Z tego co wiem to wiêkszo¶æ ludzi pi³a wyrób z mej piwniczki
. Przepis mniej wiecej orginalny (niestety dok³adnie nie pamiêtam a i ¼ród³a podaæ nie mogê). Nadmieniæ muszê ¿e owa "prochówka" nieby³a wpe³ni historyczna, gdy¿:
a) prochówka "orginalana" wykorzystywana przez artylerzystów by³a u¿ywana zazwyczaj jako lekarstwo
;
B) zawiera³a mniej wiêcej 20% alkoholu;
Ja natomast u¿ywa³em 40% roztworu alkoholu dodawa³em do butelki litrowej czarny proch strzelniczy (receprtura XV/XVI wieczna), oko³o jednej czubiastej ³y¿ki sto³owej i to zostawia³em na oko³o 3 miesi±ce w zaciemnionym miejscu. Najlepiej jakby proch by³ ma³oziarnisty (tak zwana podsypka) poniewa¿ nietrzeba alkocholu przecedzaæ.
Pozdrawiam.
PS: Proponujê równierz du¿okalibrowe czyszczenie przez chleb, dodaje smaku :D.