto robi³, i napomnê mu o tym, ale nie rêczê, ciê¿ko jest od niego wyci±gn±æ p³ytkê, bo ma ma³o czasu.

TURNIEJ KUSZNICZY na Turnieju Skarbu Kwarcianego - Je¶li mo¿ecie to dajcie znaæ ilu z poszczególnych Bractw bêdzie strzelców, da mi to wstêpne rozeznanie, gdy¿ jestem za niego odpowiedzialny. Przypominam równie¿ ¿e mo¿na przywie¼æ i u¿ywaæ kusz ¶redniowiecznych.Jako¶ w odtwórstwie XVII- nasto wiecznym, ta dyscyplina jest ma³o popularna, a szkoda.... Na dworach traktowano kuszê jako rozrywkê i u¿ywano jej do polowañ. Co do regulaminu tego turnieju, to i tak bêdzie pewnie ma³o strzelców, wiêc jak co roku dogadamy siê przed strzelaniem. Zwykle strzelamy z dwóch odleg³o¶æi oko³o 20 i 25 kroków, przy czym pierwszy dzieñ by³ traktowany na luzaka, jako rozgrzewka smile.gif .
Gryfinka
Aneczka, zdjêcia z Szyd³owca robione przez Leszka mamy ju¿ od d³u¿szego czasu - trza tylko przyj¶æ i siê upomnieæ bum.gif Obecnie p³yta zaleg³a u Poleja, ale do niego zawsze bli¿ej ni¿ do Rawy icon_wink.gif Oczywi¶cie je¶li chodzi Ci o zdjêcia przez Rawê robione...
Pozdrawiam! Ola
ukarol
a propos Turnieju Kuszniczego: Czy wymagany jest w³asny sprzêt, czy te¿ mo¿e bêdzie mo¿na skorzystaæ z broni po¿yczonej?
Marcin z Rawy
CYTAT
a propos Turnieju Kuszniczego: Czy wymagany jest w³asny sprzêt, czy te¿ mo¿e bêdzie mo¿na skorzystaæ z broni po¿yczonej?

Je¶li dasz radê porzyczyæ kuszê i be³ty, to nie ma problemu, chocia¿ wiem ¿e kusznicy raczej zazdro¶nie strzeg± swej broni bigsmile2.gif Ja na ten przykad z góry zaznaczam ¿e nie porzyczam tego¿ sprzêtu...
Stanis³aw Szal
Witam!

Na samym wstêpie chica³bym serdecznie podziêkowaæ organizatorom za zaproszenie ale tak¿e i reszcie grup za ¶wietn± zabawê. Szkoda, ¿e trochê pogoda nie dopisa³a w drugi dzieñ. Mam nadziejê, ¿e zamek zosta³ obroniony tzn. ¿e nie by³o drugiego szturmu. smile.gif Kto wygra³ bojówkê i jak± nagrodê zgarn±³? smile.gif

Jeszcze raz wielkie dziêki.

Pozdrawiam!
Agata Witkowska
Ja te¿ pragnê siê do³±czyæ do podziêkowañ, imprezka by³a PRZE-SYM-PA-TYCZNA, dziêki wielkie, pozdrowienia dla wszystkich. Szkoda ze siedemnastek jest tak ma³o.
thanx.gif
mirek knight
witam i ja sie wypowiem szkoda szkoda ze nie by³o niedzieli ale w sobote by³o sympatycznie:)fajnie by³o spotkac fajnych ludzi i sobie powalczyc warrior.gif
SAMUEL77
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikTykocin równiez chcia³by z³o¿yæ swoje podziêkowania organizatorom
Zabawy w Rawie pierwszego dnia by³o tyle, ¿e nie starcza³o go na s±czenie miodków.
Wszystko by³o dobrze pomyslane - bitwa wymarzona, biesiada smaczna, deszcz przyjemny.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.