CYTAT(bodkin)
teoretycznie moze masz i racje , jednak nie slyszalem jeszcze o naprawde szybkim luku z leszcxzyny
byly to przewaznie dosc dlugie luki o stosunkowo malym naciagu
Ze wszystkiego co do tej pory wyczyta³em, leszczyna najbardziej przypomina ja³owiec. Jest bardzo elastyczna w stanie mokrym i krucha gdy siê j± wysuszy, tyle ¿e o wiele ³atwiej znale¼æ d³ugie i proste pniaki.
Z eastern red cedar (rodzaj ja³owca) i z normalnego ja³owca ludzie robi± szybkie ³uki. Wymagaj± najczê¶ciej wzmocnienia grzbietu, a w przypadku d³ugiego ³uku ja³owiec wymaga równie¿ wysokiego naci±gu ¿eby byæ wydajnym, bo bez naci±gu nie obci±¿amy drewna wystarczaj±co i sporo jego wytrzyma³o¶ci siê marnuje.
Jednak umówiê siê z koleg± na ¶ciêcie tego pniaka leszczyny co mi obieca³. Zabiorê siê za niego gdy ju¿ bêdê cokolwiek umia³, wiêc póki co sobie po prostu pole¿y.
CYTAT(bodkin)
musi byc jeszcze cos
mianowicie pieknie tlumi drgania uzyta jako trzonek , pewnie gestosc drewna tez gra role
Na to wygl±da. Dziêki.
CYTAT(bodkin)
mi dobrze szlo z klejem skornym
robota dosc paskudna i trzeba sie uwijac ,ale trzyma swietnie
przyklejalem sztywna cienka skore
¯elatyna to po prostu jest klej skórny i to podobno wysokiej jako¶ci. Cienkiej skóry po prostu nie mam a paku³y s± do dostania.
Wzmacnianie grzbietu w³óknami ro¶linnymi dzia³a mniej wiêcej równie dobrze co skóra, tyle ¿e wygl±da gorzej ale jest l¿ejsze. Paku³y s± lepsze ni¿ tkanina, bo w przypadku tkaniny po³owê masy stanowi± w³ókna biegn±ce prostopadle do grzbietu. Nie przenosz± ¿adnych obci±¿eñ, wiêc nie s± potrzebne. Paku³y dzia³aj± lepiej ni¿ na przyk³ad dratwa, bo dratwa jak ka¿dy sznurek trochê siê wyci±ga pod obci±¿eniem. Mo¿e jakby dratwê odpowiednio obci±¿yæ przed na³o¿eniem (podwiesiæ ciê¿ar na parê godzin, itp) to by dzia³a³a podobnie. Nie wiem, bo nigdzie nie spotka³em by kto¶ próbowa³.
CYTAT(bodkin)
to jest tak , ze jak nie sprobujesz , to byc moze nigdy sie nie dowiesz po prostu ;))
W tym wypadku tak, bo mo¿e siê okazaæ ¿e jestem pierwszy.
W ogóle nie rozumiem tego wyrzekania na "teoretyzowanie". "Zawodowo m±drzy" (
) ludzie mawiaj±, ¿e miesi±c spêdzony w laboratorium pozwala z ³atwo¶ci± zaoszczêdziæ dwie godziny w bibliotece. I wiesz co? Maj± racjê. Wiem, bo sprawdzi³em w praktyce. A co gorsze to nie by³ miesi±c tylko pó³ roku.
Poza tym, nawet jak mi siê ³uk z leszczyny nie uda, to i tak niczego wielkiego w ten sposób siê nie dowiem. Najwy¿ej, ¿e nie jest to ³atwe, ale robienie ³uków w ogóle nie jest ³atwe, wiêc nic nowego. A jakbym znalaz³ kogo¶, kto zrobi³ dobry ³uk z leszczyny wspartej, powiedzmy, akacj± to bym po prostu wiedzia³ ¿e siê daje tylko najwy¿ej ja nie potrafiê.
Tak jest na przyk³ad z ja³owcem. Paru ludzi zrobi³o kiepskie ELBy z ja³owca, ale ¿e jest wystarczaj±co wiele krótkich wydajnych i szybkich ³uków z ja³owca to po prostu wiadomo, ¿e aby ELB z ja³owca by³ wydajny to musi mieæ du¿y naci±g. Tak na oko ze 40 kg. ¯eby taki naci±g uzyskaæ to trzeba wzmocniæ grzbiet, a ¿e jeden Fin z powodzeniem wzmacnia ja³owcowe grzbiety paku³ami, to wiem ¿e siê daje.
Czy grzbiet jesionowy w po³±czeniu z klonowym brzu¶cem bêdzie dzia³a³?
Bêdzie i to dobrze. £uczarz z czech robi takie ³uki dziesi±tkami.
Czy grzbiet hikorowy zadzia³a w podobnej konfiguracj? Tak.
Czy grzbiet jesionowy zadzia³a z Ipe? Ma szanse, je¶li zastosujemy pojedynczy s³ój jesionu.
Czy bambus na ipe nadaje siê na ELB? Tak. Kupê roboty, ale dzia³a dobrze.
Czy Ipe zadzia³a jako ³uk naturalny? Od bidy. Zadzia³a, ale ³uk bêdzie wolny i bêdzie kopa³ przy strzale.
Czy da siê zrobiæ szybki ³uk z dêbu? Tak. Trzeba umieæ, ale siê daje.
Czy wi±z jest faktycznie lepszym drewnem ni¿ inne, o wiele ³atwiej dostêpne? Moim zdanie raczej nie. ¯eby byæ wydajne drewno wi±zowe wymaga hartowania brzu¶ca. Wi±z jest trudny w obróbce a bez hartowania daje ³uki o przeciêtnych parametrach. Nadawa³by siê dla pocz±tkuj±cych, ale u nas jest trudno dostêpny.
Itp. Itd.
I to nie s± ¿adne spekulacje. Ja te rzeczy po prostu
wiem, bo kto¶ gdzie¶ kiedy¶ to za mnie sprawdzi³. Nie muszê siê uczyæ na
w³asnych b³êdach, wystarcz± mi cudze.
Pozdrawiam.