Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Elementy p³ytowe w koñcu XIII w.
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie dojrza³ego ¶redniowiecza > Ochronne uzbrojenie dojrza³ego ¶redniowiecza
Stron: 1, 2
Anka z Mazowsza
Witam

mam pytanie odno¶nie ilustracji z psa³terza westminsterskiego.

CYTAT
jak na moje oko to poprostu przeszywane nogawice z naszytymi nakolannikami...

Je¶li rysunek pokazuje nakolanniki bardziej zabudowane od "misek", te os³aniaj±ce tak¿e boki kolan, to kojarzê z ró¿nych ¼róde³, ¿e by³y one nitowane do nogawic kolczych. Tu albo s± za³o¿one na pikowaniec, co raczej nie pasuje, albo... mo¿e s± to miski naszyte na co¶ innego (np. skórê) i dopiero za³o¿one (przyszyte) na pikowane nogawice. Chyba, ¿e te bardziej zabudowane kolanka zak³adano tak¿e na same pikowañce. Zastanawiam siê czy by³a taka mo¿liwo¶æ. Proszê bardziej do¶wiadczone w kwestii uzbrojenia osoby o odpowied¼ i wyrozumia³o¶æ, poniewa¿ dopiero niedawno interesuje siê uzbrojeniem i nie mia³am jeszcze okazji przejrzeæ wszystkich tematów, gdzie byæ mo¿e jest co¶ wiêcej o tym powiedziane... W takim razie prosze o link, z chêci± poczytam:)
Kuubuus
Kolana

A tutaj takie bardziej pe³ne

Ich przyk³ady s± równie¿ na wielu nagrobkach :

Francuski Psa³terz 1260-1280

Francuska biblia 1250-1274

Psa³terz Francja 1265

Tutaj co¶ podobnego do tych z rzezi niewini±tek

Zastanawia mnie jedno na ikonografii z francuskiej bibli 1250-1274 klecz±cy gostek ma równie¿ widoczne naramienniki tego samego typu co kolana ;) ale nigdzie wiêcej tego nie znalaz³em bynajmniej na ten okres

CYTAT(Anka z OTW @ 13:36 01.02.2010) *
Witam

mam pytanie odno¶nie ilustracji z psa³terza westminsterskiego.

CYTAT
jak na moje oko to poprostu przeszywane nogawice z naszytymi nakolannikami...

Je¶li rysunek pokazuje nakolanniki bardziej zabudowane od "misek", te os³aniaj±ce tak¿e boki kolan, to kojarzê z ró¿nych ¼róde³, ¿e by³y one nitowane do nogawic kolczych. Tu albo s± za³o¿one na pikowaniec, co raczej nie pasuje, albo... mo¿e s± to miski naszyte na co¶ innego (np. skórê) i dopiero za³o¿one (przyszyte) na pikowane nogawice. Chyba, ¿e te bardziej zabudowane kolanka zak³adano tak¿e na same pikowañce. Zastanawiam siê czy by³a taka mo¿liwo¶æ. Proszê bardziej do¶wiadczone w kwestii uzbrojenia osoby o odpowied¼ i wyrozumia³o¶æ, poniewa¿ dopiero niedawno interesuje siê uzbrojeniem i nie mia³am jeszcze okazji przejrzeæ wszystkich tematów, gdzie byæ mo¿e jest co¶ wiêcej o tym powiedziane... W takim razie prosze o link, z chêci± poczytam:)

Z tych przedstawieñ mo¿na wnioskowaæ,¿e te s³oneczkowate, miskowate kolanka by³y na podk³adzie ze skóry a potem montowane na kolcze nogawice b±d¼ krótkie nogawice pikowane które by³y zak³adane na nogawice kolcze .
Viator
No i ilustracje diabli wziêli, bo wywalono je z ImageShacka.

Zawsze powtarzam, ¿eby wklejaæ obrazki a nie linki do obrazków.

Masz mo¿e gdzie¶ u siebie zgrane te obrazki, ¿eby je podmieniæ w po¶cie powy¿ej?
Akurat osobi¶cie te¿ jestem tym problemem zainteresowany, a tu taka kicha.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.