Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [sierpieñ] VI Miedzynarodowy Festyn Rycerski w Opolu
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2006
Stron: 1, 2
efendi
5-6.08.2006 VI Miêdzynarodowy Festyn Rycerski
Jak zawsze ale z niespodziankami(m.in. forsowanie przeszkody wodnej) Przewidujemy przyjêcie w tym roku ok 400 gosci.
Pytania ,uwagi i zg³oszenia:
ewawawoczny@poczta.onet.pl
efendi@neostrada.pl
tel:602613386
Globus
Moja ekipa przyjedzie, chocbym mial to byc ja sam... :P Replay z zesz³ego roku, brekekes... i znowu ReyQ zarobi jablkiem... :P
Torkell
Nooo Efendi zbóju! Jak zawsze na Blotunge w Bierkowicach mo¿na liczyc smile.gif Juz siê nie mo¿emy doczekac i szykujemy miecze na wroga!! :D
Tomko Konopczyc
Chêtnie sforsujemy przeszkodê wódn±!!!!
Ofka
Pchi, jak Konopczyc potrafi pokonywaæ przeszkody wódne i zagryzaæ Surojadk± to nawet s³onie wiedz± pijacy.gif
Efendi, w biedzie, na Macieja von Gostyngen mo¿esz liczyæ, on zawsze wyci±gnie do Ciebie pomocny kufel! yes.gif
Innymi s³owy: wpraszamy siê do Bierkowic i liczymy na rewan¿ we wrze¶niu.
efendi
Witaj!
Ciesze sie , no i bedzie mozliwosc sprawdzenia Konopczyca czy mu surojadka nie zaszkodzi³a a i sprawdzic bedziemy mogli czy przez przypadek jakiegos potomka sie nie spodziewaja bigsmile2.gif
Torkell
Ehhh znowu tak jak wolin icon_sad.gif mam nadziejê, ¿e mimo to kilka osobników od nas przyjedzie na Bierkowice. A jak nie to z pewno¶cia odwiedzimy Was w innym miejscu w tym roku smile.gif
Pozdro,
Thorkell
efendi
Thorkell,jest jeszcze Javornik szczerba.gif (znowu my go robimy).blisko i piwo dobre...
Pozdrawiam pijacy.gif
Reyki
Globus a kto powiedzia³ ¿e w tym roku sie pojawiê?
Mam w tym sezonie bardzo napiêty grafik turniejowy i to w³asnie w tym okresie.
Globus
oj no przyjed¼... chcê Ballady o Czarnym Rycerzu... mo¿e podk³ad basowy wezmê... :P z jakim¶ kieszonkowym wzmocnieniem...
Reyki
Te mroczne czasy ¶piewania przy gitarze dawno minê³y teraz lubujê sie przy fletni i lutni.Sorki stary nie da rady.Ballada jest mroczna.
Tomasz z £añcuta
Szkoda Reyki, któ¿ bêdzie g³ównym sêdzi± w bojowym, je¶li nie Ty?
Mam natomiast nadziejê, ¿e dla Zakonu znajdzie siê miejsce przy d³ugich Bierkowickich sto³ach i ¿e ja równie¿ siê tam stawiê.Szkoda, ¿e halowego w tym roku nie bêdzie.
Reyki
Je¶li ta funkcja zostanie mi zaproponowana to mo¿e sie pojawiê a je¶li w tym czasie nie bêdzie nic innego do roboty a nie bêde sêdziowa³ to mo¿e nawet powalcze.
Ewa z Raciborza
Zaproszenia na imprezê bêd± niebawem wysy³ane drog± mailow±. Bractwa, które nie by³y jeszcze na imprezach organizowanych przez Opolskie Bractwo Rycerskie i ich namiary nie trafi³y do mojego kajecika, proszê o kontakt: ewawawoczny@poczta.onet.pl
efendi
smile.gif
efendi
UWAGA!!!
EWA MA WYWALONY INTERNET.WSZYSTKIE PYTANIA DO ODWOLANIA PROSZE KIEROWAC DO MNIE , LUB TEL:602613386
POZDRAWIAM
Peter von Opperau
czy Miecz i Ró¿a mo¿e równiez liczyæ na zaproszenie? mamy nadziejê na ¶wietn± zabawê (jak zwykle smile.gif )
efendi
Witam!
Odpowiedz wyslana na blona@op itd
Pozdrawiam
PS ew zadzwoncie
Ewa z Raciborza
W tym roku postanowili¶my zmieniæ kilka szczegó³ów w organizowanym przez nas od kilku lat festynie. S±dzê, ¿e zaproszone przez nas bractwa uwzglêdni± te zmiany, poniewa¿ zaakceptowanie nowego regulaminu bêdzie warunkiem uczestnictwa w naszej imprezie. My¶lê te¿, ¿e pozwoli nam to uatrakcyjniæ nasz turniej.

Program Miêdzynarodowego Festynu Rycerskiego - 4-6 sierpnia 2006

Do Klubu Je¼dzieckiego „Ostroga” w Opolu - Bierkowicach mo¿na przyje¿d¿aæ ju¿ w pi±tek, najpó¼niej do sobotniego przedpo³udnia. Odprawa dowódców odbêdzie siê w sobotê o godz. 10.00. Wówczas zostan± omówione szczegó³y turniejów oraz zasady uczestnictwa w imprezie. Impreza rozpocznie siê o godz. 11.00 przemarszem zakoñczonym uroczystym powitaniem bractw i wrêczeniem organizatorom glejtów. Od godz. 12.00 do wieczora bêd± odbywaæ siê:

- turniej ³uczniczy
- turnieje bojowe dla wojów s³owiañskich i rycerstwa
- zdobywanie mostu
- bieg dam
- konkurs na najlepiej wykonany glejt
- zapasy rycerskie
- turniej kuszniczy
- konkurs na oryginaln± ¶redniowieczn± potrawê
- tañce ¶redniowieczne – warsztaty tañca przeprowadzone przez grupê Javaryna z Bia³orusi
- pokaz scenek rodzajowych
- konkurencje w ramach rywalizacji dwóch obozów rycerskich

Odbêd± siê równie¿:

- jarmark ¶redniowieczny
- koncert zespo³u Stary Olsa z Bia³orusi oraz wystêp grupy Javaryna
- koncert folkowej grupy ze Skandynawii

Wieczorem przewidujemy bitwê oraz biesiadê do bia³ego rana.
W niedzielê odbêd± siê mêskie gry i zabawy oraz podsumowanie imprezy.
Ewa z Raciborza
1. Impreza odbêdzie siê w dniach 5-6 sierpnia na terenie Klubu Je¼dzieckiego „Ostroga” w Opolu - Bierkowicach (w s±siedztwie Muzeum Wsi Opolskiej). Bractwa rycerskie mog± przyje¿d¿aæ do „Ostrogi” ju¿ w pi±tek lub najpó¼niej w sobotê przed po³udniem.
2. Bractwa obowi±zkowo musz± posiadaæ glejt turniejowy. Bractwo bez glejtu nie bêdzie mog³o wzi±æ udzia³u w imprezie. Glejty zostan± wrêczone organizatorom podczas uroczystego powitania. W trakcie turnieju odbêdzie siê konkurs na najlepiej wykonany glejt. Bêdziemy braæ pod uwagê estetykê wykonania, historyczno¶æ tekstu i kroju pisma. Przewidujemy atrakcyjne nagrody.
3. W imprezie bêd± mog³y wzi±æ udzia³ te bractwa, które otrzymaj± drog± mailow± potwierdzenie przez sekretarza Opolskiego Bractwa Rycerskiego - Ewê Wawoczny oraz wype³ni± ka¿dy podpunkt formularza zg³oszeniowego. Zg³oszenia wyra¿aj±ce chêæ otrzymania zaproszenia proszê nadsy³aæ na adres: ewawawoczny@poczta.onet.pl
4. Zapraszamy do udzia³u w imprezie osoby walcz±ce. Ka¿dy walcz±cy bêdzie móg³ przywie¼æ ze sob± trzy osoby towarzysz±ce w kompletnych strojach historycznych.
5. Dowódcy bractw bêd± zobowi±zani do podpisania o¶wiadczenia, dotycz±cego odpowiedzialno¶ci za zachowanie i kompletno¶æ stroju historycznego przez cz³onków bractwa. Je¶li bractwo nie zastosuje siê do naszego regulaminu, bêdzie musia³o opu¶ciæ miejsce festynu.
6. Dowódcy wraz z cz³onkami bractwa zobowi±zani s± do odebrania identyfikatorów, które nale¿y nosiæ przy sobie podczas trwania turnieju.
7. Na terenie „Ostrogi” obowi±zuj± stroje historyczne zgodne z przedstawian± przez grupê epok±.
8. Cz³onkowie Bractw mog± paliæ tylko i wy³±cznie w miejscach wyznaczonych.
9. Ka¿dy przyje¿d¿aj±cy powinien posiadaæ naczynia stylizowane na historyczne. Nie wolno u¿ywaæ naczyñ plastikowych. Zegarki, telefony, makija¿ i malowane paznokcie prosimy zostawiæ w domu.
10. Wszyscy bior±cy udzia³ w Festynie powinni ubezpieczyæ siê na w³asny koszt.
11. W czasie trwania Festynu bêdzie powo³ana gwardia pod dowództwem Podskarbiego-Taty „Miêtkiego” z prawem wydalenia z Festynu osób ³ami±cych zasady regulaminów i ustaleñ, oraz zachowuj±cych siê niegodnie.
12. Szczegó³owe regulaminy konkurencji zostan± omówione w czasie odprawy z dowódcami bractw w sobotê o godzinie 10.00.
13. Po raz pierwszy zorganizujemy konkurs na oryginaln± potrawê ¶redniowieczn±. Chêtni do uczestnictwa w tych zmaganiach bêd± mieli do dyspozycji: palenisko, kaszê, groch, kapustê, s³oninê i miêso. Kocio³ek i inne sk³adniki do wykonania potrawy prosimy zabraæ ze sob±. Smak wykonanych przez uczestników potraw bêdzie „bada³” Efendi, który najlepszemu kucharzowi wrêczy atrakcyjn± nagrodê.
14. Prosimy o zabranie ze sob± namiotów historycznych (w ostateczno¶ci - namiotów iglaków).
15. Zapewniamy pole obozowe, toalety, wodê do mycia, posi³ki (bez ograniczeñ czasowych i ilo¶ciowych) - od pi±tkowej kolacji do niedzieli - w tym wystawn± ucztê.
16. Zg³oszenia bêdziemy przyjmowaæ a¿ do zamkniêcia listy, dlatego te¿ dobrze jest wys³aæ zg³oszenie jak najszybciej (najlepiej do po³owy czerwca, poniewa¿ pó¼niej organizatorzy bêd± w licznych rozjazdach w Polsce i zagranic±)
17. Prosimy nie potwierdzaæ udzia³u w imprezie Andrzejowi Ko¶ciukowi, lecz nadsy³aæ je tylko i wy³±cznie do Ewy Wawoczny – ewawawoczny@poczta.onet.pl
18. Wszelkie pytania dotycz±ce spraw organizacyjnych prosimy kierowaæ do Andrzeja Ko¶ciuka pod nr tel. 602 613 386.
Ewa z Raciborza
W tym roku pod ³ys±, ale jak¿e (czasem) m±dr± czaszk± Efendiego zakie³kowa³ pomys³ wybudowania na terenie imprezy dwóch obozowisk historycznych, których mieszkañcy bêd± ze sob± rywalizowaæ w ró¿nych konkurencjach. Dlatego te¿ wa¿ne jest, by przybyli go¶cie zabrali ze sob± namioty historyczne potrzebne do stworzenia tych obozów. Szczegó³y na razie zna sam Efendi i je¶li nie dopadnie go ob³±kanie, to na pewno podzieli siê nimi niebawem.
Rycerz Ocet
Witam

Czy Chor±giew Ksiêstwa Siewierskie mo¿e liczyæ na zaproszenie. Chêtnie by¶my siê tam zjawili ja osobi¶cie na pewno bêdê chcia³ sobie tym razem troszkê powalczyæ, bo w tamtym roku troszkê siê obija³em.

Niewiasty ze sob± przywiozê oraz namiocik historyczny. smile.gif
efendi
lLuuudziiieee!
Zabije anger.gif devil.gif moro.gif warrior.gif maniac.gif usmieszek_08.gif i wiadomo kogo bum.gif
Ocet, pisz do tej ,jak jej tam Ewy i czekam na Was smile.gif
Pozdrawiam
PS
Oczywiscie jak bedzie jeszcze zyla diabel.gif
Rycerz Ocet
hmmm icon_cry.gif

Ju¿ nie s³yszê na jedno ucho (nie napisze, przez kogo) wiec proszê oszczêd¼ mi ¿ycie tracker.gif chce jeszcze doczekaæ potomka sad3.gif . Ju¿ zaczynam pisaæ e-mail do Ewy. Nie denerwuj siê, bo, po co z takiego powodu

Ps: juz wys³a³em blinkie.gif Mam nadzieje ze siê nie bêdziesz gniewa³
efendi
Ocet, Bracie!!! smile.gif
Ciebie przywitam z otwartymo ramionami.To ta cholera Ewka mnie doprowadza do mysli samobojczych.
Poczytaj co powypisywa³a trzy posty do tylu. Zabic babe to malo bum.gif
Pozdrawiam i ciesze sie ze bedziecie
Ewa z Raciborza
Efendi, wyt³umacz mo¿e na czym bêdzie polegaæ ten konkurs kulinarny. Ja siê znam tylko na jedzeniu, nie gotowaniu...
efendi
Do konkursu moze przystapic kazdy. Z tym ze bedzie to 10 pierwszych zgloszonych osób(druzyn).
Majac do dyspozycji palenisko, kocio³ki , trzeba ugotowac jakas potrawe z dostepnych "srodków"
Oczywiscie ,potrawa ma byc sredniowieczna. Organizatorzy zapewnia mieso, groch, kapuste, slonine, kasze,
drób. jezeli ktos potrzebuje czegos jeszce, ma to zabrac we wlasnym zakresie.
Zgloszenia do konkursu kulinarnego prosze wysylac na adres: ewawawoczny@poczta.onet.pl
Komisja konkursowa bede ja i jeszce dwie osoby(jakie ?to tajemnica smile.gif ).
Zgloszenia powinny zawierac
-imie i nazwiskio lub nazwe druzyny-bractwa
-ilosci potrzebnych skladników
-czas mw.potrzebny na przygotowanie
Potrawa powinna byc przygotowana na podanie dla ok 4 osób.
Pozdrawiam
Efendi
Miriam
Niaaaach! Effendi, mo¿esz liczyæ na pyszn± potrawkê od Miriam pat.gif a poza tym jeszcze na dobry trunek pijacy.gif w celu ³atwiejszego trawienia bigsmile2.gif Dziêki za akceptacjê pomys³u na konkurs glejtów - tym razem postaram siê bardziej, ni¿ na wrze¶niowej Byczynie 2005 val.gif Pozdrowienia i do zobaczenia w Dusznikach warrior.gif
Ewa z Raciborza
Miriam - Twój pomys³ na konkurs na glejt, wed³ug mnie, jest ¶wietny. Zobaczymy jak siê postaraj± zaproszone bractwa. Pozdrawiam. My¶l nad innymi konkursami.
efendi
Miriam!
Ty mnie nie nêæ dobr± potrawk±, anger.gif ja sie ci±gle odchudzam. bigsmile2.gif No i zbieram si³y, bo jak Globusowi i reszcie znowu zechce sie zrobic na mnie kanapke... crazy.gif bum.gif
aniol.gif ale b±dzmy dobrej mysli.
Pozdrawiam icon_wink.gif
Ewa z Raciborza
Efendi, ty siê odchudzasz???????hihihihihihihi cool.gif Dobre! Pamiêtam jak na ostatnim turnieju wzi±³es ³uk i strza³y i polaz³es do lasu. Po godzinie wróci³e¶ niczym Obelix z dzikiem na plecach i sam go zjad³e¶. Kilka lat temu ludzie chcieli, by¶ na turniejach pomaga³ w kuchni, ale jak zaczê³y gin±æ - najpierw przyprawy, a potem kilogramy wszelakich miês, ka¿dy wiedzia³, ¿e to Ty... Wypiera³e¶ siê, ale w Twej brodzie zapl±ta³o siê niejedno udko kurczaka albo kawa³ki ud¼ca ¶wiñskiego... i wszystko wychodzi³o na jaw
efendi
Luuuuudziiiieeeee!!!! anger.gif trzymajcie mnie...... maniac.gif, zabije cholere... glowa_w_mur.gif
Halldis(Naamah)
hehehe... ale Ciebie Ewa sprzeda³a... hehehe
a powiedzcie mi jeszcze moi dordzy, do kiedy potrzebujecie takie ostateczne zg³oszenia ktow jakiej koncurencji cche wzi±æ udzia³??

pozdrawiam
N.N.
efendi
Witaj!
Mysle ze do konca czerwca. Musimy zrobic jakis podzia³ czasowy,tym bardziej ze powinno byc duzo gosci z zagranicy,i trzeba to troszke pouk³adac, zeby rece z nogami mia³o szczerba.gif
Pozdrawiam
efendi
Witam!
Bior±c pod uwage postulaty i takie tam rozne... Smile oglaszamy ze w czasie imprezy odbedzie siê turniej w miotaniu toporem i sztyletem ze o oszczepie nie wspomne. Z uwagi na to ze noze kazdy ma rozne , obowiazuje bron wlasna. Topory i oszczepy dostarcza organizatorzy. Jezeli ktos chce , moze miotac wlasnym sprzetem. Zauwazylem ze co niektóre osoby wkladaja w rzut tyle wysilku, ze nawet komara byloby trudno zabic. W zwiazku z tym przeprowadzimy konkurs na rzut z przecieciem(przer±baniem),deski 3 cm gr. Big smile 2
Z uwagi na to ze prowadzone sa rozmowy na temat istotnych zmian w konwencji imprezy, program i zasady zostana przedstawione w innym terminie.
Pozdrawiam
Miriam
Nie wiem, czy do czasu Opola zdejm± mi gips z nó¿ki... mam nadziejê, ¿e komisja strojów przymknie oko na kule z aluminium i plastiku- nie mam innych :P a poruszaæ siê jako¶ trzeba bigsmile2.gif echh... wypadki chodz± po ludziach, a pogotowie gipsuje wszystkich jak leci... anger.gif
efendi
Witaj MIriam!
Jakos tak zrobimy zeby bylo dobrze smile.gif Zycze szybkiego powrotu do zdrowia. Hm...jak Ty zatanczysz kendera??? szczerba.gif
Pozdrawiam
Efendi
Vlad
Spoko spoko srogi SROM na Bedzinie dopu¶ci³ mój gips na rece jako 100% historyczny:)
Tomko Konopczyc
Tylko za bardzo nie opukujcie zagipsowanych nó¿ek biednej rekonwalescentki cool.gif
Ewa z Raciborza
Powolutku zamykamy listê, bo chcemy w tym roku zrobiæ imprezkê w kameralnym gronie. Jeszcze przez tydzieñ bêdê odbieraæ maile, a potem wyruszamy z OBRem na wyprawy wojenno-biesiadne po Europie. Proszê siê spieszyæ!
Miriam, nikt tak Ciê nie rozumie jak ja. Jeszcze rok temu hasa³am po Byczynie z plastikowym gipsem na nodze... Pamiêtam, ¿e próbowano mnie wtedy ch³ostaæ jako czarownicê, a ja biedna nie umia³am nawet uciec. Mo¿e w tym roku ty przejmiesz tê funkcjê???
Vlad
o matko Ewo tylko tydzieñ to¿ to ja za nic wswiecie nie zd±¿ê zebraæ Orlich zeby sie zdeklarowali icon_redface.gif icon_cry.gif shocked.gif
Ewa z Raciborza
Vladzie, a gdzie Twoja si³a przykonywania? Masz urok wewnêtrzny, wiêc wierzê, ¿e Ci siê uda.
GyrosS
a Bohurcik bêdzie jaki¶ ?? mo¿e jak nie w programie to chocia¿ jaka¶ taka ustawka jak na byczynie bêdzie mo¿liwa??
efendi
Witaj!
Bedzie troche Bialorusinów i Ilia z ekip± sie wybiera, tak ze mysle ze bez bohurtu sie nie obejdzie. szczerba.gif
Pozdrawiam
PS
troche o tym co sie bedzie dzia³o:
-powstana dwa obozy historyczne
-ich mieszkancy beda konkurowali ze soba
-beda takze staczane potyczki i bitwy.
Tym wszystkim beda dyrygowali dowódcy obozów
Szczegó³y potem
Lothar_Andavari
Jesli tylko nie bedziemy na Wolinie a i otrzymamy zaproszenie podejrzewam ze bedzie SROGO! devil.gif
Krzysztof Czarny Rycerz
Witam !!

Ewciu nie wys³ali¶my zg³oszenia lecz my¶lê, ¿e jakie¶ miejsce sie jeszcze znajdzie ?? !! bigsmile2.gif

Pozdrawiam
king.gif
Halldis(Naamah)
Hej! Wychodzi na to,¿e jednak przyjade sama a co wiêcej bez historyka... kto pryzgranie biedn± sierotkê do siebie?? Czy bêdê zmuszona tachaæ iglo??
pozdrawiam
Lothar_Andavari
Nammah: Wyslalismy zgloszenie i oczekujemy na odpowiedz, jesli bedzie pozytywna mysle ze sie cos znajdzie mad.gif
Ewa z Raciborza
Lotharze, nie dosta³am Waszego zg³oszenia. Zaraz po otrzymaniu wype³nionego formularza zg³oszeniowego wysy³am informacjê, ¿e dotar³a. Od bractwa, które masz wymienione pod Avatarem nie dosta³am informacji. Prze¶lij mi proszê na priva Twojego maila a do jutra Ci wy¶lê zaproszenie i oczekujê odpoiwedzi te¿ do jutra, bo w pi±tek wyje¿d¿am i wracam dopiero przed Bierkowicami. Lista ju¿ jest zamkniêta, bo by³o duzo chêtnych, ale dla Was jeszcze te¿ siê znajdzie miejsce.
Ewa z Raciborza
Krzysiu Czarny Rycerzu, jesli wybierasz siê ze swoj± Rodzin±, to formularz zg³oszeniowy wype³niê za Was (chyba ¿e Micha³ek pójdzie do turnieju bojowego, to musia³by¶ wype³niæ sam smile.gif )Je¶li przyjedzie wiêksza grupa od Was, to prosi³abym o przes³anie formularza, bo formularz bêdzie w tym roku podstaw± zapisów do wszystkich turniejów i rozmieszczenia namiotów w dwóch obozach.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.