Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Sierpieñ] Turniej Skarbu Kwarcianego 5-6 sierpieñ
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2006
Stron: 1, 2
Kali
Ja tez uwazam wyjazd za bardzo udany. Swietna zabawa, super uczta, w bitwie sie wybawilem...szkoda tej niedzieli i bojowki...wogle byla skonczona? bo myslalem ze zostanie nieroztrzygnieta....
SAMUEL77
Bojówka odby³a sie do koñca.

"Bojówka" odby³a sie do koñca. Na zdjeciu obok 2 sêdziów i ci, którzy zajeli pierwsze 3 miejsca.
Opiekun
Kali: Choragiew Lubelska ktora sie u nas na Ziemi Rawskiej wstawila nieumyslnie nieopodal murow gdzie oboz swoj sklecila zagubila kawalek preta stalowego w bluznierczym powszechnym jezyku sledziem namiotowym zwany, jak na ruszeniu lub przy miodziku sie spotkamy oddac moge jesli takowa ochote macie.
Kali
o widzisz, na pewno zostawilismy go celowo byscie nie mowili ze nic od nas nie macie smile.gif albo druga opcja nie moglismy wydrzec z Waszej ¿yznej w kamienie gleby repa.gif
Mieszko
W imieniu Chêcin dziêkuje za wspóln± zabawe, a uwa¿am ¿e by³a przednia!
Bardzo podoba mi sie sielankowo-braterska atmosfera na TSK. Gratuluje wszystkim nagrodzonym, ca³uje wszystki uczestniczki i ¶ciskam uczestnikuw!
Zdrowie Braci Herbowej!
Marcin z Rawy
Witam! i pozdrawiam wszystkich uczestników III Turnieju Skarbu Kwarcianego!!!
Jako Namiestnik Turnieju mam zaszczyt nieco go podsumować.... Ogólnie w sobotę, razem z Bracią Herbową było nas 83 sztuki + straganiarze.
Pierwszy dzień (sobota) wyszedł chyba nieźle (wrodzona skromność nie pozwala nam się chwalić bum.gif ), poza lekkimi tarciami na plebejkach, kiedy prowadzące je dziewczyny, przez chwilę pogubiły się w tym, oraz nie mogły znaleść sprzętu do nich... Reszta konkurencji poszła chyba gładko, i nawet bojówka pomimo dużej liczby chętnych, wyrobiła się szybciej niż zakładaliśmy. Uczta jest dla mnie miłym wspomnieniem, pomimo wizyty policji w sprawie nocnych strzałÃ³w z broni palnej, i rawskich dresiaży którzy zaczepiali gości wracających do szkoły (dresy dostały łupnia od Gryfów, hehe...). Do biesiadowo-nocnych przygód doliczyłbym jeszcze chwalebną ranę Don Karlosa i wizytę w szpitalu, gdzie chcieli mu zrobić wszystkie możliwe badania, łącznie chyba z zabiegiem lewatwy...
Drógi dzień to totalna klapa usmieszek_01.gif , niestety zaczęło padać, i dalsza część Turnieju po prostu się nie odbyła. Całe szczęście że przynajmniej bojówkę dokończyliśmy w szkole....
Jeszcze raz pragnę podziękować wszystkim za przybycie na Turniej i wyrozumiałość dla organizatorów.
Dla ogólnej wiadomości podaję także spis ZWYCIĘZCÓW i nagrodzonych:

I miejsce w Turnieju Bojowym Szabli-Marek Polański z Sarmackich Łotrów-
otrzymuje część skarbu kwarcianego w sakiewce i nadanie urzędu szafarza podatków na przyszły rok.
II miejsce--------------------------------Karol Urbański z Pospolitego Ruszenia Ziemi Tykockiej
III miejsce-------------------------------Paweł Kozdra z Sarmackich Łotrów

I miejsce w Turnieju Łuczniczym- Dariusz Milewski z Zagończyka- otrzymuje część
skarbu kwarcianego w sakiewce i 10 włÃ³k ziemi we wsi Pukininie nieopodal Rawy
II miejsce---------------------------Kamil Pajdo z Dróżyny Rycerskiej Zamku Królewskiego w Chęcinach
III miejsce--------------------------Tadeysz StanisŁaw Nowak (nie wiem z jakiego bractwa..)

I miejsce w Turnieju Kuszniczym-Dariusz Milewski z Zagończyka- otrzymuje część
skarbu kwarcianego w sakiewce i urząd Łowczego w Puszczy Kampinoskiej na pięć lat

I miejsce w Turnieju Scenek i Pokazów- Chorągiew Rycerska Ziemi Lubelsiej-
otrzymuje część skarbu kwarcianego w sakiewce i przywilej przez trzy roki nominować kogoś od siebie jako posła na Seym Wielki

I miejsce w kategori Najleprze Bractwo na Plebejach - Klub Miłośników Broni Dawnej
i Fechtunku "Gryf"-otrzymali miody i przywilej by za każdego złapanego przez nich
"fałszywego" szlachcica pobierali przez rok 100 czerwonych złociszy od najwiękrzego Pieniacza i Krzykacza obranego na tymże Turnieju
I miejsce na Plebejach Dla Dam- Gosia Górska z Zaciężnej Roty Piechoty Polskiej-
otrzymała miodzik, oraz przywilej zwolnienia jej dóbr z przechodów i stacji wojsk, oraz
chlebów wybierania
I miejsce na Plebejach Dla Panów-Kamil Pajdo z Dróżyny Rycerskiej Zamku
Królewskiego w Chęcinach, otrzymał miodzik, oraz nobilitację na szlachcica.

Prócz tego nagrodzono:
-za sklecenie filmika z Turnieju w zeszłym roku - Łysego Gnoma- otrzymał 1/10 wsi Matyldów i dwa stawy
-za najbardziej sarmackie wąsy -Tadeusz Majdura- otrzymał na trzy roki młyn na rzece Pilicy
-za dział sprowadzenie- Tomasz Nawrot- otrzymał przywilej na erygowanie szkoły puszkarskiej
-za pieniactwo na turnieju (zgłosiła Zuza diabel.gif )- Konrad Dyjas -otrzumuje Disciplina Militaris : musi przez rok wypłacać 100 czerwonych złociszy za każdego złapanego "nieprawdziwego" szlachcica.
-za długie i piękne włosy w damskim uczesaniu -Beata Mazur - otrzymała owczarnię
-opój i pijak Turnieju- niejaki ITHIL- nadano mu nowy herb "Paw na mieczu" i zaproszenie do Króla na biesiadę

Składamy także podziękowania dla Roty, za zajęcie publiczności w krytycznym momęcie...
Z rzeczy znalezionych to mamy lampkę zrobioną z drewna z szybkami i świeczką w środku, prawdopodobnie namiociarzy....

P.s. Do Opiekuna: stary ja robię błędy, ale ciebie nie można odczytać!!! Nie rób nam obciachu, i używaj takich literek jak: ą,ę ł, ż,ź, ó,ś.
Têcza
Ja równie¿ WSZYSTKIM BARDZO MOCNO I SERDECZNIE DZIÊKUJÊ za przybycie na III Turniej Skarbu Kwarcianego. Mam nadziejê, ¿e dobrze siê bawili¶cie oraz mi³o i przyjemnie bêdziecie wspominaæ pobyt w Rawie.
Mogê jedynie spojrzeæ na ca³o¶æ imprezy od strony organizatora i powiedzieæ, ¿e mimo tego, i¿ Turniej zrobi³ siê jednodniowy to i tak siê uda³ (porównuj±c do poprzednich TSK-ów).

Rad bym jednak us³yszeæ wszelkie Wasze opinie, zarówno te z³e jak i dobre, gdy¿ z ka¿dym rokiem staramy siê wyj¶æ na przeciw Waszym oczekiwaniom. Fakt, dali¶my trochê cia³a w tym roku z prochem, który nadawa³ siê tylko do armat, ponownie powtórzy³a siê sytuacja z noclegiem w szkole i na biesiadzie by³a denna muzyka. Jednak my¶lê, ¿e s± to sprawy do naprawienia.

Có¿ mogê jeszcze powiedzieæ... ¯a³ujê, i¿ pogoda popsu³a nam drugi dzieñ imprezy, gdy¿ zastanawiam siê jak wygl±da³a by dalsza czê¶æ bitwy oraz fina³ bojowego szabli. Cieszy mnie, ¿e ekipy z namiotami mog³y siê pomie¶ciæ na dziedziñcu i zosta³o jeszcze sporo wolnego miejsca. I mam nadziejê, ¿e nikomu niczego nie brakowa³o.

Co przyniesie nastêpny rok? Hmm.. Miejmy nadziejê, ¿e lepsz± pogodê.

I na koniec szczególne pozdrowienia dla Wszystkich !!!

Daniel T. "têcza"

p.s. To by³a moja najliczniejsza impreza urodzinowa icon_wink.gif
Stanis³aw Szal
A ja bym poprosi³ jeszcze wszystkie osoby, które robi³y zdjêcia na TSK, o umieszczenie fotek lub o linki do stronek na których siê znajduj±...

Dziêki
Agata Witkowska
CYTAT(Têcza @ 21:59 12.08.2006) *
(ciach!)
na biesiadzie by³a denna muzyka.
(ciach!)

Wcale nie by³a denna, tylko monotonna - w kó³ko to samo - a to jest ró¿nica.
Pozdr.
kojot
mi³o by³o szkoda ¿e pada³o w niedziele
Pawe³ Kozdra
Ja w takim razie podziêkuje za wspania³± zabawe w imieinu Sarmackich £otrów.
Dla 1/3 sk³adu by³ to pierwszy wyjazd, sam chcia³bym zaczynaæ od tak udanej imrpezy smile.gif
Deszcz w niedziele, ani nocna impreza nie przeszkodzi³y nam w fina³ach bojowego king2.gif
Dodam tylko, ¿e Tadek Nowak, który zaj±³ trzecie miejsce w ³uczinczym te¿ jest z £otrów.
I jeszcze raz dziêkuje za udan± impreze organizatorom jak i wszystkim z którymi przysz³o nam siê bawiæ.
Piotrek_
Troche pozno, ale pisze. Turniej Rawski był wspanialy! W moim osobistym kalendarzu imprez wskoczył do pierwszej trójki. Wspaniała uczta (ukłony dla szefa kuchni), przesympatyczna bitwa (choc mozna by troche krótszy "wątek scenariuszowy" wprowadzić), pomysłowy plebej i mile towarzystwo. Bojowka do 5 to imho ciut za dlugo, ale to juz kwestia organizatorow. Co do propozycji na przyszłość: Sprawdzcie dokladnie jak dzialaja maski i kurtki szermiercze i przekonajcie sie na wlasnej skorze ze sa rownie bezpieczne co szyszaki i kolczugi.
Generalnie impreza bardzo mi się podobała i z tego co mi wiadomo nikt z odziału Roty Zaciężnej Piechoty Polskiej nie narzekał. Mamy nadzieje zjawić się tłumniej za rok smile.gif

Galeria zdjęć zrobionych przez Karola Ł:
http://lorica.pl/5/category.php?cat=187&expand=177,187

Czy są jakieś inne galerie z Rawy?
Morlokus
Chwa³a, chwa³a po trzykroæ chwa³a Braci Herbowej!

W imieniu Dru¿yny Herbu Szeliga dziêkujê wam za zaproszenie i tak zacn± zabawê!
Przybyli¶my do Rawy pó¼nym popo³udniem jak zwykle przywitani niezwykle ciep³o i serdecznie. W pi±tek jak zwykle nieoficjalna popijawa przy wej¶ciu do szko³y. Tam te¿ pozna³em niezapomniany „samk” piwa o jak¿e XVII w. nazwie – Sarmackie (made for Biedronka). My¶l±c, ¿e piwo V.I.P. (równie¿ made for Biedronka) nie ma nic ju¿ wspólnego z XVII-tk± szybko wyprowadzono mnie z tego b³êdu gdy¿ jego skrót t³umaczy siê: „Varcho³y I Pijanice” smile.gif Taka mieszanka zakrapiana trunkiem, który wypili¶my podczas odprawy dowódców sprawi³a ¿em zasn±³ snem kamiennym niczym nied¼wied¼ na zimê.
Rankiem orze¼wiaj±cy przemarsz na zamek i rozpoczêcie turnieju polonezem – ¶wietny pomys³ uwa¿am! Potem ³uk, szabla, plebeje... o których rozpisywaæ siê nie bêdê gdy¿ ¿adne z nas nie przysporzy³ chwa³y rodowi ;) aczkolwiek na uwagê zas³uguje ciekawe rozwi±zanie turnieju plebejskiego, z którym przysz³o mi siê spotkaæ po raz pierwszy, mianowicie ka¿dy startowa³ indywidualnie – bardzo mi siê to spodoba³o. Bitwa by³a tak zaciêta, ¿e szabla mi pêk³a w dwóch miejscach smile.gif na uwagê zas³uguje te¿ zaciek³o¶æ Regimentu, który zachodzi³ nas (kwarcianów) ze wszystkich mo¿liwych stron uparcie nie daj±c wytchnienia naszym uszom smile.gif
Po bitwie jak to po bitwie czas siê posiliæ... i tu zaznaczyæ musze, ¿e jeszcze z tak wspania³± uczt± siê nie spotka³em! Mnogo¶æ potraw nie do przejedzenia... miêsa, boczki, kie³basy, kaszanka, ¿eberka, szynki z ognia, karczek... i nie wiem co jeszcze bo w jednej trzeciej sto³u spasowa³em - no nie do przejedzenia nawet mój ojciec rodzinna legenda ob¿arstwa, przydomek Kazibrzuch nie da³ rady! A na dodatek beczka (s³ownie ogromna beczka) wspania³ego miodu!!! Tego opisaæ siê nie da! Za¶ co do tañców to my¶lê, ¿e polonez (z wersj± zagubionych par) w tym roku na uczcie by³ królem tañców smile.gif
Niestety pogoda w niedziele by³a nie do przeskoczenia, la³o jak z cebra i turniej musia³ siê przedwcze¶nie zakoñczyæ. Mimo deszczu ¿al by³o odje¿d¿aæ...
A i ja tam by³em, mód, piwo, wino i Bóg jedyny wie co jeszcze pi³em!

Fotki dla was:
http://mozilla.ct.krakow.pl/tomisz/rawa2006.exe

Pozdrowienia i do zobaczenbia na Rawie za rok! (heh... dopiero za rok angsad.gif )

Pozdrawiam!

P.S.
Co do masek i kaftanów szermierczych, to Piotrze zgadzam siê ale boje siê, ¿e to nie wypali ze wzglêdu na widowiskowo¶æ tych strojów. Aczkolwiek gdyby¶cie siê zastanawiali nad tak± opcj± to osobi¶cie jestem za!
Piotrek_
Jesli o scislosc idzie, to kurtki (kaftany) szermiercze s± bardzo widowiskowe, gdy na³o¿y siê je na koszule, przykryje ¿upanem i deli±. Maski mo¿e troche mniej, ale osobi¶cie w masce czujê siê bezpieczniejszy, gdy nie mam dziur na oczy, które a¿ siê prosz± o przypadkowy sztych smile.gif
Harcownik
Witam!
Impreza zacna, zabawa przednia, a atmosfera i¶cie rodzinna smile.gif Organizatorzy jak zwykle mili, sympatyczni i komunikatywni. Oby za rok by³o jeszcze lepiej!
Je¶li chodzi o bojówkê to konkurencja tego typu jak zwykle budzi wiele emocji. Moim skromnym zdaniem ró¿nica miêdzy mask± szermiercz±, a szyszakiem jest do¶æ znaczna. Chodzi mi g³ównie o wygodê noszenia, ciê¿ar i oczywi¶cie widoczno¶æ. Do tego wszystkiego dochodzi jeszcze istotna kwestia kto i w czym trenuje... walka.gif
Do zobaczenia za rok!
Pozdrawiam!
Têcza
W sprawie rzeczy znalezionych.

Latarenka o której pisa³ Marcin:
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

Czyja to zguba dunno.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.