Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Napoje] Prochówka
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Kuchnia
Justysia
Witam!

Czy mo¿e kto¶ z Was jest zorientowany dok³adnie jak siê robi prochówkê? mile widziane równie¿ prywatne uwagi na ten temat - najlepiej z w³asnego do¶wiadczenia (pêdzenia) bigsmile2.gif

pozdrawiam serdecznie
Justysia
Padre
Kiedy¶ taki wynalazek pi³em , alembik ów by³ poprostu mieszanin± alkocholu i prochu devil.gif czarnego lecz niewiem czy o takie po³±czenie chodzi.

Padre
Bu³a
Z tego co wiem to wiêkszo¶æ ludzi pi³a wyrób z mej piwniczki smile.gif. Przepis mniej wiecej orginalny (niestety dok³adnie nie pamiêtam a i ¼ród³a podaæ nie mogê). Nadmieniæ muszê ¿e owa "prochówka" nieby³a wpe³ni historyczna, gdy¿:

a) prochówka "orginalana" wykorzystywana przez artylerzystów by³a u¿ywana zazwyczaj jako lekarstwo bic.gif ;

B) zawiera³a mniej wiêcej 20% alkoholu;

Ja natomast u¿ywa³em 40% roztworu alkoholu dodawa³em do butelki litrowej czarny proch strzelniczy (receprtura XV/XVI wieczna), oko³o jednej czubiastej ³y¿ki sto³owej i to zostawia³em na oko³o 3 miesi±ce w zaciemnionym miejscu. Najlepiej jakby proch by³ ma³oziarnisty (tak zwana podsypka) poniewa¿ nietrzeba alkocholu przecedzaæ.

Pozdrawiam.

PS: Proponujê równierz du¿okalibrowe czyszczenie przez chleb, dodaje smaku :D.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.