Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Wczesna pochwa
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie wczesno¶redniowieczne > Inne uzbrojenie wczesno¶redniowieczne
Stron: 1, 2
Wojmir
Witam!
Chce siê dowiedzieæ czy s± jakiekolwiek wykopaliska, potwierdzenia archeologiczne czy te¿ ryciny na temat mocowañ pochwy w IX - XI wieku?
Je¶li s± to proszê o nades³anie ich!
Z góry dziêki!
Piotr Niemir Kotowicz
Witam

Jedyne znane mi znalezisko wczesnej pochwy pochodzi z Gdañska - by³a to pochwa skórzana. Namiary na ni± s± w popularnej ksi±¿ce pod red. Nadolskiego: uzbrojenie ¶redniowieczne do 1500 roku

Niemir
Wojmir
Dziêi Niemir! Fajnie by³oby gdyby¶ podes³a³ jakie¶ skany lub opis bo nie mam obecnie tej ksi±¿ki a nie zapowiada siê ¿ebym mia³ w najbli¿szej przysz³o¶ci jak±¶ pozycjê Nadolskiego - tak¿e bêdê wdziêczny za jakiekolwiek materia³y!
Z góry dziêki!
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Jest te¿ (równie¿ u Nadolskiego, "Broñ polska, broñ bia³a", albo na odwrót) bardziej skomplikowana pochwa. Je¶li dobrze pamiêtam wchodzi³o tam jakie¶ p³ótno, baza chyba drewniana. Przyznam, ¿e mo¿e byæ ciut pó¼niejsza icon_redface.gif , bo memoria fragilis est smile.gif , ale nie s±dzê. Ksi±¿ki dawno ju¿ nie mam, ale w bibliotekach nie powinno byæ problemu. Pozdrawiam
Gwyn
Gunnar
B³agam niech kto¶ powie mi jak zrobiæ wczesn± pochwê do miecza ( wikinga ).
Chodzi mi zw³aszcza o to z czego mam to zrobiæ i w jaki sposób. Dobrze by³o by aby ta pochewka by³a historyczna.
Jeszcze raz proszê o pomoc.!!!!! sad3.gif tears.gif
Jarobor
witam

dok³adnie w nadolskim "Polska broñ. Broñ bia³a" (smile.gif) jest ta bardziej skomplikowana pochwa. Datowana na XIw. z Gdañska.

Konstrukcja dosyæ prosta: bierzemy dwie deszczu³ki (nawet sklejkê cienk± 4mm- dla tych mniej histerycznych). Sk³adamy je, oklejamy ciasno p³ótnem (z mieczem w ¶rodku); jak wyschnie to oklejamy skór±, na tylniej czê¶ci zszywaj±c prostym szwem. Na dole mo¿na obszyæ "na okrêtkê" drucikiem miedzianym/br±zowym. Aha, no i w skórze na górze wyci±æ trzeba otworki na jaki¶ rzemieñ, aby mo¿na toto do czego¶ przymocowaæ.

pozdrawiam
Gunnar
Dziêki Jarobor za odp.

Zrobi³em tak jak radzi³e¶ ( skoñczy³em na owijaniu p³utnem - nie klei³em go ). Miecz nie chce wyj¶æ z pochwy. Czy to z czasem minie czy mo¿e zrobi³em co¶ nie tak.
PS. Czy pochwa ma by³ szersza ni¿ miecz???
POMOCY!!!!
Jarobor
witam

smile.gif
u mnie by³o podobnie, ale z czasem sie wyrobi³o. nie nale¿y przesadzaæ ze "¶cis³o¶ci±" oklejenia p³utnem - przynajmniej w tej wyzszej (przyjelcowej) czê¶ci. je¶li jest zbyt lu¼ne-zawsze mo¿na ciasniej ¶cisn±æ skóre. miecz powinien daæ siê wyj±æ bez zbytniej si³y, ale i nie wypadaæ podczas np potrz±sania do góry nogami smile.gif

pochwa powinna byæ troszkê szersza (ale bez przesady) bo inaczej moga ci siê rozcinaæ brzegi

pozdrawiam
Wojmir
Ja natomiast polecam dwie deszczó³ki trochê grubsze ni¿ 4mm :-) które mo¿na wyd³ubaæ w ¶rodku na kszta³t miecza - metoda czasoch³onna... No chyba ¿e kto¶ posi³kuje siê nowoczesnymi piekielnymi maszynami anger.gif ...
Nastêpnie skleiæ deszczó³ki najlepiej wikolem (metoda nie dla ultrasów..) I obszyæ skór± - ja swoj± obszy³em skór± dwoinow± o kolorze "kora dêbu" Dla bardziej wymagaj±cych polecam zdobienia...
p.s. Panowie co¶ mi siê w waszej metodzie z oklejaniem p³ótnem nie widzi... crazy.gif ..... Jak zrobiæ to ju¿ porz±dnie!
My¶lê, ¿e ¶redniowieczne metody robienia pochwy bardzo nie odbiega³y od tej powy¿szej oczywi¶cie bez maszyn piekielnych i kleju no chyba ¿e stosowali jakie¶ ro¶linne cudo o którym mi nic nie wiadomo.
Pozdrowienia dla pochwowiczy... blinkie.gif
Jarobor
witam

jak juz wspominalem, ta pochwa z oklejaniem plutnem, zostala wzieta z nadolskiego. przedstawia on tam dokladny opis (na podstawie jakis lacinskich wspominek i znaleziska z gdanska z XIw.) jak co bylo robione, ba, nawet jakim szwem szyte. polecam poczytac troszke - opalca sie smile.gif

pozdrawiam
Gunnar
Dziêki wszystkim za pomoc!!!
Teraz pozostaje mi tylko popróbowaæ na kilka sposobów. Wyniki zaprezentujê z czasem na FREHA.
Jeszcze raz dziêki.
S³awa!!!
MORHOT
Ja osobi¶cie polecam dwie deseczki. Pochwa wychodzi nieco gruba, ale mocna i w miarê ³adna no i w miarê historyczna... oczywi¶cie nie licz±c wikolu, który i tak jest pokryty skór±. A ultrahistoryczni niech sodie gotuj± klej z m±ki, ¶ciêgien i innego badziewia cool.gif

Nied³ugo bêdê robi³ drewniany szkielet, wiêc wrzucê fotkê.
MORHOT
Jak obieca³em - za³±czam zdjêcie.
Szkielet pochwy jest wykonany z dwóch deseczek. szczelina jest zrobiona na frezarce. Potem deseczki s± klejone i szlifowane. Niez³y patent i trwa³y smile.gif
Argail
No dobrze Panowie

Szlifierki, d³uta, ¶ci±garki itp - kto to ma u siebie w domu???

Mo¿e po prostu jest prostszy sposób zrobienia pochwy

Pozwólcie, ¿e zaprezentuje co¶ co pomo¿e Wam upro¶ciæ robotê - patrz±c na Wasze kombinacje to na pewno smile.gif

1. Kupujecie sklejkê 4 mm o wymiarach d³ugo¶ci g³owni + 8cm i szeroko¶ci ok 15 cm - rzadko gdzie Wam tak sprzedadz± wiêc proponujê zajrzeæ do jakiej¶ stolarni tam od razu Wam wszystko przytn± za piwo bigsmile2.gif

Tniecie ten kawa³ekj tak jak na rysunku - te w±skie listewki maj± mieæ szeroko¶æ ok 5-8 mm

2. Kupujecie Wikol (dla maniaków - pokost lniany - klej, który swym sk³adem nie zmieni³ siê od chyba tysiêcy lat wiêc jest historyczny !!!)

3. Postêpujecie wg numeracji za³±cznika - najpierw odrysowujecie na szerszej listwie kszta³t g³owni Waszego miecza, potem w odleg³o¶ci ok 1mm od linii naklejacie wê¿sze listewki - sprawdzacie czy siê zbgadza wk³adaj±c miecz na ¶wierzo przy³o¿one krawêdzie poczwy

4, Naklejacie te malutkie listewki które nadadz± Wam potem kszta³t koñcówki pochwy

5, Naklejacie ostatni± listwê - wk³adacie miecz dla sprawdzenia

6. Teraz bierzecie pilnik zdzierak i opi³owujecie wszystkie krawêdzie, tak, ¿eby pochwa przypomina³a pochwê a nie skrzynkê na miecz bigsmile2.gif

7, Opi³owujecie koñcówkê nadaj±c jej ob³y kszta³t

8. Jak ju¿ wszystko przypomina szkielet pochwy bierzecie skórê - nie opi³owyjcie popieriem ¶ciernym tego, bo klej bêdzie gorzej trzyma³ skórê

9. Owijacie najlepiej jednym p³atem pochwê, nie na okrêkkê bo g³upio wygl±da - najlepiej tak, ¿eby od tylnej strony pochwy sz³a jedna linia, któr± potem mo¿ecie np ³adnym drutem miedzianym zszyæ - nikt nie zarzuci, ¿e klejona, a je¶li nawet to pokost te¿ skórê sklei i wiadomo o tym ju¿ od pocz±tków Piastów bigsmile2.gif

I teraz mocowanie

Dwa sposoby przy wczesnych pochwach - przy pó¼nych niech wypowie siê kto¶ lepszy ode mnie bo ja tylko widzia³em pó¼niejsze mocowania

1 sposób - na szczycie pochwy zanim na³o¿ymy skórê przyklejamu grudszy pasek skóry o szeroko¶ci ok 1 cm oklejamy dooko³a szczytu, na to naklejamy p³at skóry, w ten sposób mamy taki ma³y ko³nierz kóry powoduje, ¿e niem zszunie siê szelka do pasa

Szelka to potrójnie opleciony kawa³ekj (podobny do tego na ko³nierzyk) - macie to narysowane

A zreszt± - macie wszystko narysowane na za³±cznikach

Proszê - nie ¶miejcie siê z jako¶ci - nie chcia³o mi siê babraæ w jakim¶ innym programie - grunt, ¿e widaæ o co chodzi bigsmile2.gif

Widok przuymocowanego miecza jest od strony cz³owieka - czyli tak jakby¶cie patrzyli z wnêtrza brzucha woja jak on nosi ten miecz bum.gif

Jakby co¶ by³o niejasne to ¶mia³o pytajcie - chyba sami przyznacie, ¿e ten sposób jest o wiele prostszy ni¿ te Wasze szklifierki i frezarki - kiedy¶ nie utrudnbiano sobie ¿ycia smile.gif i tak by³o im trudno

2 sposób - bierzemy ³ukowaty kawa³ek drewna i ... kurde Sigurd - jak Ty masz to zamocowane? bo nie mia³em jeszcze tego w rêce!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Jak co¶ to pytajcie Sigurda - jest zreszt± chyba gdzie¶ temat o mocowaniu miecza tak jak on ma

Pozdrawiam i koñczê bo siê rozgada³em jak rzadko ovation.gif
Argail
acha - a ja sobie zrobi³em pochwê z 7mm skóry podobnie jak ta z drewna i jestem zadowolony jak cholera - napewno jej nie po³amiê a wygl±da jak dla mnie nawet lepiej bigsmile2.gif

Szyta nie klejona bum.gif

Masakra przy produkcji ale by³o warto
Narmot
Co do mocowania to mam bardzo ³adny rysunek mocowania miecza do pasa z XI w. jednak próba u¿ycia skanera (1 raz od trzech lat smile.gif ) zakoñczy³a sie tylko czê¶ciowym powodzeniam, lampa zapala sie i ga¶nie, przez co na skanie wychodzi "zebra" ale mo¿e szczêscie pozwoli wykonaæ to ³adnie to wrzuce skan, mam te¿ gdzie¶ zdjêcie rekonstrukcji pochwy, do pi±tku postaram sie wrzuciæ. do przeczytania.
MORHOT
Wiesz Argail jest to niez³y patent, tani i wygodny, ale w jednym wypadku siê nie zgodzê.

NIE MO¯NA TEGO LUDZIOM SPRZEDAWAÆ!

Chc±c robiæ pochwy "za kasê" nie mo¿esz stosowaæ takich rozwi±zañ, bo siê o¶mieszysz. Dla siebie owszem, ale za kasê to nie. Nie mia³bym sumienia komu¶ wciskaæ sklejkê. Jak ju¿ go¶æ p³aci ponad 100 z³, to dostanie odemnie porz±dne, heblowane drewno.
...choæ sklejka jest niew±tpliwie wytrzymalsza icon_sad.gif

A wszelkie fotki mile widziane!

Ja dorzucam swoje dzie³o:

http://freha.pl/download.php?id=2233
http://freha.pl/download.php?id=2234

... co prawda nie jest wczesna, ale zawsze pochwa (o pó¼nej pochwie nie ma tematu).[url="http://[/url]"]
Ksiezniczka
tak jeszcze dodam ze warto do wnetrze pochwy wyscielic rynem owczym. Ma to 2 glowne zalety :

1 : runo owcze zawiera lanoline, ktora konserwoje miecz. Lanolina chroni przed rdza, a runo dodatkowo czysci miecz z wilgoci (krwi :grin: ) i innego syfu.

2 : nawet jesli pochwa jest za duza - chodzi mi o szczeline wewnatrz - miecz i tak nie bedzie sie telepal, obijal itd. i nie powinien wypadac.

jesli nie mamy dostepu do runa ( ja poszukuje - juz nie mam) mozemy nasaczyc jakas plutno. a na przy wylocie wkleic kawalek jakiegos futra (baran?)

Slawa!
Nowicjusz MegaBajt
Mam pytanie do spo³eczeñstwa :
Czy mo¿na by³oby sprzedawaæ pochwy takiego typu za stosunkowo nisk± cenê ( 15-35 z³, cena zale¿y od rodzaju orê¿a) bez ryzyka o¶mieszenia siê dunno.gif ?

Pochwa wygl±da jak historyczna chocia¿ sklejona jest z dwóch czê¶ci i nie ma ¶ladu klejenia.
Mia³em juz kilku nabywców którzy byli zadowoleni z produktu.
Bagpiper
a moze tak zdjecie pochwy mozna by dostac....? dunno.gif
Nowicjusz MegaBajt
No w³a¶nie nie mam.
Ale pochwa wygl±da jak na zdjêciach MORHOTA tylko ¿e jest bez okuæ i pomalowana Bejc±
Vlasta
CYTAT(Piotr Niemir Kotowicz)
Witam

Jedyne znane mi znalezisko wczesnej pochwy pochodzi z Gdañska - by³a to pochwa skórzana. Namiary na ni± s± w popularnej ksi±¿ce pod red. Nadolskiego: uzbrojenie ¶redniowieczne do 1500 roku

Niemir

Ma³y artyku³ o niej (niestety, po rosyjsku) jest tutaj
http://asgard.tgorod.ru/libri.php3?cont=_gdansk

Pozdrawiam!
Vlasta
Niels
Witam.

Czy kto¶ ma jakie¶ informacje jak mocowano drewnian± pochwê do pasa na ramiê u wikingów? mam pochwê bez ¿adnych zaczepów a chcê j± nosiæ przy pasie.

Pozdrawiam.
Ragnarr
Czy wszystkie wczesnosredniowieczne pochwy mocowane byly do pasa? Jak sie ma kwestia z noszeniem miecza na plecach...? Dopuszczalne w X w. czy tylko pozniej przy wiekszych "narzedziach"?

Ragnarr
Thorbjorn
co do noszenia miecza na plecach to nie bawmy sie w wiedzmina szczerba.gif
Mieczy nie noszona na plecach tylko lucznicy skandynawscy czy inni z tamtych rejonow ,nie chce wprowadzac w blad, nosili saxy w pochwie na plecach smile.gif
Tylko Ulf
Co¶ mi siê o uszy obi³o ,¿e do noszenia miecza s³u¿y³ dodatkowy pasek, tak przewieszony przez g³owê.(tak jakby¶ nosi³ ko³czan) I przez to miecz noszono wy¿ej ,troczê poni¿ej pachy.(albo ni¿ej).A saxy to chyba poziomo na pasku z ty³u albo z przodu.

Pozdrawiam
Ragnarr
Poziomo ciezko, on ma metr dlugosci smile.gif Przy takich rozmiarach i przedluzonej rekojesci (http://www.freha.pl/index.php?showtopic=6392) przy pasie jest po prostu niewygodnie. Lucznikiem nie jestem, ale on jest saxem tongue.gif a praktyka mowi ze plecy wydaja sie jedynym logicznym rozwiazaniem.

Swoja droga, jak juz jestesmy przy saxach - pochwa wyglada zupelnie inaczej: dwie warstwy skory, jedna krawedz okuta mosiadzem. Zdjecia tego zobaczyc mozna na Regii.

Ragnarr
Boran
Ech... mo¿e i niewygodnie, ae skoro da siê tak nosiæ pó³toraka to z du¿m no¿em da radê. Lepiej odwo³aæ siê do czego¶ pewnego ni¿ do wed¿miñskich kombinacji
Tylko Ulf
CYTAT(Ragnarr)
Poziomo ciezko, on ma metr dlugosci smile.gif Przy takich rozmiarach i przedluzonej rekojesci (http://www.freha.pl/index.php?showtopic=6392) przy pasie jest po prostu niewygodnie. Lucznikiem nie jestem, ale on jest saxem tongue.gif a praktyka mowi ze plecy wydaja sie jedynym logicznym rozwiazaniem.

Swoja droga, jak juz jestesmy przy saxach - pochwa wyglada zupelnie inaczej: dwie warstwy skory, jedna krawedz okuta mosiadzem. Zdjecia tego zobaczyc mozna na Regii.

Ragnarr

Przecie¿ saxy nie mia³y metra d³ugo¶ci i ¿adnej przed³u¿onej rêkoje¶ci, dlatego mo¿na pochwe przymocowaæ do pasa pozimo z przodu albo z ty³u.Najd³u¿sze saxy jakie widzia³em mia³y 70 cm.

Pozdrawiam
W³ost
W ionografii miecz noszony jest albo przy boku albo w ³apie. Uchwycony za rêkoje¶æ ostrzem w pochwie do góry, albo uchwycony w za ostrze w pochwie g³owic± do góry., nigdzie nie wystêpowa³ na plecach. Co do tego paska o którym pisa³e¶ Ulf to miecz i tak zwisa³na nim przy boku, mo¿e i troszeczkê wy¿ej, ale przy boku nie na plecach.
Ragnarr
(Off topic) Ulf - sam cytowales podanego przeze mnie linka, zapraszam tam. Temat poswiecony wlasnie takim seaxowym "anomaliom" i zrodlom ktore o nich mowia.
Vislav
CYTAT(W³ost)
W ionografii miecz noszony jest albo przy boku albo w ³apie. Uchwycony za rêkoje¶æ ostrzem w pochwie do góry, albo uchwycony w za ostrze w pochwie g³owic± do góry., nigdzie nie wystêpowa³ na plecach. Co do tego paska o którym pisa³e¶ Ulf to miecz i tak zwisa³na nim przy boku, mo¿e i troszeczkê wy¿ej, ale przy boku nie na plecach.

Witam
W ramach pomroczno¶ci wied¼miñskiej próbowa³em zawiesiæ swój d³ugi nó¿ (80cm) w pochwie na plecach rêkoje¶ci± do góry. Stwierdzi³em, ¿e jest to niewygodne:
- ani to szybko wyj±æ, ani tym bardziej schowaæ (musi byæ dok³adnie umiejscowiony ani za wysoko ani za nisko - bo rêki nie starcza) przy dobrze wyostrzonym ostrzu dodatkowe ryzyko (a jest to wersja u¿ytkowa, a nie treningowa)
- nie da siê wygodnie usi±¶æ przy jakimkolwiek oparciu.

Du¿o wygodniej jest przy boku. Warto jest stosowaæ dodatkowy rzemieñ na ukos przez ramiê, wtedy pas g³owny nie musi byæ tak zaci¶niêty aby zapobiegaæ zsuwaniu siê. Mo¿na to szybko doceniæ biegaj±c z mieczem/no¿em przy boku.

Jakiekolwiek rozwi±zanie warto przetestowaæ nosz±c ca³y dzieñ, biegaj±c, wychodz±c na wyprawê z pe³nym wyposa¿eniem i d³ugim marszem. Wtedy wychodz± wszelkie niedoskona³o¶ci. No i oczywi¶cie to co poda³ W³ost - weryfikacja u ¼róde³.

Pozdrowienia
Ragnarr
Hmm, wiec jednak bezpieczniej bedzie zmienic to na pas. A co z toporami? Orientujecie sie czy Wikingowie uzywali temblakow, czy po prostu nosili topory wcisniete za pasem?

Ragnarr
Dir
No coz ja tak sobie czytajac to jak zwykle sie nie zgodze bigsmile2.gif wiedzmin jest jak najbardziej historyczny smile.gif a serio spotkalem sie z conajmniej dwoma przedstawieniami noszenia pochwy na plecach w ikonografii bizantyjskiej nie wiem czy miecz poprostu przed walka byl wyciagany a noszenie to ulatwialo walke - pochwa nie szamota³a siê dunno.gif ??? tak czy owak tu ³adna ikonka icon_wink.gif
Dir
CYTAT(W³ost)
. Co do tego paska o którym pisa³e¶ Ulf to miecz i tak zwisa³na nim przy boku, mo¿e i troszeczkê wy¿ej, ale przy boku nie na plecach.

nigdy nie mow nigdy icon_cool.gif
Vislav
CYTAT(Dir)
No coz  ja tak sobie czytajac to jak zwykle sie nie zgodze  :grin: wiedzmin jest jak najbardziej historyczny smile.gif  a serio spotkalem sie z conajmniej dwoma przedstawieniami noszenia pochwy na plecach w ikonografii bizantyjskiej nie wiem czy miecz poprostu przed walka byl wyciagany a noszenie to ulatwialo walke - pochwa nie szamota³a siê dunno.gif ??? tak czy owak tu ³adna ikonka icon_wink.gif

Witam
Ikonka jest ¶liczna. Jednak zawsze musimy pamiêtaæ, ¿e nie jest fotografi± lecz wizj± artysty. Tworzona by³a jako przekaz jakeji¶ warto¶ci/mysli, a nie fragment instrukcji/regulaminu dla wojownika armii bizantyjskiej.

Proponujê prosty eksperyment: sprawd¼cie jak daleko jeste¶cie w stanie siêgn±æ rêk± za g³ow± do ty³u. Aby sprawnie uchwyciæ rêkoje¶æ - krawêd¼ pochwy musi pokrywaæ siê z lini± barków. Dalej wyprostowuj±c rêkê i wyci±gaj±c ostrze dysponujemy dystansem 60-70cm w zale¿no¶ci od d³ugo¶ci rêki i sprawno¶ci. Ca³o¶æ "uprzê¿y" musi byæ stabilna. I to jest to co mo¿emy zrobiæ w stylu wied¼min albo ninja, gdzie broñ jest dobywana na u³amek sekundy przed bezpo¶rednim starciem.

Analizuj±c ikonkê musimy stwierdziæ, ¿e albo miecz jest bardzo d³uuugi i trzeba go wydobywaæ na raty ³api±c rêk± za ostrze i druga mo¿liwo¶æ - rêkoje¶æ jest poza zasiêgiem rêki, aby dobyæ miecz ca³o¶æ trzeba przemie¶ciæ w dogodn± pozycjê. Ca³a operacja jednak bêdzie zajmowaæ trochê czasu.

Oczywi¶cie ca³o¶æ mo¿e byæ noszona na ukos przez plecy z ty³u. Piechur pokonuj±cy d³u¿sze dystanse po przej¶ciu pierwszych 10 kilometrów szybko szuka "ulepszeñ" pozwalaj±cych na sprawne poruszanie siê. Jednak w sytuacji zagro¿enia z pewno¶ci± przemie¶ci broñ w pozycjê umo¿liwiaj±c± ³atwe jej u¿ycie.
Dir
Po tym jak wiernie pokazuje uzbrojenie raczej wykluczam wizje artystyczne na temat noszenia ....pomimo ze zdaza sie w ikonografii bizantyjskiej czerpanie z antyku a wiec co za tm idzie pewnego rodzaju wizje to w tym przypadku nie widze sensu poprostu po co akurat ten element mial by byc zmieniony...

zdecydowanie jestem za tym ze w ten sposob jest latwiej przenosic wszelkiego rodzaju sprzeta i tak nie przeszkadzaj± niekoniecznie trzeba w tak ulozonej pochwie trzymac miecz i wyjmowac go podczas bitwy ... kwestia tego ze taki sposob noszenia miecza jak dla mnie z tego co widze w ikonografii nie powinien byc pietnowany nadzur.gif poniewaz pokazuje sie a co za tym idzie nie jest MROKIEM przez doze M cool.gif
Vislav
Witam
Czy jest to wierne odtworzenie sposobu noszenia to raczej bym dyskutowa³ wyglada na to, ¿e pomin±³ prawa grawitacji. Przy lu¼nym pasku zaczepionym do koñca pochwy w tej pozycji 45o do poziomu, musia³yby byæ jeszcze raz d³u¿sza ni¿ widoczna czê¶æ. Proponujê eksperyment przed lustrem z pochw± typowej d³ugo¶ci.
Poza tym co s±dzi¶z o dziwnym pasku przy lewej rêce/d³oni - co¶ mi wygl±da na otwór w tarczy i formê "breloczka"?

Pozdrowienia
Dir
bigsmile2.gif Vis³awie jak dla mnie jest to zdecydowane czepianie sie szczegolow w ten sposob patrzac nie mozna czerpac z zadnej ikonografii bo tu pojawi sie za maly statek w stosunku do ludzi a tam konie zle wygna nogi by z kolei w innej glowa czlowieka bedzie trzy razy mniejsza niz powinna smile.gif chodzi tu o sposob noszenia pokazane jest ewidentnie ze pochwa znajdujaca sie na plecach i utrzymuje sie na pasku przed ramiê ....akurat w takich sprawach historycznosci jestem wyjatkowo pob³a¿liwy tongue.gif
Dir
co do paska przy tarczy mozliwe ze jest to pasek do przewieszania tarczy na plecy choc tu nie bede sie upieral poniewaz nie ma jej zawieszonej
Vislav
Witam Dir
Mo¿na tak to odebraæ bigsmile2.gif

Jednak próbujê wskazaæ na co¶ innego - w wielu przypadkach korzystaj±c z ikonografii widzimy to co chcemy zobaczyæ.

W przypadku tej ikonki móg³bym spokojnie stwierdziæ bior±c pod uwagê d³ugo¶æ pochwy i¿ jest ona przymocowana do pasa na "szlufce" i przesuniêta lekko do ty³u. Dwa paski uko¶ne stabilizuj± pas zapobiegaj±c jego zsuwaniu siê w dó³ pod ciê¿arem broni. Sam postêpujê identycznie.

Pozdrowienia
Vislav
CYTAT(Dir)
co do paska przy tarczy mozliwe ze jest to pasek do przewieszania tarczy na plecy choc tu nie bede sie upieral poniewaz nie ma jej zawieszonej

Zgadza siê te¿ tak my¶lê, ¿e jest to do zawieszania. Jednak nie przypominam sobie tarczy z otworem przelotowym i pêtl±. Ciekawy jestem reakcji gdybym co¶ takiego zrobi³.
Dir
Wydaje mi sie jednak ze nie jest to brylok ale jak sie przyjrzysz biegnie przy krawedzi... zreszta zobacz jaki tu za³±czam rysunek smile.gif ale zebysmy nie zrobili calkiem off topic to nie wydaje mi sie zeby ten miecz byl gdziekolwiek byl indziej doczepiony niz do ukosnego paska przez plecy poniewaz ten wojownik jest przepasany jedynie szarf± w okolicy klatki piersiowej i nie posiada pasa !!!? - co do tej szarfy to jest moj bol glowy od 3 miesiecy sie glowie po co by³a ?jakie znaczenie miala? poniewaz zdazaja sie postacie przepasane pasem z takimi szarfami i bez pasow z tymi szarfami etc.....
Vislav
Dir masz racjê co do tarczy - ten kawa³ek dyskusji mo¿emy zamkn±æ jest to jednak krawêd¼ szaty.icon_redface.gif

Co do szarfy - pomiñmy na razie pas, je¿eli nie zawsze wystêpuje - czy jest ona na wiêkszo¶ci znalezionych przez ciebie ikonografii?

Je¿eli tak mo¿e to oznaczaæ specyficzny sposób wi±zania pochwy. Zaczynaj±c od do³u pochwy idziemy z link±/szarf± do góry poprzez lewe ramie na plecy. Dalej przez uszko w górnej krawêdzi pochwy i dooko³a torsu.

Bior±c pod uwagê drug± uko¶n± liniê od lewego ramienia w dó³ - to mo¿e byæ ta sama linka. Wtedy przechodzimy
- dó³ pochwy
- prawe ramiê i plecy
- góra pochwy
- lewe ramie z ty³u do przodu
- dó³ do ty³u
- poprzez pochwê dooko³a torsu.
Tworzy siê rodzaj stabilnej uprzê¿y i masz racjê co do noszenia na plecach. Artysta móg³ to wykon±æ w sposób rozlu¼niony co sugeruje prawa rêka naci±gaj±ca linkê/ szarfê.

Co do miejsca opasania:
- górna krawêd¼ pochwy mo¿e byæ utrzymana we w³±¶ciwym miejscu
- fizjologia oddychania - mê¿czyzna oddycha przeponowo i w tym miejscu nie ma zbyt du¿ej zmiany objêto¶ci co pozwala na ciasne wi±zanie.

Oczywi¶cie to wszystko hipoteza co nie oznacza, ¿e mam racjê.

Tak jak pisa³em uprzednio zawsze mo¿emy zobaczyæ to co chcemy, albo do czego nas przekonano.

Pozdrowienia
Dir
Bardzo ladnie kwestia tego ze szarfa wystepuje strasznie czesto i watpliwe jest to zeby byl to motyw stabilizujacy pochwe szczegolnie ze mam mase ikon pokazujacych nie tylko pieszych ale i konnych z szarfami ..
Zawisza
Co do noszenia mieczy wczesnych na plecach znalaz³em co¶ takiego:

"[...] Na terytorium Rusi w czterech stwierdzonych i opisanych przypadkach odkrycia miecza w grobie zawsze by³ on przytwierdzony do pleców, rêkoje¶ci± do prawego ramienia. [...] (Stare Mesto) chowano wojowników konnych i pieszych. Ci pierwsi nosili miecze przytroczone do pasa, drudzy na ramionach."

Piotr ¦wi±tkiewicz "Uzbrojenie wczesno¶redniowieczne z Pomorza Zachodniego, £ód¼ 2002 s.31, 33

Nie jestem w stanie i nie czujê siê powo³any do oceniania powy¿szej pracy jednak w jaki¶ sposób wskazuje ona mo¿liwo¶æ noszenia mieczy na plecach.

pozdrawiam
Wotawa
CYTAT(Dir)
No coz ja tak sobie czytajac to jak zwykle sie nie zgodze  wiedzmin jest jak najbardziej historyczny a serio spotkalem sie z conajmniej dwoma przedstawieniami noszenia pochwy na plecach w ikonografii bizantyjskiej nie wiem czy miecz poprostu przed walka byl wyciagany a noszenie to ulatwialo walke - pochwa nie szamota³a siê  ??? tak czy owak tu ³adna ikonka  

Ta "³adna ikonka" przedstawia wiele elementów klasycznego wygladu wysokiego, rzymskiego dostojnika wojskowego. Miecz przewieszony jest jak u legionistów z I w.n.e. ma pasie przez ramiê. Jego spoczynkowa pozycja jest w okolicach talii. Tu - postaæ zawiesi³± rêkê na ta¶mie pasa, przez co sam miecz przesun±³ siê do ty³u. Raczej trudno by siê tu dopatrywaæ zawieszania miecza na plecach, ale jak widaæ - dla chc±cego - nic trudnego.

Rzymianie przyjêli zwyczaj noszenia miecza na pasie przez ramie (balteus) od Germanów. Wcze¶niej nosili go w czasach gdy walczyli na sposób grecki (pas przed ramie, rêkoje¶æ prawie pod pach±). Miêdzy IV w.p.n.e. a I w.n.e. ten sposób nie by³ praktykowany. Wiêc najprawdopodobniej jest to po prostu baeltus id±cy przez ramiê, podtrzymuj±cy miecz wisz±cy przy boku.
Przedstawienia bizantyjskie pozostaja w scis³ym zwi±zku z wcze¶niejsz±, rzymsk± histori±.

CYTAT(Dir)
le zebysmy nie zrobili calkiem off topic to nie wydaje mi sie zeby ten miecz byl gdziekolwiek byl indziej doczepiony niz do ukosnego paska przez plecy poniewaz ten wojownik jest przepasany jedynie szarf± w okolicy klatki piersiowej i nie posiada pasa !!!? - co do tej szarfy to jest moj bol glowy od 3 miesiecy sie glowie po co by³a ?jakie znaczenie miala? poniewaz zdazaja sie postacie przepasane pasem z takimi szarfami i bez pasow z tymi szarfami etc.....

A omawiane szarfy, to typowe dla owych wysokich oficerów rzymskich pasy tekstylne, wi±zane mniej wiecej na wysoko¶ci splotu s³onecznego. Noszone by³y jeszcze w czasach gdy miecz nie by³ mocowany do pasa przez ramie - "balteus", tylko noszony do pasa biodrowego - "cingulum".

Poziomy pas na piersi (juz bez fantazyjnych wywiniêæ) pojawia siê czêsto a¿ do XVw na wizerunkach ruskich. W tym wypadku nie wiem czy pas poziomy i tekstylny pas wi±zany na piersi (Rzym, Bizancjum) ma tu konkretne -nomen omen- powi±zanie.

Zwiszo - co do sk³adania do grobu - ciekawy cytat, ale, dobrze by by³o obejrzeæ dokumentacje. Mo¿e to kwestia samego sposobu deponowania w grobie przy pogrzebie. Rzecz jednak warta rozpoznania.
Pietrek z Annopola
CYTAT(Vislav)
CYTAT(Dir)
tak czy owak tu ³adna ikonka icon_wink.gif

Ikonka jest ¶liczna. Jednak zawsze musimy pamiêtaæ, ¿e nie jest fotografi± lecz wizj± artysty. Tworzona by³a jako przekaz jakeji¶ warto¶ci/mysli, a nie fragment instrukcji/regulaminu dla wojownika armii bizantyjskiej.

Analizuj±c ikonkê musimy stwierdziæ, ¿e albo miecz jest bardzo d³uuugi i trzeba go wydobywaæ na raty ³api±c rêk± za ostrze i druga mo¿liwo¶æ - rêkoje¶æ jest poza zasiêgiem rêki, aby dobyæ miecz ca³o¶æ trzeba przemie¶ciæ w dogodn± pozycjê. Ca³a operacja jednak bêdzie zajmowaæ trochê czasu.

Oczywi¶cie ca³o¶æ mo¿e byæ noszona na ukos przez plecy z ty³u. Piechur pokonuj±cy d³u¿sze dystanse po przej¶ciu pierwszych 10 kilometrów szybko szuka "ulepszeñ" pozwalaj±cych na sprawne poruszanie siê. Jednak w sytuacji zagro¿enia z pewno¶ci± przemie¶ci broñ w pozycjê umo¿liwiaj±c± ³atwe jej u¿ycie.

Panowie, spokojnie. To ³ucznik. Z ty³u nosi ko³czan, zreszt± nie ca³kiem na plecach tylko tak bardzo nisko, za¶ ma oprocz tego drugi pas, tzw. baldrik, i na nim nosi miecz, ktorego kawa³ek wystaje za tarcz±.
Wikingowie te¿ tak nosili.
Drugi sposob to noszenie na pasie.
Najlepiej widac to w Codex Manesse: pochwa miala zgrubienie, pod nim by³a wi±zana do pasa rzemieniem na krzyz poprzez 4 otworki.
Pochwy do XV wieku by³y g³ównie z drewna obci±ganego skór±, potem coraz czêsciej u¿ywano pochwy uszytej tylko z utwardzonej skóry.
Dir
Ile wizji tyle interpretacji smile.gif
Elchon
CYTAT
Pochwy do XV wieku by³y g³ównie z drewna obci±ganego skór±, potem coraz czêsciej u¿ywano pochwy uszytej tylko z utwardzonej skóry.

A czy mog³y byc robione z samego drewna zabezpieczonego przed wilgocia bez obciagania skora?
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.